Littekens symboliseren vaak herinneringen of kracht, maar dat wilt niet zeggen dat je er constant aan herinnerd wilt worden. Je maakt littekens minder zichtbaar met een goede littekencrème. Deze versnelt het herstelproces van de huid waardoor ze vervagen. Lees hier wat de vijf beste littekencrèmes van nu zijn.

Littekencrèmes, werken ze echt?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat littekencrèmes werken. Toch vind je op het internet veel goede reviews. Dat is waar het om gaat bij elk verzorgingsproduct: wat voor de ene huid werkt, werkt voor de andere huid niet.

Ik kan je daarom helaas geen garantie geven dat een product daadwerkelijk werkt. De mini-reviews zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

De 5 beste littekencrèmes in een oogopslag

  1. Biodermal Littekencrème - 75 ml - De littekencrème met het meeste succes.
  2. VSM Calendulan Littekencrème - 50 g - Je nieuwe en bestaande littekens vervaag je op een natuurlijke manier met VSM Calendulan crème.
  3. Aloe Vera Propolis Crème - 100 ml - Meer dan enkel een littekencrème: dit is een echte alleskunner!
  4. ALHYDRAN SPF 30 - 59 ml - Bescherm en herstel je littekens ook tegen de zon met deze crème.
  5. Palmer's Cocoa Butter Formula Anti-Striae - 250 ml - Hou de huid van je groeiende buik soepel met deze lotion van Palmer.

Verschillende littekens

Een litteken blijft achter op de huid nadat een wond of beschadiging van de huid is genezen. Littekens zijn een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces. De meeste vervagen, hoewel ze nooit helemaal verdwijnen. Er zijn verschillende soorten littekens:

Atrofische littekens

Een klein wondje zoals een snijwond geneest meestal snel en laat een lijntje achter. Na verloop van tijd vervaagt deze geleidelijk. Dit proces duurt tot 2 jaar. Het litteken verdwijnt niet volledig en soms blijft er een zichtbaar litteken of lijntje over.

Sommige littekens die door huidaandoeningen – zoals acne en waterpokken – worden veroorzaakt, kunnen een verzonken of putvormig uiterlijk hebben. Dit zijn ook atrofische littekens.

Keloïde littekens

Een keloïde litteken is een weefselwoekering die ontstaat wanneer er te veel collageen wordt aangemaakt op de plaats van een wond. Het litteken groeit door zelfs nadat de wond genezen is.

Keloïde littekens steken boven de huid uit en kunnen roze, rood, dezelfde kleur of donkerder zijn dan de omringende huid. Ze jeuken vaak of zijn pijnlijk, en kunnen de bewegingsvrijheid beperken als ze strak zitten en dicht bij een gewricht.

Hypertrofische littekens

Net als keloïde littekens zijn hypertrofische littekens het gevolg van de aanmaak van overtollig collageen op de plaats van een wond.

In tegenstelling tot keloïde littekens reiken hypertrofische littekens niet verder dan de grens van de oorspronkelijke wond. Ze kunnen tot 6 maanden later dikker worden en na een paar jaar geleidelijk verbeteren.

Hoe gebruik ik een littekencrème?

Een littekencrème maakt deel uit van je gezichtsverzorgingsroutine. Zorg allereerst voor een goede reiniging en gebruik wekelijks een goede gezichtsscrub. Vermijd echter de gevoelige delen van je huid, zo ook eventuele littekens. Wil je toch per se scrubben, gebruik dan een scrub voor de gevoelige huid.

Na het scrubben gebruik je een goede reinigingsmelk en toner. Pas hierna gebruik breng je littekencrème aan. Producten zoals oogcrème, vitamine C-serum en crème voor couperose, breng je aan voordat je een dagcrème gebruikt.

Hetzelfde geldt voor nachtcrème: eerst breng je de gespecialiseerde producten aan op je huid, daarna pas de nachtcrème. Gebruik bovendien alleen producten die afgestemd zijn op jouw huid.

Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld een dagcrème voor de oudere huid, een dagcrème voor de vette of gevoelige huid, en ga zo maar door. Heb je een vette huid en gebruik je een dagcrème voor de droge huid, dan kan dit voor problemen zorgen. Gelukkig is er tegenwoordig voor iedere huid wel wat te koop.

De beste littekencrèmes op een rij

Deze crème versoepelt de huid daarnaast door verschillende oliën en het plantaardige ceratonia-extract. Toegevoegde vitamine E helpt ook nog eens mee aan het herstel van de huid door deze lichter te maken.

Als laatste stimuleren speciale proteïnen de groei van het bindweefsel, waardoor het litteken minder zichtbaar wordt. 

Deze crème heeft ten slotte een zachte, niet overheersende geur. Wat mij betreft is hij niet onprettig. Het is zeer zeker geen parfum, maar dat is waarschijnlijk des te beter gezien je de crème je huid inmasseert.

Hij smeert goed uit en hij is verkrijgbaar in een tube van 25 ml en een tube van 75 ml. Het is niet de meest voordelige koop, maar je krijgt er een uitstekende littekencrème voor terug!

Voordelen:

  • Deze littekencrème is succesvol bij veel mensen
  • Hij smeert goed uit
  • De crème heeft geen overheersende geur

Nadelen:

  • Dit is geen goedkope crème

Dankzij de verzachtende werking van Calendula gebruik je de crème ook voor andere irritaties van de huid, zoals eczeem of andere uitslag. De huid zal herstelt sneller en de crème werkt kalmerend. Bij de meeste mensen neemt ook de jeuk af die hoort bij het genezen van de huid.

Bij littekens zien de meeste mensen na twee à drie weken resultaat. Verwacht dus niet al zichtbare resultaten na een paar dagen. Het duurt even voordat de roodheid afneemt.

Deze littekencrème heeft wel een ietwat eigenaardige geur. Hij is niet overheersend, maar prettig vind ik het ook niet. Wellicht heeft dit met de goudsbloem te maken... 🤔

Ben je bovendien op zoek naar een littekencrème die geschikt is voor veganisten, dan is dit al helemaal de juiste crème voor jou!

Voordelen:

  • Deze crème is volledig vrij van dierlijke producten en daarmee geschikt voor veganisten
  • Hij is fijn in gebruik

Nadelen:

  • Het duurt even voordat je resultaat ziet

Deze gel werkt ook heerlijk verkoelend als je bijvoorbeeld te lang in de zon hebt gezeten en je huid verbrand hebt. Hij is ook geschikt voor de extra droge huid met eczeem, want hij vermindert jeuk terwijl hij de huid versterkt. Een echte alleskunner!

Het is overigens niet aan te raden om aloë veragel op open wondjes te gebruiken. Dit belemmert het genezingsproces juist. Denk dus niet dat je hiermee littekens voor bent als je een open wond hebt; wacht altijd tot de wond volledig dicht is. 

Deze littekencrème is ideaal voor wanneer je op zoek bent naar een veelzijdige gel die je voor verschillende huidaandoeningen kunt gebruiken. Hij is bovendien natuurlijk, ruikt niet en smeert gemakkelijk uit!

Voordelen:

  • Aloë veragel is een echte alleskunner en je gebruikt deze gel voor meerdere doeleinden
  • Hij werkt ook verkoelend
  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

  • Deze crème ruikt nergens naar, wat sommigen misschien teleurstelt

Dat is dan ook precies wat deze littekencrème van Alhydran met SPF 30 doet: je huid beschermen tegen de zon terwijl hij tegelijkertijd het herstel van je litteken bevordert.

Bovendien is deze crème hypo-allergeen en bevat hij geen parabenen, geurstoffen of hormonen

Hij helpt ook bij het herstel van brandwonden en helpt bij het verminderen van roodheid en jeuk, wat vaak gepaard gaat met het genezen van de huid. Het is daarnaast een goede, hydraterende crème die voorkomt dat je huid vocht verliest tijdens het herstel.

Ook deze littekencrème heeft tijd nodig voordat je resultaat ziet, maar terwijl je wacht op het resultaat, ben je ondertussen beschermd tegen de zon. Helaas is deze crème alleen leverbaar in een tube van 59 ml, wat het een prijzige crème maakt.

Als je op zoek bent naar een goede zonnebrandcrème die ook helpt bij het genezen en herstellen van je littekens en de prijs toch niet zoveel uit maakt, dan is deze littekencrème van Alhydran een winnaar!

Voordelen:

  • Deze crème beschermt je huid ook tegen de schadelijke effecten van de zon
  • Hij is hypo-allergeen

Nadelen:

  • Dit is geen voordelige crème

In het begin zijn deze rood of paarsachtig, maar na een paar jaar vervagen ze en worden ze beige. Je hoeft overigens niet zwanger te zijn om striae te krijgen: groeispurts in de pubertijd of gewichtstoename zijn ook bekende oorzaken van striae.

Hoewel net als bij littekencrème en goede dagcrèmes het effect van anti-striaeproducten nooit wetenschappelijk bewezen is, hebben veel mensen er baat bij.

Als het niet werkt, is het toch fijn om jezelf te verzorgen met een goede vochtinbrengende lotion, waardoor het gebruik van dit product eigenlijk altijd een win-winsituatie is.

Deze lotion is geschikt voor de gevoelige huid en smeert gemakkelijk in. Hij is heerlijk na het douchen en ook al ben ik niet meer zwanger, ik gebruik hem nog steeds bijna dagelijks.

Het enige nadeel is de geur: deze vind je prettig of niet. Hij ruikt naar cacao – wat niet wonderlijk is, aangezien de crème van cacaoboter is gemaakt.

Als je zwanger bent, is het algemeen bekend dat je sommige geuren niet goed verdraagt. Als chocolade daar één van is, dan is deze lotion niets voor jou. De geur is sterk en overheersend.

Heb je geen moeite met de chocoladegeur en wil je ervoor zorgen dat je huid goed gehydrateerd blijft en soepel aan blijft voelen, gebruik dan deze lotion van Palmer's!

Voordelen:

  • Deze lotion zorgt ervoor dat je huid soepel blijft
  • Hij ruikt heerlijk naar chocolade

Nadelen:

  • Als je de geur van chocolade niet prettig vindt, dan is deze lotion niet voor jou

Littekens en littekencrèmes: waar denk je aan?

Er zijn verschillende manieren om je littekens minder zichtbaar te maken. Ik beschrijf ze hieronder voor je.

Littekencrème

Wat voor litteken je ook hebt, met een littekencrème aan de slag is veelal de meest eenvoudige manier om je litteken minder zichtbaar te maken. Hoewel de werking van littekencrème nooit wetenschappelijk bewezen is, boeken toch veel mensen er succes mee.

De effectiviteit van een littekencrème hangt – net als bij een goede handcrème – voor veel mensen af van de ingrediënten in de crème.

Het komt vaak neer op het uitproberen van de crème en er op die manier achter komen of de crème werkt. Lees reviews en koop als het kan een kleine hoeveelheid crème in plaats van een grote pot of tube.

De meeste littekencrèmes werken het beste op nieuwe littekens – dit wilt zeggen in de eerste 12 maanden na de vorming hiervan.

Er zijn ook crèmes die op oudere littekens werken. Dat lees je op de verpakking. Volg altijd de voorschriften: sommige littekencrèmes smeer je twee keer per dag terwijl je andere in bijvoorbeeld de ochtend gebruikt.

Soms volstaat een littekencrème niet. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je littekens minder zichtbaar te maken. Lees er hieronder meer over.

Siliconen gels

Siliconen gels of sheets kunnen worden gebruikt op de genezende huid (niet op open wonden) om een litteken te verzachten en vlakker te maken. Ze verlichten ook de jeuk en het ongemak wat soms ontstaat bij littekens.

Vraag de huisarts, dermatoloog of apotheker of zij je een geschikte siliconenbehandeling voor littekens kunnen aanbevelen.

Injecties

Sommige keloïde en hypertrofische littekens worden behandeld met corticosteroïde-injecties.

Het litteken wordt een aantal keren geïnjecteerd om de zwelling te verminderen en het litteken platter te maken. Afhankelijk van het type litteken, kan het nodig zijn de injecties te herhalen.

Injectienaald in een hand met rubberen handschoenen, vooraanzicht

Lasertherapie

Lasertherapie vermindert de roodheid van een litteken door de bloedvaten in het overtollige littekenweefsel aan te pakken.

Bij sommige littekens wordt met laserchirurgie geprobeerd het litteken platter te maken. Hierbij worden met een laser de bovenste huidlagen verwijderd, waardoor de collageenproductie in de diepere lagen wordt gestimuleerd (in plaats van de bovenste lagen).

Cryotherapie

Vloeibare stikstof wordt gebruikt om keloïde littekens te bevriezen. Als cryotherapie in een vroeg stadium wordt toegepast, vlakt het keloïd-littekens af en stopt het de groei ervan.

Een neveneffect van de behandeling is dat de kleur van de huid in het behandelde gebied lichter kan worden.

Huidvullers (fillers)

Huidvullers, ook wel fillers, zijn stoffen die worden ingespoten om putjes in littekens "op te vullen". Behandelingen kunnen kostbaar zijn en de resultaten zijn meestal tijdelijk. Herhaalde behandelingen zijn nodig om het effect te behouden.

Veelgestelde vragen over littekencrèmes

Wanneer mag je een littekencrème gaan gebruiken? 

Je gebruikt een littekencrème zodra de wond gesloten is. Je mag geen littekencrème op open wonden gebruiken. 

Hoe gebruik je een littekencrème? 

De meeste littekencrèmes breng je twee keer per dag aan, maar de precieze instructies vind je terug op de verpakking van het product. 

Hoe lang moet je littekencrème smeren? 

Een littekencrème gebruik je totdat je tevreden bent met het resultaat. Dit kan een aantal maanden duren. 

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wijzer gemaakt in de wereld van de littekens. Er zijn verschillende soorten littekens en verschillende soorten behandelingen. Een littekencrème is vaak de beste eerste stap en daarnaast ook de meest eenvoudige.

Heb jij nog een goede tip? Laat het ons hieronder weten. Voor nu: bedankt voor het lezen! 😊

Was dit artikel behulpzaam?