Top 5 Beste Rijstkokers

Rijstgerecht
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Als je net zo’n keukenprinses bent als ik, heb je waarschijnlijk je rijst wel eens weten te verpesten. 🤦‍♀️ Na menig klacht te hebben ontvangen, besloot ik dan toch maar een rijstkoker aan te schaffen – en dan niet zomaar een, maar meteen de beste rijstkoker voor mijn behoeften.

Je raadt het het al: iedereen is happy en slaakte een zucht van opluchting! Om jou ook op weg te helpen bij de aankoop van de beste rijstkoker, heb ik een handige top vijf voor je gemaakt.

Top 5 Beste Rijstkokers

Crock-Pot Rijstkoker 1,8l

Crockpot Rijstkoker
Beste op de markt
5/5

Inhoud: 1,8 liter
Gewicht: 3,1 kilo
Vaatwasser: Ja

Warmhoudstand: Ja
Prijsklasse: €€€

Tefal Classic 2 RK1038

Tefal Rijstkoker
Beste koop
4.5/5

Inhoud: 1,8 liter
Gewicht: 3 kilo
Vaatwasser: Nee

Warmhoudstand: Ja
Prijsklasse: €€

Solis Rice Cooker DUO Programm Type 817

Solis Rijstkoker
Beste voor gebruiksvriendelijkheid
4/5

Inhoud: 1,2 liter
Gewicht: 2,2 kilo
Vaatwasser: Nee

Warmhoudstand: Ja
Prijsklasse: €€€

Russell Hobbs 14 Cup Rice Cooker 23570-56

Russel Hobbs Rijstkoker
Beste voor grote gezinnen
3.4/5

Inhoud: 5 liter
Gewicht: 2,8 kilo
Vaatwasser: Nee

Warmhoudstand: Ja
Prijsklasse: €€

Tristar RK 6117

Tristar Rijstkoker
Beste budgetoptie
3.2/5

Inhoud: 0,6 liter
Gewicht: 1,5 kilo
Vaatwasser: Nee

Warmhoudstand: Ja
Prijsklasse:

Hoe werkt een rijstkoker?

Dit hangt af van het apparaat. De meeste rijstkokers hebben een laag water onderin de pan, met daarboven het mandje waar de rijst in zit. Het water wordt aan de kook gebracht, het water gaat stomen en op deze manier wordt de rijst gekookt – of eigenlijk gestoomd.

Rijstkorrels op houten vloer

De 5 Beste Rijstkokers op een Rij

#1 Crock-Pot Rijstkoker 1.8l – Beste op de markt

Inhoud: 1,8 liter | Gewicht: 3.1kg | Warmhoudstand: Ja
Vaatwasbestendig: Ja | Prijsklasse: €€€

Meegeleverde accessoires

In de doos vind je behalve de rijstkoker, ook:

 • Maatbeker
 • Spatel
 • Stoomrekje
Crock Pot Rijstkoker Vooraanzicht
5/5

Functies

Deze rijstkoker heeft een programma voor witte en bruine rijst, maar dat is niet alles. Met de Crock-Pot rijstkoker kun je ook je vlees sauteren en je groenten en vis stomen met de stoomfunctie.

Gebruiksgemak

Deze rijstkoker is eenvoudig. Je doet rijst en water in de pan, selecteert het programma via de toetsen en de rest gaat vanzelf. Je maakt op deze manier vier porties rijst met deze rijstkoker.

Als je groente wilt stomen dan plaats je het stoomrekje in de rijstkoker alvorens hier de groente in te doen. Je houdt het kookproces goed in de gaten door de glazen deksel waar je doorheen kunt kijken.

Als je klaar bent, berg je de rijstkoker vervolgens gemakkelijk op. Je kunt het snoer eraf halen dus hij neemt niet veel ruimte in beslag. Tip: bewaar het snoer gewoon in de rijstkoker zelf totdat je hem weer gebruikt. Dat scheelt ruimte!

De binnenpan is overigens vaatwasbestendig. Je kunt dus wel zeggen dat deze Crock-Pot rijstkoker van alle gemakken is voorzien. ✨

Crockpot Bediening

Voordelen

Nadelen

Tefal Rijstkoker
4.5/5

#2 Tefal Classic 2 RK1038 – Beste koop

Inhoud: 1,8 liter | Gewicht: 3 kg | Warmhoudstand: Ja
Vaatwasbestendig: Nee | Prijsklasse: €€

Meegeleverde accessoires

Je vind naast de Tefal Classis 2 zelf de volgende accessoires in de doos:

 • Stoommand
 • Maatbeker
 • Opscheplepel

Functies

De warmhoudfunctie die zichzelf inschakelt als het programma is afgelopen, zorgt ervoor dat je rijst niet aanbrandt. Geen haast dus als je curry nog even nodig heeft; die rijst smaakt ook nog heerlijk als hij een poosje op de warmhoudstand heeft gestaan!

Met een inhoud van 1,8 liter kun je 10 kopjes rijst maken, wat gelijk staat aan ongeveer 8 porties.

Je stoomt echter niet alleen je rijst gaar met deze rijstkoker: je stoomt ook groenten en vis in de geïntegreerde stoomkoker gaar.

Tefal Rijstkokerlepel

Gebruiksgemak

Met een druk op de knop begint je rijstkoker te werken. Hetzelfde geldt voor de geïntegreerde stoomkoker. Simpeler wordt het niet!

Met de warmhoudfunctie brandt je rijst nooit aan en na gebruik haal je de binnenpan uit de rijstkoker om hem schoon te maken. Deze heeft een anti-aanbaklag, dus hij kan helaas niet in de vaatwasser.

Voordelen

Nadelen

#3 Solis Rice Cooker DUO Programm Type 817 – Beste voor gebruiksvriendelijkheid

Inhoud: 1,2 liter | Gewicht: 2,2 kg | Warmhoudstand: Ja
Vaatwasbestendig: Ja | Prijsklasse: €€€

Meegeleverde accessoires

Standaard worden de volgende dingen meegeleverd:

 • Stoompan
 • Maatcup
 • Rijstlepel

Functies

Solis Rijstkoker
4/5

Je kunt met deze rijstkoker naast rijst koken, ook groente en vis bereiden in het meegeleverde stoompannetje.

Deze Solis Rice Cooker heeft verder een startuitstel functie. De rijst is daardoor klaar tegen de tijd dat het jou het beste uitkomt.

Als je dan toch nog een paar minuten nodig hebt door een onverwachte tegenslag in de keuken, kun je nog altijd de warmhoudstand inschakelen.

Gebruiksgemak

Eenvoudiger kan bijna niet. Je stopt je rijst in de pan en schenkt water erbij. Je kiest of je witte of bruine rijst kookt, druk op de knop en klaar is Kees!

Je kunt helaas niet door het deksel kijken. Om even te checken hoe het met je gestoomde groenten gaat, zul je dus de deksel op moeten tillen waardoor het stoom ontsnapt.

Na gebruik haal je het stoompannetje en de binnenpan eruit. Deze kunnen zo de vaatwasser in. Dat scheelt weer een gevecht met jezelf of je huisgenoten over wie de afwas nu weer moet doen.

Voordelen

Nadelen

Russel Hobbs Rijstkoker
3.5/5

#4 Russell Hobbs Rice Cooker 23570-56 – Beste voor grote gezinnen

Inhoud: 5 liter | Gewicht: 2,8 kg | Warmhoudstand: Ja
Vaatwasbestendig: Nee | Prijsklasse: €€

Accessoires

De volgende accessoires krijg je bij aankoop van de Russel Hobbs Rice Cooker:

 • Glazen deksel
 • Spatel
 • Rijstmandje
 • Maatbeker

Functies

Met deze rijstkoker maak je genoeg rijst om maar liefst 14 borden te vullen! Dat is voor menig gezin al meer dan voldoende. Je kunt je voorstellen dat deze rijstkoker daarom ook uitermate geschikt is voor gebruik bij feestjes en dergelijken.

Je gebruikt deze rijstkoker daarnaast tevens voor het stomen van groente en andere stoombare ingrediënten met het bijbehorende stoommandje.

Met een druk op de knop gaat je apparaat aan en als je rijst klaar is maar jij nog niet, dan houdt de warmhoudfunctie je maaltijd warm.

Russell Hobbs Rijstkoker

Gebruiksgemak

Zoals al eerder gezegd is er maar één knop om het apparaat mee in te schakelen. Deze zit voorop de rijstkoker. Dat laat weinig ruimte over voor fouten. Less is more!

De ruime inhoud maakt het gemakkelijk voor je om grote hoeveelheden te koken. Dat niet alleen: je houdt het vervolgens ook warm met de warmhoudfunctie.

Na gebruik was je de onderdelen handmatig af; deze zijn namelijk niet geschikt om in de vaatwasser te zetten.

Voordelen

Nadelen

#5 Tristar RK-6117 – Beste budgetoptie

Inhoud: 0,6 liter | Gewicht: 1,5 kg | Warmhoudstand: Ja
Vaatwasbestendig: Ja | Prijsklasse:

Accessoires

In de doos vind je naast de rijstkoker ook:

 • maatbeker
 • lepel

Functies

Een compacte rijstkoker om maximaal drie porties rijst mee te koken. Geen toeters en bellen, maar wel de warmhoudfunctie en droogkookbeveiliging.

Met veel rijstkokers is het lastig om kleine porties rijst te koken en om de rijst-water verhouding precies goed te krijgen.

Tristar Rijstkoker
3.2/5

Niet met deze rijstkoker; je krijgt namelijk een maatlepel meegeleverd waarop aangegeven wordt hoeveel van wat je nodig hebt.

Gebruiksgemak

Ook de Tristar is eenvoudig te bedienen met één druk op de knop aan de voorkant van de rijstkoker. Na gebruik kunnen de onderdelen zo de vaatwasser in.

De indicatielampjes geven aan wat de rijstkoker aan het doen is. Als je rijst klaar is, maar jij nog niet, dan hou je de rijst warm met de warmhoudfunctie. Tevens wordt er een handige opscheplepel meegeleverd waarmee je e binnenkant niet kunt bekrassen.

Doordat de rijstkoker zo klein is past hij na gebruik gemakkelijk in je kleinste keukenkastje. Leg daarbovenop nog de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, en je hebt een geweldige budgetkoning onder de rijstkokers.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Rijstkokers zijn eenvoudige apparaten. Daarom hoef je slechts op een paar dingen te lette als je een rijstkoker aanschaft.

Extra functies

Wil je een rijstkoker die alleen maar rijst kookt? Koop dan een simpele rijstkoker. Betaal niet meer geld voor een rijstkoker met meerdere functies die je toch niet gebruikt.

Er zijn rijstkokers die groente en vis kunnen stomen. Soms gaat dit in hetzelfde pannetje, soms gaat dit via meegeleverde accessoires. Er zijn zelfs rijstkokers waarmee je kunt sauteren, maar nogmaals: dit is zonde van je geld als je deze functie niet gaat gebruiken.

Je betaalt dikwijls simpelweg meer voor rijstkokers met extra functies zoals deze.

Inhoud

Het handig om te kijken naar de inhoud van de pan. Met een pannetje van 1 liter kom je niet ver als je rijst moet koken voor zes personen natuurlijk.

Hetzelfde geldt als je maar met zijn tweetjes bent. Over het algemeen zijn rijstkokers met een grote inhoud minder goed in het koken van kleine porties rijst.

Veel gestelde vragen

Elke rijstkoker werkt anders. Meestal zit de rijst in een mandje wat boven een laag water hangt. Het water wordt gekookt en de stoom hiervan kookt – oftewel stoomt – de rijst vervolgens gaar.

Dit hangt wederom af van de rijstkoker. Dit kan variëren van 10 minuten tot soms wel 30 minuten.

Ja, je kunt bruine rijst in een rijstkoker koken.

Conclusie

Ik hoop dat ik je zoektocht naar de beste rijstkoker wat makkelijker heb gemaakt. Welke je ook kiest, ze koken allemaal rijst op een eenvoudige manier.

Terwijl de compacte Tristar ideaal is als je alleen voor jezelf kookt, is de ruime Russell Hobbs een goede optie als je voor veel mensen tegelijk kookt.

Bedankt voor het lezen! Mocht je nog tips hebben, laat ze dan hieronder achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *