Wat Zijn de Beste Rookmelders?

Rook en rookalarm in kamer
Mariska

Mariska

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

Inhoudsopgave

Wist je dat de kans erg klein is dat je wakker wordt van rook? 😴 Als er brand ontstaat vertrouw je op je zintuigen, maar tijdens je slaap gaan daar de alarmbellen niet altijd rinkelen.

Daartegenover staat het gepiep van een rookmelder, waar je waarschijnlijk niet doorheen slaapt. Voor de veiligheid wil je dus de beste rookmelder. Hier vind je vijf aanraders op een rij! 

Top 5 Beste Rookmelders

Google Nest Protect V2

Beste Rookmelder Google Nest
Beste rookmelder
4.9/5

Stroomtoevoer: Batterij (variant op netstroom ook beschikbaar)
Smart home systeem:
Google Nest

Soort alarmsignaal: Geluid, licht, app melding
Garantie:
2 jaar

Fibaro Smoke Sensor

Beste Rookmelder Fibaro Smoke S
Beste koop
4.7/5

Stroomtoevoer: Accu/batterij
Smart home systeem:
Apple, Android & Windows via Toon

Soort alarmsignaal: Geluid, melding in app
Garantie:
2 jaar

Trust Smart Home By KlikAanKlikUit

Beste Rookmelder Klikaanklikuit
Makkelijkste rookmelder in gebruik
4.5/5

Stroomtoevoer: Batterij
Smart home systeem:
IFTTT

Soort alarmsignaal: Geluid, melding in app
Garantie:
2 jaar

Jalo KUPU

Beste Rookmelder Jalo Kupu W
Beste non-smart rookmelder
4.3/5

Stroomtoevoer: Batterij
Smart home systeem:
Niet van toepassing

Soort alarmsignaal: Geluid
Garantie: 
2 jaar

Alecto SA-100 mini

Beste Rookmelder Alecto
Beste budget rookmelder
4.1/5

Stroomtoevoer: Batterij
Smart home systeem:
Niet van toepassing

Soort alarmsignaal: Geluid
Garantie:
2 jaar

Rookmelders en veiligheidsadviezen

Rookmelders plaats je om de veiligheid in huis te verhogen. Daarom moeten ze aan allerlei veiligheidseisen voldoen. De fabrikant zorgt ervoor dat de rookmelder zo veilig mogelijk is, maar je moet er zelf voor zorgen dat de rookmelder op de juiste plaats hangt en op tijd wordt vervangen.

Waar plaats je een rookmelder?

Idealiter combineer je meerdere rookmelders; zo is de kans het grootst dat minstens één rookmelder dreigend gevaar detecteert. Heb je bijvoorbeeld alleen een rookmelder in de gang en ontstaat er brand in de keuken, dan duurt het langer voor de melder afgaat.

Een belangrijke plek voor rookmelders is de vluchtroute. In de praktijk komt dit vaak neer op de hal, overloop en in de buurt van de trap. Het is daarnaast ook verstandig om rookmelders op risicoplekken te plaatsen, zoals in de keuken of in de buurt van een open haard.

Omdat rook opstijgt, hang je rookmelders aan het plafond. Plaats ze minstens 50 centimeter van hoeken en muren af. Let er ook op dat rookmelders niet op de tocht of vlakbij een ventilatiesysteem hangen; dit kan verwarring voor het apparaat veroorzaken.

Onderhoud van rookmelders

Als de batterij leeg raakt of de rookmelder een dagje ouder wordt, functioneert het apparaat minder goed. Je moet dit soort zaken daarom goed in de gaten houden. Houd ten eerste de indicatie van de batterij in de gaten en vervang die voordat de batterij echt helemaal leeg is. 🔋

Test ook eens per maand of de rookmelder het nog wel goed doet. Veel rookmelders hebben daar een simpele knop voor. Het kost je daardoor maar een halve minuut van de dag om te ontdekken of jouw rookmelder nog veilig is.

Het laatste belangrijke advies is om je rookmelder na 10 jaar te vervangen. Het apparaat ziet er voor jou misschien uit alsof die het nog goed doet, maar neem liever niet het risico dat de melder op het moment van de waarheid met pensioen blijkt te zijn gegaan.

Achterkant van een rookalarm

De 5 Beste Rookmelders

#1 Google Nest Protect V2 – Beste rookmelder

Stroomtoevoer: batterij (variant op netstroom ook beschikbaar)
Smart home systeem: Google Nest

Soort alarmsignaal: Geluid, licht, app melding
Garantie: 2 jaar

Wil je dat alle Google Nest apparaten in huis samenwerken, inclusief de rookmelder? De Google Nest Protect V2 is dan waarschijnlijk waar je naar op zoek bent. 

Het geluidssignaal van deze rookmelder gaat waarschijnlijk niet onopgemerkt aan je voorbij, maar als je eens niet thuis bent, ontvang je ook via de Nest app (Android en iOS) een alarmsignaal. Heb je meerdere Google Nest rookmelders in huis, dan wordt je zelfs verteld op welke plek het gevaar precies dreigt.

Google nest rookmelder schuin
4.9/5

In deze Google Nest Protect rookmelder is ook een lichtje gebouwd: bij groen licht is alles in orde. Als de kleur op het apparaatje verandert, is het verstandig om de meldingen te checken.

We noemen de Google Nest Protect V2 nu wel een rookmelder, maar in de praktijk is het ook een koolmonoxidemelder. Met dit strak ontworpen apparaatje heb je dus allebei in één en ben je extra veilig.

Je hangt deze multifunctionele melder ook nog eens op waar je maar wilt, want dit apparaatje werkt op batterijen. Om het af te maken wordt het onderhoud een stuk makkelijker gemaakt, want als de batterij leeg dreigt te raken, word je door de app tijdig gewaarschuwd.

Kortom is deze Google Nest rookmelder een handig stukje technologie waar maar weinig nadelen over te benoemen zijn. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

 

Voordelen

Nadelen

#2 Fibaro Smoke Sensor – Beste koop

Stroomtoevoer: Accu/batterij
Smart home systeem: Android, Apple & Windows via Toon

Soort alarmsignaal: Geluid, melding in app
Garantie: 2 jaar

Fibaro smoke sensor zijkant
4.7/5

Je veiligheid is onbetaalbaar, maar dat betekent niet dat een goede rookmelder een vermogen hoeft te kosten. De Fibaro Smoke Sensor is daar het ideale voorbeeld van!

Voor een redelijke prijs heb je namelijk een rookmelder bij rookontwikkeling en snelle, hoge temperatuurverandering alarm slaat. 

Wil je gebruik maken van de smart functies, dan kan dat, maar heb je een Z-wave basisstation of Toon thermostaat nodig. 

Vervolgens koppel je de rookmelder met de Toon app voor iOS of Android aan je smartphone en krijg je bij dreigend gevaar naast een duidelijk geluidssignaal, ook een app melding.

Informatie over de batterijstand van zaken vind je ook terug in de app. Je sluit deze rookmelder dus niet op netstroom aan, waardoor je de Fibaro Smoke Sensor plaatst waar je maar wilt. 

Het klinkt tot nu toe allemaal erg goed, maar tijdens installatie speelt er wel een nadeeltje op: het plaatje waar je de rookmelder mee bevestigt heeft geen voorgeboorde schroefgaatjes. Daar moet je dus zelf even mee knoeien voordat je er klaar mee bent.

Onderhoud van de rookmelder en het in de gaten houden van zijn toestand is gelukkig wel makkelijk: in de app vind je daarvoor de benodigde gegevens. Vervolgens kun je de rookmelder ongeveer 2 jaar zorgeloos gebruiken. Daarna raakt de batterij leeg en moet deze worden vervangen.

Voordelen

Nadelen

#3 Trust Smart Home By KlikAanKlikUit – Makkelijkste rookmelder in gebruik

Stroomtoevoer: Batterij
Smart home systeem: IFTTT

Soort alarmsignaal: Geluid, melding in app
Garantie: 2 jaar

Voor iedereen die niet zo een held is met technologie, is de Trust Smart Home By KlikAanKlikUit de redder in nood. De naam van het merk geeft al aan hoe de producten zijn afgestemd op gebruiksgemak!

Met een druk op de knop test je of de rookmelder nog naar toebehoren werkt. Daar hoef je niet voor te zoeken, want er zit één duidelijke knop op de voorkant van de rookmelder.

Als je het graag simpel houdt en smart functies overbodig vindt, werkt deze rookmelder prima als standalone apparaat, maar voor de smart liefhebber is er ook een upgrade mogelijk.

Klikaanklikuit rookmelder schuin
4.5/5

Je hebt dan wel een bassistation nodig waar je de Trust Smart Home rookmelder mee verbindt. Vervolgens download je de IFTTT app voor Android of iOS en verbind je de melder met je smartphone of tablet. 

Meestal zijn smart apparaten beperkt tot één of een paar smart home systemen, maar bij IFTTT is dat wel anders. Dit verzamelplatform werkt namelijk samen met Google Home, Amazon Alexa, Sonos, Philips Hue en nog meer! Als gebruiker van verschillende besturingssystemen kan ik dat erg waarderen.

Bij de plaatsing van de rookmelder heb je evenveel keuzevrijheid, want dit apparaatje werkt op een batterij die ongeveer 3 jaar meegaat. Wanneer die leeg dreigt te raken, ontvang je ook weer simpelweg een notificatie.

Voordelen

Nadelen

#4 Jalo KUPU – Beste non-smart rookmelder

Stroomtoevoer: batterij
Smart home systeem: niet aanwezig

Soort alarmsignaal: geluid 
Garantie: 2 jaar

Jalo kupu rookmelder voorkant
4.3/5

Een simpele rookmelder met een strak design dat jou waarschuwt wanneer het nodig is: zo kun je de Jalo KUPU rookmelder kort omschrijven.

Het ontwerp met een fraai, satijnen finish is lekker minimalistisch en staat niet gek in huis, terwijl je wel de veiligheid verhoogt. Functie en vorm komen hier samen!

Zelfs als je nog nooit in je leven een hamer hebt aangeraakt, kun je deze rookmelder makkelijk plaatsen. Dankzij de dubbelzijde plakstrip is het een kwestie van plaatsen, aandrukken en je bent klaar.

Met één druk op de knop neem je de rookmelder vervolgens in werking. Is het tijd voor de maandelijkse testronde van je rookmelder? Houd het kapje dan 3 seconden lang ingedrukt. Als het alarm dan afgaat, werkt de melder zoals het hoort en kun je het weer uitzetten.

Een mogelijk minpuntje van deze rookmelder is dat je niet aan het apparaat kunt aflezen of de batterij bijna leeg is. Volgens de fabrikant gaat de batterij een jaar of 5 mee, dus je hebt in ieder geval ruim de tijd om reservebatterijen in te slaan.

Als het goed is, piept de melder afwisselend bij een lage batterijstand met intervallen, maar je kunt het verder niet echt in de gaten houden. Daarom een laatste tip: test deze rookmelder regelmatig én van tevoren, zodat je het verschil tussen het alarmsignaal en batterijsignaal herkent.

Voordelen

Nadelen

#5 Alecto SA-100 mini – Beste budgetrookmelder

Stroomtoevoer: Batterij
Smart home systeem: Niet van toepassing

Soort alarmsignaal: Geluid
Garantie: 2 jaar

Deze rookmelder van Alecto is simpel, goedkoop en effectief. Voor nog geen twee tientjes ben je voorzien van een rookmelder die je op tijd waarschuwt bij gevaar.

Het is een compact model en omdat deze rookmelder op batterijen werkt, is het apparaatje overal in huis te plaatsen en valt het niet zo op. Houd er dus wel rekening mee dat je deze melder niet op netstroom aansluit.

Je hebt geen gedoe met apps, basisstations of smart functies. Het enige wat je hoeft te doen is de brandmelder met batterijen plaatsen waar je hem wilt.

kleine rookmelder liggend
4.1/5

Geen smart functies betekent wel dat je geen andere brandmelders kunt koppelen. Wil je meerdere rookmelders, dan kan dat, maar dan werken ze allemaal zelfstandig. Je test en gebruikt de apparaten afzonderlijk en handmatig.

Omdat de Alecto SA-100 mini een erg simpele rookmelder is, valt er verder weinig over te zeggen. Met de knop test en bedien je de rookmelder en als er gevaar dreigt hoor je dat aan het geluidssignaal. Kort maar krachtig!

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe kies ik de beste rookmelder?

De beste rookmelder is niet voor iedereen hetzelfde product. Daarom let je op bepaalde eigenschappen die het verschil maken tussen een fijne of juist onhandige rookmelder.

Smart of niet smart?

Heb je meerdere slimme apparaten in huis? Ook van rookmelders zijn er smart varianten verkrijgbaar, zoals je inmiddels al hebt gezien. Op deze manier bekijk je instellingen en gegevens van de rookmelder in de app en zie je bijvoorbeeld hoe het met de batterij gesteld is. Als het alarm afgaat, krijg je ook een app melding.

Een nadeel van een slimme rookmelder is dat het wat meer moeite kost om het apparaat in te stellen en bedienen. Vaak heb je een basisstation nodig voor smart functies en moet dat basisstation ook aansluiten op jouw smart home systeem.

Stroomtoevoer

Stroom moet ergens vandaan komen, en rookmelders werken daarom op batterijen, een accu of netstroom. Elk type stroomtoevoer heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Een rookmelder op batterijen plaats je bijvoorbeeld waar je maar wilt. Die bewegingsvrijheid is wat meer beperkt als de rookmelder op netstroom werkt. Batterijen moet je echter weer op tijd vervangen, terwijl de netstroom waarschijnlijk niet snel op zal raken. 😉

Rookmelder nest in slaapkamer

Type alarmsignaal

Elke rookmelder maakt gebruik van een geluidssignaal, dat je waarschijnlijk wel kent als het duidelijke gepiep. Sommige rookmelders waarschuwen je ook op andere manieren. 

Zo verstuurt de slimme melder een notificatie naar je smartphone of tablet en geven bepaalde rookmelders een lichtsignaal af door middel van een gekleurd lampje.

Meerdere melders koppelen

In de meeste woningen is één rookmelder niet voldoende om je altijd op tijd te kunnen waarschuwen. Gebruik je smart rookmelders, dan kun je die vaak aan elkaar koppelen. Zo bekijk je met de app vanuit een centraal punt alle informatie van de melders en houd je alles bij.

Je ziet hierdoor in geval van rook waar de rookontwikkeling of brand begint. Rookmelders zonder smart functie zijn helaas niet op deze manier te koppelen. Het is dan nog wel mogelijk om meerdere rookmelders te plaatsen, maar ze werken dan allemaal zelfstandig.

Veel gestelde vragen

Het beste voor de veiligheid is om meerdere rookmelders te plaatsen. Rook stijgt op, en daarom is het plafond de beste plek voor rookmelders. Houd de rookmelders op een afstand van minstens 50 centimeter van hoeken en muren. Denk bij het kiezen van een plek ook aan risico’s zoals een open haard, de keuken, stopcontacten, enzovoorts.

Als jouw rookmelder afgaat zonder rook of brand in zicht, denk je al snel dat het apparaat een fout maakt. Dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Rookmelders kunnen ook een geluidssignaal afgeven omdat de batterij bijna leeg is. Meestal piept de melder dan met intervallen.

Let ook op de soort rookmelder: sommige rookmelders functioneren ook als koolmonoxidemelder. Koolmonoxide kunnen we zelf niet zien of ruiken, terwijl er bij een te hoog gehalte wel degelijk gevaar dreigt. De melder kan in dit geval dus ook alarm slaan omdat het te veel koolmonoxide meet.

Voor alle rookmelders geldt het veiligheidsadvies om ze na 10 jaar te vervangen. Om die reden gaan we uit van een maximale levensduur van 10 jaar.

Werkt de rookmelder op batterijen, dan moeten die op tijd worden vervangen. Meestal gaan de batterijen van rookmelders 2, 5 of 10 jaar mee. Bekijk bij aanschaf wat de geschatte levensduur van de batterij is en controleer tussendoor de batterijstand van jouw rookmelder.

Conclusie: de beste rookmelder

Naar de beste rookmelder met de handigste functies hoef je niet verder te zoeken, want dat is duidelijk de Google Nest Protect V2 op nummer één!

Is die net iets te prijzig voor jouw smaak? De Fibaro Smoke Sensor krijgt een mooie tweede plek en is een fijn alternatief met een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Ik hoop je met deze lijst geholpen te hebben. Heb je nog vragen, laat het ons dan hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *