De Beste Slimme Stekker Vind je in Deze Top 5!

wandcontactdoos in de muur
Mariska

Mariska

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

Inhoudsopgave

Alle technologie en apparaten ontwikkelen zich tegenwoordig zo snel naar een smart variant, dat ik het allemaal bijna niet bijhoud. Daar zit je dan met je nieuwe smartphone… en een verouderde televisie en waterkoker. Met de beste slimme stekker geef je alle apparaten echter meteen een update!

Met een slimme stekker schakel je namelijk apparaten op afstand in en uit. In sommige gevallen krijg je zelfs nog meer opties. Welke slimme stekker is het beste? Dat lees je in deze top vijf!

Top 5 Beste Slimme Stekkers

Fibaro Wall Plug Type F

fibaro slimme stekker met kleur
Beste slimme stekker
4.9/5

Protocol: Z-Wave
Meet energieverbruik: Nee

Bridge nodig: Ja
Garantie: 2 jaar

Philips Hue Slimme Stekker

philips hue slimme stekker met doosje
Beste koop
4.7/5

Protocol: Bluetooth
Meet energieverbruik: Nee

Bridge nodig: Nee
Garantie: 2 jaar

EVE Energy Smart Plug

slimme stekker eve schuinaanzicht
Beste slimme stekker op bluetooth
4.5/5

Protocol: Bluetooth
Meet energieverbruik: Ja

Bridge nodig: Nee
Garantie: 5 jaar

AVM FRITZ!DECT 200

slimme stekker fritz! schuinaanzicht
Beste slimme stekker op WiFi
4.3/5

Protocol: DECT
Meet energieverbruik: Ja

Bridge nodig: Nee
Garantie: 5 jaar

HiHome WPP-16S1

slimme stekker van hihome
Beste budget slimme stekker
4.1/5

Protocol: WiFi
Meet energieverbruik: Ja

Bridge nodig: Nee
Garantie: 2 jaar

Een slimme stekker gebruiken

Met een slimme stekker maar je van elk apparaat een smart apparaat tot op zekere hoogte, hoe oud die ook mag zijn. Zo lang er maar een gewone stekker aan zit, kun je het in de slimme stekker steken. 

Slimme stekkers zijn op allerlei verschillende manieren te koppelen aan apps, bedieningssystemen en smart home systemen, maar laten we beginnen bij het begin: hoe werkt een slimme stekker eigenlijk?

Zo werkt een slimme stekker

Allereerst steek je de slimme stekker in het stopcontact. Die functioneert nu als ‘nieuw’ stopcontact, waar je de stekker van je apparaten in steekt. Dankzij de slimme stekker kun je vanaf nu de apparaten op afstand aan en uit schakelen. Met sommige slimme stekkers meet je zelfs het energieverbruik.

Voordat de slimme stekker soepel werkt en op afstand bedienbaar is, moet de boel wel op de juiste manier worden gekoppeld. Hoe dat zit kan ingewikkeld lijken, maar met deze uitleg komt dat helemaal goed.

Protocol-ondersteuning

Als je naar slimme stekkers kijkt, kom je de eigenschap ‘protocol’ tegen. Het protocol is de manier waarop aangesloten apparaten op een smart home systeem met elkaar communiceren. WiFi en Bluetooth zullen geen onbekenden voor je zijn, maar een fabrikant kan ook een eigen protocol in de slimme stekker implementeren.

Als het protocol van je slimme stekker overeenkomt met dat van andere slimme apparaten die je in huis hebt, zijn ze compatibel en kunnen ze met elkaar communiceren. Op die manier sluit alles het beste op elkaar aan.

Heeft een slimme stekker een bridge nodig?

Je bedient de slimme stekker natuurlijk op afstand, waarvoor je soms een afstandsbediening, maar meestal een app gebruikt. Niet alle slimme stekkers leggen een directe verbinding met je telefoon, waardoor er in sommige gevallen een soort tussenstation nodig is. 

Dat tussenstation noem je een bridge. Die bridge wordt vaak niet meegeleverd met de slimme stekker en zul je dus zelf aan moeten schaffen. Een bridge maakt het anderzijds wel weer makkelijker om meerdere slimme stekkers te koppelen.

De 5 Beste Slimme Stekkers op een Rij

#1 Fibaro Wall Plug Type F – Beste op de markt

Protocol: Z-wave
Meet energieverbruik: Nee

Bridge nodig: Ja
Garantie: 2 jaar

De Fibaro Wall Plug Type F is niet voor niets op nummer een in deze top vijf beland: ook door gebruikers is deze slimme stekker met een gemiddelde van vijf sterren bekroond!

Je geeft er niet alleen je apparaat een smart upgrade mee, maar de stekker weergeeft ook het energieverbruik: aan de kleur van de ring zie je direct hoe hoog het energieverbruik is, met blauw als het laagste en paars als het hoogste.

twee slimme stekkers fibaro
4.9/5

Deze uitvoering van we Fibaro Wall Plug Type F werkt met Toon, maar er is ook een variant verkrijgbaar die met Apple HomeKit werkt en verder dezelfde eigenschappen heeft.

Dankzij het compacte formaat blokkeert deze stekker tevens geen andere stopcontacten, wat geen overbodige luxe is.

Ga je deze slimme stekker gebruiken, dan steek je die natuurlijk om te beginnen in het stopcontact. Vervolgens kun je de stekker met je smartphone besturen door de Fibaro Gateway app (voor Android en iOS) te installeren, maar let op: hier is een bridge voor nodig.  Hiervoor gebruik je een Fibaro basisstation of Homey.

De bridge is een omweg die ik niet uiterst efficiënt vind, aangezien de systemen, apps en protocollen bij elkaar al ingewikkeld genoeg zijn. Deze slimme stekker werkt daarnaast met het Z-wave protocol, maar laat je daardoor niet verwarren: alle apparaten die met Toon werken zijn met elkaar te koppelen.

Als dan eenmaal alles eenmaal is aangesloten en gekoppeld, heb je een ontzettend fijne slimme stekker die ook nog eens een instelbare timer heeft. Zo stel je via de app eenvoudig van de voren in wanneer je wilt dat een aangesloten apparaat aan of uit gaat!

Voordelen

Nadelen

#2 Philips Hue Slimme Stekker – Beste koop

Protocol: Bluetooth
Meet energieverbruik: Nee

Bridge nodig: Nee
Garantie: 2 jaar

slimme stekker van philips hue
4.7/5

Een goedkopere, maar nog steeds een ontzettend fijne slimme stekker is deze Philips Hue Slimme Stekker! 

Vind je de eigenschappen van slimme stekkers al ingewikkeld genoeg? Dan is het maar goed dat dit model van Philips Bluetooth als protocol gebruikt, waardoor je geen bridge nodig hebt.

Je koppelt trouwens eventueel wél een Philips Hue bridge: dat zorgt ervoor dat je ook op grotere afstanden de slimme stekker kunt besturen. 

Als klap op de vuurpijl koppel je daar ook simpel andere Philips Hue apparaten mee. De bridge is dus optioneel, maar niet essentieel. 

Om deze stekker met je smartphone te besturen installeer je de Hue app (voor Android of iOS). Heb je daarnaast een smart home systeem? Goed nieuws: deze slimme stekker is compatibel met Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistent, Samsung SmartThings en Homey. Een aardig assortiment dus.

Als alles geïnstalleerd en gekoppeld is, kun je de apparaten in- en uitschakelen met de app, maar ook timers instellen. Dat is een fijne extra waardoor je met gemak een boel energieverspilling bespaart! 

Er is echter ook een nadeel: als je benieuwd bent naar het stroomverbruik van aangesloten apparaten, is de Philips Hue niet geschikt. Die voert namelijk geen metingen uit.

Voordelen

Nadelen

#3 EVE Energy Smart Plug – Beste slimme stekker op Bluetooth

Protocol: Bluetooth
Meet energieverbruik: Ja

Bridge nodig: Nee
Garantie: 5 jaar

Gebruik je het liefste Bluetooth omdat je dat makkelijker vindt? Dan is deze EVE Energy Smart Plug misschien wel de beste optie voor jou.

Dankzij Bluetooth als protocol heb je wederom geen bridge nodig om deze slimme stekker te koppelen. De maximale afstand waarover je de stekker bedient is echter wel slechts 10 meter

Wil je de stekker op grotere afstanden besturen, dan sluit je alsnog een bridge aan. Het kán dus wel, maar het is niet per se nodig.

slimme stekker van eve voorkant
4.5/5

Als eerste steek je weer deze tussenstekker in het stopcontact. De EVE heeft een fijn en compact formaat, dus die zal de andere stopcontacten niet in de weg zitten. 

Eenmaal aan je smartphone gekoppeld is deze stekker ook nog eens aan te sluiten op een smart home systeem, maar helaas is Apple HomeKit daarbij de enige optie. Daar staat wel tegenover dat de stekker het energieverbruik meet en op je smartphone weergeeft. ⚡️

Als je dit een fijne stekker vindt, zit je meteen voor langere tijd goed, want EVE geeft er wel 5 jaar garantie op.

Voordelen

Nadelen

#4 AVM FRITZ!DECT 200 – Beste slimme stekker op WiFi

Protocol: Dect
Meet energieverbruik: Ja

Bridge nodig: Nee
Garantie: 5 jaar

Slimme stekker van fritz schuin
4.3/5

Is WiFi jouw beste vriend? Dan heb je echt wat aan deze AVM FRITZ!DECT slimme stekker! 

Het protocol mag dan wel DECT zijn, maar je sluit deze slimme stekker makkelijk aan op de WiFi thuis: je hebt namelijk geen bridge nodig. Zit die goed aangesloten, dan kun je de stekker zelfs vanuit het buitenland besturen!

Dat is niet iets wat je vaak ziet onder slimme stekkers terwijl het wel erg handig is als je op vakantie bent en af en toe het licht aan wilt doen om inbrekers af te schrikken. Als je laat thuis komt vind ik het ook erg handig om van te voren het licht al aan te kunnen doen.

Verder heeft deze slimme stekker ook een instelbare timer en zelfs een weekschema, zodat je ver en systematisch vooruit plant wanneer jouw apparaten aan en uit gaan.

Het grootste nadeel is dat deze slimme stekker alleen werkt in combinatie met een FRITZ!Box. Dit is een type modem en als je dit merk niet al in huis hebt staan, is het een dure grap om van modem te wisselen. 

Als je toevallig al een FRITZ!Box hebt of toch een nieuwe router nodig hebt, is dit wel echt een enorme aanrader. De reviews die deze slimme stekker gemiddeld met 5 sterren beoordelen liegen er niet om.

Voordelen

Nadelen

#5 HiHome WPP-16S1 – Beste budget slimme stekker

Protocol: WiFi
Meet energieverbruik: Ja

Bridge nodig: Nee
Garantie: 5 jaar

Een fijne slimme stekker die ook nog een erg fijne prijs heeft: zo kun je de HiHome WPP-16S1 het beste omschrijven.

Het is een compact model dat je zo in het stopcontact steekt een daarbij ook geen andere stopcontacten blokkeert. Dat begint dus al goed.

Wat ook handig is, is het WiFi-protocol: dat is voor iedereen wel herkenbaar en je hebt daardoor ook geen bridge als extra tussenstation nodig.

hihome slimme stekker van de zijkant
4.1/5

Je sluit de stekker dan ook aan via de WiFi in huis en kunt vervolgens de stekker met je smartphone bedienen. Houd er wel rekening mee dat je WiFi-netwerk zeer stabiel moet zijn: als je modem beneden staat en de stekker op zolder, dan wordt het een lastig verhaal.

Voor de gebruikers van een smart home systeem is deze slimme stekker ook geen slechte keuze, want hij is compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant. Op die manier bedien je niet alleen de stekker, maar al je apparaten vanaf één centraal punt.

De set-up is dus prima te doen en ten slotte meet deze stekker ook het verbruik van aangesloten apparaten. Al met al valt er voor een slimme stekker in de budget categorie niet veel meer te wensen!

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe kies ik de beste slimme stekker?

Bij de meeste apparaten baseer je de beste keuze op een bepaalde verhouding tussen prijs en kwaliteit. Bij de zoektocht naar een slimme stekker zijn daar wel verschillen tussen te vinden, maar is er iets anders nog belangrijker: het koppelen van de slimme stekker.

Om alle apparaten met één smart home system te bedienen, zoek je naar een slimme stekker die compatibel is met de systemen en verbindingen die jij in huis hebt. Let daarom op de volgende eigenschappen.

Protocol

Heb je meerdere smart apparaten in huis aangesloten op een smart home systeem? Check dan met welk protocol de apparaten communiceren voordat je een keuze maakt. De beste slimme stekker is er namelijk een die hetzelfde protocol heeft als andere apparaten en zo makkelijk samenwerkt.

Wel of geen bridge nodig?

Als je een bridge apart aan dient te schaffen, wordt dat vaak als nadelig beschouwd. Bij aankoop wil je dat een apparaat meteen werkt en niet dat je nog een extra accessoire moet kopen voordat je aan de slag kunt.

Een bridge hoeft echter niet duur te zijn en pakt in je voordeel uit als je meerdere apparaten aansluit, want de bridge maakt dat een stukje makkelijker.

stekkers en adapters op tafel

Smart home platform

Gebruik je een smart home platform in huis? Let dan op of de slimme stekker die je kiest compatibel is. Slimme stekkers zijn vaak op meerdere platformen aansluitbaar, maar meestal niet op allemaal. 

Er is geen garantie dat de stekker op jouw platform aansluit, dus houd dat in de gaten wanneer je naar slimme stekkers kijkt.

Extra opties

Extra opties zijn niet noodzakelijk, maar kunnen het gebruikersgemak en de ervaring flink verbeteren en zo zelfs doorslaggevend zijn. In het geval van de slimme stekker kom je vier extra opties het meest tegen: een dimbare optie, optie om te koppelen, het meten van energieverbruik en een timer.

Met de dimbare optie kun je bijvoorbeeld een lamp opeens dimmen. Je bent niet meer beperkt tot alleen aan of uit! Sommige slimme stekkers meten daarnaast ook het energieverbruik van het apparaat dat is aangesloten.

De optie om te koppelen gaat niet over aangesloten apparaten, maar over het aantal slimme stekkers. Deze optie geeft aan of meerdere stekkers onderling te koppelen zijn, of juist niet. Wil je maar één slimme stekker, dan hoef je hier dus niet op te letten.

Heeft de slimme stekker een timer functie? Dan stel je van tevoren in wanneer een apparaat in- of uitschakelt.

Prijs en garantie

De prijzen tussen verschillende slimme stekkers zijn wel wisselend, maar niet zo erg als bij stofzuigers, om een voorbeeld te noemen. De prijsverschillen vallen dus erg mee. 

De garantie op slimme stekkers is doorgaans 2 of 5 jaar. Dat is nogal een verschil! Het fijnste is natuurlijk om 5 jaar garantie hebben, maar belangrijker is dat de slimme stekker aansluit op de systemen die je gebruikt. 5 jaar garantie is helaas niet zo veel waard als je de stekker nauwelijks kunt gebruiken…

Veel gestelde vragen

Een slimme stekker steek je allereerst in het stopcontact, waarna het functioneert als een soort tussenstopcontact. Je doet een apparaat naar keuze in de slimme stekker en bestuurt deze vervolgens op afstand met je smartphone of tablet. Sommige slimme stekkers meten ook energieverbruik en maken licht dimbaar.

De slimme stekker is over het algemeen niet erg duur. Een slimme stekker kost doorgaans tussen de €25 en €75.

De beste slimme stekker is er een die bij jouw huishouden past. Let dus op dat de bridge, apps en smart home systeem opties compatibel zijn met de systemen en platformen die jij gebruikt. Meer uitleg hierover vind je in onze koopgids.

Conclusie

Je hoeft niet meer verder te zoeken naar de beste slimme stekker, want de Fibaro Wall Plug Type F is de duidelijke winnaar!

Wil je een slimme stekker die een wat zachtere prijs heeft, maar het nog steeds voortreffelijk doet? Dan is de Philips Hue Slimme Stekker misschien wel de beste keuze voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *