Train Je Fit met het Beste Sporthorloge

Ruth Snijders

Geschreven door: Ruth Snijders

Een nieuw speeltje voor je verzameling!

Train Je Fit met het Beste Sporthorloge

Sporten is lastig: je moet er tijd in steken en veranderingen zie je niet snel als je je geboekte vooruitgang niet bijhoudt. Top idee, maar lang niet altijd even makkelijk. De motivatie na een paar avonden bankhangen vaak ver te vinden. Met het beste sporthorloge schop je jezelf niet per se van de bank af, maar je ziet de aantrekkingskracht er wel steeds meer van in!

In de App die samen met het sporthorloge werkt zie je een weelde van verzamelde gegevens over je prestaties terug, waarnaast je ook nog je meetwaarden met elkaar vergelijkt in de meeste gevallen.

Zie je dit wel zitten? Bekijk dan eens de top 5 hieronder om een idee te krijgen van welke modellen het nu goed doen, en check daarna de rest van het artikel om je te helpen kiezen!

Waarom een sporthorloge kopen?

Tijdens het sporten is een horloge dat je de tijd, actuele en gemiddelde snelheden, afstanden, routes, hartslag en verbrande calorieën aangeeft een handig, motiverend hulpmiddel.

Naast dat een sporthorloge al deze dingen tijdens het sporten aangeeft, kun je hem ook gebruiken om herinneringen in te stellen juist om te gaan sporten. Zo ben je er zelf bij en word je verantwoordelijk gehouden voor het ondernemen van actie.

Je bent op die manier sneller geneigd aan je doel te werken, van bijvoorbeeld die marathon die je graag een keer wilt uitlopen, of die zwemtrofee die je op het oog hebt. 🏆

Het beste sporthorloge helpt je niet alleen vóór je gaat trainen, maar ook bij het gericht trainen door duidelijke en betrouwbare metingen te doen. Je ziet de vooruitgang die je boekt, hoe je energieverdeling tijdens het sporten is en hoe je lichaam reageert op de activiteit.

Hieronder zie je alvast een top 3 van beste sporthorloges.

Garmin Forerunner 45 Zwart

Garmin Forerunner 45 Zwart
IP-certificering: IP06 (Geen bescherming tegen aanraking en Waterbestendig)
Formaat horlogekast: 42
Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
GPS: Ja
Meetwaarden: Afstandmeting | Barometer | Bewegingssensor | Caloriemeting | Hartslagfunctie | Hoogtemeter | Snelheidsmeter | Stappenteller
Touchscreen: Nee
Bluetooth: Ja
Applicatie wearable: Garmin Connect
Maximale batterijduur: 168 dagen
Materiaal band: Siliconen
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Garmin Forerunner 245 Grijs

Garmin Forerunner 245 Grijs
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Formaat horlogekast: 42
Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
GPS: Ja
Meetwaarden: Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) | Afstandmeting | Stappenteller | Trappenteller | Bewegingssensor | Snelheidsmeter | Temperatuurmeter | Caloriemeting | Hartslagfunctie
Touchscreen: Nee
Bluetooth: Ja
Applicatie wearable: Connect IQ
Maximale batterijduur: 168 dagen
Materiaal band: Siliconen
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Garmin Forerunner 55 Zwart

Garmin Forerunner 55 Zwart
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Formaat horlogekast: 42
Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
GPS: Ja
Meetwaarden: Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) | Afstandmeting | Stappenteller | Trappenteller | Bewegingssensor | Snelheidsmeter | Caloriemeting | Hartslagfunctie
Touchscreen: Ja
Bluetooth: Ja
Applicatie wearable: Garmin Connect
Maximale batterijduur: 14 dagen
Materiaal band: Siliconen
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Sporthorloge: Hoe maak ik de beste koop?

Als je een sporthorloge aanschaft is het belangrijk om te weten welke functies je nodig hebt, en welke functies je misschien nodig gaat hebben in de toekomst. Hieronder geef ik uitleg over een aantal functies die een sporthorloge heeft.

Gps

Een handige functie om te hebben op een sporthorloge is gps. Zo track je zo nauwkeurig mogelijk je routes tijdens buitensporten als fietsen, wandelen of hardlopen. Het gps-systeem maakt gebruik van satellieten om je positie te bepalen.

Op basis van tijd en afstand berekent het sporthorloge je gemiddelde tempo.

Je kunt ook een sporthorloge zonder gps kopen. Een sporthorloge zonder gps trackt niet je locatie, maar wel je afgelegde afstand en snelheid. Toch zijn deze metingen minder betrouwbaar dan bij een horloge met gps.

Laatste punt over, over deze zin: "Deze meet op een andere manier je snelheid en afgelegde afstand."– Welke manier ? Wat is de bekendste manier die _niet_ in het horloge zelf verwerkt zit? Die vraag had ik (in andere woorden) ook al in de voorgaande feedback gesteld, dus probeer het antwoord nu concreet te verwerken in je tekst.

Wil je betrouwbare metingen, dan is het aan te raden om een sporthorloge te kiezen met een ingebouwde gps.

Meetwaardes

Sporthorloges meten van alles en nog wat. Ik kan je geen alomvattende lijst geven, maar de belangrijkste meetwaarden neem ik wél mee.

Hartslag

Als je intensieve work-outs doet, is een sporthorloge of de beste activity tracker met een hartslagmeter een must, zodat je je hartslag in de gaten kunt houden en effectiever kunt trainen. Dit geldt dubbelop voor cardio, waarvan het doel is om je hartslag te verhogen om je hart 'sterker' te maken. 🫀

Sporthorloges met een ingebouwde hartslagmeter meten de hartslag via lichtsensoren aan de achterkant van het horloge. Deze manier van meten is echter minder nauwkeurig dan via een borstband, maar nauwkeurig genoeg dat je de irritante borstband achterwege kunt laten.

Een fijne extra is de mogelijkheid hartslagzones weer te geven. Hartslagzones omvatten de laatste 50% van het maximale pompvermogen van je hart, opgedeeld in vijf. Iedere zone heeft daarbij zo zijn eigen effecten op je gezondheid, zoals het bevorderen van de capaciteit van je lichaam om vet te verbranden, of om je algehele conditie te verbeteren.

Calorieën

Tegenwoordig beschikken bijna alle sporthorloges over een calorieteller. Het sporthorloge meet hoeveel je beweegt en berekent daarna hoeveel energie die beweging in jouw specifieke geval kost.

Dit gebeurt middels een rekensom die je gewicht, leeftijd, hartslag en VO2-max in acht neemt. De nauwkeurigheid van de calorieteller is daarom afhankelijk van hoe nauwkeurig die gegevens zijn.

Stappenteller en snelheidsmeter

De meeste sporthorloges beschikken over een stappenteller, deze houdt bij hoeveel stappen je op een dag zet. Toch is dit niet altijd even accuraat. Vroeger mat zo'n stappenteller alleen beweging, dus als je er mee schudde, ging het aantal gemeten stappen omhoog.

Tegenwoordig zijn stappentellers volledig elektronisch en werken ze met bewegingssensoren. De versnellingsmeter (accelerometer) meet hoe hard het apparaat in welke richting versnelt. Als de versnelling boven een bepaalde waarde komt, wordt een stap gemeten.

Hoe meer verschillende typen sensoren zoals snelheidsmeter, gyroscoop, als kompas, hoe betrouwbaarder het eindresultaat.

Hoogtemeter

Een hoogtemeter is een praktisch hulpmiddel voor wandelaars, fietsers, klimmers en andere sportbeoefenaars. Je hebt verschillende soorten hoogtemeters die in een sporthorloge kunnen zitten. Zo heb je een hoogtemeter via gps of de barometrische hoogtemeter.

Een barometrische hoogtemeter bepaalt de hoogte aan de hand van de luchtdruk. Hoe hoger je zit, hoe lager de luchtdruk is. Toch is dit niet altijd even betrouwbaar; luchtdruk kan bijvoorbeeld ook veranderen naar weersomstandigheden.

Een gps-hoogtemeter bepaalt de hoogte door middel van je positie en een kaart met hoogtes die het gps-systeem van je horloge van het gebied kent. Over het algemeen wijken gps-hoogtemeters een paar meter af van werkelijkheid.

VO2-max

VO2-max staat voor het maximum aan zuurstof dat je lichaam gebruikt tijdens het sporten. Je spieren hebben zuurstof nodig voor de omzetting naar energie. Tijdens het training kun je zien of je VO2-max erop vooruit gaat, is dat niet zo, dan heeft de training geen effect.

De nauwkeurigste meting van VO2-max gebeurt in een sportmedisch lab op een stationaire fiets of loopband en een masker, waarmee precies gemeten wordt hoeveel zuurstof je longen in- en uitademen.

Bij sporthorloges is dat onmogelijk, dus kijkt deze naar leeftijd, gewicht, geslacht en hartslag. Wearables als deze gaan uit van meerdere metingen over langere tijd om een gemiddeld beeld te krijgen.

Slaapmonitor

Sommige sporthorloges beschikken ook over een slaapmonitor. Door het sporthorloge ook naar bed te dragen, breng je de kwaliteit van je slaap in kaart. 😴 Toch zijn deze metingen niet altijd even betrouwbaar, dus hecht hier niet al te veel waarde aan; het is vooral een leuk extraatje om een globaal idee te krijgen van je slaapfases.

Sommige modellen doen dit echter beter dan andere, en halen bepaalde apps er nog een beetje extra uit. Zo meet de app AutoSleep (enkel voor Apple Watches) op de recente Apple Watches ook je ademhaling, geluidsniveaus, ademhalingssnelheid, en het zuurstofgehalte van je bloed om de lezingen nóg nauwkeuriger te maken dan wanneer deze enkel gebaseerd zijn op je hartslag.

zwart sporthorloge om blanke arm

Trainingsprogramma

Deze programma's noemen we ook wel 'sportprofielen'. Train je bijvoorbeeld voor een marathon, dan is een sporthorloge met een trainingsprogramma aansluitend trainingsprogramma, zoals een intervalschema – heel handig.

Naast het hebben van een intervalschema, heeft een sporthorloge ook nog vele andere mogelijkheden om anders sporten te tracken. Bij deze sporten kun je je eigen specifieke doelen instellen.

Ook hebben sommige horloges de mogelijkheid om je eigen work-outs samen te stellen. Dit kan vaak via de bijbehorende app, daarna kun je die work-out uploaden naar het horloge die je dan vertelt wanneer je van oefening moet veranderen.

Design

Er is een zeker verschil tussen dames sporthorloges en die voor heren, maar ook tussen merken onderling verschilt het design van een sporthorloge. Zo zijn mannelijke sporthorloges vaak wat robuuster dan vrouwelijke.

Naast het design van de horlogekast is ook het bandje belangrijk. Sommige sporthorloges hebben een vast horlogebandje, terwijl sommige modellen verwisselbare bandjes gebruiken. Deze bandjes vind je verschillende materialen:

 • Siliconen horlogebandjes hebben een hoog draagcomfort en zijn zeer geschikt om mee te sporten, omdat ze eenvoudig schoon te maken zijn.
 • Nylon horlogebandjes zijn sterk en kunnen erg goed tegen water. Nylon heeft doorgaans ook een stoere uitstraling. Het materiaal is vaak gevlochten voor extra stevigheid.
 • Lederen horlogebandjes hebben een chique uitstraling, maar zijn minder geschikt voor sporten, omdat ze erg gevoelig voor water en zweet zijn. Wil je toch een lederen bandje? Kies dan voor waterproof leer.
 • Stalen horlogebandjes zijn sterk en duurzaam. De meeste exemplaren zijn nikkelvrij, dus ze zijn ook geschikt voor mensen met nikkelallergie.

De bovenstaande materialen verschillen niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua feel. Metaal is hard en koel, terwijl siliconen bandjes goed meebewegen. Daarnaast kunnen sommige bandjes een allergische reactie uitlokken, of huidirritaties.

Naast het armbandje is ook het type sluiting belangrijk. Hij mag niet zo maar loslaten tijdens het sporten.

 • De gespsluiting is de meest voorkomende sluiting. Deze sluiting zie je veel bij leren en rubberen bandjes. Een kant heeft de gesp en de andere kant heeft gaatjes. Hierdoor pas je gemakkelijk het horloge aan je polsmaat aan.
 • Een klapsluiting komt veel voor bij (metalen) schakelbanden. De klapsluiting heeft drie aan elkaar geschakelde delen. Je opent, sluit en vergrendelt een klapsluiting eenvoudig door de klep los of vast te klikken.
 • Een klittenbandsluiting zie je vaak bij nylon bandjes. Met een klittenbandsluiting maak je het bandje makkelijker strakker of losser. Een nadeel van klittenband is dat wanneer hij niet goed gesloten is, het klittenband aan je kleding kan plakken.
 • De magneetsluiting werkt zoals de naam het al zegt door middel van een magneet, en zie je vaak in metalen en stalen bandjes. Je zet het bandje gemakkelijker strakker of losser om je pols. Pas wel op dat je de magneet niet bij iets van metaal in de buurt houdt, hierdoor is de kans op het losmaken van je horloge groter.

Specificaties van sporthorloges vergelijken

Accu/batterij technologieIP-certificeringOplaadtijdWaterdichtheidHartslagsensorGPSTrainingsfunctieAppsBluetoothApplicatie wearableMaximale batterijduur
1Garmin Forerunner 45 ZwartLithiumIP06 (Geen bescherming tegen aanraking en Waterbestendig)1205 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)ConstantJaJaTrainingPeaks | Strava | RunKeeper | Relive | MyFitnessPalJaGarmin Connect168 dagen
2Garmin Forerunner 245 GrijsLi-IonIPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)455 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)ConstantJaJaKomoot | MyFitnessPal | Relive | RunKeeper | Strava | TrainingPeaksJaConnect IQ168 dagen
3Garmin Forerunner 55 ZwartGeen batterijenIP00 (Geen bescherming)405 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)ConstantJaJaNike+ | MyFitnessPal | Strava | TrainingPeaks | RunKeeperJaGarmin Connect14 dagen
4Activity tracker -Ingebouwde Oplader -SporthorlogeGeen batterijenIP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)905 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)ConstantNeeJaSpotifyJaVery Fit Pro96 dagen
5Garmin Forerunner 245 Music ZwartGeen batterijenIPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)905 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)ConstantJaJaTrainingPeaks | Strava | Spotify | RunKeeper | Relive | MyFitnessPal | KomootJaGarmin Connect168 dagen

Garmin Forerunner 45 Zwart

Accu/batterij technologie: Lithium

IP-certificering: IP06 (Geen bescherming tegen aanraking en Waterbestendig)

Oplaadtijd: 120

Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)

Hartslagsensor: Constant

GPS: Ja

Trainingsfunctie: Ja

Apps: TrainingPeaks | Strava | RunKeeper | Relive | MyFitnessPal

Bluetooth: Ja

Applicatie wearable: Garmin Connect

Maximale batterijduur: 168 dagen

Garmin Forerunner 245 Grijs

Accu/batterij technologie: Li-Ion

IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)

Oplaadtijd: 45

Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)

Hartslagsensor: Constant

GPS: Ja

Trainingsfunctie: Ja

Apps: Komoot | MyFitnessPal | Relive | RunKeeper | Strava | TrainingPeaks

Bluetooth: Ja

Applicatie wearable: Connect IQ

Maximale batterijduur: 168 dagen

Garmin Forerunner 55 Zwart

Accu/batterij technologie: Geen batterijen

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Oplaadtijd: 40

Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)

Hartslagsensor: Constant

GPS: Ja

Trainingsfunctie: Ja

Apps: Nike+ | MyFitnessPal | Strava | TrainingPeaks | RunKeeper

Bluetooth: Ja

Applicatie wearable: Garmin Connect

Maximale batterijduur: 14 dagen

Activity tracker -Ingebouwde Oplader -Sporthorloge

Accu/batterij technologie: Geen batterijen

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

Oplaadtijd: 90

Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)

Hartslagsensor: Constant

GPS: Nee

Trainingsfunctie: Ja

Apps: Spotify

Bluetooth: Ja

Applicatie wearable: Very Fit Pro

Maximale batterijduur: 96 dagen

Garmin Forerunner 245 Music Zwart

Accu/batterij technologie: Geen batterijen

IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)

Oplaadtijd: 90

Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)

Hartslagsensor: Constant

GPS: Ja

Trainingsfunctie: Ja

Apps: TrainingPeaks | Strava | Spotify | RunKeeper | Relive | MyFitnessPal | Komoot

Bluetooth: Ja

Applicatie wearable: Garmin Connect

Maximale batterijduur: 168 dagen

Waterdichtheid

Een sporthorloge dat waterdicht is, is een must. Hij moet niet het loodje leggen, enkel omdat je onvermijdelijk begint te zweten. 💦 Maar hoe weet je nu of het horloge waterdicht is? Dit kun je aflezen aan de ATM- of IP-certificering.

De mate van waterdruk die apparaat aankan, drukken we uit in 'ATM' (atmosfeer). Dit is vooral iets om op te letten als je van plan bent veel te gaan zwemmen en eventueel te snorkelen of duiken.

 • 3 ATM weerstaat een druk gelijk aan een diepte van 30 meter. Horloges met deze waarde zijn geschikt om mee in het water te springen, te douchen en kan tegen regen en sneeuw,
 • 5 ATM weerstaat een druk gelijk aan een diepte van 50 meter. Horloges hiermee zijn geschikt om mee te zwemmen, duiken en snorkelen,
 • 10 ATM weerstaat een druk gelijk aan een diepte van 100 meter en is geschikt voor duiken, zwemmen, snorkelen en water skiën,
 • 20 ATM weerstaat een druk gelijk aan een diepte van 200 meter. Horloges hiermee zijn geschikt voor duiken en watersporten.

Let wel op dat het bij deze dieptes gaat om een gefixeerd punt. Dat betekent dat bewegingen op deze diepte niet zijn mee berekend, dit komt doordat bewegingen en trillingen meestal de druk op het horloge vergroten.

De IP-certificering laat zien of een apparaat stof- en waterdicht is. IP-certificering werkt daarom met twee cijfers: het eerste cijfer geeft de stofbestendigheid aan, en het tweede cijfer de waterdichtheid.

Qua stofbestendigheid zitten de meeste modellen op de hoogste waarde, de '6'. Dit staat voor volledig stofbestendig.

Staat er een 'X', dan is het apparaat niet gemeten voor dat waar een cijfer op die plek normaliter voor staat. Om je een idee te geven ... ⤵️

 • X1 – het toevallig in aanraking komen met waterdruppels is geen probleem.
 • X2 – waterdruppels die in een hoek van 15° vallen veroorzaken geen schade.
 • X3 – spatwaterdicht betekent dat hij bij het sproeien in een maximale hoek van 60° en met een druk van 0,7L/minuut geen schade veroorzaakt. Een lichte regenbui vormt geen gevaar.
 • X4 – plensdicht betekent dat onder welke hoek dan ook en met een druk van 10L/minuut, water geen schade aan het apparaat veroorzaakt. Dit is van toepassing bij het dragen van een sporthorloge met deze certificering tijdens het doen van de afwas.
 • X5 – sproeidicht betekent dat waterstralen uit alle hoeken en een druk van 12,5L/minuut geen schade veroorzaken.
 • X6 – met waterbestendig bedoelt men dat het apparaat bestand is tegen stortregenbuien,
 • X7 – dompeldicht betekent dat je het apparaat gedurende 30 minuten tot 1 meter diep kan onderdompelen.
 • X8 – waterdicht betekent dat hij langer dan 30 minuten onder water kan. Fabrikanten geven zelf nader toelichting bij deze specificatie.

Extra functies

Muziek is een goede motivator tijdens het sporten. Met een geïntegreerde muziekspeler zet je zelf muziek op je horloge en speel je het af. Niet alle sporthorloges hebben deze optie, maar kunnen wel eenvoudig muziek bedienen die je op je smartphone afspeelt, zoals tracks skippen of volume wijzigen.

Wearables communiceren zoals je doorhebt steeds vaker en beter met je smartphone, net zoals een goede smartwatch. Een sporthorloge houdt je doorgaans ook tijdens het sporten op de hoogte van binnenkomende oproepen en berichtjes en andere notificaties, zonder dat je je telefoon niet continu in je hand hoeft te hebben.

De 5 beste sporthorloges op een rij

1. Garmin Forerunner 45 Zwart

1. Garmin Forerunner 45 Zwart
Maat: 42
Formaat horlogekast: 42
Meetwaarden: Afstandmeting | Barometer | Bewegingssensor | Caloriemeting | Hartslagfunctie | Hoogtemeter | Snelheidsmeter | Stappenteller
Type training: Virtual Partner | Rondetijden | Intervaltraining
Stopwatch functie: Ja
Touchscreen: Nee
Met navigatie: Nee
Apps: TrainingPeaks | Strava | RunKeeper | Relive | MyFitnessPal
Maximale batterijduur: 168 dagen
Materiaal: Polymeer

2. Garmin Forerunner 245 Grijs

2. Garmin Forerunner 245 Grijs
Maat: 42
Formaat horlogekast: 42
Meetwaarden: Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) | Afstandmeting | Stappenteller | Trappenteller | Bewegingssensor | Snelheidsmeter | Temperatuurmeter | Caloriemeting | Hartslagfunctie
Type training: Intervaltraining | Rondetijden | Virtual Partner
Stopwatch functie: Ja
Touchscreen: Nee
Met navigatie: Nee
Apps: Komoot | MyFitnessPal | Relive | RunKeeper | Strava | TrainingPeaks
Maximale batterijduur: 168 dagen
Materiaal: Polycarbonaat

3. Garmin Forerunner 55 Zwart

3. Garmin Forerunner 55 Zwart
Formaat horlogekast: 42
Meetwaarden: Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) | Afstandmeting | Stappenteller | Trappenteller | Bewegingssensor | Snelheidsmeter | Caloriemeting | Hartslagfunctie
Type training: Intervaltraining
Stopwatch functie: Ja
Touchscreen: Ja
Met navigatie: Nee
Apps: Nike+ | MyFitnessPal | Strava | TrainingPeaks | RunKeeper
Maximale batterijduur: 14 dagen
Materiaal: Polymeer

4. Activity tracker -Ingebouwde Oplader -Sporthorloge

4. Activity tracker -Ingebouwde Oplader -Sporthorloge
Maat: One size
Meetwaarden: Stappenteller | Trappenteller | Bewegingssensor | Temperatuurmeter | Caloriemeting | Hartslagfunctie | Hoogtemeter
Type training: Intervaltraining
Stopwatch functie: Nee
Touchscreen: Ja
Apps: Spotify
Maximale batterijduur: 96 dagen
Materiaal: Rubber

5. Garmin Forerunner 245 Music Zwart

5. Garmin Forerunner 245 Music Zwart
Maat: 42
Formaat horlogekast: 42
Meetwaarden: Inzicht in verschillende slaapfasen | Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) | Afstandmeting | Stappenteller | Trappenteller | Bewegingssensor | Snelheidsmeter | Temperatuurmeter | Zuurstofgehalte in bloed | Caloriemeting | Hartslagfunctie | Stressmonitor | Tracking menstruatiecyclus | Zwangerschapstracking
Type training: Intervaltraining | Rondetijden | Virtual Partner
Stopwatch functie: Ja
Touchscreen: Nee
Met navigatie: Ja
Apps: TrainingPeaks | Strava | Spotify | RunKeeper | Relive | MyFitnessPal | Komoot
Maximale batterijduur: 168 dagen
Materiaal: Polymeer

Veelgestelde vragen over sporthorloges

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over sporthorloges. Heb je echter nog een vraag die hieronder niet is beantwoord, laat het ons dan weten via het feedbackformulier! ⬇️

Wat is het verschilt tussen een activity tracker en een sporthorloge?

In theorie lijken sporthorloges en activity trackers veel op elkaar, maar er zijn ook veel verschillen. Als je alleen graag wilt weten hoe actief je gemiddeld op een dag bent dan is een activity tracker handig voor je.

Wil je inzicht in je persoonlijke prestaties en jezelf graag verbeteren als sporter, dan is een sporthorloge de uitkomst. Een sporthorloge hoef je niet continu te dragen, zoals bij een activity tracker wél nodig is om hem een nauwkeurig gemiddelde te laten berekenen.

Hoe verbeter je het gps-signaal van je sporthorloge?

Er is niets vervelender dan het verliezen van het gps-signaal als je aan het trainen bent. Er zijn een aantal dingen die kunt doen om het te verbeteren.

Synchroniseer ten eerste het horloge en de app op je telefoon voor je begint. Soms is een software-update alles wat nodig is om de gps weer goed te laten functioneren. Zoek daarnaast de open ruimtes op. Hoge gebouwen met dikke muren interfereren met het gps-signaal.

Welk sporthorloge heb je nodig voor een marathon?

Als je aan het trainen bent voor een marathon, dan wil je een horloge dat je helpt bij die training. Eentje waarbij je je resultaten kunt analyseren en die je via voice coaching helpt verbeteren.

Met een sporthorloge dat over trainingsprogramma's en programmeerbare routes beschikt, train je bovendien nog effectiever. Daarnaast wil je een model dat de basismetingen nauwkeurig uitvoert, zoals hartslagmetingen, VO2-maxmetingen en stappentellingen.

Sportorloge met groen/gele band

Conclusie

Bij het aanschaffen van een sporthorloge zijn er veel factoren waar je rekening mee moet of kunt houden, trainingsprogramma's, meetwaarden en waterdichtheid. Door het ruime keuzeaanbod zit het perfecte sporthorloge voor jou er sowieso tussen, maar je moet wel even zoeken.

Bedenk daarom vooraf wat je verwacht van een sporthorloge, en welke extraatjes je ook nog zou verwelkomen. Of kom je er na je zoektocht toch achter dat specifiek de beste hardloophorloge de betere match is voor jou?

Bedankt voor het lezen! Heb je nog tips, vragen of opmerkingen, laat die dan vooral hieronder achter!

Was dit artikel behulpzaam?