Zeg Vaarwel Tegen Omgevingsgeluid met de Beste Noise-Cancelling Oordopjes

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Alleen wat je wilt horen.

Zeg Vaarwel Tegen Omgevingsgeluid met de Beste Noise-Cancelling Oordopjes

Je zit in de trein en probeert naar je favoriete podcast te luisteren, maar al het geroezemoes om je heen zorgt ervoor dat je het niet volgt. Je reis duurt lang en je raakt geïrriteerd. De oplossing: gebruik de volgende keer de beste noise-cancelling oordopjes en luister alleen naar je podcast! Je leest er in dit artikel meer over 🎧

Waarom noise-cancelling oordopjes kopen?

Behalve dat je je muziek beter hoort, hebben noise-canceling oordopjes – alsook een noise-cancelling koptelefoon – nog meer voordelen. Hieronder vind je de voordelen op een rijtje.

Noise-cancelling oordopjes verbeteren de concentratie

Noise-cancelling oordopjes helpen je om je beter te concentreren. Het is moeilijk je ergens op te concentreren als er veel lawaai om je heen is. Verminder het lawaai om je heen en het probleem is voor het grootste deel opgelost. Kun je je beter concentreren, dan gaat ook je productiviteit omhoog.

Wat is noise-cancelling?

Noise cancellation zorgt ervoor dat je weinig tot geen storende omgevingsgeluiden hoort. Denk aan de geluiden in een drukke trein, op kantoor of zelfs in het vliegtuig.

Betere luisterervaring

Ooit geprobeerd naar muziek te luisteren op een drukke plek? Dan weet je hoe irritant dit is. Het wordt onvermijdelijk om het volume hoger te zetten, zodat je het lawaai om je heen niet meer hoort. Dit kan echter heel schadelijk zijn voor je oren.

Daarom is het gebruik van noise-cancelling oordopjes in dit geval ideaal. Het maakt niet uit waar je bent, de oordopjes geven je een heldere ruisvrije audio-ervaring. Door noise-cancelling oordopjes te gebruiken, verdwijnen je omgevingsgeluiden, of je nu in een vliegtuig zit of op een lawaaierig werkterrein bent.

Gesprekken voeren is eenvoudiger

Heb je noise-cancelling oordopjes met een ingebouwde microfoon, dan voer je ook eenvoudig telefoongesprekken. Je wordt niet afgeleid door pratende mensen om je heen, verkeer of andere omgevingsgeluiden. De stem van je gesprekspartner is helder en eenvoudig te verstaan.

Vermindert stress

Vervelende achtergrondgeluiden veroorzaken stress. Dat niet alleen. Wanneer het constant is, kan het zelfs leiden tot oorsuizen of schade aan je gehoor. Wanneer je goede noise-cancelling oordopjes hebt, luister je zonder frustratie naar je muziek.

Apple AirPods Pro met Magsafe draadloze oplaadcase

Apple AirPods Pro met Magsafe draadloze oplaadcase
Kwaliteitsklasse: Topklasse
Type draadloos: Bluetooth
Type oordopjes: In-ear
Maximale batterijduur: 24 uur
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Apple AirPods Pro met reguliere opbergcase

Apple AirPods Pro met reguliere opbergcase
Kwaliteitsklasse: Topklasse
Type draadloos: Bluetooth
Type oordopjes: In-ear
Maximale batterijduur: 24 uur
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Samsung Galaxy Buds Pro Zwart

Samsung Galaxy Buds Pro Zwart
Kwaliteitsklasse: Topklasse
Type draadloos: Bluetooth
Type oordopjes: In-ear
Maximale batterijduur: 28 uur
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Hoe koop ik de beste noise-cancelling oordopjes?

Niet elke noise-cancelling oordopjes zijn hetzelfde. Hieronder vertel ik je meer over de verschillende eigenschappen van noise-cancelling oordopjes.

Actief vs. passief

Er zijn twee primaire technieken om noise cancellation – ook wel ruisonderdrukking – tot stand te brengen: active noise cancelling (ANC), en passive noise cancelling (PNC).

PNC is een gebruikelijke techniek die geen stroom verbruikt. Het idee is dat door de gehoorgang fysiek af te sluiten. Door de in-ear portie van zo'n earbud in je gehoorgang te doen, sealt het rubberen of siliconen dopje je gehoorgang. Zo komt geluid van buiten minder makkelijk naar binnen.

ANC is een techniek waarbij de earbuds via de ingebouwde microfoons het geluid van buitenaf opvangen, waarna ze deze omgedraaid afspelen. Net als dat -2 + (+)2 = 0, geldt dat ook voor geluidsfrequenties. ANC cijfert hiermee de herrie van buitenaf weg.

Geluidskwaliteit

Dit is moeilijk te bepalen zonder de oordopjes eerst uit te proberen. Bekijk daarom recensies van andere gebruikers en onafhankelijke reviewers om een idee te krijgen van hoe goed de geluidsweergave van een set noise-cancelling oordopjes is.

Daarnaast is het een goed idee om de frequentierespons – aangegeven in 'Hz' – te bekijken. Wij mensen horen geluiden waarvan de frequenties tussen de 20 en 20.000 Hz liggen. De meeste oordopjes geven geluid tussen deze waarden wel weer, maar er zijn uitschieters die dit niet doen.

Ook zijn er uitschieters dit juist een nog breder spectrum aan geluid weergeven. Je zou denken dat dit nutteloos is, want we kunnen buiten de range tussen 20 en 20.000 Hz niets horen. Tóch ligt dat net iets anders: de geluiden aan de verre uiteindes van dit spectrum krijgen net wat meer ademruimte als de oordopjes een breder geluidspectrum ondersteunen.

Zwarte oordopjes in hoes, op zwarte achtergrond.

Connectiviteit

Wanneer het om connectiviteit gaat, kies je voor bedrade of draadloze oordopjes. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor draadloze oordopje, welke gebruik maken van Bluetooth.

Je koppelt deze noise-cancelling headphones eenvoudig aan een ander apparaat dat ook gebruik maakt van Bluetooth. Denk hierbij aan je smartphone, maar ook je tv, computer, laptop of tablet.

Bij voorkeur kies je Bluetooth 5.0 of hoger. Deze versie gebruikt het minste energie, waardoor je oordopjes langer meegaan zonder ze tussendoor op te hoeven laden. Ook is deze versie sneller en de maximale afstand waarop de verbinding in stand blijft is hoger.

Daarnaast is near field communication (NFC) ook een handige functie, als je geen zin hebt in gerommel met de verbindingsmodus van je Bluetooth-oordopjes. Als je bronapparaat – zoals je smartphone – ook een NFC-chip heeft, hoef je enkel de oordopjes tegen je telefoon aan te houden om een verbinding op te zetten.

Apps

Sommige merken hebben hun eigen software voor hun oordopjes. Met zulke apps regel je basisinstellingen, zoals de apparaten waarmee de headset is verbonden, maar in sommige gevallen ook geavanceerde zaken.

Sommige geven je zo de optie om via een equalizer de geluidsweergave fijn te stellen, of een optie om je oordopjes te vinden als deze zoek zijn, al dan niet door diefstal.

Type oordopjes

Met earbuds worden oordopjes bedoelt die niet geheel in het oor passen. Deze laten vaak wat meer omgevingsgeluiden door, waardoor ze veiliger zijn voor wanneer je bijvoorbeeld gaat joggen in het verkeer.

Oordopjes – ook wel in-ear koptelefoons – verdwijnen haast in je oor, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluiden. De meeste mensen vinden oordopjes ook comfortabeler dan earbuds, maar dit is vanzelfsprekend erg persoonlijk.

Bediening

Oordopjes laten zich tegenwoordig op verschillende manieren bedienen. Zo regel je het volume, sla je liedjes over of neem je de telefoon op wanneer iemand je belt.

Dit gebeurt doorgaans via een van twee opties: knopjes, of capacative touch. Die eerste spreekt voor zich; de tweede optie werkt via ‘gebaren’.

Zo swipe je bijvoorbeeld om een nummer over te slaan op je rechteroordopje, maar swipe je links om het volume te regelen. Tik op de rechteroordop om een nummer te pauzeren, en op de linker om een telefoontje aan te nemen. Dit zijn slechts voorbeelden, maar je snapt het idee.

Sta er hoe dan ook bij stil of je liever het bekende gevoel van een knopje of twee onder je vingers hebt, of dat je liever wat ‘gebaren’ uit je hoofd leert. Dit laatste levert in ieder geval minder gefriemel op in een gehaaste zoektocht naar knopjes. Wel is het zo dat oordopjes deze gebaren niet altijd 100% correct herkennen, dus er is een zekere foutmarge waar je rekening mee moet houden.

Specificaties van noise-cancelling oordopjes vergelijken

KwaliteitsklasseType draadloosType oordopjesMaximale batterijduur
1Apple AirPods Pro met Magsafe draadloze oplaadcaseTopklasseBluetoothIn-ear24 uur
2Apple AirPods Pro met reguliere opbergcaseTopklasseBluetoothIn-ear24 uur
3Samsung Galaxy Buds Pro ZwartTopklasseBluetoothIn-ear28 uur
4Oordopjes DraadloosBasisklasseBluetoothEarbuds5 uur
5Samsung Galaxy Buds Live ZwartTopklasseBluetoothIn-ear29 uur

Apple AirPods Pro met Magsafe draadloze oplaadcase

Kwaliteitsklasse: Topklasse

Type draadloos: Bluetooth

Type oordopjes: In-ear

Maximale batterijduur: 24 uur

Apple AirPods Pro met reguliere opbergcase

Kwaliteitsklasse: Topklasse

Type draadloos: Bluetooth

Type oordopjes: In-ear

Maximale batterijduur: 24 uur

Samsung Galaxy Buds Pro Zwart

Kwaliteitsklasse: Topklasse

Type draadloos: Bluetooth

Type oordopjes: In-ear

Maximale batterijduur: 28 uur

Oordopjes Draadloos

Kwaliteitsklasse: Basisklasse

Type draadloos: Bluetooth

Type oordopjes: Earbuds

Maximale batterijduur: 5 uur

Samsung Galaxy Buds Live Zwart

Kwaliteitsklasse: Topklasse

Type draadloos: Bluetooth

Type oordopjes: In-ear

Maximale batterijduur: 29 uur

Maximale batterijduur

Bij draadloze oordopjes, of ze nu noise-cancelling zijn of niet, is de maximale batterijduur enorm belangrijk. Er is niets vervelender dan wanneer je oordopjes er midden in je hardloopsessie mee stoppen.

Hoe langer de batterijduur, hoe beter. De maximale batterijduur die wordt aangegeven in de beschrijving is echter niet altijd realistisch en hangt vooral af van het volume waarop je naar content luistert.

Luister je vaak naar muziek op het maximale volume, dan gaat de batterij minder lang mee dan wanneer je altijd op het maximale volume luistert.

Noise-cancelling oordopjes van hogere kwaliteit hebben vaak de langste batterijduur, maar hier betaal je wel voor. Zoals met de meeste dingen: hoe hoger de kwaliteit, hoe beter de eigenschappen en hoe hoger de prijs die je ervoor betaalt.

Comfort

Het is zaak dat je nieuwe aanwinst goed zit. De behuizing moet niet oncomfortabel zijn, omdat deze bijvoorbeeld tegen je oorschelp aandrukt.

Ga je voor in-ear earbuds, dan moet de pasvorm ook aan de binnenkant goed zitten. De meeste setjes leveren echter drie verschillende formaten aan siliconen- of rubberen opzetstukjes: small, medium en large. Het is aan jou deze uit te proberen en de juiste uit te kiezen!

Kwaliteitsklasse

Net zoals bij draadloze koptelefoons: de ene is de andere niet. Dit geldt ook voor noise-cancelling oordopjes. Hoe hoger de kwaliteit is, hoe beter de kwaliteit van de audio. Het is lastig om van tevoren te bepalen of de oordopjes die je op het oog hebt, van goede kwaliteit zijn.

Er komen steeds meer minder bekende merken op de markt en ze lijken allemaal op elkaar. Het is daarom een goed idee om de reviews goed door te lezen. Over het algemeen geldt ook dat hoe meer je voor de oordopjes of noise-cancelling koptelefoon betaalt, hoe hoger de kwaliteit is. Dit is echter niet altijd het geval, en dat is waar de reviews hun entree maken.

De 5 beste noise-cancelling oordopjes op een rij

1. Apple AirPods Pro met Magsafe draadloze oplaadcase

1. Apple AirPods Pro met Magsafe draadloze oplaadcase
Kwaliteitsklasse: Topklasse
Type draadloos: Bluetooth
Type oordopjes: In-ear
Maximale batterijduur: 24 uur

2. Apple AirPods Pro met reguliere opbergcase

2. Apple AirPods Pro met reguliere opbergcase
Kwaliteitsklasse: Topklasse
Type draadloos: Bluetooth
Type oordopjes: In-ear
Maximale batterijduur: 24 uur

3. Samsung Galaxy Buds Pro Zwart

3. Samsung Galaxy Buds Pro Zwart
Kwaliteitsklasse: Topklasse
Type draadloos: Bluetooth
Type oordopjes: In-ear
Maximale batterijduur: 28 uur

4. Oordopjes Draadloos

4. Oordopjes Draadloos
Kwaliteitsklasse: Basisklasse
Type draadloos: Bluetooth
Type oordopjes: Earbuds
Maximale batterijduur: 5 uur

5. Samsung Galaxy Buds Live Zwart

5. Samsung Galaxy Buds Live Zwart
Kwaliteitsklasse: Topklasse
Type draadloos: Bluetooth
Type oordopjes: In-ear
Maximale batterijduur: 29 uur

Veelgestelde vragen over noise-cancelling oordopjes

Hieronder beantwoord ik een paar van de meest gestelde vragen over noise-cancelling oordopjes.

Hoe maak ik oordopjes schoon?

Draadloze oordopjes zijn eenvoudig om schoon te maken. Gebruik een poetsdoekje met alcohol en wrijf je voorzichtig schoon. Eventuele oorwas verwijder je met een wattenstaafje of satéprikker.

Wat zijn noise-cancelling oordopjes?

Noise-cancelling oordopjes zorgen ervoor dat je geen last hebt van omgevingsgeluiden, waardoor je je muziek beter hoort. Er is minder ruis en ander geroezemoes op de achtergrond omdat deze geluiden eruit worden gefilterd.

Hoelang gaan noise-cancelling oordopjes mee?

Hoelang noise-cancelling oordopjes meegaan is afhankelijk van het merk, model en de kwaliteit oordopjes. Over het algemeen geldt dat je oordopjes tussen de vijf en acht uur luistertijd hebben. Daarna laad je ze op.

draadloze oordopjes in oplaadhoesje

Conclusie

De juiste noise-cancelling oordopjes voor jezelf kiezen is niet de eenvoudigste klus: er is enorm veel keuze! Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Heb jij nog de top-tip? Laat dan zeker wat van je horen. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram