Dé Top 5 Beste Vacumeermachines

Foodsaver Vacuümmachine met vlees
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Je ziet ze steeds meer in de Nederlandse keuken: vacumeermachines. Je voedselwaren blijven hiermee tot wel tien keer zo lang vers, de smaken worden geconserveerd en je bespaart bovendien ruimte in je koelkast of vriezer. Om je te helpen bij het kiezen, heb ik de beste vacumeermachines voor je op een rij gezet!

Top 5 Beste Vacumeermachines

Solis Chamber Vac Pro 5702

Solis Chamber Vac Pro vooraanzicht
Beste vacumeermachine
5/5

Gewicht: 14,6 kg
Aantal standen: 1
Geschikt voor: Vacuümzakken, voorraadbussen 

Geïntegreerde rolhouder: Nee
Snijder inbegrepen: Nee
Garantie: 2 jaar

Foodsaver FSV2860 Top Line

Foodsaver fsv2860 vooraanzicht met vis in zak
Beste Koop
4.5/5

Gewicht: 3,6 kg
Aantal standen: 3
Geschikt voor: Vacuümzakken, folierollen, bewaarbussen, flessen 

Geïntegreerde rolhouder: Ja
Snijder inbegrepen: Ja
Garantie: 2 jaar

Foodsaver FSV005 Profi Line Silver

Foodsaver Fsv 005 vooraanzicht
Beste multifunctionele vacumeermachine
4/5

Gewicht: 3 kg
Aantal standen: 6
Geschikt voor: Vacuümzakken, folierollen, bewaarbussen, flessen, foodsaver voorraadbussen

Geïntegreerde rolhouder: Ja
Snijder inbegrepen: Ja
Garantie: 2 jaar

Solis Easyvac Pro Black 569

Solis Easyvac Pro Black vooraanzicht met boontjes
Beste compacte vacumeermachine
3.5/5

Gewicht: 1,45 kg
Aantal standen: 3
Geschikt voor: Vacuümzakken, folierollen, bewaarbussen 

Geïntegreerde rolhouder: Nee
Snijder inbegrepen: Nee
Garantie: 2 jaar

Princess Vacuum machine

Princess Vacumeermachine met boontjes
Beste vacuummachine voor een klein budget
3/5

Gewicht: 1,45 kg
Aantal standen: 2
Geschikt voor: Vacuümzakken 

Geïntegreerde rolhouder: Nee
Snijder inbegrepen: Nee
Garantie: 2 jaar

De voordelen van vacuum verpakken

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een vacumeermachine. Lees hieronder de belangrijkste.

Voedsel blijft langer vers

Dat je eten langer vers blijft, is natuurlijk één van de belangrijkste voordelen. Hierdoor verspil je minder en bespaar je zodoende niet alleen geld, maar heb je ook minder afval. 

Ingevroren vers vlees blijft normaal gesproken maar een maand of vier goed. Vacumeer je het, dan kun je het gemakkelijk twee jaar in de vriezer laten liggen voordat het zijn smaak verliest. 😱

Hetzelfde geldt voor brood: bewaar je het in een vacuüm verpakking, dan blijft het zeven tot acht dagen goed, terwijl het in een gewone zak al na een dag of drie gaat schimmelen.

Micro-organismen krijgen geen kans

Bacteriën hebben zuurstof nodig om te overleven en dat is nu net wat er niet is in een vacuüm verpakking. Micro-organismen krijgen geen kans om zich te vermenigvuldigen waardoor je voedsel niet zo snel bederft. Hierdoor blijft je eten langer vers en behoud het zijn smaak.

Vacuum Verpakt Vlees op bord

Je bespaart ruimte

Vlees uit de winkel is vaak verpakt in veel te grote verpakkingen waardoor het veel ruimte in beslag neemt. Door het te vacumeren neemt het veel minder ruimte in beslag. Daarnaast  kun je eenvoudig je voedselwaren sorteren omdat je beter ziet wat er in de verpakking zit. 

Smaken zijn voller

Doordat de geur- en smaakstoffen nergens heen kunnen, blijven deze beter bewaard. Smaken zijn hierdoor voller en intensiever.

Vriesbrand kan ook de structuur en de smaak van vlees veranderen. Dit ontstaat door blootstelling aan lucht waardoor vlees uitdroogt. Hierdoor krijg je grijze of zelfs zwarte plekken op je vlees. Hoewel dit verder onschadelijk is, ziet het er niet erg aantrekkelijk uit.

Door voedsel te vacumeren kan er geen lucht bij, waardoor vriesbrand geen kans krijgt.

De 5 Beste Vacumeermachines

#1 Solis Chamber Vac Pro 5702 – Beste vacumeermachine

Gewicht: 14,6 kg
Aantal standen: 1

Geïntegreerde rolhouder: Nee
Snijder inbegrepen: Nee

Garantie: 2 jaar
Geschikt voor: Vacuümzakken, voorraadbussen

Meegeleverde accessoires

Met deze vacumeermachine krijg je 30 zakken van 28 x 33 cm meegeleverd. 

Gebruiksgemak

Dit is een zogenaamde ‘chamber vacumeermachine‘. Deze werkt op een andere manier dan de standaard vacumeer machines waar je folie of zakken “invoert”. 

In deze machine leg je simpelweg je zak met voedingswaren in de bak, je vergrendelt het deksel en vervolgens gaat de machine aan het werk. 

Omdat de bak schuin afloopt, hoef je niet bang te zijn dat eventueel vocht uit de zak loopt.

Solid Chamber Vac Pro met open deksel
5/5

Bovendien stel je zelf de druk in. Voor hardere ingrediënten gebruik je meer druk dan voor de meer delicate ingrediënten zoals bijvoorbeeld vis. Een ander voordeel van een chamber vacumeermachine is dat je er hele potten in kunt leggen. 

Denk bijvoorbeeld aan een voorraadbus met koekjes die normaal gesproken snel zacht worden. Door de lucht te verwijderen blijven je koekjes veel langer vers.

Gekruide Biefstuk op Houten Snijplank

Ik ga proberen mijn gemarineerde kip te vacumeren. Ik stop mijn kip in de zak, leg het in de bak en zorg dat de bovenkant van de zak op de speciale opening ligt. Ik sluit het deksel, druk op de knop en wacht af.

Binnen een paar seconden klikt het deksel open en is mijn kip vacuüm verpakt. Deze kan zo de koelkast in om morgen voor het avondeten te worden bereid. Missie geslaagd!

Omdat je de zak er zo in legt, hoef je niet te knippen. Met één handeling ben je klaar. Qua gebruiksgemak zit het dan ook wel snor met dit apparaat. Let wel op het formaat: met zijn dimensies van 37 cm x 27 cm x 40 cm en gewicht van bijna 17 kg is het geen makkelijk verplaatsbaar apparaat. 

Conclusie

Deze vacumeermachine is het paradepaardje onder de vacumeermachines: hij biedt uiterst gebruiksgemak gecombineerd met goede resultaten. Als jouw budget ver reikt en je op zoek bent naar de beste vacumeermachine, dan is dit de ideale keuze voor jou.

Voordelen

Nadelen

#2 Foodsaver FSV2860 Top Line – Beste koop

Gewicht: 3,6 kg
Aantal standen: 3

Geïntegreerde rolhouder: Ja
Snijder inbegrepen: Ja

Garantie: 2 jaar
Geschikt voor: Vacuümzakken, bewaarbussen, flessen, folierollen

Foodsaver V2860
4.5/5

Meegeleverde accessoires

In de doos vind je behalve de vacumeermachine, ook:

 • Vershoudzakken van 0,94 L (5 stuks)
 • Vershoudzakken van 3,78 L (5 stuks)
 • Folierol van 28 x 300 cm
 • Voorraadbus
 • Vacumeerslang

Gebruiksgemak

Het eerste wat me opvalt bij deze vacumeermachine is hoe robuust deze aanvoelt

Het is geen kleine machine, maar door een scharnier aan de zijkant van het apparaat, klik je hem omhoog waardoor je hem verticaal opbergt. Hierdoor bespaar je veel ruimte.

Hij heeft verschillende handige functies. Je kiest bijvoorbeeld of je droog of vochtig voedsel wilt vacumeren, maar je selecteert ook de snelheid van het vacumeren. Is je voedsel erg delicaat, zoals bijvoorbeeld vis, dan kies je de optie voor delicaat voedsel waarna het vacumeren wat langzamer gaat. 

Aan de binnenkant van het apparaat vind je de rol met zakken. Deze zijn overigens niet goedkoop, maar voor de prijs krijg je wel goede kwaliteit. Deze vacumeermachine heeft ook een ingebouwde snijder waarmee je de zakken af snijdt. Dit scheelt je een hoop gepriegel met een schaar.

Van alle meegeleverde accessoires, vond ik vooral de voorraadbus erg handig. Er wordt er helaas maar één meegeleverd, maar deze zijn apart verkrijgbaar mocht je je set uit willen breiden.

Ik vond deze vacumeermachine erg eenvoudig in gebruik. De knopjes op het apparaat wijzen zichzelf uit en zelfs zonder de instructies te lezen snapte ik wat ik moest doen.

Ik besloot gemarineerde varkenshaasjes te verpakken. Varkenshaasjes zijn vrij stevig dus ik koos voor de snelle optie, maar omdat er marinade overheen zat, selecteerde ik daarna de vochtige optie. Vervolgens koos ik voor vacumeren en sealen en liet het apparaat zijn werk doen. 

Binnen nog geen minuut waren mijn varkenshaasjes ingepakt en konden zo de koelkast in. Supersimpel! 

Conclusie

Ik ben erg tevreden over deze vacumeermachine. Hij is eenvoudig in gebruik, biedt verschillende mogelijkheden en geeft je écht waar voor je geld.

Als je op zoek bent naar een vacumeermachine die veelzijdig is en veel gebruiksgemak biedt, dan is de Foodsaver FSV 2860 ideaal voor je.

Voordelen

Nadelen

#3 Foodsaver FSV005 Profi Line Silver – Beste multifunctionele vacumeermachine

Gewicht: 3 kg
Aantal standen: 6

Geïntegreerde rolhouder: Ja
Snijder inbegrepen: Ja

Garantie: 2 jaar
Geschikt voor: Vacuümzakken, bewaarbussen, flessen, folierollen, foodsaver voorraadbussen

Meegeleverde accessoires

In de doos vind je ook:

 • Vershoudzakken van 0,94 L (5 stuks)
 • Vershoudzakken van 3,78 L (5 stuks)
 • Folierol van 28 x 300 cm
 • Vacumeerslang
 • Houder voor vacumeerslang
 • Bewaarbus met aansluiting voor vacumeerslang

Gebruiksgemak

Foodsaver FSV 005 vooraanzicht
4/5

Als ik de vacumeermachine uit de verpakking haal, wordt ik begroet door een strak uitziend apparaat. Hij is mooi vormgegeven en zal dan ook zeker niet misstaan in mijn keuken. 

Er wordt een scala aan accessoires meegeleverd, waaronder een bewaarbus met een aansluiting voor het slangetje wat ook meegeleverd wordt. Hierin bewaar je bijvoorbeeld vers geroosterde noten. Je sluit de bus aan op de machine, vacumeert de pot en je nootjes blijven langer vers.

Foodsaver heeft overigens verschillende bewaardozen die je aan kunt sluiten op de vacumeermachine. Ik vind het altijd handig je de mogelijkheid om uit te breiden. 

Het gebruik is zoals bij alle Foodsaver vacumeermachines, erg eenvoudig. Je kiest uit delicaat of steviger voedsel en vervolgens stel je in of je voedselwaren vochtig of droog zijn. Met één druk op de knop zuigt de vacumeermachine alle lucht uit de verpakking en vervolgens sealt hij de verpakking.

Nootjes in pot

Omdat deze Foodsaver bijna hetzelfde werkt als de Top Line van Food Saver, besluit ik het meegeleverde slangetje en de voorraadbus uit te proberen. Ik ben gek op nootjes, en dan vooral macadamia noten. Deze zijn vrij duur en worden snel taai waardoor zo’n voorraadbus de perfecte oplossing zou moeten bieden.

Ik maak mijn zakje macadamia’s open en nadat ik er een handje vol heb gegeten, stop ik de rest in de voorraadbus en draai de deksel erop. Ik sluit het slangetje aan op de machine en vervolgens op de voorraadbus, ik druk op de knop en het apparaat gaan aan het werk. Wat me meteen opvalt, is het geluid wat de vacumeermachine maakt: hij is luidruchtig!

Ik weersta de verleiding voor ongeveer anderhalve week en dan moet die pot toch echt wel open – en wat denk je?! Ze smaken nog net zo vers als toen ik het zakje de eerste keer opende! 

Conclusie

Ik vond dit een fijne vacumeermachine om te gebruiken. Hij is eenvoudig en bovendien veelzijdig dankzij de vele meegeleverde accessoires. Als jij dus op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke vacumeermachine die bovendien multifunctioneel is, dan is dit de juiste keuze voor jou.

Voordelen

Nadelen

#4 Solis Easyvac Pro Black 569 – Beste compacte vacumeermachine

Gewicht: 1,45 kg
Aantal standen: 3

Geïntegreerde rolhouder: Nee
Snijder inbegrepen: Nee

Garantie: 2 jaar
Geschikt voor: Vacuümzakken, bewaarbussen, folierollen

Solis Easyvac Pro Black met open deksel
3.5/5

Meegeleverde accessoires

Standaard vind je in de doos:

 • Vershoudzakken van 22 x 30 cm 10x
 • Vershoudzakken van 28 x 40 cm 8x
 • Vacuumeerslang

Gebruiksgemak

Zodra ik deze vacuummachine uit de verpakking haal voel ik meteen hoe licht dit apparaat is. Met zijn gewicht van 1,45 kg is hij een van de lichtste vacumeermachines die ik tot nu toe in mijn handen heb gehad. Met zijn afmetingen van 14,2 cm x 36,5 cm x 7 cm (DxBxH) is het tevens een compact apparaat. Je bergt deze vacumeermachine gemakkelijk op.

Doordat hij zo licht aanvoelt en zo klein is, voelt hij echter meteen minder robuust aan. Hij is gemaakt van stevig plastic, maar dit voelt niet erg duurzaam. Of dat ook daadwerkelijk zo is, zal de tijd uit moeten wijzen.

De machine valt in de goedkopere prijsklasse waardoor ik erg nieuwsgierig ben. Solis staat over het algemeen bekend om zijn kwaliteit. Ik besluit om de zalm die ik vanavond heb klaargemaakt en die niet helemaal op is gegaan, vacuüm te verpakken en hopelijk morgen verder op te peuzelen. 

Zalm is delicaat dus ik kies voor de “Gentle” optie en de “Moist” optie. Ik druk vervolgens op de “vacuüm + seal” knop en het apparaat gaat aan het werk. Wederom vind ik dat het apparaat een beetje wankel is, maar dit komt door het lichte gewicht. Hij doet verder wel wat hij moet doen. Het is zo gepiept en al snel ligt mijn zalm keurig vacuüm verpakt in de koelkast. 

De volgende dag eet ik tijdens de lunch mijn restje zalm op en ik moet zeggen dat hij nog lekkerder is dan gisteren. De smaken zijn nog voller en intenser, terwijl ik toch echt alleen citroen en honing heb gebruikt bij het marineren. 

Conclusie

Dit is een gebruiksvriendelijke, simpele vacumeermachine die doet wat hij moet doen. Het enige nadeel vind ik dat hij niet erg robuust aanvoelt. Hier staat wel een voordeel tegenover: door het lage gewicht en het kleine formaat berg je het apparaat gemakkelijk op. 

Als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke en bovendien compacte vacuümmachine, dan is dit de ideale keuze voor jou.

Voordelen

Nadelen

#5 Princess Vacuümmachine – Beste vacumeer machine voor een klein budget

Gewicht: 1,45 kg
Aantal standen: 2

Geïntegreerde rolhouder: Nee
Snijder inbegrepen: Nee

Garantie: 2 jaar
Geschikt voor: Vacuümzakken

Meegeleverde accessoires

Behalve de vacumeermachine vind je ook tien herbruikbare vacuümzakken in de doos. Deze hebben de afmeting van 20 cm x 30 cm en zijn daarmee behoorlijk ruim. Bovendien zijn ze geschikt voor in de vriezer, magnetron of om sous-vide mee te koken. 

Naast de vacuümzakken wordt er ook een handleiding meegeleverd.

Princess Vacumeermachine
3/5

Gebruiksgemak

Het eerste wat me opvalt aan de Princess vacuümmachine is de lage prijs en dat mag ook best benoemd worden. Als je de reviews op de bekende verkoopsites mag geloven, dan is dit een erg populaire vacuümmachine. Ik ben dan ook erg benieuwd!

Deze vacumeermachine heeft geen geïntegreerde rolhouder en ook geen snijder, maar voor deze prijs knip ik graag zelf. Dit apparaat heeft bovendien maar twee standen: het vacuüm trekken en/of het sealen van de zak – geen toeters en bellen.

Ik besluit mijn broccoli vacuüm te verpakken. Ik knip de juiste lengte van de rol, seal de zak en stop mijn broccoli vervolgens in de zak. Ik leg nu opening van de zak op de daarvoor bestemde opening en klik het apparaat dicht: hiervoor is best wat kracht nodig. Daarna druk ik op de knop en het apparaat gaat aan het werk. 

Als hij klaar is gaat het indicatielampje uit. Helaas zie ik toch nog wat luchtbellen rondom mijn broccoli waardoor ik besluit het nog een keer te proberen: ik knip de zak open en herhaal het hele proces. Deze keer is alle lucht weg.

Gekookte Brocolli in pan

Conclusie

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet erg onder de indruk was van deze vacumeermachine. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog?

Er zijn overigens genoeg goede reviews te vinden op het internet en ik denk dat wanneer je een vacumeermachine niet te vaak gebruikt, dit apparaat een prima uitkomst biedt. 

Hij levert iets minder gebruiksgemak, maar daar tegenover staat wel dat het een hele voordelige machine is. Hij heeft wat mij betreft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ben je op zoek naar een vacumeermachine die je niet veel gebruikt en heb je een klein budget? Dan is dit een goede keuze voor je.

Voordelen

Nadelen

Waar let ik op bij aankoop van een vacumeermachine?

Vacumeermachines hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: het vacuüm verpakken van je voedselwaren. Er zijn echter enkele verschillen per machine. Denk hierbij vooral aan het gebruiksgemak, de mogelijkheden van het verpakken en het formaat van de machine.

Hieronder heb ik de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

Hoe vaak gebruik je de vacumeermachine?

Als je de vacumeermachine regelmatig gaat gebruiken, is het belangrijk dat deze gebruiksvriendelijk is. Je wilt niet elke dag moeilijk staan doen om uiteindelijk je voedselwaren luchtdicht in de vriezer te leggen. Het moet een gemakkelijk proces zijn wat je tijd bespaart.

Denk vooral aan een snijder en een inbouwde rolhouder: deze handigheden maken het gebruik eenvoudiger voor je.

Wat wil je vacuüm verpakken?

Als je alleen af en toe vlees of vis vacuüm wilt verpakken, dan heb je genoeg aan een vacumeermachine die alleen met zakken werkt.

Er zijn daarentegen ook vacuümmachines verkrijgbaar die de lucht uit voorraadbussen haalt, uit speciale bakjes en zelfs flessen. Kijk goed naar de mogelijkheden van elke vacumeermachine voordat je tot een aankoop overgaat.

Gegrilde Zalm op bordje met blaadje erop

Meegeleverde accessoires

Het gebruiksgemak wordt vaak vergroot door het aantal meegeleverde accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een snijder, maar ook meegeleverde vacuümzakken zorgen ervoor dat je meteen aan de slag kunt. Bij sommige modellen krijg je zelfs voorraadbussen meegeleverd.

Het beschikbare budget

De prijzen van vacumeermachines variëren. Je betaalt al snel honderden euro’s voor de meer professionele modellen, maar er zijn ook modellen verkrijgbaar voor een paar tientjes. Deze hebben misschien niet zoveel mogelijkheden als een duurder model, maar ze doen wel wat ze moeten doen: vacumeren.

Veel gestelde vragen

Een vacumeermachine verwijdert alle lucht uit de verpakking van voedselwaren waardoor het langer vers blijft. 

Je gebruikt een vacumeermachine voor het vacuüm verpakken van allerlei voedselwaren. Denk bijvoorbeeld aan vlees, vis, groente, maar ook noten en granen. Sommige vacuümmachines kunnen zelfs vloeistoffen vacumeren.

Elke vacumeermachine werkt anders, maar over het algemeen stop je als eerste de voedselwaren in de zak en vervolgens leg je opening van de zak op de speciale opening van de machine. Hierna vergrendel je de machine en druk je op een knop die een passend programma instelt.

De machine gaat nu aan het werk. Heb je een zogenaamde ‘chamber’ vacuümmachine, dan leg je simpelweg de zak met voedselwaren in de bak, sluit je het deksel en kies je de juiste instellingen.

Wat je nodig hebt om te vacumeren hangt af van het model van de machine. Je hebt altijd zakken of folie nodig om je voedselwaren in te doen, maar met sommige modellen vacumeer je ook voorraadbussen en flessen. Deze worden soms meegeleverd, maar niet altijd. 

Conclusie

De beste manier om je voedsel te bewaren is door het te vacumeren. Of je dit nu doet met de Princess vacumeermachine of de Solid Chamber Vac Pro, jouw eten blijft langer vers en je vriezer of koelkast heeft meer ruimte!

Mocht je tips hebben, laat hieronder dan een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *