Als je net als ik van verse sapjes houdt, dan is het hebben van een sapcentrifuge een onmisbaar apparaat in je keuken. In dit artikel ga ik daarom op zoek naar de beste sapcentrifuge.

Van verse groentesappen tot verfrissende bessensapjes: de sapcentrifuge maakt het voor je. Ontdek onze top vijf en laat je meeslepen in de wereld die vitaminebom heet!

De 5 beste sapcentrifuges in een oogopslag

  1. Sage Nutri-juicer Cold XL - De beste op de markt: eenvoud en kwaliteit staan bij deze sapcentrifuge voorop.
  2. Philips HR1836/00 Viva - Direct uit de sapcentrifuge glazen vullen: verser kan bijna niet.
  3. Russell Hobbs 3 in1 Ultimate Juicer - Een echte alleskunner waarmee je ook soep en smoothies maakt.
  4. Bosch MES 4000 - Een krachtige machine die eenvoudig schoon te maken is.
  5. Russell Hobbs Horizon Juicer- De ideale sapcentrifuge voor iedereen met een klein budget.

Sapcentrifuges, slowjuicers en blenders. De verschillen uitgelegd.

Zijn bovenstaande apparaten hetzelfde? Doen ze hetzelfde? Zo, niet, wat doen ze dan en waar zijn ze geschikt voor? Ik leg het je hieronder uit.

Sapcentrifuge

Houd jij van dikkere sappen? Dan is een sapcentrifuge het apparaat voor jou. Deze raspt op hoge snelheid groente en fruit zeer fijn. Het meeste vruchtvlees blijft achter in de zeef, maar niet alles, waardoor je vruchtensap soms aan de troebele kant is.

Dit is trouwens niet altijd het geval: over het algemeen geldt hoe hoger het vermogen, hoe helderder het sap.

Slowjuicer

Als jij van heldere sappen houdt, dan is een goede slowjuicer de beste keuze voor jou. Deze kneust het fruit en de groente op lage snelheid.

Al het fruit blijft achter in de zeef en je eindigt met een helder sap (zonder “velletjes”!).

Blender

Wil jij een veelzijdige machine waarmee je smoothies, soepen en milkshakes kunt maken? Dan is een blender de beste keuze.

De hoofdfunctie van een blender is pureren waardoor je eindigt met een dikkere vloeistof. Sommige blenders zijn multifunctioneel en worden geleverd met meerdere opzetstukken.

Sage juicer met fruitachtergrond

De beste sapcentrifuges op een rij

Hij gebruikt hiervoor 3 verschillende snelheden waarmee elk ingrediënt tot perfectie kan worden fijngemaakt. Het is in het begin een beetje experimenteren welke snelheid het beste werkt voor wat, maar dat is geen probleem.

Gebruiksgemak

Wat me als eerste opviel aan deze sapcentrifuge was de grote vulopening. Dit betekent dat ik niet al mijn ingrediënten vooraf hoef te snijden, maar er grotere stukken in kan doen. Dit scheelt tijd in het voorbereiden en geeft me meer tijd om rustig te zitten en te genieten van mijn heerlijke sapje!

De bediening van dit apparaat zit aan de voorkant. Met de grote draaiknop kies je uit “soft fruit”, “fast” of “hard veg”. Kies je soft fruit, dan maakt hij minder lawaai en draait hij op lagere snelheid.

Boost maakt een hoop kabaal terwijl hij op hoge snelheid zijn werk doet. Ik moet toegeven dat ik het kabaal best mee vond vallen toen hij mijn bietjes fijn aan het maken was, maar dit is een kwestie van voorkeur.

Rechtsonder op de draaiknop vind je een indicatielampje dat gaat branden als je even moet stoppen met malen om oververhitting te voorkomen. Dat werkte in mijn geval prima: na een paar seconden stoppen en kon ik weer verder.

Ik heb (bijna) niets met de hand afgewassen: haast alle onderdelen konden zo de vaatwasser in. De groente- en fruitstamper moeten met de hand worden afgewassen, maar deze worden niet erg vies dus even afspoelen was voor mij genoeg.

Helaas heb ik toch een klein minpuntje gevonden aan deze machine en dat is het snoer dat nog geen meter lang is. Deze sapcentrifuge weegt 8,7 kg en deze wil je niet elke keer opbergen.

Door mijn onhandig geplaatste stopcontacten moest ik mijn Nutri Juicer naast mijn Senseo zetten. Niets mis mee, maar ik vond het niet mooi staan en had geen andere keuze.

Resultaat

Niet alleen ik vond het lekker, maar mijn kinderen vonden hun sapjes óók erg lekker. Als zij het drinken, dan kan ik je verzekeren dat het goed te drinken is! De machine maakt heldere, gladde sapjes en laat niet teveel vruchtvlees achter in je drankje.

Hij is daarnaast eenvoudig in gebruik en onderhoud. Bijna alle onderdelen zijn namelijk vaatwasbestendig. Helaas hangt aan deze superieure kwaliteit wel een stevig prijskaartje, maar we doen tegenwoordig alles om vitaminen in onze kids te krijgen, toch?

Voordelen:

  • Hij heeft een grote vulopening; het is niet nodig om groente en fruit klein te snijden
  • Hij maakt helder sap zonder teveel vruchtvlees

Nadelen:

  • Het snoer is kort
  • Het is een vrij prijzige machine

Ik moet eerlijk zeggen dat het feit dat hij op één snelheid werkt me best zorgen baarde aangezien ik graag wortels en bieten gebruik en deze toch wel hard zijn.

Ik werd echter aangenaam verrast! Zelfs mijn bietjes werden weer probleemloos omgetoverd tot het magische roze drankje waar ik zo verzot op ben. Ondanks zijn 500 watt deed hij zijn werk erg goed.

Deze sapcentrifuge heeft verder een inhoud van anderhalve liter en ik was ervan overtuigd dat deze te klein zou zijn. Ondanks deze iets kleinere inhoud vond ik de sapcentrifuge uiteindelijk echter tóch zeer fijn om te gebruiken. Ik moest alleen iets sneller de inhoud overgieten.

Gebruiksgemak

Tijdens het gebruik kun je het pulp-reservoir goed in de gaten houden omdat dit doorzichtig is. Is het bijna vol dan leeg je deze eenvoudig boven de vuilnisbak of compostbak – of je bewaart het om er andere lekkere dingen mee te maken.

Een andere fijne bijkomstigheid was de druppelstop: door de kinderen kleeft mijn hele huis soms aan elkaar. Het is dan ook fijn dat er een apparaat is dat nog meer geplak op mijn aanrecht weet te voorkomen!

Dit apparaat beschikte helaas niet over een schuimafsnijder, maar het eindigen met een snor na het drinken van een sapje zorgde voor een hoop hilariteit hier in huis – en lachen is gezond, toch?

Zo’n snor haal je snel weg en zo is ook de sapcentrifuge binnen een handomdraai schoon. De losse onderdelen kunnen zo in de vaatwasser. Hierna schroef je zo alles weer in elkaar en zet je hem terug op het aanrecht waar hij zijn mooie, compacte zelf kan zijn.

Over compact gesproken: Philips HR1836 neemt absoluut niet veel plaats in beslag. Omdat hij tevens maar 2,8 kilo weegt, is hij ook nog eens makkelijk op te bergen. Hij heeft zelfs een ingebouwde opbergruimte voor het snoer. Philips heeft overal aan gedacht!

Roze smoothie in bakje met frambozen en bloemen

Resultaat

Het gebruiksgemak van dit apparaat was voor mij het grootste voordeel. Het schoonmaakproces, de bediening en de grootte van de sapcentrifuge waren allemaal pluspunten.

De vruchtensappen waren voor mij heerlijk: lekker fris zoals altijd, maar er bleef wel wat vruchtvlees achter. Ondanks dat ik niet denk dat mijn kinderen de beste representatie van de Nederlandse consument zijn, vonden zij dat er teveel vruchtvlees achterbleef Misschien is dit dan ook niet de ideale sapcentrifuge voor moeilijke eters (drinkers?) en kieskeurige kinderen.

Met zijn 500 Watt maakt hij wat mij betreft echter ideale sappen: helder met wat vruchtvlees en vol van smaak. Het vermogen is helaas net iets te laag om een compleet heldere vruchtensap te maken.

Verder wil ik nogmaals benadrukken dat deze sapcentrifuge een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft. Dit gepaard met het niveau van gebruiksgemak en het heerlijke resultaat, zijn tweede plaats als beste koop welverdiend is.

Voordelen:

  • Deze sapcentrifuge in compact en is daarom makkelijk op te bergen
  • Hij is eenvoudig in gebruik

Nadelen:

  • De inhoud is ietwat minimaal

De Russell Hobbs 3 in 1 beweert een sapcentrifuge, blender en citruspers in 1 te zijn zonder een compromis te sluiten op de resultaten.

Ik had er eerlijk gezegd een hard hoofd in: bij deze machines is er altijd wel iets wat minder goed werkt waardoor de resultaten minder goed zijn dan bij een apparaat met 1 duidelijke functie.

Wat ik je alvast kan verklappen is dat ik al met al aangenaam verrast werd!

Dankzij de meegeleverde accessoires kun je met deze machine persen,  blenden en zelfs ijs crushen. Soepen en sauzen behoren ook tot de mogelijkheden.

Echter werkt hij helaas maar op één snelheid. Hoewel dat jammer is, lijkt hij wel zeer goed te functioneren op die ene snelheid. Je gebruikt voor de verschillende doeleinden dus geen andere snelheden, maar andere opzetstukken.

IJs crushen gaat het beste met de blender, terwijl de sapcentrifuge ideaal is voor zachter fruit. De vulopening is daarbij groot genoeg voor hele ongesneden fruitsoorten. Daaronder vallen fruitsoorten als een meloen natuurlijk niét. 😉

De opvangkan is meteen ook je mengbeker: je neemt je creatie meteen vanaf de machine mee in deze beker met het bijbehorende deksel.

https://youtu.be/Qtup8lmIOlo

Gebruiksgemak

Ik kan niet anders zeggen dat deze machine gemakkelijk is om te bedienen. Hij heeft immers maar één snelheid. De mogelijkheden zijn echter eindeloos. Je maakt smoothies, milkshakes, vruchtensappen en zelfs soepen en sauzen.

Om de beste recepten te volgen gebruik je meerdere opzetstukken voor 1 recept. Dit betekent dat je het apparaat meerdere keren uit elkaar haalt en weer in elkaar zet.

Het uit elkaar halen en in elkaar zetten is niet moeilijk maar vergt wel wat tijd en is zeker in het begin wat gepuzzel.

Het volgende hoeft niet per se een nadeel te zijn, maar ik heb het gevoel dat veel opzetstukken uiteindelijk ongebruikt in mijn kast blijven staan omdat het nou eenmaal makkelijker is om snel even 1 opzetstuk te gebruiken. Het hangt natuurlijk ook helemaal af van waarvoor je het apparaat het meeste gebruikt.

Als je alles uit elkaar hebt gehaald en weer in elkaar hebt gezet, dan gaan de bovengenoemde onderdelen de vaatwasser in. Doe dit wel meteen, want onderdelen met ingedroogde stukjes fruit en groente worden niet snel schoon in de vaatwasser.

Verder klinkt dit apparaat als een opstijgend vliegtuig als je hem gebruikt, dus stiekem je geliefde verrassen met een verse jus d’orange is er helaas niet bij!

Resultaat

Alle vruchtensappen en smoothies waren van goede kwaliteit en erg lekker. De sapjes hadden bijna geen vruchtvlees. De kinderen keurde ze allemaal goed en ze werden zonder commentaar snel op gedronken – en kinderen, vooral als ze kieskeurig zijn, zijn altijd goede graadmeters voor dit soort dingen.

Fruitschaal met bananen, druiven en perzik

De smoothies waren dan ook erg lekker en hadden de juiste textuur: niet te dik en niet te dun. Ik ben geen soepliefhebber dus hierover kan ik geen zinnig oordeel vellen.

Wel gebruikte ik de blender om een lekkere mayonaise mee te maken waar iedereen zeer over te spreken was. Hij was romig en bevatte geen klontjes.

De Russel Hobbs 3 in 1 is een prima apparaat als je alle functies gebruikt. Je bespaart niet alleen tijd maar ook geld omdat je maar één apparaat nodig hebt. Als je zoals ik al een blender in huis hebt, dan gebruik je het blendergedeelte niet. Hetzelfde geldt voor de citruspers: je kunt het sapcentrifuge opzetstuk hiervoor gebruiken.

Als je geen blender of citruspers in huis hebt, dan is dit apparaat een goede optie voor je. Als je deze apparaten al hebt, dan kun je beter investeren in een sapcentrifuge die speciaal bedoeld is om vruchtensappen te maken.

Voordelen:

  • Je kunt met dit apparaat ook blenden en persen
  • De bediening is eenvoudig

Nadelen:

  • De machine is lastig in- en uit elkaar te halen
  • Hij is luidruchtig

Gebruik je wat harder fruit zoals een appel, dan is tweede snelheid efficiënter. Zacht fruit zoals rijpe peren gaan bijna vanzelf op de laagste snelheid en veranderen binnen een paar seconden in een glad goedje.

De inhoud van het pulpreservoir is maar liefst 3 liter waardoor je dit tijdens gebruik niet hoeft te legen. De vulopening is extra ruim waardoor groente en fruit niet van tevoren gesneden hoeft te worden.

Gebruiksgemak

Als je net zoals ik weinig geduld hebt, is dit de sapcentrifuge voor jou. Er valt weinig te begrijpen: alles wijst zichzelf. Je krijgt een draaiknop om de snelheid mee in te stellen, een tuitje om mee te schenken en een extra grote vulopening om hele stukken fruit in te doen.

Ik vond deze machine erg fijn om te gebruiken juist omdat hij zo ontzettend simpel in elkaar zit. Zelfs ik zette hem de eerste keer, zonder de handleiding te raadplegen, op de correcte manier in elkaar en dat zegt nogal wat.

Bovendien kan alles zo de vaatwasser in. Let wel op dat je vaatwasser bijna leeg is voordat je er alle onderdelen in legt: het is een omvangrijke machine met grote onderdelen die veel plaats in beslag nemen.

Het hele proces van een heel stuk fruit naar een fris vruchtensap is met deze machine echt een fluitje van een cent.

Doosje met verschillende bessen, bovenaanzicht

Resultaat

Opnieuw consumeerden mijn kinderen (daar is die perfecte graadmeter weer) een heel glas vol met groente en fruit waar ze in vaste vorm normaal gesproken “nee” tegen zeggen. Er bleef bijna geen vruchtvlees achter en hier werd zodoende ook niet over geklaagd.

Persoonlijk vond ik de sappen die de Bosch MES 4000 produceerde ook erg lekker. Ze waren helder en bijna perfect als het gaat om textuur. Het maken van de sapjes was bovendien eenvoudig en nam daardoor niet veel tijd in beslag, waar ik ook erg blij van wordt.

Een minpuntje is de grootte van het apparaat: mijn hele vaatwasser zat na gebruik bijna helemaal vol!

Voordelen:

  • Dit is een krachtige machine
  • Deze sapcentrifuge heeft een grote vulopening
  • Erg makkelijk te bedienen en schoon te maken

Nadelen:

  • De onderdelen zijn groot en nemen veel plaats in beslag in je vaatwasser

Mijn oplossing voor het kleinere reservoir: twee verschillende kannen sap maken. Bijvoorbeeld eentje met sinaasappelsap en de andere met wortelsap. Voeg de twee samen en je hebt een vitamine bom.

Ik geef toe dat dit een beetje omslachtig is en met een sapcentrifuge met een ruimere inhoud doe je dit in één keer, maar ik denk dat deze sapcentrifuge prima zijn werk doet als je hem slechts af en toe gebruikt. Gebruik je hem dagelijks voor meerdere mensen, dan volstaat deze machine waarschijnlijk niet.

Ondanks zijn lagere vermogen van 550 watt had deze sapcentrifuge geen problemen met mijn hardere groenten. Wel moest ik tussendoor even stoppen omdat de machine wat warm werd.

De meeste onderdelen zijn gemaakt van kunststof. Kunststof is geen duurzaam materiaal en het kan wat dof worden na veel gebruik. Ik raad je dan ook aan om de onderdelen van kunststof niet altijd in de vaatwasser te stoppen. Als je af en toe met de hand afwast, dan blijft het kunststof langer mooi.

Gebruiksgemak

Wat me als eerste opviel toen ik de Russel Hobbs Horizon uit de doos haalde, was het superlange snoer! Mijn stopcontacten zitten op onlogische plaatsen in mijn keuken, dus het lange snoer kwam voor mij goed van pas.

De verdere bediening zit voorop het apparaat. Via de draaiknop kies je uit twee snelheden. Gebruik je wat harder fruit zoals een appel, dan gebruik je de tweede snelheid; zachter fruit maal je op de eerste stand.

Bosje wortels op tafel

Dankzij de ruime vulopening hoef je geen fruit en groente voor te snijden en met de stamper druk je het naar beneden als de toevoer wat stroever loopt.

Het deksel van de kan heeft bovendien een schuimafsnijder, zodat je niet met een snor eindigt na het drinken. Het tuitje heeft daarnaast een druppelstop.

De machine is na gebruik van al zijn fijne functies redelijk makkelijk uit elkaar te halen. In het begin is het even puzzelen, maar zodra je het door hebt, is het appeltje-eitje. Alle onderdelen kunnen in de vaatwasser.

Een nadeel? De sapcentrifuge is aan de luidruchtige kant – maar dat kun je in feite van alle sapcentrifuges zeggen, dus neem dit met een korreltje zout.

Resultaat

Deze sapcentrifuge is me goed bevallen. Hij maakte lekkere sapjes, maar helaas zat er nog behoorlijk wat pulp in. Daarom lieten mijn kinderen hun vitaminebommetje staan. Misschien is dus dus net als de Philips Viva niet de beste optie voor kieskeurige kinderen.

Ik was vooral onder de indruk van mijn wortelsap: Ondanks het wat lage vermogen van 500 watt toverde hij mijn wortels probleemloos om in een heerlijk sap. Hetzelfde gold voor de bietjes: deze werden in een handomdraai fijngemalen tot een mooi roze drankje.

Een ander voordeel was opnieuw de grote vulopening. Ik hoefde niets fijn te snijden (behalve een groot uitgevallen appel). Daarnaast kunnen de onderdelen allemaal in de vaatwasser en voorkomt de druppelstop een plakbende, wat in mijn ogen gebruiksgemak ten top is.

Met een inhoud van 0,75 liter is deze sapcentrifuge echter niet heel praktisch voor grote families. Toch wil ik nogmaals benadrukken dat behalve de inhoud en het achtergebleven vruchtvlees, dit een uitstekende keuze is voor een kleiner gezin met een kleiner budget.

Voordelen:

  • Het lange snoer is handig als je stopcontacten op onlogische plaatsen zitten
  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

  • De meeste onderdelen zijn van kunststof
  • Deze sapcentrifuge is luidruchtig

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Zoals bij alle keukenapparaten is het belangrijk om te weten wat jouw behoeften zijn en daar de koop op af te stemmen. Wat voor mij de beste sapcentrifuge is, hoeft voor jou niet de beste te zijn.

Inhoud

Als jij de enige in je huishouden bent die van sapjes houdt dan heb je genoeg aan een sapcentrifuge met een klein sapreservoir. Voor mij, als moeder van kinderen die allemaal wel een sapje lusten, is een grote inhoud belangrijk.

Vermogen

Wat voor sapjes maak je vooral? Maak je voornamelijk sinaasappelsap en verder niets ingewikkelds dan is een laag vermogen prima. Probeer je je kinderen stiekem vol te stoppen met groenten en fruit zonder dat ze het zelf door hebben, dan is een hoog vermogen wel handig.

Hoe harder de ingrediënten zijn, hoe meer vermogen er nodig is om dit zo fijn mogelijk te krijgen.

Snelheden

De snelheid die je nodig hebt, hangt opnieuw af van de ingrediënten die je gebruikt. Gebruik je verschillende groenten en fruit in één sap, dan kan het handig zijn als je verschillende snelheden kunt gebruiken. Sap uit een wortel halen vergt nou eenmaal meer kracht dan sap halen uit een zachte kiwi.

Roze sap in glas met rietje

Gebruiksgemak

We hebben het allemaal druk. Zo heb ik geen tijd om na elk gebruik 20 minuten te staan pielen om het apparaat uit elkaar te halen om hem vervolgens dan ook nog eens op de hand af te moeten wassen. Dit is voor mij zelfs genoeg reden om zo’n apparaat in de kast te laten staan.

Echter is dit natuurlijk voor iedereen weer anders. Als jij je sapcentrifuge niet vaak gebruikt maakt een beetje extra afwas misschien helemaal niet uit.

Schuimafsnijder

Een schuimafsnijder zorgt ervoor dat het schuim achterblijft in de kan en niet in je glas eindigt. Dit voelt een stuk prettiger.

Zonder een schuimafsnijder functioneert de sapcentrifuge ook prima, maar het geheel wordt wat netter afgeleverd als er geen schuimlaag op drijft. Ook zie je er zelf bovendien een stuk netter uit na je glas opgedronken te hebben. 👨🏻

Druppelstop

Voor de knoeipotten onder ons is een druppelstop een leuke bijkomstigheid. Het tuitje van de mengkan wordt omhooggezet na het gebruik waardoor er geen druppels van kleverig sap op je aanrecht vallen.

Lengte van het snoer

Stopcontacten zitten niet in elke keuken op een handige plaats. Soms kan een langer snoer goed van pas komen, vooral als je het apparaat op je aanrecht wilt laten staan en niet in een kastje. De lengte van het snoer kan sterk variëren, dus let hier goed op.

Veelgestelde vragen over sapcentrifuges

Is een sapcentrifuge hetzelfde als een juicer? 

Juicer is de verzamelnaam voor slowjuicers, sapcentrifuges en citruspersen. Het antwoord op deze vraag is zodoende “ja”; een sapcentrifuge is inderdaad een een specifiek type juicer.

Hoe lang kun je sap uit een sapcentrifuge bewaren? 

Je kunt vers vruchtensap maximaal twee dagen bewaren in de koelkast. Gebruik wel je gezonde verstand: als het niet frist meer ruikt, gooi het dan weg.

Wat kun je doen met het pulp uit de sapcentrifuge? 

Je kunt het gebruiken als ingrediënt voor muffins en cakes; je kunt er bouillon en fruitcrackers van maken; je kunt het zelfs in een salade voor op je brood verwerken.

Fruit in hartvormige schaaltjes

Conclusie

Hopelijk bent je nu wat wijzer op het gebied van sapcentrifuges. Of je nu voor ons topmodel de Sage Nutri-Juicer gaat of je van plan bent om minder uit te geven en voor onze budget-optie Russell Hobbs Horizon Juicer kiest: jij gaat gegarandeerd genieten van een heerlijk, vers sapje!

Naast een sapcentrifige zijn er nog andere apparaten om lekkere sapjes en smoothies mee te maken. Wil je meer weten over de verschillende apparaten? Lees dan hier verder.

Heb je nog tips of lekkere recepten voor ons om uit te proberen, laat dan hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?