Laat de beste robotmaaier jouw gras maaien terwijl jij van een goed boek geniet. Klinkt dit te mooi om waar te zijn?

Dat is het dus niet! De nieuwste generatie beste grasmaaiers bestaat inmiddels voor een deel uit robotmaaiers. Deze bieden je het ultieme gebruiksgemak. Er zijn – zoals verwacht – verschillende robotmaaiers op de markt, maar wat is de beste robotmaaier? Ik heb dit voor je onderzocht.

De 5 beste robotmaaiers in een oogopslag

  1. Gardena Smart Life Sileno 750 - Met deze robotmaaier ben je klaar voor de toekomst: je bedient de robot via de app en hij berekent de meest effectieve manier van maaien.
  2. McCulloch ROB S600 - Deze robotmaaier heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is stiller dan de gemiddelde robotmaaier.
  3. Gardena Smart Sileno+ 1600 - Heb je een grote tuin? Kies dan voor deze robotmaaier.
  4. Bosch Indego 350 Connect - Deze maairobot laadt zichzelf binnen 45 minuten op.
  5. Robomow RX12U - Heb je een beperkt budget? Dan is deze Robomow ideaal voor je.

Perimeterdraad

Je komt er (bijna) niet aan onderuit: perimeterdraad leggen. De robot grasmaaier communiceert continue met de perimeterdraad. Het is als het ware een afbakening van je gazon. Perimeterdraad zorgt ervoor dat je robotmaaier niet over je bloemperken heen gaat – of besluit een duik te nemen in je vijver.

Het leggen van perimeterdraad is echter een behoorlijk karwei. Meestal graaf je deze in of leg je het heel dicht tegen de grond. Er zijn verschillende filmpjes te vinden op YouTube die je hierbij wat hulp bieden. Zodra dit klusje geklaard is kan je robotmaaier meteen aan de slag.

Zie hieronder een van de bovengenoemde filmpjes over hoe je perimeterdraad legt.

Perimeterdraad kopen

Perimeterdraad kan erg duur uitvallen, vooral als je veel nodig hebt. Wat niet iedereen zich realiseert, is dat het meeste perimeterdraad universeel is! Dit betekent dus dat je voor je Gardena maairobot niet perse Gardena perimeterdraad hoeft te kopen, maar dat goedkoper, merkloos perimeterdraad ook volstaat.

De beste robotmaaiers op een rij

Belangrijkste kenmerken

De Gardena Smart Life Sileno 750 maait je gazon nauwkeurig en efficiënt. Zijn route wordt berekend via de app en is nooit hetzelfde, waardoor al het gras op den duur ook echt kortgewiekt wordt. Deze robotmaaier is geschikt voor gazons tot 750 m².

Hij kan hellingen tot 30% aan en pakt probleemloos smalle stroken en kleine stukjes gras aan. Dat lukt met gemak omdat deze automatische grasmaaier zeer compact en wendbaar is. Hij zal zodoende ook niet snel ergens vast komen te zitten.

Verder geeft zijn naam al weg dat het een ontzettend stil apparaat is: stiller dan een goede elektrische grasmaaier. Zo stil zelfs dat je hem ‘s nachts kunt gebruiken zonder hier last van te hebben – zelfs als je met je raam wagenwijd open slaapt.

Je bedient de robotmaaier via de app (voor Android en iOS) waar je het programma in kunt stellen en aan kunt passen.

Met de bijgeleverde Smart Gateway zorg je er bovendien niet alleen voor dat je via de app met de grasmaaier kunt communiceren, maar dat Gardena-producten onderling ook met elkaar kunnen communiceren. Deze producten moeten hiervoor uiteraard wel geschikt zijn voor WiFi-integratie.

Dan nu terug naar de minder futuristische eigenschappen: de robotmaaier is voorzien van drie kleine mesjes die het gras egaal en netjes maaien. Samen met deze mesjes zorgt het SensorCut-systeem dat de robotmaaier geen strepen achterlaat.

Man drukt op bedieningsknoppen van robotmaaier

Gebruiksgemak

De bediening van deze goede robotmaaier is eenvoudig. Je volgt de stappen op de app om de besturing te installeren en daarna kun je hem handmatig instellen indien nodig.

De accu gaat 65 minuten mee. Als deze leeg is rijdt de robotmaaier zelf naar het oplaadstation om op te laden. De accu laadt hier vervolgens binnen 60 minuten weer volledig op.

De hoogte stel je in via de draaiknop onder de kap. Deze is instelbaar van 20 tot 50mm. Vergeet niet de hoogste stand te gebruiken als je voor het eerst gaat maaien! Zo voorkom je dat het gras ongelijk wordt afgesneden.

Deze robotmaaier van Gardena werkt samen met alle Gardena Smart System producten. Zo sluit je bijvoorbeeld een sproeisysteem aan die vervolgens samenwerkt met de robotmaaier. Op die manier onderhoud je de tuin op de meest efficiënt mogelijke manier. Met dit systeem ben je zodoende echt klaar voor de toekomst!

Gardena staat erom bekend dat ze niet bepaald gul met hun perimeterdraad zijn, dus dit is misschien het grootste nadeel van dit product. Perimeterdraad is tenslotte niet goedkoop!

Iemand die de robotmaaier schoon maakt met de tuinslang

Met behulp van de SensorControl-functie past de robotmaaier de maaifrequentie aan. Gedurende warme en droge periodes zal deze minder vaak maaien en de maaifrequentie zal toenemen als het weer wat natter wordt. Je gazon krijgt daardoor precies wat het nodig heeft zonder dat jij erover na hoeft te denken! 💭

Veiligheid boven alles. Een botssensor detecteert obstakels en laat de robotmaaier van richting veranderen terwijl de tilsensoren de messen direct stoppen als de robotmaaier wordt opgetild. Een pincode beschermt tegen diefstal, maar dient tegelijkertijd als bescherming voor kleine kinderhandjes.

Verder kun je de Gardena Smart Sileno met de tuinslag afspoelen. Dit maakt het onvermijdbare schoonmaakwerk een stuk gemakkelijker. Ik vind het schoonborstelen van de messen zelf namelijk een vervelende klus.

Bovendien moet je ook nog oppassen dat je je niet snijd aan de messen. Even afspuiten met de tuinslang werkt dus een stuk prettiger!

Kortom: wil je de beste robotmaaier van nu en zonder enige moeite te doen genieten van een gemaaid gazon? Dan is deze robotmaaier van Gardena echt iets voor jou.

Voordelen:

  • Uiterst intelligente maaier die maaifrequentie aanpast naar gelang het weer
  • Hij is zo stil dat hij 's nachts je gazon kan maaien

Nadelen:

  • Het meegeleverde perimeterdraad is misschien te kort bij een gazon van 750 m²

Belangrijkste kenmerken

Deze robotmaaier is ideaal voor gazons tot 600 m². Als je gazon op een helling ligt is dit ook geen probleem, mits hij niet té stijl is: hij kan hellingen aan tot maar liefst 25%.

Deze robot grasmaaier is helaas niet uitgerust met een regensensor: zodra het begint te druppelen, is het daarom zaak dat je zelf de grasmaaier terug in zijn station plaatst.

Qua uiterlijk ziet hij er robuust uit, maar hij is grotendeels van kunststof gemaakt. Hoewel kunststof geen hoogwaardig materiaal is, heeft het wel het voordeel dat het licht van gewicht is. We willen natuurlijk geen loodzwaar apparaat op ons gazon.

Verder is deze robotmaaier voorzien van een anti-diefstal alarm en een pincode. Zonder deze pincode kun de je de grasmaaier niet gebruiken. Wederom is dit ook erg handig wanneer er kinderen in de buurt zijn.

De robotmaaier wordt niet alleen via het fysieke paneel (waar de pincode ook op ingetikt kan worden) bediend: ook is er een app (voor iOS en Android) die je kunt gebruiken.

Gebruiksgemak

Zodra je aan de gang wilt met je nieuwe robotmaaier, installeer je de app. Je kunt de maaier vervolgens via deze app voorbereiden.

Eerst leg je de perimeterdraad: Het lijkt ingewikkeld maar de app begeleid je door het hele proces. Hij stelt je eenvoudige vragen om de situatie helder te krijgen en gebruikt goede diagrammen waarmee de stappen verduidelijkt worden.

Deze voorbereiding op het gebruik van je McCulloch is eigenlijk het meeste werk wat je zélf moet doen. De hoeveelheid tijd die je kwijt bent is daarbij afhankelijk van de grootte van je tuin. Heb je dus een enorm grasveld achterom met middenin nog een vijver en een stel bomen, dan ben je wel even bezig.

Daar blijft het echter wel bij. Via de app stelt de maaier zich namelijk helemaal zelf in. Het kan handig zijn om zelf de werktijden en zones aan te passen.

Het apparaat is verder erg stil – maximaal 58 db – zodat je geruisloos geniet van je tuin, zelfs als de automatische grasmaaier aan het werk is.

McCulloch robotmaaier, zij-aanzicht

Deze robot grasmaaier heeft een gebruiksduur van ruim 65 minuten. Zodra de accu leeg is, rijdt hij zelf terug naar zijn basisstation en laadt hij zichzelf helemaal op in een uurtje.

Je harkt ten slotte geen gras meer bij elkaar na het maaien. Deze robotmaaier heeft net als de meeste robotmaaiers een mulchingfunctie: het maaisel wordt versnipperd en verspreid over je gazon en werkt als bemesting. Dit scheelt ook weer in kosten: je hoeft geen mest te kopen!

Voordelen:

  • Hij kan hellingen van maar liefst 25% aan
  • Hij laadt snel op

Nadelen:

  • Hij heeft geen regensensor

Belangrijkste kenmerken

De Gardena Smart Sileno+ 1600 robotgrasmaaier is de beste robotmaaier voor een enorme tuin: Hij maait met gemak een gazon 1600m².

De accu gaat ongeveer 60 minuten mee, en als deze onverhoopt toch leeg gaat tijdens het maaien, dan rijdt de robotmaaier zelf terug naar zijn station om op te laden.

Hier laadt hij op en gaat, zodra de accu vol is, weer verder waar hij gebleven was. Deze robotmaaier is gemaakt van robuust plastic en heeft drie draaibare messen met een maaibreedte van 22 cm. Drie messen zijn zoals je je kunt voorstellen effectiever één mes, wat je vaak ziet.

Deze drie messen zorgen ervoor dat het gras egaler wordt gemaaid dan wanneer slechts één mes aanwezig is. Mocht je na een paar maanden twijfelen aan de effectiviteit van de messen, geen nood: er worden maar liefst 9 messen meegeleverd zodat je ze gemakkelijk zelf kunt vervangen!

Robotmaaier in het gras

De maaihoogte is instelbaar van 20 mm tot 60 mm. Begin altijd op de hoogste stand bij de eerste maaibeurt. Ga elke week stapsgewijs omlaag. Dit doe je om schade aan je gras te voorkomen. Je loopt het risico grote happen uit je gazon te nemen als je de maaihoogte bij het eerste gebruik te laag instelt.

De EasyPassage functie zorgt ervoor dat de robotmaaier niets overslaat: hij weet zich zelfs in de meeste krappe plaatsen te verplaatsen en laat geen enkel lang grassprietje achter.

Gebruiksgemak

Zoals de meeste robotmaaiers heeft de Gardena Smart Sileno + 1600 geen opvangbak voor het gemaaide gras. In plaats daarvan heeft de robot een zogenaamde mulchingfunctie. Hij versnippert alles tot zo’n fijne substantie dat het gebruikt kan worden als bemesting.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken om de route die hij neemt. Deze robotmaaier neemt elke keer een bewust “willekeurige” route en gebruikt deze vervolgens nooit meer. Zo ben je er zeker van dat hij niet drie keer rondom die boom heeft gemaaid maar het stuk langs je huis al een week systematisch overslaat.

Wat verder uniek is aan de Gardena Smart Sileno+ 1600, is het eerdergenoemde smartsysteem wat hij gebruikt. Met de app (voor Android en iOS) bedien je de robotgrasmaaier van over de gehele wereld en daar blijft het niet bij.

Heb je meerdere Gardena producten zoals bijvoorbeeld de sproeier, dan kunnen de deze delen samen laten werken. Heb je daarnaast een Amazon Echo of Google Home, dan kun je deze Gardena maaier hierop aansluiten en hem via je smartspeaker bedienen!

Het soms vervelende onderhoud van je tuin kun je (bijna) helemaal overlaten aan Gardena op deze manier.

Bovendien is deze maaierrobot zo stil, dat je niemand stoort als je hem ‘s nachts laat maaien. Ook heb je overdag als mooi weer is en jij van een kop koffie geniet in de tuin geen last van deze robotmaaier. Met zijn geluidsniveau van 60 dB is hij namelijk bijzonder stil tijdens gebruik.

Verder is deze maairobot gemakkelijk in gebruik. Je zet de perimeterdraad op, stelt het programma in en klaar is Kees. In onder andere dit opzicht lijkt hij erg veel op zijn eerdergenoemde broertje, de Gardena Smart Life Sileno 750.

Net als bij dat model stoppen de messen direct met draaien wanneer hij wordt opgetild, wat ook dit model op en top veilig maakt.

Is jouw gazon te groot om zelf je gras te maaien of heb je er simpelweg geen zin in? Dan is deze robotmaaier de juiste keuze voor jou.

Voordelen:

  • Deze robotmaaier heeft diefstalbeveiliging
  • Deze robotmaaier is helemaal klaar voor de toekomst met zijn smartsysteem

Nadelen:

  • Er hangt een stevig prijskaartje aan
  • Het is een vrij grote machine

Belangrijkste kenmerken

De Bosch Indego 350 Connect maait een gazon van maximaal 350 m². Wat opvallend is aan de Bosch Indego 350 Connect is dat deze in parallelle banen maait, en zo zeer efficiënt je gazon aanpakt. Hij is tot 30% sneller klaar dan modellen die een willekeurige route kiezen.

De Bosch Indego 350 Connect kan een half uur maaien voordat de batterij weer opgeladen moet worden. Het opladen duurt niet lang: 45 minuten. Eenmaal opgeladen gaat hij verder waar hij gebleven was.

Nadat je de perimeterdraad en het laadstation hebt geïnstalleerd, gaat de maairobot meteen aan de slag. Hij rijdt eerst over je hele gazon om je tuin in kaart te brengen en de meest efficiënte route te berekenen.

Hellingen tot 27% worden probleemloos gemaaid wanneer het eenmaal zo ver is. Heb je hellingen in je tuin die steiler dan 27% zijn, dan slaat hij dit gebied over. Houdt dit in gedachten om onaangename verrassingen te voorkomen!

De Bosch Indego is verder uitgerust met een snijsysteem van 3 scharnierende messen op een roterende schijf. Deze klappen in als er een obstakel wordt gedetecteerd. Het risico op vervormde messen wordt zodoende geminimaliseerd. Het speelgoed van je hond wordt hierdoor ook nog eens gespaard!

Deze robotmaaier heeft overigens meerdere veiligheidssensoren zoals de botssensoren, hefsensoren en kantelsensoren waarmee niet alleen de robot zelf onnodig leed bespaard wordt, maar ook rondslingerende objecten.

Het is echter altijd beter om hier zoveel mogelijk van uit de weg te halen. Zo voorkom je dat er stukken gras noodgedwongen overgeslagen worden omdat iets in de weg ligt.

Bosch robotmaaier op het gazon, bovenaanzicht

Gebruiksgemak

De Bosch Indego gebruik je samen met de bijbehorende app (voor iOS en Android). Hier stel je maaischema’s in, maar geef je ook speciale opdrachten die buiten deze schema’s vallen.

De robotmaaier stelt echter op de eerste plaats zelf het meest efficiënte schema op en houdt rekening met het seizoen, de lengte van het gras en de routes die eerder genomen zijn.

De robotmaaier is niet alleen te gebruiken met de bovengenoemde app, maar ook met Amazon Alexa. Je kunt hem op die manier met je stem besturen zonder je telefoon ook maar aan te hoeven raken.

Hoewel de Bosch Indego 350 connect veel sensoren heeft zoals eerder genoemd, heeft hij echter geen regensensor. Je moet hem daarom zelf naar het laadstation brengen als het begint te spetteren.

Mocht er onverhoopt iemand zijn die je robotmaaier wilt stelen, dan wens ik deze persoon veel succes! Als de verkeerde pincode wordt ingevoerd gaat er een bijzonder luidruchtig geluidssignaal af en de maaier kan niet worden gebruikt totdat de correcte pincode is ingetoetst. 🚨

Voordelen:

  • Deze robotmaaier berekent zelf de meest efficiënte route
  • Hij is na 45 minuten in het laadstation weer volledig opgeladen

Nadelen:

  • Hij heeft geen regensensor

Belangrijkste kenmerken

Deze maairobot is de ideale optie voor een kleine gazons en een klein budget. Geen toeters en bellen: hij houdt zich alleen bezig met maaien. Deze robotmaaier is ideaal voor een klein gazon tot 250 m². Hij is halfautomatisch en heeft geen app.

Halfautomatisch betekent in dit geval dat je zelf op de startknop moet drukken om hem te starten. Als de batterij leeg is rijdt hij wel zelf naar het oplaadstation, maar als hij weer klaar is om te gaan moet je ook weer zelf op die knop drukken.

Hij kan zo’n twee uur aan één stuk maaien. Als de accu leeg naderhand leeg is, heeft hij helaas wel ruim 20 uur nodig om op te laden. Dit komt doordat de accu van loodzuur is gemaakt. Accu’s van lithium laden veel sneller op, maar kosten ook meer.

De maaibreedte bedraagt 18 cm. Samen met het lange opladen neemt deze robotmaaier zodoende ook echt de tijd om je gazon te maken. Als dit je niets uitmaakt, zoek dan niet verder want je hebt je match gevonden!

Wat wel fijn is, is dat de maaihoogte te verstellen is in drie hoogten tussen 15 en 45 mm. Daarnaast is de Robomow erg robuust en heeft hij een een grote bumper.

Een ander belangrijk kenmerk van deze Robomow RX12u is de uiterst vriendelijke prijs. Het is veruit de goedkoopste robotmaaier in deze top 5 – en de beste in zijn categorie.

Robotmaaier, zij-aanzicht op het gras

Gebruiksgemak

Deze robotmaaier heeft geen bijbehorende app. Je bedient deze Robomow daarom via de knoppen aan de bovenkant van de maaier. Zodra je de perimeterdraad hebt geïnstalleerd, kan je robotmaaier aan de slag.

Om de maairobot te starten druk je – zoals gezegd – op de startknop. Wil je dat de Robomow terugkeert naar zijn basisstation, dan druk je op stop.

Hij heeft verschillende veiligheidsmaatregelen waaronder kinderbeveiliging en diefstalbeveiliging. Als de robotmaaier opgetild wordt, slaat hij meteen af.

Dat de Robomow RX12u maar één mes heeft, heeft als voordeel dat dit mes maar eens keer per jaar vervangen hoeft te worden. Aan de andere kant betekent dat wel dat het resultaat iets minder egaal is: robotmaaiers met drie of meer messen bereiken een beter resultaat.

Misschien is het feit dat deze maairobot maar halfautomatisch is tevens een nadeel, maar ook dit is af te lezen aan het prijskaartje. Al met al krijg je daarom een fijne, gebruiksvriendelijke én budgetvriendelijke maairobot.

Voordelen:

  • Eenvoudig in gebruik
  • Heeft maar één mes wat maar eens per jaar vervangen hoeft worden
  • Hij is ideaal voor kleine gazons

Nadelen:

  • Maakt geen gebruik van een app
  • Deze maairobot is aan de langzame kant

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Niet elke robotmaaier is geschikt voor jouw behoeften. Het is belangrijk je eigen behoeften op een rijtje te hebben zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken. Daar komt de koopgids goed bij van pas!

De grootte van je gazon

Kijk naar de ideale oppervlakte van de robotmaaier. Als jij maar een klein gazon hebt, is het niet nodig om bijvoorbeeld een Gardena Smart Sileno+ 1600 aan te schaffen.

Andersom geldt hetzelfde: als je een enorme tuin hebt, is het niet handig als jouw maairobot geschikt is voor een maximaal oppervlak van 150 m². Hieronder geef ik je voorbeelden van ideale robotmaaiers voor een groot, middelgroot en groot gazon.

Houd daarbij wel in gedachten dat iedereens idee van welke afmetingen bij welke categorie horen per persoon verschilt. Jij hebt misschien een ander idee bij wat een middelgroot gazon is dan ik.

Groot gazon

Een groot gazon maaien kost vanzelfsprekend meer tijd dan een klein gazon maaien. Het is daarom belangrijk dat je kijkt naar de accu van de robotmaaier. De gebruiksduur is idealiter langer en kan op zijn minst 750 m² aan.

Is de gebruiksduur van een robotmaaier korter, dan kan hij je gazon wel aan, maar moet hij tussendoor opladen. Hierdoor duurt het maaien erg lang. Een voorbeeld van een goede robotmaaier voor grote gazons is de Gardena Smart Sileno+ 1600; deze kan tot wel 1600 m² aan.

Middelgroot gazon

Voor een middelgroot gazon geldt hetzelfde. Hier gebruik je ook het liefst een robotmaaier die het hele gazon maait zonder tussendoor op te hoeven laden. Een goed voorbeeld van een robotmaaier voor een middelgroot gazon is de McCulloch ROB S600.

Deze robotmaaier is ideaal voor gazons tot ongeveer 600 m². Bovendien is hij na een uurtje opladen weer helemaal vol, deze robotmaaier is daarom ook geschikt voor gazons die net iets groter zijn.

Klein gazon

De prijs van een goede robotmaaier gaat omhoog naar mate de gebruiksduur van de batterij toeneemt. Een robotmaaier die geschikt is voor een enorm gazon is daarom vaak duurder dan een robotmaaier voor een klein gazon.

Dit is een goede reden om te kijken naar de eigenschappen van een robotmaaier. Als je een klein gazon hebt, heb je geen robotmaaier nodig die met gemak 1600 m² maait. Deze zijn onnodig duur.

De Robomow RX12U heeft een gebruiksduur van twee uur en is binnen 20 minuten weer volledig opgeladen. Dat maakt deze robotmaaier ideaal voor kleinere gazons. Bovendien heeft hij ook een kleine prijs en dat is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Gras, vooraanzicht

Maaitijd en oplaadtijd

Heb je geduld of wil je jouw gazon zo snel mogelijk op orde hebben? Sommige maairobots hebben een gebruiksduur van 2 uur, terwijl anderen maar een enkel uur meegaan.

De meeste modellen rijden daarnaast zelf terug naar hun oplaadstation, maar de oplaadtijden verschillen per maairobot. Hoe sneller er opgeladen wordt, hoe sneller het karwei klaar is. Daarnaast is bespaar je ook veel tijd als je de robot niet handmatig moet terugsturen naar zijn laadstation, zoals bij de Robomow RX12U helaas het geval is.

Geluidsniveau

Woon je in een rijtjeshuis met aan beide kanten buren of op een boerderij waar je buren koeien zijn die een beetje geluid niet erg vinden?

Robotmaaiers zijn over het algemeen een stuk stiller dan benzinemaaiers. Zelfs de beste grasmaaier is luidruchtiger dan een robotmaaier – maar er bestaat onderling wél verschil in de bijbehorende geluidsniveau’s.

Grassprietjes in de zon

Kortom: heb je geen buren, dan maakt het geluid niet zoveel uit. Woon je in een dichtbevolkte wijk, dan is het handig om er toch bij stil te staan.

Gebruiksgemak

Je kiest op de eerste plaats natuurlijk voor een maairobot voor het gemak. Het niet hoeven te maaien en je niet te hoeven inspannen. Hoe gemakkelijk wil je het hebben? Maakt een app het eenvoudiger voor je of juist niet? Maakt de snelheid waarmee de maairobot maait je wat uit?

Technologieën

De meeste maairobots maken gebruik van apps. Sommige maairobots kunnen zelfs een onderdeel zijn van een heel smart home-systeem, mocht je dit willen.

Apps maken het gebruik meestal eenvoudiger, maar er zijn natuurlijk ook mensen die de voorkeur geven aan een ouderwetse druk op de knop – en daar is niets mis mee. Het is een kwestie van voorkeur (en wat je beurs toestaat!).

Onderhoud

Helaas maakt de robotmaaier zichzelf niet schoon. Dit moet je zelf doen. Afhankelijk van de groeisnelheid van het gras en daarmee de maaifrequentie doe je dit eens in de paar weken. Borstel de messen schoon en controleer op takjes en steentjes die zich soms in de maaier kunnen verstoppen. Sommige maaiers kunnen worden afgespoeld met de tuinslang.

Heb je hier allemaal geen zin in, dan kan je de robotmaaier naar de dealer brengen voor maandelijks onderhoud. Hier zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden.

De eerste keer maaien

Zodra je je robotmaaier in huis hebt, kun je natuurlijk niet wachten om deze te gebruiken. Soms is het echter beter om even te wachten. Je gaat namelijk pas maaien als het gras een lengte van ongeveer tien centimeter heeft bereikt.

Nieuw gras is kwetsbaar en als je te snel maait, dan loop je de kans dat het ongelijkmatig gaat groeien. Dit zorgt voor een minder mooi gazon. Zodra je gras lang genoeg is en je robotmaaier klaar voor gebruik is, pak je een stoel en aanschouw je het harde werk.

Let er wel op dat je de eerste keer het gras niet te kort maait. Doe dit stapsgewijs: van tien centimeter lang gras naar drie centimeter is geen goed idee. Je gras zal beschadigen en dit zorgt wederom voor een ongelijk gazon.

Over een periode van een paar weken maai je je gras elke keer een paar centimeter korter, totdat je de ideale lengte van drie a vier centimeter hebt bereikt.

Wil je ook randjes maaien, dan heb je een grastrimmer nodig: de meeste robotmaaiers doen dit niet.

🚨 Maaien in de regen

Sommige robotmaaiers beweren regenbestendig te zijn. Om je robotmaaier zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het verstandig om deze toch niet te laten maaien in de regen. Dit kan je gras beschadigen doordat de messen nat gras minder goed snijden. Ook plakt nat gras aan elkaar waardoor het niet goed verspreid wordt.

Veelgestelde vragen over robotmaaiers

Zijn er ook robotmaaiers zonder draad? 

Deze bestaan inderdaad, maar zijn nog niet overal beschikbaar. Het merk Stiga heeft bijvoorbeeld een aantal van zulke maairobots zonder perimeterdraad ontworpen.

Hoe werkt een robotmaaier? 

Een robotmaaier is als het ware een computer die zelf berekeningen maakt over waar deze moet gaan maaien. De perimeterdraad is verbonden aan het laadstation en vormt een magnetisch veld: de grasmaaier is alleen actief binnen dit veld.

Afhankelijk van de sensoren waarover de maairobot beschikt, botst hij daarnaast niet tegen obstakels, schakelt hij zichzelf meteen uit als hij wordt opgetild en keert hij terug naar zijn laadstation wanneer het begint te regenen.

Hoeveel kost een robotgrasmaaier?

De prijzen variëren van zo’n €400 tot €3000 en hoger voor de professionele modellen.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de robotmaaiers. Of je nu kiest voor een Gardena Smart Sileno+ 1600 om je gigantische gazon mee te maaien of de halfautomatische Robomow RX12U voor je kleinere tuin, je bent ervan verzekerd dat je kunt relaxen terwijl je gazon op orde wordt gemaakt.

Wat dacht je ervan dat te doen onder het genot van een kopje koffie uit het beste koffiezetapparaat? ☕️

Heb je zelf nog tips of heb je zelf één van de bovengenoemde robotmaaiers, laat hieronder dan een berichtje achter! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?