De Beste Pistonmachine voor de Lekkerste Koffie

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Koffiezetten voor gevorderden? Dan kan een pistonmachine niet in de keuken ontbreken!

De Beste Pistonmachine voor de Lekkerste Koffie

Als echte koffieliefhebber is een lekker bakje koffie een belangrijk onderdeel van je dag. Je begint er waarschijnlijk zelfs je dag mee. Een pistonmachine is dan ook onmisbaar in je keuken, maar waar let je op bij de aanschaf?

Het is hoe dan ook best een investering. Om je te helpen bij een eventuele aanschaf, heb ik voor jou de vijf beste pistonmachines op een rijtje gezet. ☕

1. Sage the Oracle Touch
Dé beste pistonmachine van 2021 ✨

Onze score: 9,6

Koffiezetten met een pistonmachine is precisiewerk, maar dit apparaat maakt dat een stuk makkelijker voor je.

Deze koffiemachine maalt de koffie namelijk volledig automatisch, stampt het aan en schuimt de melk op. Met het touchscreen maak je het helemaal af en stel je precies in hoe jij je bakje koffie hebben wil.

Dankzij de topklasse bouwkwaliteit gaat het apparaat langer dan gemiddeld mee, wat hem tot een waardige investering maakt voor de echte koffieliefhebber.

Type koffie: Gemalen, bonen
Bonenmaler: Ingebouwd: conisch, keramiek
Waterreservoir: 2,5 l

Melk opschuimen: Automatische stoompijp
Heet water: Ja
Onderhoud: Weinig

zilveren pistonmachine sage

2. Sage Barista Express  
Beste koop pistonmachine van 2021 ✨

Onze score: 8,9

Het perfecte melkschuim is de kroon op het werk van koffiezetten. De Sage Barista Express heeft daar een ingebouwde melkkan met temperatuurcontrole voor, zodat melk op de ideale temperatuur wordt opgeschuimd.

Ook als het om koffiearoma gaat, werkt deze pistonmachine met precisie. Het apparaat is uitgerust met temperatuurstabilisatie zodat er geen enkel vleugje smaak verloren gaat.

Type koffie: Gemalen, bonen
Bonenmaler: Ingebouwd: conisch, metaal
Waterreservoir: 2 l

Melk opschuimen: Stoompijp
Heet water: Ja
Onderhoud: Weinig

zilveren pistonmachine

De 5 beste pistonmachines in een oogopslag

 1. Sage the Oracle Touch - Hij kost wat, maar dan heb je ook de beste pistonmachine die te vinden is! De bouwkwaliteit is topklasse en de bediening is zeer gebruiksvriendelijk.
 2. Sage Barista Express - Voor een redelijke prijs heb je een pistonmachine waar je professionele kwaliteit koffie mee zet. Dat ook nog eens in topklasse bouwkwaliteit!
 3. ECM Controvento PID - Voor dit model moet je even diep in de buidel tasten, maar daar krijg je een indrukwekkende én goede pistonmachine voor terug.
 4. De’Longhi EC685MPack - Kom je pas net om de hoek kijken in de wereld van pistonmachines? Dit model is het beste voor beginners.
 5. Krups XP3208 Opio - Lekkere koffie zetten met een betaalbare pistonmachine is mogelijk: deze Krups machine is daar erg geschikt voor.

Verschillende smaken koffie

Hieronder vindt je de meest voorkomende koffiespecialiteiten. Ik heb ze in het kort voor je uitgelegd.

 • Espresso: 7 gram koffie op 25 – 30 ml koffie. Dit is geconcentreerde koffie en de basis van meeste koffiespecialiteiten. Als je het maken van een espresso onder de knie hebt, ben je al een heel eind.
 • Doppio: Een dubbele espresso. Deze wordt op dezelfde manier als een espresso gemaakt, maar dan keer twee.
 • Ristretto: Ook wel een korte espresso genoemd. Je bereidt deze op dezelfde manier als een espresso, maar met 15 ml water in plaats van met 25 – 30 ml water. Deze is dan ook nóg sterker dan een espresso.
 • Americano: Vernoemd naar de Amerikaanse soldaten die na de Tweede Wereldoorlog hun espresso te sterk vonden en hem daarom aanlengden met water. Als je ongeveer 30 ml water toevoegt aan je espresso, heb je een Americano.
 • Lungo: Deze koffie wordt wederom op dezelfde manier gezet als een espresso, maar dan met twee maal zoveel water waardoor het langer duurt voordat de koffie klaar is. Dit is een koffie met een rijke smaak, geschikt voor elk moment van de dag.
 • Affogato: Dit is een combinatie van een dessert en een drankje. Je schept een bolletje vanille ijs in een kopje en daarboven op zet je een dubbele espresso. Een echte traktatie!
 • Cappuccino: De beroemde Italiaanse koffiespecialiteit met melk. Deze is gezet met een enkele espresso met daarbovenop opgeschuimde melk. Hierdoor krijg je een milde koffie.
 • Flat White: Deze koffie zie je vooral in Australië en Nieuw-Zeeland. Hij lijkt een beetje op cappuccino, maar heeft dunner opgeschuimde melk.
 • Caffé Latte: Eigenlijk hetzelfde als een flat white, maar in een grotere kop.
 • Latte Macchiato: Dit is een variatie op de caffé latte, maar hier wordt de espresso op de opgeschuimde melk geschonken. Deze wordt in een groot glas geserveerd.
 • Macchiato: Een espresso met een klein schuimlaagje.
 • Cortado: Een kleine cappuccino met sterkere koffie.
Gebrande koffiebonen

Koffiebonen

Arabica

Arabica is de meest voorkomende (en zeker de meest verkochte) koffiesoort. Dat komt omdat deze boon een zoetere, verfijndere smaak heeft en de koffie zelf minder zuur is. Arabicabonen groeien in gebieden die hoog boven de zeespiegel liggen, vooral in gebieden waar veel regen valt.

Brazilië, bekend om zijn weelderige regenwoud, is zelfs 's werelds belangrijkste exporteur van arabicabonen. De planten zelf zijn vrij kwetsbaar en zijn veeleisend. Dit drijft de prijs van de boon op de wereldmarkt aanzienlijk op, maar veel koffiedrinkers over de hele wereld betalen graag het verschil vanwege de zachtere, zoetere smaak.

Robusta

Robusta staat op de tweede plaats als het gaat om wereldwijde productie en zijn het populairst in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De naam doet deze boon eer aan, want hij staat bekend om zijn sterke en vaak harde smaakprofiel.

Robustabonen hebben een extreem hoog cafeïnegehalte, waardoor de plant veel weerbaarder is dan de arabicaplant. Dat komt doordat de cafeïne als natuurlijk insectenwerend middel werkt, waardoor de plant minder veeleisend is.

Hij is ook bijzonder tolerant voor zijn omgeving, zodat hij op allerlei hoogtes en in allerlei klimaten kan worden geteeld. Omdat robusta echter veel gemakkelijker te telen en te oogsten is dan arabicabonen, maken veel boeren meer winst als ze robusta kunnen verkopen.

Liberica

Libericabonen zijn een zeldzame traktatie. Ze worden geteeld in een zeer specifiek klimaat en de productie is veel te schaars voor boeren om hun activiteiten op te schalen naar een wereldwijde markt. Toch worden de bonen als een aangename verrassing beschouwd.

Velen die de koffie hebben geprobeerd, vergelijken het aroma met fruit en bloemen en beschrijven de smaak als een enigszins houtachtig.

Excelsa

Excelsa is technisch gezien een lid van de libericafamilie, maar de soort is eigenlijk heel erg verschillend. Net als de liberica-koffie die we hierboven beschreven, wordt Excelsa voornamelijk in Zuidoost-Azië verbouwd en vertegenwoordigt het slechts een klein deel van de wereldwijde koffieproductie.

Excelsa heeft een wrange, fruitigere smaak en staat erom bekend dat hij kenmerken vertoont van zowel licht als donker gebrande koffie om een uniek profiel te creëren dat vaak wordt gezocht door koffieliefhebbers.

Koffieplant met rode en gele vruchten, vooraanzicht.

Welke koffieboon moet ik kiezen?

Koffiedrinken gaat om erachter komen van wat je lekker vindt en daarbij blijven. Wetende dat arabica en robusta de meest voorkomende en betaalbare opties zijn die je regelmatig zult tegenkomen, denk dan eens na over hoe je je koffie eigenlijk wilt drinken - heet, ijskoud, met/zonder melk?

Als je meer een koffiepurist bent die van een eenvoudige verse, hete, zwarte koffie houdt, dan is een lichte arabicaboon de ideale keuze. Als je over het algemeen liever je koffie over ijs giet of geniet van extra smaakmakers, dan is de sterkere robustaboon het proberen waard.

Het belangrijkste om te onthouden is dat smaak heel erg persoonlijk is. Probeer daarom verschillende dingen en geniet van het proces!

De beste pistonmachines op een rij

1. Sage the Oracle Touch
Dé beste pistonmachine van 2021

Type koffie: Gemalen, koffiebonen
Bonenmaler: Ingebouwd: conisch, keramiek
Waterreservoir: 2,5 liter
Melkopschuimmethode: Automatische stoompijp
Heet water: Ja
Onderhoud: Weinig

Wat me als eerste opvalt bij deze machine is het stevige prijskaartje wat eraan hangt. Je krijgt er wel een prachtige machine met een pompdruk van 15 bar voor terug. 

Pistonmachine sage The Oracle

Hij heeft een prachtig display, RVS behuizing en de belofte van perfectie. Ik ben benieuwd! Je gebruikt in deze machine gemalen koffie of verse koffiebonen.

Gebruiksgemak

Ondanks de machine er best ingewikkeld uit ziet, is het tegendeel waar: deze machine is eenvoudig te bedienen. Sage the Oracle is ondanks zijn vele geautomatiseerde functies geen volautomatische koffiemachine, maar een halfautomatische koffiemachine.

Dit betekent dat je zelf een paar kleine stappen moeten ondernemen om de machine op weg te helpen bij het maken van de koffie. In dit geval draai je het piston zelf in de filterdrager.

Deze machine heeft een geïntegreerde koffiemolen. Dit is meteen de beste eigenschap van de machine: hij maalt de bonen tot de juiste, door jou ingestelde maalgraad, de ingebouwde tamper drukt de gemalen koffie keer op keer perfect aan en de machine gebruikt de juiste temperatuur voor de gekozen koffie.

Via het prachtige touchscreen display kies je de koffiespecialiteit en de machine gaat aan de slag! Je hoeft verder helemaal niets te doen, behalve ervoor te zorgen dat er koffiebonen in het reservoir zitten. Als je een melkspecialiteit kiest, dan vul je tevens het melk kannetje.

Ik kies voor een cappuccino en wacht af. Binnen mum van tijd staat mijn kopje klaar, te wachten om verder te worden gevuld met melkschuim. Dit doe ik natuurlijk zelf (het is immers een halfautomaat). Mijn kopje cappuccino heeft de perfecte temperatuur, de perfecte smaak en hij ziet er heerlijk uit. Ik ben dan ook blij om je te vertellen dat hij heerlijk smaakte!

Dit is, kortom, een cappuccino van cafékwaliteit.

Onderhoud

De hele machine is gemaakt van RVS, wat onderhoudsvriendelijk is maar wél minder duurzaam dan koper of brons. Er is niets mis met RVS, maar bij een machine van dit kaliber had ik toch duurzamere materialen verwacht. Bovendien zijn koper en brons ook beter bestand tegen kalk.

Het reinigen en ontkalken van deze machine kan gelukkig niet eenvoudiger. Je kiest in het menu het reinigingsprogramma en er wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Achter de lekbak vind je een opbergruimte met daarin hulpmiddelen die je nodig hebt bij het schoonmaken. Je kunt hier echt niet fout gaan.

Hetzelfde geldt voor het ontkalkingsprogramma. Eenvoud op zijn best!

Voordelen:

 • Dit is een volautomatische koffiemachine waarbij alles voor je wordt gedaan
 • Het is een prachtig apparaat

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan waardoor niet iedereen deze machine zich kan veroorloven

2. Sage Barista Express
Beste koop pistonmachine van 2021

Type koffie: Gemalen, koffiebonen
Bonenmaler: Ingebouwd: conisch, metaal
Waterreservoir: 2 liter
Melkopschuimmethode: Stoompijp
Heet water: Ja
Onderhoud: Weinig

Wederom een prachtige RVS machine die in je keuken mag stralen, en dat met een iets vriendelijker prijskaartje. 

Sage The Barista

Er moet natuurlijk ergens op bespaard worden. In dit geval zie je dat terug in het feit dat er veel minder geautomatiseerde processen plaatsvinden in dit model. Dit betekent dat je zelf de koffie moet aandrukken met de tamper.

Gebruiksgemak

Deze pistonmachine is iets minder gebruiksvriendelijk omdat hij geen display heeft zoals zijn bovengenoemde grote broer, maar dit kán ook een voordeel zijn. Hij heeft overigens wel een geïntegreerde koffiemolen.

Bij deze machine stel je alles handmatig in, van de temperatuur tot de maalgraad. Vervolgens druk je de koffie aan, zorg je dat deze egaal is en niet over de rand heen komt, en als laatste kies je de bereiding. Hierdoor kun je de smaak van je koffie helemaal instellen naar jouw wens.

De Sage Barista Express heeft daarnaast een pompdruk van 15 bar. Het belang hiervan verhelder ik in de koopgids!

Dit alles houdt hoe dan ook wel in dat je in het begin met teleurstellingen te maken kunt krijgen. Alle beginnen zijn moeilijk, maar hoe vaker je oefent, hoe beter je hierin wordt en hoe sneller je je koffie kunt zetten. Door te oefenen perfectioneer je als het ware je kop koffie!

Onderhoud

Sage Barista Express Stainless Steel Op Aanrecht

Het reinigen van deze machine is ook hier eenvoudig. Je gebruikt hiervoor reinigingstabletten die je in de filterhouder legt. Vervolgens houd je de twee rechter knoppen tegelijkertijd ingedrukt en de schoonmaakcyclus begint vanzelf.

De cyclus duurt ongeveer 5 minuten. Na afloop piept de machine twee keer waardoor je weet dat hij klaar is met reinigen.

Voordelen:

 • Met deze machine stel je je favoriete koffie helemaal zelf in
 • Deze pistonmachine heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

 • Het duurt even voordat je de machine goed kent en optimale resultaten behaalt

3. ECM Controvento PID
Beste professionele pistonmachine

Type koffie: Gemalen
Bonenmaler: Geen
Waterreservoir: 3 liter
Melkopschuimmethode:  Stoompijp
Heet water: Ja
Onderhoud: Weinig

Controvento Pistonmachine 2

Het design van dit apparaat is iets waar je van moet houden. Hij staat op vier opvallende pootjes en heeft ledverlichting waarop je het logo af kunt lezen. Deze machine is in principe bedoeld voor professioneel gebruik.

Overigens houdt niemand je tegen deze pistonmachine thuis te gebruiken, maar met zijn lengte van 63,5 centimeter heb je wel ruimte in je keuken nodig.

Gebruiksgemak

Het betreft wederom een halfautomatische pistonmachine. Je maalt de koffiebonen zelf met een handmatige koffiemolen of met een ingebouwde bonenmaler.

Verder heeft deze machine twee boilers: één voor koffie en één voor stoom. Beide zijn gemaakt van RVS en hebben een inhoud van twee liter. Ook deze machine gebruikt daarnaast een pompdruk van 15 bar.

Je schakelt de stoomboiler eenvoudig met één druk op de knop uit. De temperatuur van beide boilers kun je onafhankelijk van elkaar instellen en met behulp van fraai uitziende manometers hou je de boiler- en pompdruk prima in de gaten.

Bovendien kies je bij deze pistonmachine tussen een aansluiting op je waterleiding, of de op de langer termijn arbeidintensievere methode waarbij je het reservoir zelf opvult.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik behoorlijk geïntimideerd was door deze machine. Ik had geen idee waar ik moest beginnen! Misschien ben ik een uitzondering, maar ik heb weinig ervaring met professionele koffiemachines. Deze pistonmachine voelde dan ook redelijk “out of my league”. Zoals gezegd is deze dan ook gebouwd voor professioneel gebruik.

Uiteindelijk, na veel oefening, is het me echter gelukt een lekkere kop koffie te maken, maar het kostte me heel wat frustratie en heel veel geduld.

Onderhoud

Aangezien dit een professionele pistonmachine is, vergt deze machine best wat onderhoud. Dit doe je met de hand door middel van poeder of een tablet toe te voegen aan het proces waarmee de machine normaal gesproken koffie maakt.

Het hele proces is handmatig en alle losse onderdelen spoel je af onder de kraan. Ontkalken is ook iets wat handmatig moet gebeuren.

Voordelen:

 • Deze machine heeft een bijzonder design
 • De Controvento is perfect voor professioneel gebruik, of gebruik in huis door professionals
 • Kan direct op je waterleiding aangesloten worden

Nadelen:

 • De machine neemt erg veel ruimte in beslag
 • Hoogstwaarschijnlijk te ingewikkeld voor mensen die nog nooit een pistonmachine hebben gebruikt

4. De'Longhi EC685MPack
Beste pistonmachine voor beginners

Type koffie: Gemalen, ESE
Bonenmaler: Los meegeleverd
Waterreservoir: 1 liter
Melkopschuimmethode: Stoompijp
Heet water: Ja
Onderhoud: Iets meer werk

Ik was erg blij met dit pakket! Perfect voor een beginner zoals ik. Je vindt namelijk alles wat je nodig hebt in dit pakket: de koffiemachine met een pompdruk van 15 bar, een koffiemolen, een melkkannetje, een losse tamper en filterhouders voor kopjes en ESE servings.

delonghi barista van voren

En dit alles voor een vriendelijke prijs; dat mag ook best gezegd worden. Een goedkope pistonmachine is voor veel mensen dan ook meer dan welkom.

Gebruiksgemak

Ondanks de De’Longhi Dedica een goede machine is voor een beginner, kost het nog steeds tijd om de kunst van het koffie maken te leren. Zo ook met deze machine.

De maalgraad van de bonen is erg belangrijk en heeft invloed op de smaak van je espresso. Hij heeft geen ingebouwde koffiemolen, maar de meegeleverde bonenmaler stel je gelukkig moeiteloos de maalgraad in. Vervolgens druk je het aan met de tamper.

Vervolgens maak je de espresso. Aangezien ik niet van espresso houd, heb ik er een cappuccino van gemaakt. Dit heb ik gedaan door het melkkannetje te vullen met melk en daarna de melk op te schuimen met het stoompijpje.

Ik moet bekennen dat de smaak van mijn koffie niet perfect was, maar aardig in de buurt kwam. Dit kan aan mij gelegen hebben of aan de machine, maar hoe dan ook was ik tevreden met het resultaat, in gedachten houdende voor welke persoon deze set bedoeld is.

Onderhoud

Het onderhoud vergt een beetje tijd. Je drukt op verschillende knoppen tegelijk waarna de leidingen zich doorspoelen. Je bent de meeste tijd kwijt aan de losse onderdelen; deze was je na gebruik met de hand. Vergeet het apparaat niet regelmatig te ontkalken, vooral als je in een hardwater omgeving woont!

Ontkalken doe je tevens door twee knoppen tegelijkertijd in te houden: hierdoor wordt het ontkalkprogramma geactiveerd.

pistonmachine met koffiebonen en onderdelen

Resultaat

Deze machine heeft me héél blij gemaakt. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en dat is precies waar deze machine mij mee heeft geholpen. Al was mijn cappuccino niet perfect, ik was wel trots. Het prijskaartje is bovendien zeer aanlokkelijk, waardoor ik me al snel erg vergevensgezind voel.

Het De’Longhi pakket met alle toebehoren staat in ieder geval bovenaan mijn verlanglijstje!

Er zijn tevens twee energiestanden op deze robot: Eco en Turbo. De Eco-modus geeft ongeveer 120 minuten looptijd en is geschikt voor licht vuil, vooral op harde vloeren. Als je huisdieren en veel tapijten hebt, is de Turbo-modus (ongeveer 90 minuten looptijd) de beste manier om vuil op te pikken.

Voordelen:

 • Alle benodigdheden worden meegeleverd
 • De machine is eenvoudig te bedienen

Nadelen:

 • Het onderhoud vergt wat tijd

5. Krups XP3208 - Opio
Beste budget pistonmachine

Type koffie: Gemalen
Bonenmaler: Geen
Waterreservoir: 1,5 liter
Melk opschuimmethode: Stoompijp
Heet water: Nee
Onderhoud: Iets meer werk

De verpakking vertelt me dat deze pistonmachine met een pompdruk van 15 bar, professionele resultaten levert en dat voor een fractie van de prijs van een kwalitatief hoogstaande pistonmachine. Ik ben er zodoende erg nieuwsgierig naar!

Pistonmachine Krups

Gebruiksgemak

Het eerste wat me opvalt is het gewicht van deze pistonmachine: hij voelt heel licht aan. Aan de ene kant is dit fijn, maar aan de andere vraag ik me af hoe duurzaam deze machine is.

Je zet een of twee kopjes espresso met deze machine. Heb je geen zin in een espresso, dan maak je snel een cappuccino of latte door melk op te schuimen met het stoompijpje.

Je bedient deze machine met de draaiknop aan de voorkant van de machine. Hier kies je de bereiding: koffie of stoom. Je gebruikt alleen vooraf gemalen koffie in deze machine. Wil je koffiebonen gebruiken, dan moet je er ook een koffiemolen bij kopen. 

Ik heb een redelijk eenvoudige espresso gemaakt. Deze was niet voor mijzelf aangezien ik niet van espresso houdt, maar mijn ietwat koffiesnob-achtige visite was er blij mee. Ze was erg onder de indruk van het resultaat.

Onderhoud

Kopjes Koffie oner Krups machine

Deze machine maak je handmatig schoon. De losse onderdelen was je met de hand af en je spoelt de machine door.

Hetzelfde geldt voor het ontkalken wat je regelmatig moet doen.

Probeer dit eens per maand te doen, of zelfs tweemaal per maand afhankelijk van de hardheid van je water.

Er zijn handige tabletten te koop waarmee je pistonmachines schoonmaakt. Deze zijn nodig om een grondige schoonmaakroutine te bewerkstelligen.

Voordelen:

 • Bijzonder vriendelijk geprijsd
 • Deze machine maakt lekkere espresso

Nadelen:

 • De behuizing voelt niet erg robuust

Pistonmachines, hoe maak je de beste koop?

Welke pistonmachine voor jou ideaal is hangt af van jouw omstandigheden, welke koffiespecialiteit jouw voorkeur heeft en natuurlijk van jouw budget. De prijzen lopen uiteen van zo’n €75 tot €5000, dus aan variatie geen gebrek.

Maalschijven

Om de lekkerste espresso te maken, maal je zelf de koffiebonen. Als jouw pistonmachine een ingebouwde bonenmaler heeft, is dit nog makkelijker. De maalgraad van de bonenmaler en de manier waarop én waarmee de bonen worden gemaald, is erg belangrijk.

De voorkeur gaat uit naar keramische maalschijven: deze worden namelijk niet zo warm als metalen maalschijven. Bovendien gaan keramische maalschijven langer mee.

Daarnaast is er ook nog een verschil in de vorm van de maalschijven: deze zijn conisch of vlak. Conische maalschijven worden opnieuw minder snel heet dan vlakke maalschijven. Wel is het maalresultaat soms iets minder egaal dan bij vlakke schijven.

Het allerbelangrijkste is dat je de maalgraad in kunt stellen zodat de gemalen koffie de perfecte maling krijgt voor de soort koffie die je wilt zetten.

Watertemperatuur

De temperatuur van het water is belangrijker dan de meeste mensen zich realiseren. De ideale temperatuur van het water is 96 °C. Is het warmer dan dit, dan verbrandt je de koffie en als het veel kouder is, smaakt je koffie slap.

Een espresso is daarnaast op zijn lekkerst als je deze laat afkoelen tot 65 °C. Zo zie je maar dat temperatuur een grote invloed heeft op de smaak van je koffie. Het is dan ook erg handig als je de temperatuur zelf in kunt stellen.

De sterkte aanpassen

Iedereen heeft andere voorkeuren en dit geldt zeker voor koffie: de één houdt van sterke koffie, de ander drinkt liever wat slappere koffie. De smaak van de koffie is dan ook heel persoonlijk.

Hierdoor zijn ook veel koffiespecialiteiten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een cappuccino: deze heeft een basis van espresso, maar wordt bijgevuld met melkschuim wat ervoor zorgt dat hij minder sterk is. Het kunnen instellen van de sterkte van je koffie is dan ook een bijna onmisbare functie.

Dubbele boiler

Een pistonmachine met een dubbele boiler heeft, zoals de naam suggereert, twee boilers: eentje voor het verhitten van water en eentje voor het opwarmen van de melk. Dit is vooral iets waar je naar kijkt als je veel melkspecialiteiten drinkt. Een dubbele boiler scheelt in dat geval veel wachttijd.

Smart-functies

Sommige pistonmachines maken gebruik van apps. Alhoewel dit een leuke bijkomstigheid is, het meeste werk moet je toch echt zelf doen. Wel vind je vaak extra recepten, handleidingen en leuke weetjes in de apps.

Halfautomaat

Bij een halfautomaat is een koffiemachine waarbij je zelf ook nog iets moet doen om het eindresultaat te bereiken. Vaak is dit het malen van koffie en het zelf stomen van de melk voor melkspecialiteiten. Het kost dus iets meer tijd om koffie te zetten met een halfautomaat.

Houd er rekening mee dat het maken van een perfecte koffie tijd in beslag neemt. Hoe vaker je de machine gebruikt, hoe beter je wordt in het zetten van de perfecte koffie. Zodoende zul je uiteindelijk ook minder tijd nodig hebben voor het zetten van je koffie.

Volautomaat

Een volautomaat doet elke stap van het koffie-proces voor je. Van het malen van de bonen, tot het instellen van de temperatuur. Overweeg een volautomaat als je tijd wilt besparen en zelf niet veel wilt doen. Een vol-automaat is vaak ook een stuk simpeler in gebruik dan een half-automaat.

Melkopschuimmethode

Melk opschuimen kan via een reservoir gebeuren of via een stoompijpje. Het automatisch opschuimen van melk via een reservoir is vaak sneller, maar via een stoompijpje maak je gemakkelijker aanpassingen. Beide methodes hebben dus hun voordelen en nadelen.

Pompdruk

Met de pompdruk wordt de hoeveelheid druk bedoeld waarmee het water door de machine naar de koffie gaat. De pompdruk is belangrijk voor de kwaliteit van de koffie, maar de ideale pompdruk is onduidelijk: de meningen zijn hierover nogal verdeeld. De algemene consensus onder barista’s is dat zij graag zo’n 15 bar zien in koffiemachines.

Gebruiksgemak

Het is fijn als een koffiemachine gemakkelijk te bedienen is. Sommige machines vergen wat langer de tijd om het proces onder de knie te krijgen: lees reviews op het internet om hier een beter idee van te krijgen.

Onderhoudsgemak

Het onderhoud verschilt per pistonmachine. Sommige machines reinig je met één druk op de knop terwijl je bij andere machines alles met de hand doet. Er is overigens altijd wel werk wat met de hand gedaan moet worden: denk hierbij aan het legen van de druppelbak, het schoonmaken van het melkkannetje en het schoon houden van de buitenkant van de machine.

Vaatwasbestendige onderdelen helpen je met het besparen van tijd.

Veelgestelde vragen over pistonmachines

Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine is een luxere koffiemachine die je ook wel in restaurants en bars ziet, maar tegenwoordig zijn er ook pistonmachines speciaal voor thuisgebruik. Bij pistonmachines wordt de maling van de koffie zelf bepaald en het piston door jou gevuld en op de machine bevestigd. Het hierop volgende zetproces is automatisch.

Wat is de beste koffie voor een pistonmachine?

Dit hangt van jouw smaak af! De twee overkoepelende soorten zijn arabica en robustabonen. Arabica koffie smaakt vaak iets zoeter en iets complexer; robusta is, zoals de naam al doet vermoeden, iets robuuster, houtiger en iets bitterder.

gemalen koffie

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de pistonmachines! Of je nu voor de Krups Opio gaat of voor ons topmodel Sage The Oracle, je bent van genot verzekerd! ☕  De volgende stap is het kiezen tussen arabica- en robustabonen!

Mocht je nog tips of een lekker recept hebben, laat dan hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram