De Top 5 Beste Matrassen op een Rij

Mariska Rietveld

Geschreven door: Mariska Rietveld

Een goed matras stuurt je naar dromenland... die van jou ook?

De Top 5 Beste Matrassen op een Rij

Ben je vanochtend in de kreukels wakker geworden? Dan heb je waarschijnlijk niet het beste matras voor jou. Een goede nacht slaap is goud waard, wat het matras een belangrijke keuze maakt! 🛏️

Hoe kies je een goed matras uit het enorme assortiment aan opties? Daar help ik je graag bij met deze top 5 beste matrassen!

#1 Emma matras 
Hét beste matras van 2021

Onze score: 9,5

Emma matras, zij-aanzicht

Dit matras is voor mensen die alleen het beste willen. Dit matras vormt zich helemaal naar jouw lichaam, waardoor je heerlijk slaapt. Het Emma matras is dan ook niet voor niets meerdere keren door de Consumentenbond als beste getest.

Soort kern: Traagschuim en HRX schuim
Hardheid: Middelhard
Garantie: 10 jaar

HEPA-filter: Niet meegeleverd
Schoonmaakroute: Systematisch
Max. geluidsniveau: 69 dB

Check Emma matras →

#2 MERADISO matras 
Beste koop matras van 2021

Onze score: 9,1

Meradiso matras zij-aanzicht

Uitgeroepen tot beste matras door de consumentenbond, maar ook één van de goedkoopste matrassen uit deze top 5. Dit matras heeft bovendien de beste prijs-kwaliteitverhouding!

Soort kern: Koudschuim
Hardheid: H2
Garantie: 2 jaar

HEPA-filter: Niet meegeleverd
Schoonmaakroute: Systematisch
Max. geluidsniveau: 69 dB

Check Meradiso matras →

De 5 beste matrassen in een oogopslag

 1. Emma matras - Dit matras vormt zich helemaal naar jouw lichaam waardoor je heerlijk comfortabel slaapt.
 2. MERADISO matras - Uitgeroepen tot de beste koop door de Consumentenbond, en niet voor niets.
 3. MORGEDAL Foammatras - Een matras van topkwaliteit, met maar liefst 25 jaar garantie.
 4. Auping Vivo - Dit matras is gemakkelijk te wassen dankzij de afritsbare toplaag.
 5. Wave Light by M Line - Dit matras heeft twee verschillende hardheden. Wil je liever niet op een zachter matras slapen, dan draai je dit matras om voor meer ondersteuning.

Waarom is een goed matras zo belangrijk?

Het staat vast dat een goede nachtrust goed voor je gezondheid is. Je immuunsysteem wordt er sterker door, je geheugen verbetert en je stresslevels gaan omlaag. Hieronder beschrijf ik in het kort wat een goed matras en een goede nachtrust nog meer voor je doet.

Je wervelkolom ondersteunen

Een matras moet je hele lichaam ondersteunen. Gebeurt dit niet, dan is je wervelkolom uit balans en krijg je pijnklachten. Zo komt er bijvoorbeeld meer druk op je onderrug, waardoor je wakker wordt met pijn in je onderrug.

In de meeste gevallen veroorzaakt een te zacht matras dat te weinig ondersteuning biedt deze pijn. Om dit te voorkomen kies je een matras wat de juiste ondersteuning biedt en iets steviger is.

Snurken voorkomen en verminderen

De meeste mensen denken dat snurken wordt veroorzaakt door op de rug slapen, maar je matras draagt er mogelijk ook aan bij. Als je matras erg doorzakt, krijgen je nek en je hoofd niet genoeg ondersteuning. Hierdoor worden de luchtwegen wat vernauwd en begin je te snurken. Dit voorkom je door een matras met gemiddelde stevigheid te kiezen.

Stress verminderen

Heb je een goede kwaliteit slaap, dan wordt er minder adrenaline aangemaakt. Hierdoor voel je je niet alleen rustiger, maar ook je bloeddruk gaat omlaag. Bovendien voel je je nou eenmaal beter wanneer je goed slaapt en je uitgerust voelt, toch?!

De hardheid van een matras

Een hard matras biedt meer ondersteuning en een zacht matras vormt zicht meer naar het lichaam, zou je denken. Zo simpel ligt het net niet! Hoe hard of zacht een matras uiteindelijk ligt, hangt ook af van je lichaamsgewicht. Daar houd je een simpele regel voor aan: hoe meer gewicht, des te harder matras je nodig hebt en andersom.

Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, zoals mensen die bedlegerig zijn of gewrichtsproblemen hebben. Hiervoor zijn zachtere matrassen vaak beter geschikt.

Houd ook rekening met het volgende: er is geen vaste meeteenheid voor de hardheid van een matras. Fabrikanten drukken het vaak uit in H1 – H5 (oplopend van zacht naar hard), maar dit is een eigen keuze.

Het Emma matras is hier een goed voorbeeld van: deze is maar in één hardheid verkrijgbaar die omschreven wordt als middelhard zonder dat hier een nummer aan is toegekend. Je kunt wel van elk matras informatie over de hardheid vinden, maar hoe dit wordt uitgedrukt verschilt.

Daarom is het moeilijk om zonder de matras zelf te testen een goed beeld te krijgen van hoe hard een matras nou eigenlijk is. Het is belangrijk dit in gedachten te houden bij het lezen van deze top 5. Een testronde is altijd wenselijk!

De beste matrassen op een rij

1. Emma matras
Beste matras op de markt

Soort kern: Traagschuim en HRX schuim
Hardheid: Gemiddeld
Garantie: 10 jaar

De kans is groot dat je al eens eerder van het Emma matras hebt gehoord. Hij staat dan ook niet voor niets op de eerste plaats, waar de Consumentenbond het ook mee eens is! 🏅

Emma matras aan de binnenkant

Dat komt onder andere door de kern, welke uit 3 verschillende materialen bestaat. Het traagschuim zorgt voor drukverlaging, het HRX-schuim voor ondersteuning en het Airgocell schuim laat het matras ademen. 

Tussen de lange, comfortabele nachten door wil je het matras ook wel eens reinigen. Dat maakt het Emma matras je makkelijk, want de tijk is afritsbaar en wasbaar

Ondertussen is dit matras geschikt voor iedereen, want hij bevat geen schadelijke stoffen en heeft zelfs de hoogste klasse Okö Tex 100 certificering. Dat betekent dat je zelfs een baby er met een gerust op kunt laten slapen.

Wat hardheid betreft zal dit niet per definitie het ideale matras voor iedereen zijn, want hij is maar in één gemiddelde hardheid verkrijgbaar. Als je erg licht of zwaar bent, pakt dit matras wellicht te hard of zacht voor je uit.

De comfortzones waarin het matras is opgedeeld maken dit wel wat comfortabeler, maar de vraag is of dit comfortabel genoeg is voor mensen met een boven- of ondergemiddeld gewicht.

Het einde van de comfortabele rit dromenland is overigens nog lang niet in zicht, want op elk Emma matras zit 10 jaar garantie! Dit komt redelijk overeen met hoe lang een gemiddeld matras mee gaat. 

Voordelen:

 • Als beste getest door Consumentenbond
 • Geschikt voor elk lichaamstype
 • Bevat geen schadelijke stoffen

Nadelen:

 • Aan de dure kant

2. MERADISO matras
Beste koop van 2020

Soort kern: Koudschuim
Hardheid: H3
Garantie: 2 jaar

Dit matras is een echte budget topper! Niet alleen om de lage prijs, maar ook vanwege de kwaliteit. Het MERADISO matras van de Lidl – ja, de supermarkt! – is niet voor niks uitgeroepen tot best getest en beste koop.

Bovenaanzicht matras

De hardheid van dit beste matras is klasse H3. Dat komt ongeveer neer op middelhard. MERADISO is helaas alleen in deze hardheid verkrijgbaar, waardoor het wellicht minder geschikt is als je erg licht of zwaar bent.

Naast de korte garantieperiode van 2 jaar is dat eigenlijk het enige nadeel aan dit matras. De kern is van koudschuim met een open celstructuur, wat zowel weer goed ventileert als meer dan adequate ondersteuning biedt.

Naast dat het matras zodoende geschikt is voor mensen die meer transpireren, is hij dankzij zijn zachte schouderzone ook nog eens uitermate geschikt voor zijslapers.

Wil je het matras van boven tot onder reinigen, dan doe je dat met gemak aangezien de tijk afneembaar is. Dit is een kwestie van afritsen, in de wasmachine stoppen en een programma tot 60 °C kiezen! Veel makkelijker wordt het niet.

Voordelen:

 • Uitgeroepen tot beste koop
 • Goedkoop matras
 • Zachte schouderzone ligt erg prettig

Nadelen:

 • Korte garantieperiode
 • Maar één hardheid

3. MORGEDAL Foammatras
Beste matras voor boxspring

Soort kern: HR foam
Hardheid: Middelhard of stevig
Garantie: 25 jaar

Dit foammatras van Ikea geeft je keuze, want hij is in 2 hardheden verkrijgbaar: middelhard en stevig.

Binnenkant Morgedal matras

Ongeacht welke hardheid je kiest is het wel zo fijn dat als je ‘s nachts wel eens flink ligt te woelen, dit schuimmatras bewegingen absorbeert en het lichaam ondersteunt. De HR foam-kern bestaat uit verschillende zones die elk weer een ander lichaamsdeel ondersteunen, maar Ikea vertelt ons niet hoe veel dit er precies zijn.

Ikea laat wél zien dat MORGEDAL handige handgrepen heeft, waarmee je het matras makkelijk omdraait. Helaas helpen die handgrepen niet bij het wassen. Dit is een stuk ingewikkelder omdat er de tijk niet afneembaar is. Je zult hiervoor zelf een aparte matrashoes aan moeten schaffen. 

De MORGEDAL is een paar centimeter dikker dan een gemiddeld koudschuimmatras, maar niet echt zwaarder. Gecombineerd met de veerkracht maakt dat het matras geschikt voor zowel een boxspring als lattenbodem.

Dit matras gaat hoe dan ook samen met een interessante tegenstrijdigheid: bij levering is hij ten eerste op rol verpakt. Aan de ene kant is dat ruimtebesparend en milieuvriendelijk, maar aan de andere kant is dit niet goed voor de kern van het matras.

De tegenstrijdigheid? Ikea geeft wel 25 jaar garantie op dit matras! Ze hebben er dus vertrouwen in dat het oprollen van het matras geen invloed heeft op de levensduur. 🤔

Voordelen:

 • Hoge matrasdikte maakt hem geschikt voor zowel boxspring als lattenbodem
 • Verkrijgbaar in twee hardheden
 • 25 jaar garantie

Nadelen:

 • Op rol verpakt

4. Auping Vivo
Beste voor onderhoud en allergieën

Soort kern: Pocketvering
Hardheid: Soft, medium, firm en extra firm
Garantie: 5 jaar

Het Auping Vivo pocketvering-matras is een duidelijk geval van “het kost wat, maar dan heb je ook wat”. Dit is namelijk het duurste matras uit deze top 5. De prijs is niet mild, maar je moet wat over hebben voor een goede nachtrust. 

Binnenkant van Aupingmatras

Wat hardheid betreft geeft Auping je wel 4 opties: soft, medium, firm en extra firm. Voor iedereen zit er dus wel wat bij. Dit matras van Auping is uit verschillende lagen opgebouwd, waardoor deze wat moeilijker valt te categoriseren.

De kern bestaat in ieder geval uit een pocketvering. Dat zorgt al voor goede ventilatie en ondersteuning, maar de 5 ondersteuningszones en comfortlaag dragen ook bij aan het slaapgemak. Hier is goed over nagedacht.

Heb je allergieën of ben je gewoon heel erg op je hygiëne gesteld? Ook dan word je blij van dit matras. De tijk is namelijk niet alleen afneembaar en wasbaar, maar ook nog eens verkrijgbaar in 2 soorten! 

Je kiest zelf voor een tijk met of zonder wol. Als je een wol- of huisstofmijt allergie hebt, is het ideaal dat daar ook een geschikte optie voor is! De variant zonder wol is bovendien chemisch reinigbaar.

Dat is niet alles wat allergieën betreft, want dit beste matras van Vivo wordt ook met een visco activ comfortlaag gemaakt. Deze laag is weer geschikt voor mensen met een latexallergie. 

Heeft dit matras ook nadelen naast de prijs? Nou, eentje dan: de garantieperiode is slechts 5 jaar. Dat is niet per se bijzonder kort, maar wel voor een matras uit deze prijsklasse. Goedkopere matrassen uit deze vergelijking hebben langere garantieperiodes – en als dat geen stof tot nadenken is…

Voordelen:

 • Anti-allergeen
 • Tijk makkelijk uitwasbaar
 • Maar liefst 4 verschillende hardheden

Nadelen:

 • Erg prijzig
 • Relatief korte garantieperiode

5. Wave Light by M Line
Beste voor afwisseling

Soort kern: Koudschuim
Hardheid: Tweezijdig: soft & hard
Garantie: 10 jaar

Kan je niet goed tussen twee hardheden kiezen of wissel je het graag af? Dan staat dit Wave Light by M Line matras paraat! De 2 kanten van dit matras hebben allebei een andere hardheid: een soft zijde en een hard zijde. Ligt het matras te zacht? Dan keer je het om.  

Wave Light matras closeup, vooraanzicht

De harde kant heeft wel een limiet om rekening mee te houden: boven de 110 kilogram ben je niet meer van genoeg ondersteuning verzekerd..

Als je eenmaal ligt, lig je lekker op de kern die is gemaakt van elastisch koudschuim én die wordt ondersteund door 7 comfortzones. Koudschuim staat daarnaast bekend om goede ventilatie en hoge duurzaamheid. Het Wave Light matras is dus zacht, ondersteunend en ventilerend in één!

De tijk is afritsbaar, dus wanneer het tijd is om schoon te maken stop je die gemakkelijk in de was. De anti-allergene en huisstofmijtwerende eigenschappen maken ook nog eens dit matras geschikt voor een bijzonder breed publiek.

Ten slotte maakt het niet uit wat voor bedbodem je al hebt staan, want het Wave Light koudschuimmatras is geschikt allemaal. Daar geeft M Line je 10 jaar garantie op.

Voordelen:

 • Twee hardheden in één matras
 • Bezit anti-allergene eigenschappen
 • Geschikt voor alle soorten bedbodems

Nadelen:

 • Harde kant is geschikt voor mensen tot 110 kilogram

Koopgids: Hoe kies ik het beste matras?

In het oerwoud van matraseigenschappen is het moeilijk om de juiste voor jou te vinden. Want wat houden die materialen en termen nou eigenlijk in? Ik help je op weg met deze koopgids.

Materiaal van de kern

Geen matras is hetzelfde! Ze zijn dan ook op te delen in verschillende soorten matrassen. Elke soort kent zijn eigen voor- en nadelen.

Koudschuim- en pocketveringsmatrassen komen in deze top 5 het meest voor. Koudschuim kent behalve de prijs eigenlijk alleen maar voordelen: het laat lucht goed door en is zeer duurzaam. 

Pocketvering is ook geen slechte keuze, want ook dit materiaal ventileert goed. Bovendien is een pocketvering-matras erg stabiel en geschikt voor elke gewichtscategorie. Hetzelfde kan niet over alle koudschuimmatrassen gezegd worden.

Een traagschuim matras heeft alleen een toplaag van traagschuim. De kern van een traagschuimmatras kan daarom pocketvering of koudschuim zijn. Het nadeel van traagschuim is dat het niet erg ademend is, waardoor je al snel gaat zweten.

Aantal zones

Comfortzones, ondersteuningszones of hoe de fabricanten het ieder ook noemen: wat houden deze zones eigenlijk in? Is er een speciaal matras voor rugslapers, of buikslapers? Het antwoord op deze vraag is nee, maar goede ondersteuning is wel erg belangrijk.

Je lichaamsdelen hebben elk andere rustbehoeftes. Comfortzones houden daar simpelweg rekening mee zodat je bijvoorbeeld ook lekker ligt als je op je zij ligt, of op je ellebogen leunt. 

Hoe meer zones, hoe meer rekening de fabrikant houdt met verschillende lichaamsdelen.

Voor welke bedbodems geschikt?

Voordat je een matras koopt is het wel zo fijn om te weten of die wel geschikt is voor het bed dat je hebt staan! Het verschilt per matras, dus controleer altijd even of het matras samengaat met jouw bedbodem.

Ventilatie

De ventilatie van een matras hangt af van het materiaal en de opbouw. Check dus altijd even hoe het met de ventilatie van jouw matras in spe gesteld is.

Je wilt niet in een klam bed liggen, en vooral als je veel transpireert is goede ventilatie erg belangrijk om fijn te slapen. Niks ligt zo ongemakkelijk als een klam bed!

Slaapkamer met plafondventilator

Onderhoud

Je brengt er flink wat uren op door, dus de hygiëne van je matras is ook belangrijk.  Het is het makkelijkst als het matras een afneembare tijk heeft. Dit is een bovenlaag die je dan gewoon af kunt ritsen en in de was kunt doen.

Heeft een matras geen afneembare tijk, dan is het helaas aan jou om een matrashoes aan te schaffen, of voor een matras te gaan mét afneembare bovenlaag.

Anti-allergeen

Als je last hebt van allergieën ben je waarschijnlijk gewend aan het controleren van je aankopen zoals een matras, maar het kan toch geen kwaad om te vermelden dat niet alle matrassen automatisch anti-allergeen zijn.

Controleer dus of jouw toekomstige matras geschikt is. Er zijn tegen verschillende allergieën weer andere opties!

Proefslapen

Je kunt het internet over matrassen leeg lezen, maar hoe een matras ligt blijft persoonlijk. Het blijft altijd een aanrader om te  gaan proefslapen! 😴 Zo ervaar je hoe het matras voor jou aanvoelt en maak je een beter geïnformeerde keuze.

Garantie

De garantie van een product hangt meestal grotendeels af van de kwaliteit, maar in de wereld van matrassen valt daar geen pijl op te trekken.

Goedkopere matrassen hebben soms juist een stuk langere garantieperiode en andersom. Kijk naar de garantie, want die varieert tussen de 2 en 25 jaar. Dat zijn nogal wat nachtjes slapen!

Veelgestelde vragen over matrassen

Hoe lang gaat een matras mee? 

De gemiddelde levensduur van een matras is 8 – 10 jaar. Sommige matrassen hebben een garantieperiode die langer is, maar het blijft verstandig om in ieder geval na 10 jaar je matras te vervangen.

Wat kost een goed matras?

De prijs is onder andere afhankelijk van het formaat en de prijscategorieën zijn nogal uiteenlopend. Er zijn goed beoordeelde matrassen die je al vanaf €100 voor een kleine maat koopt, maar de prijzen van bekende en kwalitatieve merken pakken vaak een stuk hoger uit. Zo kost een tweepersoons Emma matras €700 en kosten matrassen van Auping al snel boven de €1000.

Hoe kies je een goed matras? 

Een goed matras heeft de juiste hardheid en ligcomfort voor jou. Houd bij het kiezen van de hardheid de volgende vuistregel aan: hoe hoger het lichaamsgewicht, hoe harder je matras moet zijn. Transpireer je ‘s nachts veel, let er dan tevens op dat het matras goed ventileert. Voor meer uitleg en details raadpleeg je de koopgids in dit artikel. 

Conclusie

Als je een geweldig matras wilt waar je heerlijk op wegdroomt, kies je voor dé beste matras en de #1 in onze top 5: het Emma matras!

Vind je die wat aan de dure kant? Geen probleem, want het MERADISO matras van Lidl is ook een uitstekende keuze, maar dan voor een veel vriendelijkere prijs. 💸

Waar let jij op als je een nieuw matras kiest? Deel het met ons in de reacties. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Mariska Rietveld

Mariska Rietveld

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram