De Beste Melkopschuimer op de Markt

Philips Senseo CA6500
Axl Crompvoets

Axl Crompvoets

Axl is sinds onze oorsprong redacteur bij Paarshuis. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het creëren & onderhouden van relaties met blogs, journalisten en andere websites. In zijn vrije tijd sport hij veel en bereidt hij zich voor om volgend jaar verder toegepaste psychologie te studeren aan de Hogeschool van Amsterdam.

Inhoudsopgave

Een cappuccino wordt pas écht een cappuccino met een zoete en zijdezachte schuimlaag. Wist je dat je daarvoor niet altijd naar een koffiezaak hoeft, maar de beste melkopschuimer je daarbij al een eind op weg helpt?

Met de Severin SM 3582 kun je thuis al baristawaardig melkschuim opkloppen.

In dit artikel zetten we de 5 beste melkopschuimers op een rijtje. Zo maak jij de goede keuze tijdens de aanschaf van een melkschuimer. Scroll snel verder! 👇

Top 5 Beste Melkopschuimers

Severin SM 3582

Severin SM 3582
Beste melkopschuimer

Inhoud: 500 ml | Vermogen: 500 Watt
Garantie:
2 jaar | Opschuimmethode: elektrisch

5/5

Inventum MK350

Inventum MK350 - Melkopschuimer
Beste koop

Inhoud: 240 ml | Vermogen: 500 Watt
Garantie: 2 jaar | Opschuimmethode: elektrisch

4.5/5

Philips Senseo CA6500

Philips Senseo melkopschuimer
Beste automatische melkopschuimer

Inhoud: 120 ml | Vermogen: 500 Watt
Garantie: 2 jaar | Opschuimmethode: elektrisch

4/5

WMF Lineo

WMF Lineo
Beste elektrische melkopschuimer

Inhoud: 250 ml | Vermogen: 300 Watt
Garantie:
2 jaar | Opschuimmethode: elektrisch

4/5

Bialetti Melkopschuimer

Bialetti melkopschuimer
Beste handmatige melkopschuimer

Inhoud: 1 liter | Vermogen: NVT
Garantie: 2 jaar  | Opschuimmethode: handmatig

4/5

Voor wie zijn automatische melkopschuimers geschikt?

Automatische melkopschuimers zijn geschikt voor koffiedrinkers die snel en makkelijk lekker melkschuim willen. Ze zijn anders dan stoompijpjes en melkreservoirs en geven zodoende een ander resultaat.

Het proces tussen de twee methodes zijn heel verschillend, waardoor de smaak, zachtheid en textuur onderling mogelijk erg verschillen.

Heb je graag alle controle over je melkschuim? Dan adviseer ik een espressomachine met een melkreservoir. Als je liever voor gebruikersgemak gaat en snel en lekkere melkschuim wilt, ben je hier al op de goede plek. 🤩

Philips Senseo CA6500

De 5 Beste Melkopschuimers op een Rijtje

#1 Severin SM 3582 – Beste melkopschuimer

Inhoud: 500 ml | Vermogen: 300 Watt | Garantie: 2 jaar
Melkopschuimmethode: automatisch

Deze melkopschuimer heeft een melkkan van roestvrij staal, waardoor hij niet aankoekt. Dit materiaal gaat een stuk langer mee dan de teflon-laag van sommige modellen.

Bij de aanschaf krijg je twee verwisselbare inzetstukken meegeleverd. Deze inzetstukjes kan je aan de achterkant van de melkopschuimer kwijt via een magneetje. Een is om melk op te schuimen en de ander om melk te verwarmen – tot zo’n 65 graden.

Zet het apparaat aan via de aan-uitknop en druk vervolgens één seconde voor warme melkschuim en drie seconden voor koude melkschuim.

Severin SM 3582
5/5

Afspoelen na gebruik is genoeg om de binnenkant volledig schoon te maken. Hij kan makkelijk in de vaatwasser, maar dat adviseer ik pas te doen na een aantal dagen gebruik.

De Severin SM3582 klopt de luchtigste schuim van alle geteste modellen. Dat komt door het hoge toerental wat het opkloppertje bereikt. Melk opschuimen kan via de warme en koude stand. Hij werkt via een inductiesysteem die in no-time warm is.

Het gebruikersgemak is groot: als je melkschuim klaar is maak je het melkkannetje makkelijk los van de basis. Door de schenktuit is het makkelijk om de melkschuim bij je koffie te gieten.

Voordelen

Nadelen

4.5/5

#2 Inventum MK350 – Beste koop

Inhoud: 240 ml | Vermogen: 300 Watt | Garantie: 2 jaar
Melkopschuimmethode: automatisch

De Iventum MK350 klopt stevige melkschuim met dank aan de snel draaiende spiraal in de melkkan. Dit model verwarmt de melk automatisch op waardoor deze alleen hete melk afgeeft.

De melk wordt verwarmd tot zo’n 70 graden. Dat is ver onder het kookpunt van melk, omdat anders de smaak en textuur verloren gaat. Dat is lekker voor een warme chocolademelk.

De melkkan is voorzien van een antiaanbaklaag, waardoor melkrestjes niet aankoeken. Dat maakt het gebruik ervan een stuk hygiënischer.

Er zijn twee knopjes met LED-lampjes op de melkschuimer. Het blauwe lampje licht op wanneer het apparaat klaar is om koude melk op te schuimen. Het rode lampje doet hetzelfde,  maar dan voor hete melkschuim.

De buitenkant van de melkkan bestaat uit roestvrij staal. Dit is stevig genoeg om wat stootjes aan te kunnen. De rest van het model is van plastic en makkelijk af te nemen met een doekje.

Hij kan niet in de vaatwasser, maar een borsteltje en warm water met zeep is voldoende om de binnenkant goed schoon te krijgen. De Inventum schakelt zich vanzelf uit wanneer de melk heet of opgeschuimd is.

Voordelen

Nadelen

#3 Philips Senseo CA6500 – Beste automatische melkopschuimer

Inhoud: 120 ml | Vermogen: 500 Watt | Garantie: 2 jaar
Melkopschuimmethode: automatisch

Een goede cappuccino of latte begint met een stevige en zijdezachte schuimlaag. Daar heeft Senseo een snelle en makkelijke manier voor gevonden. Dit model is van duurbaar plastic gemaakt, wat goed bestand is tegen hitte.

Druk je één seconde op de knop dan schuimt het apparaat warme melk op. Wil je liever koud opgeschuimde melk? Druk dan drie seconden op de knop. Handig voor de koffiedrinkers met haast in de ochtend. 😜

Philips Senseo CA6500
4/5

De melkopschuimer gaat (bijna) geruisloos te werk. Binnen 90 seconden klopt deze Senseo melkopschuimer melk voor twee cappuccino op. Dat is zo’n 120 ml aan melk.

Door de antikleeflaag blijven er minder snel melkresten achter. Dat is maar goed ook, want producten die in aanraking komen met melk horen schoon te blijven. Dat maakt deze melkopschuimer tevens één van de gebruiksvriendelijkste die er is. 

Dit model heeft wel een minder fijne eigenschap: het snoer is kort, waardoor je hij dicht bij een stopcontact moet staan. Dat is lastig als die stopcontacten verstopt zijn in de hoek.

Philips Senseo CA6500

Voordelen

Nadelen

WMF Lineo
4/5

#4 WMF Lineo – Beste elektrische melkopschuimer

Inhoud: 250 ml | Vermogen: 300 Watt | Garantie: 2 jaar
Melkopschuimmethode: automatisch

De WMF Lineo is zelf van geborsteld roestvrij staal gemaakt, waardoor hij bestand is tegen deuken. Nog belangrijker is dat hij maar liefst vier verschillende instellingen heeft: voor zacht melkschuim, dik melkschuim, koud melkschuim en hete melk. 

Deze standen worden met één druk op de knop aan het werk gezet. Je drukt op dezelfde aan-uitknop tot je bij de gewenste opschuimstand bent.

Dat maakt dit model een stuk uitgebreider dan de meeste geteste melkopschuimers. Die meerwaarde maakt dit model de beste elektrische melkopschuimer. 

Je haalt de melkopschuimer makkelijk los van de apparaatbasis. Het is dus geen gedoe om het apparaat schoon te krijgen. Dat doe je overigens niet in de vaatwasser, maar met wat warm water en zeep.

De melkopschuimer is makkelijk in gebruik door de schenktuit. Knoeien met warme melk gebeurt daarom niet zo snel. Latte art schenken is zelfs mogelijk met deze tuit!

Voordelen

Nadelen

#5 Bialetti Melkopschuimer – Beste handmatige melkopschuimer

Inhoud: 1 liter | Vermogen: 300 Watt | Garantie: 2 jaar
Melkopschuimmethode: handmatig

Ouderwets met de hand werken is natuurlijk ook een optie. Dat kan met de roestvrij stalen melkopschuimer van Bialetti. Deze melkopschuimer kan dan ook op elke warmtebron worden gebruikt.

melkopschuimer bialetti
4/5

Let goed op dat het handvat op een veilige afstand staat van de warmtebron. Het overkwam mij dat het handvat heet werd, omdat hij recht boven het gas stond. Dat is niet heel handig… (hand-ig, snap je?) 😅

Hoe dan ook, als de melk is verwarmd tot de voor jou geschikte temperatuur, is het een kwestie van opkloppen. Dat is dan ook het grote voordeel van een handmatige opschuimer als deze: je beslist geheel zelf hoe heet je melk wordt!

De klopper heeft twee aparte lagen, zodat je je melk extra snel opklopt tot een zijdezachte melkschuim. Ook goed om te weten: dit is de bestverkochte handmatige melkopschuimer. Dat is niet gek, aangezien deze zo gebruiksvriendelijk is.

Als je klaar bent met het opkloppen of verwarmen van de melk, spoel je het kannetje af met warm water. Als je de melkopschuimer vaker gebruikt, is het wel zaak deze om de zoveel keer gebruik in de vaatwasser te doen. Zo weet je zeker dat er geen melkrestjes blijven plakken.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Ga ik voor een automatische of handmatige melkopschuimer?

Dat hangt er vanaf waar je naar op zoek bent. Als je het proces helemaal uit handen wil geven, ga dan voor een automatische melkopschuimer. Kies een handmatige melkopschuimer als je meer controle wil hebben.

Een handmatige melkopschuimer is een mooie middenweg tussen de automatische melkopschuimers en de stoompijpjes. Je hebt nog steeds het gemak en gebruiksvriendelijkheid van de automatische melkopschuimers mét de controle van een stoompijpje.

Meer hulp nodig bij het kiezen? Coolblue heeft een goede handleiding gemaakt met alles wat je moet weten over melk opschuimen.

Budget

Een belangrijk aspect van elke aankoop is natuurlijk je budget. Hoeveel wil je uitgeven aan een melkopschuimer? Voor mij hangt dat af van hoeveel je hem gaat gebruiken.

Als je elke dag van plan bent melkschuim bij je koffie te schenken, dan zou ik voor de Severin SM3582 gaan. Dit model is makkelijk, snel en onderhoudsvriendelijk door de antiaanbaklaag en vaatwasserbestendigheid.

Drink je af en toe een cappuccino of latte of eigenlijk alleen als er bezoek is? Ga dan voor een minder duur model, of kies de handmatige melkopschuimer van Bialetti.

Koffie Latte

De temperatuurmogelijkheden

De ideale temperatuur voor warme melkschuim ligt tussen de 65 en 70 graden. Alles daaronder is eigenlijk te koud en koelt je warme koffie af. Als de melk warmer dan 76 graden breekt wordt, breekt de proteïne af – terwijl dit de melk juist zijn luchtigheid geeft.

Elk getest model verwarmt de melk tussen die 65 en 70 graden. Dat is maar goed ook, want niemand zit te wachten op slap melkschuim van halfverbrande melk. 😓

Voor de handmatige melkopschuimer kun je die temperatuur in de gaten houden met een voedselthermometer.

De temperatuur is voor het maken van koud melkschuim ook belangrijk., vooral als je vaak een ijslatte of andere soorten ijskoffie met melk drinkt. De automatische melkopschuimers hebben allemaal een functie voor koude melkopschuiming. Let hierbij op dat de melk die je gebruikt net uit de koelkast komt en niet al een poos buiten staat.

Onderhoudsbehoeften

Het onderhoud van een melkopschuimer is simpel. Gelukkig maar ook, want producten die met melk in aanraking komen moeten hygiënisch blijven voor gebruik. 

Je kunt de melkopschuimer laten draaien met wat warm water en afwasmiddel. Doe dit tot de melkopschuimer automatisch stopt. Dit voorbereidende sopje verwijdert een groot deel van de melkrestjes. De achtergebleven resten maak je met een borsteltje schoon.

Het is van belang dat de binnenkant van je melkopschuimer altijd schoon is als je hem gebruikt. Dat is niet alleen hygiënisch, maar een schone binnenkant zorgt uiteraard ook voor de beste smaak.

Let op welke onderdelen wel en niet vaatwasserbestendig zijn. Het opkloppertje is vaak geschikt, maar de hele melkopschuimer zelf niet vanwege de elektra!

Veelgestelde vragen

Melk opschuimen is heel eenvoudig met een automatische melkopschuimer. Je doet jouw gewenste hoeveelheid melk erin, je drukt op het knopje en de melkschuimer doet zijn werk. Er zijn modellen die melk warm en koud opschuimen. Giet vervolgens de opgeschuimde melk bij je koffiedrankje en geniet!

Gebruik je een handmatige melkopschuimer? Het principe is hetzelfde, je hebt alleen iets meer controle over de melkschuim. Je verwarmt het melkkannetje op een warmtebron en gebruikt de opklopper om melkschuim te maken. Vervolgens giet je de melkschuim bij je koffie.

De melk die je gebruikt voor je cappuccino, latte of andere koffiedrank met melk speelt een belangrijke rol. Een cappuccino bestaat voor tweederde uit melk en melkschuim. Dan wil je natuurlijk de beste en lekkerste melk gebruiken.

We maken onderscheid tussen magere, halfvolle en (houdbare) volle melk. Volle melk geeft meer smaak aan de melkschuim dan magere melk. Daarom wordt dit ook het lekkerst gevonden. Die volle smaakt komt door het hogere vetgehalte. 

Van deze soorten schuimt magere melk het snelst op. Dat komt omdat magere melk een hoger eiwitgehalte heeft. De eiwitten in melk is namelijk hetgeen wat wordt opgeschuimd.

Dat betekent niet dat de kwaliteit van de magere melkschuim beter is. De beste melkschuim bestaat uit ”microfoam” – de bijna onzichtbare luchtbelletjes die voor een heerlijk mondgevoel zorgt. Magere melk zorgt al snel voor te veel grote luchtbelletjes. Dat heeft niet hetzelfde lekkere mondgevoel als microfoam.

Houdbare volle melk geeft het lekkerste resultaat wanneer je het opschuimt. Dat komt omdat houdbare melk op een andere manier bewerkt wordt, waardoor het lekkerder is om op te schuimen. Hier zitten meer eiwitten in dan in verse melk. Die eiwitten worden opgeschuimd tot een zachte melkschuim.

Onze tips

  • Zorg voor goed gekoelde melk voordat je het gaat opschuimen
  • Voor zacht melkschuim gebruik je het best volle, houdbare melk

Conclusie

Er is veel om over na te denken bij de aanschaf van een melkopschuimer. Ik hoop dat het iets duidelijker is geworden door dit artikel. Mocht je vragen hebben, dan lees ik ze graag hieronder in de reacties. Bedankt voor het lezen! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *