Soms wil je gewoon op een andere manier koken. Iets avontuurlijker, gezonder, maar je wilt het toch simpel houden. Geen probleem! Heb je wel eens sous-vide gekookt? Niet? Dan is het nu tijd om de beste sous-vide-stick in huis te halen en ermee aan de slag te gaan. Je leest er in dit artikel meer over!

Waarom een sous-vide-stick kopen?

Laten we, voordat we de voordelen bespreken, het hele concept van sous-vide koken bespreken. 'Sous-vide' betekent letterlijk 'onder vacuüm' of 'onder druk'. De methode houdt in dat je ingrediënten in voedselveilige, hittebestendige plastic zakjes stopt en zoveel mogelijk lucht verwijdert. Iets vacuüm verpakken met een vacuümmachine maakt dit eenvoudiger.

Daarna plaats je dit zakje met je ingrediënten in een pan met water, waar je vervolgens de sous-vide-stick in hangt of plaatst. Deze zorgt ervoor dat het water op een constante temperatuur blijft en voldoende circuleert. Ga zitten, relax en geniet van een kop koffie: de sous-vide-stick doet alles voor je!

Hieronder de voordelen van gerechten bereiden met een sous-vide-stick:

  • Bij de sous-vide methode wordt voedsel heel langzaam en voorzichtig gekookt. Het lijkt op pocheren, maar bij sous-vide komt het voedsel niet in aanraking met het water. De temperatuur wordt tot op een halve graad nauwkeurig geregeld met de sous-vide-stick, waardoor het koken efficiënt en veilig is. Braad je een biefstuk in een braadpan, dan is de kans op aanbranden veel groter dan wanneer je sous-vide kookt.
  • Voor een sous-vide-bereiding gebruik je minder olie dan bij traditioneel koken, wat ideaal is voor mensen die bewust bezig zijn met gezond eten. Grillen in een grillpan is bijvoorbeeld lekker, maar niet de gezondste manier van koken.
  • Sous-vide is nauwkeurig. Je weet precies wanneer je eten gaar is en wanneer je aan tafel kunt. Omdat de temperatuur van het voedsel nooit hoger wordt dan de temperatuur van het water, is er heel weinig risico op te gare gerechten.

KitchenBrothers Sous Vide Stick Complete

KitchenBrothers Sous Vide Stick Complete
Vermogen: 1200 W
Maximale temperatuur: 95 °C

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/kitchenbrothers-sous-vide-stick-complete-set-met-kookboek-tot-95-c-1200w-zwart-rvs/9300000053227614/', 'price' => 74.99, 'tag_line' => 'Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis', ), )

Bekijk de laagste prijs
Bekijk hier alternatieven
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huisBekijk de prijs

VAIVE Sous Vide Stick

VAIVE Sous Vide Stick
Vermogen: 1200 W
Maximale temperatuur: 100 °C

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/vaive-sous-vide/9300000147571759/', 'price' => 89.95, 'tag_line' => 'Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis', ), )

Bekijk de laagste prijs
Bekijk hier alternatieven
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huisBekijk de prijs

Nimma Sous Vide set Incl

Nimma Sous Vide set Incl
Vermogen: 1100 W
Maximale temperatuur: 110 °C

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/sous-vide-cooker-set-1000w-black/9300000155640155/', 'price' => 149.0, 'tag_line' => 'Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis', ), )

Bekijk de laagste prijs
Bekijk hier alternatieven
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huisBekijk de prijs

Hoe koop ik de beste sous vide stick?

De ene sous-vide-stick is de andere niet. Daarom heb ik hieronder de eigenschappen voor je op een rijtje gezet.

Inhoud

De inhoud die je vaak tegenkomt in de specificaties van een sous-vide-stick vertelt hoeveel water de stick kan verwarmen en laten circuleren. Hoe meer inhoud de stick aankan, hoe meer eten je kunt bereiden.

Het water hoeft overigens niet in je beste inductiepannen; een simpele pot, maatbeker of iets anders werkt ook prima. Let er wel op dat het de hitte moet kunnen weerstaan, daarom is een pan meestal de meest voor de hand liggende keuze.

Hoewel je geen vacuümmachine nodig hebt om een sous-vide-stick te gebruiken, maakt een goede vacumeermachine het proces wel eenvoudiger. Door alle lucht te verwijderen, wordt de smaak nog intenser. Bovendien nemen je ingrediënten weinig ruimte in beslag wanneer ze vacuümverpakt zijn.

Vermogen

Het vermogen heeft een directe invloed op de hoeveelheid water die verwarmd kan worden. Een sous-vide-stick met een hoger vermogen verwarmt grotere hoeveelheden dan een sous-vide-stick met een lager vermogen.

Een sous-vide-stick met meer vermogen verwarmt in de meeste gevallen ook sneller. Hierdoor wacht je minder lang totdat het water de juiste temperatuur bereikt.

Maximale temperatuur

Verschillende gerechten hebben een andere temperatuur nodig. Er zijn sous-vide-sticks waarbij je heel nauwkeurig de temperatuur instelt, maar er zijn ook sous-vide-sticks waarbij je uit een paar temperatuurstanden kiest.

De sous-vide-sticks waarbij je zelf de temperatuur instelt zijn meestal duurder. Dit betekent echter niet dat de goedkopere sous-vide-sticks geen goede optie zijn. Het hangt maar net van je budget af en hoe vaak je je sous-vide-stick gebruikt.

Ben je van plan je sous-vide-apparaat regelmatig voor meerdere gerechten te gebruiken, dan is een instelbare temperatuur wenselijk. Hoe hoger de in te stellen temperatuur is, hoe meer verschillende gerechten je bereidt.

Eigenschappen van sous vide sticks vergelijken

 KitchenBrothers Sous Vide Stick CompleteVAIVE Sous Vide StickNimma Sous Vide set InclPerow Sous Vide Stick InclusiefBluMill Sous Vide Stick Wifi
Inhoud
Gewicht
Vermogen1200 W1200 W1100 W1100 W1000 W
Maximale temperatuur95 °C100 °C110 °C95 °C0 °C

Gewicht

Het gewicht van je sous-vide-stick heeft weinig invloed op je kookresultaten. Wel heeft het gewicht invloed op hoe robuust het apparaat is. Een sous-vide-stick mag best wat wegen: hierdoor blijft hij beter op zijn plaats en kan hij wel tegen een stootje.

De meeste sous-vide-sticks hebben een klem waarmee je deze vastzet aan de rand van je pan. Hierdoor maak je je geen zorgen over omvallende sticks en instabiele temperaturen.

De 5 beste sous-vide-sticks op een rij

Veelgestelde vragen over sous-vide-sticks

Hieronder beantwoord ik een paar van de meest gestelde vragen over sous-vide-sticks.

Wat is sous-vide-koken?

Bij sous-vide koken verpak je je ingrediënten en kook je ze op deze manier in water. Het is handig om je ingrediënten vacuüm te verpakken, maar het is niet noodzakelijk. Zijn je ingrediënten vacuümverpakt, dan komt het niet boven drijven en worden smaken van toegevoegde kruiden nog intenser.

Heb ik een vacuümmachine nodig om sous-vide te koken?

Om sous-vide te koken heb je niet per se een vacuümmachine nodig. Je kunt er ook voor kiezen om hersluitbare plastic zakjes te gebruiken. Je bereikt echter wel betere resultaten wanneer je ingrediënten vacuümverpakt zijn.

Is sous-vide-koken gezond?

Bij sous-vide koken gebruik je minder olie en dit is gezonder dan het traditionele koken. Daarnaast is het bijna onmogelijk om je gerechten aan te laten branden. Het koken gaat zo langzaam en voorzichtig, dat het bijna altijd goed gaat.

Sous vide cooker in keuken

Conclusie

Of sous-vide koken nu nieuw voor je is of je net begint aan je nieuwe kookavontuur: ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen bij het kiezen van een nieuwe sous-vide-stick. Heb je nog een goede tip, laat het me dan zeker weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?