De Top 5 Beste Robotstofzuigers van dit Moment

Robotstofzuiger close-up
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Je wilt vast je stofzuiger vaker in de kast laten staan: er zijn maar weinig mensen die ik ken die stofzuigen een aangenaam klusje vinden. Wat als je de beste robotstofzuiger in huis zou hebben? Precies: voeten omhoog en genieten van een boek terwijl jouw vloer gestofzuigd word! 👌

Smart technologie wordt steeds toegankelijker en het maakt steeds meer deel uit van ons dagelijkse leven. Er zijn tegenwoordig zodoende talloze robotstofzuigers op de markt.

Ze hebben allemaal één ding gemeen: gebruiksgemak. Welke het beste is lees je in dit artikel.

Hoe werkt een robotstofzuiger?

De meeste robotstofzuigers maken gebruik van een navigatiemethode. De navigatiemethode bepaalt de route die hij neemt.

Niet alle robotstofzuigers maken echter gebruik van een navigatiemethode: de goedkopere modellen maken willekeurig schoon. Dit is prima, maar het schoonmaak resultaat wordt hierdoor vaak wel negatief beïnvloed.

Als de robot wel een navigatiemethode gebruikt, dan zijn er vier verschillende mogelijkheden:

  • Zelflerend via een geheugenfunctie
  • Via een GPS-chip
  • Systematisch via:
    • laser- of
    • plafondherkenning

Via bovenstaande methoden bedenkt de robot een route en gaat hij aan de slag. De meest geavanceerde robots berekenen de meest efficiënte routes.

Tijdens het rijden van zijn routes zuigt hij via de zuigmond het vuil op. Sommige zuigmonden hebben tevens een borstel aan de binnenkant. De meeste stofzuigerrobots hebben zij- en middenborstels die het vuil richting de zuigmond vegen.

De robotstofzuigers werken op een accu en de meeste robotstofzuigers rijden netjes terug naar hun oplaadstation om zichzelf op te laden.

Kan een robotstofzuiger mijn traditionele stofzuiger vervangen?

Alhoewel de meeste geavanceerde modellen zeer goed presteren – en zelfs op tapijt – kunnen robotstofzuigers niet alles wat een traditionele stofzuiger dan doen. Denk hierbij aan plinten, meubels, stoffering en het opzuigen van zwaarder vuil zoals hondenvoer of glasscherven.

De beste robotstofzuigers zorgen er wel voor dat je minder vaak je traditionele stofzuiger uit de kast hoeft te halen.

Top 5 Beste Robotstofzuigers

iRobot Roomba S9+

Irobot Roomba S9+ bovenaanzicht
Beste op de markt
5/5

Volume opvang: 1 liter
Geluidsniveau: 66 dB
Max zuigoppervlak: 80m²

Filter: High-Efficiency
Oplaadtijd: 2 uur
Vuildetectie: Ja

iRobot Roomba 960

Irobot Roomba 960 met smartphone
Beste koop
4.5/5

Volume opvang: 0,6 liter
Geluidsniveau: 58 dB
Max. zuigoppervlak: 120m²

Filter: HEPA11
Oplaadtijd: 3 uur
Vuildetectie: Ja

Ecovacs Deebot OZMO930

Ecovacs Deebot Ozmo930 bovenaanzicht met app op smartphone
Beste stofzuigerrobot met dweilfunctie
4/5

Volume opvang: 0,45 liter
Geluidsniveau: 65 dB
Max. zuigoppervlak: 120m²

Filter: HEPA12
Oplaadtijd: 4 uur
Vuildetectie: Ja

Princess Deluxe 339000

Princess Deluxe 339000 bovenaanzicht
Beste optie tegen allergieen
3.5/5

Volume opvang: 0,5 liter
Geluidsniveau: 65 dB
Max. zuigoppervlak: 100 m²

Filter: HEPA13
Oplaadtijd: 5 uur
Vuildetectie: Ja

Eufy Robovac 11s

Eufy Robovac 11s bovenaanzicht
Beste optie voor een klein budget
3/5

Volume opvang: 0,6 liter
Geluidsniveau: 55 dB
Max. zuigoppervlak: 120 m²

Filter: HEPA10
Oplaadtijd: 6 uur
Vuildetectie: Nee

iRobot: niet alleen maar stofzuigen

iRobot is in 1990 opgericht om praktische, dagelijkse taken in het leven gemakkelijker te maken door het gebruik van robots. Het bedrijf heeft sindsdien meer dan 25 miljoen robots verkocht.

De iRobot Roomba robotstofzuigers zijn verreweg de meest populaire robotstofzuigers in ons kikkerlandje, maar wist je dat dit bedrijf veel meer doet dan alleen robotstofzuigers ontwikkelen?

iRobot heeft enkele van ‘s werelds meest belangrijke robots ontwikkeld: robots van iRobot hebben het mysterie van de piramide van Cheops onthuld, schadelijke olie opgespoord in de Golf van Mexico en duizenden levens gered in conflictgebieden over de hele wereld.

Piramide in Egypte

De 5 Beste Robotstofzuigers op een Rij

#1 iRobot Roomba S9+ – Beste op de markt

Volume opvang: 1 liter
Geluidsniveau: 66 dB

Max. zuigoppervlak: 80m²
Filter: High-Efficiency

Oplaadtijd: 2 uur
Vuildetectie: Ja

Belangrijkste kenmerken

Dit is het paradepaardje van het merk iRobot. Als je de iRobot Roomba 9+ in je huis hebt, dan hoef je niet vaak zelf meer de stofzuiger te pakken. Wat me meteen aansprak is dat deze robotstofzuiger een zelflegend stofreservoir heeft.

Zodra het stofreservoir vol zit, gaat de robot zelf naar zijn station, leegt hij zijn bak en gaat hij vervolgens weer verder waar hij was gebleven.

Hij maakt hiervoor gebruik van de meest geavanceerde navigatietechnologie en mappingsoftware. Dit zorgt ervoor zorgt dat je vloer stralend schoon wordt en dat op de meest efficiënte manier.

Irobot Roomba S9+ zij-aanzicht met smartphone en app
5/5

Het VSLAM systeem dat door iRobot wordt gebruikt, wordt ook ingezet om landmijnen mee op te sporen! Het is dus absoluut geen wonder dat deze methode zo goed werkt in het detecteren van vuil.

De aanwezige borstels maken de Roomba S9+ verder tot een geschikt model voor elke soort vloer. Hoewel ik zelf geen hoogpolige kleden of tapijt in huis heb, is de iRobot Roomba S9+ in staat ook deze probleemloos te stofzuigen zonder vast te komen hangen.

Wat me echter helaas ook opviel, is het prijskaartje: het is goed mogelijk dat je hier eerst even voor moet sparen voor je hem in huis kunt halen.

Gebruiksgemak

Je installeert de iRobot Roomba door hem simpelweg zijn gang te laten gaan. Hij gaat aan de slag en met zijn 3D-sensoren scant hij zijn route maar liefst 25 keer per seconde.

Dit zorgt er niet alleen voor dat hij elke keer de beste route kiest, maar tevens dat hij minder snel vast komt te hangen wanneer de weg versperd wordt door kleine objecten. Deze genomen routes worden tevens onthouden.

Na ongeveer anderhalf uur rondrijden laat de app je een gedetailleerde kaart van je vloer zien, inclusief de plaatsen waar het meeste vuil zich ophoopt. In mijn geval was dit onder de kinderstoel van mijn peuter – niet geheel onverwacht. 🤦‍♀️

iRobot roomba s9+ in de huiskamer op laminaat

De iRobot Roomba S9+ rijdt deze route zo’n drie keer. Daarna is hij klaar met het bepalen van de meest efficiënte werkwijze.

Persoonlijk ben ik erg onder de indruk van deze robotstofzuiger. Door alle aanwezige sensoren gaat hij netjes om obstakels heen en loopt hij niet vast door er overheen proberen te rijden.

De Roomba S9+ laat zich daarnaast bedienen via de app, maar ook met Amazon Alexa of Google Home.

Met de bovengenoemde app stel programma’s in en creëer je virtuele muren. Je krijgt ook informatie over de resterende accuduur, de resterende duur van het schoonmaakprogramma en zelfs hoe vol zijn stofreservoir is.

Over de accuduur gesproken: dit is nog een ander intelligent detail. Als de accu bijna leeg is en het schoonmaakprogramma bijna is afgelopen, gaat de iRobot Roomba terug naar zijn station om op te laden.

Dat wisten we al, maar hij laadt alleen op voor het resterende deel van zijn programma. Op deze manier gaat het stofzuigen dus sneller en het opladen efficiënter.

Zoals eerder al beschreven leegt deze robotstofzuiger zijn eigen stofreservoir. Dit is wat mij betreft een van de grootste voordelen van deze robotstofzuiger. Er is niets zo vervelend als een robotstofzuiger die een sliert vuil en haren achter zich aansleept.

Helaas heeft dit voordeel ook een nadeel. De bak waar de iRobot zich leegmaakt maakt gebruik van speciale stofzuigerzakken. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ze zijn ook duur. Jammer.

Resultaten

Deze robotstofzuiger zorgt ervoor dat je veel minder vaak meer je traditionele stofzuiger uit de kast hoeft te halen. Door zijn geavanceerde navigatiesysteem maakt hij uiterst effectief schoon, loopt hij vrijwel nooit vas en hij maakt zelfs zijn eigen stofreservoir leeg.

Door zijn nieuw ontworpen hoekborstels bereikt hij zelfs de voorheen moeilijk te bereiken hoekjes. De rechte hoeken aan de voorkant van het apparaat maakt het tevens een stuk makkelijker om in de hoekjes te komen.

Helaas kan hij nog net niet de trap voor je stofzuigen of de plinten schoonmaken. Het is en blijft natuurlijk een robotstofzuiger.

Ook is deze robotstofzuiger minder geschikt voor je als je een allergie hebt: er is geen HEPA-filter aanwezig.

Als je budget het toelaat en je wilt de beste schoonmaakresultaten samen met ultiem gebruiksgemak, dan is de iRobot Roomba S9+ robotstofzuiger écht iets voor jou.

Voordelen

Nadelen

#2 iRobot Roomba 960 – Beste koop

Volume opvang: 0,6 liter
Geluidsniveau: 58 dB

Max. zuigoppervlak: 120m²
Filter: HEPA11

Oplaadtijd: 3 uur
Vuildetectie: Ja

Irobot roomba 960 bovenaanzicht
4.5/5

Belangrijkste kenmerken

Deze ronde robot maakt gebruik van twee wielen en gebruikt een derde wiel voor de stabiliteit. Dit zorgt ervoor dat hij zeer wendbaar is.

Zoals elke iRobot robotstofzuiger maakt ook deze robotstofzuiger gebruik van geavanceerde technologieën om zo goed mogelijk schoon te maken.

Zo is hij uitgerust met verschillende sensoren die ervoor zorgen dat hij nergens in verstrikt raakt. Dit is vooral erg handig als je – net als ik – een huis hebt dat er af toe uitziet als een kinderspeelplaats.

Uiteraard bereik je de allerbeste resultaten als je van te voren even alle obstakels opruimt.

Net als zijn grote broer, de Roomba S9+, beschikt hij over een sensor die de meest vuile gebieden opspoort. De robotstofzuigers gaat naar aanleiding van wat die sensor oppikt een paar keer over de desbetreffende plaats heen om er zeker van te zijn dat het écht schoon is.

Het navigatiesyteem werkt verder met infraroodcamera’s. Hiermee brengt hij zijn omgeving in kaart. Dit kaartje kun je overigens vinden in de bijbehorende app. Ik vind dit wel een leuke bijkomstigheid; het is erg interessant om te zien hoe smart het apparaat daadwerkelijk is.

In die app zie je ook terug dat de iRobot Roomba 960 methodisch schoonmaakt. Hij bepaalt zo de meest effectieve manier zelf, wat betekent dat hij de route dikwijls slechts één keer neemt. Helaas resulteert dit heel af en toe wel in wat achtergelaten vuil.

Dit is te verhelpen door de app zo in te stellen dat hij de route in het desbetreffende gebied twee keer neemt, maar dit zou eigenlijk niet nodig moeten zijn natuurlijk.

Wat me tevens opviel bij deze iRobot is dat hij gebruik maakt van een HEPA11-filter. Dit betekent dat hij geschikt is voor mensen met allergieën, maar niet zo sterk filtert als een HEPA12- of HEPA13-filter.

Irobot Roomba 960 App op smartphone

Gebruiksgemak

Je bedient de iRobot Roomba 960 via de knoppen op de bovenkant van het apparaat of via de app.

Met de app stel je schoonmaakprogramma’s in en krijg je ook een kaart te zien met de schoongemaakte gebieden. Mocht je robot onverhoopt toch in iets verstrikt raken, dan krijg je via de app hier een melding van.

Ook zal hij je laten weten wanneer zijn stofreservoir geleegd moet worden. Dat doet de Roomba 960 dus niet zelf in tegenstelling tot de Roomba S9+.

Geen zin om je telefoon te pakken? Dan kun je deze robotstofzuiger ook bedienen via Amazon Alexa of Google Home.

De inhoud van het stofreservoir bedraagt hoe dan ook 0,6 liter, wat genoeg zou moeten zijn om je huis een keer of drie tot vijf te stofzuigen – afhankelijk van wat de oppervlakte hiervan is.

Wat me opviel aan de iRobot Roomba 960 is dat hij erg stil werkt met zijn geluidsniveau van 58 dB. Dit is erg prettig als je bijvoorbeeld je bange huisdieren hebt of net als ik gewoon niet van lawaai houdt.

De motor is niet zo krachtig als sommige andere iRobot Roomba’s, maar toch maakt hij bijna elk vloertype grondig schoon. De iRobot Roomba kan een hoogpolig tapijt helaas echter niet aan. Door zijn draaiende borstel bij de zuigmond zuigt hij wel probleemloos haren op.

Resultaten

De iRobot Roomba 960 is ideaal als je een robotstofzuiger zoekt die goed schoonmaakt, stil is en gemakkelijk te bedienen is. Dit alles krijg je voor een zeer schappelijke prijs – wat toch niet geheel onbelangrijk is. 💸

Hij loopt dankzij zijn vele sensoren bijna nooit vast en gaat probleemloos je kleine drempels over. Bovendien rijdt hij zonder protest je laagpolige tapijt op om deze vervolgens ook grondig schoon te maken.

Zijn vormgeving betekent helaas wel dat hij niet alle hoekjes meepakt, dus voor een grondige schoonmaakbeurt van al je plinten en hoekjes zul je toch nog zelf na moeten stofzuigen.

Deze robotstofzuiger van iRobot biedt samenvattend een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en verdient dan ook zeker de tweede plaats in deze top vijf.

Voordelen

Nadelen

#3 Ecovacs Deebot OZMO930 – Beste robotstofzuiger met dweilfunctie

Volume opvang: 0,45 liter
Geluidsniveau: 65 dB

Max. zuigoppervlak: 120
Filter: HEPA12

Oplaadtijd: 4 uur
Vuildetectie: Ja

Belangrijkste kenmerken

Wil je naast een robot die voor je stofzuigt ook een robot die dweilt? Dan heb je je match gevonden in de Ecovacs Deebot OZMO930. Deze robotstofzuiger pakt – naast het stofzuigen – ook je vloer aan met een doek en water.

Er worden twee microvezeldoeken meegeleverd die je over de plastic plaat aan de onderkant vastmaakt. Je stelt vervolgens via de app in hoe nat je deze dweildoeken wilt hebben.

Ecovacs Deebot Ozmo930 boven-aanzicht
4/5

De dweilfunctie werkt in principe goed, maar je moet het echt als onderhoudsfunctie zien. Een grote plas frisdrank zal de Ecovacs Deebot niet adequaat op kunnen moppen bijvoorbeeld, maar als je jouw vloer wilt opfrissen dan gaat dat prima.

Vanwege zijn afmetingen van 354 x 354 x 102mm (DxBxH) viel me op dat hij tevens probleemloos onder het meeste meubilair reinigt. Door zijn breedte heeft hij echter wel wat moeite met de ruimtes tussen bijvoorbeeld stoelpoten.

Om te navigeren – en dan niet alleen tussen stoelpoten door – gebruikt de Deebot lasernavigatie. Dit bestaat uit een onzichtbare laserstraal waarmee je vloer in kaart wordt gebracht. Dit is de meest gedetailleerde navigatiemethode die op dit moment bestaat.

Aan de onderkant vind je verder een roterende borstelstang. Deze is ontworpen om vastzittend vuil los te maken zodat het daarna gemakkelijker opgezogen kan worden.

Als je veel haar in je huis hebt dan kun je ter aanvulling de losse zuigmond gebruiken in plaats van de roterende borstelstang. Je komt er door te experimenteren zelf achter wat voor jouw huis het beste werkt. In mijn geval nam de losse zuigmond de meeste haren onderweg mee.

Gebruiksgemak

Zoals de meeste robotstofzuigers, installeer je ook deze door de bijbehorende app te gebruiken. Je laat hierbij de Ecovacs Deebot zijn eerste schoonmaakprogramma doen zonder de dweil.

Hij brengt tijdens die eerste schoonmaakbeurt je huis in kaart en berekent de meest efficiënte route. Hoe vaker hij schoonmaakt, hoe bekender hij wordt met je huis en hoe beter de geleverde resultaten worden.

Zoals eerder gezegd dweilt de Deebot ook, maar om echt grondig de vloer te reinigen ben je echt beter af met een stoomreiniger of mop.

Desondanks is deze robotstofzuiger wel eenvoudig te bedienen via de app. Je kunt hiermee schoonmaakroutine’s instellen, virtuele muren opzetten en je kunt zelf je robotstofzuiger een naam geven.

Een nadeel is dat je maar één plattegrond kunt opslaan. Als je hem op een andere verdieping zijn werk wilt laten doen, moet je de eerste plattegrond dus wissen. Dat komt de efficiëntie niet bepaald ten goede.

De batterijduur van 110 minuten zou in ieder geval genoeg moeten zijn voor een gemiddelde huiskamer van 120m².

Als je een groter huis hebt kun je de “continue” modus instellen. Deze modus laat de robot tussendoor opladen om zo toch het programma af te kunnen maken.

Ecovacs Deebot Ozmo930 op laminaat, met iemand die de app laat zien

Resultaat

De Ecovacs Deebot Ozmo maakt goed schoon en de dweilfunctie functioneert zoals je dat zou verwachten van een robotstofzuiger. Hij heeft echter de neiging om eerst het stof rond te laten dwarrelen en het dan pas op te zuigen. Hierbij gaat uiteraard energie verloren wat eigenlijk niet de bedoeling is.

Hoewel Ecovacs mij vertelt dat de OZMO930 geschikt is voor laagpolig tapijt, ben ik er niet heel erg van onder de indruk. Er lag wat zand op mijn kleed en ik had het idee dat niets daarvan was opgezogen. Ik ben daarom van mening dat de stofzuiger simpelweg niet krachtig genoeg is voor tapijt.

Op harde vloeren maakt hij daarentegen wel goed schoon en voor de dagelijkse schoonmaakronde is dit apparaat een uitkomst, vooral als je huisdieren of kleine kinderen hebt.

Kortom: de Ecovacs Deebot Ozmo is goede robotstofzuiger voor iemand met voornamelijk harde vloeren. Hij zuigt haren goed op en heeft ook nog eens een HEPA12-filter wat deze robotstofzuiger een prima optie maakt voor iemand met allergieën.

Voordelen

Nadelen

#4 Princess Deluxe 339000 – Beste robotstofzuiger tegen allergieën

Volume opvang: 0,5 liter
Geluidsniveau: 65 dB

Max. zuigoppervlak: 100m²
Filter: HEPA13

Oplaadtijd: 5 uur
Vuildetectie: Ja

Princess Deluxe Oplaadstation bovenaanzicht
3.5/5

Belangrijkste kenmerken

Een goede robotstofzuiger voor iemand met allergieën voor de prijs van een instapmodel? Ja, ook dát is mogelijk.

De Princess Deluxe 339000 mag zich dan bevinden in de meest dichtbevolkte prijsklasse, maar doet zijn werk prima. Daarnaast heeft hij een HEPA13-filter wat hem uitermate geschikt maakt voor mensen met allergieën.

De Princess Deluxe 339000 heeft echter nog veel meer goede eigenschappen.

Zoals de meeste robotstofzuigers heeft de Princess Deluxe een rond ontwerp. Hij is maar 75mm hoog en komt dus probleemloos onder je meubels en zelfs onder je bed. Hij klimt moeiteloos over drempels van maximaal 20mm heen, wat betekent dat hij ook gemakkelijk een kleed oprijdt en deze stofzuigt.

De Princess Deluxe gebruikt een zelflerend systeem om je huis verder te leren kennen. Na een aantal keer een vaste schoonmaakroute te hebben gevolgd, berekent hij zelf de meest efficiënte route.

Je kunt hierbij via de app kiezen uit 7 verschillende schoonmaakprogramma’s, waaronder extra stil, normaal, max,  deep clean en spot cleaning. Er is ook een programma waarbij je de robotstofzuiger willekeurig kunt laten schoonmaken.

De beste resultaten werden bij mij bereikt door het “deep clean” programma, zoals de naam al doet vermoeden.

Het geluidsniveau van 65 dB zorgt er helaas voor dat je tijdens het stofzuigen de TV harder moet zetten om hem goed te kunnen horen.

Dat zou je ook doen als je stofzuigt met een traditionele stofzuiger natuurlijk, maar gezien de prijs je betaalt voor een robot, verwacht je toch dat deze minder lawaai maakt.

Gebruikersgemak

De app is gebruiksvriendelijk. Hiermee stel je de schoonmaakprogramma’s in. Alhoewel de Princess Deluxe 339000 aan mijn verwachtingen voldoet, ben ik toch tegen een probleem aangelopen.

Deze robotstofzuiger liep redelijk vaak vast en vaak op hetzelfde meubelstuk. Het leek alsof de sensoren mijn stoel soms simpelweg niet herkende. Elke keer als de robot vastliep begon hij te piepen en stopte hij met zijn programma totdat ik hem bevrijdde. In mijn geval was hij dus niet zo efficiënt als dat ik gehoopt had.

Ik heb het probleem opgelost door mijn stoel tijdelijk boven te zetten, maar dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Wat ik dus echt mistte in de app is een mogelijkheid om no-go-zones aan te geven.

Naast de robotstofzuiger zelf vind je in de doos twee sets zijborstels. Dit is dan wél weer handig aangezien deze toch af en toe vervangen moeten worden.

Resultaten

Ondanks het bovengenoemd probleem wat me toch wat frustratie heeft bezorgd, ben ik tóch te spreken over deze robotstofzuiger. Ik was verrast over de hoeveelheid stof die in het stofreservoir zat na een enkele week.

Hij zuigt probleemloos kruimels en kattenbakkorrels op en heeft mijn vloer (bijna) elke dag goed schoongemaakt.

Alhoewel hij mijn laagpolige tapijt goed schoonmaakte, blijkt hij minder goed te scoren op stugge en hoogpolige tapijten.

Voor een robotstofzuiger in deze prijsklasse met een HEP13-filter vind ik het desalniettemin een prima, gebruiksvriendelijke en goed functionerende robotstofzuiger.

Voordelen

Nadelen

#5 Eufy Robovac 11s – Beste optie voor klein budget

Volume opvang: 0,6 liter
Geluidsniveau: 55 dB

Max. zuigoppervlak: 120m²
Filter: HEPA10

Oplaadtijd: 6 uur
Vuildetectie: Nee

Belangrijkste kenmerken

Robots hoeven niet allemaal ingewikkelde technische hoogstandjes te zijn om je te helpen met de vervelende klus die stofzuigen heet. Eenvoud op zijn best in dit geval.

Deze robotstofzuiger maakt geen gebruik van een app, wat toch best bijzonder is in deze tijd van smart-technologie. Geen probleem, hij is slim genoeg om je vloeren schoon te krijgen, en daar gaat het uiteindelijk toch om.

De Robovac 11s is een simpel rond apparaat en hij maakt gebruik van een hoofdrolborstel en zuigmond.

Eufy Robovac 11s zijaanzicht witte achtergrond
3/5

Deze twee roterende borstelharen zijn bedoeld om vuil los te maken om zo gemakkelijker opgezogen te worden.

De enige extra functie die deze stofzuigerrobot heeft, is de BoostIQ. De zuigkracht wordt hierdoor verhoogd wanneer de robot denkt dat dit nodig is.

Deze robot maakt verder geen gebruik van een navigatiesysteem of vuildetectie en gaat willekeurig je vloer over. Hij maakt je vloer schoon en botst zo nu en dan ergens tegen aan en gaat dan weer vrolijk verder.

Hoewel dat misschien niet heel handig is, is deze robot wél bijzonder stil met een volume van 55dB. Hij is daarnaast geschikt voor mensen met milde allergieën, want hij is uitgerust met een HEPA10 filter. Ernstige allergieën vergen echter een hogere filter-indicatie, zoals HEPA12 of HEPA13.

Het belangrijkste kenmerk voor mij was echter de lage prijs. Dit maakte het de moeite waard om uit te vinden waar deze uiterst prijsvriendelijke robot allemaal tot in staat was. Ik kan je vertellen dat ik aardig verrast ben.

Eufy Robovac 11s op tapijt met hond en kind

Gebruiksgemak

Er is geen technologie waar je moeite mee kunt hebben, want deze robotstofzuiger heeft geen bijbehorende app, bluetooth- of WiFi-connectie. Er zijn geen ingewikkelde programma’s om uit te kiezen, virtuele muren om in te stellen of verwarrende knopjes waar je op moet drukken.

Je bedient deze simpelweg via de aan- en uitknop op de bovenkant van het apparaat of via de meegeleverde afstandbediening.

Na eerst het oplaadstation een plaats te geven, kun je de Eufy zo vanuit de doos gebruiken. Je zet hem aan en laat hem zijn gang gaan. Langzaam zal hij zijn weg in je huis weten te vinden.

De Eufy Rovovac 11s heeft dus geen navigatiesysteem en is dus ook niet “smart”. Hij gaat je vloer over en botst letterlijk tegen dingen aan.

Deze robotstofzuiger heeft zodoende ook geen anti-vastloopfunctie. Dit miste ik uiteindelijk wel, want het betekent dat ik echt de rommel van de kinderen dagelijks helemaal op moet ruimen. Dat is verre van mijn favoriete klus, maar uiteraard wordt je vloer een stuk schoner als de robot overal bij kan. 😬

Ondanks dat ik alles had opgeruimd, is het de Eufy toch nog gelukt om vast te lopen over een schoenveter en had als gevolg dus niet de hele vloer schoongemaakt.

De schoenveter zat halfopgegeten in de robot en het was best een gedoe om hem eruit te krijgen. Ruim dus écht op als je goede resultaten wilt van deze robot.

Met uitzondering van de vastloop-functie die ik mis, ben ik zeer te spreken over de Eufy Robovac 11s. Hij is eenvoudig om te gebruiken; er zijn geen toeters en bellen om rekening mee te houden.

Je kunt wel een schoonmaakschema instellen, maar zelfs dit is niet nodig. Het enige waar je echt niet onderuit komt is het af en toe legen van het stofreservoir.

Eufy Robovac Afstandbediening

Resultaten

Deze stofzuigerrobot maakt verrassend goed schoon op zowel harde vloeren als laagpolig tapijt, mits je van te voren je vloer obstakel-vrij maakt. Hij loopt echter zoals gezegd vrij gemakkelijk vast omdat hij geen vastloopfunctie heeft.

Door zijn willekeurige schoonmaakmethode werkt hij redelijk inefficiënt. Zorg er dus voor dat je een grote hoeveelheid geduld op voorraad hebt.

Hoekjes blijven daarnaast helaas stoffig. De borstels zijn simpelweg niet lang genoeg om hoekjes te bereiken.

De Eufy Robovac 11s presteerde toch boven mijn verwachtingen, welke grotendeels afhankelijk waren van de lage prijs. Ik geef eerlijk toe dat ik daarom geen wonderen verwachtte van dit apparaat. Toch presteerde hij over het algemeen zeer goed en is hij erg stil. Als kers bovenop de taart heeft hij ook nog eens een HEPA10-filter.

Dus: ben je op zoek naar een instapmodel voor een vriendelijke prijs? Dan is de Eufy Robovac 11s de juiste keuze voor je!

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Het antwoord op deze vraag hangt helemaal af van jouw behoeften. Waar wil je de robotstofzuiger voor gebruiken, hoe schoon moet hij je vloer achterlaten en wat is je budget? Bovenal: wat verwacht jij van een robotstofzuiger?

Heb jij de beste stofzuiger al in huis, dan is het waarschijnlijk niet nodig om de meest geavanceerde stofzuigerrobot te kopen.

Schoonmaakresultaat

Het schoonmaakresultaat van een robotstofzuiger hangt af van het navigatiesysteem waar gebruik van wordt gemaakt. Hoe geavanceerder dit is, hoe beter de resultaten zijn.

Er zijn ook robotstofzuigers die geen navigatie methode hebben. Deze stofzuigen wel, maar kunnen best wel eens wat laten liggen omdat ze “blind” rondrijden.

Vuildetectie helpt ook bij het bereiken van betere resultaten. Als de robot via zijn sensoren vuil detecteert, zoekt hij meteen de beste route en de beste manier om dit op te zuigen.

Hoe dan ook geldt: hoe schoner jouw vloer wordt gemaakt door de robotstofzuiger, hoe minder jij jouw logge uit de kast hoeft te halen.

Het kan ook zo zijn dat je stofzuigen niet zo’n rotklus vindt en dit nog steeds een paar keer per week doet. Dan volstaat waarschijnlijk een basismodel die bijvoorbeeld dagelijks de kattenharen voor je opzuigt.

Vuildetectie

Een vuildetectie sensor zorgt er – zoals gezegd – voor dat het vuil op de vloer gedetecteerd word. De robotstofzuiger onthoudt deze plaats en om er zeker van te zijn dat het schoon is, gaat hij er meerdere malen overheen. Dit maakt het schoonmaakprogramma nog efficiënter.

Allergieën

Heb jij of iemand anders in je huishouden last van een allergie? Let dan op of er de robotstofzuiger een HEPA-filter heeft. Deze filters halen de kleinste stofdeeltjes zoals verschillende allergenen uit de lucht en verminderen de kans op allergische reacties.

Budget

De prijzen van robotstofzuigers variëren sterk. Zo heb je vanaf een paar honderd euro al een basismodel, terwijl je voor €1500 het meest geavanceerde model koopt.

Gelukkig is het assortiment aan robotstofzuigers sterk gegroeid in de afgelopen jaren. Gezien de toenemende populariteit van robotstofzuigers zal deze trend voorlopig wel doorzetten. Dit betekent dat de prijzen uiteindelijk zullen zakken!

Deebot stofzuigerrobot aan het opladen in oplaadstation

Dweilfunctie

Wil je dat jouw stofzuigerrobot ook dweilt? Geen probleem: er zijn inmiddels ook robotstofzuigers op de markt die kunnen dweilen. Denk hierbij echter ook aan je verwachtingen.

Net als een robotstofzuiger, is de dweiloptie een onderhoudsfunctie. Dit geldt bij de dweilfunctie echter nog eens dubbelop. Je kunt je vloer dus opfrissen met de dweilfunctie, maar deze bereikt nooit de resultaten die bijvoorbeeld een stoomreiniger bereikt.

Huisdieren

Als je huisdieren hebt, wil je natuurlijk een robotstofzuiger die haren probleemloos opzuigt. Let hierbij op het aantal borsteltjes en de zuigmond. Vaak hebben robotstofzuigers een borstel in de zuigmond om zo nog effectiever haren op te zuigen.

Bediening

Veel robotstofzuigers maken tegenwoordig gebruik van apps. Zo’n app geeft je toegang tot een scala aan mogelijkheden, maar dit is echt afhankelijk van het model.

Over het algemeen is het handiger om je stofzuiger robot te kunnen bedienen via een app dan via het apparaat zelf. Dat scheelt je onder andere veel bukken.

Dat wilt echter niet zeggen dat robotstofzuigers zonder apps minder goed schoonmaken. Het gaat hier wederom over jouw persoonlijke voorkeur en wat je verwacht van je robotstofzuiger.

Type vloer

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je geen robotstofzuiger koopt die alleen geschikt is voor harde vloeren als je alleen maar tapijt in je huis hebt.

Verschillende vloeren hebben verschillende eisen en het is zonde van je geld als je een robotstofzuiger koopt die niet goed presteert op het type vloer wat jij in je huis hebt.

Over het algemeen geldt dat robotstofzuigers het beste functioneren op harde vloeren en – afhankelijk van het model – minder goed op tapijt. Laagpolig tapijt is daarbij vaak makkelijker schoon te krijgen dan hoogpolig.

Veel gestelde vragen

Hoe vaak je de robotstofzuiger laat stofzuigen, hangt af van je omstandigheden. Heb je huisdieren, dan wil je de robot waarschijnlijk vaker laten stofzuigen. De meeste mensen laten hun robotstofzuiger eens per dag stofzuigen.

Ja, een robotstofzuiger kan dierenharen opzuigen. Er zijn zelfs robotstofzuigers die speciale borsteltjes hiervoor hebben om het opzuigen van dierenhaar gemakkelijker te maken.

Nee, de robotstofzuiger kan (nog) niet de traditionele stofzuiger vervangen, want hij kan bepaalde plaatsen in je huis niet stofzuigen. Denk hierbij aan traptreden, plinten, hoeken en onder bepaalde meubelstukken.

Elke robotstofzuiger heeft andere eigenschappen. Wat voor mij de beste robotstofzuiger is, hoeft voor jou nog niet de beste te zijn. Over het algemeen scoren robotstofzuigers van iRobot en Ecovacs echter bijzonder hoog.

Robotstofzuiger op laminaat met hondje en vrouw

Conclusie

 Of je nu voor de superslimme iRobot Roomba 960 gaat of voor een robot zoals de Ecovacs Deebot die ook dweilt, een ding is zeker: je zult je traditionele stofzuiger veel minder vaak nodig hebben.

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld der beste robotstofzuigers. Als je zelf één van de bovenstaande modellen hebt en een tip wilt achterlaten, dan kan dat hieronder.👇Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *