De Beste Oploskoffie voor de Gehaaste Koffieliefhebber
Alleen water toevoegen, meer niet!

Geen plek in je keuken voor het beste koffiezetapparaat of een goede inbouwkoffiemachine? Oploskoffie is de oplossing. 😉 Eenvoudig en overal koffie zetten met de beste oploskoffie ligt in het verschiet.
Waarom oploskoffie kopen?
Oplos- of instant koffie is prettig in gebruik voor allerlei redenen. Zo is het makkelijker mee te nemen dan bijvoorbeeld een filterkoffiezetapparaat tijdens het kamperen. Het enige wat je nodig hebt, is een waterkoker, gas en een thermofles – en natuurlijk de oploskoffie zelf.
De beste oploskoffie is daarnaast snel te zetten. Je hoeft niet zelf de bonen te malen, doseren, te pruttelen. Je giet heet water over de poeder, roert een paar keer en voilà, je koffie is klaar.
Douwe Egberts Verwenkoffie Latte Macchiato

Douwe Egberts Aroma Rood Oploskoffie

Nescafé Gold Espresso oploskoffie

Alles wat je moet weten voordat je de beste oploskoffie koopt?
Voor dat je tot aankoop overgaat, is het handig om de belangrijkste eigenschappen goed op een rijtje te zetten. Houdt rekening met de aspecten die voor jou belangrijk zijn bij de aanschaf van je nieuwe favoriete koffie!
Soorten branding
Koffiebonen worden verkregen en geroosterd via dezelfde universele methode, toch zal de smaak erg variëren. Door de koffie door middel van verschillende methode te branden krijg je verschillende smaken.
Lichte branding
Deze brandtechnologie produceert lichtbruine bonen en geeft de vrije hand om te genieten van het delicate aroma en de veelzijdige smaak. Deze licht gebrande koffiebonen passen goed bij koffie met melk.
Medium branding
Dit is de gebruikelijkste en populairste manier van branden. Medium gebrande instantkoffie is een donkere korrel met een relatief olieachtig oppervlak. Een zuur en zoet aroma zorgen ervoor dat dit opvalt. De smaak is hierdoor meer verzadigd in vergelijking met de licht geroosterde tegenhanger.
Medium-donkere branding
Dit zijn donkerbruine korrels met lichte sporen van vet en een mildzure smaak. Het heeft een meer verzadigde smaak en helderder uiterlijk als gevolg van de afgifte van etherische oliën. Dit gebruikt men vaak om espresso's te zetten.
Donkere branding
Deze is geschikt voor de meeste Europese koffiestijlen. De korrels hebben een diepbruine kleur die te verwarren is met zwart. Ze zijn olieachtig met een bittere 'geschroeide' smaak, en de koffie die je ervan maakt, smaakt goed met room.

Cafeïnegehalte
Cafeïne is een stimulerende stof die voorkomt in verschillende planten en delen van planten, zoals bladeren en de bessen. Koffiebonen, blaadjes van de theeplant en cacaobonen bevatten bijvoorbeeld allemaal cafeïne. Hierdoor bevatten de producten die daarmee gemaakt worden ook cafeïne.
Wanneer je oploskoffie koopt, controleer altijd eerst even naar het cafeïnegehalte van het product. De niveaus worden weergegeven in gram per portie. Cafeïnegehalte is niet bij elk merk hetzelfde en hangt ook af van de gebruikte koffiebonen.
Het gemiddelde cafeïnegehalte voor oploskoffie per 100 milliliter of per 100 gram is 45. Een kopje van 125 ml oploskoffie bevat in dit geval een cafeïnegehalte van 56.
Cafeïnevrij vs. niet-cafeïnevrij
Koffie wordt als de beste opkikker beschouwd vanwege de cafeïne die hij bevat. Cafeïne helpt vermoeidheid te bestrijden, en het stimuleert daarbij ook de hartslag en stofwisseling. Cafeïne is echter ongezond als het in grote hoeveelheden geconsumeerd wordt. Te veel cafeïneconsumptie kan in het ergste geval voor hartkloppingen zorgen.
Oploskoffie is ook cafeïnevrij verkrijgbaar. Het is bijzonder geschikt voor mensen met een cafeïne-intolerantie die de smaak van koffie niet willen opgeven. De bijwerkingen van cafeïne kunnen met cafeïnevrije koffie vermeden worden.
Decafeïneren leidt wel tot het verlies van veel smaak en aroma's. Daarom zijn cafeïnevrije koffies nooit helemaal cafeïnevrij. Het heeft vaak een cafeïnegehalte van 0,1%.
Smaak verbeteren?
Doe oploskoffie in een mok. Voeg daarna een eetlepel koud water toe en roer tot zich een pasta vormt. Giet hier daarna gekookt water over en roer totdat de pasta volledig is opgelost.
Specificaties van oploskoffie vergelijken
Soort koffie | Smaakintensiteit | Branding | Biologisch | Cafeïnevrij | Allergeneninformatie | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Douwe Egberts Verwenkoffie Latte Macchiato | Oploskoffie | 1 - Mild | Licht gebrand | Nee | N | Let op: bevat melk | Bekijk op Bol.com |
2 | Douwe Egberts Aroma Rood Oploskoffie | Oploskoffie | 4 - Regular | Medium gebrand | Nee | N | Koffie | Bekijk op Bol.com |
3 | Nescafé Gold Espresso oploskoffie | Oploskoffie | 7 - Krachtig | Donker gebrand | Nee | N | Cafeïne | Bekijk op Bol.com |
4 | Douwe Egberts Verwenkoffie Cappuccino Oploskoffie | Oploskoffie | 1 - Mild | Licht gebrand | Nee | N | Let op: bevat melk | Bekijk op Bol.com |
5 | Douwe Egberts Espresso Sticks Oploskoffie | Oploskoffie | 7 - Krachtig | Donker gebrand | Ja | N | Koffie | Bekijk op Bol.com |
Douwe Egberts Verwenkoffie Latte Macchiato
Soort koffie: Oploskoffie
Smaakintensiteit: 1 - Mild
Branding: Licht gebrand
Biologisch: Nee
Cafeïnevrij: N
Allergeneninformatie: Let op: bevat melk
Douwe Egberts Aroma Rood Oploskoffie
Soort koffie: Oploskoffie
Smaakintensiteit: 4 - Regular
Branding: Medium gebrand
Biologisch: Nee
Cafeïnevrij: N
Allergeneninformatie: Koffie
Nescafé Gold Espresso oploskoffie
Soort koffie: Oploskoffie
Smaakintensiteit: 7 - Krachtig
Branding: Donker gebrand
Biologisch: Nee
Cafeïnevrij: N
Allergeneninformatie: Cafeïne
Douwe Egberts Verwenkoffie Cappuccino Oploskoffie
Soort koffie: Oploskoffie
Smaakintensiteit: 1 - Mild
Branding: Licht gebrand
Biologisch: Nee
Cafeïnevrij: N
Allergeneninformatie: Let op: bevat melk
Douwe Egberts Espresso Sticks Oploskoffie
Soort koffie: Oploskoffie
Smaakintensiteit: 7 - Krachtig
Branding: Donker gebrand
Biologisch: Ja
Cafeïnevrij: N
Allergeneninformatie: Koffie
Smaak
Smaak verschilt per persoon. Oploskoffiemerken bevatten meestal smaken die het snelle koffiezet proces vergemakkelijken, omdat ze extra werk uit handen nemen. Zo hoef je niet zelf nog met bijvoorbeeld syroopjes of zoetstof te gaan zitten rommelen.
Sommige oploskoffies geven je koffie ook nog een cremelaag. Dit is voor de liefhebbers van luchtige koffiespecialiteiten een mooie bijkomstigheid.
Het fijne aan oploskoffie is dan ook dat je er makkelijk mee experimenteert. Wissel eens een keer van type oploskoffie, en je hebt in één klap een nieuwe smaak en misschien zelfs een andere textuur te pakken.
Soort koffiebonen
Oploskoffie is afkomstig van twee soorten koffiebonen, robusta of arabica. Robusta wordt vaak gebuikt in oploskoffie – soms alleen, maar meestal in een melange. Gaat het om smaak, dan is arabica the way to go.
De meeste koffieliefhebbers geven hier de voorkeur aan, omdat deze redelijk zoet van smaak is en lekker genuanceerd, terwijl de robustaboon – zoals zijn naam doet vermoeden – robuust en redelijk bitter is. Dat maakt hem ook tot de goedkopere optie van de twee.
Hoe meer robusta in een oploskoffie-blend zit, hoe goedkoper deze waarschijnlijk is.
Zuurgraad
De zuurgraad staat voor de pH-waarde van de koffie. Onder andere de verwerkingsmethode, het brandniveau en de hoogte van koffieplantage boven zeeniveau beïnvloeden deze.
De beste oploskoffie heeft een hoge zuurgraad, omdat deze de smaak van de koffie versterkt. Wel is het zo dat mensen met een gevoelig spijsverteringssysteem hier negatief op kunnen reageren. Voor degenen met deze problemen is oploskoffie met een lagere zuurgraad daarom aan te raden.
De 5 beste oploskoffie op een rij
1. Douwe Egberts Verwenkoffie Latte Macchiato

2. Douwe Egberts Aroma Rood Oploskoffie

3. Nescafé Gold Espresso oploskoffie

4. Douwe Egberts Verwenkoffie Cappuccino Oploskoffie

5. Douwe Egberts Espresso Sticks Oploskoffie

Veelgestelde vragen over oploskoffie
Hoe wordt oploskoffie gemaakt?
Oploskoffie wordt gemaakt door de vriesdroog- of sproeidroogtechniek. Koffie-extract ondergaat hierbij een extra droogproces om de oplosbare, korrelige textuur te produceren die we kennen als oploskoffie.
Wat zit er in oploskoffie?
Oploskoffie bevat vrijwel dezelfde ingrediënten als verse koffie. Het bevat alkaloïden (waaronder cafeïne) en mineralen, zoals kalium, magnesium of fosfor. Koffie bevat ook vitaminen en meer dan 800 smaakstoffen. Veel fabrikanten voegen daarnaast zelf ook zoetstoffen – zoals suiker of melkpoeder – toe aan hun oploskoffie.
Hoeveel koffie mag je per dag drinken?
Bij een dosis van minstens 1 mg/kg lichaamsgewicht kan cafeïne een stimulerend effect hebben. Vanaf 2,5 mg/kg lichaamsgewicht heeft cafeïne een opwindend effect; het versnelt je ademhaling en stimuleert je bloedcirculatie. 400 mg cafeïne per dag is hoe dan ook onschadelijk. Dit komt overeen met ongeveer vier tot vijf koppen koffie.
Conclusie
De beste oploskoffie is gemakkelijk, snel en compact, en een smaakverschil met verse koffie is er bijna niet. Vergeet vooral niet te kijken naar de branding en de voornaamste koffieboon in de oploskoffie die je op het oog hebt, en je hebt in no-time een heerlijk bakkie troost in handen.
Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft met antwoord te geven op al je vragen. Heb je nog tips of vragen? Laat ze dan achter in het formulier hieronder. Voor nu: bedankt voor het lezen!