De Beste Plant voor in je Slaapkamer

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Een beetje groen in de slaapkamer zorgt voor betere luchtkwaliteit!

De Beste Plant voor in je Slaapkamer

Planten fleuren alles op. Een slaapkamer wordt er niet alleen gezelliger van, maar ook gezonder. Planten zuiveren de lucht, wat wel een fijne gedachte is voor het slapen gaan! Lees hier wat de beste slaapkamer planten zijn en hoe je deze het beste verzorgt.

Waarom planten in de slaapkamer?

Generaties lang is ons verteld dat kamerplanten goed zijn voor het huis omdat ze kooldioxide absorberen en zuurstof afgeven aan de lucht. Maakt dit ze meteen tot de beste luchtzuiverende planten? De meeste planten zuiveren de lucht op de bovenstaande manier alleen als ze fotosynthese uitvoeren.

Veel planten nemen overdag kooldioxide op en geven zuurstof af, maar 's nachts, tijdens hun eigen slaappatroon, doen ze het omgekeerde: zuurstof opnemen en kooldioxide afgeven. Omdat slaapapneu tegenwoordig zo'n groot probleem is, vragen veel mensen zich af of het veilig is om planten in de slaapkamer te hebben.

Hoewel veel planten 's nachts kooldioxide afgeven, geven ze niet genoeg kooldioxide af om schadelijk te zijn. Bovendien geven niet alle planten 's nachts kooldioxide af. Sommige planten geven zelfs nog zuurstof af, zelfs als ze niet in de fotosynthese fase zijn.

Slaapkamer met twee planten, houten vloer en witte muur. Vooraanzicht

Bovendien filteren sommige planten ook schadelijke formaldehyde, benzeen en allergenen uit de lucht, waardoor de luchtkwaliteit in de slaapkamer verbetert.

Sommige planten geven ook ontspannende en rustgevende essentiële oliën af die ons helpen sneller in slaap te vallen en diep te slapen, waardoor ze ideaal zijn voor in de slaapkamer. Met de juiste plantenselectie zijn planten in de slaapkamer niet alleen volkomen veilig, maar ze maken je leefomgeving ook gezonder.

Hoewel planten meehelpen aan het zuiveren van de lucht, is hun werkzaamheid natuurlijk beperkt. Ben je op zoek naar een krachtigere manier om de lucht te zuiveren, overweeg dan om een goede luchtreiniger te kopen.

Plant in a Box - Budget mix van 4 luchtzuiverende kamerplanten - Pot ⌀12cm - Hoogte ↕ 25-40cm

Plant in a Box - Budget mix van 4 luchtzuiverende kamerplanten - Pot ⌀12cm - Hoogte ↕ 25-40cm
Plantnaam: Mix van planten
Type plant: Kamerplant - Mix
Standplaats: Half-schaduw
Giftig: Ja (voor huisdieren)
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Lichtplantje in vaasje met verlichting

Lichtplantje in vaasje met verlichting
Plantnaam: Clusia
Type plant: Kamerplant
Standplaats: Half-schaduw
Giftig: Nee (voor huisdieren)
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

ZynesFlora | Bonsai in Keramiek - Kamerplant in pot - Ø 15 cm - ↕ Hoogte: 25-30 cm – Bonsai - Blauw/Wit

ZynesFlora | Bonsai in Keramiek -  Kamerplant in pot - Ø 15 cm - ↕ Hoogte: 25-30 cm – Bonsai - Blauw/Wit
Plantnaam: Ficus
Type plant: Kamerplant - Bonsai
Standplaats: Half-schaduw
Giftig: Ja (voor huisdieren)
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Welke planten zijn geschikt voor in de slaapkamer?

Sansevieria trifasciata (vrouwentong)

Sansevieria's geven dag en nacht zuurstof af in de lucht. Hij groeit bij weinig tot veel licht en heeft maar weinig water nodig. Bovendien kunnen ze wel tegen een stootje. Ben je net zoals ik en vergeet je regelmatig dat je planten hebt? Geen probleem: plant vergeeft het je en blijft mooi. 🌱

Spathiphyllum (lepelplant)

Deze planten filteren formaldehyde en benzeen uit de lucht. Ze verhogen ook de luchtvochtigheid in de kamers waarin ze worden geplaatst, wat kan helpen bij bijvoorbeeld een verkoudheid. Lepelplanten groeien bij weinig tot veel licht, maar moeten wel regelmatig water krijgen.

Chlorophytum comosum (graslelie)

Graslelie's filteren formaldehyde uit de lucht. Ze groeien bij weinig tot middelmatig licht en moeten regelmatig worden bewaterd. Het leuke aan graslelie's is dat ze zich erg gemakkelijk voortplanten en hierdoor heb je al snel een hele familie graslelie's in je slaapkamer. Je zet ze weg of hangt ze op.

Aloe barbadensis (aloë vera)

Aloë Vera geeft constant zuurstof af aan de lucht, dag en nacht. Ze groeien in laag tot helder licht. Als vetplant heeft hij weinig water nodig. In de winter geef je deze plant zelfs maar twee tot drie keer water.

Hedera helix (klimop)

Klimop filtert veel huishoudelijke allergenen uit de lucht. Ze hebben weinig tot helder licht nodig en moeten regelmatig water krijgen. Een nadeel is dat ze giftig zijn als huisdieren of kleine kinderen er een hapje van nemen.

Philodendronplant, vooraanzicht

Philodendron

De Philodendron is een populaire kamerplant omdat het bijna onmogelijk is om deze plant te doden. De hartvormige bladeren van deze hangende plant zijn er in verschillende visueel aantrekkelijke variaties en zijn bijzonder effectief in het absorberen van formaldehyde.

Hou hem wel biten het bereik van huisdieren en kinderen, want deze plant is giftig als hij wordt gegeten.

Pothos (sweetheart plant)

De pothos lijkt een beetje op de philodendron. Het is een hangplant die effectief is in het filteren van formaldehyde, koolmonoxide en benzeen en is zeer gemakkelijk te verzorgen. De bijnaam van deze plant is "de cubicle plant", oftewel een plant die je in een hokje zet en er vervolgens niet meer naar om kijkt. Hij kreeg deze naam, omdat hij zo tolerant is.

Fotosynthese

Fotosynthese is het proces waarbij groene planten licht omzetten in chemische energie. Tijdens de fotosynthese in groene planten wordt lichtenergie opgevangen en gebruikt om water, kooldioxide en mineralen om te zetten in zuurstof en andere energierijke organische verbindingen. Daarom kan een plant niet leven zonder licht.

Hoe verzorg ik de planten in mijn slaapkamer?

Elke plant heeft andere verzorging nodig. Zo heeft de ene plant juist veel zonlicht nodig, terwijl een andere plant het liefst in de schaduw staat. De meeste planten hebben één ding gemeen: ze houden niet van teveel water.

Veel mensen geven hun planten teveel water. Hierdoor ontstaan er allerlei problemen en gaan ze uiteindelijk vroegtijdig dood. Vaak is eens per week water geven voldoende. In de winter geef je je plant nog minder water.

Zoals al eerder gezegd: elke plant is anders. Elke nieuwe plant heeft een sticker met instructies op de pot, of er zit een kaartje bij wat je uitleg geeft over de verzorging. Lees deze grondig door en hou je aan de gegeven instructies.

Specificaties van slaapkamer planten vergelijken

PlantnaamType plantStandplaatsGiftig
1Plant in a Box - Budget mix van 4 luchtzuiverende kamerplanten - Pot ⌀12cm - Hoogte ↕ 25-40cmMix van plantenKamerplant - MixHalf-schaduwJa (voor huisdieren)
2Lichtplantje in vaasje met verlichtingClusiaKamerplantHalf-schaduwNee (voor huisdieren)
3ZynesFlora | Bonsai in Keramiek - Kamerplant in pot - Ø 15 cm - ↕ Hoogte: 25-30 cm – Bonsai - Blauw/WitFicusKamerplant - BonsaiHalf-schaduwJa (voor huisdieren)
4Mini Cactussen Mix – 3 Stuks - Ø 5,5 cm - ↕ Hoogte: 5-10 cm – Cactus – Kamerplant – Cactus CadeauEchinocactusKamerplant - CactusZonJa (voor huisdieren)
52x Kamerplant Ficus Ginseng - Bonsai Boompje - ± 30cm hoog - 12cm diameter - in groene sierpotFicusKamerplant - BonsaiZonNee (voor huisdieren)

Plant in a Box - Budget mix van 4 luchtzuiverende kamerplanten - Pot ⌀12cm - Hoogte ↕ 25-40cm

Plantnaam: Mix van planten

Type plant: Kamerplant - Mix

Standplaats: Half-schaduw

Giftig: Ja (voor huisdieren)

Lichtplantje in vaasje met verlichting

Plantnaam: Clusia

Type plant: Kamerplant

Standplaats: Half-schaduw

Giftig: Nee (voor huisdieren)

ZynesFlora | Bonsai in Keramiek - Kamerplant in pot - Ø 15 cm - ↕ Hoogte: 25-30 cm – Bonsai - Blauw/Wit

Plantnaam: Ficus

Type plant: Kamerplant - Bonsai

Standplaats: Half-schaduw

Giftig: Ja (voor huisdieren)

Mini Cactussen Mix – 3 Stuks - Ø 5,5 cm - ↕ Hoogte: 5-10 cm – Cactus – Kamerplant – Cactus Cadeau

Plantnaam: Echinocactus

Type plant: Kamerplant - Cactus

Standplaats: Zon

Giftig: Ja (voor huisdieren)

2x Kamerplant Ficus Ginseng - Bonsai Boompje - ± 30cm hoog - 12cm diameter - in groene sierpot

Plantnaam: Ficus

Type plant: Kamerplant - Bonsai

Standplaats: Zon

Giftig: Nee (voor huisdieren)

Planten die bekend staan om hun essentiële oliën

Er zijn planten waarvan de essentiële olie kalmeert en helpt bij het ontspannen. Dit is natuurlijk ideaal in de slaapkamer. Hieronder bespreek ik de meest populaire planten met deze eigenschappen.

Jasmijn

Jasmijn ruikt heerlijk en geeft de meeste geur af tijdens de nacht. Koele temperaturen en de juiste plaats in een goed verlichte kamer is belangrijk voor deze plant. Een goede luchtcirculatie bevordert de witte winterbloei.

De plant kan tot vier uur per dag direct zonlicht verdragen, van het late voorjaar tot de herfst. Verminder de hoeveelheid zonlicht die hij krijgt in de winter.

Lavendel in veld, vooraanzicht

Lavendel

De verzorging van de lavendel draait om de juiste temperatuur, blootstelling aan de zon en het juiste waterniveau. Gelukkig is dit minder ingewikkeld dan het klinkt. Plaats je lavendelplanten in een pot op een plaats waar ze de volle zon krijgen (minstens acht uur per dag) en geef ze spaarzaam water.

Gardenia

De Gardenia is iets onderhoudsgevoeliger dan de andere planten op mijn lijst, maar de extra zorg die je eraan besteedt is zeker de moeite waard. Deze planten bloeien prachtige geurende bloesems die een populaire keuze zijn voor de slaapkamer.

Men denkt dat de olie van deze planten je kunnen helpen bij het verlichten van angst en het bereiken van een betere kwaliteit van slaap. Zorg ervoor dat deze planten in helder, indirect zonlicht staan en hou de grond voortdurend vochtig. Geef je een beetje extra uit aan de beste potgrond, dan weet je meteen dat je planten langdurig zijn voorzien van voedingsstoffen.

De 5 beste slaapkamer planten op een rij

1. Plant in a Box - Budget mix van 4 luchtzuiverende kamerplanten - Pot ⌀12cm - Hoogte ↕ 25-40cm

1. Plant in a Box - Budget mix van 4 luchtzuiverende kamerplanten - Pot ⌀12cm - Hoogte ↕ 25-40cm
Plantnaam: Mix van planten
Type plant: Kamerplant - Mix
Standplaats: Half-schaduw
Giftig: Ja (voor huisdieren)

2. Lichtplantje in vaasje met verlichting

2. Lichtplantje in vaasje met verlichting
Plantnaam: Clusia
Type plant: Kamerplant
Standplaats: Half-schaduw
Giftig: Nee (voor huisdieren)

3. ZynesFlora | Bonsai in Keramiek - Kamerplant in pot - Ø 15 cm - ↕ Hoogte: 25-30 cm – Bonsai - Blauw/Wit

3. ZynesFlora | Bonsai in Keramiek -  Kamerplant in pot - Ø 15 cm - ↕ Hoogte: 25-30 cm – Bonsai - Blauw/Wit
Plantnaam: Ficus
Type plant: Kamerplant - Bonsai
Standplaats: Half-schaduw
Giftig: Ja (voor huisdieren)

4. Mini Cactussen Mix – 3 Stuks - Ø 5,5 cm - ↕ Hoogte: 5-10 cm – Cactus – Kamerplant – Cactus Cadeau

4. Mini Cactussen Mix – 3 Stuks - Ø 5,5 cm - ↕ Hoogte: 5-10 cm – Cactus – Kamerplant – Cactus Cadeau
Plantnaam: Echinocactus
Type plant: Kamerplant - Cactus
Standplaats: Zon
Giftig: Ja (voor huisdieren)

5. 2x Kamerplant Ficus Ginseng - Bonsai Boompje - ± 30cm hoog - 12cm diameter - in groene sierpot

5. 2x Kamerplant Ficus Ginseng - Bonsai Boompje - ± 30cm hoog - 12cm diameter - in groene sierpot
Plantnaam: Ficus
Type plant: Kamerplant - Bonsai
Standplaats: Zon
Giftig: Nee (voor huisdieren)

Veelgestelde vragen over slaapkamerplanten

Waar plaats ik een slaapkamerplant?

Waar je een slaapkamerplant plaatst, hangt van de plant af. Sommige planten hebben veel zon nodig, anderen minder. Lees daarom de instructies op de plantpot of het kaartje wat je vaak in de pot vindt.

Hoe vaak geef ik mijn slaapkamerplant water?

Hoeveel water je je plant geeft, hangt van de plant af. Vaak is eens per week voldoende, maar sommige planten hebben minder of meer water nodig. Lees de instructies die bij de plant horen.

Hoeveel licht heeft mijn slaapkamerplant nodig?

Elke soort plant heeft andere eisen en dit is ook zo voor licht. De ene plant groeit goed op een schaduwrijke plaats, terwijl een andere juist in het zonnetje beter groeit. Voor meer informatie over de benodigde hoeveelheid licht, lees je de instructies van de plant.

Planten op bankje bij raam en bed, vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de slaapkamer planten en heb ik je geholpen bij het maken van een keuze. Wat is jouw favoriete plant? Laat het me weten. Bedankt voor het lezen! Slaap lekker! 😴🪴

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram