Strijken: het karwei dat je maar blijft uitstellen. Ik ken maar weinig mensen die dit klusje niet vervelend vinden, maar aan de andere kant: gekreukte kleding is ook niet netjes. Een goed strijkijzer maakt deze klus misschien niet leuker, maar wel gemakkelijker! Daarom ben ik op zoek gegaan naar het beste strijkijzer.

Tevens geef ik je hieronder wat tips en uitleg – én natuurlijk een top 5.

De 5 beste strijkijzers in een oogopslag

  1. Philips Perfect Care Elite - Voor iedereen die hoge eisen stelt en veel strijkt.
  2. Philips Azur Elite - Het strijkijzer met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
  3. Tefal SV8055 Anti-Calc - Als gebruiksgemak bij jou bovenaan staat, kies dan voor dit strijkijzer.
  4. Philips Azur Avanced - Strijk je niet veel, maar wil je wel goede resultaten, dan is dit strijkijzer ideaal voor jou.
  5. Philips Easy Speed Advanced - Dit prijsvriendelijke strijkijzer ligt dankzij zijn lage gewicht, erg fijn in de hand.

Strijkijzers uitgelegd

Er is tegenwoordig meer dan een enkel type strijkijzer verkrijgbaar. Hieronder leg ik de verschillen kort aan je uit.

Stoomstrijkijzers

Tegenwoordig werken bijna alle strijkijzers met stoom. Heet stoom dringt diep tot in de vezels naar binnen waardoor je kreukels snel uit je kledingstuk krijgt. Wil je een stoomstrijkijzer, let dan op hoeveel stoom deze per minuut uitstoot. Hoe hoger de stoomproductie, hoe sneller en beter je de kreukels uit je kleding krijgt.

Het waterreservoir zit in het strijkijzer zelf waardoor het apparaat zwaar kan aanvoelen. Is je strijkijzer te zwaar, dan krijg je pijn in je pols. Is het waterreservoir te klein, dan vul je het om de haverklap bij. De fabrikant moet de juiste balans vinden.

Stoomstrijkijzers zijn vooral ideaal als je geen enorme hoeveelheden kleding strijkt. Ze zijn beschikbaar in allerlei stijlen, kleuren en prijsklassen. 

Stoomgenerators

Een stoomgenerator is een groot apparaat: het strijkijzer rust op het waterreservoir waardoor er geen water in het strijkijzer zit: hierdoor is het strijkijzer licht van gewicht. Het strijkijzer is afneembaar. Een stoomgenerator heeft de hoogste stoomproductie van alle soorten strijkijzers en heeft hiermee het vermogen om grote hoeveelheden weg te strijken.

Door de hoge stoomproductie strijk je gemakkelijk en snel alle kleding, zelfs als deze gemaakt is van stuggere stoffen zoals jeans.

Een stoomgenerator werkt in principe hetzelfde als een stoomreiniger, maar haalt de kreukels uit je kleding, terwijl een stoomreiniger natuurlijk alleen maar reinigt. Sommige stoomreinigers worden echter geleverd met hulpstukken waarmee je ook kleding glad krijgt.

Droogstrijkijzer

Droogstrijkijzers zijn ideaal voor op reis. Ze zijn licht van gewicht, vaak compact van formaat en hebben een lage prijs. Helaas is het moeilijker om hardnekkige kreukels uit je kleding te krijgen door het gebrek aan stoom.

Strijksysteem

Met een strijksysteem bereik je het meest professionele resultaat. Het is een strijkplank, met daaraan een strijkijzer met een stoomgenerator wat vaak vast zit aan de plank. Sommige strijksystemen gebruiken een blaas- en zuigfunctie waardoor je wasgoed extra goed blijft liggen op de plank.

Door de hoge stoomproductie van de stoomgenerator is een strijksysteem ideaal als je grote hoeveelheden strijkt.

Het is een zwaar apparaat wat je niet zomaar verplaatst: het is dus praktischer als je deze in een kamer zet waar hij ook blijft.

Kledingstomer

Een kledingstomer is handig om te hebben om snel even lichte kreukels uit je kleding te halen, maar méér dan dat kan dit apparaat niet. Om diepe en hardnekkige kreukels glad te krijgen moet je toch echt je strijkijzer uit de kast halen.

Strijkijzer naast stapel kleding

De beste strijkijzers op een rij

De Philips Perfect Care Elite is een stoomgenerator, en wat voor één! Dit apparaat belooft je kleding snel en eenvoudig kreukvrij te maken, zonder zelf veel moeite te hoeven doen.

Deze stoomgenerator maakt gebruik van OptimalTemp-technologie wat betekent dat je zelf niets in hoeft te stellen, want hij bepaalt zelf de beste temperatuur- en stoomcombinatie.

Daarnaast heeft hij een stoomproductie van 140 gram per minuut, stoomdruk van 7 bar en stoomstoot van 480 gram per minuut waardoor het één van de krachtigste strijkijzers is die ik ben tegengekomen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar het gebruik en het resultaat wat ik met dit apparaat zal bereiken.

Gebruiksgemak

Doordat ik regelmatig uniformen strijk, heb ik jaren geleden al gekozen voor een stoomgenerator. Ik ben er bekend mee en daarom misschien een beetje bevooroordeeld. De Philips Perfect Care Elite ziet er elegant uit met zijn goude kleuraccenten en het is bijna jammer dat hij de kast in moet na gebruik.

Ik heb een gruwelijke hekel aan strijken. Ik koop daarom zelden kleding die makkelijk kreukt. Helaas moet iemand de uniformen van manlief strijken en ik ben de gelukkige. 🤦‍♀️ Zoals je misschien wel begrijpt staat gebruiksgemak dan ook bovenaan mijn lijstje!

Er wachten genoeg overhemden in de wasmand en ik kan meteen aan de slag. Ik vul het grote waterreservoir met water, zet het apparaat aan en wacht een minuut of twee. Het valt me meteen al op dat deze stoomgenerator erg stil is.

Ik zoek de instellingen, maar deze ontbreken doordat de machine zichzelf instelt: ideaal! Ik kan na twee minuten wachten aan de slag. Wat me meteen opvalt is het gewicht: hij voelt heel licht.

De zool glijdt erg soepel over de stof heen en ik hoef er echt maar één keer overheen. Dit gaat eenvoudig en snel. Omdat het me eigenlijk te makkelijk gaat, besluit ik een moeilijker te strijken kledingstuk te strijken.

Ik ben iemand die alles in de droger doet en soms ook te lang, waardoor je hele diepe kreukels in je jeans krijgt die je er heel moeilijk uitgestreken krijgt. Ik probeer het niet eens meer, maar nu ga ik toch de proef of de som nemen.

Het vergt wat moeite mijn spijkerbroek helemaal plat te krijgen (hij heeft echt te lang in de droger gezeten!), maar als ik de broek eenmaal goed op de strijkplank heb liggen, hoef ik er maar twee keer overheen en mijn broek is glad – en dat zonder kracht te hoeven zetten. Wel heb ik af en toe een stoomstoot gegeven, maar daar is deze functie dan ook voor bedoeld.

Ontkalken is gemakkelijk bij dit apparaat: hij heeft namelijk een kalkverzamelaar die je afspoelt onder de kraan. Dat is meteen het enige wat je hoeft te doen om je apparaat te “ontkalken”. Ik ben onder de indruk!

Voordelen:

  • Deze stoomgenerator bepaalt zelf de ideale stoom- en temperatuurcombinatie
  • Kalkverzamelaar maakt ontkalken een fluitje van een cent
  • Je bereikt professionele strijkresultaten

Nadelen:

  • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Belangrijkste eigenschappen

Het eerste wat me opviel aan dit stoomstrijkijzer is de “stoere” looks. Zwart met rode accenten ziet er straks uit!

Zoals alle Elite strijkijzers van Philips maakt ook deze gebruik van de OptimalTemp technologie waardoor je je geen zorgen hoef te maken over de was sorteren, of te warm strijken.

De Philips Azur Elite is het krachtigste stoomstrijkijzer in het assortiment van Philips. De stoomproductie tijdens continue stomen is maar liefst 70 g/m. Dit is erg hoog voor stoomstrijkijzers.

Met zijn gewicht van 1,8 kilo is hij echter helaas niet het lichtste stoomstrijkijzer. Daardoor ligt hij iets minder makkelijk in de hand.

Gebruiksgemak

Er staat wederom alweer een grote wasmand vol met was klaar om gestreken te worden. Dit zijn kledingstukken die normaal gesproken gelijk de kast in gaan, maar voor deze gelegenheid kies is naast een overhemd ook wat andere kleding om te strijken.

Ik stop de stekker in het stopcontact en wacht geduldig af. Gelukkig hoef ik niet lang te wachten want na zo’n 2 minuten is het strijkijzer warm en kan ik aan de slag.

Ik ben gewend om zelf de temperatuur in te stellen, maar dit apparaat doet dit helemaal zelf: erg handig! Dit betekent ook dat als je het strijkijzer op zijn zool op de plank zet, de stof niet verbrand. Ik heb het (licht gestresst) geprobeerd en mijn strijkplank heeft geen brandplekken opgelopen. 😅

Bovenaanzicht strijkijzer

Het overhemd is snel glad, ik hoef weinig moeite te doen. Ik moet wel bekennen dat ik het apparaat zwaar vind, waardoor ik het strijkijzer toch net wat vaker aan de kant moet zetten. Gelukkig strijkt hij wel vlot tijdens gebruik. Het is daardoor niet nodig om vijf keer over één kreukel te gaan.

Ik ga op zoek naar iets anders om te strijken en kom een gekreukte jurk van ribstof tegen. Het is een klein jurkje van de jongste en vraag me af of ik hier spijt van ga krijgen, maar toch leg ik het op de strijkplank. Ik ga aan de slag voordat ik van gedachten kan veranderen.

Ik word aangenaam verrast! Met de stoomstoot van 260 g/m kom ik gemakkelijk in de kleinere en zwaargekreukte hoekjes en de jurk neemt zijn vorm weer aan. Ook deze klus is zo gepiept en ik besluit nog wat kleding van de kinderen te strijken: het ziet er nou eenmaal een stuk mooier uit als er geen kreukels in zitten.

Ontkalken gaat via de kalkverzamelaar in het apparaat zelf. Deze haal je eruit en spoel je af onder de kraan. Het snoer is daarnaast maar liefst 2,5 meter lang: een verlengsnoer is daardoor overbodig.

Gelukkig doet hij goed zijn werk waardoor ik niet lang hoef te strijken. Daarnaast zet je het strijkijzer op zijn zool op de strijkplank zonder je zorgen te maken over inbranden waardoor je af en toe best een kleine pauze neemt

Voordelen:

  • Ook dit strijkijzer bepaalt zelf de ideale stoom- en temperatuurcombinatie
  • Je hebt geen verlengkabel nodig: het snoer is 2,5 meter
  • Je hoeft het apparaat niet te ontkalken, want dit apparaat heeft een kalkverzamelaar die je afspoelt

Nadelen:

  • Met zijn 1,8 kilo is hij aan de zware kant

Deze stoomgenerator behaalt een continue stoomproductie van 120 g/m terwijl hij tijdens een stoomstoot 459 g/m produceert.

Ontkalken doe je niet, in plaats daarvan maak je de kalkverzamelaar schoon. Hierdoor blijft de strijkzool ook langer netjes.

Ook de temperatuur stel je op dit apparaat niet in: de stoomgenerator bepaalt zelf wat de ideale temperatuur is voor de te strijken kleding. Hierdoor kun je de strijkbout ook op de zool wegzetten zonder risico. Stoom stel je overigens wel zelf in.

Gebruiksgemak

Opnieuw komt de wasmand tevoorschijn en ik ga op zoek naar een overhemd en kom ook een gekreukte spijkerbroek tegen. Ik heb een missie!

Ik vul het waterreservoir, stop de stekker in het stopcontact en vervolgens wacht ik tot bijna de seconde af, twee minuten. Aan de temperatuur hoef ik niets te doen: deze regelt het apparaat zelf. De stoomproductie stel ik wel zelf in.

De knop naast de aan/uit-knop is de knop waar je selecteert hoeveel stoom je nodig hebt. Je kunt hier ook kiezen uit verticaal stomen, waarbij je kleding verticaal ophangt en het als het ware alleen maar stoomt zonder het kledingstuk aan te raken, of eco-stomen, waarbij je minder waterverbruikt.

De extra stoomstoot geef je door de de knop bovenop de strijkbout in te drukken. Ik heb deze overigens niet nodig: hij glijdt ontzettend gemakkelijk over het overhemd heen.

De spijkerbroek is ook geen probleem voor de Tefal Anti-Calc: het kost me iets meer moeite en ik gebruik de stoomstoot, maar het wegwerken van de kreukels is nog steeds eenvoudig vergeleken met een traditioneel stoomstrijkijzer.

Het ijzer ligt fijn in de hand, maar is aan de zware kant (voor een stoomgenerator). Je kunt af en toe een kleine pauze nemen door het strijkijzer op zijn zool te laten rusten: de temperatuur past zichzelf aan en je loopt geen risico op brandplekken (of een overbelaste pols).

Voordelen:

  • Deze stoomgenerator maakt gebruik van een kalkverzamelaar
  • Je kunt hem ook als stoommachine gebruiken
  • Erg eenvoudig in gebruik

Nadelen:

  • Je stelt de stoomproductie zelf in

Belangrijkste eigenschappen

Dit is weer zo’n stoer strijkijzer van Philips. Hij lijkt een beetje op zijn grote broer op de tweede plaats: de Philips Azur Elite.

Dit model is voordeliger en heeft een iets minder krachtige stoomproductie, maar belooft nog steeds je strijkkarwei te vereenvoudigen. Hij produceert 55 g/m aan constante stoom tijdens het strijken en met de stoomstoot komt er maar liefst 240 g/m aan stoom uit het apparaat.

Gebruiksgemak

Dit geavanceerde strijkijzer stelt wederom zelf de temperatuur in: je maakt je geen zorgen over het te heet strijken van kwetsbare stoffen. De stoomproductie stel je zelf in.

Zoals elke dag staat er opnieuw een wasmand naar me te kijken. Ik kijk vervolgens boos terug en besluit dan toch maar iets te strijken. Deze keer geen uniform en ik ga meteen voor een behoorlijk gekreukte spijkerbroek.

Het duurt even voordat ik de broek op de juiste manier op de strijkplank krijg, maar dan ga ik aan de slag. Ik stel de stoom in op de hoogste instelling en wacht tot het apparaat opgewarmd is. Dit duurt een minuut of twee.

Ik had al opgemerkt dat deze strijkbout aan de zware kant is, maar nu hij is gevuld met water voel ik het nog beter. Dit betekent natuurlijk wel dat ik minder kracht hoef te zetten.

Mijn spijkerbroek wordt dan ook mooi glad, maar ik moet er drie keer overheen. Ik moet wel toegeven dat deze spijkerbroek (te) lang in de droger heeft gezeten dus hij is enorm gekreukt.

Strijkijzer op strijkplank

Omdat mijn spijkerbroek misschien niet het juiste voorbeeld is, kijk ik nogmaals in de wasmand en ik besluit voor een overhemd met korte mouwen te gaan. Dit gaat prima. Zonder enige moeite strijk ik het overhemd glad.

Helaas heb ik wél wat moeite bij de knoopjes en ik denk dat dit komt doordat er geen stoom uit de punt van het apparaat komt. Uiteindelijk krijg ik het overhemd toch glad, maar reken dus op wat gepriegel rondom kleine hoekjes.

Een leukere bijkomstigheid is dan weer het zelfreinigingsprogramma. Zodra het tijd is om te ontkalken, gaat er een lampje branden.

Op dat moment gebruik je de CalcClean-functie. Je vult het reservoir met water, houdt het apparaat boven de wasbak, drukt op de knop en het strijkijzer verricht zelf de magie. Makkelijker kan bijna niet!

Voordelen:

  • Hij gebruikt een zelfreinigingsprogramma waardoor het strijkijzer zichzelf ontkalkt
  • Hij geeft een krachtige stoomstoot
  • Je hoeft je niet te bekommeren om de temperatuur; dit regelt hij zelf

Nadelen:

  • Er komt geen stoom uit de punt

Belangrijkste eigenschappen

Het eerste wat me opvalt bij stoomstrijkijzer is het uiterst vriendelijke prijskaartje. Dat mag in dit geval best genoemd worden!

Hij produceert met zijn 40 g/m echter niet heel veel stoom, maar mocht je moeite hebben met hardnekkige kreukels, dan gebruik je de stoomstoot van 190 g/m.

Je stelt zelf de temperatuur en stoomproductie in via de grote ronde draaiknop onder het handvat en de schuifknop bovenaan.

Gebruiksgemak

Ik ben erg benieuwd naar dit stoomstrijkijzer, onder andere door de vriendelijke prijs. Hij ziet er robuust uit en weegt nét iets meer dan een kilo, dus mijn pols wordt in ieder geval bespaard.

Dit apparaat is een beetje te vergelijken met het strijkijzer wat ik had voordat ik mijn stoomgenerator kocht. Dit is al zeker 10 jaar geleden dus ik heb een vaag idee van wat ik kan verwachten…

Ik vul het waterreservoir via de grote opening onder de kraan. Je vult hem ook bij tijdens het strijken, wat handig is. De temperatuur stel je in via de grote draaiknop en de stoomproductie stel je in aan de bovenkant met een schuifknop. Ik zet het apparaat aan door de stekker in het stopcontact te stoppen.

Philips advance closeup, bediening

Binnen zo’n 30 seconden is hij klaar voor gebruik! Niet dat ik een paar minuten wachten erg vind, maar binnen 30 seconden opwarmen is toch wel handig. Ik ga meteen aan de slag. Ik heb uniform klaarliggen om gestreken te worden en ik begin met een broek. Ik stel de temperatuur in op drie puntjes.

Ik moet toegeven dat dit eenvoudig genoeg gaat. Aan de onderkant van de pantalon zitten wat kreukels waarvoor ik de stoomstoot moet gebruiken en ook dit werkt prima. Ik moet natuurlijk wel iets meer moeite doen dan bij een stoomgenerator of een krachtiger stoomstrijkijzer, maar ik had niet anders verwacht.

Het snoer had van mij echter wat langer gemogen. Het is allemaal nét te doen vanaf mijn stopcontact in de keuken, maar een halve meter extra zou perfect geweest zijn. Daarnaast heeft dit strijkijzer geen antikalksysteem wat betekent dat je ouderwets met ontkalker aan de slag moet. Geen probleem, maar het kost net iets meer moeite.

Voordelen:

  • Dit stoomstrijkijzer heeft een ideale prijs-kwaliteitverhouding
  • Is licht van gewicht

Nadelen:

  • Het snoer is aan de korte kant
  • Je moet zelf zowel de hoeveelheid stoom als de temperatuur hiervan instellen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Wat voor mij het beste strijkijzer is, hoeft voor jou natuurlijk niet de beste keuze te zijn. Als je dagelijks grote hoeveelheden strijkt, dan stel je hogere eisen aan je strijkijzer dan wanneer je een keer per maand strijkt. De beste optie hangt dus echt af van jouw persoonlijke omstandigheden.

Hoe vaak strijk je?

Heb je net als ik te maken met iemand in je huishouden die in uniform werkt en moet je daarom regelmatig strijken? Dan is het investeren in een stoomgenerator of een krachtig stoomstrijkijzer geen overbodige luxe. Het klusje wordt er niet veel leuker op, maar is wel een heel stuk sneller geklaard.

Strijk je maar af en toe, dan is het misschien niet de moeite waard om een duur strijkijzer aan te schaffen. Het is nou eenmaal zonde als je een duur apparaat in de kast hebt staan wat je zo maar af en toe gebruikt.

Hoeveel strijk je?

Strijk je niet alleen dagelijks, maar ook grote hoeveelheden? Dat is het nóg belangrijker dat je een goed strijkijzer hebt met een hoge stoomproductie. Met een stoomgenerator die 140 g/m produceert, ben je sneller door je strijk heen dan een normaal strijkijzer.

Een stoomgenerator of een stoomstrijkijzer met een hoge stoomproductie strijkt de kreukels sneller weg en is vaak vriendelijker in gebruik.

Onthoud: hoe hoger de stoomproductie, hoe makkelijker je stoomstrijkijzer de kreukels weer glad krijgt.

Wat is je budget?

Ook dit is natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Als je vast zit aan een bepaald budget dan heeft het geen zin om naar de duurste stoomgeneratoren te kijken.

Gelukkig is er voor elk budget wel een strijkijzer – of meerdere – te vinden. Je hebt stoomstrijkijzers in alle maten, stijlen en kleuren.

Natuurlijk zul je voor meer stoomkracht nou eenmaal meer moeten betalen, maar ook voor kleinere bedragen bestaan opties die de klus geklaard krijgen. Het duurt in zo’n geval alleen wat langer om de diepere kreukels weg te werken.

Extra functies

Er zijn stoomgeneratoren en stoomstrijkijzers die zelf hun temperatuur en stoomproductie instellen zodat je hier niet mee de fout in kunt gaan.

Je hebt ook strijkijzers die zichzelf ontkalken of die een compartiment hebben waarin het kalk zich ophoopt, waardoor het schoonmaken erg makkelijk wordt gemaakt.

Over het algemeen geldt: hoe meer extra functies het apparaat heeft, hoe meer je betaalt. Denk dus goed na over welke functies belangrijk zijn voor jou.

🚨 Let op!

Heb je kleine kinderen wees dan extra voorzichtig als je strijkt. Zorg dat je je strijkijzer nooit zonder toezicht laat staan om ongelukken te voorkomen. Ben je klaar, laat je strijkijzer dan afkoelen op een plaats waar kleine kinderhandjes niet bij kunnen. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Veelgestelde vragen over strijkijzers

Hoe werkt een strijkijzer? 

Wanneer het verwarmde metaal van het strijkijzer op de gekreukte stof wordt aangebracht, verzwakt de hitte de molecuulbindingen van de stof. Hierdoor past de stof zijn vorm aan. Wanneer de druk van het strijkijzer wordt toegevoegd aan de verzwakte stof, drukt deze de kreukels uit de stof.

Hoe heet wordt een strijkijzer? 

De maximale temperatuur ligt tussen de 180 °C en 200 °C.

Wat is het verschil tussen een stoomstrijkijzer en een strijkijzer? 

Tegenwoordig zijn bijna alle strijkijzers stoomstrijkers. Stoom maakt het strijken gemakkelijker omdat het de kledingvezels verzacht en zodoende flexibeler maakt. Een strijkijzer dat geen stoom gebruikt, wordt een droogstrijkijzer genoemd. Over het algemeen is deze niet zo efficiënt als een stoomstrijkijzer.

Wat voor water is het beste voor mijn strijkijzer? 

Je gebruikt gedemineraliseerd of gedestilleerd water in je strijkijzer. Dit water is gezuiverd en bevat daardoor geen kalk. Dit is beter voor de onderdelen in je strijkijzer.

Zool van strijkijzer

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in strijkijzer-land! Een leuk karwei zal het niet worden, maar met een goed strijkijzer word deze klus wel sneller en gemakkelijker.

Of je nu voor de Philips Perfect Care Elite gaat om elke dag je grote strijk mee te doen, of een keer per maand de Philips EasySpeed Advanced uit de kast haalt om je shirt te strijken, de kreukels zullen verdwijnen!

Bedankt voor het lezen! Mocht je nog goede strijktips hebben, laat ze dan hieronder achter! 👇

Was dit artikel behulpzaam?