Dé Beste Luchtreiniger van 2020

Aeg Ax91 604dg luchtreiniger in huiskamer, naast de bank
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Hoe hard je ook je best doet om je huis schoon te houden, ieder huis heeft stof. Als je allergisch bent kun je hier last van hebben. Het zuiveren van de lucht met een luchtreininger kan je hierbij echter helpen. Ik heb voor je uitgezocht wat de beste luchtreiniger is voor wie en hier een top 5 van gemaakt!

Top 5 Beste luchtreinigers

Wat is een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is een apparaat, je raadt het al, wat de lucht reinigt. Hij wordt ook wel een luchtzuiveraar genoemd. Er bevinden zich allerlei stofjes in de lucht die ons kunnen irriteren. Denk hierbij aan stof, huisstofmijt en huidschilfers. 

Dat niet alleen, er zijn ook schadelijkere stoffen zoals koolmonoxide en stikstofmonoxide in de lucht in ons huis te vinden, en deze komen niet alleen van sigarettenrook. Ook bij het koken komen deze stofjes vrij waardoor we er last van kunnen krijgen.

Een luchtreiniger haalt deze stofjes uit de lucht waardoor de lucht schoner wordt, en frisser. Voor mensen die last hebben van allergieën en astma is het hebben van een luchtreiniger nog belangrijker: het vermindert de symptomen waardoor je je binnenshuis beter voelt. 

AEG AX91-604DG

Beste op de markt
5/5

Techniek: Filters en ionisatie
Max. oppervlak: 118 m²
Max. oppervlak bij astma: 47 m²

C.A.D.R: 529 m³/h
Max. geluidsniveau: 62 dB
Aantal standen: 9

Winix Zero

Winix Zero vooraanzicht
Beste koop
4.5/5

Techniek: Filters 
Max. oppervlak: 46 m²
Max. oppervlak bij astma: 32 m²

C.A.D. R: 405 m³/h
Max. geluidsniveau: 65 dB
Aantal standen: 5

Philips AC3829/10

Beste voor allergieen
4/5

Techniek: Filters 
Max. oppervlak: 62 m²
Max. oppervlak bij astma: 25m²

C.A.D. R: 310 m³/h
Max. geluidsniveau: 50 dB
Aantal standen: 4

Dyson Pure Hot-Cool wit/zilver

Dyson Pure Hot Cold1 vooraanzicht
Beste luchtreiniger met verwarmingsfunctie
3.5/5

Techniek: Filters
Max. oppervlak: 26 m²
Max. oppervlak bij astma:  —

C.A.D. R: 130 m³/h
Max. geluidsniveau: 62 dB
Aantal standen: 10

Winix Zero N

Winix Zero N vooraanzicht
Beste luchtreiniger voor een klein budget
3/5

Techniek: Filters en ionisatie
Max. oppervlak: 51 m²
Max. oppervlak bij astma: 20 m²

C.A.D. R: 254 m³/h
Max. geluidsniveau: 59 dB
Aantal standen: 4

Hoe werkt een luchtreiniger?

Luchtreinigers gebruiken een systeem van interne ventilatoren om de lucht in je huis door een aantal filters te halen waardoor schadelijke deeltjes in de lucht zoals stof, pollen en bacteriën, verwijderd worden. De luchtreiniger blaast vervolgens de gezuiverde lucht terug de kamer in.

Als de luchtreiniger ook gebruik maakt van ionisatie, betekent dit dat hij de stofdeeltjes verzwaard, waardoor deze op de grond vallen. Je stofzuigt ze op deze manier gemakkelijk op.

Bomen Onderaanzicht

De 5 Beste luchtreinigers op een Rij

#1 AEG AX91-604DG – Beste op de markt

Techniek: Filters en ionisatie
Max. oppervlak: 118 m²

C.A.D.R.: 529 m³/h
Max. oppervlak bij astma: 47 m²

Max. geluidsniveau: 62 dB
Aantal standen: 9

Functionaliteit

Dit een zogenaamde slimme luchtreiniger: je bedient hem niet alleen via de app, maar je ziet ook wat de luchtkwaliteit in je huis is.

Dit is handig voor mensen die allergieën of astma hebben: Hierdoor kun je de instellingen van de luchtreiniger aanpassen voordat je thuis bent om op deze manier zo min mogelijk last te hebben van vervelende symptomen.

De reiniger maakt gebruik van maar liefst 360 filters die automatisch worden aangepast naar het juiste filterniveau, maar je kunt ze ook zelf instellen.

Bovendien heeft deze luchtreiniger ook een koolstoffilter waarmee nare luchtjes worden gezuiverd. Dit komt vooral van pas tijdens het koken.

Doordat hij een Clean Air Delivery Rate van 529 m³/h heeft, zuivert hij de ruimte waarin hij staat bovendien bijzonder snel.

Hij reinigt maximaal 118 m²; bij astma daalt dit naar 47 m²: dit is nog steeds een ruim oppervlak waardoor hij nog steeds ideaal is voor gebruik in de huiskamer (mits deze niet te groot is)!

Aeg Luchtreiniger Zij Aanzicht
5/5

Gebruikservaring

Ik merk meteen dat het apparaat niet zwaar is: hij weegt nog net geen 9 kilo, wat ervoor zorgt dat je hem makkelijk verplaatst. Dit is handig tijdens het stofzuigen, of als je hem ergens anders wilt zetten. Bovendien heeft hij ook een handige hendel waar je hem mee optilt.

Ik download de app via de App Store (je vindt hem ook in de Google Play Store) en ga meteen aan de slag. Ik zet hem meteen aan en ga mijn eten bereiden. 

Normaal gesproken ruik je mijn kookkunsten in de huiskamer. Deze keer, met de luchtreiniger aan, ruik je werkelijk helemaal niets. Het koolstoffilter werkt uitstekend. Ik zie in de app tevens dat de luchtkwaliteit goed is en omdat ik nieuwsgierig ben zet ik het apparaat in de keuken om te zien of de app aan geeft of de luchtkwaliteit verandert.

En jawel: ik zie dat de luchtkwaliteit inderdaad verandert. De sensoren van het apparaat werken dus prima, en zo ook de app! 👌

Deze luchtreiniger heeft ook een speciale nachtomdus waardoor je hem ‘s nachts zorgeloos aan laat staan. Deze functie moet natuurlijk ook uitgetest worden. Ik heb me laten vertellen dat elke luchtreiniger een zoemend geluid maakt, maar dit zou niet storend moeten zijn.

Dit apparaat heeft een geluidsniveau van 62 dB wat niet muisstil is, maar het zou niet storend moet zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zoemende geluiden best op prijs kan stellen: het helpt me in slaap vallen, en ik ben vast niet de enige.

Hij maakt inderdaad een zacht zoemend geluid, maar het stoort me niet. Mijn kamer blijft fris en ik slaap heerlijk.

Resultaat

Deze luchtreiniger is gemakkelijk te bedienen via de app of via de knopjes op het apparaat zelf. Bovendien kun je door de slimme Pure Sense technologie in de app de luchtkwaliteit in huis aflezen. Daar kun je het apparaat vervolgens op aanpassen, of je kiest ervoor om dit automatisch te laten doen. 

Dit apparaat is ideaal als je allergieën en/of astma hebt, want dit doet hij tot een maximaal oppervlak van 47 m². Gebruik je het apparaat alleen om de lucht mee te zuiveren, dan doe je dit in een kamer met een maximaal oppervlak van 118 m².

Het is geen prijsvriendelijke luchtreiniger, maar je krijgt er wel kwaliteit voor terug. Ben je op zoek naar een luchtreiniger die grote ruimtes probleemloos zuivert, die stil is en bovendien gemakkelijk te bedienen is, dan is dit apparaat ideaal voor je.

Voordelen

Nadelen

#2 Winix Zero – Beste koop

Techniek: Filters 
Max. oppervlak: 46 m²

C.A.D.R.: 405 m³/h
Max. oppervlak bij astma: 32 m²

Max. geluidsniveau: 65 dB
Aantal standen: 5

Winix Zero Zij Aanzicht
4.5/5

Functionaliteit

De Winix Zero is een prijsvriendelijke luchtreiniger die probleemloos een oppervlak van 46 m² reinigt. Als je astma hebt, daalt dit oppervlak naar 32 m², maar dit is nog steeds een gemiddelde woonkamer.

Hij zuivert de lucht in een rap tempo met een Clean Air Delivery Rate 405 m³/h. Dit is vooral handig in het hooikoortsseizoen wanneer je vaak naar binnen en buiten gaat waardoor je allergenen mee naar binnen neemt. 

Met 65 dB is dit verder niet de stilste luchtreiniger, maar hij heeft een speciale nachtstand: zodra het gaat schemeren, maakt het apparaat minder geluid.

Daarnaast lees je de kwaliteit van de lucht af op het display: blauw is goed, maar zodra het lampje geel of rood wordt, gaat de luchtkwaliteit achteruit.

Gebruikservaring

Je vindt de bediening aan de bovenkant van het apparaat. Je stelt hier in hoe hard je het apparaat laat werken, maar je stelt ook de timer in en je leest hier wanneer het filter vervangen moet worden. Dit zou eens paar jaar moeten zijn. 

Ik vond het apparaat eenvoudig te bedienen: het wijst zichzelf uit. Met afmetingen van (B) 45,5 cm x (D) 28 cm x (H) 69,2 cm is het een vrij groot apparaat, maar met een gewicht van 8,2 kilo is hij tóch makkelijk te verplaatsen. Zo heb ik hem gemakkelijk in de keuken en de huiskamer gebruikt.

Het eerste wat ik merk is de koude stroom lucht die uit het apparaat komt. Dit is ideaal in de warmere zomermaanden, maar misschien iets minder handig in de winter. Het lampje op de machine kleurt al snel blauw, wat betekent dat de lucht van goede kwaliteit is. 

Ik verplaats het apparaat naar mijn keuken en zie dat het lampje oranje wordt. Dit verbaast me niet, want ik heb net een ei gebakken waardoor er verschillende stofjes in de lucht hangen. In no-time wordt het lampje weer blauw en de lucht voelt een stuk frisser aan. 

Resultaat

Deze luchtreiniger was eenvoudig in gebruik en leverde daarnaast prima, snelle prestaties! Bovendien hangt er een vriendelijk prijskaartje aan, wat ook best gezegd mag worden.

Als jij op zoek bent naar een effectieve luchtreiniger die bovendien niet je hele spaarpot leegrooft, dan is de Winix Zero ideaal voor je.

Voordelen

Nadelen

#3 Philips AC3829/10 – Beste voor allergieen

Techniek: Filters 
Max. oppervlak: 62 m²

C.A.D.R.: 310 m³/h
Max. oppervlak bij astma: 25 m²

Max. geluidsniveau: 50 dB
Aantal standen: 4

Functionaliteit

De Philips AC3829/10 reinigt niet alleen je lucht, maar bevochtigt deze ook, waardoor de luchtvochtigheidsgraad in huis altijd ideaal is. 

Hij werkt met verschillende filters die maar liefst 99,97% van de stofdeeltjes en allergenen filteren. Hierdoor is deze luchtreiniger uiterst geschikt voor mensen met allergieën.

Door de gekleurde ring op het apparaat zie je wat de luchtkwaliteit is. Zodra de kwaliteit omlaag gaat, gaat de luchtreiniger meteen aan het werk om deze te optimaliseren.

Philips Ac3829 Bovenaanzicht
4/5

Gebruikservaring

Deze luchtreiniger bedien je met de app waar je ook de ventilatiesnelheid wijzigt en de resterende levensduur van het filter ziet. De app download je in de Play Store of in de App Store

Dit apparaat heeft vier standen: normaal, automatisch, allergeen en slaapmodus. De laatste is natuurlijk ideaal voor als je de luchtreiniger in je slaapkamer zet en deze ‘s nachts door laat lopen.

Ik wilde de nachtmodus zelf uitproberen en hoewel hij een beetje geluid maakt, vond ik dit wederom niet storend. Ik viel snel in slaap en werd wakker in een heerlijk, frisse slaapkamer. Het voelde haast alsof het raam de hele nacht wagenwijd heeft opengestaan en frisse lucht heeft aangevoerd. De dag erna heb ik de luchtreiniger in mijn huiskamer gezet.

Philips Ac3829 in de keuken, vooraanzicht

Zodra de luchtreiniger in mijn huiskamer stond, veranderde de kleur van de ring waardoor de motor in turbostand ging werken. Hierdoor was de luchtkwaliteit snel weer goede kwaliteit. Tijdens dit proces maakte hij wel wat meer lawaai, maar ik heb hem maar één keer echt gehoord. 

Zoals hierboven al kort is genoemd, werkt deze luchtreiniger ook als luchtbevochtiger, waardoor de luchtvochtigheidsgraad in je huis altijd optimaal is. Zodra deze is bereikt, stopt het apparaat met het bevochtigen. Je stelt de luchtvochtigheidsgraad in tussen 40% en 60%.

Resultaat

Dit is een erg effectieve luchtreiniger die maar liefst 99,97% van de stofdeeltjes en allergenen uit je lucht filtert. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor mensen die hooikoorts of astma hebben. Helaas is het geen goedkoop apparaat, maar je krijgt wel waar je voor je geld. 

Ben je op zoek naar een effectieve luchtreiniger die de symptomen van je allergieën of astma met succes verminderd? Dan is dit de ideale luchtreiniger.

Voordelen

Nadelen

#4 Dyson Pure Hot-Cool – Beste luchtreiniger met verwarmingsfunctie

Techniek: Filters 
Max. oppervlak: 26 m²

C.A.D.R.: 130 m³/h
Max. oppervlak bij astma:  —

Max. geluidsniveau: 62 dB
Aantal standen: 10

Dyson Hot Cool Zij Aanzicht
3.5/5

Functionaliteit

Het eerste wat me meteen opvalt bij deze luchtreiniger is dat hij er ultra-modern uitziet. Hier moet je van houden. 

Met deze luchtreiniger van Dyson zuiver je niet alleen de lucht, maar verwarm je deze ook. In de winter gebruik je deze luchtreiniger dus ook als kacheltje. 

Daarnaast gebruik je hem ook als ventilator, maar let op: hij koelt de lucht niet, maar verplaatst deze enkel. 

Bovendien maakt de Dyson Pure Hot-Cool gebruik van verschillende sensoren waar de luchtkwaliteit mee wordt gemeten: hierdoor past de machine continue zijn intensiteit van het filteren aan. 

Op de app kun je lezen wat de luchtkwaliteit is en zelf de instellingen aanpassen, of ervoor kiezen om dit automatisch te laten doen. Er wordt ook een afstandsbediening meegeleverd waarmee je het apparaat bedient. 

De bovenkant van de luchtreiniger draait tot 350 graden om zijn eigen as heen waardoor de hele kamer wordt voorzien van gezuiverde lucht. 

Het is overigens niet de meest stille luchtreiniger op de markt: met een geluidsniveau van 62 dB vinden sommige mensen dat hij vooral gedurende de nacht te luidruchtig is. Dit is iets waar je rekening mee moet houden als je deze luchtreiniger in je slaapkamer plaatst.

Verder is dit niet de meest voordelige luchtreiniger. Er hangt een zwaar prijskaartje aan, maar je krijgt er wel de kwaliteit van Dyson voor terug.

Gebruikservaring

Deze luchtreiniger heeft een bijzondere vormgeving. Smaken verschillen en ik moet bekennen dat ik hem niet mooi vind, maar dit heeft natuurlijk weinig te maken met hoe effectief deze machine is. Het feit dat hij rond draait, zorgt er voor de luchtstroom goed wordt verdeeld. Dit is bij een vierkant apparaat lastiger. De vormgeving heeft dus zo zijn voordelen.

De bediening is simpel. Ik heb de Dyson Link app gedownload en de app wijst zichzelf uit. De app is zowel verkrijgbaar in de App Store als in de Google Play Store.

Hij werkt verder goed, maar hij maakt, zoals sommige andere reviews ook aangeven, best veel geluid. Persoonlijk heb ik er weinig last van gehad, maar ik kan me goed voorstellen dat het voor anderen wel storend kan zijn. 

Dyson Pure Hot Cool in de huiskamer, vooraanzicht

Resultaat

De Dyson Pure Hot & Cool presteert prima en is gemakkelijk te bedienen. Bovendien krijg je de mogelijkheid om gebruik te maken van de app waardoor je, waar je ook bent, kunt aflezen wat de luchtkwaliteit van je huis is.

De vormgeving is bijzonder en draagt bij aan het effectief reinigen van de lucht: hij draait bijna volledig rond. Bovendien kun je ook de lucht verwarmen met deze luchtreiniger.

Als jij van bijzondere designs houdt en op zoek bent naar een effectieve luchtreiniger die ook verwarmt, dan is dit de ideale luchtreiniger voor jou!

Voordelen

Nadelen

#5 Winix Zero N – Beste voor een klein budget

Techniek: Filters en ionisatie
Max. oppervlak: 51 m²

C.A.D.R.: 254 m³/h
Max. oppervlak bij astma: 20 m²

Max. geluidsniveau: 59 dB
Aantal standen: 4

Functionaliteit

Wat me het eerste opvalt bij deze luchtreiniger zijn de afmetingen: met 39 cm (B) x 27,5 cm (D) x 52 cm (H) is dit een compact apparaat wat ideaal is voor de slaapkamer. 

Dit apparaat reinigt een oppervlak van maximaal 51 m², maar in geval van astma is dit 20 m². Hij heeft een sensor waarmee hij de luchtkwaliteit leest en met de automatische instelling past hij hier zijn zuiverings-intensiteit aan.

Ik lees vooral veel over zijn geluidsniveau: veel mensen zijn erg tevreden over het gebruik in de slaapkamer, juist omdat deze erg stil is. 

Hij heeft twee voorfilters waaruit je kiest: een grijze en een bruine die zich aan de buitenkant van het apparaat bevinden. Hiermee stem je de kleur af op je interieur.

Winix Zero N Zij Aanzicht
3/5

Gebruikservaring

Geen app om te installeren en maar vier programma’s: dit is eenvoud op zijn best. Wel maakt het apparaat gebruik van een HEPA-filter waardoor je de symptomen van je allergieën zullen verminderen.

Ik neem het apparaat meteen mee naar de slaapkamer en zet hem aan. Ik zie meteen dat er geen instelling is om te ventileren: je gebruikt hem dus niet als ventilator, maar alleen als luchtreiniger. Als je nieuwsgierige kinderen in huis hebt, is het ook opletten geblazen, want er zit geen kinderbeveiliging op dit apparaat!

Vooral dat laatste vind ik jammer, want veiligheid gaat voor alles. Dit terzijde werkt hij goed en mijn slaapkamer voelde al snel fris. Het is lastig te omschrijven hoe schone lucht aanvoelt en ruikt, maar “fris” is dan toch de beste beschrijving. 

Winix Zero N In Slaapkamer vooraanzicht

Deze luchtreiniger is zoals gezegd erg stil en stoorde me niet tijdens de nacht. Door de nachtmodus te gebruiken maakte hij daarnaast nóg minder lawaai als in de normale stand. 

Hij heeft maar een kleine reinigingscapaciteit, maar door de verschillende filters doet hij wel goed zijn werk. Zodra de filters vervangen moeten worden, gaat er een lampje branden.

Resultaat

Dit is een ideale luchtreiniger voor kleinere kamers, zoals bijvoorbeeld de slaapkamer. Het is een luchtreiniger zonder toeters en bellen, de bediening is simpel, maar hij heeft verder geen andere functies.

Als jij op zoek bent naar een simpele en bovendien vriendelijk geprijsde luchtreiniger voor een kleine ruimte zoals bijvoorbeeld je slaapkamer, dan is dit apparaat ideaal voor je.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Alle luchtreinigers reinigen de lucht, maar sommige luchtreinigers bevochtigen ook de lucht en kunnen deze zelfs verwarmen. Of je deze functies nodig hebt, hangt af van waarvoor je een luchtreiniger wilt gebruiken en welke functie het meest belangrijk voor je is. 

Iedereen heeft andere behoeften. Hieronder beschrijf ik waar je op moet letten bij aankoop van een luchtreiniger.

Waar gebruik je de luchtreiniger voor?

Heb je last van allergieën, hooikoorts of astma? Let er dan op welke filters de luchtreiniger gebruikt. Een HEPA-filter is belangrijk bij het filteren van stofdeeltjes: deze haalt minimaal 85% van de stofdeeltjes uit de lucht. 

Kijk bovendien goed naar het maximale oppervlak dat de luchtreiniger aan kan. Dit oppervlak is een stuk kleiner wanneer je aan astma of allergieën lijdt.

Oppervlakte van de ruimte

Zoals hierboven al kort genoemd, is het belangrijk dat je kijkt naar de capaciteit van de luchtreiniger. Als je een luchtreiniger een kleinere capaciteit heeft dan de grootte van je woonkamer, is hij in principe bijna nutteloos. Hij zal de lucht wel een beetje zuiveren, maar niet op een effectieve manier zoals bedoeld.

Er zijn luchtreinigers met een ruime capaciteit voor gebruik in grotere ruimtes, zoals bijvoorbeeld in de woonkamer, maar ook voor kleinere ruimtes, zoals de slaapkamer of de keuken. Door aandoeningen zoals astma kun je het snel benauwd krijgen: een luchtreiniger in je slaapkamer is dan gewenst.

Keukenraam met plantjes ervoor

Reinigingsmethode

Een luchtreiniger maakt gebruik van verschillende technieken. Er zijn luchtreinigers die ioniseren, wat inhoudt dat de stofdeeltjes worden verzwaard waardoor ze op de grond vallen en hierdoor eenvoudig kunnen worden opgezogen met de stofzuiger. 

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van vaak honderden filters. Een koolstoffilter zorgt ervoor dat nare geurtjes verminderen, terwijl een HEPA-filter minimaal 85% van alle stofdeeltjes filtert. Een HEPA-filter is belangrijk als je luchtreiniger gebruikt voor het verminderen van symptomen van allergieën en astma. 

Let bij een HEPA-filter wel op het nummer: een HEPA-13 filter filtert effectiever dan een HEPA-9 filter. In dit onderzoek lees je hoe effectief HEPA-filters zijn in luchtreinigers.

Een voorfilter filtert de grotere stofdeeltjes: deze beschermt als het ware de andere filters en is wasbaar.

Geluidsniveau

De meeste luchtreinigers maken een zacht, zoemend geluid. Als je de luchtreiniger voor je slaapkamer gebruikt, is het een goed idee om op het geluidsniveau te letten.

Hoewel ze niet veel lawaai maken, vinden sommige mensen het toch storend als er “gezoem” op de achtergrond te horen is. 

Beschikbare budget

De prijzen van luchtreinigers variëren van zo’n €200 voor de basis modellen tot €2000 voor de modellen voor professioneel gebruik. Het aanbod tussen deze twee prijzen is groot, waardoor er voor elk budget wel een beschikbare luchtreiniger te vinden is. 

Veel gestelde vragen

De luchtreiniger is het meest effectief als deze 24 uur per dag aan staat. Wil je dit niet doen, dan zet je de luchtfilter idealiter in ieder geval aan wanneer je thuis bent.

HEPA-filters zijn filters die pollen, allergenen en fijne stofdeeltjes tegenhouden. Let hierbij wel op het nummer achter het filter. H13- en H14- filters zijn bijvoorbeeld effectiever dan een H9-filter.

Ja, een luchtreiniger met een HEPA-filter en ionisatie is zelfs bijzonder effectief in het filteren van pollen en stuifmeel die hooikoorts veroorzaken. 

Winix Zero N Slaapkamer

Conclusie

Hopelijk heb ik je wegwijs gemaakt in de wereld van de luchtreinigers en heb ik je daardoor geholpen bij het maken van een keuze. Of je nu de AEG AX91-604DG kiest of besluit om voor de Dyson Pure Hot-Cool te gaan: de lucht in jouw huis zal schoner zijn.

Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *