Lekker Ontspannen met het Beste Voetenbad

Ruth Snijders

Geschreven door: Ruth Snijders

Schoenen uit en relax!

Lekker Ontspannen met het Beste Voetenbad

Voeten hebben meer zenuwen per vierkante centimeter dan elk ander deel van het lichaam! Ze zijn daarmee niet alleen een krachtige toegangspoort tot het zenuwstelsel als geheel, maar ook een fijnbesnaard lichaamsdeel. Met het beste voetenbad verwen je ze daarom op zijn tijd.

Zo verwen je in feite niet alleen je huid en wellicht je zere hielen, maar ook je gedachten – want zeg nu zelf: droom jij niet ook weg zodra zo'n voetenbad aangaat en die watermassage start?

Waarom een voetenbad kopen?

Voeten hebben veel te verduren. Ze dragen je hele lichaamsgewicht en je loopt, rent, staat of springt er de hele dag op. Het is daarom fijn om ze eens extra te verwennen met een lekkere massage of op zijn minst een warm bad.

Een voetenbad met de optie voor massage heeft een ontspannende en pijnverlichtende werking, in combinatie met warm water, en geurolie zorgt het voor de ultieme stressverlichting.

Naast ontspanning en pijnverlichting, zorgt het warme water er ook voor dat je huid zachter en gezonder oogt. Na een voetenbad wordt het eelt zachter, waardoor het makkelijker te verwijderen is met bijvoorbeeld een voetvijl.

Enkele contraindicaties

Als je last hebt van bloedvatvernauwingen, gevoelig bent voor trombose, of last hebt van spataderen, neem je liever geen warm voetenbad. Hetzelfde geldt voor mensen met hartproblemen, ernstige doorbloedingsproblemen en mensen met diabetische voetproblemen.

Lanaform Foot Spa

Lanaform Foot Spa
Kleur: Wit
Model: -
Lengte snoer: 0 m
Snoeropbergruimte: Ja
Gewicht: 1,7 kg
Aantal instellingen: 1
Timer: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Sanitas SFB07

Sanitas SFB07
Kleur: wit/groen
Model: SFB07
Lengte snoer: 18 m
Aantal warmtestanden: 1
Snoeropbergruimte: Nee
Gewicht: 1,9 kg
Aantal instellingen: 1
Timer: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Lifeproducts Elektrisch Massage Voetenbad met Eeltverwijderaar

Lifeproducts Elektrisch Massage Voetenbad met Eeltverwijderaar
Kleur: Blauw | Wit | Lichtblauw
Model: Voetbad
Lengte snoer: 20 m
Aantal warmtestanden: 11
Snoeropbergruimte: Nee
Gewicht: 3,6 kg
Aantal instellingen: 3
Timer: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Hoe koop je het beste voetenbad dat bij je past?

Voordat je een voetenbad koopt, is het belangrijk dat je alle aspecten van het product leert kennen. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Het is belangrijk geen impulsieve en verkeerde beslissingen te nemen wanneer je van plan bent een voetenbad te kopen.

Grootte en ontwerp

Belangrijk is om te weten hoe groot het bad is en hoe groot de holtes voor de voeten zijn. Groot van buiten betekent niet altijd groot van binnen. Controleer altijd wat de maximale voetmaat van het bad is voor je die aanschaft.

De hoeveelheid liter water die in een voetenbad kan is ook belangrijk om te weten. Wil je water dat tot aan de kuiten komt dan is een voetenbad waar minimaal 6 liter water in kan een aanrader.

Er zijn veel verschillende soorten voetenbaden, hieronder een overzicht van de meest populaire:

  • Elektrisch voetenbaden zijn vaak het duurst, maar beschikken over veel meer extra eigenschappen, zoals een thermostaat, elektrische massagerollers, led-display en instelbare temperatuur.
  • Opblaasbaar voetenbaden zijn handig voor wanneer je ze mee wilt nemen op vakantie. Dit zijn vaak goedkopere modellen en beschikken niet over een massagefunctie. Ze zijn handig op te bergen en nemen niet veel ruimte in.
  • Houten voetenbaden zijn een stuk zwaarder dan de opblaasbare en elektrische varianten, ze zijn vaak solide en kunnen niet ingeklapt worden. Ze hebben geen massagefunctie en zijn vooral bedoeld om de voeten even in onder te dompelen.
  • Detoxvoetenbaden zijn een soort professionele footspa om gifitige stoffen op een effectieve manier te verwijderen uit het lichaam. Dit voetenbad werkt met elektrolyse, wat betekent dat er een chemische reactie ontstaat, die het lichaam vertelt dat het schadelijke stoffen moet verwijderen.

Massagesystemen

Er zijn veel verschillende voetenbaden op de markt, ieder met zijn eigen massagesystemen. Een aantal voetenbaden kan twee of meer voetmassages tegelijk uitvoeren. Welk voetenbad voor jou de beste keus is, ligt er dus aan waar je voorkeur naar uit gaat.

Vibratie

Vibratiemassage komt in bijna elk voetenbad voor, en is dus een standaardoptie. Het masseert met vibrerende of trillende massagenoppen. Deze noppen bevinden zich op de bodem van het voetenbad. Het voordeel van dit type massage is dat je het voetenbad ook droog kan gebruiken.

Bubbels

Via kleine gaatjes spuit het voetenbad water naar boven. Hierdoor ontstaan bubbels in het water. De bubbels gaan langs de voeten en masseren zo op een zachte, ontspannende manier de huid.

Opzetstukken: massagerollers en voetreflex

Door middel van massagerollers of andere opzetstukken, stimuleer je je voeten extra. De opzetstukken komen in veel verschillende soorten en maten: hard, zacht, glad of stekelig.

Beweeg met je voeten over de rollers om ze te masseren. Zo stimuleer je ook de bloedcirculatie in je voeten en benen, wat altijd mooi meegenomen is!

Vrouwen voeten in een voetenbad met stenen en rozenblaadjes.

Gebruik van het voetenbad

Het beste voetenbad gebruik je ook zonder water, als een soort voetmassage-apparaat. Voetenbaden met een vibratiesysteem, bijvoorbeeld, hoef je niet altijd met water te vullen om te genieten van een voetmassage.

Een aantal elektrische voetenbaden heeft bovendien een timer. Hiermee bepaal je zelf hoelang je het water verwarmt en/of hoelang je de massagefunctie gebruikt.

Als je een voetenbad neemt, gebruik dan lauwwarm water. Koud water heeft weinig positief effect en is oncomfortabel, en van heet water krijg je een rode huid of zelfs blaren.

Laat je voeten hoe dan ook niet te lang weken in het water, want je huid wordt na verloop van tijd week en kan je wondjes krijgen.

Wisselbad

Met een wisselbad train je de voeten om snel op temperatuurswisselingen te reageren, doordat de bloedvaten zich vernauwen en verwijden.

Voor een wisselbad houd je de voeten een paar minuten in een warm voetbad, daarna een paar seconden in koud water, vervolgens weer in warm. Herhaal dit een paar keer en eindig altijd met koud om je bloedsomloop te trainen.

Eigenschappen van voetenbaden vergelijken

KleurModelLengte snoerSnoeropbergruimteGewichtAantal instellingenTimer
1Lanaform Foot SpaWit-0 mJa1,7 kg1Nee
2Sanitas SFB07wit/groenSFB0718 mNee1,9 kg1Ja1
3Lifeproducts Elektrisch Massage Voetenbad met EeltverwijderaarBlauw | Wit | LichtblauwVoetbad20 mNee3,6 kg3Ja11
4Niceey Massage Voetenbad – Elektrisch Voetbad – 10 Massage Rollers – Infrarood VoetmassageWit | BlauwBX10J20 mJa1,5 kg2Nee1
5Clatronic FM 3389wit | lilavoetenbad15 mJa1,9 kg2Nee1

Lanaform Foot Spa

Kleur: Wit

Model: -

Lengte snoer: 0 m

Snoeropbergruimte: Ja

Gewicht: 1,7 kg

Aantal instellingen: 1

Timer: Nee

Sanitas SFB07

Kleur: wit/groen

Model: SFB07

Lengte snoer: 18 m

Snoeropbergruimte: Nee

Gewicht: 1,9 kg

Aantal instellingen: 1

Timer: Ja

Aantal warmtestanden: 1

Lifeproducts Elektrisch Massage Voetenbad met Eeltverwijderaar

Kleur: Blauw | Wit | Lichtblauw

Model: Voetbad

Lengte snoer: 20 m

Snoeropbergruimte: Nee

Gewicht: 3,6 kg

Aantal instellingen: 3

Timer: Ja

Aantal warmtestanden: 11

Niceey Massage Voetenbad – Elektrisch Voetbad – 10 Massage Rollers – Infrarood Voetmassage

Kleur: Wit | Blauw

Model: BX10J

Lengte snoer: 20 m

Snoeropbergruimte: Ja

Gewicht: 1,5 kg

Aantal instellingen: 2

Timer: Nee

Aantal warmtestanden: 1

Clatronic FM 3389

Kleur: wit | lila

Model: voetenbad

Lengte snoer: 15 m

Snoeropbergruimte: Ja

Gewicht: 1,9 kg

Aantal instellingen: 2

Timer: Nee

Aantal warmtestanden: 1

Zout of olie

Zout of soda werkt heel goed in een voetenbad. Beide maken eelt een stuk weker, waardoor je het naderhand makkelijker verwijdert. Sommige voetenbaden zijn echter niet geschikt voor water met zeezout of epsomzout. Wil je een of beide van deze zouten wel toevoegen aan je water, lees dan goed de productomschrijving en ga na of het mogelijk is.

Biotex heeft een ontsmettende werking en kan goed worden gebruikt in een voetenband. Let wel op als je wondjes op de voeten hebt. Sterker nog: ga in dat geval liever Biotex uit de weg, omdat dit wondirritatie en zelfs ontstekingen kan veroorzaken.

Geurolie is verder geen overbodige luxe als het gaat om het nemen van een ontspannen bad. Geuroliën zijn in veel voetenbaden toegestaan. Sommige baden hebben zelfs een los filter waaraan je zout of olie toevoegt.

Amandelolie of lavendelolie zijn hoe dan ook goede voorbeelden van geuroliën. Ze zorgen voor een ontspannende werking en laten je voeten heerlijk zacht aanvoelen. Gebruik je liever een simpele, neutrale olie, voeg dan een paar druppels olijfolie toe. Dit ruikt misschien minder lekker, maar verzorgt je voeten wel.

Verzorging

Na een voetenbad is eelt makkelijker te verwijderen met een puimsteen, voetvijl of pedicuretool. Ga niet te ver; een beetje eelt op de voetzolen beschermt je voeten tijdens het lopen.

Droog je voeten na het baden goed af, vooral tussen de tenen. Om de huid extra te voeden en soepel te houden masseer je de voeten naderhand ook met een hydraterende voetcrème in.

Maak de thuispedicure helemaal af met een goede nagelverharder en de beste naggellak of gellak, en je kunt er weer tegenaan!

Onderhoud van het voetenbad

Spoel na gebruik van het voetenbad de leidingen goed door. Zo voorkom je infecties als kalknagels of schimmels. Met mild schoonmaakmiddel maak je de leidingen gemakkelijk schoon, of gebruik azijn en water om een neutrale geur te behouden in het voetenbad.

Elektrische voetenbaden blijven langer goed als de leidingen goed droog zijn na een voetenbad. Laat de verwarming van het bad even aanstaan, zodat het vocht in het bad kan verdampen. Onderhoud het bad goed en je beleeft nog heel lang plezier eraan!

De 5 beste voetenbaden op een rij

1. Lanaform Foot Spa

1. Lanaform Foot Spa
Kleur: Wit
Model: -
Lengte snoer: 0 m
Snoeropbergruimte: Ja
Gewicht: 1,7 kg
Aantal instellingen: 1
Timer: Nee

2. Sanitas SFB07

2. Sanitas SFB07
Kleur: wit/groen
Model: SFB07
Lengte snoer: 18 m
Aantal warmtestanden: 1
Snoeropbergruimte: Nee
Gewicht: 1,9 kg
Aantal instellingen: 1
Timer: Ja

3. Lifeproducts Elektrisch Massage Voetenbad met Eeltverwijderaar

3. Lifeproducts Elektrisch Massage Voetenbad met Eeltverwijderaar
Kleur: Blauw | Wit | Lichtblauw
Model: Voetbad
Lengte snoer: 20 m
Aantal warmtestanden: 11
Snoeropbergruimte: Nee
Gewicht: 3,6 kg
Aantal instellingen: 3
Timer: Ja

4. Niceey Massage Voetenbad – Elektrisch Voetbad – 10 Massage Rollers – Infrarood Voetmassage

4. Niceey Massage Voetenbad – Elektrisch Voetbad  – 10 Massage Rollers – Infrarood Voetmassage
Kleur: Wit | Blauw
Model: BX10J
Aantal warmtestanden: 1
Snoeropbergruimte: Ja
Gewicht: 1,5 kg
Aantal instellingen: 2
Timer: Nee

5. Clatronic FM 3389

5. Clatronic FM 3389
Kleur: wit | lila
Model: voetenbad
Lengte snoer: 15 m
Aantal warmtestanden: 1
Snoeropbergruimte: Ja
Gewicht: 1,9 kg
Aantal instellingen: 2
Timer: Nee

Veelgestelde vragen over voetenbaden

Hoe vaak kan je een magnesiumvoetenbad nemen?

Voor normaal onderhoud van de magnesiumbalans neem je twee keer per week een voetenbad. Let op wel op: magnesiumkristallen zijn niet geschikt voor elektrische voetenbaden (vanwege corrosieve eigenschappen van magnesium voor metalen onderdelen, zoals die in een pompsysteem).

Welke soda moet je gebruiken voor een voetenbad?

Baking soda of zeezout zijn perfect voor een voetenbad. Let wel op of dit in het water kan of speciaal via een filter toegevoegd moet worden. Men raadt ook Biotex aan, maar let op: dit heeft een irriterend effect op wonden, al zijn ze nog zo klein.

Hoe vaak kan je een voetenbad nemen?

Er bestaan geen concrete regels voor hoe vaak of wanneer je een voetenbad kan nemen. Iedere dag of af en toe – beide kan. Neem alleen niet langer dan maximaal 10 minuten een voetenbad; je huid wordt week en extra vatbaar voor wondjes en infecties als je deze te lang onderdompelt.

Conclusie

Na een lange wandeling of werkdag is het tijd om te ontspannen met een heerlijk voetenbad! Laat die schoenen bij de deur staan, pak het voetenbad erbij en ontspan.

Ik hoop dat dit artikel je helpt bij een keuze te maken voor het beste voetenbad voor jou. Heb je nog tips? Laat dan een bericht achter.

Was dit artikel behulpzaam?

Ruth Snijders

Ruth Snijders

Altijd wel met de neus in een boek, achter de laptop of op de telefoon. Schrijft al vanaf kinds af aan en nieuwsgierig genoeg om de lol te zien in nieuwe dingen leren.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram