De Beste Ruitenreiniger van 2020

Vrouw met paars shirt maakt ruit schoon met Karcher ruitenreiniger
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Ik stel het altijd uit: ramen lappen. Ik reinig mijn ramen pas als ik er bijna niet meer doorheen kan kijken. Ik vind het dan ook echt een rotklus! De beste ruitenreiniger maakt dit karwei misschien niet leuker, maar gelukkig wel sneller. Daarom heb ik voor jou uitgezocht wat de beste ruitenreiniger is.

Top 5 Beste Ruitenreinigers

Kärcher Window Vac WV6 Premium (White)

Ruitenreiniger karcher wv6 met accessoires op witte achtergrond
Beste op de markt
5/5

Water-inhoud: 200 ml
Werkbreedte: 28 cm
Bruikbaar voor: 100 min

Gewicht: 1,57 kg
Garantie: 2 jaar
Oplaadtijd: 2,50 uur

Kärcher WV2 Premium

Ruitenreiniger Karcher Wv2 met accessoires
Beste koop
4.5/5

Water-inhoud: 100 ml
Werkbreedte: 28 cm
Bruikbaar voor: 25 min

Gewicht: 0,6 kg
Garantie: 2 jaar
Oplaadtijd: 2,30 uur

Zoef Robot Bobbie

Beste ramenwas-robot
4/5

Water-inhoud: geen
Werkbreedte: 25 cm
Bruikbaar voor: 300 min

Gewicht: 1,35 kg
Garantie: 1 jaar
Oplaadtijd: 1 uur

Magnetische ramenwasser Wilp

Magnetische Ramenwasser
Beste magnetische ramenwasser voor dubbelglas
3.5/5

Water-inhoud: 2 liter
Werkbreedte: 16 cm
Bruikbaar voor:

Gewicht: 533 gr
Garantie: 2 jaar
Oplaadtijd:

Tomado TWC3701W

Ruitenreiniger tomado zij-aanzicht
Beste voordelige ruitenreiniger ...
2.9/5

Water-inhoud: 500 ml
Werkbreedte: 28 cm
Bruikbaar voor: 30 min

Gewicht: 762 gr
Garantie: 2 jaar
Oplaadtijd: 3 uur

Ramenlappen: toen en nu

De Romeinen maakte al glazen ramen, maar alleen de rijkste mensen hadden dit. Deze trend zette door tot het einde van 1900. Pas aan het begin van de 20ste eeuw is men glas gaan gebruiken voor fabrieken en standaard woningen.

Ramen moeten worden gelapt, oftewel worden gereinigd. Dit was aan het begin van de 20ste eeuw de taak van de bedienden. Dit werd gedaan met ladders, een spons en een doek en vaak zonder oog voor veiligheid.

Tegenwoordig doen we dit zelf of laten we dit doen door de glazenwasser die zich moet houden aan allerlei veiligheidsvoorschriften. Tegenwoordig mag er met een ladder tot slechts een werkhoogte van 10 meter worden gewerkt door de glazenwasser.

Als de ramen hoger zijn, dan kan er gewerkt worden met hoogwerkers of zoals hieronder, met harnassen aan kabels. Dat ga je zelf thuis waarschijnlijk niet doen, dus daarom wil je natuurlijk wel een goede ruitenreiniger. Je kunt gemakshalve natuurlijk ook uitwijken naar de beste hogedrukreiniger om er maar mee klaar te zijn, maar of je ramen dat overleven … 😅

Glazenwassers hangen aan een kabel

De 5 Beste ruitenreinigers op een rij

#1 Kärcher WV6 Premium (White) – Beste op de markt

Water-inhoud: 200 ml
Werkbreedte: 28 cm

Oplaadtijd: 2,50 uur
Bruikbaar voor: 100 minuten

Garantie: 2 jaar
Gewicht: 1,57 kg

Accessoires

In de doos vind je behalve de raamreiniger, ook:

 • Oplader
 • Snellader
 • Sproeifles
 • Microvezeldoek (2x)
 • Vuilschraper
 • Brede zuigmond
 • Smalle zuigmond
 • Schoonmaakmiddel
Kärcher Window Vac Wv 6 Wit
5/5

Gebruiksgemak

Ramen zemen, ramen lappen, het reinigen van de ramen of ramen wassen: hoe je het ook wilt noemen, ik vind het een rotklus. De Kärcher WV 6 zou dit vervelende karwei aangenamer moeten maken – en vooral ook sneller. Ik ben heel erg benieuwd!

Ik ben meteen onder de indruk van het aantal accessoires. Er zit zelfs een kleinere zuigmond bij voor kleinere ramen of spiegels. Alles is eenvoudig in elkaar te zetten en binnen een paar minuten ben ik klaar om aan de slag te gaan. De accu heb ik al opgeladen.

De ruitenreiniger heeft een digitaal display waar het batterijpercentage op staat. Je komt dus tijdens het schoonmaken niet voor verrassingen te staan. De accu gaat bovendien ruim anderhalf uur mee!

Ik doe het meegeleverde schoonmaakmiddel in de sprayfles en vervolgens spray ik eerst het hele raam in en zorg dat het flink nat is. Mijn ramen kunnen dit namelijk wel gebruiken.

Ik ga nu met het apparaat over mijn raam heen en het water wordt opgezogen. Ik herhaal dit proces totdat ik mijn hele raam heb gedaan.

Naarmate er meer water in het opvangreservoir wordt opgevangen, merk ik dat mijn polsen wat moe worden. Het apparaat weegt zelf al ruim anderhalve kilo en met het water erbij loopt dat best op.

Het resultaat mag er hoe dan ook zijn! Mijn raam is echt schoon. Al het water is opgezogen en er zijn geen strepen te bekennen op mijn raam. Ik heb hier geen moeite voor hoeven doen.

Nu mijn raam schoon is, neem ik het apparaat mee naar boven om mijn douchewand schoon te maken. Ik heb nog ruim 20 minuten batterij over. Mocht de accu onverhoopt toch leeg raken, dan kan ik altijd de snellader gebruiken om zo toch mijn klusje af te maken.

Ik spray mijn douchewand eerst en vervolgens neem ik deze af met de ruitenreiniger. Dit is net zo gemakkelijk en snel als op het raam en ben dan ook wederom onder de indruk!

Resultaat

Deze ruitenreiniger verdient zijn eerste plaats zonder twijfel. Het is een erg fijn apparaat wat het lappen van je ramen een stuk sneller maakt.

De Kärcher WV6 is gebruiksvriendelijk en levert uitstekende resultaten. Het enige waar ik iets op aan te merken heb is het gewicht, maar dat is te verhelpen door af en toe een pauze te nemen of door van hand te wisselen.

Heb je veel ramen, dan is dit de ideale ruitenreiniger voor jou.

Voordelen

Nadelen

#2 Kärcher WV2 Premium – Beste koop

Water-inhoud: 100 ml
Werkbreedte: 28 cm

Oplaadtijd: 2,30 uur
Bruikbaar voor: 25 minuten

Garantie: 2 jaar
Gewicht: 0,6 kg

Ruitenreiniger Karcher WV22 met accessoires
4.5/5

Accessoires

In de doos vind je ook:
 • Oplader
 • Reinigingsmiddel concentraat
 • Sproeifles met doek
 • Smalle zuigmond
 • microvezeldoek

Gebruiksgemak

Deze Kärcher is het kleine broertje van de WV6. Er zijn een paar verschillen, waaronder de prijs.

Ik ga opnieuw snel aan de slag en het valt me meteen op dat deze ruitenreiniger een stuk lichter is dan de Kärcher WV6. Daar staat dan wel tegenover dat het waterreservoir een iets kleinere inhoud heeft.

Ik doe het schoonmaakmiddel in de sprayfles en voeg water toe. Vervolgens spray ik mijn raam met het schoonmaakmiddel en ga er overheen met de trekker en de meegeleverde microvezeldoek. Daarna ga ik er overheen met de ruitenreiniger en het water wordt netjes opgezogen.

De WV2 Premium laat geen strepen achter en ik ben ook hier zeer te spreken over de snelheid en het resultaat.

Aangezien ik nu in het schoonmaakritme ben, besluit ik de spiegels in het huis ook meteen aan te pakken. Deze zijn een stuk kleiner dan mijn ramen dus ik ga de kleinere zuigmond uittesten.

Het wisselen van de hulpstukken vergt enige oefening, maar als je het doorhebt dan is het zo gebeurd. Ik spray mijn spiegels en zuig het water op met de ruitenreiniger. Dit gaat ook hier prima en kost geen moeite.

De accu van dit apparaat gaat echter “slechts” 25 tot 30 minuten mee wat in principe genoeg is om een paar ramen te reinigen. Ik heb één raam en drie spiegels gereinigd en hierna was de accu nog niet leeg!

Ruitenreiniger Karcher, vrouw met roze T-shirt reinigt raam

Resultaat

Door de streeploze resultaten, het lichte gewicht en zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft deze Kärcher WV2 zijn 2e plaats echt verdient. Zoek je een gebruiksvriendelijke en tijdsbesparende manier om je ramen te zemen, dan is de Kärcher WV iets voor jou.

Als jij in een huis woont met heel veel ramen, dan is de Kärcher WV6 misschien een betere keuze voor je. De accu van de WV2 Premium gaat immers maar maximaal 30 minuten mee, waardoor je tussendoor misschien moet opladen.

Voordelen

Nadelen

#3 Zoef Robot Bobbie– Beste robot ramenwasser

Water-inhoud: geen
Werkbreedte: 25 cm

Oplaadtijd: 1 uur
Bruikbaar voor: 300 minuten

Garantie: 1 jaar
Gewicht: 1,35 kg

Accessoires

In de doos vind je naast Bobbie de robot, ook:

 • Afstandbediening
 • Verlengkabel
 • Schoonmaakdoeken
 • Veiligheidskoord

Gebruiksgemak

Zoef Robot Bobbie Rb120z
4/5

Mijn mond viel bijna open van verbazing toen ik erachter kwam dat er tegenwoordig robots zijn om je ramen mee te lappen. Hoe werkt dat dan?

Je bedient Bobbie met de bijbehorende app voor iOS of Android, of met de afstandsbediening. Het downloaden van de app is het eerste wat ik doe. Na het opladen van de accu ga ik aan de slag met de robot zelf. Ik plaats het doek nadat ik deze vochtig heb gemaakt met glasspray, in de robot en sluit het snoer aan.

Deze robot gebruikt dus geen water. Ik zet de robot aan en plaats hem vervolgens tegen het raam. Hij zuigt zich vast en begint zijn magie te verrichten.

Ondertussen ligt er wel een hele lange kabel door mijn huiskamer en helaas, ik heb het veiligheidskoord niet vast kunnen maken, want ik heb niets waaraan ik het vast kán maken. Ik vind het tot nu toe allemaal omslachtig. Terwijl de robot bezig is, pak ik de stofzuiger erbij en ga ik door met de schoonmaak.

Een kleine 40 minuten later kom ik terug en de robot zit nog steeds aan het raam vastgeplakt. Mijn ramen zien er een stuk schoner uit, maar ik had stiekem toch meer verwacht. Als ik het zelf had gedaan waren ze schoner geweest. Daar ligt meteen het probleem, denk ik.

Als je ramen schoon zijn is Bobbie goed in het onderhouden van je ramen. Als je net als mij bent en niet vaak je ramen lapt, dan maak je eerst zelf je ramen grondig schoon en geeft Bobbie vervolgens de taak deze netjes te houden.

Er hangt een stevig prijskaartje aan deze robot. Gebruiksgemak ten top, maar het resultaat is er (nog) niet helemaal zonder menselijke interventie.

Resultaat

Zoals je hierboven wel hebt kunnen lezen ben ik in zekere zin wel tevreden over Bobbie de robot, maar heb ik wel een paar kanttekeningen bij de resultaten geplaatst. Het idee is leuk, maar nog niet goed genoeg uitgewerkt.

Bobbie is het meest effectief in het onderhouden van je al schone ramen. Maak ze dus eerst zelf goed schoon en laat Bobbie dan regelmatig zijn werk doen. Op deze manier heb je altijd schone ramen.

Het is verder een robot die het werk voor je doet: hij is tijdsbesparend en bovendien gebruiksvriendelijk – zolang je geen enorme tussenpozen tussen de schoonmaakbeurten laat komen.

Deze robot kreeg mijn ramen niet goed schoon, maar ik denk zelf dat dat komt doordat ik mijn ramen niet van tevoren heb schoongemaakt; ze waren behoorlijk vies. Ik was wat teleurgesteld in de resultaten, maar ik zie dat het apparaat enorm veel potentieel heeft.

Als je daarnaast vooral hoge ramen hebt en een manier zoekt deze te onderhouden, dan is deze robot al helemaal ideaal.

Voordelen

Nadelen

#4 Magnetische ramenwasser WILP – Beste magnetische ramenwasser voor dubbelglas

Water-inhoud: 2 l
Werkbreedte: 16 cm

Oplaadtijd:
Bruikbaar voor: –

Garantie: 2 jaar
Gewicht: 533 gr

Magnetische Ramenwasser Wilp 2
3.5/5

Accessoires

In de doos vind je naast de ramenwasser ook vier sponzen.

Let op: deze ramenwasser is alleen geschikt voor dubbelglas van 15 – 24 mm.

Gebruiksgemak

Wil je geen elektrische ruitenreiniger, maar wel je ramen in één keer aan de binnenkant en de buitenkant schoon hebben – en hier bovendien weinig moeite voor te hoeven doen? Dat is precies wat deze ramenwasser je belooft! 👀

De ramenwasser ziet er een beetje futuristisch uit en bestaat uit twee delen: één deel voor de buitenkant van je raam en één deel voor aan de binnenkant van je raam. Hij werkt met een sterke magneet en heeft een waterreservoir aan de binnenkant.

Je dompelt de sponzen in een sopje, plaatst beide delen op het raam en je kunt aan de slag. Het werkt eigenlijk precies hetzelfde als de magneet in mijn aquarium, maar dan een stuk groter.

Ik moet meteen bekennen dat beide kanten van mijn raam moeiteloos erg schoon worden, en dat terwijl vooral de buitenkant al erg lang niet meer is schoongemaakt.

Hij laat hier en daar wel een streep achter, maar dit is niets vergeleken met hoe vies mijn ramen waren. Een streep meer of minder maakt me dan ook niet zoveel uit. Het is bovendien een voordelig apparaat, wat ook best gezegd mag worden!

Resultaat

Het resultaat is prima. Hij levert natuurlijk niet dezelfde resultaten als een elektrische ruitenreiniger, maar maakt daarentegen wel ook meteen de ruiten aan de buitenkant schoon. Dit is al helemaal ideaal als je bijvoorbeeld in een flat woont.

Hij is echter minder tijdsbesparend dan een elektrische of robot raamwisser doordat je zelf het werk moet doen, maar dit is te verwachten. Je moet de ruitenwisser namelijk zelf over het glas verplaatsen.

Hij is eenvoudig in gebruik en bovendien duurzaam: als de sponzen toe zijn aan vervanging, koop je simpelweg een paar nieuwen zonder een heel nieuw apparaat te hoeven kopen.

Voordelen

Nadelen

#5 Tomado TWC 3701W – Beste voor voordelige ruitenwisser

Water-inhoud: 500 ml
Werkbreedte: 28 cm

Oplaadtijd: 3 uur
Bruikbaar voor: 30 minuten

Garantie: 2 jaar
Gewicht: 762 gr

Accessoires

In de doos van de Tomado TWC3701W vind je behalve de ruitenwisser ook:

 • Adapter
 • Sprayfles met opzetstuk
 • 2 Microvezeldoeken

Gebruiksgemak

Het eerste wat me opvalt is de prijs van deze elektrische ruitenreiniger: een sterk contract met de Karcher die als beste op de markt is uitgekomen. Ik ben benieuwd!

Ik haal alles uit de doos en merk meteen dat de onderdelen iets minder stevig aanvoelen. De opzetstukken zet je iets lastiger in elkaar, maar het lukt uiteindelijk prima.

Ruitenreiniger tomado vooraanzicht
3/5

Ik vul de sprayfles met water en een beetje ammoniak en schroef de spraykop erop. Vervolgens klik ik het opzetstuk erop, dan gaat de microvezeldoek erop en begin ik met het sprayen – en dan meteen behoorlijk rijkelijk.

Hierna ga ik met de trekker over het raam heen en al het water wordt opgezogen: dat wil zeggen, alles behalve wat er op het randje onderaan het raam ligt. Ik moet er helaas dus een doek bijpakken om dit weg te halen.

Witte ramen met twee plantjes op de vensterbank

Helaas worden er ook wat strepen achtergelaten, maar na er een tweede keer overheen te gaan is dit verholpen.

Deze ruitenreiniger ligt fijn in de hand en is niet zwaar. Het reservoir voor het vieze water is daarnaast maar liefst 500ml waardoor deze niet vaak geleegd hoeft te worden. Je laadt de Tomado voor drie uur op, waarna de accu vervolgens 30 minuten meegaat.

Resultaat

Heb je een klein budget en geen grote ramen, dan is deze elektrische ramenwasser ideaal voor jou. Heb je grote ramen en veel ramen, dan zal je tussendoor de accu op moeten laden. Hierdoor is deze ramenwisser iets minder praktisch.

Het resultaat is niet geheel streeploos waardoor je soms twee keer over dezelfde plaats heen moet. Daarnaast heb ik mijn twijfels over de duurzaamheid van dit apparaat: hij voelt niet heel robuust aan, maar dit is iets wat alleen de tijd zal uitwijzen.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Er zijn maar een paar dingen waar je over na moet denken bij het kopen van een ruitenreiniger: hoe groot zijn mijn ramen, hoeveel ramen heb ik en wil ik behalve mijn ramen nog meer oppervlakken kunnen reinigen met mijn raamwisser?

De accuduur van de ruitenreiniger

Sommige accu’s gaan maar een half uurtje mee, waar je weinig aan hebt als je in een huis woont met veel ramen en/of grote ramen. Woon je echter in een flat met weinig ramen, dan is een half uur voldoende.

Hoe langer de batterij van je elektrische raamwisser mee gaat, hoe duurder deze vaak is. Kijk hier dus goed naar.

De grootte van je ramen

Een accu die lang meegaat is niet de enige eigenschap die handig is bij grote ramen. Denk ook aan de breedte van de trekker: hoe breder deze is, hoe sneller je het karwei klaart. Daarnaast is het handig om naar het gewicht te kijken.

Als je ruitenreiniger erg zwaar is, krijg je sneller last vast pijnlijke polsen dan met een ruitenwisser die minder weegt.

Gebruiksgemak

Hoe je het waterreservoir bijvult, hoe vaak je dit moet doen, hoe de ruitenreiniger in de hand ligt en hoe zwaar hij is zijn allemaal eigenschappen die het gebruiksgemak beïnvloeden.

Als het tot de mogelijkheden behoort, ga dan naar de winkel om een ruitenreiniger in je handen te houden. Op die manier krijg je een goed gevoel van het product!

Budget

Voor een robot die je ramen lapt betaal je al snel honderden euro’s. Voor een budget ramenreiniger betaal je natuurlijk een stuk minder.

Er zijn dan ook ruitenreinigers in elke prijsklasse verkrijgbaar. Bovendien hebben ze allemaal hetzelfde doel voor ogen: het reinigen van je ruiten.

Veel gestelde vragen

Een ruitenreiniger zuigt als het ware het water van je ramen op nadat je deze zelf hebt bevochtigd met schoonmaakmiddel. Hierdoor blijven er geen resten achter, wat (in theorie!) leidt schone ramen zonder strepen.

De resultaten die worden bereikt hangen af van het merk en model van de ruitenreiniger. Over het algemeen maakt een elektrische ramenwasser de ruiten echter zeer goed schoon.

Keukenraam met plantjes ervoor

Conclusie

Hopelijk heb ik je wat wijzer gemaakt in de wereld van het ramenlappen. Leuker kan ik het niet voor je maken, maar als je één van de bovenstaande ruitenreinigers kiest, ben je ervan verzekerd dat het wel sneller gaat!

Of je nu de Zoef Bobbie de klus laat klaren, of je gaat zelf aan de slag met de Karcher WV2: je kunt in ieder geval weer naar buiten kijken zonder je te storen aan de viezigheid op je ruiten.

Heb je nog tips? Laat ze dan hieronder achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *