Heb je last van droge, geïrriteerde ogen en je leefomgeving voelt niet comfortabel? Overweeg dan om een luchtbevochtiger aan te schaffen: hiermee creëer je de ideale luchtvochtigheid in huis waardoor je je al snel beter voelt. Ik heb daarom de vijf beste luchtbevochtigers voor je op een rij gezet!

De 5 beste luchtbevochtigers in een oogopslag

  1. Venta LW45 Comfort Plus Wit - De beste op de markt en niet voor niets. Dankzij de ruime capaciteit van 200 m³ bevochtig je de grootste kamers in huis.
  2. Stadler form George - Deze luchtbevochtiger past zichzelf aan naar gelang de luchtvochtigheid in huis.
  3. Dyson AM10 - Dit is niet alleen een luchtbevochtiger, maar ook een ventilator.
  4. Philips HU4803/01 - De automatische stand zorgt ervoor dat het vochtigheidsniveau constant blijft.
  5. Medisana AH662 - Gebruik deze luchtbevochtiger met een geurolie en je huis ruikt heerlijk.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is de concentratie van waterdamp in de lucht. Waterdamp, de gasvormige toestand van water, is over het algemeen onzichtbaar voor het menselijk oog. Luchtvochtigheid geeft de waarschijnlijkheid aan dat er neerslag, dauw of mist aanwezig is. 

De hoeveelheid waterdamp die nodig is om de verzadiging te bereiken neemt toe naarmate de temperatuur stijgt: dit laatste leidt tot neerslag wat natuurlijk niet gebeurt in je huis.

De luchtvochtigheid in je huis hangt vooral af van wat je doet in huis en uit hoeveel mensen je huishouden bestaat. Een gemiddeld gezin produceert ongeveer tien tot vijftien liter vocht per dag. Dit komt door koken, douchen, wassen, maar ook door lichamelijke processen zoals ademen en transpireren.

Let op...

Het waterreservoir van je luchtbevochtiger kan in de eerste paar dagen sneller leeg zijn. Dit komt omdat het even duurt voordat de lucht om de bevochtiger heen de juiste luchtvochtigheid bereikt.

De ideale luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%.Ligt de luchtvochtigheid lager, dan krijg je last van bijvoorbeeld droge, geïrriteerde ogen en geïrriteerde luchtwegen. Het kan er bovendien ook voor zorgen dat het hout in je huis droog wordt en daardoor krimpt. 

Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor andere problemen: denk aan het bevorderen van schimmelgroei en condensatie. Hout zet uit door vocht wat bovendien voor problemen kan zorgen. Natte lucht is daarnaast lastiger te verwarmen waardoor je energierekening stijgt.

Om erachter te komen wat de luchtvochtigheid in je huis is, heb je een zogenaamde hygrometer nodig. Bij veel slimme thermostaten is deze ingebouwd en zie je hoe hoog of hoe laag de luchtvochtigheid is. Als je luchtvochtigheid te hoog is, heb je een luchtontvochtiger nodig. Is deze te laag, dan heb je een luchtbevochtiger nodig.

Naast een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger zijn er nog meer manieren om de luchtvochtigheid en daarmee de luchtkwaliteit te verbeteren. Zet bijvoorbeeld altijd je afzuigkap aan tijdens het koken, lucht je kamers regelmatig door ramen open te zetten en gebruik een afzuigsysteem in de badkamer. 

Het is belangrijk dat de balans van lucht en vocht in je huis goed is omdat dit de kwaliteit van je leefomgeving beïnvloedt en daarmee je gezondheid. 

Hygrometer op tafel

De beste luchtbevochtigers op een rij

Stofdeeltjes en andere allergenen blijven achter in het water. Hij bevochtigt de lucht in een ruimte van maximaal 200 m³ wat genoeg is voor ruime huiskamer. 

Je gebruikt hem ook samen met geurolie. Voeg bijvoorbeeld lavendelolie toe en zet de luchtbevochtiger in je slaapkamer. De geur van lavendel zorgt voor een ontspannen sfeer en een fijne nachtrust.

Gebruiksgemak

Je bedient deze luchtbevochtiger via het touchscreenpaneel aan de bovenkant van het apparaat, waar je de gewenste luchtvochtigheid instelt. Je kiest een waarde tussen 30% en 70%, waarbij 40% ideaal is voor de meeste mensen. Je leest op het display ook de luchtvochtigheid af. Hierdoor stel je het apparaat nog nauwkeuriger in.

‘s Nachts gebruik je de nachtmodus. In deze modus is de luchtbevochtiger extra stil, zodat je nachtrust niet gestoord wordt. Deze luchtbevochtiger is overigens overdag ook erg stil: het maximale geluidsniveau ligt op 45 dB

Deze luchtbevochtiger maakt verder geen gebruik van filters, wat ik wel fijn vind. Geen gedoe met schoonmaken van filters! In plaats van de filters voeg je een beetje hygiënemiddel toe. Bovendien heeft deze luchtbevochtiger een waterreservoir van maar liefst tien liter die je niet om de haverklap hoeft bij te vullen.

Het hygiënemiddel zorgt ervoor dat de draaiende schijven gelijkmatig vocht krijgen en het trekt kalk en vuil aan wat je bij het leegmaken van het reservoir eenvoudig weg spoelt. Bovendien zit er ook een anti-kalkmiddel in wat kalkaanslag voorkomt. Je krijgt 50 ml meegeleverd wat voldoende is voor ongeveer twee weken.

Ik heb dit apparaat in mijn huiskamer gebruikt en ik moet toegeven dat hij zijn werk goed heeft gedaan. De eerste paar dagen was het waterreservoir sneller leeg, maar ik heb me laten vertellen dat dit komt doordat de luchtbevochtiger zichzelf nog moet instellen. 

Ik gebruik contactlenzen en heb in de avonduren altijd droge en geïrriteerde ogen waardoor ik mijn lenzen meestal in ruil voor mijn bril. Met deze luchtbevochtiger heb ik hier helemaal geen last van gehad en mijn lenzen tot bedtijd in kunnen houden. Ik was dan ook erg onder de indruk!

Voordelen:

  • Het ruime waterreservoir van 10 liter vul je niet vaak bij
  • Heeft geen filters die gereinigd moeten worden

Nadelen:

  • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Bovendien blijven pollen en andere allergenen achter in het waterreservoir, wat ideaal is als je bijvoorbeeld hooikoorts hebt. Deze luchtbevochtiger heeft voldoende capaciteit voor ruimtes tot 150 m³ en heeft ook een nachtmodus. 

Door het gebruiken van de nachtmodus gaat het geluidsniveau omlaag waardoor je toch goed kunt slapen en wakker wordt in een ideale omgeving.

Gebruiksgemak

Het eerste wat me opvalt bij deze luchtbevochtiger is de vormgeving. De meeste luchtbevochtigers zijn lompe machines: een beetje een doorn in het oog. Deze daarentegen, ziet er mooi uit. Het oog wilt ook wat, toch?

Je bedient deze machine via de toetsen boven op het apparaat. Hij heeft vier standen waar je uit kiest. Het maximale geluidsniveau is 48 dB.

Een ander groot voordeel van dit apparaat is de ingebouwde hygrostaat.Deze zorgt ervoor dat de bevochtiger vanzelf aan gaat als de luchtvochtigheid daalt. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de instellingen. Gebruiksgemak ten top!

Helaas lees je niet de huidige luchtvochtigheid af waardoor je moet vertrouwen op wat de machine doet, of een aparte hygrometer aanschaffen

Mijn ervaring met deze luchtbevochtiger was uitstekend. Het duurde niet lang voordat hij optimaal werkte. Bovendien is het waterreservoir afneembaar waardoor je deze makkelijk onder de kraan bijvult. 

De draaischijven van dit apparaat kunnen overigens zo de vaatwasser in, scheelt je ook weer schoonmaakwerk!

Ik had bovendien het idee dat mijn hooikoorts minder werd: ik had minder niesbuien en traanogen. Het feit dat pollen en andere allergenen achter blijven in de watertank is dus wel degelijk effectief!

Voordelen:

  • Deze luchtbevochtiger heeft een ingebouwde hygrostaat, waardoor de machine zijn instellingen zelf aanpast
  • Door de ionisator worden stofdeeltjes verzwaard en vallen ze op de grond, waarna je deze gemakkelijk op stofzuigt

Nadelen:

  • Je leest de huidige luchtvochtigheidsgraad niet af op het display

Deze luchtbevochtiger is door zijn ultrasone systeem, en zijn reinigings- en ventilatiefunctie dan ook uitermate geschikt voor op de babykamer. Hij heeft een maximum capaciteit van 58 m³, wat voldoende is voor een gemiddelde slaapkamer. 

Het is verder een apart maar strak vormgegeven apparaat, waardoor hij in geen enkele ruimte echt misstaat. Doordat dit echter een ultrasoonbevochtiger is, kan het voorkomen dat hij een beetje spettert (al had ik hier zelf geen last van). Zet hem daarom niet op een houten ondergrond.

Gebruiksgemak

Ik vond deze luchtbevochtiger erg fijn in gebruik, en dat niet alleen. Hij deed zijn werk prima en het was erg handig dat ik hem tevens kon gebruiken als ventilator. Een ventilator verlaagt de temperatuur niet, maar zorgt voor een fris windje wat erg welkom is op warme dagen.

Het feit dat hij ook bacteriën uit de lucht filtert, maakt deze luchtbevochtiger helemaal ideaal voor mij.

Ik heb deze in de slaapkamer van de kinderen gebruikt. Vooral de oudste klaagt midden in de nacht altijd over dorst en een droge mond, en de jongste klaagt altijd dat ze niet kan slapen omdat het te warm is. Perfecte situatie om deze Dyson AM10 uit te proberen dacht ik zo!

Deze luchtbevochtiger heeft helaas geen nachtmodus waardoor hij extra stil is, maar wel een timer die je gebruikt. Met zijn maximale geluidsniveau van 62 dB is het niet de stilste onder de luchtbevochtigers, maar omdat mijn kinderen goed slapen met white noise aan, was dit voor hun geen enkel probleem. 

Zeker als je een jonge baby hebt kan het gebrom van de Dyson een bijkomend voordeel zijn. Daarnaast wil je voor je kleintje de schoonste lucht en de juiste luchtvochtigheid: je krijgt ze allebei.

Mocht je baby onverhoopt verkouden worden, dan stel je de luchtvochtigheid iets hoger in waardoor je baby beter kan ademen. Dit laatste geldt natuurlijk voor iedereen, niet alleen voor baby’s!

Bovendien gebruiken we niet de hoogste stand en ik denk dat de 62 dB niet wordt gehaald. De volgende ochtend werd iedereen opgewekt wakker: de oudste werd niet wakker van de dorst en de jongste werd niet wakker van de warmte, maar dat laatste kan ook hebben gelegen aan het raam wat ik open heb laten staan.

Al met al is het een fijne luchtbevochtiger om te gebruiken, die er tegelijkertijd straks en modern uit ziet, goed werkt en eenvoudig te bedienen is met de meegeleverde afstandsbediening.

Voordelen:

  • Deze luchtbevochtiger dient ook als ventilator
  • De ultraviolet-functie zorgt ervoor dat de nevel voor 99,9% vrij is van bacterien

Nadelen:

  • Deze luchtbevochtiger kan een beetje spetteren, wat hem minder geschikt maakt voor op een houten ondergrond
  • Er is geen hygrostaat aanwezig, waardoor je het apparaat zelf moet uitschakelen als de gewenste luchtvochtigheid is bereikt

Als het waterreservoir leeg is, stopt het apparaat er automatisch mee en gaat er een rood lampje branden waardoor je weet dat deze bijgevuld moet worden.

Gebruiksgemak

Deze luchtbevochtiger is erg populair en dat is niet voor niets: hij bevochtigt de lucht op een efficiënte manier en is daarnaast ook erg vriendelijk geprijsd. Iedereen vindt het daarnaast een mooi vormgegeven apparaat. 

Op het display lees je de huidige luchtvochtigheid af waardoor je meteen weet welke instellingen je moet kiezen. Er zijn drie snelheidsstanden, maar er is ook een automatische stand welke ik het meest ideaal vond.

Met deze stand doe je niets: de machine bepaald de beste luchtvochtigheid en houdt deze constant als je deze instelling kiest. Je hebt er geen omkijken naar. Hetzelfde geld eigenlijk voor de nachtmodus. Deze stel je in voordat je gaat slapen en vervolgens gaat het apparaat aan het werk. Hij is daarnaast muisstil in de nachtmodus. 

Een groot nadeel van dit apparaat zijn de filters. Deze moeten helaas elke drie maanden worden vervangen. In deze tijd vind ik dit jammer: het is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Voordelen:

  • Hij is vriendelijk geprijsd
  • De automatische stand houdt de luchtvochtigheid op een constant niveau

Nadelen:

  • De filters moeten na drie maanden worden vervangen

Deze Medisana ultrasone luchtbevochtiger is geschikt voor kleinere ruimtes tot 38 m³, dus hij is ideaal voor op je slaapkamer. Bovendien voeg je er eenvoudig geurolie aan toe.

Denk bijvoorbeeld aan lavendelolie waardoor je ontspant, maar ookeucalyptus is een goed hulpmiddel voor als je verkouden bent.

Gebruiksgemak

Je bedient deze luchtbevochtiger via de kleine knopjes aan de voorkant van het apparaat. Het is een simpel apparaat zonder toeters en bellen: je kunt de luchtvochtigheid niet accuraat instellen, er is alleen een aan/uit knop.

Het waterreservoir heeft een inhoud van 0,9 liter en is eenvoudig bij te vullen onder de kraan. Als deze leeg is gaat er een blauw en rood lampje knipperen. Omdat het zo’n compact apparaat is, besloot ik hem in mijn slaapkamer te zetten, op mijn nachtkastje. Ik had nog wat lavendelolie in huis en voegde een paar druppels toe aan het water.

Een uur voordat ik naar bed ging, zette ik hem aan. Toen ik de slaapkamer binnen kwam rook mijn hele slaapkamer naar lavendel: heerlijk! Ik besloot de luchtbevochtiger aan te laten staan in de nacht.

Toen ik de volgende ochtend wakker werd was het reservoir leeg, maar het apparaat had zichzelf uitgeschakeld. Dat voorkomt dat er problemen ontstaan doordat het apparaat doorgaat zonder water.

De omgeving rondom de luchtbevochtiger was echter behoorlijk vochtig, maar ik wist dat dit een veelvoorkomend probleem was bij ultrasoonbevochtigers waardoor ik de luchtbevochtiger op een bord had gezet. Helaas was mijn bord niet groot genoeg: mijn nachtkastje was ook vochtig.

Deze luchtbevochtiger is leuk om te hebben, maar misschien niet effectief genoeg om je hele slaapkamer op een efficiënte manier te bevochtigen: er missen te veel functies. Zo heeft hij geen hygrostaat en is de luchtvochtigheid niet in te stellen.

luchtbevochtiger op tafel met bank op de achtergrond

Voordelen:

  • Deze luchtbevochtiger is dankzij zijn compacte formaat ideaal om mee te nemen
  • Deze luchtbevochtiger is erg vriendelijk geprijsd

Nadelen:

  • Hij is alleen geschikt voor kleinere ruimtes
  • Hij spettert, waardoor de ondergrond nat wordt

Waar let ik op bij aankoop van een luchtbevochtiger?

Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers op de markt en welke het beste voor jou is, hangt af van jouw situatie. Lees daarom vooral even de koopgids om een idee te krijgen van welke soort luchtbevochtiger het beste bij je past.

Type luchtbevochtiger

Er zijn vier verschillende typen luchtbevochtigers: luchtbevochtigers met reinigingsfunctie, stoombevochtigers, koudwaterverdampers en ultrasone bevochtigers. 

Ultrasone luchtbevochtigers

Deze werkt door middel van trillingen onder water. Er komt hierdoor zichtbare nevel uit het apparaat. Door de trillingen kan een ultrasoon bevochtiger een beetje spetteren. Daardoor is deze ongeschikt om op een houten ondergrond te plaatsen.

Heb je geen andere keuze, plaats hem dan op een placemat waardoor ondergrond is beschermd.

Koudwaterverdampers

Een koudwaterverdamper heeft een ventilator waar de lucht doorheen wordt gezogen, via een nat element. Het apparaat verspreid zo de vochtige lucht door de ruimte heen.

Deze bevochtigers hebben een waterfilter om de lucht mee te bevochtigen. Dit filter moet ongeveer elke drie maanden worden vervangen. Daardoor is het op de langere termijn niet de meest financieel efficiënte optie. Tevens is het natuurlijk slecht voor het milieu om onderdelen routinematig te moeten vervangen.

Luchtbevochtigers met meer functies

Deze luchtbevochtigers bevochtigen niet alleen je lucht, maar reinigen deze ook. Deze apparaten beschikken over filters die pollen en andere onzuiverheden filteren. Er zijn ook luchtbevochtigers beschikbaar die een ventilatiefunctie hebben, of zelfs beide.

Plaats van de luchtbevochtiger

Het is belangrijk om te weten waar je de luchtbevochtiger wilt zetten. Er zijn luchtbevochtigers met een grote capaciteit, maar ook met een hele kleine capaciteit.

Het heeft weinig zin om een luchtbevochtiger met een kleine capaciteit in een hele grote ruimte te plaatsen. De ideale luchtvochtigheid zal hierdoor niet worden bereikt.

Bovendien zijn sommige luchtbevochtigers luidruchtig en andere stil. Dit kan belangrijk zijn als je de luchtbevochtiger in je slaapkamer plaatst.

Toch is het zo dat voor veel mensen het geluidsniveau niet heel veel uitmaakt, zolang het gebrom maar op een constant niveau is. Op deze manier functioneert het geluid als ‘white noise’. Of je dit waardeert is echter kwestie van smaak.

Baby-, kinder- en slaapkamer

Luchtbevochtigers kunnen erg nuttig zijn op de babykamer, vooral als je kindje verkouden is en een verstopte neus heeft.

Hetzelfde geldt bij een kriebelhoest: het vocht neemt vaak de kriebel weg en geeft je baby op die manier een betere nachtrust (en jou waarschijnlijk ook!). 😴

Daarnaast wil je natuurlijk dat je baby in een optimale omgeving slaapt. Dat is precies wat een luchtbevochtiger doet: de beste leefomgeving creëren.

Bank in de woonkamer met plant op tafel

Woonkamer

Aangezien de woonkamer vaak de grootste ruimte in je huis is, is het belangrijk om op de capaciteit van de luchtbevochtiger te letten. Daarnaast kan het nuttig zijn als de luchtbevochtiger ook tegelijkertijd de lucht reinigt: je brengt immers veel tijd door in je woonkamer. 

Het ontwerp kan ook een belangrijke rol spelen. Je hebt het liefst geen foeilelijk apparaat: hij moet immers in het zicht staan! Heb je veel houten meubelen of een houten vloer? Dan is een ultrasoneluchtbevochtiger misschien niet de ideale keuze: deze kan een beetje spetteren waardoor de omgeving vochtig wordt.

Kamerplanten daarentegen vinden deze luchtbevochtigers wel fijn, want de nevel zorgt ervoor dat de bladeren niet uitdrogen.

Kantoor

Als je op kantoor werkt, is de luchtvochtigheid misschien nog wel belangrijker als thuis. Hier breng je het meeste van je tijd door waardoor een te droge omgeving je vervelende symptomen kan geven. Denk bijvoorbeeld aan droge, geïrriteerde ogen, hoofdpijn en gebrek aan concentratie. 

Zorg ervoor dat je luchtbevochtiger voor op kantoor een groot waterreservoir heeft waardoor je deze niet vaak bij hoeft te vullen. Daarnaast is het geluidsniveau ook belangrijk. Je moet natuurlijk ongestoord kunnen werken.

Te bevochtigen oppervlakte

Zoals eerder al besproken: de afmetingen van het te bevochtigen oppervlak zijn erg belangrijk. Is je luchtbevochtiger niet sterk genoeg, dan wordt de ideale luchtvochtigheid niet behaald.

Een luchtbevochtiger die krachtiger is dan nodig kan natuurlijk geen kwaad, maar houd er wel rekening mee dat hoe meer capaciteit de luchtbevochtiger heeft, hoe hoger de prijs ligt.

Meegeleverde accessoires

Sommige accessoires zijn eigenlijk onmisbaar bij het gebruik van een luchtbevochtiger, andere zijn handig maar niet noodzakelijk.

Hygrometer

Hygrometer, vooraanzicht

Om de luchtvochtigheid in je huis te meten, heb je een hygrometer nodig. Soms zitten deze ingebouwd in de luchtbevochtiger, maar soms ook niet.

In dat geval moet je deze zelf kopen. Losse hygrometers zijn niet duur en je hebt deze echt nodig: zonder hygrometer weet je niet of de luchtbevochtiger zijn werk goed doet.

Filters

Koudwaterverdampers en luchtbevochtigers met een reinigingsfunctie maken gebruik van filters die de lucht bevochtigen en/of reinigen. Deze filters moeten tussen de drie en zes maanden worden vervangen. 

Wil je hier geen extra geld aan kwijt zijn? Kies dan voor een ultrasone luchtbevochtiger of een stoombevochtiger. 

Wolken in blauwe lucht

Veelgestelde vragen over luchtbevochtigers

Wanneer heb je een luchtbevochtiger nodig? 

Als de luchtvochtigheid in je huis te laag is, komt een luchtbevochtiger goed van pas. Deze bevochtigt de lucht voor je waardoor je de ideale leefomgeving creëert. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 70%.

Waar zet je een luchtbevochtiger? 

Je plaatst een luchtbevochtiger zo centraal mogelijk. Het midden van de kamer mag dan niet haalbaar zijn, maar zet hem in ieder geval op 20 centimeter afstand van de muur of andere spullen.

Hoe vaak gebruik je de luchtbevochtiger?

Je gebruikt een luchtbevochtiger zodra de luchtvochtigheid niet optimaal meer is. Dit kan de hele dag zijn, of een gedeelte van de dag.

Wat doet een lucht bevochtiger?

Een luchtbevochtiger laat de luchtvochtigheid in een ruimte stijgen. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 70%. Als deze lager is dan 40% kun je last krijgen van droge ogen of een droge huid.

Conclusie

Je weet nu welke luchtbevochtiger het beste is voor welke situatie. Je gebruikt de Dyson in de babykamer, terwijl de Medisana ideaal is voor kleinere ruimtes. Wil je het beste van het beste? Kies dan de Vento LW45.

Heb jij nog tips over hoe je een aangenamer klimaat creëert in huis? Ik hoor het graag hieronder! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?