Dé Beste Stoomkoker van 2021!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Kook gezonder met stoom!

Dé Beste Stoomkoker van 2021!

Een stoomkoker bereidt elk element van een gerecht op een gezonde manier en biedt uiterst gebruiksgemak. Je bereidt je maaltijd met een apparaat, dus het bespaart je een hoop tijd. Lees door en kom erachter wat de beste stoomkoker is van dit moment. 🕵️‍♀️

Wat is een stoomkoker?

Een stoomkoker is een elektrische pan met verschillende stoomschalen waarin je je ingrediënten stopt. Je kunt complete gerechten koken in een stoomkoker. Vis, groenten, aardappelen en zelfs vlees behoort tot de mogelijkheden.

Je gebruikt elk mandje voor verschillende ingrediënten. Als je vis bijvoorbeeld eerder gaar is dan je groenten, haal je de schaal met de vis er alvast uit en de groenten kunnen nog wat langer garen.

Een stoomkoker bereidt jouw eten op een gezonde manier. Er gaan minder voedingsstoffen verloren omdat de ingrediënten worden opgewarmd tot 90 – 95 °C.

1. Magimix Le Cuiseur Vapeur 11582
Dé beste stoomkoker van 2021 ✨

Onze score: 9,3

Stoomkoker vooraanzicht

Dit is een duurzame stoomkoker met schalen van RVS. Bovendien zijn er verschillende standen waar je uit kiest waarmee je je gerechten tot in perfectie bereidt. Deze stoomkoker heeft daardoor een stevig prijskaartje, maar dan heb je wel wat.

Inhoud: 12,1 liter
Aantal kookstanden: 4
Aantal schalen: 2

Warmhoudfunctie: Ja
Garantie: 2 jaar
Prijsklasse: €€€€€

Check prijs op Coolblue.nl →

2. Russell Hobbs Maxicook 3 Tier Digital Foodsteamer
Dé beste koop stoomkoker van 2021 ✨

Onze score: 9,0

Kies deze stoomkoker wanneer je de prijs-kwaliteitverhouding belangrijk vind. Deze stoomkoker is bovendien gemakkelijk te bedienen en heeft een handig tuitje voor het bijvullen van het waterreservoir. Hij heeft een reservoir van ruim tien liter en een warmhoudfunctie.

Inhoud: 10,5 liter
Aantal kookstanden: 1
Aantal schalen: 3

Warmhoudfunctie: Ja
Garantie: 2 jaar
Prijsklasse: €€€

Gevulde stoomkoker vooraanzicht

De 5 beste stoomkokers in een oogopslag

 1. Magimix Le Cuiseur Vapeur 11582 - De beste op de markt. Duurzaam en eenvoudig in gebruik.
 2. Russell Hobbs Maxicook 3 Tier Digital Foodsteamer - Met een timer en warmhoudfunctie. Niet voor niets de beste koop!
 3. Philips Avance HO9170 - Gemak staat bij dit model voorop.
 4. Aigostar Fitfoodie 30ina - De ideale stoomkoker voor een klein budget.
 5. Tefal Minicompact - Heb je een klein huishouden en wil je toch stoomkoken? Dan is deze stoomkoker ideaal voor je.

Hoe werkt een stoomkoker?

In de bodem van de stoomkoker vind je het waterreservoir. Deze vul je met koud water. Het water in dit reservoir wordt aan de kook gebracht wat leidt tot stoom. Dit stoom kookt de ingrediënten in de stoomschalen.

Wat kan ik ermee bereiden?

Je kunt groenten, aardappelen, vlees en vis met de stoomkoker klaarmaken. Ook rijst behoort tot de mogelijkheden. De meeste stoomkokers hebben twee of drie mandjes wat betekent dat je in elk mandje een element van je gerecht kunt bereiden.

Voordelen van het koken met een stoomkoker

Voor mij als drukke moeder staat gebruiksgemak bovenaan het lijstje van voordelen. Je gebruikt immers maar één apparaat om je maaltijd mee te bereiden. Dit scheelt ontzettend veel tijd.

Er zijn echter nog meer voordelen:

 • Het is gezond. Je gebruikt geen olie of boter. Goed voor de lijn!
 • Er gaan weinig voedingsstoffen verloren door de lagere temperatuur, maar ook doordat je ingrediënten niet in direct contact komen met water. Vitaminen en mineralen blijven beter behouden.
 • Het is lekker! De geur en smaak komen tot zijn recht zonder veel kruiden nodig te hebben.
 • Het is gemakkelijk: je voedingswaren gaan in de schalen, je zet het apparaat aan en de rest gaat vanzelf.
Gestoomde zalm met vers brood, bovenaanzicht

De beste stoomkokers op een rij

1. Magimix Le Cuiseur Vapeur 11582NL
Dé beste stoomkoker van 2021

Inhoud: 12,1 liter
Aantal kookstanden: 4
Aantal  schalen: 2
Warmhoudfunctie: Ja
Garantie: 2 jaar
Prijsklasse: €€€€

Stoomkoker met groente ernaast

Belangrijkste kenmerken

Toen ik deze stoomkoker zag waren er twee dingen die me meteen opvielen: de naam en de vormgeving. Zeg nou zelf, “Le Cuiseur Vapeur” klikt toch super chique?! Het heeft verder niets met functionaliteit te maken, maar wel met presentatie.

Daarnaast ziet deze stoomkoker met zijn schalen van RVS er anders uit dan andere stoomkokers die ik heb gezien. Degelijker, duurzamer en simpelweg mooier.

Duurzaamheid staat hier dan ook meteen bovenaan. De schalen zijn zoals van RVS en blijven daardoor lang mooi. Het ziet er duurder uit (wat het ook is!), gaat langer mee en is uiteindelijk beter voor het milieu.

Bij deze stoomkoker krijg je twee van deze schalen en een glazen deksel. Ik had graag nog een extra schaal gezien, maar omdat beide schalen allebei een inhoud hebben van ruim 6 liter is dit eigenlijk geen probleem en kun je al je voedingswaren kwijt in de twee meegeleverde schalen.

Gebruiksgemak

Je kiest uit vier verschillende kookstanden. Dit is dan ook meteen een van de redenen waarmee de Magimix mij heeft overtuigd. Je kiest de stand die het best bij jouw gerecht past, stelt de timer in en je hebt er verder geen omkijken naar. Elke stand heeft bovendien zijn eigen temperatuur, zodat je gerecht tot in perfectie word bereid.

De bodem, waar het waterreservoir zich bevindt, heeft een klein bakje waar je sauzen in kunt doen en een van de schalen heeft inkepingen voor het koken van eieren. Overal is aan gedacht.

Als jouw gezin daarnaast ook maar iets op de mijne lijkt, is er altijd wel iemand te laat. Gebruik in dat geval de warmhoudfunctie totdat iedereen klaar is om aan tafel te gaan. Deze heeft mijn gerechten al meermaals gered!

De onderdelen kunnen na gebruik allemaal de afwasmachine in en als je niet genoeg afwas hebt, dan was je zelf gewoon even snel af. Je gebruikt geen boter of olie in de stoomkoker, waardoor op de hand afwassen appeltje-eitje is.

Voordelen:

 • Deze stoomkoker is duurzaam
 • Je kunt kiezen uit vier verschillende standen
 • Warmhoudstand is erg handig

Nadelen:

 • Hij heeft maar twee schalen
 • Hij is niet prijsvriendelijk

2. Russell Hobbs Maxicook 3 Tier Digital Foodsteamer
Beste koop stoomkoker van 2021

Inhoud: 10,5 liter
Aantal kookstanden: 1
Aantal  schalen: 3
Warmhoudfunctie: Ja
Garantie: 2 jaar
Prijsklasse: €€€

Belangrijkste kenmerken

Deze stoomkoker heeft drie stoomschalen wat voor mij – met een gezin van vijf personen – toch wel erg fijn is. Je kunt hierdoor je gerechten scheiden en ze eventueel langer of korten laten garen in de stoomkoker.

Gevulde stoomkoker vooraanzicht

De stoomschalen zijn gemaakt van kunststof en kunnen de vaatwasser in. Bij dit apparaat gaat het echt om de eenvoud: hij heeft geen toeters en bellen. Wel is er een functie om een extra stoot stoom te geven: de boost-functie.

Behalve de boostfunctie maak je gebruik van de warmhoudfunctie als je nog niet klaar bent om te eten.

Hij heeft een digitaal display waarop je de ingestelde tijd kunt zien. Je stelt deze tijd in op dit display via de druktoetsen.

Gebruiksgemak

De bediening ervaarde ik als simpel: je zet hem aan of uit en je stelt de tijd in via de knopjes naast het display.

De stoomschalen zijn van kunststof en kunnen zo de vaatwasser in. Toch raadt ik je aan om af en toe de vaatwasser over te slaan en met de hand te wassen. Op deze manier gaat het materiaallanger mee en blijft het langer mooi.

Er wordt een handig bakje voor rijst meegeleverd en ik moet zeggen dat rijst maken nog nooit zo eenvoudig is geweest. Het kan niet overkoken en ik kreeg elke keer perfect gekookte rijst.

Het gebruiksgemak en het eenvoud samen met het continue behalen van de gewenste resultaten is voor mij de reden dat deze stoomkoker de welverdiende tweede plaats krijgt. 🥈 

Stoomkoker op kookeiland

Voordelen:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Eenvoudige stoomkoker die goed presteert
 • Warmhoudfunctie aanwezig

Nadelen:

 • De stoomschalen zijn van kunststof gemaakt

3. Philips Avance HO9170
Beste stoomkoker voor gebruiksgemak

Inhoud: 9 liter
Aantal kookstanden: 3
Aantal  schalen: 3
Warmhoudfunctie: Ja
Garantie: 2 jaar
Prijsklasse: €€€

Belangrijkste kenmerken

Toen ik op de doos keek was het eerste wat me aansprak de “aroma infuser”. Vol verwachting opende ik de doos, haalde alles eruit, maakte alles snel even schoon en ging aan de slag.

De Philips Avance wordt geleverd met 3 stoommanden van hard, doorzichtig kunststof. De totale inhoud bedraagt 9 liter: groot genoeg om een complete maaltijd voor een gezin mee te bereiden.

Philips Avance stoomkoker, vooraanzicht

Het waterreservoir heeft een tuitje wat het (bij)vullen erg makkelijk maakt, want je hoeft de stoommanden niet te verwijderen om dit te doen.

In het midden van het watereservoir vindt je de uiteindelijk die veelbelovende aroma infuser. Hier kom ik nog op terug! Het bedieningspanel vond ik er wat ingewikkeld uitzien, maar het is eigenlijk niets anders dan de weergave van de drie mandjes en een grote knop met een indicatielampje om aan te geven dat het apparaat ingeschakeld is.

Gebruiksgemak

De bediening mag zoals gezegd ingewikkeld uit zien, maar dat is het uiteindelijk niet. Elke stoomschaal kun je apart instellen dus je gerechten zouden in theorie tot in perfectie moeten worden bereid.

Combineer dit gegeven met de aroma infuser en ik moet toegeven dat mijn verwachtingen erg hoog lagen bij deze stoomkoker!

Philips stoomkoker op het werkblad met snijplank ernaast

Ik besloot zalm (altijd een winnaar hier), aardappeltjes en broccoli te maken. De aroma infuser vulde ik met dille en rozemarijn. Al snel rook mijn keuken heerlijk!

Nadat alles gaar was kon iedereen aan tafel en werkelijk iedereen, zelfs de jongste die normaal gesproken klaagt over scheve frietjes, vond het heerlijk. De zalm was mals, aardappeltjes zacht en de broccoli had een stevige bite.

Daarentegen proefde ik helaas geen dille en geen rozemarijn. Of die aroma infuser nu echt zijn werk doet of toch een verkooptrucje is? Wie zal het zeggen. Ik ben geen keukenprinses dus het zou best eens aan mij kunnen liggen.

Ondanks de missende smaken was de maaltijd heerlijk en daar gaat het uiteindelijk om. De onderdelen kunnen na gebruik helaas niet in de afwasmachine, maar omdat je niet met olie of boter kookt worden de schalen niet echt vies en zijn ze zo afgewassen.

Voordelen:

 • Elke stoomschaal is apart in te stellen
 • Het waterreservoir heeft een tuitje wat bijvullen makkelijker maakt

Nadelen:

 • De aroma infuser doet niet wat hij zegt te doen

4. Aigostar Fitfoodie 301na
Beste stoomkoker voor een klein budget

Inhoud: 9 liter
Aantal kookstanden: 1
Aantal  schalen: 3
Warmhoudfunctie: Nee
Garantie: 2 jaar
Prijsklasse:

Belangrijkste kenmerken

Aigostar Fitfoodie gevulde stoomkoker vooraanzicht

Het eerste wat me aansprak bij de Aigostar Fitfoodie stoomkoker was de lage prijs. Ik ben altijd op zoek naar manier om te besparen en goedkope apparaten in huis zijn altijd welkom.

Met zijn totale inhoud van 9 liter zou hij groot genoeg moeten zijn om voor een gemiddeld gezin te koken. Hij heeft drie stoomschalen die zijn gemaakt van doorzichtig kunststof en wordt geleverd met een bakje voor rijst.

Hij werkt op 1 stand, wat tot op zekere hoogte wel jammer is. Je kunt niet per stoommand een verschillende stand kiezen of met verschillende temperaturen experimenteren. Met de grote knop aan de voorkant stel je daarentegen de timer in, waarmee je wel zou kunnen spelen voor verschillende resultaten.

Gebruiksgemak

Deze stoomkoker heeft een timerfunctie en een indicatielampje waaraan je kunt zien dat hij ingeschakeld. Ik was onder de indruk van de grootte van de schalen en de kwaliteit. Deze mag dan van kunststof zijn, maar ze voelden erg stevig aan.

Vrouw ruimt vaatwasser in

Deze stoomkoker beweert binnen 30 seconden opgewarmd en klaar om te stomen te zijn – wat behoorlijk snel is. Ik heb er geen stopwatch bij gehouden, maar voor mijn gevoel warmde hij inderdaad erg snel op.

Je vult deze stoomkoker gemakkelijk bij via het tuitje aan de zijkant van het apparaat, wat meermaals een waterballet wist te voorkomen.

Ik heb een paar keer met deze stoomkoker gekookt en ik moet zeggen dat ik erg verrast werd. Alles werkte zoals het moest en het resultaat was goed. Alle toebehoren konden daarnaast naderhand zonder problemen de vaatwasser in.

Kortom: een eenvoudige, maar goed functionerende stoomkoker met een indrukwekkend laag prijskaartje.

Voordelen:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Gemakkelijk bij te vullen via een tuitje aan de zijkant van het apparaat

Nadelen:

 • Geen verschillende standen om uit te kiezen

5. Tefal Stoomkoker minicompact
Beste compacte stoomkoker

Inhoud: 6,5 liter
Aantal kookstanden: 1
Aantal  schalen: 3
Warmhoudfunctie: Nee
Garantie: 2 jaar
Prijsklasse: €€

Hij is klein maar fijn en belooft heerlijke maaltijden voor je te maken.

Tefal minicompact vooraanzicht

Belangrijkste kenmerken

Als je maar in je eentje of met z’n tweeën bent is het zonde van je geld om een grote stoomkoker te kopen. Daarom is deze ministoomkoker van Tefal ideaal.

Net als de meeste stoomkokers heeft dit apparaat 3 stoomschalen, maar dan van een kleiner formaat: de totale inhoud van de schalen is maar 6,5 liter. Dat klinkt als weinig, maar is genoeg als je maar met zijn tweetjes bent.

Een handige bijkomstigheid is dat je de stoomschalen in elkaar opstapelt en hiermee een hoop ruimte bespaart. Hij kan dus gemakkelijk in de kast worden opgeborgen, zoals in de onderstaande afbeelding te zien is.

De Tefal stoomkoker is verder gemaakt van kunststof wat zo de vaatwasser in kan.

Qua bediening is hij net zo simpel als dat hij uitziet: hij heeft maar één knop en dat is de aan/uitknop. Op de voorkant van het apparaat staan tevens wat handige richtlijnen met betrekking op de kooktijden.

Stoomkoker die in de kast staat

Gebruiksgemak

Omdat mijn inmiddels welbekende gezin meer eet dan ik klaar kan maken met dit apparaat, besloot ik er een paar keer lunch voor mezelf mee te maken. Opnieuw koos ik voor zalm, worteltjes en aardappeltjes. Ik volgde de instructies op de zijkant van het apparaat en gebruikte mijn telefoon als timer, want die heeft deze stoomkoker niet.

Nadat die timer afliep, bleken mijn aardappeltjes nog niet helemaal gaar te zijn. Ik liet ze dus wat langer doorstomen. Helaas vergat ik de timer op mijn telefoon in te stellen en werd ondertussen afgeleid waardoor ik mijn aardappeltjes vergat.

De zalm was inmiddels koud, de aardappeltjes waren nog wel te eten, maar niet echt lekker meer. De worteltjes daarentegen waren perfect.

Kortom: ik mis de timer! Bovenstaand scenario heeft zich zelfs een paar keer voorgedaan. Ik had niet verwacht dat zo’n simpele functie zo belangrijk zou zijn. Je weet wat men zegt: you don’t know what you have until it’s gone.

Wat me daarnaast opviel, is dat het lang duurde voordat het apparaat daadwerkelijk begon met stomen. Het is dus geen apparaat voor mensen met weinig geduld.

Ik heb wel een paar keer succesvol een maaltijd voor mezelf bereid en het resultaat was goed, maar als het gaat om gebruiksgemak was het resultaat voor mij niet optimaal.

Voordelen:

 • Ideaal voor een klein gezin op iemand die alleen is
 • Gemakkelijk op te bergen

Nadelen:

 • Deze stoomkoker heeft geen timer
 • Het duurt lang voordat deze stoomkoker begint te stomen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Alle stoomkokers doen hetzelfde: voedingswaren bereiden door het gebruik van stoom. Laat je niet leiden door slimme marketingtrucjes, want het stomen is de enige functie die de stoomkoker moet hebben om zijn doel te bereiken.

Extra programma’s, timers en digitale displays zijn leuke bijkomstigheden, maar niet noodzakelijk. Onderstaande eigenschappen zijn in zoverre belangrijk dat ze het overwegen waard zijn voordat je een aankoop doet.

De inhoud van de stoomkoker

Als je een groot gezin hebt zoals ik, heb je weinig aan een compacte stoomkoker die een totale inhoud heeft van maar 6,5 liter.

Dit is andersom net zo: als je in je eentje woont, is het zonde om je welverdiende geld uit te geven aan een stoomkoker die een inhoud heeft voor 6 personen.

Duurzaamheid van de gebruikte materialen

Kunststof gaat minder lang mee en blijft niet zo lang mooi dan roestvrij staal. Als jij hier veel waarde aan hecht is het de moeite waar om hier rekening mee houden bij de aankoop.

Frequentie en intensiteit van gebruik

Als je niet van plan bent de stoomkoker vaak te gebruiken, is het zonde van je geld om een duur model als de Magimix Le Cuisieur Vapeur aan te schaffen.

Tevens is het zonde om een model als deze te kiezen als je de verschillende programma’s niet zult benutten. Kortom: houd je eigen ideale gebruiksscenario’s in gedachten.

Budget

Niet onbelangrijk: je budget. Er zijn stoomkokers te koop in verschillende prijsklassen en het is niet altijd zo dat de duurste de beste is. Lees reviews en ga op onderzoek uit om zo een stoomkoker te kiezen die het beste bij jouw budget past!

Mandje van stoomkoker met snijbonen, broccoli, wortels en bloemkool

Veelgestelde vragen over stoomkokers

Wat kan ik maken met een stoomkoker?

Met een stoomkoker kun je bijna alles koken: van vlees tot vis, aardappelen en groenten en zelfs rijst.

Hoe gebruik ik een stoomkoker?

Meestal gebruik je de stoomkoker met een simpele druk op de knop zodat deze het water begint te koken en er stoom vrijkomt. Sommige stoomkokers hebben een uitgebreidere bediening die je meer keuzes bieden, zoals verschillende temperatuuropties. Je kunt bij anderen weer een timer instellen of een programma per stoombak kiezen.

Conclusie

Hopelijk heb ik je geholpen bij het kiezen van een stoomkoker en zet je straks de lekkerste gerechten op tafel! Of je nu voor de budget stoomkoker van Tefal gaat of voor de duurzaamheid kiest die de Magimix biedt: gezond wordt je eten sowieso. 👌

Bedankt voor het lezen. Als je nog een lekker recept hebt, of gewoon iets wilt delen dan kan dat hieronder!

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram