Dé Beste Soundbar van 2020

Sony Ht Zf9 soundbar op tvmeubel, met daarboven een tv
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Het geluid van de meeste TV’s laat vaak te wensen over. Je wilt het geluid verbeteren, maar wilt geen ingewikkeld of duur home cinema systeem. Dan is een soundbar de oplossing! De eerste vraag die hieruit volgt is: wat is beste soundbar?

Wij hebben hieronder een handige top vijf voor je gemaakt om je zo te helpen bij het maken van een keuze.

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een speaker in de vorm van een balk die je onder of boven de TV plaatst. Deze is simpel aan te sluiten met een HDMI-kabel of een optische kabel.

Je hebt ook varianten met WiFi en/of Bluetooth en sommigen kunnen zelfs deel uitmaken van een multiroom opzet. Ze verbeteren hoe dan ook het geluid van je TV en zijn over het algemeen prijsvriendelijker dan een home cinema systeem. 🎞️

Verschil tussen een soundbar en home cinema system

Een soundbar is ontworpen om het geluid van je TV te verbeteren, terwijl een home cinema systeem als doel heeft je te omgeven met geluid om je op deze manier het “bioscoop gevoel” te laten ervaren.

Een home cinema systeem bootst, zoals de naam al doet vermoeden, het geluidsysteem van een bioscoop na door middel van surround sound. Om dit te bereiken moet het geluid van alle kanten komen en moet je omringt zijn door geluid.

Een home cinema systeem heeft drie, vijf of nog meer speakers. Zo heb je voor- en achter speakers, een subwoofer en soms zij-speakers.

Als je een film kijkt zorgt een home cinema systeem ervoor dat je je bijna “in” de film begeeft omdat alle muziek en geluidseffecten zich om je heen begeven. Dit wilt niet zeggen dat het geluid van een soundbar van slechtere kwaliteit is, maar het is wel een andere ervaring.

Sommige soundbars zijn uit te breiden met meerdere speakers waardoor je alsnog surround sound bereikt. Bovendien maken sommige soundbars gebruik van de Dolby Atmos technologie, wat ook bijdraagt aan een betere surround ervaring.

Top 5 Beste Soundbars

Bose Soundbar 700 + Bose Bass Module 700

Bose 700 Met Basmodule vooraanzicht op witte achtergrond
Beste op de markt
5/5

Aansluiting: Optisch, HDMI
Aantal HDMI-poorten: 1
Surround technologie: DTS

WiFi: Ja
Bluetooth: Ja
Streaming: Spotify, Deezer, Amazon music, Apple Airplay

Sonos Playbar

Sonos Playbar vooraanzicht
Beste Koop
4.5/5

Aansluiting: Optisch
Aantal HDMI-poorten: 1
Surround technologie: DTS

WiFi: Ja
Bluetooth: Nee
Streaming: Via de Sonos app: Spotify, Deezer, Tidal en meer

Sonos Beam

Sonos Beam bovenaanzicht
Beste multiroom soundbar
4/5

Aansluiting: Optisch, HDMI
Aantal HDMI-poorten: 1
Surround technologie: Dolby Atmos

WiFi: Ja
Bluetooth: Ja
Streaming: Via de Sonos app: Spotify, Deezer, Tidal en meer

Sony HT-ZF9

Sony Ht Zg vooraanzicht
Beste soundbar met Dolby Atmos technologie
3.5/5

Aansluiting: Optisch, HDMI
Aantal HDMI-poorten: 2
Surround technologie: Ja

WiFi: Ja
Bluetooth: Ja
Streaming: Via ingebouwde Google Cast: Spotify, Deezer, YouTube, en meer

Samsung HW-K335

Samsung Soundbar vooraanzicht
Beste budget soundbar
3/5

Aansluiting: Optisch
Aantal HDMI-poorten: 0
Surround technologie: DTS

WiFi: Nee
Bluetooth: Ja
Streaming: Via Bluetooth: Spotify, Deezer, YouTube, en meer

Dolby Atmos technologie

Bij Dolby Atmos technologie wordt het geluid naar boven gestuurd waardoor het wordt weerkaatst door de muren. Hierdoor klinkt het geluid ruimtelijker en voelt het alsof je je “in” de muziek of de film bevind. De belangrijkste surround-effecten van Dolby Atmos vinden dus plaats boven de luisterpositie.

Denk bijvoorbeeld hierbij aan het vallen van regen op een dak, onweer of overvliegende vliegtuigen.

De 5 Beste Soundbars op een Rij

#1 Bose Soundbar 700 + Bose Bass Module 700 – Beste op de markt

Aansluiting: HDMI, optisch
Aantal HDMI-poorten: 1

WiFi: Ja
Bluetooth: Ja

Streaming: Spotify, Deezer, Apple airplay, Amazon music
Surround technologie: DTS

Belangrijkste kenmerken

Het eerste wat me opviel toen ik deze soundbar uit zijn doos haalde, was hoe mooi en strak deze vormgegeven is. De bovenplaat is van glas met een metalen grille eromheen: een lust voor het oog.

Bose soundbar zij-aanzicht
5/5

Aansluiten

Aansluiten was zo gebeurd met de optische kabel. Overigens wordt er altijd aangeraden om een HDMI ARC-aansluiting te gebruiken, omdat deze stabieler is, en deze soundbar heeft een HDMI ARC-aansluiting.

Helaas heb ik geen vrije HDMI poorten meer op mijn TV, waardoor ik de tweede keuze moet gebruiken, oftewel de optische kabel. Deze werd overigens netjes meegeleverd.

Deze soundbar wordt ook geleverd met een basmodule die je koppelt via Bluetooth, maar wel netstroom nodig heeft.

Na het aansluiten van de soundbar heb ik de app gedownload en vervolgens verbinding gemaakt met mijn WiFi-netwerk, wat allemaal erg eenvoudig. De stappen hiervoor verschenen op het scherm en waren erg makkelijk te volgen.

Vervolgens werd er een update gedownload en geïnstalleerd wat een uurtje in beslag nam. Daarna kon ik aan de slag!

Muziek luisteren

Ik besloot eerst muziek te luisteren via mijn Spotify account. De keuze viel op de Red Hot Chili Peppers. Terwijl “Californication” door mijn huiskamer heen galmde, besloot ik met de instellingen van de bass te spelen. Mijn eerste reactie: Wauw. Wat een kwaliteit: ik was (en ben!) enorm onder de indruk!

Het was niet alleen de Red Hot Chilli Peppers die een goede indruk achterlieten, Metallica werd ook meerdere keren beluistert en het drummen van Phil Collins klonk eveneens waanzinnig goed.

De film ervaring

De volgende stap was het gebruiken van de soundbar waar hij het beste voor is: tijdens het kijken van een film.

Ik koos voor mijn all-time favourite “Jurassic Park” en ook al heb ik deze film al zeker 30 keer gezien, de soundbar maakte dit tot een bijzonder ervaring.

De brullende dino’s, beangstigende schreeuwen en overvliegende helikopter op het einde voelde nog echter dan voorheen. Het was net alsof ik me in het midden van de film bevond.

Daarbij zorgde de bass ervoor dat ik een paar keer op sprong van de bank (en, ja, ik heb hem toch écht minimaal 30 keer gezien).

Toch was er een klein puntje waar ik me tijdens de film aan stoorde: de reflectie van de TV op de glazen plaat van de soundbar. Ik denk niet dat Bose dit goed doordacht heeft.

Dit probleem is te verhelpen door beugels aan te schaffen en de soundbar op te hangen, maar misschien wil je om wat voor reden dan ook niet in muren boren en je hebt in dit geval weinig keuze. Jammer, Bose.

Conclusie

Ondanks de reflectie van de TV in de soundbar, ben ik erg onder de indruk van de Bose soundbar 700. Het geluid sleepte me mee de film in en ik bevond  me midden in de muziek tijdens het afspelen van mijn playlist.

Er is echter nog één klein minpuntje: er is, zoals gezegd, maar 1 HDMI-poort. Dit lijkt echter een terugkerend probleem te zijn en ik ben nog geen soundbar tegengekomen die genoeg poorten heeft.

Ondanks deze minuscule nadelen staat deze soundbar op zijn welverdiende eerste plek. Jouw huiskamer wordt met deze soundbar en subwoofer omgetoverd in een (kleine) bioscoop-  en concertzaal.

Voordelen

Nadelen

#2 Sonos Playbar– Beste koop

Aansluiting: Optisch
Aantal HDMI-poorten: 0

WiFi: Ja
Bluetooth: Nee

Streaming: Via de Sonos app: Deezer, Spotify, Tidal en meer
Surround technologie: DTS

Sonos Playbar Op Witte Achtergrond
4.5/5

Sonos: het populaire merk

Deze soundbar is van het populaire merk Sonos wat bekend is geworden door zijn WiFi-speakers. Er waren al langer geruchten dat Sonos de stap naar home cinema wilde maken, maar dit heeft even geduurd.

Of het wachten de moeite waard was? Jazeker! Ik had zelf al Play 3 speakers in huis staan om op die manier Spotify te streamen via mijn telefoon. Ik heb ze ook aangesloten op mijn TV, maar dat liep niet lekker omdat het geluid niet synchroon liep.

De Play 3 speakers werken via WiFi en het netwerk zorgt altijd voor een paar milliseconden vertraging, wat niet ideaal is als je TV kijkt. Een soundbar is dan ook de ideale oplossing hiervoor.

Aansluiten

Aansluiten was simpel. Ik heb eerst de app gedownload en de stappen gevolgd die daaruit volgden. De soundbar sluit je aan met de optische kabel of via WiFi. Ik koos voor de optische kabel om het bovengenoemde probleem te voorkomen.

Helaas heeft de Sonos Playbar geen HDMI-aansluiting. Dat is helaas wel iets wat ik had verwacht van een soundbar van dit kaliber. 

Home cinema

De soundbar voelt robuust aan en ziet er duur uit. Je zet de soundbar op zijn kant onder de TV, op de zijkant of je hangt hem op. Beugels worden echter niet meegeleverd.

De Sonos Playbar kan jouw eerste stap naar een home cinema set zijn. Er wordt geen subwoofer meegeleverd – wat jammer is – maar je kunt deze wel apart aanschaffen. De Play speakers kun je eenvoudig koppelen en instellen als voor- of zijspeakers.

De soundbar is kortom zeer makkelijk uit te breiden met andere WiFi-speakers van Sonos.

Muziek luisteren

Via de app kun je uit meerdere streaming opties kiezen. Ik ben trouw gebleven aan Spotify en koos voor “Another One Bites the Dust” van Queen, want ik wilde die diepe bastonen horen. Ik werd ook hier aangenaam verrast!

Met zijn negen ingebouwde speakers – en ondanks het ontbreken van een subwoofer – werd ik omgeven door heldere hoge tonen en bastonen die voor mijn smaak diep genoeg waren. De subwoofer miste ik een stuk minder dan ik had verwacht.

Ik kan me alleen maar voorstellen hoe het zou klinken als ik wel een subwoofer zou hebben. Is dit wellicht een reden om ervoor te sparen?!

Sonos Playbar aan de muur, onder de tv

De film ervaring

De volgende dag was het tijd voor een film om zo te ontdekken in hoeverre de Sonos Playbar het geluid van mijn TV zou verbeteren. Ik was al onder de indruk van het nieuws op de tv: de stem van de nieuwslezer klonk veel helderder.

Er werd unaniem besloten dat we Harry Potter gingen kijken. We waren allemaal onder de indruk van de geluidseffecten en de kinderen hebben een paar keer gevraagd of het geluid wat zachter mocht: het was iets te intens voor ze.

De Sonos Playbar maakte de toch al indrukwekkende film nog indrukwekkender: het bracht de verhaallijn tot leven. De muziek was intens en de stemmen klonken alsof de sprekers voor ons stonden. Geluidseffecten voelde realistischer – en dat allemaal met één speaker.

Ik geef toe: tijdens de film miste ik soms wel wat basgeluid, maar het is en blijft een soundbar en geen home cinema set. Wat ik ook een beetje miste is een afstandsbediening. Dit is geen heel groot probleem, maar voor een soundbar in deze prijsklasse verwachtte ik eigenlijk wel dat deze meegeleverd zou zijn.

Conclusie

Kortom: ik was erg onder de indruk van deze soundbar. De uitbreidingsmogelijkheden, de geluidskwaliteit en het gemak van de app compenseren ruim voor het gebrek van subwoofer en de afstandsbediening.

Deze soundbar biedt daarnaast ook een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De tweede plaats als beste koop is dan ook écht verdiend.

Voordelen

Nadelen

#3 Sonos Beam – Beste multiroom soundbar

Aansluiting: HDMI, optisch
Aantal HDMI-poorten: 1

WiFi: Ja
Bluetooth: Nee

Streaming: Via de Sonos app: Spotify, Deezer, Tidal en meer
Surround Technologie: Dolby Atmos

Belangrijkste kenmerken

De Sonos Beam is het instapmodel van Sonos. Hij is iets compacter als zijn grotere broer, de Playbar. De Sonos Beam soundbar voelt net zo robuust en is leverbaar in zowel zwart als wit.

Sonos Beam vooraanzicht
4/5

Ook deze soundbar is ideaal als je meerdere speakers in je huis hebt en deze wilt koppelen aan je soundbar. Op deze manier kun je door je hele huis naar muziek luisteren – en dat zonder al teveel gedoe.

Sonos maakt het je namelijk erg makkelijk als je hun eigen speakers gebruikt. Je koppelt alles via je WiFi-netwerk aan elkaar met behulp van de app, waar ik zometeen nog op terug kom.

Je streamt muziek via Deezer, Apple Music, Apple Play 2, Spotify en vele andere diensten. Je luistert ook naar radiostations van over de hele wereld via je telefoon of je TV-ontvanger.

Bovendien heeft de Sonos Beam gebruik van de Dolby Atmos techonologie waardoor films kijken nog leuker wordt.

Aansluiten

Het aansluiten is ook hier appeltje-eitje. Net als bij alle Sonos producten download je eerst de app, waarna je alle stappen doorloopt die op je scherm worden weergegeven. De software wordt continu bijgewerkt, dus je soundbar gaat altijd met de tijd mee.

Helaas is het overigens niet mogelijk om via Bluetooth te streamen vanaf je telefoon of je laptop. Je zult dus echt via WiFi of zelfs via een kabel moeten streamen.

Wat mij betreft is dit prima; de kwaliteit van beiden is over het algemeen beter dan Bluetooth. Tevens treedt er vooral bij het gebruik van een kabel veel minder vertraging op tussen het beeld en het geluid.

Muziek

Opnieuw besluit ik te beginnen met wat muziek te luisteren. Deze keer kies is voor de jazzy tonen van Nina Simone. Zoals verwacht klinkt het zuiver, diep en vol. De Beam mag dan een instapmodel zijn, maar met de geluidskwaliteit is boven verwachting goed – vooral voor deze prijs.

Sonos Beam aan de muur onder de tv

Film kijken

De Beam is perfect voor het verbeteren van het geluid van je televisie. Door het gebruik van de Dolby Atmos technologie word geprobeerd surround sound te creëeren en ik moet eerlijk zeggen: het komt redelijk dicht in de buurt!

Doordat het geluid naar boven wordt gestuurd, weerkaatst het tegen het plafond voordat het jou als luisteraar bereikt. Vooral de geluidseffecten die zich boven je afspelen, zoals overvliegende vliegtuigen, klinken daardoor veel intenser en realistischer. Je begeeft je zowaar in de film, niet voor de TV.

Conclusie

Het grootste voordeel van de Sonos Beam voor mij is de mogelijkheid om uit te breiden naar een multiroom opstelling of een home cinema. De Beam zelf is vriendelijk geprijsd: de prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. De Beam is dus een goed begin voor je als je uiteindelijk een home cinema wilt hebben.

Je voegt immers zoals gezegd eenvoudig extra speakers toe via je WiFi-netwerk. De eenvoud van het koppelen van extra componenten zoals een subwoofer en extra speakers, maakt deze soundbar ideaal als je klein wilt beginnen maar groot wilt eindigen. 💪

Voordelen

Nadelen

#4 Sony HT-ZF9– Beste soundbar met Dolby Atmos

Aansluiting: HDMI, optisch
Aantal HDMI-poorten: 2

WiFi: Ja
Bluetooth: Ja

Streaming: Via ingebouwde Google Cast: Spotify, Deezer, YouTube, en meer
Surround Technologie: Dolby Atmos

Sony Soundbar vooraanzicht
3.5/5

Dolby Atmos Technologie

Er wordt door meerdere mensen beweerd dat deze soundbar je het meest dichtbij de bioscoop ervaring brengt. Ik was dus erg benieuwd naar dit product.

Deze soundbar maakt om te beginnen gebruik van de Dolby Atmos technologie waarbij – zoals gezegd – geluid naar het plafond wordt gestuurd, dit weerkaatst en zo bij de luisteraar terecht komt.

Bij het inspecteren van deze soundbar vraag ik me meteen af hoe deze technologie mogelijk is: ik zie maar 3 speakers in de soundbar en deze wijzen niet omhoog!

Na wat onderzoek te hebben gedaan blijkt dat Sony via bepaalde kanalen toch het geluid omhoog weten te sturen zonder daar de speaker voor omhoog te richten. Ik zou je niet kunnen uitleggen hoe dit precies werkt, maar ik kom nog terug op hoe ik dit nou daadwerkelijk ervaren hebt.

Behalve dit technische hoogstandje wordt er ook een subwoofer meegeleverd. Op het eerste gezicht is dit wat mij betreft een groot pluspunt. Ik houd wel van een beetje bas namelijk!

Aansluiten

Ik sluit de soundbar weer aan via HDMI. Het valt me bij deze soundbar meteen op dat de poorten op een onhandige plaats zitten. Ze staan namelijk diagonaal. Hierdoor is het even een gepriegel om mijn kabel in de juiste positie te krijgen.

Het betreft gelukkig wel een HDMI ARC-aansluiting, zodat de soundbar probleemloos tegelijkertijd werkt met mijn PS4 en TV.

Ik installeer daarna de app, volg de instructies en koppel daarna de soundbar en subwoofer aan de TV: klaar is Kees!

Bedieningsgemak

Ik bedien de soundbar met de afstandbediening via de TV. Hier vind ik meteen alle instellingen. Met de afstandbediening kan ik bovendien kiezen waarvoor ik de soundbar wil gebruiken: games, cinema, news, sports of music. Ze klinken allemaal net iets anders.

Als ik “news” kies dan word er vooral gefocust op spraak. Bij “music” is de bas wat zwaarder en bij “games” is het geluid over het algemeen weer wat bombastischer.

Op de afstand bediening vind je ook een “vertical S” (Vertical Sound) knop. Deze gebruik je dus je als je een film kijkt waar Dolby Atmos bij hoort.

Sony heeft zelf de bovengenoemde technologie ontwikkeld waarbij het geluid naar boven wordt gestuurd zonder dat de speakers naar boven gericht zijn. Samen met de subwoofer creëert dit een 3.1 surround sound.

Sony afstandsbediening in een hand met spiderman op de achtergrond

Geluidskwaliteit: overvliegende vliegtuigen

Na ik alles zo goed mogelijk heb ingesteld, besluit ik om een film te kijken. Omdat ik echt de geluiden van bovenaf wil horen, besluit ik om “Pearl Harbor” te kijken.

Ik moet zeggen dat ik aardig verrast was. Het gaf me echt de illusie dat de vliegtuigen door mijn huiskamer heen vlogen. De subwoofer maakte het geheel af met mooie, diepe lage tonen.

De Sony HT-ZF9 doet ontzettend zijn best om je het bioscoop gevoel te geven en ik denk dat Sony daarin geslaagd is, maar het is natuurlijk niet te vergelijken met een echte bioscoop ervaring: dit is simpelweg onmogelijk met twee speakers, waarvan er geen daadwerkelijk omhoog gericht zijn.

Wil je je set-up uitbreiden? Dit kan, en wel door twee extra speakers van Sony toe te voegen. Hiermee bereik je 5.1 surround sound en wordt je ervaring nog intenser. Er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan de aanschaf van twee extra speakers.

Naast de Dolby Atmos ervaring maakt deze soundbar ook gebruik van een ingebouwde Chromecast waarmee je Spotify, online radio en podcasts kunt streamen. Chromecast is alom bekend en zeer betrouwbaar, dus ook dit is een pluspunt.

Conclusie

Een klein voordeel om mee te beginnen: de aansluitmogelijkheden. Veel soundbars hebben maar één HDMI-poort, en de Sony HT-ZF9 heeft er twee.

Verder ben ik het eens met de stelling dat deze soundbar je dicht bij een bioscoop ervaring laat komen, maar meer niet. Het geluid is dan wel van uitstekende kwaliteit, maar het is eigenlijk niet te vergelijken met het geluid in de bioscoop. Daar zul je nog twee extra speakers voor moeten aanschaffen.

Voordelen

Nadelen

#5 Samsung HW-K335 – Beste budget soundbar

Aansluiting: Optisch
Aantal HDMI-poorten: 0

WiFi: Nee
Bluetooth: Ja

Streaming: Via Bluetooth: Spotify, Deezer, YouTube, en meer
Surround technologie: DTS

Kenmerken

Heb je maar een klein budget en wil je toch het geluid van je TV verbeteren? Dan is de Samsung HW-K335 een goede optie.

Deze soundbar valt in de lagere prijsklasse maar belooft degelijke kwaliteit. De soundbar ziet er robuust uit en wordt geleverd met een subwoofer die voor de mooie, diepe bastonen zorgt.

Samsung Soundbar vooraaznicht
3/5

Aansluiten

Je sluit deze soundbar aan via een optische kabel. Als je een Samsung tv hebt gebruik je de bluetooth verbinding en is je soundbar draadloos. Je vindt de aansluitmogelijkheden aan de achterkant van de balk: een aux in, een mini-usb en een optische ingang. Let op: er wordt geen optische kabel meegeleverd!

Het installeren is eenvoudig omdat je niet afhankelijk bent van een WiFi-netwerk voor optimaal gebruik. De installatie voltooi je simpelweg met de afstandbediening via de TV. Binnen een paar minuten is je soundbar klaar voor gebruik.

Er zijn verschillende instellingen: standard, music, clear voice, sports, movie en night mode. Night mode haalt de lagere tonen uit de bass weg, zodat je niemand stoort mochten er mensen in huis liggen te slapen. Ik vond deze optie erg handig terwijl de kids lagen te slapen.

Je kunt met de bovengenoemde instellingen ook handmatig de bass, subwoofer en treble instellen. Het is niet bepaald een equalizer, maar je krijgt in ieder geval de optie om de soundbar in te stellen naar jouw voorkeuren.

Mogelijkheden

Je koppelt gemakkelijk je telefoon aan de soundbar met Bluetooth zodat je via Spotify of YouTube muziek kunt luisteren. Wel is het zo dat je via deze weg wat vertraging hebt als je filmpjes kijkt. Dit is deels te verhelpen met de functie “audiosync“, maar ideaal is het niet.

Het streamen van muziek ging prima en de geluidskwaliteit was goed. De bastonen waren diep en intens, terwijl stemmen heel zuiver en helder klinken.

Zoals echter wel te verwachten is, is de geluidskwaliteit niet zo goed als de duurdere systemen. Het geluid was iets minder zuiver en helder dan de voorgaande modellen.

Conclusie

Deze soundbar is echt gericht op het verbeteren van het geluid van je TV. Hij heeft wat mij betreft ook bewezen dat hij daar erg goed in is. De Samsung HW-K335 maakte onze TV-ervaring toch een stuk meeslepender.

Het is zeker geen home cinema systeem, maar voor het uiterst vriendelijke prijskaartje levert deze soundbar uitstekende kwaliteit.

Minpunten zijn de subwoofer die er goedkoop uitziet en het gebrek van een HDMI-aansluiting. Daarnaast kun je geen WiFi-gebruiken, waardoor je afhankelijk bent van een optische kabel en/of Bluetooth.

Persoonlijk vind ik dat je voor bovenstaande nadelen goed gecompenseerd wordt door de lage prijs. Deze soundbar verbetert daardoor zonder toeters en bellen het geluid van je tv.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Elke soundbar heeft verschillende mogelijkheden. Sommige soundbars hebben WiFi-mogelijkheden of gebruiken Bluetooth, of zelfs beide. Soundbars van Sonos staan bekend om hun uitbreidingsmogelijkheden en weer andere soundbars hebben een meegeleverde subwoofer om de bas krachtiger te laten klinken. 

Luister je vaak muziek of is de soundbar alleen bedoeld om het geluid van je TV te verbeteren? Al deze dingen hebben invloed op wat voor jou de beste keuze is.

Budget

Er zijn soundbars voor elk budget. De goedkopere hebben vaak een minder goede geluidskwaliteit dan de duurdere soundbars zoals je je kunt voorstellen, maar elke soundbar verbetert hoe dan ook het geluid van je TV.

Ga je je soundbar ook gebruiken voor het luisteren van muziek of het spelen van meeslepende games, dan zou ik je al snel aanraden voor een iets duurder model te gaan.

Soundbar met WiFi

Het bereik van speakers met WiFi is groter en stabieler dan speakers met Bluetooth. Met één mobieltje bestuur je via WiFi tevens meerdere speakers tegelijk en je luistert in elke kamer naar andere muziek.

WiFi-speakers zijn dan ook ideaal als je je soundbar wilt uitbreiden met meer speakers om zo een multi-room opzet te creëren. Helaas is het vaak wel zo dat je maar met één app werkt: de app die bij je soundbar hoort.

Soundbar met Bluetooth

Als je een soundbar met bluetooth hebt, dan koppel je ook meerdere Bluetooth apparaten aan de soundbar. Denk hierbij aan koptelefoons, extra speakers, je smartphone of smartspeakers. Je streamt op deze manier ook muziek of series en films naar de soundbar.

Het nadeel van Bluetooth is zoals eerder gezegd dat de verbinding hiervan minder stabiel is en slechts op relatief korte afstanden te gebruiken is. Een multi-room opzet is dus moeilijk al dan niet onmogelijk tot stand te brengen via Bluetooth.

Daarnaast treedt er dikwijls een vertraging op tussen beeld en geluid als je via Bluetooth bijvoorbeeld een video streamt.

Soundbar met multiroom mogelijkheid

Veel systemen kun je uitbreiden met extra speakers. Dit is vooral handig als je veel naar muziek luistert. Je zet een speaker in de keuken, in je slaapkamer, in de badkamer – waar je maar wilt. Je zet je playlist aan en je hoort je favoriete nummer door je hele huis.

Soundbar met uitbreidingsmogelijkheden

Misschien heb je niet het budget voor een home cinema set en koop je daarom een soundbar. In dit geval is een soundbar met uitbreidingsmogelijkheden een goede keuze voor je: je koopt eerst een soundbar terwijl je verder spaart voor de andere componenten. Bose en Sonos zijn in dit geval zeer goede keuzes.

Veel gestelde vragen

Een soundbar is balk waarin meerdere speakers zitten die het geluid van je TV verbeteren. Je sluit een soundbar aan op je TV via een HDMI-kabel of een optische kabel.

Zo kun je direct vanaf je TV-ontvanger programma’s kijken. Tevens kun je bij veel soundbars gebruik maken van WiFi en/of Bluetooth om videomateriaal of muziek te streamen.

Dit hangt van je TV en je soundbar af. Als jouw TV en de soundbar Bluetooth gebruiken, dan koppel je een soundbar via bluetooth aan je TV, maar let op: soms is dit alleen mogelijk als de soundbar van hetzelfde merk is als de TV!

Bijbehorende speakers zoals een subwoofer of voor- en achterspeakers met Bluetooth kunnen hiermee ook draadloos aangesloten worden.

Daarnaast zijn er soundbars die een WiFi-verbinding gebruiken. Deze verbinding is stabieler en heeft een groter bereik dan Bluetooth.

Controleer alle kabels en check of deze niet los zitten. Als deze allemaal goed verbonden zijn, herstart dan het hele systeem. Als de soundbar nu nog steeds niet werkt, kijk dan in de handleiding om merk-specifieke problemen op te lossen.

Een soundbar plaats je onder of boven de TV. De ideale locatie is echter zowel afhankelijk van de soundbar als van je eigen voorkeur.

Je hebt een vrije HDMI-poort of optische poort nodig op je TV.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wijzer gemaakt in de wereld van de soundbars. Of je nu via je Sonos Play naar muziek luistert, of een film kijkt terwijl de klanken uit je Bose soundbar 700 ervoor zorgen dat je word opgeslokt door de actie van Die Hard: genieten zul je!

Bedankt voor het lezen! Als je nog tips of vragen hebt, laat dan hieronder een berichtje achter.👇

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *