Optimaliseer je Verbinding met de Beste Router voor Glasvezel

Ruth Snijders

Geschreven door: Ruth Snijders

Glasvezel is leuk en aardig, maar je router moet er wel iets mee kunnen.

Optimaliseer je Verbinding met de Beste Router voor Glasvezel

Heb je een nieuw abonnement afgesloten bij de snelste provider, of zijn ze eindelijk glasvezel komen leggen in je wat verder afgelegen straat? Daar wil je wel optimaal gebruik van maken – en dat doe je met de beste router voor glasvezel!

Net zoals andere gespecialiseerde routers zich op specifieke verbindingen richten, zoals een 4G-router, een mifi-router of specifiek de beste gaming-router, richt een router voor glasvezel zich specifiek op degenen die glasvezel in huis hebben.

Nu we dat duidelijk hebben, nodig ik je uit om de beste modellen van nu alvast hieronder te bekijken!

Waarom een router voor glasvezel kopen?

Als je glasvezel in huis hebt, dan heb je ook een router nodig die de snelheid van glasvezel internet kan bijbenen. Een goede router moet altijd passen bij het soort breedbandinternet dat je in huis hebt.

Glasvezelinternet heeft een zeer stabiele internetverbinding, hoge internetsnelheid, hoge upload- en downloadsnelheid en een constant hoge beeldkwaliteit bij het kijken van tv.

Bij glasvezel zijn snelheden van meer dan 100 terabits gemeten, waarbij 1 terabit gelijk staat aan 1000 Gigabit. In Nederland liggen de snelheden van glasvezelinternet tussen de 100 Mbps en 1 Gbps, vergeleken bij ADSL waar de maximale snelheid 80 Mbps is en bij kabel internet worden snelheden tot 200 Mbps aangeboden.

Mbps?

Dit (net als 'Mbit/s') staat voor megabits per seconde, wat de snelheid van data-uitwisseling aangeeft. Verwar megabit (mb) niet met megabyte (MB): 1 megabyte bevat 8 megabits.

Ook is het makkelijk de snelheden door elkaar te halen: 1 Mbps staat dus voor 1 megabit per seconde, terwijl 1 MBps (spot de hoofdletter!) staat voor 1 megabyte per seconde.

Om de hogesnelheden van glasvezel te behalen dient de router geschikt te zijn voor glasvezel. Het is van belang dat de WAN-aansluiting van de router een hoge doorvoersnelheid heeft. Heb je een Gigabit glasvezel internetaansluiting dan dient de router over een Gigabi WAN-poort te beschikken om het maximale uit de verbinding te halen.

In de praktijk haal je natuurlijk nooit de theoretische maximale snelheid die ze bij de ideale testomstandigheden behalen. Toch is het hebben van een router die speciaal is ontworpen voor glasvezel wel handig. Heb je een aansluiting van glasvezel voor 1000 Mbps, dan heb je ook een router nodig die deze snelheid aan kan.

Glasvezel vs. ADSL vs. kabel

ADSL, kabel en glasvezel zijn allemaal vormen van breedbandinternet en staan bekend als een snelle en stabiele internetverbinding. ze hebben allemaal hun eigen, specifieke eigenschappen – dus hoe weet je zeker of glasvezel het beste voor jou is?

ADSL staat voor asymmetric digital subscriber line. ADSL is een digitale verbinding waarbij het downloaden van data sneller gaat dan het uploaden. Bij ADSL gebruik je de telefoonlijn om informatie over het internet te versturen en ontvangen. Je kunt je voorstellen dat dit een uitstervend verbindingstype is.

Bij kabelinternet wordt, naast het televisiesignaal, ook het internetsignaal over de kabel naar je huishouden gestuurd. Hiervoor heb je een kabelmodem nodig. Bij kabelinternet maken jij en je buren gebruik van dezelfde kabel. De kabeltechniek zorgt ervoor dat elke huisaansluiting zijn eigen frequentie heeft op de kabel.

Een glasvezelkabel is een haardunne vezel die gemaakt is van een speciaal soort glas. Signalen worden door de kabel snel betrouwbaar over grote afstanden verstuurd. Glasvezel internet biedt de hoogste internetsnelheden van alle vormen van breedbandinternet. Bij glasvezel is de upload- en downloadsnelheid altijd even hoog.

TP-Link Archer AX55
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
WAN-poorten: 1
Ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Quality of Service (QoS): Ja
Netwerkbeveiliging: WPA3
Gewicht: 933 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

TP-Link Archer AX73

TP-Link Archer AX73
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi snelheid totaal: 5400 Mbps
WAN-poorten: 1
Ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Quality of Service (QoS): Ja
Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2
Gewicht: 1501 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2022

TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2022
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
WAN-poorten: 1
Ethernet poorten: 3
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Quality of Service (QoS): Ja
Netwerkbeveiliging: Firewall | Url-filtering | WPA | WPA2 | WPA3
Gewicht: 2454 gram
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Beste router voor glasvezel: Hoe maak ik de beste koop?

Als je een glasvezel aansluiting hebt dan wil je natuurlijk ook dat de mogelijkheden die er zijn om de snelheid tot zijn recht te laten komen, gebruikt worden. Om de beste router voor glasvezel te kiezen, moet je kijken naar een aantal punten.

Modem en router

Anders dan bij kabel en ADSL, wordt een glasvezel modem bijna altijd in de meterkast geplaatst, want in de meeste gevallen zit hier de glasvezelaansluiting.

Het glasvezelmodem is een speciaal soort modem dat het signaal van de glasvezelverbinding omzet in leesbare data voor alle apparaten in huis. Vaak is het glasvezel modem uitgerust met een router, en krijg je deze van je internetprovider.

Modem-router van je provider?

Het modem en de router van je internetprovider zitten meestal samen in één apparaat. Hierdoor moet je eerst router in zogeheten 'bridge mode' zetten als je de beste router voor glasvezel wilt aansluiten. Je gebruikt dan alleen het modem dat in het apparaat zit, omdat dat je verbindt met het internet dat je provider je aanbiedt. Je nieuwe router sluit je vervolgens aan op de modem-routercombinatie, waarna je de router kunt gebruiken.

Heb je de beste mesh-router of de beste router voor Ziggo die glasvezel aankan gevonden? Dan is de kans groot dat dit meteen de beste router voor glasvezel is, mits deze middels enkele handige eigenschappen de snelheid van glasvezel weet te benutten.

Witte router op tafel voor een blauw groene muur

Frequentiebanden en -kanalen

De router die je gebruikt voor de wifi-verbinding werkt op een bepaalde frequentie en in een bepaalde band. Zelfs de oudste router werkt op 2,4 GHz, welke meteen een groot bereik heeft. Dat betekent echter ook dat veel van je bestaande apparatuur hierop werkt. Sterker nog: zelfs magnetrons en babyfoons zenden signalen uit op deze frequentie.

Inmiddels hebben de meeste routers daarom een extra wifi-frequentie, 5 GHz. Dit maakt de kans op storingen van andere apparatuur kleiner. Een kanttekening is wel dat het bereik van de 5 GHz kleiner is dan dat van 2,4 GHz, maar het fijne is dat 5 GHz tegelijkertijd veel sneller is.

Sinds kort bestaat er ook een 60 GHz-band. Deze is nóg sneller dan 5 GHz en – je raadt het al – heeft een kleiner bereik. Dit komt meestal neer op enkele meters rondom de router of een ander access point (een apparaat dat een wifi-signaal uitzendt).

Naast verschillende frequenties kent wifi ook verschillende kanalen. Een kanaal dat door veel huishoudens wordt gebruikt zorgt voor tragere wifi-verbinding. De keuze voor een rustig wifi-kanaal is dus van groot belang voor een stabiele wifi-verbinding.

Sommige routers kiezen automatisch het rustigste wifi-kanaal. Beschikt de router hier niet over dan kan je kiezen uit verschillende vrije wifi-kanalen. Met behulp van apps op je smartphone, zoals de wifi-kanaal scanner van Netspot, kun je op zoek naar het vrijste kanaal.

Wifi-protocollen

Draadloze netwerken gebruik een wifi-verbinding die volgende bepaalde protocollen – ook wel ’standaarden’ – tot stand komt.

Oudere standaarden zijn Wireless-A/B/G, de meest voorkomende standaard is momenteel Wireless-N, de nieuwste en snelste zijn Wireless AC, Wireless AD en Wireless AX. Om optimaal gebruik te maken van een snelle wifi-standaard dient zowel de zender als ontvanger dezelfde standaard aan te kunnen.

Hier onder de bestaande lijst van wifi-standaarden van nieuw naar oud, snel naar langzaam:

 • 802.11ax is de nieuwste standaard, ook wel bekend als wifi 6 of Wireless AX. Wifi 6 werkt zowel op de 2,4 GHz-frequentie als de 5 GHz-frequentie, met daarbovenop nog een extra 5 GHz-frequentie, of een 60 GHz-frequentie. Theoretisch gezien kan wifi 6 snelheden van 1148 tot 4800 Mbps halen, in de praktijk is dit circa 450 tot 2200 Mbps.
 • 802.11ac – bekend als wifi 5 of Wireless AC – werd in twee fases geïntroduceerd. Wave 1 introduceerde meerdere kanalen, wat meer bandbreedte beschikbaar maakt. Wave 2 introduceerde Multi-User MIMO (MU-MIMO), waar ik later op terugkom. Theoretisch gezien haalt wifi 5 hiermee snelheden van 433 tot 2600 Mbps, in de praktijk liggen de snelheden rond de 200 tot 1200 Mbps.
 • 802.11n introduceerde routers die op zowel 2,4 GHz als 5 GHz werken. Theoretisch gezien bereikt dit protocol snelheden van 150 tot 600 Mbps; in de praktijk is dit ongeveer 65 tot 250 Mbps.
 • 802.11a/g zijn verouderde standaarden en behalen een maximale snelheid van 54 Mbps. In de praktijk is dit vaker ongeveer 25 Mbps.
 • 802.11b is de allereerste wifi-standaard. Werkt op 2.4 GHz en heeft een maximale bandbreedte van 11 Mbps, alhoewel in de praktijk haalt het een snelheid van ongeveer 5 Mbps.

Extra functies

Draadloze routers hebben een verscheidenheid aan functies. Hoe meer extra snufjes de router heeft, hoe hoger je kunt verwachten dat de prijs is. Gelukkig worden deze zaken steeds gebruikelijker, en daarmee steeds toegankelijker.

Hoe meer apparaten verbinding maken met het wifi-netwerk thuis, hoe trager de verbinding. Oudere routers kunnen slechts communiceren met één apparaat tegelijk, Single-User, Multiple-Input, Multiple-Output technologie (SU-MIMO).

Nieuwere routers maken gebruik van Multi-User, Multiple-Input, Multiple-Output technologie (MU-MIMO). Deze technologie laat de wifi-router communiceren met meerdere apparaten tegelijk, hierdoor hoeven apparaten minder lang te wachten op een signaal en wordt het netwerk veel sneller.

Een andere functie die handig op een router is is Quality-of-Service (QoS). QoS stelt een netwerkapparaat in staat om verschillende soorten netwerkverkeer te onderscheiden van elkaar en vervolgens verschillende gedragingen toe te passen op specifieke types verkeer.

Met band steering stuurt een router de verbinding met een aangesloten apparaat naar de optimale frequentie. Band steering zorgt voor een gelijkmatige belasting van het wifi-netwerk, waardoor alle draadloze netwerkapparaten in het thuisnetwerk een snelle en stabiele verbinding hebben.

Beamforming is een techniek die een draadloos signaal focust op een specifiek apparaat. Een enkele antenne die een draadloos signaal uitzendt, straalt dat signaal in alle richtingen uit. Door een signaal in een specifieke richting te focussen met meerdere antennen, stelt beamforming je in staat een sterker signaal te leveren aan de ontvanger.

Specificaties van routers voor glasvezel vergelijken

Wifi-standaardWifi snelheid totaalWAN-poortenEthernet poortenBedrade snelheidNetwerkbeveiligingGewicht
1TP-Link Archer AX55Wireless AX3000 Mbps15Gigabit (Tot 1000 Mbps)WPA3933 gram
2TP-Link Archer AX73Wireless AX5400 Mbps15Gigabit (Tot 1000 Mbps)WPA | WPA21501 gram
3TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2022Wireless AX3000 Mbps13Gigabit (Tot 1000 Mbps)Firewall | Url-filtering | WPA | WPA2 | WPA32454 gram
4TP-Link Deco X60 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2020Wireless AX3000 Mbps12Gigabit (Tot 1000 Mbps)WPA2-PSK | WPA-PSK | Firewall2995 gram
5AVM FRITZ!Box 7590 AXWireless AX3200 Mbps14Gigabit (Tot 1000 Mbps)WPA31176 gram

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps

WAN-poorten: 1

Ethernet poorten: 5

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Netwerkbeveiliging: WPA3

Gewicht: 933 gram

TP-Link Archer AX73

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi snelheid totaal: 5400 Mbps

WAN-poorten: 1

Ethernet poorten: 5

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2

Gewicht: 1501 gram

TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2022

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps

WAN-poorten: 1

Ethernet poorten: 3

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Netwerkbeveiliging: Firewall | Url-filtering | WPA | WPA2 | WPA3

Gewicht: 2454 gram

TP-Link Deco X60 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2020

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps

WAN-poorten: 1

Ethernet poorten: 2

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Netwerkbeveiliging: WPA2-PSK | WPA-PSK | Firewall

Gewicht: 2995 gram

AVM FRITZ!Box 7590 AX

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi snelheid totaal: 3200 Mbps

WAN-poorten: 1

Ethernet poorten: 4

Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)

Netwerkbeveiliging: WPA3

Gewicht: 1176 gram

Snelheidsbeperkingen

Glasvezelsnelheden liggen tussen de 100 Mbps en 1 Gbps. Een router die geschikt is voor glasvezel haalt deze hoge snelheden. Een router met Wireless AC of AX is geschikt voor de snelheden die glasvezel theoretisch gezien en in de praktijk haalt.

Ga je voor een bedrade verbinding, bijvoorbeeld tussen je router en je desktop pc of je printer? Dan is het van belang dat de LAN-aansluiting van je router – waarmee je andere apparatuur in huis aan je router verbindt – een hoge doorvoersnelheid kan behalen.

Wanneer je een internetabonnement hebt dat je tot 1 Gbps aan snelheid geeft, dient de router over een Gigabit LAN-poort te beschikken. Dezelfde logica geldt ook voor andere snelheden – die van je abonnement en die waarmee je router compatibel is, moeten overeenkomen om het meeste uit je glasvezelverbinding te halen.

De snelheid die op de router binnenkomt bepaalt uiteindelijk de snelheid en sterkte van het signaal dat de router uitzendt. Je behaalt natuurlijk nooit de theoretische snelheid die behaald zijn onder de ideale testomstandigheden. Er zit altijd wel iets op de lijn dat het signaal in de weg zit, zoals een betonnen muur.

Nieuwsgierig naar hoe je draadloze netwerk uiteindelijk presteert? Verschillende apps brengen de snelheid van de wifi-verbinding in kaart, zoals het eerdergenoemde Netspot. Zo weet je precies hoe goed de verbinding in huis is en waar het signaal slechter is.

Op zo’n zwakke plek plaats je bijvoorbeeld een goede wifi-repeater, of je moet – als je een mesh-netwerk hebt – een extra satelliet plaatsen.

Wat is een mesh-netwerk?

Een mesh-netwerk bestaat uit een mesh-router en meerdere satellieten. Deze werken samen om één groot wifi-netwerk te vormen. De router en de satellieten werken of draadloos, of bekabeld samen. Dit laatste zorgt voor een zo stabiel mogelijk wifi-netwerk, maar je moet wel veel kabels trekken (als die nog niet op de juiste plekken liggen).

Beveiliging

Met een onbeveiligd of slecht beveiligd draadloos netwerk is het voor hackers eenvoudig je persoonlijke gegevens in te zien; of de internetverbinding te misbruiken voor kwalijke zaken.

Een beveiligd draadloos netwerk draait om het versleutelen van het signaal van je router. Om de beveiliging van je draadloos netwerk te controleren is het goed om te weten welke beveiliginginstellingen er eigenlijk zijn:

 • Open, oftewel helemaal geen versleuteling.
 • WEP-encryptie is een oude technologie die eenvoudig te kraken is. Het is aan te raden om een nieuwe router met WPA of WPA2 beveiliging aan te schaffen.
 • WPA is een betere beveiliging voor het draadloze netwerk en vele malen moeilijker te kraken dan WEP.
 • WPA2 is een nog geavanceerdere encryptietechniek. Het is geen vervanger voor WPA; het heeft alleen een sterkere encryptie.
 • Firewalls zie je in veel moderne routers. Heeft de router een firewall, dan haal je een deel van je verdedigingslinie een stapje naar voren: de router controleert het netwerkverkeer voordat het bij de apparaten op het thuisnetwerk komt.
 • WPA3 maakt gebruik van moderne versleutlingsmethoden en zorgt onder andere voor een verhoogde beveiliging tegen zogenaamde 'woordenboekaanvallen'. Zo wordt voorkomen dat er automatisch wachtwoorden voor je wifi-netwerk worden uitgeprobeerd.

Hoe je de netwerkbeveiliging precies instelt is te lezen in de handleiding van de router.

De 5 beste routers voor glasvezel op een rij

1. TP-Link Archer AX55
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
WAN-poorten: 1
Ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Beamforming: Nee
MU-MIMO: Nee
Quality of Service (QoS): Ja
Seamless Roaming: Nee
Aantal usb 2.0-poorten: 0
Aantal usb 3.0-poorten: 1
Netwerkbeveiliging: WPA3
Gewicht: 933 gram

2. TP-Link Archer AX73

2. TP-Link Archer AX73
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi snelheid totaal: 5400 Mbps
WAN-poorten: 1
Ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Beamforming: Ja
MU-MIMO: Ja
Quality of Service (QoS): Ja
Seamless Roaming: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: 0
Aantal usb 3.0-poorten: 1
Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2
Gewicht: 1501 gram

3. TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2022

3. TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2022
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
WAN-poorten: 1
Ethernet poorten: 3
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Beamforming: Ja
MU-MIMO: Ja
Quality of Service (QoS): Ja
Seamless Roaming: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: 0
Aantal usb 3.0-poorten: 0
Netwerkbeveiliging: Firewall | Url-filtering | WPA | WPA2 | WPA3
Gewicht: 2454 gram

4. TP-Link Deco X60 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2020

4. TP-Link Deco X60 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2020
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
WAN-poorten: 1
Ethernet poorten: 2
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Beamforming: Ja
MU-MIMO: Ja
Quality of Service (QoS): Ja
Seamless Roaming: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: Geen
Aantal usb 3.0-poorten: Geen
Netwerkbeveiliging: WPA2-PSK | WPA-PSK | Firewall
Gewicht: 2995 gram

5. AVM FRITZ!Box 7590 AX

5. AVM FRITZ!Box 7590 AX
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi snelheid totaal: 3200 Mbps
WAN-poorten: 1
Ethernet poorten: 4
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Beamforming: Nee
MU-MIMO: Ja
Quality of Service (QoS): Nee
Seamless Roaming: Nee
Aantal usb 2.0-poorten: 0
Aantal usb 3.0-poorten: 2
Netwerkbeveiliging: WPA3
Gewicht: 1176 gram

Veelgestelde vragen over routers voor glasvezel

Wat is glasvezelinternet?

Zoals de naam al aangeeft, bestaat een glasvezelkabel uit zeer dunne vezels van zeer helder glas. Deze speciale glassoort is uitstekend om data met hoge snelheden te versturen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van laserlicht op een manier dat je kunt vergelijken met het geven van morsesignalen met een zaklamp, alleen dan in een veel sneller tempo.

Hoe werkt glasvezel?

Glasvezel is een haardunne vezel gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie via het glasvezelnetwerk wordt verzonden met behulp van laserlicht.

Door laserlicht met zeer hoge snelheid aan en uit te schakelen, worden digitale gegevens doorgegeven. De informatie verplaatst zich razendsnel door de glasvezel – ± 30% minder snel dan de snelheid van het licht.

Wat is een router?

Met een router zet je een draadloos netwerk op via wifi. Hier verbind je vervolgens apparaten aan, zoals je computer, je telefoon of zelfs een slimme deurbel.

Een router zorgt voor het verzenden van datapaketten tussen al deze apparaten en het verdere internet, en kiest hierbij de kortste route. De router vraagt de datapaketten aan, en gaat via het modem naar de server van je internetprovider.

Conclusie

Ik hoop dat na het lezen van deze koopgids het belang voor een router voor glasvezel duidelijk is. Vergeet vooral niet te denken aan de wifi-protocollen die je router én je eigen apparatuur ondersteunen, alsook beschikbare veiligheidsopties en andere extra opties, zoals MU-MIMO!

Heb je nog vragen, tips of opmerkingen? Laat dan een berichtje achter! Bedankt voor het lezen.

Was dit artikel behulpzaam?

Ruth Snijders
Productexpert