De Top 5 Beste Stofzuigers

Stofzuiger
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Om deze toch wat vervelende klus aangenamer te maken is een goede stofzuiger een must, maar wist je dat er ruim 1800 verschillende modellen op de markt zijn? Typisch gevalletje van de bomen door het bos niet meer kunnen zien! 🌳 Met de onderstaande top 5 vind je echter gegarandeerd antwoord op de vraag: “Wat is de beste stofzuiger?” 

Tijdens mijn speurtocht ben ik bijvoorbeeld de iRobot Roomba 960 tegengekomen: ideaal voor als je op zoek bent naar een robotstofzuiger!

Verschillende stofzuigers

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten stofzuigers te koop dat het wat verwarrend kan zijn. Hieronder vind je wat uitleg.

Steelstofzuigers

De naam zegt het al: de stofzuiger heeft een lange steel en staat rechtop. Je duwt hem voor- en achteruit in plaats van hem achter je aan te slepen. Dit zijn over het algemeen snoerloze en zakloze stofzuigers. Daardoor zijn ze makkelijk te verplaatsen en eenvoudig in gebruik.

De stofbak heeft een kleinere inhoud dan die van een traditionele stofzuiger en de meeste steelstofzuigers hebben minder zuigkracht dan de traditionele stofzuigers.

Dit is echter niet altijd het geval. De Dyson V11 heeft evenveel zuigkracht als een gemiddelde, traditionele stofzuiger.

Traditionele stofzuigers

Deze worden ook wel slede-stofzuigers genoemd. Deze sleep je achter je aan. Je vindt ze als snoerloze en zakloze stofzuigers, maar er zijn uiteraard ook traditionele vormen die een snoer hebben en gebruikmaken van stofzuigerzakken.

Ze zijn verkrijgbaar in alle vormen en maten en te vinden in elke prijsklasse.

Robotstofzuiger

Een apparaat wat het werk voor jou doet. Behalve regulier onderhoud hoef je verder zelf niets te doen. Maakt wat minder grondig schoon als niet-robot stofzuigers, maar levert nog steeds goede prestaties.

Stofzuiger voor allergieën

Dit kan een steelstofzuiger zijn maar ook een traditionele stofzuiger. Deze stofzuigers hebben een speciale filter die (bijna) geen allergenen terug de lucht in blazen. Dit kunnen HEPA-filters zijn of speciale merkgebonden, anti-allergie filters.

Top 5 Beste Stofzuigers

Dyson V11 Absolute

Dyson V11 met toebehoren
Beste stofzuiger op de markt
5/5

Inhoud: 0,76 liter
Snoerlengte: Snoerloos
Zakloos: Ja

Gewicht: 3,05 kg
Geluidsniveau: 84 dB
Geschikt voor: Harde vloeren, houten vloeren, hoogpolig tapijt, laagpolig tapijt

Inhoud: 0,76 liter
Snoerlengte: 1,5m
Zakloos: Nee

Gewicht: 8,2 kg
Geluidsniveau: 84 dB
Geschikt voor: Harde vloeren, laagpolig tapijt

Numatic HVN-200 Henry Next

Numatic HVN-200 Henry Next
Beste koop
4.7/5

Miele Blizzard CX1 Cat & Dog

Beste traditionele stofzuiger
4.3/5

Inhoud: 2 liter
Snoerlengte: 7m
Zakloos: ja

Gewicht: 8.2 kg
Geluidsniveau: 76 dB
Geschikt voor: Harde vloeren, hoogpolig tapijt, laagpolig tapijt

iRobot Roomba 960

Inhoud: 0,6 liter
Snoerlengte: Snoerloos
Zakloos: Ja

Gewicht: 3,9 kg
Geluidsniveau: 58 dB
Geschikt voor: Harde vloeren, laagpolig tapijt

iRobot Roomba 960
Beste robotstofzuiger
3.7/5

Rowenta Compact Power Cyclonic RO3731

Rowenta Compact Power Cyclonic Ro3731
Beste voor een klein budget
3.4/5

Inhoud: 1,5 liter
Snoerlengte: 6,2 m
Zakloos: ja

Gewicht: 5,1 kg
Geluidsniveau: 79 dB
Geschikt voor: Harde vloeren, laagpolig tapijt

Wat is een HEPA-filter?

De beste stofzuiger heeft tegenwoordig een HEPA-filter. HEPA staat voor “High Efficiency Particulate Absorbing”. Samengevat filtert dit de lucht die een stofzuiger uitblaast zodat er (bijna) geen schadelijke stofjes zoals allergenen meer in zitten.

Als je stofzuiger een HEPA-filter heeft, is de uitgeblazen lucht vaak zelfs van betere kwaliteit dan de ingezogen lucht. Hoe goed het HEPA-filter zijn werk doet is afhankelijk van het nummer achter zijn naam.

Elk filter heeft een nummer wat een indicatie geeft over de efficiëntie van het hiervan. Zo is een HEPA13-filter beter in het filteren dan een HEPA10-filter.

Stofzuigers met HEPA filter zijn zeer geschikt voor mensen met allergieën. HEPA-filters zijn daarnaast gemakkelijk verkrijgbaar. Dat is maar goed ook, want ze moeten ongeveer eens per jaar worden vervangen.

De 5 Beste Stofzuigers op een Rij

#1 Dyson V11 Absolute – Beste stofzuiger op de markt

Inhoud: 0,76 liter | Snoerlengte: Snoerloos | Zakloos: Ja
Gewicht: 3,05 kg | Geluidsniveau: 84 dB | Geschikt voor: Harde
vloeren, houten vloeren, hoogpolig tapijt, laagpolig tapijt

De Dyson V11 heeft de hoogste zuigkracht van alle steelstofzuigers! Het is een waar technisch hoogstandje van Dyson en komt dan ook als beste uit de test.

Dit is een snoerloze en zakloze stofzuiger – en door zijn cyclonentechnologie ook nog eens ontzettend krachtig. Alles wat je wilt van een stofzuiger vind je in dit paradepaardje van het merk Dyson. 🏆

Accessoires

Dyson V11 Absolute
5/5

In de doos van de Dyson V11 Absolute vind je ook:

 • Torque combi-borstel
 • Parketborstel
 • Mini-turboborstel
 • 2-in-1 accessoire (kierenzuigmond en zachte borstel)
 • Zachte afstofborstel
 • Hardnekkig vuil borstel
 • Accessoire clip
 • Oplader

De Torque-zuigmond is een belangrijk deel van wat de Dyson V11 tot de beste stofzuiger maakt! Hij detecteert de ondergrond en past de zuigkracht automatisch aan, dus geen gefriemel met de accessoires als je haast hebt, handig!

Met de zachte afstofborstel bereik je plaatsen die voorheen moeilijk te bereiken waren en met de mini-turboborstel zuig je gemakkelijk je trap en meubels schoon.

Gebruiksgemak

Deze stofzuiger is eenvoudig te gebruiken. Met zijn gewicht van drie kilo ligt hij fijn in de hand en is gemakkelijk te hanteren. Hij is snoerloos en gebruikt een krachtige batterij. Dit zorgt ervoor dat je het hele huis kunt stofzuigen zonder constant te zoeken naar een stopcontact. 

De vele handige onderdelen die worden meegeleverd maken elk klusje eenvoudiger voor je.

De Dyson V11 heeft een LCD-display die weergeeft wanneer de stofbak bijna vol is, maar vertelt je ook wat de resterende accuduur is. Mogelijke foutmeldingen – hoe zeldzaam ze ook zijn – worden hier ook op weergegeven.

Tevens kun je de Dyson V11 gebruiken als kruimeldief. Je maakt zo gemakkelijk de trap of de auto schoon bijvoorbeeld. Ook het vuil op je meubilair is niet veilig voor de draagbare variant van de cyclonentechnologie!

Dyson V11 Absolute als kruimeldief in de auto

Zuigkracht

De Dyson V11 heeft de hoogste zuigkracht van alle stofzuigers in de lijst. Deze steelstofzuiger maakt gebruikt van een slimme innovatie: cyclonentechnologie. Deze techniek zorgt ervoor dat de luchtstroom altijd optimaal is.

Door de constante optimalisatie van de luchtstroom verliest de Dyson V11 nooit zuigkracht, zelfs niet als de stofbak bijna vol zit.

Zelfs vergeleken met de traditionele stofzuiger is biedt de Dyson V11 goede zuigkracht. Kruimels, haren en zelfs glasscherven worden probleemloos opgezogen.

Stofbak legen

De Dyson V11 valt onder de zakloze modellen. Je leegt de bak heel eenvoudig met 1 druk op de knop boven de vuilnisbak. Het is geen onhygiënisch klusje, want je komt niet in aanraking met het vuil.

Het LCD-scherm vertelt je verder wanneer het filter schoongemaakt moet worden. Deze kun je afspoelen onder de kraan. Dat klusje is dus ook weer snel geklaard!🚰

Dyson V11 Absolute

Gebruiksduur

Deze stofzuiger is niet alleen zakloos, maar ook snoerloos. Dit betekent dat de stofzuiger een accu heeft die opgeladen moet worden. De Dyson V11 gaat in de ecostand maar liefst 60 minuten mee voordat hij weer opgeladen moet worden.

Als je de turbostand gebruikt, dan gaat hij maar 5 minuten mee. Dat is nogal een verschil, dus gebruik de turbostand spaarzaam.

Filter

Deze fijne stofzuiger heeft een HEPA13-filter wat hem uitermate geschikt maakt voor mensen met allergieën.

Resultaat

De Dyson V11 scoort uitstekend op schoonmaakresultaat en gebruiksgemak. Voor elk vloertype is er een opzetstuk en als je geen tijd hebt om van opzetstuk te wisselen, dan gebruik je de Torque-zuigmond. Deze herkent de ondergrond en past de zuigkracht daarop aan.

De zuigkwaliteit is zonder twijfel superieur en de Dyson V11 scoort tevens uitstekend op wendbaarheid. Hij krijgt dan ook welverdiend de titel van beste stofzuiger.

Voordelen

Nadelen

Numatic Henry Next
4.7/5

#2 Numatic HVN 200 Henry Next – Beste koop

Inhoud: 9 liter | Snoerlengte: 12,5m | Zakloos: Nee
Gewicht: 8,2kg | Geluidsniveau: 84 dB
Geschikt voor: Harde vloeren,  laagpolig tapijt

Henry vergezelt veel huishoudens in Nederland. Ook bij Paarshuis is hij geen vreemdeling, en niet geheel zonder reden!

Het is een fantastische stofzuiger van Britse maak voor een vriendelijk prijsje – die bovendien zeer goede resultaten levert.

Accessoires

De Numatic HVN 200 Henry Next wordt geleverd met de volgende extra onderdelen:

 • Combizuigmond
 • Kierenzuigmond
 • Meubelzuigmond
 • Zachte afstofborstel
 • Stofzak
Numatic Hvn200 Achterkant

Gebruiksgemak

Met een snoer van 12,5 meter kun je een hele verdieping van je huis stofzuigen – mits je niet in een paleis woont! – en hoef je ook niet elke keer op zoek naar een stopcontact.

Deze Numatic stofzuiger maakt gebruik van zakken, maar heeft een enorme inhoud van 9 liter. Daar kan zelfs de Dyson V11 niet tegenop boxen.

Door zijn vormgeving en plaats van de wieltjes is hij enorm wendbaar en komt hij zonder problemen overal achter je aan. Je “sleept” Henry als het ware achter je aan, zonder teveel kracht te hoeven gebruiken.

Met de verschillende extra onderdelen stofzuig je gemakkelijk meubels, de trap en bereik je plaatsen die voorheen moeilijk bereikbaar waren.

Deze stofzuiger heeft echter geen automatisch oprolsysteem. In plaats daarvan draai je zelf aan het wiel wat het snoer oprolt.

Zuigkracht

Met zijn vermogen van 620 Watt kan Henry alles aan. Zijn goede zuigkracht staat hem toe moeiteloos kruimels en dergelijke op te zuigen.

Deze stofzuiger heeft echter geen speciale hulpstukken heeft voor het opzuigen van haren, maar de meeste mensen hebben toch goede ervaringen met het opzuigen van haren van hun huisdieren. Langer haar kan echter vast komen te zitten in de borstel.

Zak vervangen

De inhoud van de Numatic HVN 200 is maar liefst 9 liter! Dit is echt enorm en zorgt ervoor dat je de zak maar zo af en toe hoeft te vervangen. Als het zo ver is, gaat er overigens een lampje branden, handig!

Het vervangen van de zak is eenvoudig: je klikt de deksel van Henry los, tilt het filter op, maakt de zak los en gooit de zak in de vuilnisbak. Er komt geen stof of vuil bij kijken, dus je krijgt geen vieze handen.

Er zijn verschillende stofzuigerzakken beschikbaar voor de Numatic HVN 200.

Filter

Deze goede stofzuiger heeft een HEPA11-filter. Dit maakt de stofzuiger geschikt voor mensen met allergieën. Houd wel in gedachten dat de HEPA13-filter van bijvoorbeeld de Dyson V11 echter nóg beter zijn werk doet.

Resultaat

De Numatic HVN 200 scoort uitstekend op schoonmaakresultaten en gebruiksgemak. Met de verschillende toebehoren scoort hij hoog op het schoonmaken van verschillende type vloeren. 

Verder hangt er een vriendelijk prijskaartje aan, wat voor velen onder ons ook niet geheel onbelangrijk is!

Voordelen

Nadelen

#3 Miele Blizzard CX1 Cat & Dog – Beste traditionele stofzuiger

Inhoud: 2 liter | Snoerlengte: 7 m | Zakloos: ja
Gewicht: 8.6kg | Geluidsniveau: 76 dB
Geschikt voor:
Harde vloeren, hoogpolig tapijt,  laagpolig tapijt

Miele is al jaren populair in ons kikkerlandje en staat voor kwaliteit. Deze stofzuiger is daar een uitstekend voorbeeld van.

Accessoires

Miele Blizzard hond
4.3/5

De volgende onderdelen worden meegeleverd:

 • Turboborstel
 • Combi-borstel
 • Kierenzuigmond
 • Zachte afstofborstel
 • HEPA 13-filter

Gebruiksgemak

Deze stofzuiger heeft een paar erg handige accessoires die je stofzuigklus wat eenvoudiger maken. Zo haalt de turboborstel met zijn roterende borstel probleemloos haren uit je hoogpolige tapijt.

Op het handvat vind je een kleine ronde borstel die alleen tevoorschijn komt als je de zuigstang verwijderd. Op deze manier bereik je heel gemakkelijk even snel dat kleine hoekje dat je normaal gesproken links laat liggen.

Alle extra delen bevinden zich overigens in en aan de stofzuiger. Zo raak je ze nooit kwijt en kun je ze tijdens het stofzuigen gemakkelijk pakken.

Verder is hij dankzij de rubberen wielen zeer wendbaar en gaat hij zonder problemen overal met je mee naar toe. Je zet de stofzuiger aan en uit door met je voet de knop te bedienen, en met de knop ernaast rol je het snoer automatisch op. Kan het nog makkelijker? 👢

De draaiknop om de zuigkracht in te stellen kun je echter het beste met je hand bedienen. Op het handvat zit tevens een schakelaartje waarmee je tijdens het stofzuigen de zuigkracht kunt regelen.

De stofzuiger wordt met zijn ruim 8 kilo wel als zwaar ervaren, maar hij is dankzij de souplesse van de wielscharnieren nog steeds goed te hanteren.

Zuigkracht

Aan zuigkracht geen gebrek! Met een zuigkracht van meer dan 100 kilometer per uur word elk stofje, haartje of kruimel zonder enig probleem opgezogen. Zelfs hoogpolig tapijt is geen uitdaging voor deze stofzuiger!

Stofbak legen

Er komen geen stofzuigerzakken kijken bij deze stofzuiger. De stofbak leeg je boven de vuilnisbak door de bak als ware los te “klikken”. Als hij los is, open je met een druk op de knop het deksel en het vuil valt eruit.

De opening is vrij groot, dus zorg ervoor dat je de stofbak diep in de vuilnisbak houd om een stofwolk te voorkomen.

Miele Blizzard Stofbak

Filter

De Miele CX1 Cat & Dog wordt geleverd met een HEPA13-filter. Deze stofzuiger is dan ook zeer geschikt voor mensen met allergieën.

Resultaat

Miele staat voor kwaliteit en dat krijg je met deze stofzuiger. Hij scoort hoog op de schoonmaak resultaten, heeft geen moeite met hoogpolig tapijt en heb je huisdieren? Maak je geen zorgen: hij zuigt ook probleemloos dierenharen op.

Deze goede stofzuiger is daarnaast erg gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te bedienen. Wil je dus een moderne traditionele stofzuiger met uitstekende zuigkracht, maar dan zonder zak? Dan is deze Miele Blizzard misschien wel de juiste keuze voor jou.

Voordelen

Nadelen

iRobot Roomba 960
3.7/5

#4 iRobot Roomba 960 - Beste robotstofzuiger

Inhoud: 9 liter | Snoerlengte: 12,5m | Zakloos: Nee
Gewicht: 8,2kg | Geluidsniveau: 84 dB
Geschikt voor:
Harde vloeren, laagpolig tapijt

Een robot die kan stofzuigen? Maar natuurlijk. 🤖 Niks is te gek in dit tijdperk!

Accessoires

Naast de robot zelf, vind je in de doos de volgende accessoires:
 • Oplaadstation
 • Virtuele muur
 • Extra filter
 • Extra zijborstel

Gebruiksgemak

Het woord robot zegt het eigenlijk al. Het is een robot en je hoeft dus niet zelf te stofzuigen. Hij stofzuigt weliswaar al je vloeren, maar er zijn een aantal dingen die je nog steeds zelf moet doen zoals het instellen via de app en het schoonmaken van het stofbakje.

Daarnaast moet je eens per week het filter schoonmaken. Er zijn een aantal onderdelen die je tevens eens per maand moet schoonmaken, zoals bijvoorbeeld de wieltjes en de afgrond sensor.

Met de iRobot Home app stel je het schoonmaakschema in voor de hele week. Terwijl je op je werk bent kun je via de app checken wat je iRobot Roomba aan het doen is.

Op de plattegrond van je huis zie je ook precies waar de Roomba is en deze volgen.

Tevens zie je daar meteen het schoonmaakresultaat, hoelang hij bezig is geweest en het accupercentage.

iRobot Roomba app

Als je zelf thuis gebruikt maakt van een smart home platvorm zoals Amazon Alexa of Google Home, kun je je Roomba hier tevens op aansluiten. Gebruiksgemak ten top!

Voordat de robot aan het werk gaat is het echter belangrijk dat de vloer vrij is van obstakels. Hoewel de Roomba gebruik maakt van geavanceerde sensortechnieken, is het toch handig om bijvoorbeld kledingstukken en speelgoed van te voren op te bergen om problemen te voorkomen.

De robot stofzuigt in dat geval probleemloos onder de meubels en weet zelfs kleine drempels te overwinnen. Als de batterij eenmaal leeg is, rijdt hij zichzelf naar het laadstation en parkeert hij daar om op te laden.

Zuigkracht

Het krachtige zuigsysteem zuigt klein vuil probleemloos op, maar is natuurlijk niet zo krachtig als een traditionele stofzuiger. Zo kan een robotstofzuiger geen grotere objecten zoals glasscherven aan.

De iRobot Roomba zuigt probleemloos hardere vloeren en laagpolig tapijt, maar hij is niet krachtig genoeg voor hoogpolig tapijt.

Voor dagelijks stofzuigen is deze stofzuiger toch heel efficiënt. Geen kruimels onder de keukentafel, geen kattenharen in de huiskamer en geen zand bij de deur wanneer je thuis komt.

Stofbak legen

Je haalt het stofbakje uit de machine, maakt het dekseltje open en leegt het boven de vuilnisbak. Je haalt het filter er ook eenvoudig uit, waarna je hem kunt uitschudden.

Bij dit laatste kan er een stofwolkje ontstaan als je erg enthousiast bent, dus doe wel een beetje voorzichtig!

Gebruiksduur

De iRobot Roomba 960 houdt het ongeveer anderhalf uur. Zodra de accu leeg is, gaat hij zelf terug naar het oplaadstation om op te laden. Als dat eenmaal klaar is, gaat hij weer verder met het ingestelde programma.

Filter

Deze robotstofzuiger heeft een HEPA11-filter en is daarmee geschikt voor mensen met allergieën!

Resultaat

Verrassend genoeg scoort deze bijzondere stofzuiger erg goed als het gaat om de schoonmaakresultaten. Hij is niet zo grondig als een traditionele stofzuiger, maar dat verwachten we ook niet. Daarom is het apparaat ook bedoeld om dag in, dag uit te laten lopen.

Je kunt ermee communiceren via WiFi en je krijgt een melding als het stofbakje vol is. Hij scoort zodoende ook uitstekend op het vlak van gebruiksgemak.

Voor de allerbeste resultaten is het wel belangrijk dat je de vloer vrij van obstakels maakt. Laat dus geen kledingstukken of speelgoed rondslingeren terwijl het schoonmaakprogramma loopt.

Voordelen

Nadelen

#5 Rowenta Compact Power Cyclonic Ro3731 - Beste voor een klein budget

Inhoud: 1,5 liter | Snoerlengte: 6,2 m | Zakloos: Ja
Gewicht: 5,1 kg | Geluidsniveau: 79 dB
Geschikt voor:
Harde vloeren,  laagpolig tapijt

Klein budget? Geen probleem! De Rowenta Compact Power is de koning onder de budget modellen!

Rowenta Compact Power Cyclonic Ro3731
3.4/5

Accessoires

Deze stofzuiger wordt geleverd met:

 • Combi-borstel
 • Kierenzuigmond
 • Meubelzuigmond

Gebruiksgemak

Deze stofzuiger is zeer wendbaar en met zijn 5,1 kg is hij gemakkelijk te hanteren. Je draagt hem zonder al te veel moeite zo naar de bovenverdieping.

Hij wordt geleverd met handige opzetstukken die moeilijk te bereiken plaatsen weer bereikbaar maken. Het borsteltje op de stang is vooral erg handig omdat je het altijd bij de hand hebt.

Hoewel je bij deze stofzuiger een goede zuigkracht krijgt, is deze niet af te stemmen. Dat is aan een kant een nadeel; aan de andere kant betekent het geen gedoe met verschillende instellingen. Dat is eenvoud op zijn best!

De bediening is wederom simpel. Je vindt twee grote knoppen aan de bovenkant van de stofzuiger. Links vind je de aan- en uitknop en met de rechterknop rolt het snoer zich automatisch op.

Je bespaart verder kosten op de lange termijn want dit model valt onder de stofzuigers zonder stofzakken. In plaats daarvan leeg je de stofbak gewoon in de vuilnisbak.

Het is verder een kleine machine die weinig ruimte in beslag neemt. Je bergt hem zonder problemen zo op in de kleinste kast.

Kortom: dit is een stofzuiger zonder al teveel toeters en bellen en een vriendelijk prijskaartje. 💸

Rowenta Compact Power Cyclonic Ro3731

Zuigkracht

Zoals hierboven al is vermeld, kun je de zuigkracht niet instellen. Dat is op zich geen probleem, want de standaard zuigkracht is voldoende voor hardere vloeren en laagpolig tapijt.

Hij is krachtig genoeg voor kruimels, zand, en zelfs wat zwaarder vuil zoals kattenbakkorrels.

Stofbak legen

Het legen van de stofbak is eenvoudig. Je drukt de bak naar beneden en vervolgens trek je hem los. Daarna haal je het filter eruit. Nu kun je de stofbak legen boven de vuilnisbak!

Het filter spoel je af onder de kraan en laat je drogen voordat je deze weer terug plaatst.

Filter

Hoewel de Rowenta Compact Power Cyclonic RO3731 een HEPA10-filter heeft, is deze stofzuiger niet geschikt voor mensen met allergieën. Daarvoor is het HEPA-filteringsniveau te minimaal.

Resultaat

Deze stofzuiger levert goede schoonmaakprestaties. Hij zuigt je laagpolig tapijt en vloeren van hard materiaal probleemloos schoon. Hoogpolig tapijt is echter problematisch, dus houdt dat in geachten.

Deze budget stofzuiger is verder iets minder geschikt voor gebruik bij haar van huisdieren en zwaarder vuil, maar deze stofzuiger is een uitstekende keuze binnen deze prijsklasse.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Jouw behoeften

Iedereen is anders en stelt andere eisen aan wat voor hun de beste stofzuiger is. Voor jou is het gewicht van de stofzuiger wellicht onbelangrijk, maar degenen die bijvoorbeeld rugklachten hebben gaan waarschijnlijk als eerste naar lichte modellen op zoek.

Het oog wilt daarnaast ook wat. Het ontwerp van een stofzuiger en hoe deze is vormgegeven kan voor iemand de doorslag geven terwijl een ander daar misschien niets om geeft. Ook al heb je de beste stofzuiger gevonden, als hij uitziet als de modellen die we kennen uit de jaren 70, daalt je interesse waarschijnlijk aanzienlijk.

Heb je daarnaast huisdieren, of heb je kinderen? Ook deze factoren spelen mee in je uiteindelijke besluit.

Type stofzuiger

Er zijn tegenwoordig verschillende type stofzuigers, zoals hierboven besproken. Van steelstofzuigers tot robots en natuurlijk de oude vertrouwde, traditionele stofzuigers.

Welke het beste past bij jou hangt wederom af van jouw behoeften en natuurlijk ook persoonlijke voorkeur. Voor een kleiner stekje is een steelstofzuiger vaak al voldoende, terwijl een groter huis een traditionele stofzuiger wellicht een beter idee is.

Wil je je weinig bezighouden met al dat stofzuiggedoe? Dan is een robotstofzuiger de beste keuze.

Onderhoud

Ook de beste stofzuiger moet goed onderhouden worden als je er lang van wilt genieten. Deze taak moet dan ook gemakkelijk zijn en niet teveel tijd in beslag nemen. Filters moeten af en toe worden vervangen, maar hier wil je geen uren mee bezig zijn.

Modellen die filters en dergelijke makkelijk bereikbaar maken krijgen dan ook veelal voorrang in de zoektocht!

Vloer

Type vloer

Heb jij vooral tapijt in jouw huis, dan is het verstandig om te kijken naar hoe goed de stofzuiger presteert op tapijt en zijn de prestaties op hardere vloeren van minder belang. Houdt daarbij het soort tapijt dat je in huis hebt liggen in de gaten.

Hoogpolig tapijt is veelal moeilijker schoon te maken en moeilijker te betreden door zelfs de beste stofzuiger. Als je dit dus in huis hebt liggen, zul je specifiek moeten zoeken naar modellen die dit goed aankunnen.

Accessoires

De beste stofzuigers worden geleverd met een scala aan accessoires en sommige stofzuigers hebben maar één of twee accessoires in de doos.

Welke extra onderdelen handig voor jou zijn, hangt wederom af van jouw situatie. Als de stofzuiger geleverd wordt met een uitgebreid assortiment van accessoires voor in de auto en je hebt geen auto, dan is dit natuurlijk zonde van jouw welverdiende geld.

Filter

De meeste stofzuigers hebben microfilters voor de uit te blazen lucht. Die werken prima, maar zijn niet voldoende als je iemand met allergieën in huis hebt. Wil je een goede stofzuiger die de kleinste deeltjes zoals allergenen filtert, kies dan een stofzuiger uit modellen met een HEPA-filter.

Let wel op de indicatie van een HEPA-filter. Alleen HEPA-filters met een indicatie boven 12 zijn geschikt voor mensen met allergieën.

Budget

Erg belangrijk natuurlijk! Natuurlijk kies je een stofzuiger die binnen jouw budget past. De prijzen variëren van zo’n €60 tot zo’n €700 en tussen die twee prijspunten liggen honderden verschillende modellen. Gegarandeerd voor ieder wat wils!

Euro

Veel gestelde vragen

Vervang de zak als deze 2/3 vol zit. Dit is voor de meeste mensen eens in de 6 tot 8 weken.

Dit hangt van jouw situatie af. Als je huisdieren hebt, stofzuig je idealiter meer dan eens per week.

Als je kinderen hebt, wil je waarschijnlijk elke dag even stofzuigen. Heb je een kruipende baby en ben je de hele dag thuis, dan wil je misschien meerdere malen per dag even snel stofzuigen.

Er is geen vaste regel voor. De meeste mensen stofzuigen echter eens per week.

Als je last hebt van allergieën, asthma of andere aandoeningen aan je luchtwegen hebt, dan is een HEPA-filter belangrijk. Deze filtert de lucht die de stofzuiger uitblaast.

Andere filters doen dit ook, maar HEPA-filters halen de allerkleinste deeltjes uit de lucht zodat deze niet terugkeren in de ruimte waar de stofzuiger is.

Dit kan verschillende redenen hebben. Als je stofzuiger een zak heeft, is deze waarschijnlijk aan vervanging toe. Maak de filters schoon en als dit niet kan, vervang de filters dan. Raadpleeg je handleiding hiervoor.

Controleer de buizen en slang op blokkages en als je stofzuiger een zak gebruikt, kijk dan of deze vol is. Controleer ook de filters. Als het filter geen lucht meer doorlaat, moet deze gewassen of vervangen worden.

Loop ook eventuele accessoires na. Roterende borstels kunnen soms vastlopen als er teveel haar in zit en dit beïnvloedt de zuigkracht. Als je stofzuiger snoerloos is, kijk dan of de accu bijna leeg is.

Een stofzuiger gebruikt een elektrische motor die rond draait zodat er lucht naar binnen wordt gezogen. Deze lucht wordt in een zak (of in een stofbak) gezogen samen met het vuil.

Conclusie

Dit was behoorlijk wat informatie, dus ik hoop dat ik je een beetje wegwijs heb gemaakt in de (bijna) grenzeloze wereld van de stofzuigers!

Of je nu hebt besloten om voor de superhandige Dyson V11 te gaan, of het toch liever houdt bij een traditionele stofzuiger zoals de Miele Blizzard CX1, je vloer zal zeker schoon worden!

Heb je zelf een van de stofzuigers in onze top vijf en heb je nog handige tips, laat dan hieronder een berichtje achter 👇

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *