Een slechte adem is één van dingen waarvan je zelfvertrouwen een flinke deuk krijgt. Vervelend, frustrerend en waarschijnlijk niemand die het je vertelt. Gelukkig is het eenvoudig te verhelpen. Lees hieronder over het beste mondwater, hoe je dit gebruikt en wat je nog meer kunt doen tegen een slechte adem!

1. Oxyfresh Power Rinse Mondwater
Hét beste mondwater van 2023 ✨

Onze score: 9,2

OxyFresh mondwater, vooraanzicht

Voor iedereen die op zoek is naar een mondwater wat meer doet dan alleen je adem verfrissen, is Oxyfresh mondwater het ideale product.

Het bevat geen onnodige ingrediënten, maar bestanddelen die een milde smaak hebben, het speeksel stimuleren en een gezonde mondflora bevorderen. 

Inhoud: 473 ml
Bevat fluoride: Nee

Bevat menthol: Nee
Alcoholvrij: Ja

Check prijs op Bol.com →

2. Listerine Total Care
Beste mondwater voor dagelijks gebruik

Onze score: 9,0

listerine fles paars

Verkrijgbaar in verschillende smaakvarianten en voordeelverpakkingen, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: Listerine zorgt voor een langdurige, frisse adem.

Bovendien vermindert het de ontwikkeling van tandplak en behoudt het de goede conditie van het tandvlees. Listerine is ideaal voor dagelijks gebruik.

Inhoud: 500 ml
Bevat fluoride: Ja

Bevat menthol: Ja
Alcoholvrij: Nee

Check prijs op Bol.com →

De 5 beste mondwaters in een oogopslag

 1. Oxyfresh Power Rinse Mondwater - Het beste mondwater van nu met vele tevreden gebruikers.
 2. Listerine Total Care - Dit mondwater is ideaal voor dagelijks gebruik.
 3. Corsodyl Mondspoeling - Ontstoken tandvlees? Geen probleem met Corsodyl.
 4. Cb12 Mondspray  - De beste mondspray voor on the go.
 5. Dr. Brite Natuurlijke Mondspray - Deze natuurlijke mondspray is ideaal voor kinderen.

Wat veroorzaakt een slechte adem?

Chronische slechte adem heeft soms een onderliggende medische oorzaak, zoals keel-, neus- of longinfecties en sinusitis, bronchitis, maag- en darmaandoeningen of diabetes, maar de meest voorkomende reden van een slechte adem is slechte mondhygiëne.

Als je niet regelmatig poetst en flost, kunnen bacteriën en stukjes voedsel tussen je tanden vast komen te zitten, waardoor na verloop van tijd een onaangename geur vrijkomt.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en koffie je adem ook een sterke geur geven.

Rode, witte en gele uien, bovenaanzicht

Speeksel is antibacterieel en pakt de bacteriën in je mond aan. Hierdoor krijgen geurtjes geen kans. Een droge mond gaat vaak gepaard met een slechte adem. Een droge mond kan worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen, maar ook door alcohol en roken.

Zodra je merkt dat je adem niet fris meer ruikt, begin dan meer te poetsen en gebruik mondwater. Poets je tanden grondig en flos dagelijks. Als je je zorgen maakt, ga dan altijd langs de tandarts.

De beste mondwaters op een rij

1. Oxyfresh Power Rinse Mondwater
Hét beste mondwater van 2023

Inhoud: 473 ml
Bevat menthol: Nee
Bevat fluoride: Nee
Alcoholvrij: Ja

Oxyfresh is een erg populair mondwater met bijna alleen maar razend enthousiaste reviews en niet voor niets. Het is een fris mondwater, maar smaakt minder sterk dan andere merken. 

Of je een mondwater prettig vind, komt natuurlijk vooral neer op persoonlijke voorkeur.

De één vindt een sterke pepermuntsmaak fijn, de ander wilt iets minder sterks en juist subtieler.

OxyFresh mondwater, vooraanzicht

Voor die laatste groep is Oxyfresh een goede keuze. Het verfrist je mond zonder dat je ogen er door gaan prikken. Dit mondwater heeft wel degelijk een pepermuntsmaak, maar er zit ook citroen doorheen. Hierdoor heeft hij een andere nasmaak dan de meeste mondwaters.

Dit product helpt je niet alleen met een frissere adem, maar dankzij de effectieve combinatie van ingrediënten zoals zink en Oxygene, worden schadelijke bacteriën die voor mondgassen, cariës en een slechte adem zorgen, uitgeschakeld.

Oxyfresh is daarmee een echte alleskunner als het op mondverzorging aan komt. Heb je al van alles geprobeerd en nog steeds geen succes geboekt, probeer dan zeker het mondwater van Oxyfresh.

Voordelen:

 • Dankzij de combinatie van pepermunt en citroen is de smaak niet zo scherp
 • Werkt ook tegen cariës en andere tand(vlees)problemen

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

2. Listerine Total Care
Het beste mondwater voor dagelijks gebruik

Inhoud: 500 ml
Bevat menthol: Ja
Bevat fluoride: Ja
Alcoholvrij: Nee

Listerine is al jaren bekend om hun effectieve mondwater. Het is geschikt voor dagelijks gebruik en komt in grote flessen met een inhoud van 500 ml. 

Het product is twaalf uur actief. Gebruik het daarom twee keer per dag, het liefst na het poetsen en flossen.

listerine fles paars

Listerine is verkrijgbaar in verschillende smaken, waardoor er altijd wel een smaak bij zit die jij fijn vind.

Zo heeft de bovenstaande paarse fles de smaak clear mint: deze is fris, maar niet enorm sterk. Geef je de voorkeur aan een sterkere smaak, kies dan voor de blauwe fles. Dit is de cool mint-variant: deze is net wat frisser en sterker dan de clear mint.

De blauwe fles, cool mint, heeft zo een iets andere smaak, maar mondwaters van Listerine die verkrijgbaar zijn op Bol.com hebben dezelfde eigenschappen: ze verfrissen, gaan schadelijke bacteriën tegen en bevatten fluoride, hierdoor worden je tanden beschermd.

Zoals al eerder aangegeven: of je een bepaald mondwater fijn vindt om te gebruiken, komt vaak neer op persoonlijke voorkeur. Ik vind de mondwaters van Listerine erg fijn en gebruik ze al jaren.

Ben je op zoek naar een goed, voordelig mondwater? Probeer dan zeker het mondwater van Listerine!

Voordelen:

 • Listerine mondwater is verkrijgbaar in verschillende smaken
 • Dankzij de toevoeging van fluoride beschermt het ook je tanden

Nadelen:

 • Het is een grote fles die veel ruimte in beslag neemt

3. Corsodyl Mondspoeling
Het beste mondwater voor ontstoken tandvlees

Inhoud: 300 ml
Bevat menthol: Ja
Bevat fluoride: Nee
Alcoholvrij: Ja

Iedereen krijgt ooit last van ontstoken tandvlees. Soms is goed poetsen en flossen niet genoeg en dan heb je een product als Corsodyl nodig om te helpen bij het herstel van je tandvlees.

Corsodyl heeft een bijzondere smaak – niet vervelend of naar, maar anders dan de meeste mondwaters. Het doet me een beetje denken aan drop.

Corsodyl met doosje, vooraanzicht

De smaak mag dan niet iedereen zijn favoriet zijn, maar Corsodyl is (voor mij!) altijd erg effectief als ik last heb van bloedend en ontstoken tandvlees.

Corsodyl bevat chloorhexidine digluconaat wat helpt tegen de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Al na een paar dagen merk je verlichting, maar je moet wel goed blijven poetsen en flossen om dit resultaat te bereiken.

Corsodyl is geen mondwater voor dagelijks gebruik, maar om je ontstoken tandvlees mee te behandelen. Gebruik je Corsodyl te lang en te veel, dan kan dit mondwater je tanden verkleuren. Let hier dus goed op. Merk je geen verbetering, ga dan altijd langs de tandarts voor advies.

Heb je last van ontstoken tandvlees? Dan is het zeker de moeite waard om Corsodyl te proberen.

Let op!

Dit mondwater is alcoholvrij. De online bijsluiter op Bol.com vermeldt echter dat Corsoyl wél alcohol bevat. Dit is niet het geval; Bol.com heeft de verkeerde online bijsluiter toegevoegd.

Voordelen:

 • Boekt uitstekende resultaten bij ontstoken tandvlees

Nadelen:

 • Kan bij langdurig gebruik verkleuring aan de tanden veroorzaken

4. Cb12 Mondspray
Het beste mondwater om mee te nemen

Inhoud: 15 ml
Bevat menthol: Nee
Bevat fluoride: Ja
Alcoholvrij: Ja

Dit mondwater van CB12 komt in een handige, kleine spray van 15 ml. Hierdoor neem je hem makkelijk mee en gebruik je de spray overal, zonder op te vallen.

Ideaal voor uitstapjes, maar ook voor dates in de bioscoop bijvoorbeeld.

Niemand merkt dat je de spray gebruikt en jij krijgt een boost zelfvertrouwen: je weet dat jij in ieder geval niet uit je straatje ruikt!

cb12 fles van voren

De spray van CB12 zorgt ervoor dat je adem overal fris is, ook onderweg. De speciale formule zorgt ervoor dat de bacteriën die voor de onaangename geur zorgen, snel het loodje leggen.

Persoonlijk vind ik het altijd een geruststelling om een kleine spray bij te hebben, zelfs als ik deze niet regelmatig gebruik. Mocht ik onverhoopt toch het gevoel hebben dat ik een slechte adem heb, dan heb ik in ieder geval de spray bij de hand.

De spray zorgt ervoor dat er een "bommetje fris gevoel" afgaat in je mond. Het is een vrij sterke smaak die doet wat hij moet doen: nare geurtjes maskeren en de oorzaak aanpakken.

Ben je op zoek naar een mondspray voor on the go, kies dan zeker deze mondspray van CB12.

Voordelen:

 • Handig, klein formaat
 • Verfrist je mond op een snelle manier

Nadelen:

 • Niet erg economisch

5. Dr. Brite Natuurlijke Mondspray
Het beste natuurlijke mondwater

Inhoud: 240 ml
Bevat menthol: Nee
Bevat fluoride: Nee
Alcoholvrij: Ja

Ben je op zoek naar een natuurlijke mondspray die ook geschikt is voor kinderen? Probeer dan deze Berrylicious mondspray van Dr. Brite.

Niet iedereen is dol op de typische pepermunt smaakjes. Voor deze mensen biedt de mondspray van Dr. Brite de uitkomst!

Dr Brite mondwater, vooraanzicht

Naast een frisse smaak van een mix van verschillende bessen, bevat de mondspray van Dr. Brite geen schadelijke ingrediënten. Er worden ook geen kunstmatige smaak-, zoet- en kleurstoffen gebruikt.

Hierdoor is de mondspray uitermate geschikt voor kinderen. Hoewel ik meestal geen fan ben van tandpasta die een zoete smaak heeft, is deze mondspray allesbehalve vervelend. De smaak is bijzonder, zoet en fris tegelijkertijd.

Mijn kinderen zijn allemaal fan en hebben me gevraagd of er ook een goede tandpasta te krijgen is. Na wat onderzoek te hebben gedaan, vond ik de Berrylicious tandpasta. Die behoort nu tot het arsenaal van mijn kinderen!

Er is ook een mondwater verkrijgbaar zonder spray. Deze is ideaal voor na het poetsen. Hou er wel rekening mee dat de producten van Dr. Brite niet de meeste prijsvriendelijke zijn.

Ben je op zoek naar een natuurlijk mondwater wat ook geschikt is voor kinderen en maakt de prijs je niet zoveel uit, dan raad ik je deze mondspray van harte aan!

Voordelen:

 • Deze mondspray bevat alleen maar natuurlijke ingrediënten
 • Hij heeft geen pepermuntsmaak
 • De mondspray is geschikt voor kinderen

Nadelen:

 • Niet iedereen waardeert de fruitsmaak
 • Het product is niet prijsvriendelijk

Hoe koop je het beste mondwater?

Welk mondwater het beste voor jou is, is voornamelijk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en waarvoor je het wilt gebruiken.

Ingrediënten

Hoewel ik scheikunde altijd een leuk vak vond op school, wil ik niet teveel op de ingrediënten van mondwater in gaan. Het is een ingewikkeld verhaal, terwijl de meeste mondwaters dezelfde of gelijkwaardige ingrediënten bevatten. Hieronder leg ik het in het kort uit.

Slechte adem wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën. De meeste mondwaters bevatten daarom ingrediënten die bacteriën aanpakken. Soms wordt er ook alcohol gebruikt, maar dit is vaak een hulpbestanddeel wat vooral wordt gebruikt als conserveringsmiddel.

Menthol is een ander actief bestanddeel, maar sommige mensen reageren hier niet goed op en ontwikkelen een allergische reactie. Daarom is het soms beter dit ingrediënt te vermijden.

Chloorhexidine is een middel tegen infecties en tandvleesontsteking. Dit middel is uiterst effectief, maar gebruik dit niet langer dan een paar dagen. Dit verkleurt je tanden namelijk na verloop van tijd.

Er wordt tegenwoordig ook mondwater voor wittere tanden verkocht. Hoewel dit, afhankelijk van de ingrediënten, kan bijdragen aan een wittere glimlach, boek je vaak meer succes met een whitening tandpasta dan met mondwater.

Wat kan ik nog meer doen aan een slechte adem?

Mondhygiëne is erg belangrijk als je je frisse adem wilt behouden en daarom is goed poetsen belangrijk. Onderzoek heeft bewezen dat poetsen met een goede elektrische tandenborstel met roterende borstel effectiever is dan poetsen met een gewone tandenborstel.

Naast goed poetsen, is het belangrijk dat je na het poetsen flost of beter nog, interdentale borsteltjes gebruikt. Op die manier worden zelfs de onbereikbare hoekjes en plaatsen schoon.

Bacteriën krijgen geen kans en nare geurtjes worden voorkomen. Na het flossen of het gebruik van de borsteltjes, gebruik je mondwater.

Voedingsmiddelen zoals uien en knoflook zorgen ook voor vervelende geurtjes. Behalve het vermijden van deze voedingsmiddelen, kun je hier weinig aan doen. Mondwater en kauwgum maskeren de geur, maar meer niet.

Tandenborstels op een rijtje, vooraanzicht

Veelgestelde vragen over mondwater

Waarom mondwater gebruiken? 

Door met mondwater te spoelen worden zelfs de meest onbereikbaren plaatsen in je mond schoon. Laat mondwater minstens 30 seconden door je mond heen stromen, want alleen dan is het effectief. 

Hoe vaak mag je mondwater gebruiken? 

Mondwater gebruik je tot drie keer per dag. Een spray gebruik je in de meeste gevallen vaker, maar je leest hier meer over op de verpakking van je product. 

Wat gebeurt er als je mondwater doorslikt? 

In de meeste gevallen kan het doorslikken van wat mondwater geen kwaad, maar raadpleeg altijd een arts indien je je zorgen maakt.

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij dit artikel eenvoudiger een mondwater gekozen en heb je de hele dag een frisse adem! Heb jij nog tips voor een frisse adem? Laat het me dan weten. Bedankt voor het lezen! 🌸

Was dit artikel behulpzaam?