Handig, Helder Beeld en Compact – Dát is de Beste Tablet

Ruth Snijders

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Ergens tussen smartphone en laptop, vind je de tablet.

Handig, Helder Beeld en Compact – Dát is de Beste Tablet

De tablet is geen nieuwkomer meer, en heeft inmiddels vele voordelen die een laptop en smartphone niet hebben. De tablet is ideaal als je snel iets wilt opzoeken, door content wilt scrollen en/of graag aan content creation doet. De beste tablet is daarbij bovendien lichter en compacter dan je laptop, waardoor je hem makkelijker meeneemt.

In dit artikel leg ik alle voordelen van een tablet uit en waar je op moet letten bij maken van een goede keuze voor de juiste tablet. Bekijk gerust de huidige vijf favorieten eens voor je verder scrolt!

Waarom een tablet kopen?

Een tablet biedt veel mogelijkheden. In de basis kun je met een tablet spelletjes spelen, films en series kijken, of webpagina's bezoeken, zoals dat ook kan met een goede laptop voor studenten of een budgetlaptop.

Daarnaast is het ook mogelijk om teksten te verwerken en foto's en video's te bewerken op een tablet. De tablet is een veelzijdig apparaat voor zowel privé als zakelijk gebruik.

Je kunt met de tablet ook verschillende apps en producten te downloaden en eventueel als home hub maken. Zo gebruik je de tablet als basis en bedieningspaneel van je smart home-producten.

Ook is een tablet makkelijk mee te nemen op reis, omdat deze klein en licht is. En als je alleen even een mailtje wilt lezen, dan is is de weg daarnaartoe makkelijker op een tablet dan op een laptop.

Tablets zijn dan ook ontzettend veelzijdig. Sommige tablets werken met een afneembaar toetsenbord waardoor je hem makkelijk veranderd van wat je er mee wilt doen. Ook zijn er hoezen die je toestaan je tablet in verschillende posities te gebruiken, zoals portretmodus of landschapsmodus.

Apple iPad 9e generatie (2021) grijs 2

Apple iPad 9e generatie (2021) grijs 2
Kleur: Grijs
Gewicht: 887 g
Schermgrootte: 10.2 inch
Resolutie: 2160 x 1620 pixels
Type scherm: Retina
Opslagcapaciteit: 64 GB
Processorkernen: Hexa core (6)
Werkgeheugen (RAM): 3GB
Batterij capaciteit: 8557 mAh
Bluetooth versie: Bluetooth 4.2
Bekijk op Bol.com

Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs lte

Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs lte
Kleur: Grijs LTE
Gewicht: 594 g
Schermgrootte: 8.7 inch
Resolutie: 1340 x 800 pixels
Type scherm: TFT
Opslagcapaciteit: 32 GB
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 3GB
Batterij capaciteit: 5100 mAh
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs

Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs
Kleur: Grijs
Gewicht: 807 g
Schermgrootte: 10.5 inch
Resolutie: 1920 x 1200 pixels
Type scherm: TFT
Opslagcapaciteit: 64 GB
Processorkernen: Octa core (8)
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Batterij capaciteit: 7040 mAh
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Tablet: Hoe maak ik de beste koop?

Het aanbod van tablets wordt steeds uitgebreider, wat de keuze lastiger maakt, want waar moet je nu op letten? Hieronder vertel ik je over de belangrijkste aspecten. De kennis over deze aspecten moeten het makkelijker maken om je te helpen tot een keuze te komen.

Besturingssysteem

Net zoals bij het kiezen van een laptop, smartphone of smartwatch, begint de zoektocht naar een tablet bij het besturingssysteem. De bekendste besturingssystemen voor een tablet zijn iPadOS en Android, maar je hebt tegenwoordig ook tablets die op Windows draaien.

Een tablet met hetzelfde besturingssysteem als je smartphone (of eentje die hier goed op aansluit) is handig, omdat je dit systeem al kent en een groot aantal van je applicaties kunt overzetten van je telefoon naar je tablet.

iPadOS is hoe dan ook het langst op de markt en is het verst ontwikkeld. De iPad staat bekend als het gebruiksvriendelijkst en heeft een ruim aanbod aan apps.

Android-tablets zijn inmiddels ook overal te vinden. Verschillende fabrikanten maken gebruik van het Android-besturingssysteem op hun tablets – behalve Apple. 😉

Er zijn minder apps die op alle Android-apparaten werken, vanwege de vele verschillen in apparaten bij de Android-tablets. Wel is de mogelijkheid tot personalisatie op Android voor gebruikers breder en toegankelijker dan bij de iPad.

Tegenwoordig zijn er ook tablets die op Windows 10 werken. Deze tablets hebben twee gezichten: de laptop- en de tabletmodus. Dit type tablet werkt zowel met apps als volwaardige desktopprogramma's! Je bent daardoor niet beperkt tot tablet-specifieke programma's.

Het nadeel van Windows 10 is wel dat er weinig toepassingen zijn die specifiek voor een touchscreen gemaakt zijn, een toetsenbord is dus aan te raden.

Ook de nieuwe Windows 11 is verkrijgbaar op tablets. Het grootste verschil met Windows 10 is dat je niet meer zelf kunt switchen tussen de desktop- en tabletmodus; het systeem detecteert dit zelf.

Accuduur

Maak je veel gebruik van de tablet? Dan wil je wel dat de accu zo lang mogelijk meegaat. Als hij na enige tijd alweer gebruik moet maken van het stopcontact is dat niet fijn.

Gemiddeld gaat een tabletaccu zo'n 12 tot 13 uur mee, en er zijn zelfs tablets die meer dan 20 uur mee gaan – dat haalt zelfs de beste laptop niet.

Bij een nieuwe tablet gaat de batterij enkele dagen mee voordat hij leeg is. Naarmate de tablet 'ouder' wordt, gaat de batterij steeds iets minder lang mee.

Daarom geef ik je enkele tips om de batterij levensduur op te rekken! 👇

  • Maak geen gebruik van de tablet terwijl deze aan het opladen is.
  • Stel de tablet niet bloot aan direct zonlicht en warmte.
  • Laad de batterij gedeeltelijk op. Zo voorkom je zogeheten 'dieplading', wat slecht is voor het apparaat.
  • Je tablet hoeft niet eerst leeg te zijn voor je hem oplaadt. Sterker nog: doe dit liever voor hij onder de 20% zakt.
  • Laad hem niet 's nachts op. Als de batterij 100% heeft bereikt, haal je hem direct van de lader. Wanneer hij te lang verbonden is met elektriciteit, gaat de accuduur sneller achteruit.
  • Als je langere tijd – een aantal weken – geen gebruikmaakt van een tablet, zet hem dan uit. Leg de tablet op een koele en droge plek en zet het apparaat weer aan als je hem nodig hebt.
Screenshot van iphone batterijverbruik

Formaat

Tablets komen in verschillende formaten, net zoals laptops en e-readers. Elk formaat heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Kleine tablets

Kleine tablets hebben een scherm van 8 inch (20,3 cm) of kleiner. Ze zijn compact en praktisch als je onderweg bent. Ze wegen gemiddeld rond de 300 gram.

Het kleine formaat past makkelijk in de tas en leent zich uitstekend voor het lezen van boeken, tijdschriften en blogs.

De kleine tablets zijn over het algemeen goedkoper dan de grotere varianten, omdat ze minder krachtige hardware gebruiken.

Gewone tablets

Gewone tablets van 9 of 10 inch (22,9 à 25,4 cm) zijn ideaal om thuis op de beste hoekbank om lekker films en series op te kijken. Ze zijn al iets minder geschikt voor onderweg, omdat ze meer ruimte in nemen dan de kleine tablet. Ze passen vaak wel in een grote handtas, maar nemen daarbij wel een flinke hap uit de inhoud hiervan.

Gewone tablets lenen zich beter voor het typen van teksten en het bekijken van webpagina's dan de kleinere tablet. Ook om te gamen is een tablet met een 10 inch scherm een stuk handiger dan eentje met een scherm van slechts 7 inch.

Grote tablets

De 'grote' tablets zijn 10 tot 13 inch. Deze zijn handig als je veel werkt aan tekstdocumenten of presentaties maakt, of veel foto's en/of video's op je tablet bewerkt. Ze zijn verkrijgbaar met een toetsenbord om makkelijker te werken.

Dit zijn vaak meteen de duurdere tablets. Ze hebben een mooi groot scherm en hebben een groot werkgeheugen. Grote tablets zijn in samenwerking met een toetsenbord in principe net laptopvervangers!

Beeldscherm

Een van de belangrijkste zaken wanneer je een nieuwe tablet uitkiest, is het beeldscherm. Een aantal dingen waar je om moet letten als je kijkt naar het beeldscherm zijn, naast het formaat, de resolutie en het schermtype.

Schermtype

Tablets hebben verschillende type schermen. Het schermtype bepaalt hoe kleurrijk en helder de beelden zijn. Lcd-schermen zijn bijvoorbeeld heel energiezuinig, maar hebben een minder goede kleurverzadiging.

TFT is een verbeterde versie van lcd en bestaat uit kleine subpixels die de kleurweergave en contrast er beter uit laten zien. Het nadeel van TFT is dat de kans op een defect in zo'n subpixel groter is dan bij lcd.

Wat is TFT?

TFT staat voor 'thin film transistor'. Door een laag hiervan toe te voegen aan een lcd-scherm, wordt het beeld nog scherper en gedetailleerder.

Daarnaast heb je nog IPS, ofwel in-plane switching. IPS creëert een wijdere kijkhoek, minder reflecties en heeft een betere kleurproductie dan een lcd-scherm. Deze schermen vind je vooral in de meer high-end modellen zijn zijn daarom ook duurder dan TFT.

Oled-schermen zijn nog energiezuiniger dan lcd. Bij oled zetten pixels zichzelf individueel volledig uit en aan; hierdoor is zwart ook echt zwart. Oled vraagt in ruil voor de betere beeldkwaliteit die dit oplevert, wel een hoger prijskaartje dan lcd of TFT.

Bij micro-led bestaat het scherm daarentegen uit meerdere microscopisch kleine ledjes die per pixel een eigen achtergrondverlichting hebben. Dit is te vergelijken met oled, maar verschilt doordat micro-led geen organisch materiaal gebruikt.

Foto met tablet van boekenplank maken

Resolutie

Naast het type scherm heb je ook de resolutie. Dit bepaalt de scherpte van het beeld. Hoe meer pixels hoe scherper het beeld wordt. Daarnaast bestaat ook nog zoiets als ppi (pixels per inch). De basisregel die hierbij geldt: "hoe meer ppi, hoe scherper en gedetailleerder het beeld is".

Je ziet vaak de termen als Full HD, qHD, UHD (4K) en retina voorbij komen. Deze termen worden gebruikt om de resolutie aan te duiden.

NaamAantal pixels
Full HD1920 × 1080
2K (qHD)2560 × 1140
UHD (4K)3840 × 2160
8K7680 × 4320

Retina-displays vind je in iPads. 🍏 Er is geen strikte definitie, maar in de iPads ligt het aantal pixels van een retina-scherm op minimaal 264 ppi.

Specificaties van tablets vergelijken

SchermgrootteWerkgeheugen (RAM)ProcessorkernenType schermResolutieOpslagcapaciteit
1Apple iPad 9e generatie (2021) grijs 210.2 inch3GBHexa core (6)Retina2160 x 1620 pixels64 GB
2Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs lte8.7 inch3GBOcta core (8)TFT1340 x 800 pixels32 GB
3Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs10.5 inch4GBOcta core (8)TFT1920 x 1200 pixels64 GB
4Lenovo Tab M10 Plus (3rd10.5 inch4GBOcta core (8)IPS1920 x 1200 pixels64 GB
5Samsung Tab active 3 zwart8 inch4GBOcta core (8)LCD1920 x 1200 pixels64 GB

Apple iPad 9e generatie (2021) grijs 2

Schermgrootte: 10.2 inch

Werkgeheugen (RAM): 3GB

Processorkernen: Hexa core (6)

Type scherm: Retina

Resolutie: 2160 x 1620 pixels

Opslagcapaciteit: 64 GB

Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs lte

Schermgrootte: 8.7 inch

Werkgeheugen (RAM): 3GB

Processorkernen: Octa core (8)

Type scherm: TFT

Resolutie: 1340 x 800 pixels

Opslagcapaciteit: 32 GB

Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs

Schermgrootte: 10.5 inch

Werkgeheugen (RAM): 4GB

Processorkernen: Octa core (8)

Type scherm: TFT

Resolutie: 1920 x 1200 pixels

Opslagcapaciteit: 64 GB

Lenovo Tab M10 Plus (3rd

Schermgrootte: 10.5 inch

Werkgeheugen (RAM): 4GB

Processorkernen: Octa core (8)

Type scherm: IPS

Resolutie: 1920 x 1200 pixels

Opslagcapaciteit: 64 GB

Samsung Tab active 3 zwart

Schermgrootte: 8 inch

Werkgeheugen (RAM): 4GB

Processorkernen: Octa core (8)

Type scherm: LCD

Resolutie: 1920 x 1200 pixels

Opslagcapaciteit: 64 GB

Processor

De processor, CPU, regelt alles en zorgt voor de snelheid van je tablet. Dit is de plek waar alles wordt uitgerekend en uitgevoerd. Deze acties gebeuren binnen een of meerdere cores, ofwel kernen. Kernen dienen als een soort subprocessoren. In het kort: hoe meer cores, hoe meer programma's / handelingen de tablet tegelijkertijd kan uitvoeren zonder traag te worden.

Hoe krachtig de processor is, lees je onder andere af aan de hoeveelheid cores en aan de kloksnelheid, die je weer in het aantal GHz afleest. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller de processor.

Toch hoeft een tablet met 8 cores niet sneller te zijn dan eentje met 6 cores, want de leeftijd van de technologie speelt ook een rol. Door een nieuwere processor te kiezen met bijvoorbeeld 6 cores, krijg je een snellere en efficiëntere tablet dan tablet met een processor met 8 cores uit 2012.

Processors worden bovendien steeds geavanceerder. Zo zitten de wifi- en bluetooth-ontvanger in de processor ingebouwd!

Werkgeheugen

Werkgeheugen, ook wel aangegeven als 'RAM', is het tijdelijke geheugen dat een tablet gebruikt om data bij de hand te houden. Met een groter werkgeheugen is het makkelijker om meerdere dingen tegelijk uit te voeren – bijvoorbeeld het schakelen tussen verschillende openstaande apps.

Ook het werkgeheugen is belangrijk voor de snelheid van je tablet. Hoe meer werkgeheugen, hoe beter. Tablets hebben vaak tussen de 2 en 6 GB aan werkgeheugen.

Gebruik je een tablet alleen om te internetten en facebooken, dan is 2 GB genoeg, maar verwacht er niet al te veel van. Wil je de tablet voor lichte videobewerking of gaming gebruiken? Dan is een tablet met 6 GB of meer werkgeheugen aan te raden.

Video bewerken op een tablet

Opslagruimte

Bij de keuze voor een tablet kijk je ook naar de opslagcapaciteit. Dit bepaalt hoeveel apps, films, foto's en andere bestanden je op de tablet kunt bewaren.

Voordat je een keuze maakt voor een tablet met een bepaalde opslagruimte, moet je je goed bedenken dat een goed besturingssysteem ook ruimte in beslag neemt. Kies je bijvoorbeeld voor een tablet van 32 GB, dan is de opslagcapaciteit net geen 32 GB, maar meer richting de 28 GB. Het verschilt echter per besturingssysteem hoeveel ruimte het inneemt op je tablet.

Veel tablets beschikken over 32 of 64 GB opslagruimte, maar je hebt ook tablets met 128, 256 en zelfs 512 GB aan opslag.

  • 32 GB is geschikt voor basisgebruik. Hiermee kun je enkele apps, enkele games, foto's en filmpjes opslaan op de tablet.
  • 64 tot 128 GB is geschikt voor het spelen van games en kun je wat apps, foto's en films opslaan.
  • 256 GB of meer is geschikt voor het bewerken van foto's en video's of het spelen van meerdere zware games.

Bij sommige tablets kun je de opslagcapaciteit uitbreiden met een extra SD-kaart, maar lang niet bij allemaal. Bij iPads kan dit bijvoorbeeld niet, dus je moet tijdens je aankoop zorgen dat je een model kiest met genoeg opslag.

Accessoires

Met goede accessoires gaat je tablet langer mee, of word je zelfs een stukje productiever. Een goede hoes en screenprotector voorkomen bijvoorbeeld krassen en andere beschadigingen aan je tablet.

Met een hoes met toetsenbord verander je je tablet in een kleine laptop, maar let wel: niet elke tablet werkt met een hoes met toetsenbord. Bevestig dit dus vooraf!

Wil je precisiewerk doen tijdens het tekenen op je tablet? Gebruik dan een stylus. Ook hier geldt: goed opletten of de stylus werkt met de gekozen laptop. Een stylus moet je bovendien vaak apart aanschaffen en levert daarmee extra kosten op.

De 5 beste tablets op een rij

1. Apple iPad 9e generatie (2021) grijs 2

1. Apple iPad 9e generatie (2021) grijs 2
Model: Apple iPad 9e generatie (2021)
Simkaartslot: Nee
Extern geheugenslot: N
Kleur: Grijs
Gewicht: 887 g
Schermgrootte: 10.2 inch
Opslagcapaciteit: 64 GB
Geluidsweergave: Stereo
Werkgeheugen (RAM): 3GB

2. Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs lte

2. Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs lte
Model: Galaxy Tab A7 Lite
Simkaartslot: Nee
Extern geheugenslot: Y
Kleur: Grijs LTE
Gewicht: 594 g
Schermgrootte: 8.7 inch
Opslagcapaciteit: 32 GB
Geluidsweergave: Stereo
Werkgeheugen (RAM): 3GB

3. Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs

3. Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs
Model: Samsung Galaxy Tab A8
Simkaartslot: Nee
Extern geheugenslot: Y
Kleur: Grijs
Gewicht: 807 g
Schermgrootte: 10.5 inch
Opslagcapaciteit: 64 GB
Geluidsweergave: Surround
Werkgeheugen (RAM): 4GB

4. Lenovo Tab M10 Plus (3rd

4. Lenovo Tab M10 Plus (3rd
Kleur: Grijs
Opslagcapaciteit: 64 GB

5. Samsung Tab active 3 zwart

5. Samsung Tab active 3 zwart
Model: Tab active 3
Simkaartslot: Ja
Extern geheugenslot: Y
Kleur: Zwart
Gewicht: 852 g
Schermgrootte: 8 inch
Opslagcapaciteit: 64 GB
Geluidsweergave: Stereo
Werkgeheugen (RAM): 4GB

Veelgestelde vragen over de tablet

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over tablets. Staat jouw vraag hier niet tussen? Laat het ons dan weten!

Wat zijn de mogelijkheden van een tablet?

Een tablet is heel veelzijdig en gemakkelijk in gebruik. Even snel een recept op zoeken? Dat gaat makkelijker via de tablet dan de laptop of computer en leest fijner dan op de smartphone. Een tablet is ook zeer geschikt om mee te nemen op reis – geschikter dan bijvoorbeeld de laptop, omdat de tablet kleiner en lichter is.

Wat is de levensduur van een tablet?

Een tablet gaat gemiddeld tussen de 3 en 7 jaar mee. Hoelang hij precies mee gaat, hangt af van gebruiksintensiteit, de kwaliteit van de gebruikte materialen, de leeftijd van de gebruikte technologie, de accu, updates en hoe voorzichtig je ermee bent.

Wat is het verschil tussen een iPad en een tablet?

Een iPad is altijd een tablet, maar een tablet is niet altijd een iPad. De iPad is ontworpen door Apple en draait op iPadOS; de andere tablets zijn over het algemeen gemaakt door verschillende fabrikanten en draaien op Android of Windows. Het verschil zit hem dus in het besturingssysteem.

Ook de Apps op een iPad en een Android- of Windows-tablet verschillen. iPads maken gebruik van de Apple Store en de Android-tablets maken gebruik van de Play Store. Windows heeft ook zijn eigen Microsoft Store.

ipad pal voor computerscherm

Conclusie

Bij het uitzoeken van de beste tablet ligt je startpunt altijd bij het besturingssysteem! Ook is het formaat niet geheel onbelangrijk, alsook hoe sterk de processor is, en hoeveel opslag het apparaat heeft.

Heb je een mooie tablet op het oog? Laat het ons weten! Bedankt voor het lezen en ik hoop dat het allemaal duidelijk was. Nog vragen, opmerkingen of tips? Vul het feedbackformulier in om het ons te laten weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?