De Top 5 Beste Staafmixers op een Rij

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Een staafmixer doet tegenwoordig veel meer dan alleen pureren.

De Top 5 Beste Staafmixers op een Rij

Je zoekt hulp bij het pureren, hakken, malen van noten en misschien bij het crushen van ijs, maar je wilt geen grote machine in je keuken die veel plaats in beslag neemt. In dat geval biedt een staafmixer de ideale oplossing. Ik ben voor je op onderzoek uitgegaan en hebben de vijf beste staafmixers voor je op een rij gezet.

1. Bamix Swissline M200 Swiss Cross
Dé beste staafmixer van 2021 ✨

Onze score: 9,0

Een staafmixer van dit niveau zet de toon voor de rest! Dit model wordt ook gebruikt door professionele chefs.

Als je ziet wat deze staafmixer allemaal kan, is dat niet zo gek: hakken, pureren, noten malen en ijs crushen kan allemaal met dit model. 

De meegeleverde mengbeker lijkt ook alle omstandigheden aan te kunnen. Hij kan in de vriezer, is magnetronbestendig, hittebestendig en vaatwasmachinebestendig.

Vermogen: 200 watt
Aantal standen: 2
Functies: Hakken, noten malen, ijs crushen, pureren

Gewicht: 1 kilo
Inhoud mengkom: 1 liter
Snoerlengte: 1,2 meter

Bamix Swissline

2. KitchenAid Staafmixerset Keizerrood Beste koop staafmixer van 2020 ✨

Onze score: 8,6

Deze staafmixer is sterk genoeg om meerdere keren achter elkaar te gebruiken. Wil je hardnekkige stukjes pureren? De meegeleverde messen klaren dat klusje voor je.

Ook aan soorten bereidingen ontbreekt het deze staafmixer van KitchenAid niet: je kan hakken, ijs crushen, noten malen en pureren.

Vermogen: 180 watt
Aantal standen: 5
Functies: Hakken, noten malen, ijs crushen, pureren, kloppen

Gewicht: 3,5 kilo
Inhoud mengkom: 1 liter
Snoerlengte: 1,3 meter

Kitchenaid Staafmixer

De 5 beste staafmixers in een oogopslag

 1. Bamix Swissline M200 Swiss Cross - Dit is niet zomaar de allerbeste staafmixer: dit model wordt gebruikt door professionals, kan wel tegen een stootje en mixt ook harde ingrediënten!
 2. KitchenAid Staafmixerset Keizerrood - Voor een redelijke prijs heb je een sterke staafmixer die kan kloppen, mixen, hakken, noten malen, ijs crushen en pureren.
 3. Braun Multiquick 9 MQ9097 - Deze topper in veelzijdigheid is goed voor 9 soorten bereidingen en 6 verschillende functies! Van soep tot gebak: je maakt er werkelijk alles mee.
 4. Bosch Maxomixx MS8CM6110 - Dit is een echte krachtpatser die 12 snelheden heeft om ook de hardste ingrediënten mee te mixen.
 5. Tefal HB6597 - Deze staafmixer van Tefal biedt je veel mixsnelheden en -opties voor een klein prijsje.

Hoe werkt een staafmixer?

Een staafmixer bestaat uit een elektrische motor die roterende snijbladen aandrijft aan het uiteinde van een as: deze komt vervolgens in direct contact met het voedsel.

Staafmixers onderscheiden zich – naast hun formaat – hiermee van keukenmachines en foodprocessors: dit zijn veelal grote apparaten met een aparte mengkom voor de ingrediënten. Bovendien nemen ze veel plaats in beslag, wat je over een staafmixer niet kunt zeggen.

potje met pesto

De beste staafmixers op een rij

1. Bamix Swissline M200 Swiss Cross
Dé beste staafmixer van 2021

Vermogen: 200 watt
Functies: Hakken, noten malen, ijs crushen, pureren
Aantal standen: 2
Inhoud mengkom: 1 liter
Gewicht: 1 kilo
Snoerlengte: 1,2 meter

Meegeleverde accessoires

In de doos vind je behalve de staafmixer ook de volgende accessoires:

Bamix Swissline M200 met accessoires
 • Maatbeker van 0,9 l
 • Kruismes
 • Klopmes
 • Vlakmes
 • Hakmolen

Kenmerken

De Bamix Swissline Staafmixer voert een reeks taken uit met de snelheid en efficiëntie die je mag verwachten van een Bamix Swissline keukenapparaat. Met het geruststellende en solide gevoel dat je bij het eerste gebruik meteen krijgt, overtreft de Swissline gemakkelijk vele andere bekende huishoudelijke merken van staafmixers.

Met een betrouwbare 200 watt motor is is hij keuken-vriendelijker dan een professioneel model, maar levert tóch dezelfde culinaire hoogstandjes.

Het ingenieuze multifunctionele kruismes zorgt voor een draaikolk bij alle vloeibare mengtaken: op deze manier worden alle ingrediënten goed met elkaar gemengd terwijl je de staafmixer nauwelijks hoeft te bewegen. Dit lijkt misschien een klein detail, maar het scheelt mij vermoeide armspieren! 

Dit betekent dat het mengen van je favoriete soep supersnel en eenvoudig is. Over snel en eenvoudig gesproken: het volledig roestvrijstalen vlakmes kan direct in de pan worden gebruikt zonder dat je het risico loopt deze te beschadigen. Overgieten is dus niet nodig.

De Swissline beknibbelt niet op de prestaties en heeft alle kwaliteitskenmerken die in het hele Bamix-assortiment terug te zien valt, plus een handige reeks accessoires die het repertoire verder uitbreiden dan alleen het mengen van etenswaren.

Vooral het compacte klopmes dat je gebruikt voor de typische kleine verwerkingstaken zoals het maken van salsa’s en het vermalen van kruidenmixen vond ik erg handig. 

Dankzij de standaard zet je deze elegante staafmixer na met dit alles klaar te zijn op je keukenblad! Zo staat hij altijd klaar om zijn tientallen handige bereidingskunstjes in een handomdraai uit te voeren. Bovendien ziet hij er ook nog eens mooi uit. ✨

Voordelen:

 • Deze staafmixer is net zo professioneel als dat hij uitziet
 • Dankzij de standaard plaats je de staafmixer netjes op je keukenblad

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan deze staafmixer

2. KitchenAid Staafmixerset Keizerrood
Beste koop staafmixer van 2021

Vermogen: 180 watt
Functies: Hakken, noten malen, ijs crushen, pureren, kloppen
Aantal standen: 5
Inhoud mengkom: 1 liter
Gewicht: 3,5 kilo
Snoerlengte: 1,3 meter

Meegeleverde accessoires

In de verpakking vind je naast de staafmixer, ook:

Kitchenaid Staafmixerset Keizerrood
 • Maatbeker van 1 liter
 • Deksel
 • Ballongarde
 • Extra staafmixervoet van 33 cm
 • S-mes
 • Kruismes
 • Klopmes
 • Messenbeschermer (3x)
 • Hakmolen groot
 • Opbergdoos

Kenmerken

De KitchenAid staafmixer voelt robuust aan en wordt geleverd met veel opzetstukken die eveneens oerdegelijk aanvoelen.

Er worden twee armen meegeleverd: als je grote potten soep maakt, komt de langere arm goed van pas want hiermee kom je natuurlijk dieper in de pan. Daarnaast zorgt de messenbeschermer ervoor dat je pannen niet bekrast worden tijdens gebruik.

staafmixer koppen

Hij presteerde goed in het mengen, het pureren en het opkloppen. Het eiwit werd opgeklopt tot in de perfectie, wat ik normaal gesproken nooit voor elkaar krijg! 😅 Verder ging het maken van soep ook prima.

Hoewel het uien versnipperen even duurde, ging dat uiteindelijk ook probleemloos. Let wel op dat je op tijd stopt met versnipperen: als hij eenmaal bezig is, krijg je al snel uienpuree.

Verder ligt deze staafmixer fijn in de hand, al is hij met 3,5 kilo wel vrij zwaar. Je krijgt tijdens veelvuldig gebruik dus meteen een arm work-out! Makkelijker is het opbergen van de staafmixer: de bijgeleverde opbergdoos heeft genoeg ruimte voor zowel het opbergen van de mixer als de accessoires.

Voordelen:

 • Deze staafmixer is robuust en heeft de welbekende KitchenAid-kwaliteit
 • Met de lange arm kun je de staafmixer gemakkelijk in een diepe pan gebruiken

Nadelen:

 • Hij is met 3,5 kilo aan de zware kant

3. Braun Multiquick 9 MQ9097
Beste veelzijdige staafmixer

Vermogen: 1000 watt
Functies: Hakken, Noten malen, ijs crushen, pureren, raspen, snijden
Aantal standen: Smart Speed
Inhoud mengkom: 0,6 liter
Gewicht: 1 kilo
Snoerlengte: 1,2 meter

Braun Multiquick hele set

Meegeleverde accessoires

Deze staafmixer wordt standaard geleverd met:

 • Maatbeker van 0,6 liter
 • Ballongarde
 • Pureestamper
 • Hakmolen (groot en klein)
 • Foodprocessor met snijschijf

Kenmerken

De Braun Multi Quick 9 heeft veel opzetstukken, dus hij is zeer multifunctioneel. De mini-hakmolen vond ik echter een tikje teleurstellend; ik kan me weinig gebruiksscenario’s voorstellen waarin deze echt handig is. Hij hakte niet erg gelijkmatig en het kostte best wat moeite om het juiste resultaat te bereiken.

Zoals de meeste gardes van staafmixers voelt de garde een beetje gammelaan. Dat gezegd hebbende klopte hij mijn room en eiwit wel goed op. Bovendien raspte de foodprocessor probleemloos mijn wortels en hij maakte flinterdunne schijfjes van mijn komkommer!

De foodprocessor deed zijn werk tevens zeer goed bij het mengen en pureren. Ik heb er bovendien heerlijke mayonaise meegemaakt (en ik was niet de enige die dat dacht)!

Hoe prettige handgevoel en het lage geluidsniveau maakt het bereiken van zulke resultaten nét iets bereikbaarder. Ik sta in ieder geval immers liever boven een lichte, stille mixer dan iets wat als een boormachine aanvoelt.

man met staafmixer in de keuken

Deze staafmixer en zijn accessoires voelde echter meteen wat minder robuust aan dan zijn duurdere varianten, en hij lag ook iets minder fijn in de hand. De bouwkwaliteit voelde iets aan de goedkope kans.

Minder goedkoop lijkt mij de Smart Speed functie: door op de knop aan de voorkant te drukken gaat hij aan, en naarmate je hem langer ingedrukt houdt, gaat hij sneller. Zo pas je eenvoudig de snelheid tijdens het gebruik aan.

Na gebruik hoef je je niet te bekommeren om vaatwas: alle onderdelen zijn vaatwasbestendig. Ik raad je echter tóch aan om de onderdelen vaker dan niet op de hand te wassen; zo gaan ze langer mee.

Voordelen:

 • Deze staafmixer is enorm veelzijdig
 • Dit model is zowel licht als stil

Nadelen:

 • De bouwkwaliteit voelt wat minder robuust aan

4. Bosch Maximixx MS8CM6110
Beste krachtige staafmixer

Vermogen: 1000 watt
Functies: IJs crushen, pureren
Aantal standen: 12
Inhoud mengkom: 0,6 liter
Gewicht: 1,1 kilo
Snoerlengte: 1,4 meter

Meegeleverde accessoires

In de doos vind je ook:

 • Maatbeker van 1 liter
 • Deksel

Kenmerken

De Bosch MaxoMixx is een oerdegelijke all-round staafmixer.

Bosch Maxomixx Kan

Hij ligt fijn in de hand en je kunt moeiteloos de snelheid instellen terwijl je hem vast hebt. De mengbeker is voorzien van een deksel waardoor je je creatie gemakkelijk in de koelkast kunt bewaren. 

Vergis je echter niet: dit is écht een staafmixer zonder poespas, maar je krijgt alles dat je nodig hebt om efficiënt te pureren en ijs te crushen. 

Bovendien heeft hij een vermogen van 1000 watt, waardoor je meerdere ingrediënten pureert zonder het risico te lopen dat de motor oververhit raakt.

Ik heb een milkshake gemaakt met verse aardbeien, vanille-ijs en melk en deze smaakte heerlijk! Door de kracht van het apparaat begon de melk wel een beetje te spetteren: ik denk dat dit een kwestie van gewenning is. Hoe dan ook was het resultaat een egale, ijskoude smoothie.

brood met dip

Door het hoge vermogen is dit klusje overigens zo geklaard. Mijn milkshake was letterlijk binnen 15 seconden klaar. Er zijn dan ook 12 standen om uit te kiezen. Er is dus altijd wel eentje die past bij hetgene dat je wilt maken.

Het is in mijn ervaring niet zo efficiënt en precies als de eerdergenoemde Smart Speed-functie, maar onder de mixers die trapsgewijze standen gebruiken is dit een zeer bekwame optie.

Helaas worden er geen extra accessoires meegeleverd, wat ik eigenlijk wel verwachtte bij een staafmixer in deze prijsklasse.

Voordelen:

 • Hij pureert enorm snel door zijn hoge vermogen
 • Met twaalf standen om uit te kiezen mix je de ingrediënten altijd op de meeste nauwkeurige manier

Nadelen:

 • Er zitten weinig accessoires bij deze staafmixer

5. Tefal HB6598
Beste budget staafmixer

Vermogen: 1000 watt
Functies: Hakken, Noten malen, ijs crushen, pureren
Aantal standen: 20
Inhoud mengkom: 0,8 liter
Gewicht: 1,2 kilo
Snoerlengte: 1,1 meter

Meegeleverde accessoires

Behalve de staafmixer, vind je in de doos ook de volgende accessoires:

 • Mengbeker van 0,8 liter
 • Grote hakmolen

Kenmerken

Tefal Hb6598 Staafmixer

De Tefal HB6598 Quickchef is zeer krachtig, waardoor je hem kunt gebruiken voor meerdere bereidingen zonder dat de motor oververhit raakt. Denk bijvoorbeeld aan babyvoeding, het hakken van noten of het crushen van ijs.  

Of misschien wil je eenui en wat knoflook hakkenin de hakmolen om vervolgens de ingrediënten van de soep opwarmen om ze tot een romige soep te pureren. Hoe dan ook: dit alles kan de HB6598 zonder problemen aan.

Ik heb bijvoorbeeld heerlijke pesto gemaakt met deze staafmixer. De mogelijkheden zijn bijna grenzeloos. 

Toch is dit een simpele staafmixer zonder toeters en bellen. Wel heeft hij ter compensatie 20 verschillende snelheden waarmee je de snelheid nauwkeurig kunt instellen. Zo kun je bijvoorbeeld een soep volledig glad maken op de hoogste stand of kruiden hakken op een lagere stand.

Na gebruik kun je eenvoudig de afzonderlijke onderdelen in de vaatwasser reinigen, maar doe dit niet te vaak. Om de duurzaamheid van de onderdelen te waarborgen, was je deze liever op de hand.

Dit geldt vooral hier omdat deze staafmixer iets minder robuust voelt dan zijn duurdere concurrenten, maar daar staat wel tegenover dat dit model een fractie van de prijs kost!

Voordelen:

 • Dit is een simpele staafmixer zonder toeters en bellen
 • Deze mixer heeft maar liefst 20 snelheidsstanden
 • Hij heeft een uitstekende prijs-kwaiteitverhouding

Nadelen:

 • Deze staafmixer voelt iets minder robuust aan

Staafmixers, hoe maak je de beste koop?

Een staafmixer is eigenlijk een kleine versie van een keukenmachine. Met de meeste staafmixers kun je, net zoals met de keukenmachine, hakken, pureren en zelfs ijs crushen, maar dan op kleinere schaal.

Hoe vaak je van plan bent deze te gebruiken en waarvoor je hem wilt gebruiken is belangrijk om over na te denken.  

Gebruiksfrequentie

Als je je staafmixer dagelijks gebruikt, dan is het verstandig te investeren in een duurzaam apparaat wat lang meegaat. Gebruik je je staafmixer alleen om af en toe een sausje te maken, dan volstaat een basisstaafmixer.

Het is gewoonweg zonde van je geld als je een topklasse apparaat in je keuken hebt staan wat slechts af en toe je keukenkastje uit komt. 

Accessoires

Welke accessoires je nodig hebt hangt erg af waarvoor je de staafmixer gebruikt. Een goed begin zijn een hakmolen en een mengkan: met een hakmolen kun je bijvoorbeeld uien versnipperen, maar ook noten en ijs crushen (mits je staafmixer krachtig genoeg is).

Gepureerde pompoen

Een mengkan is daarentegen handig omdat je hierdoor niet meer op zoek hoeft te gaan naar een geschikte kom voor je begint.

Een snijschijf is handig als je vaak schijfjes snijdt, terwijl een garde ideaal is als je beslag maakt. Vooral de laatste heeft het bakken van pannenkoeken voor mij simpeler gemaakt. 

Vermogen

Het vermogen van je staafmixer is belangrijk als je hem veel gebruikt. Een vermogen van 200 watt is in principe voldoende om noten mee te hakken of te malen, maar je zult hierna even pauze moeten nemen om de motor af te laten koelen.

Heeft je staafmixer een vermogen van 1000 watt, dan kun je meteen door zonder het risico te lopen dat je motor oververhit raakt! Een staafmixer met een hoger vermogen is dan ook vooral handig als je de staafmixer erg veel gebruikt.

Type bereidingen

Wil je een staafmixer alleen om babyvoedingmee te maken? Dan heb je genoeg aan een simpele staafmixer zonder veel toeters en bellen. De hoofdfunctie van een staafmixer is pureren dus ze zijn allemaal ideaal om soep en babyvoeding mee te maken

Als je veel soep maakt, dan is het echter een goed idee om ook te letten op de lengte van de arm. Heb jij een hele diepe pan, dan is het eenvoudiger om te mixen met een staafmixer met een langere arm, zodat je de soep goed kunt mixen.

Hak je vooral noten en ijs? Kijk dan vooral naar het vermogen. Staafmixers met een lager vermogen kunnen deze klus wel aan, maar je zult af en toe pauze moeten nemen om oververhitting van de motor te voorkomen. 

Wil je een uitgebreide keukenhulp? Kijk dan naar staafmixers met veel accessoires

smoothies met fruit

Veelgestelde vragen over staafmixers

Hoe gebruik je een staafmixer?

Een staafmixer gebruik je door de staaf – met het hulpstuk – in de te mixen ingrediënten te plaatsen. Deze doe je in een kom, pan of schaal. Soms wordt er een mengbeker meegeleverd. Afhankelijk van het hulpstuk dat je gebruikt, kun je hiermee de ingrediënten mixen, hakken, pureren, kloppen, of zelfs in schijfjes snijden.

Wat kost een staafmixer ongeveer?

De prijzen van een staafmixer variëren van ongeveer €35 tot ruim €300.

Wat is beter, een staafmixer of een blender?

Dit hangt af waar je de apparaten voor wilt gebruiken. Met goede blender maak je grotere hoeveelheden en zelfs smoothies, terwijl een staafmixer ideaal is als je weinig opbergruimte hebt, kleinere hoeveelheden wilt bereiden of iets direct in je kookpan wilt hakken, pureren, enzovoorts.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de staafmixers en je daarmee geholpen met het maken van een keuze. Welke je ook kiest, de Bosch MaxoMixx of de Bamix: jij maakt voortaan zelf de heerlijkste mayonaise, soepen en milkshakes!

Heb je nog vragen of misschien een heerlijk recept, laat dan hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram