Ontdek Hier de Beste Router voor Ziggo!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Haal het meeste uit je abonnement.

Ontdek Hier de Beste Router voor Ziggo!

De router die je van Ziggo krijgt, valt vaak tegen qua bereik en is meestal ook niet bepaald de snelste. Daarom gaan mensen op zoek naar een nieuwe router: ze willen de beste router voor Ziggo. In dit artikel lees je er meer over. Hieronder vind je alvast de beste routers voor Ziggo op een rijtje.

Waarom een router voor Ziggo kopen?

Hoewel Ziggo een goede router-modemcombinatie bij het abonnement levert, zijn deze niet vergelijkbaar met duurdere modellen. Duurdere modellen zoals bijvoorbeeld de routers van Netgear en TP-Link zorgen voor een betere en vaak stabielere wifi-verbinding.

De voordelen van een aparte router heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • sneller internet (minder latency, een vertraging in het versturen en ontvangen van data);
 • beter bereik;
 • een stabielere verbinding, vooral wanneer je met meerdere apparaten tegelijk gebruikmaakt van het internet.

Ben je op zoek naar een router die mee kunt nemen, of een back-up voor je router? Dan is een goede mifi-router of een goede 4G-router het overwegen waard.

Hoe krijg ik een snellere internetverbinding?

Er zijn twee mogelijkheden om je internetverbinding te verbeteren. Zo kun je de beste router uit onze top 5 kopen. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt. Met de beste router ben je klaar voor de toekomst en hoef je voorlopig geen nieuwe meer te kopen! Wil je je netwerk uitbreiden, waardoor je overal een sterk wifi-signaal hebt? Dan biedt een wifi-repeater de uitkomst.

De tweede optie is om een router te kopen die specifiek bij je Ziggopakket past. Bijna iedereen die internet en tv in huis wilt halen, kiest tegenwoordig voor een kant-en-klaar, alles-in-een pakket. In Nederland vind je meerdere bedrijven die gecombineerde pakketten aanbieden.

Hierbij kies je uit verschillende pakketten met bijbehorende internetsnelheden. Vaak is er een snel pakket, een sneller pakket en het snelste pakket. Deze pakketten hebben vervolgens allemaal een andere naam en, niet geheel schokkerend, een andere prijs. 💶

Het is voor veel mensen echter lastig om te begrijpen wat de aangegeven snelheden precies betekenen. Wat is het merkbare verschil tussen een downloadsnelheid van bijvoorbeeld 40 Mbps en 200 Mbps? En wanneer is 40 Mbps voldoende, en wanneer is het ontoereikend?

Waar staat 'Mbps' voor?

Deze afkorting staat voor 'megabits per seconde' en wordt ook wel aangegeven als 'Mb/s' of 'Mbit/s'. Hoe hoger het aantal Mbps is, hoe sneller je internet kan zijn. Ik zeg 'kan', omdat er factoren zijn die invloed hebben op de uiteindelijke snelheid van je netwerk. Denk hierbij vooral aan de capaciteiten van de router, waar deze staat, en hoeveel mensen er gebruik van maken.

Je ziet bij de abonnementen hoe dan ook twee verschillende getallen voorbij komen: de downloadsnelheid en de uploadsnelheid. Wanneer je bijvoorbeeld '250/50' ziet staan, dan betekent dit dat je downloadsnelheden tot 250 Mbps kunt verwachten, en uploadsnelheden tot 50 Mbps.

Zelfs al is je hardware in staat tot meer, dan nog behaal je geen snelheden boven datgene dat in je abonnement staat aangegeven. Andersom geldt dat als je abonnement superhoge down- en uploadsnelheden aanbiedt, maar de router het niet bij kan poten, dan blijft je internetsnelheid beperkt tot de bovengrenzen van je routers topsnelheden.

Om het simpel te houden: bestaat jouw huishouden uit meerdere mensen die vaak tegelijkertijd internetten, gamen en/of video's streamen? Kies dan voor het abonnement dat hogere snelheden overlegt. Gebruik je het internet een paar keer per dag en ben je niet afhankelijk van een hoge snelheid, dan zijn de pakketten met de lagere snelheden vaak prima geschikt.

Omdat veel mensen niet weten wat te kiezen, kiezen de meeste mensen voor het middelste pakket van Ziggo. Dit is natuurlijk prima, maar er zit wel een klein addertje onder het gras: Ziggo geeft je bij elk pakket een gratis router. Deze past niet altijd bij de snelheid die het pakket je juist belooft!

Wanneer je bijvoorbeeld een pakket bestelt met een maximale snelheid van 200 Mbps en je router kan niet sneller dan 100 Mbps, dan haal je niet het meeste uit je abonnement. In dit artikel vind je daarom de beste routers voor Ziggo, plus een koopgids die je uitlegt hoe je zelf eentje uit de ranglijst kiest die goed bij je abonnement aansluit.

Zwarte router met antennes

De Ziggopakketten uitgelegd

De pakketten van Ziggo veranderen van tijd tot tijd. De informatie die je hieronder vindt, is op het moment van schrijven van toepassing.

Ziggo Giga

Momenteel is Ziggo Giga het snelste internetpakket wat Ziggo heeft. Onder ideale omstandigheden haal je met dit pakket downloadsnelheden tot 1000 Mbps en uploadsnelheden tot 50 Mbps. Met 'ideale omstandigheden' bedoel ik dat je de beste router hebt die op de best mogelijke plaats staat, alsook een glasvezelverbinding.

Ziggo Giga is nog niet overal in Nederland beschikbaar, maar blijft uitbreiden. Het is een goed idee om op de Ziggo-website te controleren of Giga al in jouw woonplaats beschikbaar is.

Hoewel Ziggo Giga – onder ideale omstandigheden – een hoge internetsnelheid garandeert, is dit pakket ietwat overkill voor de gemiddelde thuisgebruiker. Het is bedoeld voor gebruikers die veel dataverkeer verrichten.

Denk hierbij aan video-editors die constant bewerkte video's naar hun server sturen. Wil je optimaal gebruikmaken van dit pakket, dan heb je in ieder geval een goede bijpassende router nodig.

Let op: Ziggo biedt geen volledige glasvezelverbinding. Andere providers doen dit wel. Wil je glasvezelverbinding, overweeg dan de beste router voor glasvezel en sta stil bij wat ik je heb verteld over het gebrek aan volledige glasvezelverbindingen.

Ziggo Max

Ziggo Max is de eerst volgende optie na Ziggo Giga. Bij dit pakket horen downloadsnelheden van maximaal 400 Mbps en uploadsnelheden van 50 Mbps. Dit pakket is prima te gebruiken voor commercieel gebruik. Gebruik je het thuis, dan is dit pakket ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld elke week live voetbal kijkt op je smart-tv.

Ook is dit pakket geschikt voor gamers die er zeker van willen zijn dat ze altijd voldoende bandbreedte hebben. Wonen er bij jou thuis meerdere enthousiaste gamers? Overweeg dan ook meteen de beste gaming-router. Deze zorgen ervoor dat je zonder lag en frustratie gamet.

Voor normaal, gemiddeld gebruik, is dit pakket waarschijnlijk iets teveel van het goede. Met dit pakket ben je echter wel verzekerd van indrukwekkende snelheden voor thuisgebruik. Ben je net zoals ik en wil je altijd het beste, dan is dit pakket een goede keuze voor je. 💯

Hou er rekening mee dat de standaardrouter van Ziggo ook voor dit pakket niet goed genoeg is. Kies daarom een betere router – zoals een goede mesh-router – en je internet is stabieler en bereikt de snelheden waar Ziggo mee adverteert.

Ziggo Complete

Ziggo Complete is het populairste pakket van Ziggo. Dit pakket belooft downloadsnelheden tot 250 Mbps en uploadsnelheden to 25 Mbps. Zelfs als je met tien laptops tegelijkertijd YouTube-filmpjes bekijkt, zijn deze snelheden genoeg.

Hoewel je misschien zelden de maximale snelheden gebruikt, bereik je alsnog hogere snelheden met een betere router.

Ziggo Start

Het Ziggo Start-pakket biedt downloadsnelheden tot 50 Mbps en uploadsnelheden tot 5 Mbps, Voor mensen die graag op een 2K- of 4K-resolutie films kijken, is dit niet voldoende. Kijk je echter alleen in HD-films (1080p) op Netflix, dan biedt dit pakket voldoende snelheid.

Verder kun je natuurlijk internetten, terwijl je YouTube-filmpjes bekijkt of via Spotify naar muziek luistert. Voor de intensieve internetgebruiker is dit pakket echter vaak niet genoeg en loop je tegen frustrerende latency aan.

TP-Link Archer C50 - Router wit
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps
Ethernet poorten: 4
MU-MIMO: Nee
Aantal usb 2.0-poorten: 0
Bekijk op Bol.com

AVM FRITZ!Box 6850 LTE wit

AVM FRITZ!Box 6850 LTE wit
MU-MIMO: Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit

TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps
Ethernet poorten: 2
MU-MIMO: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: 0
Bekijk op Bol.com

De beste router voor Ziggo: Hoe maak ik de beste koop?

Deze koopgids is gericht op hoe je de beste router voor Ziggo kiest. Je leest er hieronder meer over!

Snelheid van je pakket

Wanneer je op zoek gaat naar de beste router voor je Ziggo-pakket, hou je rekening met de snelheid die dat pakket je biedt. Wanneer je Ziggo Start hebt, heb je een andere router nodig dan wanneer je Ziggo Giga hebt. Je nieuwe router moet natuurlijk wel de snelheid van het pakket aankunnen, anders heb je er niets aan.

Aantal verbindingen: MU-MIMO

Hoeveel mensen maken er gebruik van het internet en dan met name: hoeveel verschillende apparaten maken er tegelijkertijd gebruik van je verbinding?

Dit is belangrijk om te weten, omdat je er op deze manier achter komt of je op MU-MIMO-ondersteuning moet filteren. MU-MIMO zorgt ervoor dat je, simpel gezegd, met meerdere apparaten tegelijkertijd, gebruikmaakt van je wifi-verbinding.

Virtuele wachtrijen zitten er niet bij. Je verzendt en ontvangt data op dezelfde momenten dat de rest van je huisgenoten en onafhankelijke apparaten dat doen.

Wanneer we het over MU-MIMO hebben, zie je dat er vaak twee nummers voor staan:

 • 2 × 2 MU-MIMO: er zijn twee datastromen voor up- en downloads beschikbaar;
 • 3 × 3 MU-MIMO: er zijn drie datastromen voor up- en downloads beschikbaar;
 • 4 × 4 MU-MIMO: er zijn vier datastromen voor up- en downloads beschikbaar.

Hoe meer dataverkeer er is op je verbinding, hoe meer ruimte er nodig is om dit verkeer goed door te laten stromen.

Weet je wat nu zo jammer is? Dat opvallend weinig apparatuur MU-MIMO ondersteunt! Je smartphone? Die ondersteunt dit misschien niet eens, vooral als deze wat ouder is. Hetzelfde geldt voor veel laptops, smart tv's, enzovoorts.

Specificaties van routers voor Ziggo vergelijken

Wifi-standaardWifi-bandenWifi snelheid totaalEthernet poortenMU-MIMOAantal usb 2.0-poorten
1TP-Link Archer C50 - Router witWireless ACDual-band1200 Mbps4Nee0
2AVM FRITZ!Box 6850 LTE witWireless ACDual-band1200 Mbps4Ja0
3TP-Link Deco M4 Mesh WiFi witWireless ACDual-band1200 Mbps2Ja0
4Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwartWireless a/b/gDual-band1200 Mbps4Nee0
5ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwartWireless AXDual-band3000 Mbps5Ja0

Wifi-standaard: Wireless AC

Wifi-banden: Dual-band

Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps

Ethernet poorten: 4

MU-MIMO: Nee

Aantal usb 2.0-poorten: 0

AVM FRITZ!Box 6850 LTE wit

Wifi-standaard: Wireless AC

Wifi-banden: Dual-band

Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps

Ethernet poorten: 4

MU-MIMO: Ja

Aantal usb 2.0-poorten: 0

TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit

Wifi-standaard: Wireless AC

Wifi-banden: Dual-band

Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps

Ethernet poorten: 2

MU-MIMO: Ja

Aantal usb 2.0-poorten: 0

Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart

Wifi-standaard: Wireless a/b/g

Wifi-banden: Dual-band

Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps

Ethernet poorten: 4

MU-MIMO: Nee

Aantal usb 2.0-poorten: 0

ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Dual-band

Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps

Ethernet poorten: 5

MU-MIMO: Ja

Aantal usb 2.0-poorten: 0

Frequentiebanden

Tegenwoordig zijn bijna alle routers dual-band. Dit betekent dat ze wisselen tussen 2,4 GHz en de snellere 5 GHz. Nog beter is een simultaneous dual-band: de router bevindt zich gelijktijdig op beide banden, waardoor er niet constant geswitcht hoeft te worden.

Vanzelfsprekend hangt de snelheid van de 2,4GHz-band ook af van je apparatuur, maar over het algemeen kan deze band snelheden tot ongeveer 100 Mbps aan. Het voordeel van een 2,4GHz-band is dat deze langere afstanden aankan (richting de 50 meter). Hoe verder de afstand, hoe langzamer de verbinding wordt. De 5GHz-band is sneller op korte afstanden.

Inmiddels zijn er ook simultaneous tri-band routers verkrijgbaar. Deze hebben drie banden; meestal een tweede 5GHz-band of een nog snellere 6GHz-band. Die laatste kom je alleen tegen bij zogeheten wifi 6E-routers. Wifi 6-snelheden vind je in de Ziggo Complete en Giga-pakketten.

Hoe dan ook: zo'n extra band is vooral handig voor mensen die constant op het internet te vinden zijn. Denk aan thuiswerkers, maar ook grotere gezinnen die de smart tv veel aan hebben staan, en eventueel een huis vol andere slimme apparatuur hebben.

Protocollen

De wifi-standaard wordt ook wel protocol genoemd en geeft aan hoe snel een netwerk is. Hieronder vind je de nieuwste protocollen:

 • 802.11ax wordt ook wel wifi 6 genoemd. Dit protocol gebruikt zowel een 2,4GHz- als een 5GHz-band (en eventueel een tweede 5GHz-band).
  • Wifi 6E biedt een extra 6GHz-band aan. Deze is nog sneller dan de 5GHz-band. Ziggo Complete en Giga bieden passende internetsnelheden hiervoor aan.
 • 802.11ad is vooral bedoeld voor snelle datatransfer op hele korte afstanden. Dit protocol kom je in routers bedoeld voor thuisgebruik niet tegen.
 • 802.11ac – ook wel wifi 5 – kom je nog steeds veel tegen en werkt specifiek voor bepaalde apparaten. Dit protocol werkt exclusief op de 5GHz-band.

Er zijn nog meer standaarden, maar deze zijn verouderd en bieden niet de snelste snelheden meer. Je komt ze vooral tegen om routers met wifi 5 te ondersteunen door een extra 2,4GHz-band beschikbaar te maken.

Prijs-kwaliteitverhouding

Zoals eerder al benoemd: heb je het startpakket van Ziggo, dan investeer je niet in een peperdure router. Doe onderzoek naar wat jij belangrijk vind in een router. Het is natuurlijk prima om de beste router te kopen, maar wanneer je abonnement daar niet bij past, is dit zonde van je geld en is de prijs-kwaliteitverhouding niet in balans.

Hieronder vind je de beste routers voor Ziggo op een rijtje.

De 5 beste routers voor Ziggo op een rij

1. TP-Link Archer C50 - Router wit
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps
Ethernet poorten: 4
MU-MIMO: Nee
Aantal usb 2.0-poorten: 0

2. AVM FRITZ!Box 6850 LTE wit

3. TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit

3. TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps
Ethernet poorten: 2
MU-MIMO: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: 0

4. Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart

4. Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart
Wifi-standaard: Wireless a/b/g
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps
Ethernet poorten: 4
MU-MIMO: Nee
Aantal usb 2.0-poorten: 0

5. ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

5. ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
Aantal usb 2.0-poorten: 0

Veelgestelde vragen over routers voor Ziggo

Hieronder beantwoord ik een paar van de meest gestelde vragen over routers voor Ziggo.

Welke router krijg ik van Ziggo?

Welke router je van Ziggo krijgt, is afhankelijk van wanneer je je abonnement afsluit en welk abonnement je precies hebt. Je leest er meer over op de website van Ziggo. Ze sluiten echter niet altijd sluiten goed aan op je internetabonnement, dus een vervanger is een betere optie als je alles uit je abonnement wilt halen.

Hoelang gaat een router mee?

De gemiddelde router gaat ongeveer vijf jaar mee. Wanneer de Wi-Fi Alliance een nieuw wifi-protocol introduceert, is je router in principe 'verouderd'. Deze protocollen worden doorgaans elke vijf jaar vernieuwd.

Wat is de beste plaats voor mijn router?

De beste plaats voor je router is een hoge, centrale plaats in huis. Dikke muren en andere obstakels kunnen invloed hebben op je wifi, dus bij voorkeur vermijd je deze.

Achterzijde router, vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heb je iets aan deze gids gehad en heb je een keuze gemaakt. Heb je meer informatie nodig over routers in het algemeen, lees dan de koopgids over de beste routers nog eens na. Heb je nog vragen of misschien tips? Laat dan hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?