Scooters zijn enorm populair, wat helaas betekent dat scooters vaak gestolen worden. Hoewel diefstal vaak niet te voorkomen is, kun je het wel lastiger maken voor een potentiële dief. Dit doe je door het beste scooterslot te gebruiken.

Je leest in dit artikel meer over de beste scootersloten en hoe je de beste kiest voor je scooter!

Waarom een scooterslot kopen?

Zoals ik kort in de intro al schreef: scooters zijn populair en helaas zijn ze daardoor gevoelig voor diefstal. Er worden per jaar tussen de 6500 en 7500 scooters gestolen. Helemaal voorkomen is onmogelijk: er zijn vaak professionele bendes actief die het hele land doorgaan en vervolgens met hun buit de grens overgaan.

We kunnen het echter wel lastiger maken voor deze criminelen door een goed scooterslot aan te schaffen. Vaak is een goed scooterslot ook een vereiste voor je verzekering. Ik vertel je er meer over in het volgende kopje.

ART-keurmerk

Sloten die het ART-keurmerk hebben, zijn uitgebreid getest en vervolgens goedgekeurd. Bijna alle verzekeringen vereisen een slot met een ART-keurmerk. Heb je in zo'n geval geen ART-keurmerk en je scooter wordt gestolen, dan ben je niet gedekt door de verzekering. Het hebben van een slot met een ART-keurmerk is daarom belangrijk.

ART heeft het keurmerk onderverdeeld in sterren. Hoe meer sterren het keurmerk heeft, hoe beter het slot is in diefstalpreventie.

  • ⭐: minimale beveiliging
  • ⭐⭐: sloten voor fietsen
  • ⭐⭐⭐: sloten voor bromfietsen, snorfietsen en scooters
  • ⭐⭐⭐⭐: sloten voor motorfietsen (onderweg)
  • ⭐⭐⭐⭐⭐: sloten voor motorfietsen (thuis)

Zoals je misschien wel weet, zijn er verschillende sloten verkrijgbaar en zo is een ringslot bijvoorbeeld niet geschikt voor je scooter, maar wel voor een fiets. Hier lees je in de koopgids meer over.

VINZ Kungur ART 3 Kettingslot zwart

VINZ Kungur ART 3 Kettingslot zwart
ART-keurmerk: ART3
Gewicht: 3.06 kg
Bekijk op Bol.com

VINZ Kungur ART 3 Kettingslot 120 cm / Fietsslot / Scooterslot / Motorslot / Schijfremslot

VINZ Kungur ART 3 Kettingslot 120 cm / Fietsslot / Scooterslot / Motorslot / Schijfremslot
ART-keurmerk: ART3
Gewicht: 3.50 kg
Bekijk op Bol.com

BLANCC Griplock | Stuurslot Handrem blauw

BLANCC Griplock | Stuurslot Handrem blauw
Bekijk op Bol.com

Hoe koop ik het beste scooterslot?

Hoewel elk scooterslot je scooter beveiligt tegen diefstal, is het ene slot hier beter in dan het andere. Het beste fietsslot is niet voldoende. Hieronder lees je meer over de verschillen.

Contactslot en stuurslot

Een contactslot en een stuurslot zijn altijd ingebouwd door de fabrikant. Het is hiermee dan ook de basisbeveiliging van je scooter. Net als een fiets wat een ringslot heeft, heeft een scooter altijd een contactslot en stuurslot.

Deze sloten zijn effectief, maar zijn vrij eenvoudig te omzeilen. Helaas hebben de meeste bendes tegenwoordig busjes waarmee gestolen bromfietsen, scooters en zelfs motorfietsen opgepikt worden. Een stuurslot of contactslot voorkomt dit niet. Het is daarom belangrijk om altijd een extra slot te gebruiken.

Kabelslot

Kabelsloten zijn de minst veilige sloten die verkrijgbaar zijn. Toch zijn ze populair. Ze zijn goedkoop, gebruiksvriendelijk en eenvoudig op te bergen. Veel mensen gebruiken ze voor hun fiets.

Helaas is een kabelslot met een kniptang relatief eenvoudig open te knippen. Daarom is een kabelslot niet geschikt voor een scooter. Er zijn kabelsloten die een ART-2-keurmerk hebben, maar ook deze zijn niet geschikt voor scooters. Voor een scooter wordt altijd een slot met een ART-3-keurmerk geadviseerd.

Kettingslot

Kettingsloten zijn er in allerlei soorten en maten: groot, klein, enorm zwaar en redelijk lichtgewicht. De meeste kettingsloten bestaan uit een gehard stalen ketting met een losse of vaste sluiting.

Er zijn kettingsloten die je als het ware in elkaar klikt. Dit draagt bij aan het gebruiksgemak. De meeste kettingsloten passen in het opbergvak onder het zadel van de scooter, waardoor je het gemakkelijk meeneemt.

Een kettinglslot wordt dan ook vaak gezien als het ideale slot voor een scooter. Niet alle kettingsloten hebben echter een ART-keurmerk. Let hier goed op.

Beugelslot

Ook een beugelslot is ideaal voor een scooter. Ze zijn lastig open te breken en je zet je scooter er eenvoudig mee vast aan een grondanker of een ander object. De meeste beugelsloten passen wederom in het opbergvak onder het zadel, waardoor je het slot eenvoudig meeneemt.

Bovendien hebben de meeste beugelsloten het ART-4-keurmerk wat voldoet aan alle verzekeringen. Heb je een scooter, dan is een slot met een ART-3-keurmerk een vereiste. Een hoger keurmerk is natuurlijk altijd welkom.

Handhendelslot

Een handhendelslot zorgt ervoor dat de scooter niet gestart kan worden. Ook is de rem ingedrukt, waardoor de scooter niet zomaar weg kan rijden. Hoewel dit veelbelovend klinkt, is dit geen betrouwbaar slot.

Wanneer de remkabel wordt doorgeknipt, loop je alsnog weg met de scooter. Wanneer je dit slot gebruikt, wordt er altijd aangeraden om er een ander slot bij te gebruiken. Handhendelsloten hebben geen ART-keurmerk.

Schijfremslot

Een schijfremslot wordt op de remschijf geplaatst. De remschijf heeft hiervoor koelgaten en openingen nodig. De meeste remschijven van scooters hebben deze niet, waardoor ze ongeschikt zijn voor scooters. Ze worden vooral gebruikt voor motorfietsen.

Eigenschappen van scootersloten vergelijken

ART-keurmerkGewicht
1VINZ Kungur ART 3 Kettingslot zwartART33.06 kg
2VINZ Kungur ART 3 Kettingslot 120 cm / Fietsslot / Scooterslot / Motorslot / SchijfremslotART33.50 kg
3BLANCC Griplock | Stuurslot Handrem blauwART33.50 kg
4MKX-lock Beugelslot / Schijfremslot zwartART33.50 kg
5Urban scooterslot kettingslot 120 cm zwartART33.50 kg

VINZ Kungur ART 3 Kettingslot zwart

ART-keurmerk: ART3

Gewicht: 3.06 kg

VINZ Kungur ART 3 Kettingslot 120 cm / Fietsslot / Scooterslot / Motorslot / Schijfremslot

ART-keurmerk: ART3

Gewicht: 3.50 kg

BLANCC Griplock | Stuurslot Handrem blauw

ART-keurmerk: ART3

Gewicht: 3.50 kg

MKX-lock Beugelslot / Schijfremslot zwart

ART-keurmerk: ART3

Gewicht: 3.50 kg

Urban scooterslot kettingslot 120 cm zwart

ART-keurmerk: ART3

Gewicht: 3.50 kg

Preventie

Hoewel je scooter op slot zetten natuurlijk een goede manier is om het lastig te maken voor dieven, is het niet de enige manier om diefstal te voorkomen. Hieronder geef ik je nog wat meer tips om diefstal van je scooter te voorkomen.

  1. Maak geen reclame voor het feit dat je een scooter hebt die het stelen waard is. Hiermee bedoel ik niet alleen dat je je scooter zoveel mogelijk binnen moet parkeren, maar ik heb het ook over social media. Heb je een openbaar profiel, plaats dan geen foto's van je nieuwe aanwinst. Dieven kunnen vaak uit deze posts opmaken waar je ongeveer woont en vervolgens op zoek gaan en met succes je scooter stelen.
  2. Zet je scooter zoveel mogelijk binnen. Als je hem toch buiten moet laten staan, parkeer hem dan ergens waar hij goed zichtbaar is. Een verlichte plaats met videobewaking is het beste.
  3. Heb je een garage of schuurtje, maak deze dan zo veilig mogelijk. Zorg ervoor dat alle ramen en deuren goed op slot zitten en installeer eventueel een alarm of beveiligingscamera. Tralies voor de ramen schrikken dieven ook af.
  4. Let goed op wat er om je heen gebeurd. Zie je veel ongewone activiteit in je straat, let dan extra goed op je scooter en zorg ervoor dat hij goed op slot staat.

De 5 beste scootersloten op een rij

1. VINZ Kungur ART 3 Kettingslot zwart

1. VINZ Kungur ART 3 Kettingslot zwart
ART-keurmerk: ART3
Gewicht: 3.06 kg

2. VINZ Kungur ART 3 Kettingslot 120 cm / Fietsslot / Scooterslot / Motorslot / Schijfremslot

2. VINZ Kungur ART 3 Kettingslot 120 cm / Fietsslot / Scooterslot / Motorslot / Schijfremslot
ART-keurmerk: ART3
Gewicht: 3.50 kg

3. BLANCC Griplock | Stuurslot Handrem blauw

4. MKX-lock Beugelslot / Schijfremslot zwart

5. Urban scooterslot kettingslot 120 cm zwart

Veelgestelde vragen over scootersloten

Hieronder geef ik antwoord op een paar van de meest gestelde vragen over scootersloten.

Welk scooterslot gebruik ik voor mijn verzekering?

Welk slot je nodig hebt voor je verzekering, is afhankelijk van je verzekering. Meestal moet dit een slot zijn met een ART-keurmerk, met minimaal drie sterren.

Hoe lang moet een scooterslot zijn?

De ideale lengte van een scooterslot hangt af van waaraan je je scooter vastzet. Is dit een dikke boom, dan heb je meer lengte nodig dan wanneer je je scooter vafst zet aan een fietsenrek. Gemiddeld is een kettingslot van ongeveer 110 cm vaak voldoende.

Hoe werkt een scooterslot?

Hoe een scooterslot werkt, is afhankelijk van het soort slot. Zo zijn er sloten met een cijfercode, maar ook sloten met een sleutel. Er zijn sloten met een kliksysteem, maar ook systemen met een ketting. Elk slot heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Scootersloten, bovenaanzicht

Conclusie

Beugelslot, kettingslot of kabelslot? Weet jij al welk slot je wilt? Zo niet, dan hoop ik dat dit artikel je een beetje op weg heeft geholpen! Heb je nog vragen of misschien een tip, laat dan gerust een reactie achter. Bedankt voor het lezen! 🔐

Was dit artikel behulpzaam?