De Top 5 Beste Staafmixers op een Rij

Staafmixer in beslag
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Je zoekt hulp bij het pureren, hakken, malen van noten en misschien bij het crushen van ijs, maar je wilt geen grote machine in je keuken die veel plaats in beslag neemt. In dat geval biedt een staafmixer de ideale oplossing. Ik ben voor je op onderzoek uitgegaan en hebben de vijf beste staafmixers voor je op een rij gezet.

Top 5 Beste Staafmixers

Bamix Swissline M200 Swiss Cross

Bamix Swissline staafmixer zij-aanzicht
Beste op de markt
5/5

Vermogen: 200 watt
Aantal standen: 2
Functies: Hakken, noten malen, ijs crushen, pureren

Gewicht: 1 kilo
Inhoud mengkom: 1 liter
Snoerlengte: 1,2 meter

KitchenAid Staafmixerset Keizerrood

Kitchenaid Staafmixer vooraanzicht
Beste Koop
4.5/5

Vermogen: 180 watt
Aantal standen: 5
Functies: Hakken, noten malen, ijs crushen, pureren, kloppen

Gewicht: 3,5 kilo
Inhoud mengkom: 1 liter
Snoerlengte: 1,3 meter

Braun Multiquick 9 MQ9097

Braun Multiquick staafmixer vooraanzicht
Beste veelzijdige staafmixer
4/5

Vermogen: 1000 watt
Aantal standen: Variabel
Functies: Hakken, noten malen, ijs crushen, pureren, raspen, snijden

Gewicht: 1 kilo
Inhoud mengkom: 0,6 liter
Snoerlengte: 1,2 meter

Bosch Maxomixx MS8CM6110

Bosch Maxomixx vooraanzicht
Beste krachtige staafmixer
3.5/5

Vermogen: 1000 watt
Aantal standen: 12
Functies: IJs crushen, pureren

Gewicht: 1,1 kilo
Inhoud mengkom: 0,6 liter
Snoerlengte: 1,4 meter

Tefal HB6597

Tefal staafmixer vooraanzicht
Beste budget staafmixer
3/5

Vermogen: 1000 watt
Aantal standen: 20
Functies: Hakken, noten malen, ijs crushen, pureren

Gewicht: 1,2 kilo
Inhoud mengkom: 0,8 liter
Snoerlengte: 1,1 meter

Terug in de tijd

De staafmixer werd in Zwitserland uitgevonden door Roger Perrinjaquet, die het idee op 6 maart 1950 patenteerde. Hij noemde het nieuwe apparaat “bamix”, een portmanteau van de Franse “battre et mixer” (“kloppen en mixen”). 

In 1954 richtte hij het moederbedrijf Bamix, ESGE Ltd op en tegelijkertijd groeide de populariteit voor keukenmachines. Bamix is inmiddels uitgegroeid tot een multinational en staat bekend om zijn duurzaamheid en kwaliteit.

Hoe werkt een staafmixer?

Een staafmixer bestaat uit een elektrische motor die roterende snijbladen aandrijft aan het uiteinde van een as: deze komt vervolgens in direct contact met het voedsel.

Staafmixers onderscheiden zich – naast hun formaat – hiermee van keukenmachines en foodprocessors: dit zijn veelal grote apparaten met een aparte mengkom voor de ingrediënten. Bovendien nemen ze veel plaats in beslag, wat je over een staafmixer niet kunt zeggen.

Pesto in een potje

De 5 Beste Staafmixers op een Rij

#1 Bamix Swissline M200 Swiss Cross – Beste op de markt

Vermogen: 200 watt
Functies: Hakken, Noten malen, ijs crushen, pureren

Aantal standen: 2
Inhoud mengkom: 1 liter

Gewicht: 1 kilo
Snoerlengte: 1,2 meter

Meegeleverde accessoires

In de doos vind je behalve de staafmixer ook de volgende accessoires:

 • Maatbeker van 0,9 l
 • Kruismes
 • Klopmes
 • Vlakmes
 • Hakmolen

Kenmerken

Bamix Swissline M200 zij-aanzicht
5/5

De Bamix Swissline Staafmixer voert een reeks taken uit met de snelheid en efficiëntie die je mag verwachten van een Bamix Swissline keukenapparaat. Met het geruststellende en solide gevoel dat je bij het eerste gebruik meteen krijgt, overtreft de Swissline gemakkelijk vele andere bekende huishoudelijke merken van staafmixers.

Met een betrouwbare 200 watt motor is is hij keuken-vriendelijker dan een professioneel model, maar levert tóch dezelfde culinaire hoogstandjes.

Het ingenieuze multifunctionele kruismes zorgt voor een draaikolk bij alle vloeibare mengtaken: op deze manier worden alle ingrediënten goed met elkaar gemengd terwijl je de staafmixer nauwelijks hoeft te bewegen. Dit lijkt misschien een klein detail, maar het scheelt mij vermoeide armspieren! 

Dit betekent dat het mengen van je favoriete soep supersnel en eenvoudig is. Over snel en eenvoudig gesproken: het volledig roestvrijstalen vlakmes kan direct in de pan worden gebruikt zonder dat je het risico loopt deze te beschadigen. Overgieten is dus niet nodig.

De Swissline beknibbelt niet op de prestaties en heeft alle kwaliteitskenmerken die in het hele Bamix-assortiment terug te zien valt, plus een handige reeks accessoires die het repertoire verder uitbreiden dan alleen het mengen van etenswaren.

Vooral het compacte klopmes dat je gebruikt voor de typische kleine verwerkingstaken zoals het maken van salsa’s en het vermalen van kruidenmixen vond ik erg handig. 

Dankzij de standaard zet je deze elegante staafmixer na met dit alles klaar te zijn op je keukenblad! Zo staat hij altijd klaar om zijn tientallen handige bereidingskunstjes in een handomdraai uit te voeren. Bovendien ziet hij er ook nog eens mooi uit. ✨

Resultaat

Deze blender is een combinatie van kwaliteit en stijl. Hij is gemakkelijk in gebruik en levert steengoede prestaties. Daarom hangt er ook meteen een stevig prijskaartje aan, maar je krijgt er dan ook wat voor terug!

Ben je op zoek naar een stijlvolle, maar uitermate goede staafmixer? Dan is dit dé ideale staafmixer voor jou. 

Voordelen

Nadelen

#2 KitchenAid Staafmixerset Keizerrood – Beste koop

Vermogen: 180 watt
Functies: Hakken, Noten malen, ijs crushen, pureren, kloppen

Aantal standen: 5
Inhoud mengkom: 1 liter

Gewicht: 3,5 kilo
Snoerlengte: 1,3 meter

Kitchenaid staafmixer set met accessoires
4.5/5

Meegeleverde accessoires

In de verpakking vind je naast de staafmixer, ook:

 • Maatbeker van 1 liter
 • Deksel
 • Ballongarde
 • Extra staafmixervoet van 33 cm
 • S-mes
 • Kruismes
 • Klopmes
 • Messenbeschermer (3x)
 • Hakmolen groot
 • Opbergdoos

Kenmerken

De KitchenAid staafmixer voelt robuust aan en wordt geleverd met veel opzetstukken die eveneens oerdegelijk aanvoelen.

Er worden twee armen meegeleverd: als je grote potten soep maakt, komt de langere arm goed van pas want hiermee kom je natuurlijk dieper in de pan. Daarnaast zorgt de messenbeschermer ervoor dat je pannen niet bekrast worden tijdens gebruik.

Hij presteerde goed in het mengen, het pureren en het opkloppen. Het eiwit werd opgeklopt tot in de perfectie, wat ik normaal gesproken nooit voor elkaar krijg! 😅 Verder ging het maken van soep ook prima. Hoewel het uien versnipperen even duurde, ging dat uiteindelijk ook probleemloos. Let wel op dat je op tijd stopt met versnipperen: als hij eenmaal bezig is, krijg je al snel uienpuree.

Verder ligt deze staafmixer fijn in de hand, al is hij met 3,5 kilo wel vrij zwaar. Je krijgt tijdens veelvuldig gebruik dus meteen een arm work-out! Makkelijker is het opbergen van de staafmixer: de bijgeleverde opbergdoos heeft genoeg ruimte voor zowel het opbergen van de mixer als de accessoires.

Kitchenaid hulpstukken vooraanzicht

Resultaat

Dit is een veelzijdige staafmixer met veel accessoires, een echte alleskunner, terwijl hij de welbekende kwaliteit van KitchenAid heeft. 

Als je op zoek bent naar een robuuste, veelzijdige machine van goede kwaliteit maar tegen een vriendelijke prijs, dan is dit de juiste keuze voor jou!

Voordelen

Nadelen

#3 Braun Multiquick 9 MQ9097 – Beste veelzijdige staafmixer

Vermogen: 1000 watt
Functies: Hakken, Noten malen, ijs crushen, pureren, raspen, snijden

Aantal standen: Smart Speed
Inhoud mengkom: 0,6 liter

Gewicht: 1 kilo
Snoerlengte: 1,2 meter

Meegeleverde accessoires

Deze staafmixer wordt standaard geleverd met:

 • Maatbeker van 0,6 liter
 • Ballongarde
 • Pureestamper
 • Hakmolen (groot en klein)
 • Foodprocessor met snijschijf

Kenmerken

Braun Multiquick 9 met accessoires
4/5

De Braun Multi Quick 9 heeft veel opzetstukken, dus hij is zeer multifunctioneel. De mini-hakmolen vond ik echter een tikje teleurstellend; ik kan me weinig gebruiksscenario’s voorstellen waarin deze echt handig is. Hij hakte niet erg gelijkmatig en het kostte best wat moeite om het juiste resultaat te bereiken.

Zoals de meeste gardes van staafmixers voelt de garde een beetje gammel aan. Dat gezegd hebbende klopte hij mijn room en eiwit wel goed op. Bovendien raspte de foodprocessor probleemloos mijn wortels en hij maakte flinterdunne schijfjes van mijn komkommer!

De foodprocessor deed zijn werk tevens zeer goed bij het mengen en pureren. Ik heb er bovendien heerlijke mayonaise meegemaakt (en ik was niet de enige die dat dacht)! Hoe prettige handgevoel en het lage geluidsniveau maakt het bereiken van zulke resultaten nét iets bereikbaarder. Ik sta in ieder geval immers liever boven een lichte, stille mixer dan iets dat als een boormachine aanvoelt.

Deze staafmixer en zijn accessoires voelde echter meteen wat minder robuust aan dan zijn duurdere varianten, en hij lag tevens iets minder fijn in de hand. De bouwkwaliteit voelde iets aan de goedkope kans.

Minder goedkoop lijkt mij de Smart Speed functie: door op de knop aan de voorkant te drukken gaat hij aan, en naarmate je hem langer ingedrukt houdt, gaat hij sneller. Zo pas je eenvoudig de snelheid tijdens het gebruik aan.

Na gebruik hoef je je niet te bekommeren om vaatwas: alle onderdelen zijn vaatwasbestendig. Ik raad je echter tóch aan om de onderdelen vaker dan niet op de hand te wassen; zo gaan ze langer mee.

Man die staafmixer gebruikt in keuken

Resultaat

Dit is een prijzige staafmixer, maar met zijn vele accessoires is deze erg veelzijdig. Hij is bovendien erg krachtig en hij is gemakkelijk schoon te maken: alle onderdelen zijn vaatwasbestendig. 

Helaas voelde de onderdelen iets minder robuust. Deze staafmixer en al zijn accessoires bieden de ideale oplossing voor als je op zoek bent naar een veelzijdige staafmixer die je af en toe gebruikt. 

Voordelen

Nadelen

#4 Bosch Maximixx MS8CM6110 – Beste krachtige staafmixer

Vermogen: 1000 watt
Functies: IJs crushen, pureren

Aantal standen: 12
Inhoud mengkom: 0,6 liter

Gewicht: 1,1 kilo
Snoerlengte: 1,4 meter

Bosch Maxomixx met Kannetje, vooraanzicht
3.5/5

Meegeleverde accessoires

In de doos vind je ook:

 • Maatbeker van 1 liter
 • Deksel

Kenmerken

De Bosch MaxoMixx is een oerdegelijke all-round staafmixer. Hij ligt fijn in de hand en je kunt moeiteloos de snelheid instellen terwijl je hem vast hebt. 

De mengbeker is voorzien van een deksel waardoor je je creatie gemakkelijk in de koelkast kunt bewaren. 

Vergis je echter niet: dit is écht een staafmixer zonder poespas, maar je krijgt alles dat je nodig hebt om efficiënt te pureren en ijs te crushen. 

Bovendien heeft hij een vermogen van 1000 watt, waardoor je meerdere ingrediënten pureert zonder het risico te lopen dat de motor oververhit raakt.

 

Ik heb een milkshake gemaakt met verse aardbeien, vanille-ijs en melk en deze smaakte heerlijk! Door de kracht van het apparaat begon de melk wel een beetje te spetteren: ik denk dat dit een kwestie van gewenning is. Hoe dan ook was het resultaat een egale, ijskoude smoothie.

Door het hoge vermogen is dit klusje overigens zo geklaard. Mijn milkshake was letterlijk binnen 15 seconden klaar. Er zijn dan ook 12 standen om uit te kiezen. Er is dus altijd wel eentje die past bij hetgene dat je wilt maken.

Het is in mijn ervaring niet zo efficiënt en precies als de eerdergenoemde Smart Speed-functie, maar onder de mixers die trapsgewijze standen gebruiken is dit een zeer bekwame optie.

Helaas worden er geen extra accessoires meegeleverd, wat ik eigenlijk wel verwachtte bij een staafmixer in deze prijsklasse.

Brood dip in kruidensaus

Resultaat

Deze staafmixer is een krachtige staafmixer die zijn klusjes snel doet. Hij is eenvoudig in gebruik en van goed kwaliteit. Daarnaast ligt hij fijn in de hand en kunnen de losse onderdelen in de vaatwasser.

Helaas worden er weinig accessoires meegeleverd, maar als jij op zoek bent naar een simpele, maar kwalitatief goede en bovendien krachtige staafmixer, dan is dit de uitgelezen keuze voor jou.

Voordelen

Nadelen

#5 Tefal HB6598 – Beste budget staafmixer

Vermogen: 1000 watt
Functies: Hakken, Noten malen, ijs crushen, pureren

Aantal standen: 20
Inhoud mengkom: 0,8 liter

Gewicht: 1,2 kilo
Snoerlengte: 1,1 meter

Meegeleverde accessoires

Behalve de staafmixer, vind je in de doos ook de volgende accessoires:

 • Mengbeker van 0,8 liter
 • Grote hakmolen

Kenmerken

De Tefal HB6598 Quickchef is zeer krachtig, waardoor je hem kunt gebruiken voor meerdere bereidingen zonder dat de motor oververhit raakt. Denk bijvoorbeeld aan babyvoeding, het hakken van noten of het crushen van ijs.  

Of misschien wil je een ui en wat knoflook hakken in de hakmolen om vervolgens de ingrediënten van de soep opwarmen om ze tot een romige soep te pureren. Hoe dan ook: dit alles kan de HB6598 zonder problemen aan.

Ik heb heerlijke pesto gemaakt met deze staafmixer. De mogelijkheden zijn bijna grenzeloos. 

Tefal Hb6598 Staafmixer vooraanzicht
3/5

Toch is dit een simpele staafmixer zonder toeters en bellen. Wel heeft hij ter compensatie 20 verschillende snelheden waarmee je de snelheid nauwkeurig kunt instellen. Zo kun je bijvoorbeeld een soep volledig glad maken op de hoogste stand of kruiden hakken op een lagere stand.

Na gebruik kun je eenvoudig de afzonderlijke onderdelen in de vaatwasser reinigen, maar doe dit niet te vaak. Om de duurzaamheid van de onderdelen te waarborgen, was je deze liever op de hand.

Dit geldt vooral hier omdat deze staafmixer iets minder robuust voelt dan zijn duurdere concurrenten, maar daar staat wel tegenover dat dit model een fractie van de prijs kost!

Resultaat

Deze Tefal staafmixer doet zijn werk goed. Je krijgt er alleen een mengbeker en hakmolen bij, maar meer heb je ook niet echt nodig. Hij voelt minder robuust aan dan zijn duurdere concurrenten, maar dat is ook wel te verwachten bij een staafmixer in deze toegankelijke prijsklasse!

Ben je dan ook op zoek naar een prijsvriendelijke staafmixer die eenvoudig te bedienen is, maar geen ingewikkelde toeters en bellen heeft? Zoek dan vooral niet verder.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Een staafmixer is eigenlijk een kleine versie van een keukenmachine. Met de meeste staafmixers kun je, net zoals met de keukenmachine, hakken, pureren en zelfs ijs crushen, maar dan op kleinere schaal.

Hoe vaak je van plan bent deze te gebruiken en waarvoor je hem wilt gebruiken is belangrijk om over na te denken.  

Gebruiksfrequentie

Als je je staafmixer dagelijks gebruikt, dan is het verstandig te investeren in een duurzaam apparaat wat lang meegaat. Gebruik je je staafmixer alleen om af en toe een sausje te maken, dan volstaat een basisstaafmixer.

Het is gewoonweg zonde van je geld als je een topklasse apparaat in je keuken hebt staan wat slechts af en toe je keukenkastje uit komt. 

Accessoires

Welke accessoires je nodig hebt hangt erg af waarvoor je de staafmixer gebruikt. Een goed begin zijn een hakmolen en een mengkan: met een hakmolen kun je bijvoorbeeld uien versnipperen, maar ook noten en ijs crushen (mits je staafmixer krachtig genoeg is).

Een mengkan is daarentegen handig omdat je hierdoor niet meer op zoek hoeft te gaan naar een geschikte kom voor je begint.

Een snijschijf is handig als je vaak schijfjes snijdt, terwijl een garde ideaal is als je beslag maakt. Vooral de laatste heeft het bakken van pannenkoeken voor mij simpeler gemaakt. 

Pompoen soep van bovenaf

Vermogen

Het vermogen van je staafmixer is belangrijk als je hem veel gebruikt. Een vermogen van 200 watt is in principe voldoende om noten mee te hakken of te malen, maar je zult hierna even pauze moeten nemen om de motor af te laten koelen.

Heeft je staafmixer een vermogen van 1000 watt, dan kun je meteen door zonder het risico te lopen dat je motor oververhit raakt! Een staafmixer met een hoger vermogen is dan ook vooral handig als je de staafmixer erg veel gebruikt.

Type bereidingen

Wil je een staafmixer alleen om babyvoeding mee te maken? Dan heb je genoeg aan een simpele staafmixer zonder veel toeters en bellen. De hoofdfunctie van een staafmixer is pureren dus ze zijn allemaal ideaal om soep en babyvoeding mee te maken

Als je veel soep maakt, dan is het echter een goed idee om ook te letten op de lengte van de arm. Heb jij een hele diepe pan, dan is het eenvoudiger om te mixen met een staafmixer met een langere arm, zodat je de soep goed kunt mixen.

Hak je vooral noten en ijs? Kijk dan vooral naar het vermogen. Staafmixers met een lager vermogen kunnen deze klus wel aan, maar je zult af en toe pauze moeten nemen om oververhitting van de motor te voorkomen. 

Wil je een uitgebreide keukenhulp? Kijk dan naar staafmixers met veel accessoires

Veel gestelde vragen

Een staafmixer gebruik je door de staaf – met het hulpstuk – in de te mixen ingrediënten te plaatsen. Deze doe je in een kom, pan of schaal. Soms wordt er een mengbeker meegeleverd.

Afhankelijk van het hulpstuk dat je gebruikt, kun je hiermee de ingrediënten mixen, hakken, pureren, kloppen, of zelfs in schijfjes snijden.

De prijzen van een staafmixer variëren van ongeveer €35 tot ruim €300.

Dit hangt af waar je de apparaten voor wilt gebruiken. Met goede blender maak je grotere hoeveelheden en zelfs smoothies, terwijl een staafmixer ideaal is als je weinig opbergruimte hebt, kleinere hoeveelheden wilt bereiden of iets direct in je kookpan wilt hakken, pureren, enzovoorts.

Roze milkshakes in twee glazen

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de staafmixers en je daarmee geholpen met het maken van een keuze. Welke je ook kiest, de Bosch MaxoMixx of de Bamix: jij maakt voortaan zelf de heerlijkste mayonaise, soepen en milkshakes!

Heb je nog vragen of misschien een heerlijk recept, laat dan hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *