Meer dan Alleen Bellen met de Beste Smartphone van Nu!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Wat is de beste telefoon voor jou?

Meer dan Alleen Bellen met de Beste Smartphone van Nu!

Het is nog nooit zo lastig geweest om een nieuwe smartphone te kiezen. Inmiddels is de keuze aan smartphones zo groot dat je al snel de bomen door het bos niet meer ziet. Ze beloven allemaal de beste ervaring te geven, maar wat is nu echt de beste smartphone voor jou?

Om je te helpen bij het maken van een keuze, heb ik de belangrijkste eigenschappen in de koopgids voor je op een rijtje gezet. Ook help ik je door het welbekende jargon heen. Je ontdekt het allemaal hieronder!

Waarom een smartphone kopen?

De tijd dat we een telefoon alleen gebruiken om mee te bellen is lang voorbij. De meeste mensen gebruiken hun telefoon als een mini-computer. We lezen onze e-mails, maken geld over, luisteren naar muziek en ook videobellen behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden.

Daar houdt het niet op. We houden onze agenda bij en lezen boeken via onze smartphone. We maken foto's en leuke video's. Heb je een goede smartwatch, dan koppel je deze aan je smartphone en hou je de vooruitgang van je trainingen bij.

Word je soms te laat wakker? Zet dan een alarm en wordt wakker met je favoriete muziek. Tijdens het koken gebruik je verschillende timers. Na het eten stream je vanaf je goede hoekbank je favoriete serie via Netflix en vervolgens val je in slaap met een handige app die je helpt te ontspannen.

Dit is alleen maar een greep uit de mogelijkheden. Een smartphone kan nog veel meer: de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. De meeste mensen kunnen niet meer zonder hun telefoon en daarom is het belangrijk om meteen de juiste smartphone te kiezen. Lees snel verder!

Samsung Galaxy A52s 5G

Samsung Galaxy A52s 5G
Dual-sim: Ja
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 6.5 inch
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Type scherm: Super Amoled
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal megapixels: 64 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Batterij capaciteit: 4500 mAh
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Samsung Galaxy A52 4G

Samsung Galaxy A52 4G
Dual-sim: Ja
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 6.5 inch
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Type scherm: Amoled
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Type extern geheugen: Micro SD
Aantal megapixels: 64 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Batterij capaciteit: 4500 mAh
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Samsung Galaxy A12

Samsung Galaxy A12
Dual-sim: Ja
Besturingssysteem: Android 10
Schermgrootte: 6.5 inch
Resolutie: 1560 x 720 pixels
Type scherm: IPS-LCD
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Type extern geheugen: Micro SD
Aantal megapixels: 48 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Batterij capaciteit: 5000 mAh
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Smartphones: Hoe maak ik de beste koop?

Zoals je hierboven al in het kort hebt gelezen, is een smartphone niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. De beste smartphones zijn uitgerust met krachtige batterijen, indrukwekkende camera's en sterke processors. Hieronder lees je meer over de meest belangrijke eigenschappen.

Besturingssysteem

Een smartphone werkt eigenlijk hetzelfde als een laptop of computer. Ze gebruiken net als deze apparaten ook een besturingssysteem. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat je smartphone geavanceerde functies heeft. Zonder besturingssysteem zouden functies zoals muziek luisteren, videobellen en internetten op je telefoon niet mogelijk zijn.

Omdat het besturingssysteem zo geintegreerd is in het uiterlijk en ook het gebruiksgemak van de smartphone, baseren veel mensen hun keuze op het besturingssysteem. Hieronder een overzicht van de besturingssystemen die momenteel gebruikt worden.

iOS

Apple is het enige merk wat iOS gebruikt. Het is een gesloten systeem, wat betekent dat alleen Apple dit systeem kan bewerken en updaten. Hierdoor is de synchronisatie tussen de hardware en software van Apple optimaal.

Het besturingssysteem van Apple is een multitasking besturingssysteem wat werkt op multi-touch. Dit wilt zeggen dat je door verschillende handelingen de telefoon bedient. Denk aan vegen met twee vingers om in te zoomen, een veeg om te browsen en ga zo maar door.

Alle apparaten van Apple gebruiken een soortgelijk systeem. Apple Watch gebruikt WatchOS, Ipads gebruiken iPadOS. De App Store biedt miljoenen apps die elk eenvoudig te downloaden zijn, of het nu een iPhone is op een iPad.

De meeste mensen kiezen voor de beste iPhone omdat ze al gewend zijn aan het besturingssysteem van Apple. Alle besturingssystemen werken op dezelfde manier. Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld een MacBook, dan is je iPhone een verlengstuk van je MacBook. Dit geldt uiteraard ook voor een iPad en andere Apple apparaten.

Vier verschillende iPhones in twee handen op zachtroze achtergrond, bovenaanzicht.

Android

Android is eigendom van Google en is te vinden op een breed scala van apparaten. In tegenstelling tot Apple's iOS, is Android een open systeem wat betekent dat het toegankelijk is voor iedereen. De ontwikkelaars geven toegang tot niet-vergendelde hardware, waardoor nieuwe programma's ontwikkeld worden zoals fabrikanten dit zelf willen.

Hierdoor heeft iedereen die apps wilt ontwikkelen, onbeperkte toegang. Dit leidt tot een enorme hoeveelheid apps die vaak gratis zijn. Je downloadt deze in de Google Play Store.

Een ander voordeel van Android is dat je eenvoudig je homescreen aanpast. Je voegt zelf de apps toe die je handig vind. Hierdoor heeft een goede Android-telefoon de functionaliteit die voor jou belangrijk is. Android is momenteel het dominante smartphoneplatform.

HarmonyOS

HarmonyOS is het besturingssysteem van Huawei. Het is ontworpen voor meerdere apparaten, denk aan tv's en bijvoorbeeld slimme thuisapparatuur. Google heeft Huawei inmiddels gebanned en hierdoor hebben apparaten met Harmony OS geen toegang meer tot de diensten van Google. Hou hier rekening mee wanneer je een telefoon van Huawei koopt.

Schermformaat

Niet iedereen is er blij mee, maar smartphones worden steeds groter. Een smartphone met een scherm van 6 inch is geen uitzondering meer. Hoewel zo'n groot scherm ideaal is voor senioren of voor mensen die graag video's streamen, zijn ze niet voor iedereen geschikt.

Sommige mensen geven de voorkeur aan een telefoon die gemakkelijk in hun broekzak past en die met één hand te bedienen is. Wil je een kleinere smartphone, kies dan voor een telefoon die niet groter is dan 4 of 5 inch. Vaak zijn de kleinere smartphones ook wat goedkoper.

Schermresolutie

De schermresolutie wordt weergegeven in het aantal pixels. Hoe meer pixels een scherm heeft, hoe hoger de pixelformatie. Dit leidt uiteindelijk naar een scherper beeld. De resolutie heeft niets te maken met de schermresolutie.

Een smartphone met een scherm van 5 inch kan dezelfde resolutie hebben als een 50 inch televisie. Het scherm van een smartphone is zo klein dat je niet veel verschil ziet in de verschillende resoluties. De resolutie is vooral belangrijk bij grotere schermen zoals die van tv's. Een resolutie van Full HD bij een telefoon is voldoende.

De beeldschermresolutie wordt op de volgende manier weergegeven:

  • HD = 1280 x 720 pixels
  • Full HD = 1920 x 1080 pixels
  • 2K, Quad HD = 2560 x 1440 pixels
  • 4K, Ultra HD = 3840 x 2160 pixels
Rij mensen die allemaal op hun smartphone kijken

Schermtype

Er zijn inmiddels meerdere schermtechnologien beschikbaar. Hieronder vertel ik je meer ver de schermtypes.

TFT-lcd (thin-film-transistor liquid-crystal display)

Beeldschermen met TFT-lcd zie je het meeste. Deze technologie geeft je een goede beeldkwaliteit in vergelijking met de vroegere generatie lcd-schermen. De zichtbaarheid is bij kleine kijkhoeken en direct zonlichter echter niet optimaal.

IPS-lcd (in-place switching liquid-crystal display)

Een beeldscherm met IPS-lcd heeft een bredere kijkhoek en verbruikt minder stroom. Hierdoor gaat de batterij van je telefoon veel langer mee. Het nadeel van een IPS-lcd scherm is dat ze duurder zijn en hiermee de prijs van de smartphone verhogen. Je vindt deze schermen daarom alleen bij smartphones in het hogere prijssegment.

Oled (organic light-emitting diode)

Een oled-scherm gebruikt een andere techniek dan lcd. Bij een oled-scherm wordt elke pixel afzonderlijk verlicht. Hierdoor krijg je dieper zwart en hogere contrastverhoudingen. Een oled-scherm is ideaal bij minder licht.

Amoled (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode)

Amoled is een type oled. Elke pixel wordt individueel verlicht en elke pixel verbruikt individueel stroom, waardoor de batterij van je telefoon nog langer meegaat. Smartphones met een Amoled scherm hebben daarnaast een hele goede kleurweergave en uitstekende helderheid.

Super amoled

Super amoled displays zijn wederom gebaseerd op amoled-schermen. De aanraaksensoren zitten op het scherm zelf. Hierdoor is super amoled de dunste schermtechnologie van nu. Samsung heeft het ontwikkeld en daarom vind je het nu alleen in Samsung-telefoons, maar hopelijk komt hier in de toekomst verandering in.

Processor

Een processor in je smartphone werkt op dezelfde manier als de processor in je computer of laptop: het zet je handelingen om in visuele veranderingen op je scherm. De snelheid waarmee dit word gedaan, is afhankelijk van het aantal processorkernen en de kloksnelheid.

Kloksnelheid

Hoeveel instructies de processor per seconde uit kan voeren, word bepaald door de kloksnelheid. Heeft de processor een kloksnelheid van 1 Gigahertz (Ghz), dan is deze in staat om 1 miljard instructies per seconde te verwerken. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller je smartphone is. Duurdere smartphones hebben over het algemeen hogere kloksnelheden.

Een processor bestaat uit meerdere kernen. Hoe meer kernen een processor heeft, hoe meer instructies je smartphone tegelijkertijd kan verwerken. Een smartphone met een octa-core (8 kernen) is sneller dan een smartphone met dual-core (2 kernen).

Telefoon in selfiestick op blauwe achtergrond, schuin achteraanzicht

Camera

De camera in een smartphone wordt beschouwd als één van de belangrijkste eigenschappen in een smartphone. Herinneringen worden vastgelegd en gedeeld op social media. Hoe meer camera's een smartphone heeft, hoe beter de kwaliteit van de foto's.

De kwaliteit van je foto- en video-opnamen hangt niet alleen af van de resolutie van de camera, maar ook van het vermogen om goede beelden te leveren in verschillende lichtsituaties.

Hoe meer camera's je smartphone heeft, hoe beter de optische zoomfunctionaliteit is. Ook heeft elke camera een lens waarmee je extra brede beelden en ingezoomde opnames maakt. Er zijn zelfs smartphones met een extra camera voor zwart-witopnamen.

Wil je op groot formaat afdrukken, dan heb je een camera met minimaal 16 megapixels nodig. Hou er rekening mee dat smartphones met uitstekende camera's duurder zijn! Ben je van plan om veel te filmen? Let dan op de beeldstabilisatie. Optische beeldstabilisatie is beter dan digitale beeldstabilisatie. Een selfiestick of statief helpt ook bij het stabiliseren.

Wanneer je veel in het donker fotografeert of filmt, is het handig wanneer je de camera een nachtmodus heeft. Bekijk reviews op YouTube: dit geeft je niet alleen een goed idee van de nachtmodus, maar ook van alle andere eigenschappen.

Specificaties van smartphones vergelijken

Dual-simBesturingssysteemSchermgrootteResolutieType schermOpslagcapaciteitAantal megapixelsProcessorkernenBatterij capaciteitIP-certificering
1Samsung Galaxy A52s 5GJaAndroid 116.5 inch1080 x 2400 pixelsSuper Amoled128 GB64 megapixelsOcta core (8)4500 mAhIP00 (Geen bescherming)
2Samsung Galaxy A52 4GJaAndroid 116.5 inch1080 x 2400 pixelsAmoled128 GB64 megapixelsOcta core (8)4500 mAhIP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)1 TBMicro SD
3Samsung Galaxy A12JaAndroid 106.5 inch1560 x 720 pixelsIPS-LCD128 GB48 megapixelsOcta core (8)5000 mAhIP00 (Geen bescherming)1 TBMicro SD
4Samsung Galaxy A22 64GB Grijs 5GJaAndroid 116.6 inch1080 x 2400 pixelsFHD HDR64 GB48 megapixelsOcta core (8)5000 mAhIP00 (Geen bescherming)1 TBMicro SD
5Samsung Galaxy A13 128GB ZwartNeeAndroid 126.6 inch1600 x 720 pixelsTFT128 GB50 megapixelsHexa core (6)5000 mAhIP00 (Geen bescherming)1 TBMicro SD

Samsung Galaxy A52s 5G

Dual-sim: Ja

Besturingssysteem: Android 11

Schermgrootte: 6.5 inch

Resolutie: 1080 x 2400 pixels

Type scherm: Super Amoled

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal megapixels: 64 megapixels

Processorkernen: Octa core (8)

Batterij capaciteit: 4500 mAh

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Samsung Galaxy A52 4G

Dual-sim: Ja

Besturingssysteem: Android 11

Schermgrootte: 6.5 inch

Resolutie: 1080 x 2400 pixels

Type scherm: Amoled

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal megapixels: 64 megapixels

Processorkernen: Octa core (8)

Batterij capaciteit: 4500 mAh

IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB

Type extern geheugen: Micro SD

Samsung Galaxy A12

Dual-sim: Ja

Besturingssysteem: Android 10

Schermgrootte: 6.5 inch

Resolutie: 1560 x 720 pixels

Type scherm: IPS-LCD

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal megapixels: 48 megapixels

Processorkernen: Octa core (8)

Batterij capaciteit: 5000 mAh

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB

Type extern geheugen: Micro SD

Samsung Galaxy A22 64GB Grijs 5G

Dual-sim: Ja

Besturingssysteem: Android 11

Schermgrootte: 6.6 inch

Resolutie: 1080 x 2400 pixels

Type scherm: FHD HDR

Opslagcapaciteit: 64 GB

Aantal megapixels: 48 megapixels

Processorkernen: Octa core (8)

Batterij capaciteit: 5000 mAh

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB

Type extern geheugen: Micro SD

Samsung Galaxy A13 128GB Zwart

Dual-sim: Nee

Besturingssysteem: Android 12

Schermgrootte: 6.6 inch

Resolutie: 1600 x 720 pixels

Type scherm: TFT

Opslagcapaciteit: 128 GB

Aantal megapixels: 50 megapixels

Processorkernen: Hexa core (6)

Batterij capaciteit: 5000 mAh

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB

Type extern geheugen: Micro SD

Batterij

Er is niets frustrerender dan een smartphone die continu opgeladen moet worden. Bij voorkeur gaat je smartphone toch wel langer mee dan een dag. Hou er echter rekening mee dat alle extra functionaliteit die de smartphones van tegenwoordig bieden en de mooie, grote schermen, veel energie nodig hebben.

Wanneer je op zoek gaat naar een smartphone met een krachtige batterij, let dan op de batterijcapaciteit. Deze wordt weergegeven in mAh. Hou 4000 mAh als minimum aan. Hoe hoger dit getal, hoe krachtiger de batterij.

Extra functionaliteit

Soms hebben smartphones kleine extra's. Deze kleine extra's maken je leven soms net iets eenvoudiger!

NFC (Near Field Communication)

Heeft je smartphone NFC, dan kun je met je smartphone betalen en is contant geld overbodig. Dit is erg handig voor kleine bedragen, bijvoorbeeld op het terras of bij andere kleinere betalingen.

iphone open op paarshuis nliphone open op paarshuis nl

Tethering

Thethering zorgt ervoor dat je de internetverbinding van je smartphone kunt delen met andere aangesloten apparaten. Je smartphone dient dan als een draadloos accesspoint en router. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je geen data meer hebt en hierdoor niet meer kunt internetten. Via de smartphone van je vriend/in maak je verbinding met het internet.

Type koptelefoonaansluiting

Tegenwoordig zie je steeds meer smartphones die geen standaard koptelefoonaansluiting meer hebben. Zelfs de beste tablets hebben vaak geen koptelefoonaansluiting meer. Deze worden vervangen door usb-poortjes met de achterliggende gedachte het gebruik van draadloze oordopjes te stimuleren.

Bescherming

Het is altijd een goed idee om een beschermhoesje voor je telefoon te kopen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en de meeste smartphones zijn niet bestand tegen een val op een harde ondergrond. Een goede beschermhoes is daarom schokbestendig en heeft een stevige behuizing. 

Geheugenkaartjes

Niet elke smartphone heeft de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden, Kan dit wel, dan heeft je smartphone een sleufje voor een geheugenkaart. Heeft je smartphone zo'n sleufje? Kijk dan goed wat voor geheugenkaartje hierin past.

Dual-sim

Wanneer je je telefoon zowel voor werk als prive gebruikt, is een dual-sim het overwegen waard. De telefoon gebruikt hier twee verschillende sim-kaartjes, waardoor werk en prive strict gescheiden blijven.

IP-certificering

De IP-certificering geeft aan hoe water- en stofbestending je smartphone is. Er zijn smartphones verkrijgbaar die volledig water- en stofbestendig zijn. Ben je veel buiten, dan is dit een belangrijke eigenschap.

De 5 beste smartphones op een rij

1. Samsung Galaxy A52s 5G

1. Samsung Galaxy A52s 5G
Dual-sim: Ja
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 6.5 inch
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Type scherm: Super Amoled
Opslagcapaciteit: 128 GB
Aantal megapixels: 64 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Batterij capaciteit: 4500 mAh
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

2. Samsung Galaxy A52 4G

2. Samsung Galaxy A52 4G
Dual-sim: Ja
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 6.5 inch
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Type scherm: Amoled
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Type extern geheugen: Micro SD
Aantal megapixels: 64 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Batterij capaciteit: 4500 mAh
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)

3. Samsung Galaxy A12

3. Samsung Galaxy A12
Dual-sim: Ja
Besturingssysteem: Android 10
Schermgrootte: 6.5 inch
Resolutie: 1560 x 720 pixels
Type scherm: IPS-LCD
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Type extern geheugen: Micro SD
Aantal megapixels: 48 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Batterij capaciteit: 5000 mAh
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

4. Samsung Galaxy A22 64GB Grijs 5G

4. Samsung Galaxy A22 64GB Grijs 5G
Dual-sim: Ja
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 6.6 inch
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Type scherm: FHD HDR
Opslagcapaciteit: 64 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Type extern geheugen: Micro SD
Aantal megapixels: 48 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Batterij capaciteit: 5000 mAh

5. Samsung Galaxy A13 128GB Zwart

5. Samsung Galaxy A13 128GB Zwart
Dual-sim: Nee
Besturingssysteem: Android 12
Schermgrootte: 6.6 inch
Resolutie: 1600 x 720 pixels
Type scherm: TFT
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Type extern geheugen: Micro SD
Aantal megapixels: 50 megapixels
Processorkernen: Hexa core (6)
Batterij capaciteit: 5000 mAh
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Veelgestelde vragen over smartphones

Hieronder beantwoord ik een paar van de meest gestelde vragen over smartphones.

Hoe lang gaat een smartphone mee?

Een smartphone gaat gemiddeld zo'n twee tot drie jaar mee. Zorg je er goed voor, dan gaat je telefoon langer mee. Dit doe je door een beschermhoesje te gebruiken en er voorzichtig mee om te gaan. Voer daarnaast altijd software-updates uit.

Wat is het verschil tussen een Android telefoon en een iPhone?

Beide telefoons hebben een ander besturingssysteem. Een iPhone gebruikt iOS als besturingssysteem. iOS wordt alleen door Apple gebruikt en is een gesloten systeem. Een Android telefoon is geen iPhone, maar kan bijvoorbeeld een Samsung of Sony telefoon zijn. Beide besturingssystemen zorgen ervoor dat je handelingen uit kunt voeren. Denk aan het maken van foto's, het voeren van een gesprek, maar ook browsen en bankieren. Android heeft een groter assortiment aan apps dan Apple, maar Apple werkt soepeler met andere Apple apparaten.

Wat is er beter, een iPhone of een Android telefoon?

Helaas kan ik je niet vertellen welke van de twee beter is. De ene persoon vind een smartphone met Android fijner, terwijl een ander juist de voorkeur geeft aan een iPhone. Beide hebben hun voor- en nadelen, maar het gaat er vooral om wat je gewend bent. Ben je eenmaal gewend aan een iPhone, dan zal je niet snel overstappen op Android. Andersom is dit vaak hetzelfde.

Iemand Met Telefoon Buiten

Conclusie

Smartphones zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Ze worden steeds beter, groter en gecompliceerder. Daarom is het maken van een keuze niet eenvoudig. Ik hoop dat dit artikel je in ieder geval op weg heeft geholpen bij het maken van deze lastige keuze. Heb je nog vragen? Laat het ons dan gerust weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.