Ontdek Hier de Beste Router voor Ziggo!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Haal het meeste uit je abonnement.

Ontdek Hier de Beste Router voor Ziggo!

De router die je van Ziggo krijgt, heeft vaak een tegenvallend bereik en is meestal ook niet de snelste. Daarom gaan mensen op zoek naar een nieuwe router: ze willen de beste router voor Ziggo. In dit artikel lees je er meer over. Hieronder vind je alvast de beste routers voor Ziggo op een rijtje.

Waarom een router voor Ziggo kopen?

Hoewel Ziggo een goede router-modemcombinatie bij het abonnement levert, zijn deze niet vergelijkbaar met duurdere modellen. Duurdere modellen zoals bijvoorbeeld de routers van Netgear en TP-Link zorgen voor een betere en vaak stabielere wifi-verbinding.

De voordelen van een aparte router heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Sneller internet (minder latency)
  • Beter bereik
  • Stabieler internet, vooral wanneer je met meerdere apparaten tegelijk gebruik maakt van het internet

Ben je op zoek naar een router die mee kunt nemen, of een back up voor je router? Dan is een goede mifi-router of een goede 4G-router het overwegen waard.

Hoe krijg ik een snellere internetverbinding?

Er zijn twee mogelijkheden om je internetverbinding te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld de beste router uit onze top 5 kopen. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt. Met een de beste router ben je klaar voor de toekomst en koop je voorlopig geen nieuwe router meer.

De tweede optie is om een router te kopen die specifiek bij jouw Ziggo pakket past. Bijna iedereen die internet en tv wilt, kiest tegenwoordig voor een kant-en-klaar pakket. In Nederland vind je meerdere bedrijven die gecombineerde pakketten aanbieden.

Hierbij kies je uit verschillende pakketten met bijbehorende snelheden. Vaak is er een snel pakket, een sneller pakket en het snelste pakket. Deze pakketten hebben vervolgens allemaal een andere naam.

Het is voor veel mensen lastig om te begrijpen wat de aangegeven snelheden precies betekenen. Wat is het merkbare verschil tussen een downloadsnelheid van bijvoorbeeld 40 Mbps en 200 Mbps? En wanneer is 40 Mbps voldoende?

Waar staat Mbps voor?

Mbps staat voor Megabits per seconde en wordt ook wel aangegeven als Mb/s. Hoe hoger het aantal Mbps is, hoe sneller je internet, maar er zijn factoren die invloed hebben op de snelheid. Denk hierbij vooral aan de router, waar deze staat en hoeveel mensen er gebruik van maken. 

Je ziet bij de abonnementen twee verschillende getallen voorbij komen: de downloadsnelheid en de uploadsnelheid. Wanneer je bijvoorbeeld 45/24 ziet staan, dan betekent dit dat je downloadsnelheden tot 45 Mbps kunt verwachten, en uploadsnelheden tot 24 Mbps.

Om het simpel te houden: bestaat jouw huishouden uit meerdere mensen die vaak tegelijkertijd internetten, gamen en/of video's streamen? Kies dan voor het abonnement met een hogere snelheid. Gebruik je het internet een paar keer per dag en ben je niet afhankelijk van een hoge snelheid, dan zijn de pakketten met de lagere snelheden vaak prima geschikt.

Omdat veel mensen niet weten wat te kiezen, kiezen de meeste mensen voor het middelste pakket van Ziggo. Dit is natuurlijk prima, maar er zit wel een klein addertje onder het gras. Ziggo geeft je bij elk pakket een gratis router. Deze past niet altijd bij de snelheid die je bij het pakket bereikt.

Wanneer je bijvoorbeeld een pakket bestelt met een maximale snelheid van 200 Mbps en je router kan niet sneller dan 100 Mbps, dan haal je niet het meeste uit je abonnement. In dit artikel vind je daarom de beste routers die het beste bij jouw Ziggo-abonnement passen.

Wanneer je wifi-signaal zwak is, kan dit aan de router liggen, maar ook aan waar deze staat en hoe dik je muren zijn. Wil je je signaal versterken, dan is de aanschaf van een wifi-repeater een goed idee.

Zwarte router met antennes

De Ziggopakketten uitgelegd

De pakketten van Ziggo veranderen van tijd tot tijd. De informatie die je hieronder vindt, is op het moment van schrijven correct.

Ziggo Giga

Momenteel is Ziggo Giga het snelste internetpakket wat Ziggo heeft. Onder ideale omstandigheden haal je met dit pakket downloadsnelheden tot 1000 Mbps en uploadsnelheden tot 50 Mbps. Met ideale omstandigheden bedoel ik hier wanneer je de beste router en dergelijke hebt.

Ziggo Giga is nog niet overal in Nederland beschikbaar, maar blijft uitbreiden. Het is een goed idee om op de Ziggo website te checken of Giga al in jouw woonplaats beschikbaar is.

Hoewel Ziggo Giga - in de ideale omstandigheden - garant staat voor een hoge snelheid, is dit pakket ietwat overkill voor de gemiddelde thuisgebruiker. Het is bedoelt voor gebruikers die veel dataverkeer verrichten.

Denk hierbij aan video-editors die constant bewerkte video's naar hun server sturen. Wil je optimaal gebruikmaken van dit pakket, dan heb je in ieder geval een goede bijpassende router nodig.

Let op: Ziggo biedt geen volledige glasvezelverbinding. Andere providers doen dit wel. Wil je glasvezelverbinding, overweeg dan de beste router voor glasvezel.

Ziggo Max

Ziggo Max is de eerst volgende optie na Ziggo Giga. Bij dit pakket horen downloadsnelheden van maximaal 400 Mbps en uploadsnelheden van 50 Mbps. Dit pakket is prima te gebruiken voor commercieel gebruik. Gebruik je het thuis, dan is dit pakket ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld elke week live voetbal kijkt op je smart-tv.

Ook is dit pakket voor gamers die er zeker van willen zijn dat ze altijd voldoende bandbreedte hebben. Wonen er bij jouw thuis meerdere enthousiaste gamers? Overweeg dan de beste gaming-router. Deze zorgen ervoor dat je zonder lag en frustratie gamet.

Voor normaal, gemiddeld gebruik, is dit pakket waarschijnlijk iets teveel van het goede. Met dit pakket ben je echter wel verzekerd van goede snelheden. Ben je net zoals ik en wil je altijd het beste, dan is dit pakket een goede keuze voor je.

Hou er rekening mee dat de standaard router van Ziggo niet goed genoeg is voor dit pakket. Kies daarom een betere router zoals een goede mesh-router en je internet is stabieler en bereikt de snelheden die geadverteerd worden.

Ziggo Complete

Ziggo Complete is het meest populaire pakket van Ziggo. Dit pakket belooft downloadsnelheden tot 250 Mbps en uploadsnelheden to 25 Mbps. Zelfs als je met tien laptops tegelijkertijd YouTube filmpjes bekijkt, zijn deze snelheden genoeg.

Hoewel je misschien zelden de maximale snelheden gebruikt, bereik je alsnog hogere snelheden met een betere router.

Ziggo start

Het Ziggo Start pakket biedt downloadsnelheden tot 50 Mbps en uploadsnelheden tot 5 Mbps, Voor mensen die graag op een 2K- of 4K- resolutie films kijken is dit niet voldoende. Kijk je echter alleen in HD films op Netflix, dan bied dit pakket genoeg snelheid.

Verder kun je natuurlijk internetten terwijl je YouTube filmpjes bekijkt of via Spotify naar muziek luistert. Voor de intensieve internetgebruiker is dit pakket echter vaak niet genoeg en loop je tegen frustratie aan.

TP-Link Archer AX55
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Nee
Aantal usb 2.0-poorten: 0
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

TP-Link Archer AX73

TP-Link Archer AX73
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 5400 Mbps
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: 0
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2022

TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2022
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous tri-band
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Ethernet poorten: 3
MU-MIMO: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: 0
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

De beste router voor Ziggo: Hoe maak ik de beste koop?

Deze koopgids is gericht op hoe je de beste router voor Ziggo kiest. Je leest er hieronder meer over!

Snelheid van je pakket

Wanneer je op zoek gaat naar de beste router voor je Ziggo-pakket, hou je rekening met de snelheid die dat pakket je biedt. Wanneer je Ziggo Start hebt, heb je een andere router nodig dan wanneer je Ziggo Giga hebt. Je nieuwe router moet natuurlijk wel de snelheid van het pakket aankunnen, anders heb je er niets aan.

Aantal verbindingen en MU-MIMO

Hoeveel mensen maken er gebruik van het internet en dan met name: hoeveel verschillende apparaten maken er tegelijkertijd gebruik van je verbinding? Dit is belangrijk om te weten, omdat je er op deze manier achter komt of je op MU-MIMO-ondersteuning moet filteren. MU-MIMO zorgt ervoor dat je, simpel gezegd, met meerdere apparaten tegelijkertijd, gebruik maakt van je wifi-verbinding.

Wanneer MU-MIMO besproken word, zie je dat er vaak twee nummers voor staan:

  • 2x2 MU-MIMO: er zijn twee datastromen beschikbaar
  • 3x3 MU-MIMO: er zijn drie datastromen beschikbaar
  • 4x4 MU-MIMO: er zijn vier datastromen beschikbaar

Hoe meer dataverkeer er is op je verbinding, hoe meer ruimte er nodig is om dit verkeer goed door te laten stromen.

Frequentiebanden

Tegenwoordig zijn bijna alle routers dual-band. Dit betekent dat ze wisselen tussen 2,4 GHz en de snellere 5 GHz. Nog beter is een simultaneous dual-band: de router bevindt zich gelijktijdig op beide banden, waardoor er niet constant geswitcht hoeft te worden.

Inmiddels zijn er ook simultaneous tri-band routers verkrijgbaar. Deze hebben drie banden; meestal een tweede 5 GHz band of een nog snellere 60 GHz-band. Dit is vooral handig voor mensen die constant op het internet te vinden zijn. Denk aan thuiswerken, maar ook grotere gezinnen.

Specificaties van routers voor Ziggo vergelijken

Wifi-standaardWifi-bandenWifi snelheid totaalEthernet poortenMU-MIMOAantal usb 2.0-poorten
1TP-Link Archer AX55Wireless AXSimultaneous dual-band3000 Mbps5Nee0
2TP-Link Archer AX73Wireless AXDual-band5400 Mbps5Ja0
3TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2022Wireless AXSimultaneous tri-band3000 Mbps3Ja0
4TP-Link Deco X60 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2020Wireless AXSimultaneous dual-band3000 Mbps2JaGeen
5AVM FRITZ!Box 7590 AXWireless AXDual-band3200 Mbps4Ja0

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps

Ethernet poorten: 5

MU-MIMO: Nee

Aantal usb 2.0-poorten: 0

TP-Link Archer AX73

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Dual-band

Wifi snelheid totaal: 5400 Mbps

Ethernet poorten: 5

MU-MIMO: Ja

Aantal usb 2.0-poorten: 0

TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2022

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Simultaneous tri-band

Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps

Ethernet poorten: 3

MU-MIMO: Ja

Aantal usb 2.0-poorten: 0

TP-Link Deco X60 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2020

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps

Ethernet poorten: 2

MU-MIMO: Ja

Aantal usb 2.0-poorten: Geen

AVM FRITZ!Box 7590 AX

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Dual-band

Wifi snelheid totaal: 3200 Mbps

Ethernet poorten: 4

MU-MIMO: Ja

Aantal usb 2.0-poorten: 0

Prijs-kwaliteitverhouding

Zoals eerder al benoemd: heb je het startpakket van Ziggo, dan investeer je niet in een peperdure router. Doe onderzoek naar wat jij belangrijk vind in een router. Het is natuurlijk prima om de beste router te kopen, maar wanneer je abonnement daar niet bij past, is dit zonde van je geld en is de prijs-kwaliteitverhouding niet in balans.

Hieronder vind je de beste routers voor Ziggo op een rijtje.

De 5 beste routers voor Ziggo op een rij

1. TP-Link Archer AX55
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Nee
Aantal usb 2.0-poorten: 0

2. TP-Link Archer AX73

2. TP-Link Archer AX73
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 5400 Mbps
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: 0

3. TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2022

3. TP-Link Deco X50 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2022
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous tri-band
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Ethernet poorten: 3
MU-MIMO: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: 0

4. TP-Link Deco X60 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2020

4. TP-Link Deco X60 Mesh Wifi 6 (3-pack) - 2020
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Ethernet poorten: 2
MU-MIMO: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: Geen

5. AVM FRITZ!Box 7590 AX

5. AVM FRITZ!Box 7590 AX
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 3200 Mbps
Ethernet poorten: 4
MU-MIMO: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: 0

Veelgestelde vragen over routers voor Ziggo

Hieronder beantwoord ik een paar van de meest gestelde vragen over routers voor Ziggo.

Welke router krijg ik van Ziggo?

Welke router je van Ziggo krijgt, is afhankelijk van wanneer je je abonnement afsluit en welk abonnement je precies hebt. Je leest er meer over op de website van Ziggo.

Hoe lang gaat een router mee?

De gemiddelde router gaat ongeveer vijf jaar mee. Wanneer het protocol van een router verouderd, werkt je router niet optimaal meer. Deze protocollen worden doorgaans elke vijf jaar vernieuwd.

Wat is de beste plaats voor mijn router?

De beste plaats voor je router, is een centrale plaats in huis. Dikke muren en andere obstakels kunnen invloed hebben op je wifi: bij voorkeur vermijd je deze.

Achterzijde router, vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heb je iets aan deze gids gehad en heb je een keuze gemaakt. Heb je meer informatie nodig over routers in het algemeen, lees dan de koopgids over de beste routers nog eens na. Heb je nog vragen of misschien tips? Laat dan hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg
Productexpert

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.