De Beste Steelstofzuigers van dit Moment

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Nooit meer over de kabel van de stofzuiger struikelen? De wendbaarheid van een steelstofzuiger is dan ideaal.

De Beste Steelstofzuigers van dit Moment

Zijn steelstofzuigers echt zo handig als dat de hype ons wilt laten geloven? Zo ja, dan is het wel zo handig om te weten wat de beste steelstofzuiger is! Dat is natuurlijk ook afhankelijk van je persoonlijke behoeften en je leefomstandigheden. Je vindt daarom niet alleen een top 5 van de beste steelstofzuigers, maar ook een koopgids onderaan het artikel.

1. Dyson V11 Motorhead
Dé beste steelstofzuiger van 2023 ✨

Onze score: 9,2

Dyson V11 Met Hulpstukken Zij Aanzicht

Deze steelstofzuiger is een van de krachtigste én meest luxe uitvoeringen van Dyson. Je zuigt tot wel 60 minuten lang op een volle accu en op het LCD scherm lees je alle praktische informatie af.

Dit is niet de goedkoopste steelstofzuiger, maar daar krijg je wel een krachtige steelstofzuiger met handige gemotoriseerde opzetstukken voor terug!

Accuduur: 60 minuten
Inhoud: 0,76 liter
Gewicht: 3 kg

Geluidsniveau: 82 dB
HEPA-filter: HEPA 13

Check prijs op Bol.com →

2. AEG QX6-1-46DB Accu Steelstofzuiger Denim Blue
Dé beste koop van 2023 ✨

Onze score: 8,7

AEG steelstofzuiger, vooraanzicht

Een goede steelstofzuiger hoeft niet in de hoogste prijscategorie te zitten: deze middenklasser is namelijk aardig krachtig. Met de turbostand zet je er extra power achter, om bijvoorbeeld tapijt te zuigen.

Hij heeft bovendien een geïntegreerde kruimelzuiger, die altijd goed van pas komt wanneer je even snel wat kruimels of ander klein vuil op wilt zuigen.

Met de verschillende opzetstukken zuig je alle hoekjes in het huis. De zuigmond is verlicht, dus je ziet zelfs onder meubels en in donkere plekjes wat je doet!

Accuduur: 45 minuten
Inhoud: 0,3 liter
Gewicht: Onbekend

Geluidsniveau: 79 dB
HEPA-filter: Nee

Check prijs op Bol.com →

De 5 beste steelstofzuigers in een oogopslag

 1. Dyson V11 Motorhead – De accu van deze krachtige steelstofzuiger gaat wel 60 minuten mee. Deze Dyson is geschikt voor bijna alle vloeroppervlakken!
 2. AEG QX6-1-46DB  – Deze steelstofzuiger van AEG heeft de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit: hij is betaalbaar, krachtig en laadt snel op.
 3. Philips Speedpro Max series 8000 XC8049 – De sterke motor en turboborstel maken dit de beste steelstofzuiger voor dierenharen!
 4. Philips SpeedPro Max Aqua series 8000 XC8149/01 – Deze koning van veelzijdigheid is naast stofzuigen ook geschikt om mee dweilen!
 5. Bosch Flexxo 2-in-1 BCH3P210 – Een fijne steelstofzuiger met handige accessoires voor een voordelig prijsje.

Wat is een steelstofzuiger eigenlijk?

De meeste steelstofzuigers tegenwoordig maken gebruik van een oplader en zijn dus snoerloos. Dat op zich maakt een steelstofzuiger al erg gemakkelijk in gebruik. Zeg nou zelf: het is toch vreselijk irritant om elke keer een ander stopcontact te zoeken?

Daarnaast maken alle steelstofzuigers gebruik van een stofreservoir. Het gedoe met zakken is dus verleden tijd. Wel kan het legen van de stofbak als een vies klusje worden ervaren.

Wellicht zijn de grootste voordelen de wendbaarheid, het lichtere gewicht en de toegenomen gebruiksvriendelijkheid in vergelijking met traditionele stofzuigers.

Steelstofzuigers werken echter wél op een accu, waaruit volgt dat deze ook moet worden opgeladen. Dit is daardoor een van de meest genoemde nadelen. Verder wordt het geluidsniveau vaak als nadeel. Steelstofzuigers zijn over het algemeen wat luidruchtiger.

De zuigkracht heeft er bij sommige modellen ook wat onder te lijden, maar gelukkig zit er tegenwoordig niet veel verschil meer tussen de zuigkracht van een gewone stofzuiger en een steelstofzuiger. Daarom zijn sommige steelstofzuigers ideaal als stofzuiger voor huisdieren!

De beste steelstofzuigers op een rij

1. Dyson V11 Motorhead
Dé beste steelstofzuiger van 2023

Accuduur: 60 minuten
Inhoud: 0.76 liter
Gewicht: 3 kg
Geluidsniveau: 82 dB
HEPA-filter: HEPA 13

Dyson staat bekend om zijn kwaliteit en de Dyson V11 Motorhead is zeker een kwalitatief hoogstandje, en misschien zelfs wel de beste Dyson in deze prijsklasse. 

Met zijn HEPA 13-filter is deze steelstofzuiger uitermate geschikt voor mensen met allergieën.

Accessoires

Je krijgt bij aankoop meteen een behoorlijke hoeveelheid accessoires:

Dyson V11 Absolute 4
 • Torque-combiborstel
 • Parketborstel
 • Mini-turboborstel
 • 2-in-1 accessoire (kierenzuigmond en zachte borstel)
 • Zachte afstofborstel
 • Hardnekkig vuil borstel
 • Accessoire clip
 • Oplader

Helaas geven andere gebruikers wel aan dat het soms niet helemaal duidelijk is waar de hulpstukken precies voor zijn. Waar je de extra borstels ook voor gebruikt, ze maken het gebruik van de Dyson V11 Motorhead wel een stuk veelzijdiger.

Deze steelstofzuiger wordt geleverd met een zogenaamde Torque-zuigmond. Deze mond herkent automatisch de ondergrond en past hierop de zuigkracht aan als de stofzuiger in de auto-stand staat. Handig!

dyson steelstofzuiger stof

Mogelijkheden

De mogelijkheden met deze steelstofzuiger kennen (bijna) geen grenzen. Je stofzuigt gemakkelijk de trap, meubels, de vloer en zelf de muren en het plafond. De steel zorgt ervoor dat je overal gemakkelijk bij kunt en is zodoende geschikt voor elk type vloer.

Je kunt deze Dyson snoerloze steelstofzuiger ook als kruimelzuiger gebruiken: Je verwijdert de steel en vervangt deze met een andere zuigmond, en klaar is Kees.

Het lcd-scherm heeft ook – tegen verwachtingen in – meerwaarde. Je kunt erop zien welke zuigstand de V11 gebruikt, de resterende levensduur van de accu en mocht er een foutmelding zijn, dan zie je dat ook meteen op het scherm.

De accu gaat verder maar liefst één uur mee in de laagste stand. Gebruik je de turbostand met zijn krachtige zuigkracht, dan krijg je maar 5 minuten. Wees er dus zeker van dat je de turbostand ook echt nodig hebt wanneer je deze gebruikt.

Voordelen:

 • Heeft een handig lcd-scherm waar informatie op af te lezen is
 • Lange accuduur van 60 minuten

Nadelen:

 • Maakt veel lawaai
 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

2. AEG QX6-1-46DB Accu Steelstofzuiger Denim Blue
Beste koop robotstofzuiger van 2023

Accuduur: 30 minuten
Inhoud: 0,3 liter
Gewicht: Onbekend
Geluidsniveau: 79 dB
HEPA-filter: Nee

AEG is misschien niet het eerste merk waar je aan denkt als je het over de beste steelstofzuigers hebt.

Toch heeft AEG een aantal zeer noemenswaardige en prijsvriendelijke steelstofzuigers, waaronder de QX6-1-46DB.

Accessoires

De beste steelstofzuiger van AEG heeft geen groot scala van toebehoren die worden meegeleverd, maar dat maakt de functionaliteit er niet minder op.

AEG_QX6, vooraanzicht

De volgende dingen worden standaard meegeleverd:

 • Combiborstel
 • Spleethulpmiddel
 • Stofborstel
 • Laadstation
 • Geïntegreerde kruimelzuiger

Mogelijkheden

Je kunt deze AEG QX6-1-46DB ook gebruiken als kruimelzuiger, wat natuurlijk extra handig is voor kleinere klusjes. Deze snoerloze steelstofzuiger is daarnaast geschikt voor harde vloeren, hoogpolig tapijt, houten vloeren en laagpolig tapijt.

Een volle accu gaat ongeveer 45 minuten mee op de normale stand, en gebruik je de turbostand, dan gaat hij ongeveer 30 minuten mee – wat al een heel verschil is met de bovengenoemde Dyson.

Gebruik je de machine alleen als kruimelzuiger, dan kun je deze maar liefst 45 minuten gebruiken.

De stofzuiger is verder 180 graden kantelbaar waardoor je makkelijk om je meubilair heen kunt zuigen. Donkere hoekjes worden ook niet meer verwaarloosd, want de kop heeft lampjes die je helpen met het vinden van stof.

Voordelen:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Geschikt voor elk vloertype

Nadelen:

 • Aan de luidruchtige kant
 • Weinig meegeleverde accessoires

3. Philips SpeedPro Max series 8000 XC8049
Beste steelstofzuiger voor dierenharen

Accuduur: 70 minuten
Inhoud: 0,6 liter
Gewicht: 2,7 kg
Geluidsniveau: 84 dB
HEPA-filter: Nee

Bestaat jouw gezin niet alleen uit mensen, maar heb je ook een trouwe viervoeter?

Dan is de Philips Speedpro Max series 8000 XC8049 misschien wel wat voor jou.

Deze snoerloze steelstofzuiger scoort namelijk bijzonder hoog voor het opzuigen van dierenharen.

Accessoires

Philips Speedpro Max

Deze Philips steelstofzuiger wordt erg compleet aangeleverd met de volgende toebehoren:

 • Combi-borstel
 • Mini-turboborstel
 • Kierenzuigmond
 • Flexibel verlengstuk
 • Zachte afstofborstel
 • Wandoplader

Mogelijkheden

Door de steel te verwijderen en een andere zuigmond te gebruiken, gebruik je deze draadloze steelstofzuiger gemakkelijk als kruimeldief. Door de weelde aan meegeleverde accessoires gebruik je deze stofzuiger in elk gedeelte van je huis, of het nu hoog, laag, hard of zacht is.

Door de verlichting op het mondstuk kun je ook op donkere plaatsen stofzuigen. Dit is vooral handig als er dierenharen liggen: deze zie je namelijk beter als er een lichtje op schijnt. De ronddraaiende borstels maken het opzuigen van dierenharen verder nóg gemakkelijker. 🐶

De bijbehorende accessoires zorgen er elk voor dat de SpeedPro Max geschikt is voor alle type vloeren.

De accu houdt het verder maar liefst 70 minuten vol op de normale stand. Gebruik je de turbostand, dan gaat de accu 28 minuten mee.

De Philips Speedpro Max is eenvoudig te onderhouden: het display laat je zien wanneer het tijd is om de uitblaasfilter te vervangen en wanneer de motorfilter gewassen moet worden!

Voordelen:

 • Eenvoudig te onderhouden
 • Lange gebruiksduur van 60 minuten

Nadelen:

 • Ligt wat zwaar in de hand
 • Heeft geen HEPA-filter

4. Philips SpeedPro Max Aqua series 8000 XC8149/01
Beste veelzijdige steelstofzuiger

Accuduur: 80 minuten
Inhoud: 0,6 liter
Gewicht: 2,7 kg
Geluidsniveau: 84 dB
HEPA-filter: Nee

Een steelstofzuiger en een dweil in één? Ja, je leest het goed.

De Philips Speedpro Max Aqua kan het allebei en heeft daarnaast dezelfde kwaliteiten als zijn broer de Speedpro Max 8000 series.

Accessoires

De Philips Speedpro Max Aqua wordt geleverd met de volgende toebehoren:

Philips steelstopfzuiger met accessoires, vooraanzicht
 • Combi-borstel
 • Zuig- en dweilmondstuk
 • Waterreservoir
 • Mini-turboborstel
 • Microvezel doeken (2x)
 • Kierenzuigmond
 • Flexibel verlengstuk
 • Zachte afstofborstel
 • Laadstation

Mogelijkheden

Het woord “Aqua” verraadt het al: deze steelstofzuiger dweilt ook! Een handige functie die door het publiek erg wordt gewaardeerd. Ideaal dus, als je vooral harde vloeren hebt.

Net als zijn broer de Speedpro Max 8000 serie, is deze stofzuiger echter ook geschikt voor andere type vloeren. Je tapijt ga je natuurlijk niet dweilen, maar stofzuigen doet hij prima hierop.

Om te dweilen vul het waterreservoir met wat water en zeep en de rest wordt voor je gedaan. Wil je wat meer water gebruiken, dan druk je op de “Boost” knop. Na gebruik kunnen de microvezel doeken zo de wasmachine in.

Je kunt deze draadloze steelstofzuiger daarnaast eenvoudig omtoveren in een kruimeldief door de steel eraf te halen en het mondstuk te vervangen.

Verder blijft geen enkel plekje ongezien: de combi-borstel is verlicht met ledlampjes!

Voordelen:

 • Heeft ook een dweilfunctie
 • Gebruiksduur van 75 minuten

Nadelen:

 • Dweilfunctie minder geschikt voor extreem vieze vloeren

5. Bosch Flexxo 2in1 BCH3P210
Beste budget steelstofzuiger

Accuduur: 50 min
Inhoud: 0,4 liter
Gewicht: 3,1 kg
Geluidsniveau: 76 dB
HEPA-filter: Nee

De Bosch Flexxo 2in1 BCH3P210 is onze optie voor een klein budget en wel voor een aantal redenen. De prijs is daar natuurlijk de voornaamste van, maar dat is niet eens het beste!

Accessoires

Deze steelstofzuiger komt niet met een uitgebreide collectie aan toebehoren. In de doos vind je:

budget steelstofzuiger
 • Combiborstel
 • Flexibele kierenzuigmond
 • Zachte afstofborstel
 • Meubelborstel
 • Oplader

Mogelijkheden

Deze steelstofzuiger zuigt moeiteloos op harde en zachte vloeren. Hoogpolig tapijt is wat uitdagender voor dit model, maar op papier zou dit gewoon moeten kunnen.

Verder heeft hij een geïntegreerde kruimelzuiger. Deze haal je er eenvoudig af. Je kunt vervolgens de zachte afstofborstel erop zetten en bijvoorbeeld de trap stofzuigen.

Helaas heeft deze Bosch geen docking station. Om hem op te laden, plug je zijn stekker direct in het stopcontact. Dat staat wat minder chique, maar het functioneert wel zoals het hoort.

Let wel op, als je deze steelstofzuiger aanzet, staat hij meteen in de turbostand wat betekent dat hij maar 20 minuten meegaat. Wil je wat langer stofzuigen, stofzuig dan op de normale stand; dan gaat de accu 30 minuten mee. De turbostand geeft je daarentegen wel meer zuigkracht.

Voor de fractie van de prijs van een Dyson-stofzuiger heeft deze Bosch zoals je ziet behoorlijk wat extra functies!

Voordelen:

 • Goede, constante zuigkracht
 • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

 • Wordt niet geleverd met een dockingstation
 • Maakt veel lawaai

Steelstofzuigers, hoe maak je de beste koop?

Wat de beste steelstofzuiger voor jou is, hangt net als bij veel andere producten af van jouw behoeften.

Type vloer

Heb je een hoogpolig tapijt, dan heb je een steelstofzuiger met meer kracht nodig dan wanneer je overal harde vloeren hebt.

Heb je tapijt én harde vloeren, dan heb je een machine nodig die op beide vloeren goed zuigt. Websites zoals Coolblue hebben handige vergelijkingstabellen waar je dit op kunt zien.

Heb je alleen een harde vloer, dan zijn accessoires voor vloerkleden en tapijten bovendien overbodig.

Geïntegreerde kruimelzuiger

De meeste steelstofzuigers hebben een geïntegreerde kruimelzuiger, maar als jij al een goede kruimelzuiger in huis hebt, dan is dat uiteraard niet zo belangrijk. Dat wilt niet zeggen dat een tweede kruimelzuiger niet handig is, overigens. 😉

Gebruiksgemak

Is de steelstofzuiger een vervanging voor je standaard, traditionele stofzuiger? Dan is het belangrijk dat je nieuwe aankoop gemakkelijk is in gebruik en zijn werk net zo goed doet als je oude stofzuiger.

Een langere accuduur komt hierbij uiteraard van pas. Sommige steelstofzuigers hebben zelfs geïntegreerde lampjes zoals deze van Black & Decker.  

Gebruik je de steelstofzuiger alleen maar af en toe of als aanvulling? Dan maakt de gebruiksduur van de accu niet zo heel veel uit.

Filter

Sommige steelstofzuigers hebben een HEPA-filter. HEPA staat voor “High Efficiency Particulate Absorbing”. Dit filtert de lucht die een stofzuiger uitstoot zodat er geen schadelijke stoffen meer in zitten.

Als je stofzuiger een zo'n filter heeft, is de uitgeblazen lucht vaak zelfs van betere kwaliteit heeft dan de ingezogen lucht. Stofzuigers met HEPA-filter zijn daarom zeer geschikt voor mensen met allergieën. 

Dit filter heeft een nummer wat iets zegt over de efficiëntie van het ervan. Zo is een HEPA 13-filter beter in het filteren dan een HEPA 3-filter.

Als je stofzuiger een HEPA-filter heeft, is de uitgeblazen lucht vaak zelfs van betere kwaliteit heeft dan de ingezogen lucht. Stofzuigers met HEPA-filter zijn daarom zeer geschikt voor mensen met allergieën. 

Zo’n filter heeft een nummer wat iets zegt over de efficiëntie van het ervan. Zo is een HEPA 13-filter beter in het filteren dan een HEPA 3-filter.

hepa filter

HEPA-filters zijn gemakkelijk verkrijgbaar, en moeten ongeveer een keer per jaar worden vervangen.

De meeste stofzuigers hebben hoe dan ook een microfilter, ook wel uitblaasfilter genoemd. Microfilters filteren de lucht, net als een HEPA-filter.

Hoewel een microfilter is minder effectief dan een HEPA-filter, zorgt deze er nog steeds voor dat de meeste stofdeeltjes uit de lucht worden gefilterd.

Budget

Hoeveel ben je bereid om uit te geven? De prijzen lopen uiteen van €70 voor een basismodel tot maar liefst €700 voor steelstofzuigers met allerlei toeters en bellen. 😱

Veelgestelde vragen over steelstofzuigers

Is een steelstofzuiger beter dan een traditionele stofzuiger?

Nee, een steelstofzuiger is anders. Het hangt van jouw persoonlijke omstandigheden af of je deze als beter ervaart. Als je bijvoorbeeld in een groot huis woont is het handiger om een traditionele stofzuiger te hebben, omdat deze een snoer heeft en constant gebruikt kan worden.

Een traditionele stofzuiger daarnaast een grotere opvang voor het vuil. Een steelstofzuiger werkt op een accu en heeft een kleinere opvang voor het vuil, dus deze zal vaker moeten worden opgeladen en de stofbak vaker geleegd.

Wel is het handig om een steelstofzuiger naast je traditionele stofzuiger te hebben. Als je een kleiner huis hebt om mee te beginnen, is de steelfstofzuiger hoe dan ook een winnaar. Deze is handzamer en veelzijdig. De accuduur is in veel gevallen genoeg om een kleiner huis van een grondige poetsbeurt te voorzien!

Conclusie

Hopelijk is het kiezen van een steelstofzuiger een stuk makkelijker nu je dit artikel hebt gelezen. Of het nu de Dyson V11 Motorhead wordt of de goedkopere Bosch Flexxo – stofzuigen is een stuk minder vervelend met de beste steelstofzuiger.

Heb je zelf een van de bovenstaande steelstofzuigers en wil je een reactie achterlaten, doe dat dan vooral eventjes hieronder! 👇

Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?