Een conditioner voor je haar gebruiken is altijd een goed idee. Je haar verliest al snel zijn glans en gezonde look door het wassen. Een conditioner herstelt en verzorgt je haar, waardoor het weer straalt. Met de beste leave-in conditioner behoort uitspoelen ook meteen tot het verleden, waardoor je weer sneller buiten de douche staat!

Welke leave-in conditioner het beste voor jouw haar is, hangt af van je behoeften. Om je te helpen bij het maken van een keuze, heb ik hieronder een top vijf van de beste leave-in conditioners gemaakt! 💆‍♀️

De 5 beste leave-in conditioners in een oogopslag

  1. Shea Moisture Jamaican Black Castor Oil Strengthen & Restore - Deze leave-in conditioner herstelt, beschermt en hydrateert zonder het zwaar aan te laten voelen.
  2. Cantu Shea Butter Repair Cream - Ideaal om je haar mee te laten herstellen, maar ook om je krullen vorm mee te geven.
  3. Novex My Curls Mystic Black - Geef je krullen glans met deze leave-in conditioner van Novex.
  4. Ellips Milkshake Hair Repair - Neem je conditioner mee en gebruik deze waar je maar wilt.
  5. John Masters Organics Leave-in Conditioning Mist Green Tea & Calendula - Volledig natuurlijk en 70% organisch: met dit product kun je niet fout gaan!

Hoe werkt een leave-in conditioner?

Toen ik voor het eerst het concept van leave-in conditioner ontdekte, had ik een heleboel vragen. Hoe lang moet ik het laten intrekken? Moet ik het onder de douche aanbrengen? Als het nog nat is? Moet ik het daarna uitwassen? Of laat ik het gewoon… zitten?

Ik weet dat het simpel lijkt, maar als je niet zo thuis in haarverzorgingsproducten bent, komen deze vragen in je op. Ik zocht destijds een oplossing voor mijn droge, broze haar. Hoe dan ook, toen ik zelf eenmaal de voordelen ervaarde van een geweldige leave-in formule, wilde ik niet anders meer.

Wat is leave-in conditioner?

Leave-in conditioner is een optionele, extra stap na het wassen en conditioneren van het haar. Net als de conditioner die je onder de douche gebruikt, heeft deze leave-in conditioner ontwarrende, vochtinbrengende en hittebeschermende eigenschappen.

In tegenstelling tot de conditioner die je onder de douche gebruikt, spoel je een leave-in conditioner niet uit.

Het is niet de bedoeling dat je de conditioner die in de douche gebruikt, vervangt. De meeste leave-in conditioner is ook niet bedoeld voor dagelijks gebruik: het is er eerder om je haar wat extra liefde te geven. Denk aan de momenten dat je haar droog en ruw voelt. Een leave-in conditioner geeft je haar dan net wat extra's.

In tegenstelling tot gewone conditioner, spoel je het niet uit wanneer je het gebruikt. Leave-in conditioner is geformuleerd om – zoals de naam al aangeeft – in je haar te laten zitten om vocht in te sluiten en je haar te voorzien van voedingsstoffen. Blijf ook gewoon goede shampoo gebruiken.

Hierdoor voelt je haar zacht, gezond en sterk aan. Het heeft ook ontwarrende eigenschappen en beschermt je haar tegen beschadiging door hitte en andere invloeden van buitenaf. Het is ideaal om te gebruiken voordat je bijvoorbeeld je haar stijlt.

Ben je op zoek naar een extra intensieve behandeling voor je haar? Overweeg dan een goed haarmasker. Deze geeft je haar net wat meer verzorging dan een conditioner.

De beste leave-in conditioners op een rij

Zoals de meeste leave-in conditioners is ook dit product uitermate geschikt voor droog en beschadigd haar, maar ook al heb je glanzende en gezonde lokken: je is zal je dankbaar voor dit deze leave-in conditioner.

Hij voelt dik en smeuïg aan, ruikt heerlijk en is gemakkelijk door het haar te verdelen. Het is even experimenteren om uit te vinden hoeveel je nodig hebt, maar de kleinste hoeveelheid maakt je haar al zacht.

Bovendien bevat deze leave-in conditioner geen parabenen en sulfaten en is hij geschikt voor veganisten. Het merk mag zich zelfs dierproefvrij noemen. De tijdloze populariteit van dit merk is dus niet voor niets!

Ben je op zoek naar een goede leave-in conditioner, kies dan vooral deze. Hou er wel rekening mee dat je er behoorlijk diep voor in de buidel moet tasten, maar dan heb je wel wat!

Ben je op zoek naar een intensievere behandeling? Probeer dan het Grow & Restore Treatment masker van Shea Moisture.

Voordelen:

  • Je brengt deze leave-in conditioner gemakkelijk aan
  • Hij voelt heerlijk aan
  • Hij is bovendien dierproefvrij

Nadelen:

  • Hij is aan de prijzige kant

Het is een dunnere substantie, niet vloeibaar, maar als je een grote hoeveelheid uit de pot haalt moet je uitkijken dat het niet van je hand glibbert. Beter is het om een kleinere hoeveelheid uit de pot te halen en er beetje bij beetje mee te werken.

Het is een hele lichte creme: ik heb al meerdere keren teveel gebruikt en hoewel het zonde is van het product, voelde mijn haar niet vet en zwaar aan.

Je ziet vrijwel direct resultaat. Mijn haar voelde zachter aan en is glanzend. Het ziet er verzorgd en gezond uit. Heb je krullen? Dan gebruik je deze leave-in conditioner ook om je krullen mee te benadrukken.

Bovendien is deze leave-in conditioner prijsvriendelijk en dierproef-, sulfaat- en parabeenvrij. Ben je op zoek naar een goede, effectieve leave-in conditioner die je niet bankroet achterlaat, probeer dan zeker dit product van Cantu.

Voordelen:

  • Dit product is dierproefvrij
  • Het heeft een heerlijke geur

Nadelen:

  • Het is een grote pot die behoorlijk wat ruimte in neemt

Novex My Curls Mystic Black heeft een bijzonder ingrediënt: baobabzaad-olie. Het haar absorbeert dit makkelijk – en dan vooral droog en krullend haar. Baobabzaad-olie onderscheidt zich door zijn hoge vochtinbrengende werking en glansversterkende voedingsstoffen.

Deze leave-in conditioner ruikt heerlijk: bijna exotisch. Niet te sterk of overheersend, maar de geur is in de juiste hoeveelheid aanwezig. Het is een fijne, romige emulsie die prettig aanvoelt en gemakkelijk verdeelt.

Het is een vrij grote fles met een trekdop. Niet iedereen is fan van zo'n dop (waaronder ik!). Zelf raad ik je aan hem omhoog te zetten voordat je de douche in stapt. Op die manier hoef je niet moeilijk te doen en loop je minder risico om de fles uit je handen te laten vallen.

Het is niet de meest dure aankoop en je krijgt waar voor je geld bij deze leave-in conditioner. Heb je krullen en zoek je een goede leave-in conditioner zonder daar veel voor te betalen, dan raad ik je zeker deze van Novex aan.

Voordelen:

  • Dit is een voordelige koop
  • Het product ruikt heerlijk
  • Je verdeelt het gemakkelijk
  • Deze conditioner is dierproefvrij

Nadelen:

  • Niet iedereen stelt de trekdop op prijs

Het eerste wat me hier opvalt is het formaat van het flesje: klein, maar fijn. Ideaal om mee te nemen en in je tas te stoppen. Aan de andere kant, het is geen economisch voordelige optie.

De spray is dun en wordt snel door het haar opgenomen. Het geeft mijn haar extra glans zonder er gewicht aan toe te voegen. Mijn haar ziet er hierdoor verzorgd uit. Je hebt er niet veel van nodig.

Het product ruikt vrij sterk, maar de geur lijkt niet te blijven hangen. Hierdoor ruik ik gelukkig mijn eigen favoriete damesparfum nog en niet mijn haarproducten!

Ben je naast dit alles ook op zoek naar een vitamine bommetje voor in je haar, probeer dan de Haarvitaminen van Ellips. Wederom niet goedkoop, maar dit geeft de conditioner een extra boost, waardoor je haar er nóg gezonder uitkomt.

Ben je op zoek naar een fijne, dierproefvrije leave-in conditioner die je makkelijk meeneemt en vind je het niet erg om hier wat meer voor te betalen? Kies dan zeker deze leave-in conditioner van Ellips.

Voordelen:

  • Deze leave-in conditioner is dierproefvrij
  • Erg eenvoudig in gebruik
  • Lekker makkelijk mee op reis te nemen door het formaat

Nadelen:

  • Het is een klein flesje, waardoor het niet erg economisch is
  • Dit is de enige in de lijst die niet veganistisch is

Deze leave-in conditioner van John Masters bestaat uit ongeveer 70% uit organische ingrediënten, bevat geen parabenen of sulfaten en is dierproefvrij. Je krijgt écht flesje vol met goedheid!

Ook is hij erg prettig in gebruik en makkelijk om mee te nemen. Je krijgt een klein, glazen flesje wat je gemakkelijk in je tas stopt. Het product maakt je haar zacht en laat je haar glanzen, het ruikt prettig en bevat de juiste ingrediënten.

Toch is er een 'maar': de prijs. Je betaalt voor deze leave-in conditioner de hoofdprijs. Heb je een breed budget, dan is dit absoluut een aankoop waar je geen spijt van krijgt.

Voordelen:

  • Ideaal in gebruik, maakt je haar niet zwaarder
  • Het kleine flesje past gemakkelijk in je tas
  • Bestaat uit natuurlijke ingrediënten
  • Deze conditioner is dierproefvrij

Nadelen:

  • Deze leave-in conditioner is niet prijsvriendelijk, mede door het formaat

Hoe koop ik de beste leave-in conditioner?

Wat de beste leave-in conditioner voor jou is, hangt volledig af van jouw haartype af. Ook jouw persoonlijke voorkeur speelt een rol, want niet iedereen houdt van bijvoorbeeld dezelfde geuren. Ik vind conditioners met een citrusgeur heerlijk, misschien kan jij er niet goed tegen.

Haartype

Koop altijd een conditioner die bij jouw haartype past. Een conditioner voor krullend haar bevat andere ingrediënten dan bijvoorbeeld een conditioner voor beschadigd haar.

Er kan natuurlijk weinig gebeuren als je de verkeerde conditioner gebruikt, maar je wilt dat je product zo effectief mogelijk is. Kies daarom het juiste product.

Leave-in conditioner of wash-out conditioner?

Er wordt vaak voor een leave-in conditioner gekozen, omdat het, net zoals bijvoorbeeld een goede droogshampoo, tijd bespaart. Je gebruikt het na het wassen, of wanneer je haar een boost nodig heeft.

Denk bijvoorbeeld na het verven. Zelfs de beste haarverf laat soms je haar wat droog aanvoelen. Een leave-in conditioner is hiervoor ideaal.

Een wash-out conditioner heeft echter vaak meer effect, maar dit is afhankelijk van de ingrediënten van de conditioner. Ik heb ook een top vijf gemaakt van de beste conditioners in het algemeen. In de koopgids vind je meer informatie over de verschillende ingrediënten van conditioners.

Sulfaten en parabenen

Je leest tegenwoordig veel over deze ingrediënten en niet in positieve zin. Beide zouden slecht voor je haar zijn, en bovendien onnodig.

Sulfaten

Sulfaten zijn reinigers en worden toegevoegd om een product te laten schuimen. Ze ontvetten en zorgen ervoor dat je haar schoon wordt. Helaas betekent dit ook dat je haar zijn natuurlijke oliën verliest.

Hier komt een goede conditioner goed van pas: deze herstelt de natuurlijke oliën in je haar. Conditioners hebben niet als doel je haar te reinigen en daarom vind je vrijwel nooit sulfaten in conditioners. Sulfaten vind je vooral in producten die reinigen.

Parabenen

Parabenen worden aan allerlei producten toegevoegd en je vindt ze zelfs in kleine hoeveelheden in voedsel. Ze bootsen bepaalde hormonen na en verlengen hierdoor de levensduur van je product. Je conditioner blijft hierdoor prettig ruiken en er romig uit zien.

Wetenschappers maken zich zorgen over de effecten die parabenen op het lichaam kunnen hebben. Vooralsnog is het niet bewezen dat parabenen nare effecten op ons lichaam hebben en worden parabenen nog in veel producten gebruikt.

Hoe herken ik een veganistische conditioner?

Vaak vind je ergens een keurmerk waar wordt aangegeven dat het product veganistisch is. Is dit niet het geval, dan kijk je naar de ingrediënten. Ingrediënten zoals keratine, collageen, lactose en gelatine zijn dierlijke ingrediënten.

Voor een goed overzicht van ingrediënten kijk je hier. Dit is een Engelstalige website over veganistisch voedsel en andere producten, maar ik vind ze net wat uitgebreider dan de Nederlandse websites.

Wil je snel een ingrediënt controleren, dan doe je dat op deze website. Ook deze website is in het Engels.

Dierproefvrij

Een product mag zich pas dierproefvrij noemen als het eindproduct en de ingrediënten niet op dieren getest is. Bovendien mag het product niet in landen worden verkocht waar er wel wordt getest op dieren.

Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld China. Om in China huid- en haarverzorgingsproducten te verkopen, moeten de producten getest worden op dieren. Verkoopt een bepaald merk in China, dan weet je daarom direct dat het merk niet dierproefvrij is.

Veelgestelde vragen over leave-in conditioners

Hoe gebruik je leave-in conditioner? 

Hoe je leave-in conditioner gebruikt, hangt van het product af. De meeste leave-in conditioners gebruik je op nat haar, na het wassen. Voor de precieze instructies lees je de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 

Wat is beter: wash-out conditioners of leave-in conditioner? 

Welk product beter is, hangt af van jouw voorkeuren. Beide conditioners hebben hetzelfde doel – het verzorgen van je haar – en doen dit op ieder hun eige wijze. Daarnaast kun je ze ook beide gebruiken als je bijvoorbeeld erg droog of broos haar hebt.

Kan je leave-in conditioner elke dag gebruiken? 

Ja, je kunt leave-in conditioner elke dag gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je haar wat vettig aan kan gaan voelen als je tussendoor je haar niet wast. Het product blijft namelijk op je haar aanwezig. Hierdoor kan je haar wat zwaarder worden en vettig ogen.

Haar op blauwe achtergrond met zwart flesje

Conclusie

Of je nu snel je haar sprayt met de spray van John Masters of toch liever iets meer tijd besteedt aan het aanbrengen en daardoor liever de leave-in conditioner van Cantu gebruikt: jouw haar zal glanzen en er verzorgd uitzien – en dat terwijl je tijd overhoudt voor de leukere dingen in het leven. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?