De tv is hét pronkstuk in je woonkamer. Niet alleen voor de sier, maar juist voor die geweldige beleving. De beste tvsleept je mee in je film of serie en haalt die game letterlijk je woonkamer in. 🖥️

Pixelachtig beeld of anderszins beeld van slechte kwaliteit is dan ook het allerlaatste waar je op zit te wachten. Maar hoe kies je de beste tv? Deze top vijf helpt je daarbij!

De 5 beste tv's in een oogopslag

  1. LG OLED55C9PLA - De beste oled-tv van nu. Kwaliteit en haarscherp beeld geven je de beste kijkervaring.
  2. Samsung QE55Q64R - De beste smart tv van 2024: kwaliteit en gebruiksgemak staan bij deze tv bovenaan.
  3. Samsung UHD UE65RU7300 4K - Op zoek naar een curved tv? Dan is dit de beste keuze.
  4. LG OLED 65C9PLA - Gamen alsof je je in de game bevindt: dat kan met deze tv.
  5. Philips The One Ambilight 50PUS7304 - De beste koop met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Over de beeldkwaliteit

Zodra je de wereld der tv’s betreedt, vliegen de afkortingen je om de oren. Van de beste oled-tv en de beste qled-tv tot Ultra HD en 4K. Wat houdt het eigenlijk allemaal in en wat zijn de verschillen?

Resolutie

De resolutie oftewel scherpte gaat over het aantal pixels in het beeld. Zie pixels als kleine bouwsteentjes van het beeld. Hoe meer bouwsteentjes er zijn, des te scherper het beeld.

Stel, je moet een afbeelding maken van legoblokjes. Met 20 blokjes maak je misschien net een simpel boompje, terwijl je met 1000 blokjes veel meer details toe kunt voegen. Zo werkt het ook met pixels in je beeldscherm!

Er zijn momenteel 4 typen resolutie die je tegenkomt in tv’s. Van laagste naar hoogste resolutie zijn die als volgt:

  • HD Ready: 1280 x 720 pixels
  • Full HD: 1920 x 1080 pixels
  • 4K UHD: 3840 x 2160 pixels
  • 8K UHD: 7680 × 4320 pixels

Schermtype

De belangrijkste eigenschap van het schermtype is de manier waarop het scherm wordt verlicht. Zonder verlichting is er namelijk helemaal niks van de bovengenoemde pixels te zien! Hoe beter de schermverlichting, des te beter de beeldkwaliteit.

Om te beginnen is lcd-led simpelweg een lcd-scherm met led-verlichting. Qled gebruikt ook led-verlichting, maar met de toevoeging van een extra laag met quantum dots. Die zetten het licht ook nog eens om in kleuren met meer bereik en nuances.

Oled heeft geen extra laag, want de belichting is ingebouwd in de pixels. Dit is dus een geheel andere constructie dan lcd-led en qled. Het resultaat: rijke, natuurlijke kleuren en diepe zwarte vlakken.

Dit laatste is mogelijk omdat de pixels individueel verlicht worden. Zwarte vlakken worden dus simpelweg niet verlicht en zijn dan ook écht zwart.

Wil je meer weten over de verschillen tussen Qled en Oled? Lees dan hier verder.

Huiskamer met tv op tv-meubel

Beeldverversing

De beeldverversing – ook wel frame rate genoemd – druk je uit in Hertz. Hertz vertelt ons namelijk hoeveel frames een tv per seconde uitbeeldt. Hoe hoger het aantal Hertz, des te beter de beeldverversing.

Hoe dat werkt? Video bestaat uit een reeks afbeeldingen, die dus frames heten. Zie het als een folioscoop: hoe meer foto’s (frames) je achter elkaar plaatst, hoe vloeiender het uiteindelijke, bewegende beeld. Een hogere Hertz waarde bevat meer frames en geeft dus het beste beeld!

Tv’s hebben over het algemeen 50 of 100 Hertz. Je weet nu dat videomateriaal op een scherm met een frame rate van 100 Hertz een stuk vloeiender uitziet.

Kleurvolume

Om het weer met een simpel voorbeeld concreet te maken: met 10 verschillende kleurpotloden kan je wel een plaatje inkleuren, maar met 100 verschillende tinten wordt de boel toch een stuk levender. 🌈 Zo zit het ook met kleurvolume!

In de wereld van tv kom je dan ook de termen SDR (Standard Dynamic Range) en HDR (High Dynamic Range) tegen. 

SDR geeft prima beeld, maar HDR heeft meer metaforische kleurpotloden. Met andere woorden: een hoger kleurbereik, meer kleurvolume en dus mooier beeld. 

De 5 beste Televisies op een rij

De beeldverversing van 100 Hertz maakt dit haarscherpe plaatje compleet. Alles wat je nodig hebt voor het beste beeld is in deze tv gestopt.

Alle eigenschappen worden razendsnel aangestuurd en verwerkt door de krachtige α9 quad core processor. Een trage reactie van je tv zit er bij dit model dus niet bij.

Ook het geluid is niet achter gebleven: de geluidskwaliteit is door gebruikers als “goed” beoordeeld. Voor een extra sterke geluidsbeleving kun je een goede soundbar toevoegen, maar ook zonder kom je niks tekort.

Deze goede 55 inch tv is geen kleintje, maar ook niet al te overdreven. Dit is dan ook een fijn formaat voor in de woonkamer met een geadviseerde kijkafstand van 2,5 tot 3 meter. 

Bij deze tv zit natuurlijk een gewone afstandsbediening, maar het is een smart tv. Zodoende is hij tevens te bedienen via de Android of Apple app. Dankzij de ingebouwde WiFi en Bluetooth heb je zelfs keuze in de manier van verbinden.

Als het verbruik van 154 kWh per jaar je weinig zegt: deze LG oled-televisie heeft energielabel A wat niet het állerbeste is, maar zich wel onder de toppers qua energie-efficiëntie begeeft. Je krijgt er 2 jaar garantie op mee.

Voordelen:

  • Oled-scherm met 4K-resolutie biedt beeld van topkwaliteit
  • Heeft de krachtige α9-processor van LG

Nadelen:

  • Een ingebouwde soundbar had bij dit prijspunt éxtra mooi gestaan

Je favoriete films en series kijk je op haarscherp beeld met in het oog springende kleuren en contrast dankzij het qled scherm en de 4K UHD premium scherpte.

Dat allemaal met een verversingssnelheid van 100 Hertz. Als dat geen combinatie van eigenschappen waar je u tegen zegt is…

Verder beslaat ook dit pareltje van een scherm 55 inch! In de meest ideale situatie plaats je de televisie 2,5 tot 3 meter van de kijkplaats.

De geluidskwaliteit is door gebruikers aangeduid als “standaard”. Het kan slechter, maar als je het geluid net zo geweldig als het beeld wilt, kom je ook hier al snel bij een soundbar uit.

Deze televisie heeft echter wel een leuk extra detail: kijk je geen tv, dan zorgt Ambient mode voor mooie foto’s, weetjes en kunst op je scherm als een soort screensaver.

Nu vraag je je ook af: heeft deze tv ook nadelen? Ik heb er eentje gevonden: er is geen koptelefoon aansluiting. Gelukkig is dat eventueel op te lossen met een draadloze koptelefoon, aangezien alles dat draadloos is wel met deze slimme televisie kan verbinden.

Zo ook je smartphone! Daarvoor download je Apple Airplay of Samsung Smart View.

Ondanks alle technische snufjes is deze tv nog redelijk zuinig te noemen, want het energieverbruik van 154 kWh laat zich vertalen als energielabel A. Op dit model krijg je bovendien de gebruikelijke 2 jaar garantie mee. Dat is niet bepaald denderend, maar het voldoet in ieder geval aan de minimale eisen.

Voordelen:

  • Premium One Remote Control laat je alle aangesloten apparaten met dezelfde afstandsbediening bedienen
  • Qled-scherm biedt geweldige prijs-kwaiteitverhouding

Nadelen:

  • Geen aansluiting voor koptelefoon aanwezig

Tel daar het HDR-kleurcontrast en beeldverversing van 100 Hertz bij op, en je hebt een tv met beeldkwaliteit waar iedereen blij van wordt.

Ook de bediening word je blij van, want die is je heel makkelijk gemaakt met One Remote Experience. Zo bedien je al je aangesloten apparaten met één afstandsbediening!

De Smart Hub herkent jouw apparaten waardoor de installatie een stuk makkelijker wordt. Daarnaast biedt Smart Hub je toegang tot allerlei apps specifiek voor de tv zodat je vanaf hier tot eigenlijk bijna alles snel toegang hebt. Dat gebeurt natuurlijk met ingebouwde WiFi.

De nadelen van deze Samsung tv zijn moeilijk te vinden, hoewel een curved scherm ook maar net je smaak moet zijn. Met een ruime 65 inch zal in ieder geval geen enkel detail je voorbij gaan.

Daartegenover staat natuurlijk wel dat je de ruimte moet hebben voor een tv van dat formaat. Niet alleen voor het apparaat zelf, maar ook om de ideale kijkafstand te bereiken.

Zoals we veel zien heeft ook dit model een energielabel A en verbruikt de tv 169 kWh per jaar. Dat ligt wederom rond het gemiddelde jaarverbruik, net als de dat de garantieperiode van 2 jaar de gemiddelde garantieperiode goed reflecteert.

Voordelen:

  • Ook de One Remote Experience laat je met één afstandsbedieningen alle aangesloten apparaten beheren
  • Smart Hub herkent aangesloten apparaten

Nadelen:

  • Ambilight had leuk gestaan bij een lcd-paneel

Sterker nog, het zal een flinke uitdaging worden om beter te vinden. Dankzij het oled-scherm bereik je namelijk een fantastisch kleurcontrast met realistische tinten.

Dan is er ook nog de resolutie: 4K UHD Premium. Dat is niet alleen zo goed als het klinkt, maar ook nog eens een hogere resolutie dan waar de meeste games (tot nu toe) voor zijn gemaakt. Ook ben je met 100 Hertz beeldverversing verzekerd van lekker soepel beeld. Geen lag dus – of in ieder geval niet door de tv. 😉

De geluidskwaliteit is niet slecht, maar niet van hetzelfde niveau als het beeld. Gebruikers beoordelen de kwaliteit als goed, maar met een setje externe speakers zou het vele malen beter zijn.

65 inch is verder flink aan het formaat, maar als het toch net wat te veel voor je is, zijn er ook andere formaten beschikbaar. Ga je tóch hiervoor? Dan verbruikt je televisie 190 kWh per jaar, wat nog onder energielabel A valt. Tenslotte krijg je ook op deze tv 2 jaar fabrieksgarantie.

Voordelen:

  • Oled-scherm is vooralsnog het beste van het beste; totale immersie in je games volgt
  • 4K UHD Premium-beeldkwaliteit is haarscherp

Nadelen:

Er hangt een hoog prijskaartje aan


Op het kleurbereik is niet bespaard, want deze tv is uitgerust met het brede HDR-kleurbereik. Tel daar de 4K UHD-resolutie bij op en je hebt een prima beeldkwaliteit!

De verversingssnelheid van dit scherm is echter slechts 50 Hertz. Dat is niet het allersnelste, maar goed genoeg voor soepel beeld dat bij een positieve beeldbeleving past – zolang je je niet blindstaart op de mogelijke frame rates.

Ook wat het gebruiksgemak betreft zit je goed met dit model: het besturingssysteem van deze tv brengt je apps en zenders samen in een makkelijk overzicht. Je kunt ook Alexa of Google Assistant koppelen voor spraakbesturing!

Om de beleving compleet te maken heeft deze Philips televisie ook Ambilight. Dit verlicht de wand achter de tv met bijpassende kleuren. Een tof detail om erbij te hebben.

Verder zijn er eigenlijk weinig nadelen te benoemen. De kwaliteit en het gebruiksgemak zijn goed, en wat wil je nog meer van een tv? 50 inch moet wel groot genoeg voor je zijn, want andere formaten zijn er niet van dit model.

Je krijgt de gebruikelijke 2 jaar garantie mee en ook hier is het energielabel A redelijk netjes te noemen. Wederom is dit niks ongebruikelijks, maar het is in ieder geval niet teleurstellend.

Er zijn tevens twee energiestanden op deze robot: Eco en Turbo. De Eco-modus geeft ongeveer 120 minuten looptijd en is geschikt voor licht vuil, vooral op harde vloeren. Als je huisdieren en veel tapijten hebt, is de Turbo-modus (ongeveer 90 minuten looptijd) de beste manier om vuil op te pikken.

Voordelen:

  • 4K UHD-scherpte is een genot voor het hoog
  • Zeer net geprijsd

Nadelen:

  • 50 Hertz beeldverversing biedt niet het meest vloeiende beeld

Koopgids: Hoe kies ik de beste tv?

De mogelijke specificaties van tv’s lijken haast eindeloos. Wat past nou het beste bij jouw wensen? Eerder in deze koopgids heb je gelezen wat al die afkortingen betekenen. Nu helpen we je om de keuze te maken die bij jou past!

Schermtype

Wordt het oled, qled of led-lcd? Deze schermtypes zijn met een gemeenschappelijk doel ontworpen, namelijk een betere beeldbeleving met geweldige kleuren. 

Toch zijn de resultaten voor en achter het scherm verschillend. Zowel de technologie als de beeldbeleving zijn voor elk schermtype anders. Die vergelijk je makkelijk door de voor- en nadelen op te sommen. Kies vervolgens wat bij jou past.

Led-lcd

Voordelen:

  • Levert betaalbare schermen op
  • In alle formaten verkrijgbaar
  • Helder en kleurrijk beeld

Qled

Voordelen:

  • Megaheldere tinten wit
  • Geweldige helderheid
  • Alle formaten tussen 49 en 88 inch beschikbaar

Oled

Voordelen:

  • Lichter en dunner scherm
  • Individueel, zelf verlichtende pixels
  • Zwart oogt dieper
  • Geen trillend of vervaagd beeld


Nadelen:

  • Verouderende technologie
  • Geeft een smalle kijkhoek
  • Matig contrast in het beeld



Nadelen:

  • Levert geen slank flatscreen op
  • Soms té helder
  • Zwart is niet erg diep




Nadelen:

  • Alleen beschikbaar in 3 formaten (55, 65 en 77 inch)
  • Helderheid is gedempt
  • Oled-schermen zijn duur

Scherpte

Hoe hoger de resolutie is, des te scherper het beeld. Dit wordt aangegeven in het aantal pixels. Om je geheugen op te frissen: oplopend van laag naar hoog heb je de resoluties HD Ready, Full HD, 4K UHD en 8K UHD.

Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe hoger de prijs. Kies dus de scherpte die bij jouw wensen én budget aansluit. Daarnaast is het ook zo dat je op een groter scherm sneller de resolutie zult opmerken. Een video van 720p (HD ready) zal dus niet bepaald denderend uitzien op een scherm van 65 inch met een 4K-resolutie.

Tv op tv-meubel in huiskamer

Formaat en kijkafstand

Je zou misschien denken, “hoe groter, hoe beter”, maar het formaat van de tv is ook gerelateerd aan de ideale kijkafstand. Een grote tv staat idealiter wat verder weg en een kleiner scherm dichterbij. Een 43 inch tv is een goede maat voor wanneer je op zoek bent naar een niet te grote, maar ook niet te kleine tv.

Bekijk dus van tevoren hoe ver de tv eigenlijk van je bankstel of zetel af staat en kies een formaat dat bij die kijkafstand past.

Smart extra's

Alles wordt tegenwoordig smart. Het is dan ook wel zo makkelijk om mobiele apps te hebben die moeiteloos synchroniseren met de tv, zodat je onder andere eenvoudig bij andere content komt.

Zo zijn sommige smart tv’s uitgerust met One Remote Control waarmee je met één afstandsbediening al je aangesloten apparaten bedient.

Het smart platform verschilt echter ook nog eens per tv en bieden soms de optie om apps van andere apparaten te synchroniseren.

Maak je daarnaast gebruik van spraakbesturing? Check dan in de specificaties van je potentiële nieuwe tv of je Alexa en Google Assistent kunt koppelen!

De meeste smart tv’s hebben tegenwoordig wel een fijn overzicht om te wisselen tussen zenders, aangesloten apparaten, apps en het internet, maar ook dat is zeker het controleren waard. De efficiëntie hiervan neemt veelal toe met de prijs. Ook daar betaal je zodoende voor.

Wil je niet te veel apparaten onder je tv, kies dan voor een decoder die ook meteen als satellietontvanger werkt. Hiermee ontvang je niet alleen veel digitale kanalen, maar neem je ook je favoriete programma's op.

Flatscreen of curved

Ga je voor een klassieke, strakke flatscreen of spreekt een curved model je meer aan? 

Het is grotendeels een kwestie van smaak, maar er is wel een praktisch verschil om rekening mee te houden: curved televisies hebben meer last van verbogen en dubbele reflecties in het scherm.

Zou dat een punt van frustratie voor je zijn? Denk er dan vooral nog even over na. 💭

Kind wat naar tv kijkt

Processor

De processor is een belangrijke eigenschap bij pc’s, maar komt ook bij televisies om de hoek kijken. Alle software, systemen en aangesloten apparaten op tv’s worden steeds geavanceerder en vereisen dus een hogere verwerkingssnelheid.

Als je een quadcore of hoger (hexacore of octacore) hebt, zit je eigenlijk helemaal goed. Dualcore is iets minder krachtig, maar kan voor eenvoudig gebruik meer dan voldoende zijn.

Tenslotte geldt ook voor de processor: hoe krachtiger, hoe hoger de prijs.

Energieverbruik

Het energieverbruik van een tv is voor een groot deel afhankelijk van het formaat; een klein scherm verbruikt natuurlijk minder energie dan een monster van een scherm.

Toch spelen het merk en andere specificaties ook een rol. Wil je een super zuinige tv? 🍃 De meeste 55 – 65 inch modellen hebben energielabel A met een gemiddeld verbruik van 110 – 190 kWh per jaar.

Zoek je een zuinigere optie, dan vallen er helaas redelijk wat televisies af. 

Veelgestelde vragen over tv's

Wat zijn de beste tv-merken?

Televisies die het best zijn beoordeeld door zowel de consumentenbond als gebruikers zijn van de merken Samsung, LG en Philips. Dat betekent niet dat andere tv-merken per sé slecht zijn, maar deze merken zijn het meest populair op het moment en worden zeer goed beoordeeld.

Moet ik nu een tv kopen of zal ik nog even wachten?

Televisies zullen net als alle andere elektronische producten zich altijd blijven ontwikkelen. Over een tijdje kun je dus verwachten dat de gemiddelde specificaties weer verbeterd zijn ten opzichte van nu. Naarmate een bepaald kenmerk veroudert, wordt de tv tevens goedkoper.

Je koopt ook op dit moment prachtige smart tv’s voor een redelijke prijs, maar nieuwere ontwikkelingen zoals extra breedbeeld en curved schermen zullen naar verwachting met de tijd nog wat in prijs dalen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een curved tv ?

De unieke vorm van een curved tv claimt ervoor te zorgen dat je meer opgaat in de beeldbeleving. Of een televisie wel of niet curved is, draagt niet bij aan de schermkwaliteit, maar doet er ook niets aan af. Dit heeft dus eigenlijk geen invloed.

Een nadeel van het curved scherm is dat de kijkhoek minder flexibel is: je moet er zo recht mogelijk voor zitten, anders lijkt het beeld ook gebogen. Tenslotte kun je bij een curved tv ook last hebben van verbogen en dubbele reflecties. Ga bij jezelf na of dit eventueel een irritatiepunt is.

Conclusie

In deze top vijf is er niet één winnaar, maar één voor elke categorie! Zoek je de allerbeste oled-televisie? Dan is de LG OLED55C9PLA helemaal jouw ding! ✨

De beste smart tv met ultiem gebruiksgemak is toch echt de Samsung QE55Q65R. Wil je de prijs bescheidener houden maar tegelijkertijd prachtig beeld? De Philips The One Ambilight 50PUS7304 heeft de beste prijs- en kwaliteitsverhouding.

Hoe kies jij de beste tv wanneer je huidige model aan vervanging toe is? Laat het ons hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?