De Beste Monitor voor het Allermooiste Beeld

Mariska Rietveld

Geschreven door: Mariska Rietveld

Als je monitor en computer maar goed genoeg zijn, vergeet je vanzelf de tijd!

De Beste Monitor voor het Allermooiste Beeld

Een goede monitor is een lust voor het oog. Je gaat helemaal op in de film, werkt er soepel mee en tijdens het gamen is de beste monitor al helemaal een vereiste. Met traag en slecht beeld maak je geen enkele gamer blij!

Als je een monitor uitkiest, komen er veel specificaties bij kijken. Gelukkig hoef je geen computerspecialist of technisch wonder te zijn om een fijne monitor te kiezen: alles wat je moet weten, lees je hier. We gaan alvast van start met onze 5 favoriete monitors.

Waarom een monitor kopen?

Zonder een monitor wordt het wel heel lastig om je desktop pc te gebruiken, maar dat is niet de enige reden om een gloednieuwe monitor aan te schaffen.

Werk soepel met je computer

Bij de beste desktop hoort niets anders dan de beste monitor. Hoe zonde is het om een beest van een pc te hebben en toch op een bescheiden schermpje aan de slag te moeten? Jij en jouw computer verdienen allebei beter.

Verbeter je game ervaring

Heb je al een geweldige desktop met een topprocessor en goede waterkoeling? De specificaties van je desktop bepalen voor een groot deel hoe soepel een game draait, maar vergeet de monitor en ook de beste bureaustoel niet!

Een monitor met hoge kwaliteit geeft het beste beeld en de reactiesnelheid is ook een belangrijk puntje tijdens het gamen en een goede bureaustoel zorgt ervoor dat je comfortabel zit. 🎮

Meerdere schermen gebruiken

Of je nu thuiswerkt en de beste monitor voor thuiswerken zoekt, vooral veel Netflix kijkt, graag gamet of het allemaal combineert: het is vaak ontzettend handig om een dual-screen-set-up te hebben.

Als je toch al van plan bent om uit te breiden met een extra scherm, waarom zou je dan niet voor de beste monitor gaan? De 3 favoriete monitors die je hieronder ziet, zijn al een erg goed begin.

Samsung LS24R350

Samsung LS24R350
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
Reactietijd: 5 ms
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Type HDR: Geen HDR
Bekijk op Bol.comPijltje

MSI Optix G24C4

MSI Optix G24C4
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: VA
Reactietijd: 1 ms
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
Type HDR: Geen HDR
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

MSI Optix G241V E2

MSI Optix G241V E2
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
Reactietijd: 1 ms
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Type HDR: Geen HDR
Bekijk op Bol.comPijltje

Monitors: Hoe maak ik de beste koop?

Het is zover: je geeft je setup een upgrade en gaat op zoek naar de allerbeste monitor. Er zijn aardig wat specificaties om bij stil te staan, dus laten we er maar meteen induiken.

Paneeltype

Wat paneeltypes betreft hebben we het lang moeten doen met de lcd-soorten, maar tegenwoordig is oled in opkomst bij monitoren!

Het verschil tussen lcd en oled begint bij de manier waarop de technologie in elkaar steekt. Terwijl lcd achtergrondverlichting gebruikt om pixels te verlichten, lichten de pixels van een oled-scherm individueel op.

Een lcd-monitor beschikt over een dunner paneel een dunnere monitor, dieper contrast en een grotere kijkhoek. Geen wonder dat oled steeds populairder wordt, op een paar nadeeltjes na: ze zijn duurder dan lcd-panelen en de helderheid is gemiddeld wat lager.

Ga je voor een lcd-monitor, dan ben je nog niet klaar met kiezen. Onder lcd vallen namelijk drie soorten paneeltypes: IPS, TN en VA. Om de drie soorten op een overzichtelijke manier te vergelijken, kijken we naar de volgende eigenschappen: kleurweergave, kijkhoek, verversingssnelheid, contrast en beeldkwaliteit.

IPS-panelen hebben een brede kijkhoek en breed kleurbereik. Dat zorgt wel voor een hogere prijs, en helaas lever je vaak ook in op verversingssnelheid. Hierdoor is een IPS-paneel niet de beste keuze voor gamers. (Hier kom ik straks nog op terug!)

Als je een hoge verversingssnelheid zoekt, is het TN-paneel heel geschikt, maar de kleurweergave is wel wat minder dan bij IPS-panelen. De kijkhoek is ook wat smaller.

VA-panelen liggen een beetje in het midden, in ieder geval als je naar de kleurwaarde kijkt. De bonus van dit paneeltype is het contrast: die is lekker hoog. De verversingssnelheid is helaas wel een lastig puntje. Er zijn wel VA-panelen met een hoge verversingssnelheid, maar daar moet je goed voor zoeken.

Idealiter wil je dat de monitor beschikt over een goed paneel met de hoogst mogelijke verversingssnelheid. Hou echter rekening met het heftige prijskaartje!

monitor met toetsenbord en muis

Formaat

Om niet met een teleurstellend minischermpje of juist een te groot bakbeest te eindigen, kijk je naar het formaat. Het formaat wordt uitgedrukt in een aantal inch en is de afstand tussen de linkerbovenhoek en onderste rechterhoek van het scherm.

Welk formaat het beste is, is vooral afhankelijk van waarvoor je je monitor het meeste gebruikt. Een 32 inch monitor is al snel te groot voor gamers, terwijl het een prima formaat is wanneer je in de creatieve industrie werkt. Een 24 of 27 inch monitor is voor velen de gouden middenweg.

De beeldratio heeft ook met afmetingen te maken. In de begintijd van tv's en schermen was de beeldratio 4:3, oftewel 4 delen in de breedte en 3 delen in de hoogte.

Na de uitvinding van breedbeeldtelevisie werd die verhouding al snel 16:9. Tegenwoordig zijn er zelfs de ratio's ultrawide en super ultrawide, met verhoudingen van 21:9 en 32:9. Het is maar net waar je zelf trek in hebt. Wil je een enorm langwerpig scherm, dan zijn die laatste twee ratio's zeker interessant voor je.

Tegenwoordig is de curved monitor ook te zien. Dit soort monitors zien er misschien luxueus uit, maar de buiging draagt weinig bij aan de beeldkwaliteit. Het is vooral handig bij grote schermformaten vanaf 32 inch, en verhoogt je immersion – oftewel de mate waarin je het beeld ingesleurd wordt.

Let ook op de aansluitingen: behalve een HDMI-ingang, is een usb-c-poortje ook handig om te hebben.

Resolutie en scherpte

Hoe scherp het beeld is, noem je ook wel de resolutie en wordt uitgedrukt in een aantal pixels. De vuistregel is: hoe meer pixels, hoe hoger de resolutie en des te scherper het beeld. Het spreekt voor zich dat een goede monitor een hoge resolutie heeft.

Full HD levert met 1920 × 1080 pixels het minst scherpe beeld. QHD doet het al beter en heeft 2560 × 1440 pixels. Als je écht haarscherp beeld wilt, kies je voor UHD, ook wel bekend als 4K. 3840 × 2160 pixels maken het beeld 4 keer zo scherp als Full HD!

Onder de monitoren met een hoge resolutie komt 4K-kwaliteit het meest voor, maar technologie blijft niet stilzitten. Zo zijn 5K en 6K ook al in aantocht. 8K zie je al in tv's tegenwoordig.

Gamers, denk aan je videokaart

Zo'n 4K-monitor is hartstikke mooi, maar je videokaart moet dit wel aankunnen. Dat wilt zeggen dat je met een oude videokaart veel gehaper kunt verwachten als je je games op 4K laat renderen.

Gebruik je je monitor vooral om te gamen, loop dan eerst na tot welke resoluties je videokaart je games kan renderen.

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid heeft ook invloed op de beeldkwaliteit, maar op een andere manier dan de resolutie. Terwijl de resolutie aangeeft hoe scherp het beeld is, vertelt de verversingssnelheid hoe soepel de beelden zijn.

Bewegend beeld is opgebouwd uit losse beelden. Misschien heb je wel eens een kleine animatie met een notitieblok gemaakt of gezien (folioscoop genaamd). Hoe meer tekeningetjes je hebt en hoe sneller je die achter elkaar laat zien, des te soepeler de real life-animatie wordt.

Zo werkt het dus ook met de beelden van monitors: als het scherm veel beelden per seconde weergeeft, krijg je soepele beelden te zien. De verversingssnelheid vertelt je hoeveel beelden de monitor per seconde laat zien en wordt uitgedrukt in een aantal Hertz.

Herz wordt afgekort als Hz. Er zijn allerlei verversingssnelheden die liggen tussen de 60 en 360 Hz. Je weet nu in ieder geval dat een hoger aantal Hz betere beeldkwaliteit betekent!

Hoewel de monitor een vaste verversingssnelheid heeft, geldt dat niet voor de videokaart: hoeveel frames per seconde die verstuurt, verschilt. De monitor doet zijn best om de verversingssnelheid van de videokaart bij te houden, maar dat lukt niet altijd. Wat er dan gebeurt noem je tearing en stuttering: blokkerig en haperend beeld.

Maar waar een probleem is, vindt technologie een oplossing! Daarvoor zijn G-Sync en FreeSync uitgevonden. Dit zijn synchronisatietechnieken die de verversingssnelheid van je videokaart aanpast op je monitor, zodat je weer soepel kunt gamen. G-Sync is geschikt voor NVIDIA-videokaarten; voor AMD-kaarten is er FreeSync.

Reactiesnelheid

De reactiesnelheid is weer wat anders dan de verversingssnelheid en vertelt hoelang het duurt voordat een beeld de monitor bereikt. 'Lang' is misschien niet het goede woord, want de reactiesnelheid wordt gemeten in milliseconden.

Bij de reactiesnelheid zie je een aantal ms staan; dat is de afkorting van milliseconden. Als je ergens 10 seconden over doet, is dat langzamer dan iemand die er 3 seconden over doet. Zo werkt het ook met de reactiesnelheid: een lager aantal milliseconden betekent een snellere reactiesnelheid.

Beweeg je je muis naar links, dan wordt dat op een monitor met een reactiesnelheid van 1,5 ms sneller weergegeven dan op een met een reactiesnelheid van 4 ms. Voor de meeste gebruikers is dit bijna niet merkbaar, maar in een competitief rondje gamen maken die milliseconden het verschil!

Overweeg ook de beste draadloze muis: deze voorkomt een hoop frustratie met vervelende snoeren!

Specificaties van monitors vergelijken

SchermgrootteSchermresolutieType paneelReactietijdBeeldscherm verversing snelheidType HDR
1Samsung LS24R35024 inch1920 x 1080 pixelsIPS5 ms75 HzGeen HDR
2MSI Optix G24C424 inch1920 x 1080 pixelsVA1 ms144 HzGeen HDR
3MSI Optix G241V E224 inch1920 x 1080 pixelsIPS1 ms75 HzGeen HDR
4Samsung LS24R65024 inch1920 x 1080 pixelsIPS5 ms75 HzGeen HDR
5iiyama G-Master G2766HSU-B127 inch1920 x 1080 pixelsVA1 ms165 HzGeen HDR

Samsung LS24R350

Schermgrootte: 24 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: IPS

Reactietijd: 5 ms

Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz

Type HDR: Geen HDR

MSI Optix G24C4

Schermgrootte: 24 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: VA

Reactietijd: 1 ms

Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz

Type HDR: Geen HDR

MSI Optix G241V E2

Schermgrootte: 24 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: IPS

Reactietijd: 1 ms

Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz

Type HDR: Geen HDR

Samsung LS24R650

Schermgrootte: 24 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: IPS

Reactietijd: 5 ms

Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz

Type HDR: Geen HDR

iiyama G-Master G2766HSU-B1

Schermgrootte: 27 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Type paneel: VA

Reactietijd: 1 ms

Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz

Type HDR: Geen HDR

HDR

HDR klinkt misschien als een type beeldresolutie, maar het is in werkelijkheid iets anders. HDR staat voor High Dynamic Range en is een eigenschap die het kleurbereik, contrast en de helderheid verbetert.

Onder de HDR zijn er weer verschillende soorten en gradaties. Zo is er bijvoorbeeld HDR10, HDR10+ en DisplayHDR. DisplayHDR komt op zijn beurt in 3 soorten voor: DisplayHDR 400, DisplayHDR 600 en Display HDR 1000. Hoe hoger het getal na DisplayHDR, des te uitgebreider de kleurweergave.

Qua naam is het verschil tussen HDR10 en HDR10+ niet zo groot, maar in de praktijk juist wel! HDR10+ is de verbeterde versie van HDR10 en gebruikt in tegenstelling tot zijn voorganger dynamische metadata.

Het resultaat is extra natuurgetrouw beeld, omdat elke scène zijn eigen HDR-instellingen krijgt, in plaats van één enkele HDR-instelling voor alle scènes.

Om écht het volle HDR-effect te ervaren, kies je een HDR-type uit een van de hogere VESA-klassen. Ik heb het dan over DisplayHDR 600 en hoger. Bij lagere HDR-soorten is het effect niet altijd even duidelijk, terwijl goede DisplayHDR je verzekert van merkbaar verschil in contrast en kleurkwaliteit.

Prijzen

De vraag "wat kost een goede monitor?" is vergelijkbaar met vragen wat een tv of auto kost: het ligt heel erg aan de specificaties, het formaat, het merk en de kwaliteit. Een basismodel vind je al vanaf ongeveer € 100.

Aan de andere kant staan de meest luxe, kwalitatieve monitors die wel meer dan € 1000 kosten. De beste monitor met een 4K-resolutie kost meer dan een budgetmonitor met een magere Full HD-resolutie.

Ga ervan uit dat voor een prima tot uitstekende monitor de prijs ligt tussen € 250 en € 700. Hoge kwaliteit kost wat meer, maar daar krijg je ook een hoop voor terug!

De 5 beste monitors op een rij

1. Samsung LS24R350

1. Samsung LS24R350
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
Reactietijd: 5 ms
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Type HDR: Geen HDR

2. MSI Optix G24C4

2. MSI Optix G24C4
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: VA
Reactietijd: 1 ms
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
Type HDR: Geen HDR

3. MSI Optix G241V E2

3. MSI Optix G241V E2
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
Reactietijd: 1 ms
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Type HDR: Geen HDR

4. Samsung LS24R650

4. Samsung LS24R650
Schermgrootte: 24 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
Reactietijd: 5 ms
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Type HDR: Geen HDR

5. iiyama G-Master G2766HSU-B1

5. iiyama G-Master G2766HSU-B1
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: VA
Reactietijd: 1 ms
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz
Type HDR: Geen HDR

Veelgestelde vragen over monitors

Je hebt nu flink wat informatie over monitors achter de kiezen. Om het beeld compleet te maken, beantwoord ik hier de meest gestelde vragen over monitors.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een monitor?

Bedenk wat jouw verwachtingen van een monitor zijn en wat het budget mag zijn. Voor het formaat kijk je naar de schermdiagonaal en wat kwaliteit betreft houd je het paneeltype, beeldresolutie, verversingssnelheid, reactietijd en type HDR in de gaten. Vooral voor gamers en videobewerkers zijn deze eigenschappen belangrijk!

Wat is een IPS-monitor?

IPS staat voor het type paneel in de monitor. Een IPS monitor is een scherm met een IPS-paneel, die vaak een hoog kleurbereik en brede kijkhoek heeft, maar een lagere verversingssnelheid.

Hoe sluit je een monitor aan op een laptop?

Zelfs budgetlaptops hebben al een scherm, maar je kunt ook een monitor op je laptop aansluiten. Dat kan op verschillende manieren. Een HDMI-kabel is de beste optie, maar met een VGA-kabel of DVI-aansluiting werkt het ook. Je hebt dan wel een extra kabel nodig om het geluid te verleggen (als je monitor ook al ingebouwde speakers heeft).

Conclusie

Nu je precies weet hoe je de beste monitor kiest, wordt het tijd om jouw nieuwe liefde aan te schaffen. Kijk met al deze kennis eens op zak nog eens naar de top 5 en wie weet zit jouw nieuwe monitor er wel tussen. Nog vragen? Laat het ons hieronder weten! Bedankt voor het lezen, en veel plezier!

Was dit artikel behulpzaam?