Een Wijd Net met de Beste Mesh-Router

Ruth Snijders

Geschreven door: Ruth Snijders

Met dit net vang je geen vissen maar wel internet

Een Wijd Net met de Beste Mesh-Router

Je wilt niet meer overstappen op je mobiele data als je het balkon opstapt, eindeloos Netflix bufferen op de tv in je slaapkamer of haperende Zoom-vergaderingen. Welnu, met de beste mesh-router is dat verleden tijd.

Maar goed, die kies je niet zomaar even uit. Een willekeurig model doet zijn werk dan hoogstwaarschijnlijk ook prima, maar het idee is dat je eentje kiest die precies aansluit op je wensen. Daarvoor moet je op de hoogte zijn van belangrijke eigenschappen, waarover je hier meer leest.

Waarom een mesh-router kopen?

Bij een mesh-netwerk staat een router met enkele satellieten in verbinding. Dit kán met een netwerkkabel om de beste verbinding te garanderen, of via wifi. Dit laatste scheelt werkzaamheden waarbij je muren moet openbreken, of een rommelig kabelnest als je de kabel langs je muren laat lopen (in plaats van erdoorheen).

Een mesh-netwerk werkt dan ook niet als een wifi-repeater, welke een wifi-signaal oppikt en dit opnieuw op één plek uitzendt, maar dan een stuk zwakker. Bij een mesh-netwerk leg je een heel net van wifi over je huis heen, wat tot één stabiel wifi-netwerk leidt.

Je kunt je voorstellen dat een mesh-router vooral meerwaarde heeft in grote huizen of grote appartementen. Woon je op 50 m², dan is een mesh-netwerk waarschijnlijk een beetje overbodig, en kun je beter voor een goede 'normale' router gaan en jezelf wat geld besparen.

Zo blijf je in en mogelijk zelfs rondom het hele huis online met de maximale snelheid. Hieronder vind je de huidige top 3 van beste mesh-routers.

TP-Link Deco M5
Wifi-standaard: Wireless AC
MU-MIMO: Ja
Seamless Roaming: Ja
Smart Connect: Ja
Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2 | Filtering op MAC-adres | Firewall
Gastnetwerk: Ja
Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja
Gewicht: 216 gram
Kleur: Wit
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

TP-Link Deco M4

TP-Link Deco M4
Wifi-standaard: Wireless AC
MU-MIMO: Ja
Seamless Roaming: Ja
Smart Connect: Ja
Netwerkbeveiliging: WPA-PSK | WPA2-PSK
Gastnetwerk: Ja
Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja
Gewicht: 2034 gram
Kleur: Wit
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

TP-Link Deco E4 Mesh Wifi - 2019

TP-Link Deco E4 Mesh Wifi - 2019
Wifi-standaard: Wireless AC
MU-MIMO: Ja
Seamless Roaming: Ja
Smart Connect: Ja
Netwerkbeveiliging: Firewall | WPA | WPA2
Gastnetwerk: Ja
Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja
Gewicht: 1951 gram
Kleur: Wit
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Beste mesh-router: Hoe maak ik de beste koop?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een mesh-router? Hierboven zag je al een top drie van beste mesh-routers met een aantal specificaties, maar wat lees je hieraan af?Hier onder leg ik je uit wat je moet weten om een goed geïnformeerde keuze te kunnen maken bij de aanschaf van een mesh-router.

Bandbreedte en internetsnelheid

Bandbreedte omvat de maximale doorgeefcapaciteit van de internetverbinding. De daadwerkelijke doorgeefcapaciteit (ook wel throughput capacity) noemen we throughput speed, of in het Nederlands simpelweg 'doorgeefcapaciteit'.

Zowel de maximale (theoretische) doorgeefcapaciteit en de daadwerkelijke doorgeefcapaciteit drukt men uit in megabit per seconde. Om de daadwerkelijke bandbreedte te meten doe je een snelheidstest.

Megabits en megabytes

Let op dat je megabits per seconde (Mbit/s, Mb/s of Mbps) niet verwart met megabytes per seconde (MByte/s, MB/s of MBps). 1 megabyte bevat 8 megabits, dus ze zijn zeer zeker niet hetzelfde!

Een router is altijd gebonden aan een algehele maximumsnelheid. De router verdeelt zijn capaciteit onder de verbonden apparaten, waardoor je niet altijd met meerdere mensen één internetverbinding intensief kunt gebruiken.

Het is daarom handig om voor een mesh-router met een hoge maximumcapaciteit te kiezen als je een huis vol verbonden apparaten hebt, zodat je niet alsnog tegen vertragingen aanloopt.

Heb je een klein handjevol verbonden apparaten die niet allemaal tegelijkertijd het uiterste vragen van een internetverbinding, dan kun je wat geld besparen door voor een model te gaan met een iets nauwere bandbreedte.

Andere zaken beïnvloeden je daadwerkelijke internetsnelheid ook. Bij kabel-, koper- en VDSL-netwerken deel je de internetaansluiting met de buren en neem je allemaal een hapje uit wat deze verbinding meedraagt.

Bij het aanschaffen van een mesh-router staat de internetsnelheid die je internetprovider levert bovenaan het lijstje van dingen om rekening mee te houden. Een goede router voor Ziggo sluit hier idealiter zo goed mogelijk op aan (en dat geldt ook voor andere providers, natuurlijk).

Heb je bjivoorbeeld het goedkoopste abonnement van je router dat snelheden tot 150 Mbps aanbiedt en ben je niet van plan te upgraden, dan heeft een peperdure mesh-router met snelheden tot duizenden Mbps geen meerwaarde.

Heb je bovendien een glasvezelverbinding, dan is een router voor glasvezel wel zo handig. Een router die niet compatibel is met glasvezel, maakt de glasvezel opeens een verloren luxe.

Internetsnelheidsmeter op telefoon

Frequentiebanden en bandsteering

Wifi maakt gebruik van twee licentievrije frequenties: 2,4 GHz- en 5 GHz-frequentie. De 2,4 GHz-frequentieband is het langst in gebruik en het drukst bezet. Wel kan de 2,4 GHz-signalen verder door de ether en gemakkelijker door obstakels zoals muren reizen dan de 5 GHz-frequentie.

De 5 GHz-frequentie presteert veel sneller, maar heeft een kleiner bereik dan 2,4 GHz-frequentieband.

Een single-band router, zoals de beste 4G-router of beste mifi-router in veel gevallen, maakt gebruik van de één frequentieband. Dit is altijd de 2,4 GHz-band.

Een dual-band router switcht continu tussen de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequentiebanden. Je kunt je voorstellen dat dit enige vertraging oplevert. Een simultaneous dual-band router lost dit probleem op door op beide banden tegelijkertijd actief te zijn.

Een tri-band router werkt tegelijkertijd op drie frequenties: één op 2,4 GHz- en twee op 5 GHz-frequentieband – tenzij je een van de nieuwste routers hebt die met het laatste wifi-protocol werkt: wifi 6e. In dat geval komt er een nieuwe band bij: de 6 GHz-band. Deze werkt op nog kortere afstanden, en is daarbij ook veel sneller. Op die wifi-standaard kom ik zo terug.

In de beste routers zit tegenwoordig ook een functie die bandsteering heeft, wat inhoudt dat de router regelt dat de wifi-banden gelijkmatig belast worden. Alle draadloze netwerkapparaten op het netwerk houden hier een snelle en stabiele verbinding aan over.

Wifi-protocollen en -standaarden

Wifi-protocollen geven aan hoe snel het wifi-netwerk kan presteren, hoe veilig het is en welke andere mogelijke functies het bezit.

De oudste standaarden zijn 802.11a/b/g, de meest voorkomende standaard op dit moment is 802.11n, en de nieuwste en snelste zijn 802.11ac, 802.11ad en 802.11ax.

Hieronder een aantal protocollen die je vaker tegen komt:

 • 802.11ax staat bekend als wifi 6 of Wireless AX. Het gebruikt twee 5 GHz-banden en een 2,4 GHz-band.
  • Wifi 6E is hier een vervolg op, dat ook een 6 GHz-band toevoegt in plaats van een tweede 5 GHz-band.
 • 802.11ac staat bekend als wifi 5 of Wireless AC en werd in twee fases geïntroduceerd. Wave 1 introduceerde meer wifi-kanalen – een soort ondersortering van wifi-frequenties – om de belasting beter te kunnen verspreiden; wave 2 introduceerde MU-MIMO. Hier kom ik later op terug.
 • 802.11n is op dit moment het gebruikelijkste wifi-netwerk en staat bekend als wifi 4 of Wireless N, werkt op zowel 2,4 als 5 GHz.
Witte mesh router van google op tafel

MU-MIMO

Deze afkorting staat voor Multi User Multiple Input Multiple Output. MU-MIMO zorgt ervoor dat meerdere apparaten tegelijkertijd verbinding kunnen maken met het wifi-netwerk, zonder in een soort wachtrij te belanden.

Voordat MU-MIMO er was, maakte routers gebruik van SU-MIMO (Single User Multiple Input Multiple Output). Een routerkon maar één apparaat tegelijk aan; de andere apparaten werden in de wacht gezet. Hierdoor werd de verbinding trager voor alle verbonden apparaten die in die wachtrij stonden.

MU-MIMO stelt een gaming-router bijvoorbeeld in staat dataverkeer beter te verdelen, zodat online gamen weer leuk wordt, in plaats van een frustratie.

Dit betekent niet dat er een ongelimiteerd aantal apparaten aangesloten kunnen worden, middels aanduidingen wordt aangegeven hoeveel overdrachten er tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. Die aanduidingen zijn 2 × 2, 3 × 3 en 4 × 4.

Hieraan lees je af hoeveel data streams een router heeft. Aangezien de meeste hedendaagse apparatuur niet meer dan 1 × 1 of hoogstens 2 × 2 gebruikt, hoef je over het algemeen niet voor een router te gaan die meer dan dat aanbiedt, tenzij je toekomstige apparatuur alvast wilt dekken.

Veel apparatuur ondersteunt overigens MU-MIMO niet eens (maar wel SU-MIMO), waardoor een router alsnog steeds met één apparaat per keer wordt gedwongen te communiceren. Jammer, maar de kern van de zaak blijft staan: hoe meer data streams een router heeft, hoe sneller hij communiceert met compatibele apparatuur.

Aantal satellieten en bereik

Hoeveel satellieten je nodig hebt naast je router, is afhankelijk van je woonsituatie. Een goede vuistregel voor het aantal satellieten bij een gemiddeld huis is:

 • Appartement of klein huis: 2 stations
 • Gemiddelde rijtjeswoning: 3 stations
 • Vrijstaande of 2 onder 1 kap woning: 3 stations
 • Villa: 4 of meer stations

Is de dekking niet optimaal, dan breid je het systeem eenvoudig uit met een extra node.

De hoeveelheid stations is ook afhankelijk van het bereik van de satellieten, maar dit verschilt per mesh-router. Dit geeft de fabrikant doorgaans aan via de hoeveelheid vierkante meter dat een heel mesh-netwerk dekt (met de satellieten die in één pakket zitten), in plaats van een enkele satelliet.

Netwerkbeveiliging

Met een onbeveiligd draadloos netwerk is het eenvoudiger voor hackers om bij je persoonlijke gegevens te komen, of om de internetverbinding te misbruiken. Een beveiligd draadloos netwerk draait om het versleutelen van het signaal van de router:

 • Open: geen versleuteling.
 • WEP-encryptie: een oude technologie die eenvoudig te kraken is.
 • WPA: vele malen moeilijker te kraken dan WEP, het is een betere beveiliging voor het draadloze netwerk.
 • WPA2: een nog geavanceerdere encryptietechniek; een opvolger van WPA.
 • Firewall: hiermee haal je de verdedigingslinie een stapje naar voren.
 • WPA3: maakt gebruik van moderne versleutelingsmethoden en zorgt onder andere voor een verhoogde beveiliging tegen zogenaamde 'woordenboekaanvallen'.

Specificaties van mesh-routers vergelijken

Wifi-standaardWifi-bandenEthernet poortenSeamless RoamingSmart ConnectNetwerkbeveiligingUitbreidbaar met meerdere stationsGewicht
1TP-Link Deco M5Wireless ACSimultaneous tri-band2JaJaWPA | WPA2 | Filtering op MAC-adres | FirewallJa216 gram
2TP-Link Deco M4Wireless ACDual-band2JaJaWPA-PSK | WPA2-PSKJa2034 gram
3TP-Link Deco E4 Mesh Wifi - 2019Wireless ACSimultaneous dual-band2JaJaFirewall | WPA | WPA2Ja1951 gram
4TP-Link Deco M4Wireless ACDual-band2JaJaWPA-PSK | WPA2-PSKJa1011 gram
5TP-Link Deco M9 PlusWireless ACSimultaneous tri-band2JaJaWPA | WPA2 | Filtering op MAC-adres | FirewallJa2483 gram

Wifi-standaard: Wireless AC

Wifi-banden: Simultaneous tri-band

Ethernet poorten: 2

Seamless Roaming: Ja

Smart Connect: Ja

Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2 | Filtering op MAC-adres | Firewall

Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja

Gewicht: 216 gram

TP-Link Deco M4

Wifi-standaard: Wireless AC

Wifi-banden: Dual-band

Ethernet poorten: 2

Seamless Roaming: Ja

Smart Connect: Ja

Netwerkbeveiliging: WPA-PSK | WPA2-PSK

Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja

Gewicht: 2034 gram

TP-Link Deco E4 Mesh Wifi - 2019

Wifi-standaard: Wireless AC

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Ethernet poorten: 2

Seamless Roaming: Ja

Smart Connect: Ja

Netwerkbeveiliging: Firewall | WPA | WPA2

Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja

Gewicht: 1951 gram

TP-Link Deco M4

Wifi-standaard: Wireless AC

Wifi-banden: Dual-band

Ethernet poorten: 2

Seamless Roaming: Ja

Smart Connect: Ja

Netwerkbeveiliging: WPA-PSK | WPA2-PSK

Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja

Gewicht: 1011 gram

TP-Link Deco M9 Plus

Wifi-standaard: Wireless AC

Wifi-banden: Simultaneous tri-band

Ethernet poorten: 2

Seamless Roaming: Ja

Smart Connect: Ja

Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2 | Filtering op MAC-adres | Firewall

Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja

Gewicht: 2483 gram

Ethernetpoorten

Een ethernetkabel kennen we allemaal wel: dit is de bedrade verbinding tussen je router (of modem) en je computer (of smart tv, bijvoorbeeld).

Als je grote bestanden heen en weer beweegt en een hogere doorvoersnelheid nodig hebt, kies dan voor een router en satellieten die link aggregatie ondersteund. Link aggregatie maakt gebruik van twee gigabit-LAN-poorten voor een hogere doorvoercapaciteit.

Witte router

Beamforming

Normaal gesproken wordt een wifi-signaal alle richtingen op gestuurd via een zendantenne. Bij beamforming wordt een draadloos signaal gefocust op een specifiek apparaat. Dit in tegenstelling tot het normale zendpatroon van routers, wat in een cirkel eromheen gebeurt.

Beamforming zit sinds 2008 in routers met de komst van de 802.11n wifi-standaard. 802.11n was de eerste versie van wifi die ondersteuning bied voor MU-MIMO. Beamforming heeft MIMO nodig om meerdere overlappende signalen uit te zenden. Dit om wederom wachtrijen te omzeilen.

Extra functies

Seamless roaming zorgt er voor dat de verbinding automatisch naadloos wordt doorgegeven wanneer je door je huis loopt, zodat je altijd in verbinding staat met het sterkste toegangspunt (de router of een satelliet). Bij seamless roaming merk je niets van de overgang, wat de gebruikservaring wel zo prettig maakt.

Wil je dat mensen buiten medebewoners niet op je netwerk kunnen? Met een gastnetwerk creëer je een extra wifi-netwerk met een eigen netwerknaam.

Het gastnetwerk is gescheiden van je eigen wifi-verkeer en speciaal voor bijvoorbeeld vrienden of familie die langs komen. Je kunt de bandbreedte van dit gastnetwerk inperken, om te voorkomen dat je zelf last krijgt van vertragingen.

Quality of Service (QoS) is de verzamelnaam voor de technieken die ervoor zorgen dat het internetverkeer op een netwerk gegarandeerde bandbreedte krijgt toegewezen. Zo zorg je ervoor dat je belangrijkste netwerk-gerelateerde taken niet achteraan in de wachtrij eindigen.

De 5 beste mesh-routers op een rij

1. TP-Link Deco M5
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Simultaneous tri-band
Wifi snelheid totaal: 1300 Mbps
Ethernet poorten: 2
Beamforming: Ja
Dynamic DNS-client: Ja
MU-MIMO: Ja
Quality of Service (QoS): Ja
Seamless Roaming: Ja
Smart Connect: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: 0
Aantal usb 3.0-poorten: 0
Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2 | Filtering op MAC-adres | Firewall
Gastnetwerk: Ja
Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja
Gewicht: 216 gram

2. TP-Link Deco M4

2. TP-Link Deco M4
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps
Ethernet poorten: 2
Beamforming: Ja
Dynamic DNS-client: Ja
MU-MIMO: Ja
Quality of Service (QoS): Ja
Seamless Roaming: Ja
Smart Connect: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: 0
Aantal usb 3.0-poorten: 0
Netwerkbeveiliging: WPA-PSK | WPA2-PSK
Gastnetwerk: Ja
Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja
Gewicht: 2034 gram

3. TP-Link Deco E4 Mesh Wifi - 2019

3. TP-Link Deco E4 Mesh Wifi - 2019
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps
Ethernet poorten: 2
Beamforming: Ja
Dynamic DNS-client: Ja
MU-MIMO: Ja
Quality of Service (QoS): Ja
Seamless Roaming: Ja
Smart Connect: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: 0
Aantal usb 3.0-poorten: 0
Netwerkbeveiliging: Firewall | WPA | WPA2
Gastnetwerk: Ja
Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja
Gewicht: 1951 gram

4. TP-Link Deco M4

4. TP-Link Deco M4
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps
Ethernet poorten: 2
Beamforming: Ja
Dynamic DNS-client: Ja
MU-MIMO: Ja
Quality of Service (QoS): Ja
Seamless Roaming: Ja
Smart Connect: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: Geen
Aantal usb 3.0-poorten: 1
Netwerkbeveiliging: WPA-PSK | WPA2-PSK
Gastnetwerk: Ja
Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja
Gewicht: 1011 gram

5. TP-Link Deco M9 Plus

5. TP-Link Deco M9 Plus
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Simultaneous tri-band
Wifi snelheid totaal: 2200 Mbps
Ethernet poorten: 2
Beamforming: Ja
Dynamic DNS-client: Ja
MU-MIMO: Ja
Quality of Service (QoS): Ja
Seamless Roaming: Ja
Smart Connect: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: Geen
Aantal usb 3.0-poorten: Geen
Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2 | Filtering op MAC-adres | Firewall
Gastnetwerk: Ja
Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja
Gewicht: 2483 gram

Veelgestelde vragen over mesh-routers

Hoe werkt een mesh-router?

Een mesh-systeem bestaat uit een hoofdrouter die je aansluit op het modem. Door het huis plaats je satellieten (ook wel hubs of nodes) die het wifi-signaal oppakken en weer versterken, of via een bedrade verbinding met de router het internet ontvangen, en daarna pas draadloos uitzenden. Deze satellieten werken nauw samen en voorzien het hele huis van een stabiel netwerk.

Hoeveel mesh-satellieten heb je nodig?

Men raadt aan om tenminste één station op elke verdieping te plaatsen om zo overal voldoende ontvangst te krijgen. Bij veel van de fabrikanten van multi-room wifi-oplossingen gaat de dekking van 1 station tot wel 200 m². Een klein huis of appartement heeft dus voldoende aan 2 stations, maar het precieze bereik verschilt per merk en model.

Hoe sluit je een mesh-router aan?

Mesh-routers zijn tegenwoordig makkelijk te installeren. Alles werkt via een app die je stap voor stap door het proces loodst. Met deze apps beheer je vervolgens je netwerk ook makkelijk, en pas je hem naar eigen voorkeur aan.

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen van deze koopgids meer inzicht hebt gekregen in de mesh-router en misschien heb je er al een op het oog! Vergeet vooral niet te denken aan cruciale eigenschappen als de wifi-standaarden (en hun maximale snelheden) en extra functies als MU-MIMO, beamforming, en de snelheidsstandaarden.

We horen graag hieronder van je of dit artikel je op weg heeft geholpen, en/of je nog vragen of tips hebt. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?