De Beste Pizzasteen: Waarmee Bak je de Lekkerste Pizza’s?

pizza met tomaten en champignons
Mariska

Mariska

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

Inhoudsopgave

Een verse pizza met een heerlijk knapperige bodem. “Net zoals bij de Italiaan”, maar dan niet als loze belofte en wél als geweldige pizza!  Met de beste pizza steen maak je namelijk veel sneller een lekkerdere pizza. 👌

Welke pizza steen je moet hebben? Daar is geen lange zoektocht meer voor nodig, want je vindt de top 5 hier op een rij!

Top 5 Beste Pizza Stenen

Weber Pizzasteen

pizza steen met metalen schaal
Beste pizza steen
4.9/5

Type steen: keramisch schuim
Formaat: : Ø 36,5 centimeter

The Bastard Pizzasteen

pizza steen leeg
Beste koop
4.7/5

Type steen: Aardewerk
Formaat:  Ø 38 centimeter

Qwality Kitchen Steel

Vierkante pizza steen staal
Beste voor de oven
4.5/5

Type steen: Staal
Formaat: 40 x 30 centimeter

The Bastard Compact

pizza steen leeg
Beste kleine pizza steen
4.3/5

Type steen: Keramische plaat
Formaat: Ø 26 centimeter

Cadac Pizzasteen

pizza steen met handvatten
Beste goedkope pizza steen
4.1/5

Type steen: Aardewerk
Formaat: Ø 33 centimeter

Hoe maak je een pizzasteen schoon?

Alle hulpmiddelen waar je voedsel mee bereidt maak je schoon; dat hoort er nou eenmaal bij. Hoe doe je dat met een pizzasteen?

Stop de pizza steen niet in de vaatwasser. Sterker nog, gebruik helemaal geen water. De pizza steen neemt vocht op en dat is niet de bedoeling: door het water breekt de pizzasteen namelijk wanneer je die weer blootstelt aan hitte. Dat zou zonde zijn!

Je maakt de pizza steen dus droog schoon. Doe dat simpelweg door deegresten voorzichtig van de steen af te krabben. De verhitting laat in de loop van tijd wat zwarte plekken achter. Dat is normaal.

Dus probeer die zwarte plekken er niet af te schrobben, want het hoort er nu eenmaal bij. Zie het als een rustieke toevoeging aan je pizza steen!

pizza met salami

De 5 Beste Pizzastenen op een Rij

#1 Weber Pizzasteen – Beste op de markt

Type steen: Keramisch schuim
Formaat: Ø 36,5 centimeter

Of je nou in de winter lekker in je oven een pizza bakt of in de zomer aan de barbecue gaat, deze Weber pizzasteen gebruik je het hele jaar door! Je bent tot geen enkele uitzondering beperkt.

Deze ronde pizzasteen heeft om te beginnen een doorsnee van 36,5 centimeter. Daar bak je flinke pizza’s op, maar let wel op of dit formaat daadwerkelijk onder je barbecue en in de oven past.

De steen is van keramisch schuim. Dit materiaal wordt gloeiend heet en geeft het steenoven effect aan de pizza. Zo is hij niet alleen sneller klaar, maar wordt de bodem ook extra krokant gebakken!

Bij deze pizzasteen wordt verder een aluminium bakplaat meegeleverd, maar ervaring heeft me geleerd dat je de pizza beter direct op de steen kunt bakken. 

pizzasteen op barbecue
4.9/5

De bakplaat maakt zich nog wél nuttig als pizzaschep, aangezien de steen geen handvatten heeft.

De Weber pizza staan gaat minstens 2 jaar mee. Althans, dat is de periode die je gegarandeerd is met een garantieperiode. 

De steen kan niet in de vaatwasser, maar dat geldt eigenlijk voor alle pizzastenen van een steensoort of aardewerk. Daarom beschouwen we dit niet als extra nadeel ten opzichte van de concurrentie.

Voordelen

Nadelen

#2 The Bastard pizzasteen – Beste koop

Type steen: Aardewerk
Formaat:  Ø 38 centimeter

pizza steen leeg
4.7/5

Wil je een geweldige pizzasteen, maar is de hoofdprijs betalen je een beetje te gek? Dat is waar de pizzasteen van the Bastard zijn entree maakt!

Met een diameter van 38 centimeter is deze pizzasteen geen kleintje. Dit is zelfs de grootste pizzasteen in deze top vijf! 

Let dus even op of dit formaat op jouw barbecue en in de oven past – want je kunt deze pizzasteen inderdaad zowel op de barbecue als in de oven gebruiken.

De steen is gemaakt van aardewerk. Dit warmt snel op en maakt de bodem lekker knapperig, maar heeft ook een nadeel: het is erg breekbaar. Als je de steen laat vallen of zonder voorverwarmen blootstelt aan de hittebron is de kans groot dat het feest afgelopen is.

The Bastard heeft verder geen handgrepen… opletten geblazen dus. Schaf een pizzaschep aan en laat de steen in ieder geval altijd goed afkoelen voor je deze met blote handen oppakt (of op een kunststof aanrechtblad legt).

Op deze pizza steen zit 2 jaar garantie. Maak hem echter niet met water schoon, want daar kan het kwetsbare aardewerk niet tegen – alsook de garantie. Deze vervalt namelijk als de pizzasteen door water is aangetast.

Voordelen

Nadelen

#3 Qwality Kitchen Steel – Beste voor de oven

Type steen: Staal
Formaat: 40 x 30 centimeter

Deze bijzondere pizzasteen van Qwality Kitchen is niet eens van steen! Hij is ook nog eens rechthoekig, in tegenstelling tot de andere pizza stenen uit deze top vijf.

Deze bijzondere eigenschappen helpen deze Kitchen Steel pizza steen naar de titel van “beste pizzasteen voor de oven”!

Dankzij de vierkante vorm benut je namelijk meer ovenruimte om pizza op te maken dan met een ronde pizza steen. Maak bijvoorbeeld eens een vierkante plaatpizza! Met een formaat van 40 bij 30 centimeters past hij bovendien in de meeste ovens van standaardformaat.

pizza op plaat
4.5/5

Het stalen materiaal van de steen heeft tevens een handige extra eigenschap: de plaat is totaal niet breekbaar. Een stenen of aardewerk pizza steen moet je echt niet laten vallen, maar deze stalen variant kan wel tegen een stootje! Ook geleidt staal warmte beter dan aardewerk of steen.

De pizzasnijder snijdt echter aan twee kanten: aan de ene kant komt dat de pizzabodem ten goede, maar aan de andere kant moet je nóg langer wachten tot de pizzasteen eindelijk afgekoeld is.

Het dringende schoonmaakadvies dat andere pizza stenen hebben geldt ook niet voor de stalen pizzasteen: deze kan je gewoon met water en zeep afwassen. Ten slotte krijg je een fabrieksgarantie van 2 jaar mee bij deze aankoop.

Voordelen

Nadelen

#4 The Bastard Compact – Beste kleine pizzasteen

Type steen: Keramische plaat
Formaat: Ø 26 centimeter

beste pizza steen
4.3/5

Heb je een compacte levensstijl om je heen en wil je de échte ervaring van een authentieke, Italiaanse pizza? 🍕The Bastard regelt het voor je met de Compact pizzasteen.

Net als de plaat is ook de prijs vrij compact, wat een zeer fijne bijkomstigheid is. Deze pizzasteen heeft namelijk een doorsnede van 26 centimeter en een prijs van vergelijkbare afmetingen.

Die 26 centimeter is ongeveer even groot als de gemiddelde diepvriespizza en daarmee past hij dus ook in praktisch elke oven of barbecue!

De kwaliteit van de steen zelf is echter totaal niet te vergelijken met een diepvriespizza, want deze keramische plaat zorg in een mum van tijd voor een heerlijke, knapperige bodem in plaats van een zompige teleurstelling.

Een nadeel van keramiek is zoals gezegd wel dat dit erg breekbaar is en je het niet met water kunt reinigen.

The Bastard Compact past niet alleen in elke oven of barbecue, maar is meteen voor elke soort oven en barbecue geschikt. Geen vrees dus als je een gasoven hebt!

Je krijgt daarbij een normale garantieperiode van 2 jaar. Verder is de mini-review van deze pizzasteen net als de plaat zelf compact en krachtig!

Voordelen

Nadelen

#5 Cadac Pizzasteen – Beste goedkope pizza steen

Type steen: Aardewerk
Formaat: Ø 33 centimeter

Voor een klein prijsje met een goede pizza steen beginnen is ook helemaal mogelijk. Daar is deze Cadac Pizzasteen voor! Voor twee en een half tientje heb je er één in huis.

Een doorsnee van 33 centimeter is een prettig, middelgroot formaat voor een pizzasteen. Je kunt hierbij altijd nog kiezen of je het volledige formaat benut of een kleinere pizza bakt.

Het aardewerk van deze Cadac is daarbij geschikt voor de meeste ovens én barbecues.

pizzasteen cadac met pizza
4.1/5

De enige uitzondering is de gasoven. Daar moet je deze pizza steen niet in leggen. Op het gebied van barbecues daarentegen kan de plaat elke soort aan!

Aardewerk is dan net als andere steensoorten een breekbaar materiaal voor een pizzaplaat. Het houdt hitte erg goed vast, wat de knapperige bodem oplevert, maar je ook flink je handen aan kunt branden als je niet oppast.

Gelukkig wordt bij deze pizzasteen een houder meegeleverd! Daarmee pak je de pizza steen op zonder met ovenwanten te klungelen of je te bezeren. 

Maak na het bakken en afkoelen de pizza steen schoon zonder water en kijk uit dat je de steen niet laat vallen. Als je je daar netjes aan houdt, is de garantietijd 2 jaar.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe kies ik de beste pizzasteen?

Met een pizza steen bak je een lekkerdere pizza. Er zijn een hoop goede pizzastenen, maar de beste voor een ander is misschien niet het meest geschikt voor jou. Let op de volgende punten om de beste pizza steen te kiezen!

Het materiaal

Het mag dan wel een pizzasteen heten, maar niet alle pizzastenen zijn ook daadwerkelijk van steen. Er zijn ook aardewerk varianten – en zoals je in deze top 5 gezien hebt, bestaan er zelfs stalen platen!

Met uitzondering van staal zijn alle pizza stenen breekbaar. Houd hier rekening mee bij aankoop. Ook houden pizzastenen erg lang warmte vast, waarbij de stalen versie het langste nodig heeft om af te koelen! Let dus goed op tijdens en na gebruik zodat je jezelf niet verbrandt.

De vorm

De vorm maakt natuurlijk ook uit voor de toepassing. Een vierkante of rechthoekige pizzasteen benut je optimaal in een oven, terwijl de meeste barbecues rond zijn en een ronde steen daar beter bij past.

Pizza half op de foto

Het formaat

Heb je een klein oventje of juist een grote barbecue? Ben je een grote eter of is een compact formaat genoeg  voor jou? Niet alle pizza stenen hebben hetzelfde formaat, en dat is maar goed ook: zo kies je makkelijk een formaat dat bij jouw wensen past.

Een alleenstaand persoon heeft misschien genoeg aan een kleinere pizzasteen, maar een gezin heeft wellicht liever een groter formaat.

De prijs

De prijzen van pizza stenen zijn niet extreem uiteenlopend, maar er zijn wel degelijk verschillen. Als je als beginner het pizzasteen-fenomeen uittest, kun je zonder problemen met een budgetvariant beginnen. 

Wil je meteen voor echte kwaliteit gaan? Dan is de nummer één in deze top 5 een goede optie.

Met of zonder handgrepen

De meeste pizza stenen hebben geen handgrepen, maar er zijn een paar uitzonderingen die dit wel hebben. De handgrepen kunnen zelf echter ook warm worden, al blijven deze niet zo lang heet als de steen zelf.

Veel gestelde vragen

De steen houdt hitte beter en in hogere concentratie vast zodat het deeg aan de onderkant krokant bakt – en dat in minder tijd dan een normale ovenpizza!

De meeste pizzastenen zijn geschikt voor in de barbecue. Let wel op: “de meeste” staat niet gelijk aan “alle” barbecues. Kijk dus bij de specificaties van de pizzasteen die je op het oog hebt voor welke barbecues het geschikt is.

Een pizzasteen is meestal van een steensoort of aardewerk gemaakt. Dit materiaal is breekbaar en breekt nog sneller als het vocht opneemt.

Om die reden maak je een pizza steen niet met water schoon. Schraap de resten simpelweg voorzichtig van de steen af en veeg hem met een droge doek na.

Donkere plekken als resultaat van het bakken zijn normaal en hebben verder geen invloed op de prestaties van je pizzasteen. Die krijg je er niet altijd af en horen bij het bakproces.

Conclusie

Simpelweg de allerlekkerste pizza met de beste pizzasteen maken? 🍕 Dan moet je de Weber Pizzasteen hebben, onze trotse nummer 1! 

Als je niet meteen het diepe in wilt duiken wat de prijs betreft, kies je voor The Bastard pizzasteen. Steengoede – pun intended – kwaliteit voor een betere prijs, die overigens ook in een compacte variant te krijgen is is voor kleine ovens en barbecues.

Overweeg jij om een pizza steen aan te schaffen? Laat het ons weten in een reactie! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *