Met de Beste Oordopjes Luister Je Altijd en Overal naar Muziek

Ruth Snijders

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Dansend door de woonkamer, of meeknikkend in de trein – het kan met de beste oordopjes.

Met de Beste Oordopjes Luister Je Altijd en Overal naar Muziek

Oordopjes zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Denk maar eens terug aan je laatste wandeling door de stad, of tijdens je woon-werkverkeer – hoeveel oordopjes heb je gezien? Had iedereen draadloze oordopjes, of liepen er ook nog mensen rond met de beste oordopjes met kabel?

Je merkt het al, de keuze voor oordopjes is zeer ruim. Hoe kies je nu de beste oordopjes? In deze koopgids leg ik je uit waar je op moet letten, wat het betekent en zie je onze top vijf.

Waarom oordopjes kopen?

Er zijn verschillende redenen om een paar oordopjes te kopen. Ze zijn geweldig om te ontspannen, of dat nu is door lekker naar muziek te luisteren of een goede podcast te volgen. Ook zijn ze handig om onderweg handsfree te bellen!

Ongeacht wat je plant te doen: je moet eerst een keuze maken tussen bekabeld en draadloos. Tijdens hardlopen is het bijvoorbeeld heel handig om draadloze oordopjes te hebben, zodat de kabel je niet om de oren slaat elke keer dat je voeten de grond raken.

Draadloze oordoppen voelen daarmee heel bevrijdend aan, geen irritante draad die overal achterblijft haken, die je uit de knoop moet halen of waar je zelf mee in de knoop zit.

Toch hebben bekabelde oordopjes ook hun voordelen: je raakt ze minder snel kwijt, ze overleggen vaak een betere geluidskwaliteit, en je hoeft geen rekening te houden met batterijduur.

Oordopjes zijn bovendien in beide vormen gemakkelijker om mee te nemen dan een koptelefoon: ze zijn klein en passen makkelijk in je tas of zelfs je broekzak, zonder dat het veel ruimte inneemt.

Overtuigd? Hieronder vind je alvast een top drie van de beste oordopjes; bekijk ze rustig voor je verder leest. 👀

Apple Met lightning aansluiting wit

Apple Met lightning aansluiting wit
Noise cancelling: Nee
Bluetooth versie: Geen Bluetooth
Type oordopjes: Earbuds
Water/zweet bestendig: Nee
Afstandsbediening: Ja
Maximale batterijduur: 0 uur
Draadloos opladen: Nee
Voedingstype: Geen voedingstype
Bekijk op Bol.com

JBL Wave 300 TWS Zwart

JBL Wave 300 TWS Zwart
Noise cancelling: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
Type oordopjes: Earbuds
Water/zweet bestendig: Nee
Afstandsbediening: Nee
Maximale batterijduur: 40 uur
Draadloos opladen: Ja
Voedingstype: Accu
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

JBL Tune 230NC TWS zwart

JBL Tune 230NC TWS zwart
Noise cancelling: Ja
Bluetooth versie: Bluetooth 5.2
Type oordopjes: In-ear
Water/zweet bestendig: Ja
Afstandsbediening: Nee
Maximale batterijduur: 10 uur
Draadloos opladen: Nee
Voedingstype: Accu
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Oordopjes: Hoe maak ik de beste koop?

Hoe je geschikte oordopjes kiest, is nog niet zo makkelijk gezien het enorme aanbod! Zelfs als je alle mogelijke kleuropties achterwege laat, zijn er genoeg aspecten waarmee je rekening moet houden bij het maken van een keuze.

Pasvorm

De pasvorm van de oordopjes is belangrijk: oordopjes die voor geen meter zitten, spenderen meer tijd in hun oplaadhoesje dan in je oren. Dat is zonde! Het voornaamste onderscheid qua pasvorm zit tussen in-ear en half in-ear.

Je kunt heel makkelijk het verschil herkennen tussen half in-ear en in-ear oordopjes. Hieronder leg ik het verschil uit.

airpods half in ear en airpods pro in ear naast elkaar

Half in-ear oordopjes passen met de behuizing in je oor en liggen net tegen de ingang van je gehoorgang aan. De behuizing is van plastic, dus de contactpunten voelen wat harder aan en kunnen door sommige mensen als oncomfortabel ervaren worden.

Half in-ear oordopjes zijn geschikter om te dragen wanneer je deelneemt aan het verkeer en wanneer je ze veel wilt gebruiken om te bellen. Dit omdat je je eigen stem beter hoort dan bij in-ear oordoppen.

In-ear oordopjes hebben een siliconen opzetstuk aan het uiteinde. Deze silicone opzetstukjes zijn buigbaar en flexibel, en zitten in je gehoorgang. Deze oordopjes geven bastonen beter weer, laten minder omgevingsgeluid binnen en zitten steviger in het oor.

Vind je het bij nader inzien toch geen prettig idee om iets in je oor te stoppen, of iets te dragen dat uit je oor kan vallen? Dan kun je ook kiezen voor een koptelefoon met kabel, of de beste draadloze koptelefoon.

Draadloos of bekabeld?

Kies je voor draadloos of bekabelde oordopjes, dan zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

Ga je voor draadloos om gerommel met kabels uit de weg te gaan, dan is accuduur belangrijk. Hoelang draadloze oordopjes meegaan verschilt per merk en model. Goede draadloze oordopjes laad je op in het opberghoesje. Je hoeft ze na gebruik enkel op te bergen; verder heb je er geen omkijk meer naar.

Vergeet alleen niet ook het hoesje zelf op tijd op te laden! Het is mij helaas al enkele keren overkomen dat ik opeens zonder batterij zat, omdat ik vergeten was het hoesje aan de oplader te leggen. Een leuke bonus is als het hoesje draadloos oplaadt. Dan hoef je het enkel op een draadloze oplader te leggen, zonder dat er kabels aan te pas komen.

Probeer onafhankelijke recensies te lezen over je beoogde oordopjes voor je een keuze maakt. Zo krijg je een realistisch beeld van hoelang de oordopjes en het hoesje meegaan: fabrikanten schetsen maar wat graag een perfect beeld dat uit testen in ideale omstandigheden voortkomt.

Draadloze oordopjes hebben hoe dan ook het voordeel dat ze via Bluetooth met elk apparaat met een Bluetooth-ontvanger kunnen verbinden. Ook hebben niet alle smartphones een 3,5mm-aansluiting meer om bekabelde oordopjes op aan te sluiten, dus dan moet je wel voor de draadloze optie gaan. (Grapje: een adaptertje doet het ook prima. 😉)

Sommige draadloze oordopjes staan je daarbij toe met meerdere apparaten tegelijk verbinding te maken; dit noemt men multipoint pairing. Zo verbind je je oordopjes met meerdere apparaten, zonder dat je hem eerst moet ontkoppelen en op het nieuwe apparaat weer moet koppelen.

Compatibiliteit

Draadloze oordopjes zijn in principe ontworpen om samen te werken met je smartphone. De meeste oordopjes zijn universeel, wat betekent dat ze met elk besturingssysteem werken.

Dit geldt zelfs voor AirPods, de Bluetooth-oordopjes van Apple. Alleen maakt de speciale H1-chip in de AirPods geen verbinding met de Android-telefoon. Hierdoor verlies je toch wat van die uitstekende geluidskwaliteit en gemakken waar AirPods bekend om staan.

Deze chip zorgt voor een razendsnelle verbinding met de iPhone, pauzeren van muziek als je één dopje uit je oor haalt, en het activeren van Siri door dubbeltikken op de AirPods. Die functies mis je daarom als je ze met een Android verbindt.

oordopjes op telefoon

Noise cancellation en geluidsisolatie

Je koopt oordopjes niet alleen omdat ze leuk uitzien. Het belangrijkste is de geluidskwaliteit! Helaas kun je oordopjes vanwege hygiënische niet uitproberen in een winkel. De geluidskwaliteit en -weergave valt daarom niet te testen; je bent aangewezen op het lezen van onafhankelijke reviews en het interpreteren van technische specificaties.

De active noise-cancelling-technologie die je tegenwoordig in noise-cancelling koptelefoons en oordopjes vindt, bestaat sinds 1989 en is ontworpen door dr. Amar Bose, de oprichter van Bose Corporation. Je kent de merknaam 'Bose' mogelijk wel van de high-end koptelefoons en dergelijke. Drie keer raden waar die naam vandaan komt! 😜

Noise cancellation staat ook wel bekend als ruisonderdrukking en zorgt ervoor dat je omgevingsgeluiden minder hoort. Daarnaast filtert en dempt active noise cancellation (ANC) alle omgevingsgeluiden door gebruik te maken van een anti-geluid. De ingebouwde microfoon vangt omgevingsgeluiden op en zet deze om in anti-geluiden.

Anti-geluid

Oordopjes met ANC baseren het anti-geluid op het omgevingsgeluid dat de microfoontjes opvangen. Het opgevangen geluid wordt geanalyseerd en omgedraaid, waardoor het omgevingsgeluid en het anti-geluid tegen elkaar wegvalt.

De andere term die je moet kennen is passive noise cancellation, of geluidsisolatie. Dit vind je voornamelijk in in-ear oordopjes, omdat ze de gehoorgang fysiek afsluiten, waardoor het omgevingsgeluid automatisch wordt uitgesloten.

Let ook op geluidslekkage van de oordopjes. Lekkage is het geluid dat uit je oordopjes ontsnapt en door anderen in je omgeving wordt gehoord. Bij in-ear oordopjes is dit zelden een probleem, maar bij half in-ear modellen loop je het risico dat mensen om je heen mee kunnen genieten van je muziek!

Zwarte oordopjes op een sepia achtergrond met een foto

Specificaties van oordopjes vergelijken

Noise cancellingVolumebegrenzingType oordopjesWater/zweet bestendigType microfoonAfstandsbedieningMaximale batterijduur
1Apple Met lightning aansluiting witNeeNeeEarbudsNeeIn snoerJa0 uur
2JBL Wave 300 TWS ZwartNeeNeeEarbudsNeeIn schelpNee40 uur
3JBL Tune 230NC TWS zwartJaNeeIn-earJaIn schelpNee10 uur
4JBL Live Pro+ RozeJaNeeIn-earJaIn schelpNee28 uur
5JLab GO AIR POP zwartNeeNeeEarbudsJaIn schelpNee32 uur

Apple Met lightning aansluiting wit

Noise cancelling: Nee

Volumebegrenzing: Nee

Type oordopjes: Earbuds

Water/zweet bestendig: Nee

Type microfoon: In snoer

Afstandsbediening: Ja

Maximale batterijduur: 0 uur

JBL Wave 300 TWS Zwart

Noise cancelling: Nee

Volumebegrenzing: Nee

Type oordopjes: Earbuds

Water/zweet bestendig: Nee

Type microfoon: In schelp

Afstandsbediening: Nee

Maximale batterijduur: 40 uur

JBL Tune 230NC TWS zwart

Noise cancelling: Ja

Volumebegrenzing: Nee

Type oordopjes: In-ear

Water/zweet bestendig: Ja

Type microfoon: In schelp

Afstandsbediening: Nee

Maximale batterijduur: 10 uur

JBL Live Pro+ Roze

Noise cancelling: Ja

Volumebegrenzing: Nee

Type oordopjes: In-ear

Water/zweet bestendig: Ja

Type microfoon: In schelp

Afstandsbediening: Nee

Maximale batterijduur: 28 uur

JLab GO AIR POP zwart

Noise cancelling: Nee

Volumebegrenzing: Nee

Type oordopjes: Earbuds

Water/zweet bestendig: Ja

Type microfoon: In schelp

Afstandsbediening: Nee

Maximale batterijduur: 32 uur

Waterdichtheid

Wil je altijd naar muziek kunnen luisteren, dus ook als het regent of tijdens het sporten? Fan is het handig dat je oordopjes waterdicht zijn. Hoe weet je of oordopjes waterdicht zijn? Dit check je gemakkelijk aan de hand van IP-certificering.

IP-certificering geeft de stof- en waterdichtheid weer. Het eerste cijfer zegt iets over de stofdichtheid, en het tweede cijfer zegt iets over de waterdichtheid. Stofbestendigheid loopt van 0 tot 6, waarbij '0' geen bescherming tegen stof biedt en '6' stofbestendig is voor alle vormen van stof.

Bescherming tegen vocht loopt als volgt:

  • IPX0: geen enkele bescherming.
  • IPX1 & IPX2: druppeldicht; beschermd tegen verticale druppels en onder een hoek van 15° graden.
  • IPX3: bescherming tegen spatwater van korte duur; spatdicht.
  • IPX4: bescherming tegen kortdurende besproeiing; plensdicht.
  • IPX5: sproeidicht; bescherming tegen langer aanhoudende besproeiing.
  • IPX6: waterbestendig; bescherming tegen krachtigere, langer aanhoudende besproeiing.
  • IPX7: dompeldicht; bescherming tegen kortdurende onderdompeling.
  • IPX8: waterdicht; bescherming tegen onderdompeling.

Zie je zoals hierboven een 'X' staan? Dan betekent dat dat een product niet is getest op hetgeen dat een cijfer op die plek zou representeren.

Microfoon

Oortjes zijn voornamelijk ontworpen om muziek te luisteren. Hun primaire functie is dan ook geluid produceren. Toch is het superhandig als je ook kunt bellen met je oordopjes.

Noise-cancelling oordopjes hebben eventueel ook ruisonderdrukking in de andere zin van het woord 'noise-cancelling'. Hiermee bedoel ik dat ze geen anti-geluid produceren voor jou of degene waarmee je aan het bellen bent, maar dat ze achtergrondgeluiden dempen. De microfoon probeert zich zo goed mogelijk te focussen op enkel menselijke stemmen, meer niet.

De 5 beste oordopjes op een rij

1. Apple Met lightning aansluiting wit

1. Apple Met lightning aansluiting wit
Noise cancelling: Nee
Bluetooth versie: Geen Bluetooth
Type oordopjes: Earbuds
Water/zweet bestendig: Nee
Afstandsbediening: Ja
Maximale batterijduur: 0 uur
Draadloos opladen: Nee
Voedingstype: Geen voedingstype

2. JBL Wave 300 TWS Zwart

2. JBL Wave 300 TWS Zwart
Noise cancelling: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
Type oordopjes: Earbuds
Water/zweet bestendig: Nee
Afstandsbediening: Nee
Maximale batterijduur: 40 uur
Draadloos opladen: Ja
Voedingstype: Accu

3. JBL Tune 230NC TWS zwart

3. JBL Tune 230NC TWS zwart
Noise cancelling: Ja
Bluetooth versie: Bluetooth 5.2
Type oordopjes: In-ear
Water/zweet bestendig: Ja
Afstandsbediening: Nee
Maximale batterijduur: 10 uur
Draadloos opladen: Nee
Voedingstype: Accu

4. JBL Live Pro+ Roze

4. JBL Live Pro+ Roze
Noise cancelling: Ja
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
Type oordopjes: In-ear
Water/zweet bestendig: Ja
Afstandsbediening: Nee
Maximale batterijduur: 28 uur
Draadloos opladen: Ja
Voedingstype: Accu

5. JLab GO AIR POP zwart

5. JLab GO AIR POP zwart
Noise cancelling: Nee
Bluetooth versie: Bluetooth 5.1
Type oordopjes: Earbuds
Water/zweet bestendig: Ja
Afstandsbediening: Nee
Maximale batterijduur: 32 uur
Draadloos opladen: Nee
Voedingstype: USB

Veelgestelde vragen over oordopjes

Hieronder staan een paar van de meest gestelde vragen over oordopjes om enkele puntjes nog eens samen te vatten!

Wat is noise cancellation?

Noise cancellation dempt storende omgevingsgeluiden en ruis via een antigeluid. Oordopjes met active noise cancellation (ANC) produceren dit antigeluid op basis van het geluid om je heen. Het omgevingsgeluid wordt geanalyseerd en omgedraaid weer afgespeeld, waartegen het omgevingsgeluid wegvalt.

Hoe maak je oordopjes schoon?

Om vuil te verwijderen heb je een tandenstoker of een oude, droge tandenborstel nodig. Borstel naar beneden en richt ook het speakertje naar beneden, want anders valt het vuil juist in de oortjes. Doe daarna een beetje ontsmettingsalcohol op een wattenstaafje en wrijf hiermee zachtjes over de buitenkant van het oortje, en eventueel de mesh bovenop het speakertje.

Draadloze oordopjes, vooraanzicht

Conclusie

De beste oordopjes hebben een fijne pasvorm en een goed geluid. Sporters hebben daarnaast ook baat bij een degelijke vochtdichtheid! Wil je ook via de oordopjes kunnen bellen, zoek dan een paar oordopjes uit met een goede microfoon.

Bedankt voor het lezen. Heb je nog tips, opmerkingen of vragen? Laat deze dan achter via het onderstaande formulier!

Was dit artikel behulpzaam?