Haal Alles uit je Werk met de Beste Monitor voor Thuiswerken

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Maak een feestje van je thuiswerk met een passende monitor.

Haal Alles uit je Werk met de Beste Monitor voor Thuiswerken

Je weet vast hoe belangrijk een goede lichaamshouding is. Werk je thuis in een onnatuurlijke houding, zoals in elkaar gezakt voor je bureau, dan zit je al snel met vervelende pijnklachten. Van een vervelende kramp in je nek tot aan een nog pijnlijkere muisarm – gunstig is anders. Daarom is het belangrijk om de beste monitor voor thuiswerken te kiezen.

Met goede waterkoeling voor je computer zorg je dat deze lang meegaat, de beste monitor voor thuiswerken zorgt ervoor dat je comfortabel thuis werkt. Lees hier over de eigenschappen van monitors en hoe je de beste kiest. Hieronder vind je alvast vijf van de beste monitors die uitermate geschikt zijn om mee thuis te werken.

Wat zijn de voordelen van een goede monitor?

Er zijn ontzettend veel monitoren verkrijgbaar. Van groot tot klein, in hoogte verstelbaar en ga zo maar door. Wanneer je full-time thuis werkt, zit je vaak meer dan zeven uur per dag achter je computer. Dit betekent dat wanneer je in de verkeerde houding zit, je al snel met vervelende pijnklachten komt te zitten.

Dat niet alleen: een monitor voor thuiswerken heeft nog meer belangrijke eigenschappen waar je rekening mee houdt. Denk aan:

 • Schermgrootte. Hoe groot moet je scherm zijn?
 • Is je scherm draaibaar, kantelbaar en verstelbaar? Hierdoor verander je eenvoudig van houding, waardoor je makkelijk van positie wisselt.
 • Is de helderheid aan te passen?
 • Welke aansluitingen heb je nodig?

Hieronder lees je waar je op let bij de aankoop van een goede monitor voor thuiswerken.

Samsung LS24R650

Samsung LS24R650
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
In hoogte verstelbaar: Ja
Kantelbaar: Ja
HDMI: 1
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Samsung S32AM704UR

Samsung S32AM704UR
Schermgrootte: 32 inch
Schermresolutie: 3840 x 2160 pixels
Type paneel: VA
In hoogte verstelbaar: Nee
Kantelbaar: Ja
HDMI: 2
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

LG UltraGear 27GP850

LG UltraGear 27GP850
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels
Type paneel: Nano IPS
In hoogte verstelbaar: Ja
Kantelbaar: Ja
HDMI: 2
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Hoe koop ik de beste monitor voor thuiswerken?

Of je nu een monitor nodig hebt voor je desktop computer, of misschien wil je een extra monitor bij je laptop: een nieuwe monitor kopen is voor de meeste mensen overweldigend. Daarom leg ik je hieronder uit waar je op let bij de aankoop van een monitor voor thuiswerken.

Type scherm

De huidige monitoren maken vooral gebruik van drie verschillende lcd-technologieën:

 • TN-monitoren zijn de snelste en goedkoopste beeldschermen, wat ze geliefd maakt bij gamers.
 • VA-monitoren bieden het beste contrast en diepte, maar reageren minder snel.
 • IPS-monitoren produceren de rijkste kleuren dankzij het gebruik van vloeibare kristallen. IPS geeft een hogere beeldkwaliteit, en is daarom de duurste van de drie.

Ook oled-schermen zijn in opkomst. Deze bieden superieure kleurweergave, helderheid, reactietijden en contrastratio's, doordat elke pixel als zijn eigen lichtbron dient. Een backlight komt hier niet aan te pas. Klinkt geweldig, toch? Daarom zijn ze ook zo duur en vooralsnog redelijk zeldzaam!

Contrast

De beeldkwaliteit wordt met name bepaald door het contrast. Hoe hoger het getal, hoe hoger het contrast dat de monitor kan weergeven – en hoe beter en betrouwbaarder de beeldkwaliteit is. Zo is 5.000:1 bijvoorbeeld beter dan 1.000:1.

VA-schermen bieden in vergelijking met TN- en IPS-panelen doorgaans het beste contrast.

Schermgrootte

De meest gangbare maat voor een monitor op je bureau is 23 of 24 inch. Alles wat veel groter is dan dit, is minder geschikt voor op een normaal bureau. Heb je een heel diep bureau, dan creëer je afstand door de monitor verder weg te zetten. Hierdoor gebruik je alsnog een grotere monitor.

Computerscherm met toetsenbord en speakers op witte tafel, groene fiets op de achtergrond. Vooraanzicht, schuin

Schermresolutie

Een monitor heeft in de meeste gevallen een naam die je vertelt wat de resolutie van het scherm is. Hieronder heb ik ze voor je op een rijtje gezet, van verouderd naar gangbaarder en recenter:

 • HD of 720p-resolutie: 1280 x 720 pixels
 • WUXGA-resolutie: 1920 x 1200 pixels
 • Full HD (FHD) of 1080p-resolutie: 1920 x 1080 pixels
 • 2K-, 1440p- of Quad HD-resolutie: 2560 x 1440 pixels
 • 4K of Ultra HD (UHD)-resolutie: 3840 x 2160 pixels

Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels er in elke vierkante centimeter van een scherm passen. Hoe meer pixels, hoe scherper en vloeiender het beeld is. Een hoge resolutie is vooral belangrijk bij grotere monitoren. Heb je een grote monitor met een lage resolutie, bereid je dan voor op een Windows 95-achtige ervaring.

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid van je monitor geeft aan hoeveel keer per seconde het beeldscherm een nieuw beeld kan weergeven. Dit wordt gemeten in Hertz (Hz). Als je beeldscherm bijvoorbeeld een verversingssnelheid van 144 Hz heeft, wordt het beeld 144 keer per seconde vernieuwd.

In combinatie met de beeldsnelheden die worden geproduceerd door de videokaart (ook wel GPU) en processor (ook wel CPU) die samenwerken, leidt dit tot een vloeiendere ervaring. Dit is niet enorm belangrijk als je je monitor alleen gebruikt om op te werken.

Bewerk je echter veel video's of foto's of game je juist veel, dan is de verversingssnelheid wel weer belangrijk.

Reactiesnelheid

De responstijd is de tijd die je monitor nodig heeft om van de ene kleur naar de andere over te schakelen. Gewoonlijk wordt dit gemeten in milliseconden van zwart naar wit en weer terug naar zwart, of van de ene grijstint naar de andere.

Een typische lcd-monitor heeft een responstijd van minder dan tien milliseconden (10 ms). Hoe lager de responstijd, hoe sneller de monitor reageert.

Reactiesnelheid is net als de verversingssnelheid niet erg belangrijk wanneer je je monitor alleen gebruikt om te werken. Ben je echter een enthousiaste gamer, dan is de reactiesnelheid wél belangrijk.

Je monitor schoonmaken

Zitten er alweer vingerafdrukken op je scherm? Geen nood! Gebruik een vochtige doek, maar gebruik geen middelen die aceton of ammoniak bevatten. Een mengsel van azijn en water (1:1) werkt prima.

Schakel wel eerst je monitor uit. Verwijder daarna het stof met een droge, zachte doek, en daarna pas de vlekken met de vochtige doek. Klaar is Kees!

Draaien, kantelen en verstellen

Juist omdat je vaak veel tijd doorbrengt achter je monitor, is het belangrijk dat je in een goede houding zit. Wanneer je monitor op verschillende in te stellen is, draagt dit bij aan betere houding.

De bekendste monitorhouder is een VESA mount. Wil je de standaard van je monitor verwisselen voor eentje die flexibeler is? Let dan goed op of je monitor compatibel is met zo'n VESA mount. Deze zijn makkelijk verkrijgbaar, waardoor het verwisselen van de meegeleverde standaard een eitje is.

In dit artikel lees je over de meest ideale houding wanneer je veel achter de computer zit.

Specificaties van monitors voor thuiswerken vergelijken

SchermgrootteSchermresolutieType paneelIn hoogte verstelbaarKantelbaarHDMI
1Samsung LS24R65024 inch1920 x 1080 pixelsIPSJaJa1
2Samsung S32AM704UR32 inch3840 x 2160 pixelsVANeeJa2
3LG UltraGear 27GP85027 inch2560 x 1440 pixelsNano IPSJaJa2
4HP E24 G424 inch1920 x 1080 pixelsIPSJaJa1
5Samsung LS27R65027 inch1920 x 1080 pixelsIPSJaJa1

Samsung LS24R650

Schermgrootte: 24 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: IPS

In hoogte verstelbaar: Ja

Kantelbaar: Ja

HDMI: 1

Samsung S32AM704UR

Schermgrootte: 32 inch

Schermresolutie: 3840 x 2160 pixels

Type paneel: VA

In hoogte verstelbaar: Nee

Kantelbaar: Ja

HDMI: 2

LG UltraGear 27GP850

Schermgrootte: 27 inch

Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels

Type paneel: Nano IPS

In hoogte verstelbaar: Ja

Kantelbaar: Ja

HDMI: 2

HP E24 G4

Schermgrootte: 24 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: IPS

In hoogte verstelbaar: Ja

Kantelbaar: Ja

HDMI: 1

Samsung LS27R650

Schermgrootte: 27 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: IPS

In hoogte verstelbaar: Ja

Kantelbaar: Ja

HDMI: 1

Aansluitingen

Alle goede monitoren hebben tegenwoordig allerlei aansluitingen. Zie je er zoveel in de beschrijving staan dat je de bomen door het bos niet meer ziet? Geen nood, hieronder vind je een handige opsomming van de meest voorkomende aansluitingen.

 • HDMI: Audio- en videosignaal, het betrouwbaarste en makkelijkste voor verbindingen tussen je pc en je monitor (of tv).
 • DVI: Alleen video, perfect voor oudere systemen of voor 144 Hz op 1080p-monitors.
 • DisplayPort (DP): De beste connector voor een audio- en videosignaal, en kan 144 Hz op 4K overbrengen.
 • VGA: Verouderde videoconnector. Gebruik deze alleen als er niets anders beschikbaar is.
 • Usb-c: Maakt verbinding met bronnen en beeldschermen, en vervangt verschillende elektrische connectoren, waaronder usb-a en -b, HDMI, DisplayPort en 3,5 mm audiokabels en -connectoren.
 • Thunderbolt: Een hardware-interface ontwikkeld door Intel (in samenwerking met Apple), waarmee externe randapparatuur en beeldschermen op een computer kunnen worden aangesloten. Thunderbolt 1 en 2 maken gebruik van dezelfde connector als Mini DisplayPort, en Thunderbolt 3 maakt gebruik van de usb-c-connector.
 • AV (RCA): AV-ingang is een veelgebruikt label op een connector van het type RCA om analoge (AV) Audio/Visuele (CVBS composite video) signalen te ontvangen van elektronische apparatuur die AV-signalen genereert (AV-uitgang).
 • NDI: Network Device Interface. Formaat waarmee audio en video via een ethernet-netwerk worden verzonden.
 • SDI: Serial Digital Interface is een professioneel videosignaal.

De 5 beste monitors voor thuiswerken op een rij

1. Samsung LS24R650

1. Samsung LS24R650
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
In hoogte verstelbaar: Ja
Kantelbaar: Ja
HDMI: 1

2. Samsung S32AM704UR

2. Samsung S32AM704UR
Schermgrootte: 32 inch
Schermresolutie: 3840 x 2160 pixels
Type paneel: VA
In hoogte verstelbaar: Nee
Kantelbaar: Ja
HDMI: 2

3. LG UltraGear 27GP850

3. LG UltraGear 27GP850
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels
Type paneel: Nano IPS
In hoogte verstelbaar: Ja
Kantelbaar: Ja
HDMI: 2

4. HP E24 G4

4. HP E24 G4
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
In hoogte verstelbaar: Ja
Kantelbaar: Ja
HDMI: 1

5. Samsung LS27R650

5. Samsung LS27R650
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
In hoogte verstelbaar: Ja
Kantelbaar: Ja
HDMI: 1

Veelgestelde vragen over monitors voor thuiswerken

Welke soorten lcd-schermen zijn er allemaal?

Er zijn drie verschillende soorten lcd-technologieën, namelijk TN-monitoren (snel en goedkoop), VA-monitoren (reageren minder snel, maar bieden het meeste contrast en diepte) en IPS-monitoren (produceren de rijkste kleuren, en zijn doorgaans het duurst).

Wat is het ideale formaat voor een computerscherm?

Een monitor van 23 of 24 inch is meestal perfect voor een computerscherm voor op je bureau thuis. Een grotere monitor is prima, maar zorg dan in elk geval voor een diep bureau, waardoor je de monitor verder weg kunt zetten.

Hoe maak je een computerscherm schoon?

Zorg er als eerste voor dat de monitor uit staat. Vervolgens verwijder je alle stof met een droge, zachte doek. Eventuele vlekken verwijder je met een vochtige doek of met een mengsel van half water, half azijn. Er is ook speciale reiniger te koop, maar hiermee krijg je je scherm niet per se schoner.

Apple monitor met toetsenbord, plantje, muis, pen en mok. Vooraanzicht.

Conclusie

De beste monitor voor thuiswerken kopen is geen eenvoudige taak, zeker niet als je niet technisch onderlegt bent. Daarom hoop ik dat dit artikel je wat wijzer heeft gemaakt en geholpen heeft bij het maken van een keuze. Heb jij nog tips? Laat dan zeker een berichtje achter. Bedankt voor het lezen! 🖥️

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.