Dé Top 5 Beste Vriezers

Ijsdruppels, vooraanzicht
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Je vriezer is aan vervanging toe. Je wilt misschien een grotere vriezer of je wilt juist down-sizen. Er zijn meer dan 800 vriezers op de markt waardoor het lastig is om een keuze te maken. Wij hebben de vijf beste vriezers voor je op een rij gezet waardoor een keuze maken eenvoudiger voor je is.❄️

Top 5 Beste Vriezers

Liebherr GN 5235-21

Liebherr Vriestkast vooraanzicht
Beste op de markt
5/5

Netto inhoud: 360 liter
Ontdooifunctie: No Frost
Open deur alarm: Ja

Geluidsniveau: 39 dB
Aantal lades: 8
Energiekosten p/j: €37,26

Haier H2F-220WSAA

Haier Vrieskast
Beste koop
4.5/5

Netto inhoud: 226 liter
Ontdooifunctie: No Frost
Open deur alarm: Ja

Geluidsniveau: 40 dB
Aantal lades: 6
Energiekosten p/j: €52,44

Siemens GS58NDWDV

Siemens vrieskast
Beste energiezuinige vrieskast
4/5

Netto inhoud: 365 liter
Ontdooifunctie: No Frost
Open deur alarm: Ja

Geluidsniveau: 38 dB
Aantal lades: 5
Energiekosten p/j: €46,46

Liebherr GT3032-23

Liebherr vrieskist met open deur
Beste vrieskist
3.5/5

Netto inhoud: 284 liter
Ontdooifunctie: Low Frost
Open deur alarm: Nee

Geluidsniveau: 40 dB
Aantal lades: 0
Energiekosten p/j: €48,07

Inventum CVR500

Inventum Cvr500 vooraanzicht
Beste tafelmodel
3/5

Netto inhoud: 65 liter
Ontdooifunctie: Geen
Open deur alarm: Nee

Geluidsniveau: 40 dB
Aantal lades: 3
Energiekosten p/j: €37,95

Terug de tijd in

De moderne huishoudelijke diepvriezer maakt al 90 jaar deel uit van veel huishoudens en werd in 1927 massaal geïntroduceerd door General Electric. Voordat de moderne vriezer werd uitgevonden, gebruikte men vroeger een ijskist. 

Een ijskist was een houten kist bekleed met zink en geïsoleerd met materialen zoals katoen of stro, waarin een blok ijs op maat werd gekocht en in de kist werd gestopt. Het ijs werd in de 19e en 20e eeuw door ijsmannen verkocht en ging gemiddeld een week lang mee. 

Hierdoor konden huizen hun voedsel veel langer vers houden dan voorheen en wordt de ijskist gezien als de voorloper van de hedendaagse koelkast (of ijskast) en vriezer. Het duurde daarentegen nog even voordat de vriezer, zoals we deze nu kennen, zijn intrede maakte.

De gasvriezer

In 1857 werd de eerste gasvriezer uitgevonden. Ammoniak en zwaveldioxide dienden hierbij als koelmiddel. Dit maakte de productie van ijs mogelijk, maar de vloeibare ammoniak bleek een dodelijke stof te zijn. Er werden veel verschillende gassen geprobeerd.

De eerste huishoudelijke vriezers verschenen in de jaren veertig van de vorige eeuw, maar gingen pas na de Tweede Wereldoorlog in massaproductie waardoor steeds meer huishoudens een vriezer in huis hadden.

Het automatisch ontdooien verscheen in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. In de jaren zeventig en tachtig werden de koelkasten efficiënter. Helaas bleek het toentertijds populaire koelmiddel Freon een risico te vormen voor de ozonlaag en moest worden vervangen door andere koelvloeistoffen.

Binnenkant van de vriezer

De 5 Beste Vriezer op een Rij

#1 Liebherr GN 5235-21 – Beste op de markt

Netto inhoud: 360 liter
Geluidsniveau: 39 dB

Open deur alarm: Ja
Ontdooifunctie: No Frost

Aantal lades: 8
Energiekosten per jaar: €37,26

Afmetingen & andere details

Deze vrijstaande vriezer van Liebherr heeft afmetingen van (B) 70 cm x (H) 195 cm x (D) x 75 cm en een gewicht van 101,5 kilo. Hij heeft tevens een deur die je zowel rechts als links bevestigt.

Deze vriezer heeft een No Frost-functie, wat betekent dat hij nooit ontdooid hoeft te worden! Dat is wel zo handig met acht lades en acht plateaus die je helemaal naar je eigen voorkeur in deelt. Dit alles leidt tot een invriesvermogen van 26 kilo wat groot genoeg is voor een groot huishouden.

Met een energieklasse van A+++ -20% verbruikt hij 162 kWh per jaar, wat gelijk staat aan jaarlijkse energiekosten van €37,26. Dit is daarmee een erg energiezuinige vriezer.

Liebherr Vrieskast met open deur
5/5

Gebruiksgemak

Het eerste wat me opvalt aan deze vrieskast zijn de afmetingen: hij is erg hoog met zijn 195 cm! Hij heeft dan ook een erg ruime inhoud die ideaal is voor een groot gezin. De lades bieden genoeg ruimte om alles goed te organiseren. Een lade voor vlees, een lade voor groente, een lade voor fruit en ga zo maar door.

Ik houd van organisatie en daar leent deze vriezer zich goed voor. Daarnaast hoef je deze vriezer nooit te ontdooien, want hij heeft, zoals gezegd, een No Frost functie. Met al die verschillende lades komt dat erg goed uit!

Het is ook erg handig dat de vriezer je waarschuwt met een geluidssignaal als je per ongeluk de deur open laat staan. Hierdoor gaat niet alleen je eten langer mee, maar spaar je ook op energie.

Over energie gesproken: deze vriezer is erg energiezuinig, waardoor je energierekening niet alleen laag blijft, maar zo je ook een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Deze vriezer is daarentegen niet de goedkoopste, maar je krijgt er wel topkwaliteit voor terug.

Voordelen

Nadelen

#2 Haier H2F-220WSAA – Beste koop

Netto inhoud: 226 liter
Geluidsniveau: 40 dB

Open deur alarm: Ja
Ontdooifunctie: No Frost

Aantal lades: 6
Energiekosten per jaar: €52,44

Haier vrieskast met open deur
4.5/5

Afmetingen

Deze vrijstaande vriestkast van Haier heeft de afmetingen (H) 167,1 cm x (B) 60 cm x (D) 64 cm. Hij heeft daarnaast een omdraaibare deur en weegt 69 kg.

Hij heeft een invriesvermogen van 18 kilo, wat groot genoeg is voor een gemiddeld gezin. Deze vriezer heeft daarbij zes lades, waardoor je de inhoud goed kunt organiseren.

In de deur vind je ook een speciaal vak om pizza in te bewaren waardoor je ruimte bespaart. Deze vrieskast heeft tevens een No Frost-functie, waardoor je hem niet hoeft te ontdooien.

Gebruiksgemak

Deze vrieskast is met 167 cm net zo groot als ik, waardoor ik overal goed bij kan. Daarnaast beschikt deze vriezer over lades met verschillende inhouden, waardoor je grotere producten kwijt kunt in de grotere lades. 

Je bedient de vriezer via het digitale display aan de voorkant van het apparaat. Hier stel je niet alleen de temperatuur in, maar je zet ook het deuralarm aan en je kunt ervoor kiezen om het kinderslot te activeren. Hij heeft een aantal erg praktische functies dus. 

Deze vriezer heeft bovendien een No Frost-functie, waardoor je hem nooit hoeft te ontdooien. De binnenkant van de vrieskast is zelfs voorzien van een LED-lamp waardoor je altijd gemakkelijk je diepvriesprodukten pakt – ook als je op zoek bent naar een midnight snack. 🌚

Het enige nadeel wat ik kan vinden is de energieklasse. Deze vriezer heeft een energieklasse van A++ en is daarmee niet de meest energiezuinige keuze. Hij verbruikt 228 kWh wat gelijk staat aan jaarlijkse kosten van €52,44. Daar tegenover staat wel dat deze vriezer voordelig is in aanschafprijs.

Voordelen

Nadelen

#3 Siemens GS58NDWDV – Beste ruime vrieskast

Netto inhoud: 365 liter
Geluidsniveau: 38 dB

Open deur alarm: Ja
Ontdooifunctie: No Frost

Aantal lades: 5
Energiekosten per jaar: €46,46

Afmetingen

Met afmetingen van (H) 191 cm x (B) 70 cm x (D) 78 cm is deze vrieskast ideaal voor grote huishoudens. Hij heeft een netto inhoud van 365 liter wat gelijk staat aan maar liefst 22 kilo invriesvermogen.

Deze vrieskast heeft zeven plateaus en vijf lades waardoor je de inhoud goed in kunt delen. Dankzij de No Frost-functie hoef je deze vrieskast nooit te ontdooien.

Houd wel rekening met de afmetingen van deze vrieskast. Vooral als je de trap op moet om in je woning te komen, kan het lastig zijn deze vriezer op de plaats van bestemming in je huis te krijgen.

Siemens Koelkast met oopen deur
4/5

Gebruiksgemak

Deze vrieskast is vooral heel erg groot en dat is iets waar je bijna letterlijk niet omheen kunt. Hij is daarmee ideaal voor grotere huishoudens. Hij heeft vijf lades en twee plateaus. De lades bieden je meer plaats dan de plateaus.

Het voordeel van de plateaus is dat je er producten kwijt kunt waar je snel bij kunt. Denk bijvoorbeeld aan je favoriete ijs: je doet de deur open en zonder te zoeken, pak je zo je ijs. Het is maar een klein detail, maar het draagt wel bij aan het gebruiksgemak. 

Hetzelfde geldt voor het open-deuralarm. Mijn kinderen hebben er nogal een handje van om de deur open te laten staan, met als gevolg dat de voorste producten in de lade vaak ontdooien. Niet bij deze vriezer! Deze geeft een piepgeluid waardoor je gewaarschuwd wordt dat de deur open staat.

Siemens bedieningspaneel vooraanzicht

Helaas zitten er geen wieltjes onder deze vrieskast en met een gewicht van ± 100 kilo, zou dat toch wel makkelijk geweest zijn. Bij een vrieskast van deze omvang had ik eerlijk gezegd wel wieltjes verwacht.

Verder zit de bediening van deze vrieskast boven in de rand. De bediening zelf is eenvoudig, maar de kleinere mensen onder ons hebben wel een opstapje nodig om deze te bereiken: deze vrieskast is namelijk 191 cm hoog. 

Met een energieklasse van A+++ is dit ten slotte een energiezuinige vrieskast, maar niet de meest zuinige.

Voordelen

Nadelen

#4 Liebherr GT3032-23 – Beste vriestkist

Netto inhoud: 284 liter
Geluidsniveau: 40 dB

Open deur alarm: Nee
Ontdooifunctie: Low Frost

Aantal lades: geen
Energiekosten per jaar: €48,07

Liebherr vrieskist handvat
3.5/5

Afmetingen

Deze vrijstaande vrieskist van Liebherr is met zijn afmetingen van (B) 100,4 cm x (H) 91,5 cm x (D) 76 cm een compacte vrieskist. 

Ondanks zijn kleinere formaat heeft deze vrieskist toch een inhoud van 284 liter, wat gelijkstaat aan een invriesvermogen van 27 kilo. Bovendien kun je hem in de schuur kwijt, zolang het maar boven -10 °C is. 

Gebruiksgemak

Persoonlijk ben ik een grote fan van vrieskisten! Er past veel in, je kunt er makkelijk bij en doordat je ze meestal in de schuur zet in plaats van de keuken, staan ze ook niet in de weg.

Dat laatste kan tegelijkertijd een nadeel zijn. Als je geen schuur of garage hebt, dan is het lastig om je vrieskist kwijt te kunnen en ben je waarschijnlijk beter af met een vrieskast. 

Gelukkig neemt deze vrieskist niet teveel ruimte in beslag en heb ik een schuur. Aan de binnenkant vind je twee grote voorraadmanden en een kleine tray waar je bijvoorbeeld fruit in kwijt kunt. Je stelt de temperatuur in met de draaiknop en er brandt een LED-lampje als je het deksel open doet.

Kortom: veel gebruiksgemak. Toch zijn er een paar functies die ik graag gezien had. Er is bijvoorbeeld geen open-deksel-alarm. Het komt bij mij wel eens voor dat ik het deksel een zetje geef, maar net niet hard genoeg waardoor hij een heel klein beetje open blijft staan. Een alarm is dan erg handig.

Deze vrieskast heeft ook geen No Frost-functie. Hij heeft een Low Frost-functie, wat betekent dat hij elke zes maanden handmatig ontdooid moet worden. Dit is op zich geen probleem, maar aangezien er een stevig prijskaartje aan deze vrieskist hangt, was een No Frost-functie erg welkom geweest.

Voordelen

Nadelen

#5 Inventum CVR500 – Beste tafelmodel

Netto inhoud: 65 liter
Geluidsniveau: 40 dB

Open deur alarm: Nee
Ontdooifunctie: Geen

Aantal lades: 3
Energiekosten per jaar: €37,95

Afmetingen

Deze Inventum vrieskast is een tafelmodel met afmetingen van (B) 50 cm x (H) 84,5 cm x (D) 50 cm. Het is een compact model wat ideaal is voor mensen met weinig ruimte in de keuken.

Hij heeft een invriesvermogen van 3,5 kilo: dit is voldoende voor één of twee mensen die niet teveel invriezen, maar toch geld willen besparen door grotere hoeveelheden te kopen. 

Dankzij het gewicht van 27 kilo is deze vrieskast ook nog eens makkelijk te verplaatsen. 

Inventum cvr500 met open deur
3/5

Gebruiksgemak

Tafelmodel vrieskisten zijn ideaal voor je als je weinig ruimte hebt in de keuken, en geen schuur of garage hebt waar je een vrieskist in kwijt kunt. Deze vrieskast heeft een invriesvermogen van 3,5 kilo waardoor deze vrieskast alleen geschikt is voor als je weinig plaats nodig hebt.

Deze Inventum biedt hiervoor drie lades waar je gebruik van maakt. De onderste lade is iets minder ruim, maar nog steeds groot genoeg voor een heel brood. 

De lage prijs wordt wel weerspiegeld in het gebruiksgemak en de extra functies van het apparaat. Zo heeft deze vrieskast geen No Frost- of Low Frost-functie. Dit betekent dat deze vriezer elke drie maanden handmatig ontdooit moet worden.

Deze vrieskast heeft ook geen open-deur-alarm of kinderbeveiliging. Helaas is het ook niet de meest energiezuinige vrieskast: hij verbruikt hetzelfde als onze nummer 1, de Liebherr GN 5235-21 met een inhoud van 360 liter!

Deze vrieskast biedt daarentegen wel een mooie prijs-kwaliteitsverhouding. Door zijn compacte formaat is hij daarnaast ook ideaal voor de kleinere keukens.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Netto inhoud

Hoeveel inhoud jouw vriezer moet hebben, hangt af van de grootte van je huishouden en hoeveel producten je invriest. Het spreekt voor zich dat een tafelmodel vriezer minder ruimte heeft dan een grotere vrieskast.

Een tafelmodel vriezer heeft vaak een netto-inhoud tussen de 50 liter en 100 liter terwijl vrieskasten verkrijgbaar zijn vanaf zo’n 130 liter tot bijna 400 liter. Vrieskisten zijn verkrijgbaar in allerlei maten.

Een kast of een kist?

Het voordeel van een vrieskist is dat je er grotere spullen in kwijt kunt. Er zitten geen laden, maar mandjes in een vrieskist. Het nadeel is dat een vrieskast over het algemeen veel ruimte in beslag neemt, waardoor een vrieskist vaak in de schuur of garage wordt geplaatst. 

Een vrieskast is vaak wat toegankelijker omdat deze in je keuken staat. Ze zijn ook iets makkelijker te organiseren omdat er laden worden gebruikt, maar je kunt er vaak minder in kwijt. In beide gevallen houd je ook rekening met de afmetingen van het apparaat.

Energieverbruik

Om erachter te komen hoe energiezuinig een vriezer is, kijk je als eerste naar het energielabel. Heb je een vrieskast met een energieklasse A+++, dan bespaar je maar liefst tot €700 over de hele levensduur. Een energiezuinige vriezer is echter wél duurder in aanschaf.

Het hangt zodoende af van je budget of je kunt investeren in een energiezuinige vriezer. Als je een klein budget hebt, kijk dan altijd naar het energielabel en probeer een zo energiezuinig mogelijke vriezer te kopen. Het is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Vriezer in de schuur plaatsen?

Je kunt niet elke vriezer zomaar in de schuur of garage plaatsen. Hiervoor moet je weten hoe koud het kan worden in je schuur of garage. Als het nooit kouder is dan 10 °C, dan is het bijna zeker dat de ruimte geïsoleerd is en kun je bijna elke vriezer erin kwijt.

Is de ruimte niet geïsoleerd, dan kan de temperatuur in de ruimte soms dalen tot onder de 10 °C en soms zelfs tot onder het vriespunt. Ironisch genoeg werken niet alle vriezers als het te koud is. Let hier dus goed op als je van plan bent om de vriezer in je garage of schuur te plaatsen.

Ontdooien

Het schoonhouden en ontdooien van je vriezer is het enige onderhoud wat een vriezer nodig heeft. Als je vloeistof morst in je vriezer, maak dit dan meteen schoon om vastvriezen te voorkomen.

Hoe vaak je je vriezer ontdooit, hang af van of je vriezer een ontdooifunctie heeft. Vriezers met een No Frost-functie hoef je nooit te ontdooien, terwijl je een vriezer met een Low Frostfunctie elke zes maanden ontdooit. 

Heeft je vriezer geen ontdooifunctie, dan ontdooi je je vriezer elke drie maanden. Dit klinkt als een grote klus, maar dat hoeft het niet te zijn. Je haalt je vriezer leeg en legt je diepvriesproducten in de koelkast. Ben je vriendelijk met je buren, dan is het een nog beter idee om te vragen of zij wat plaats hebben in hun vriezer.

Binnenkant vriezer met veel ijsvorming

Bevroren producten blijven een paar uur bevroren in de koelkast, maar veel langer mag het niet duren. Vaak is je vriezer binnen een uurtje ontdooid, mits er niet ontzettend veel vastgevroren ijs zit. Het beste ontdooi je je vriezer door er een schaal met kokend water in te zetten.

Het stoom van het kokende water verwarmt je vriezer waardoor ijs smelt. Hou wel een handdoek bij de hand: er kan best veel water vrijkomen tijdens het ontdooiproces.

Het regelmatig ontdooien is belangrijk om de levensduur van je koelkast te verlengen. Het koelelement van je vriezer moet namelijk veel harder werken als er een laag ijs op staat. Dit kost extra energie waardoor je energierekening omhoog gaat. Ook het koelelement gaat minder lang mee.

Budget

Niet iedereen heeft een groot budget. Gelukkig zijn er vriezers te koop in allerlei soorten en maten en is er voor elk budget wel iets te vinden. In het algemeen betaal je voor de meest energiezuinige vriezers meer dan voor een vriezer in een lagere energieklasse.

Veel gestelde vragen

De ideale temperatuur voor je vriezer is -18 °C. Sommige vriezers kun je zelfs lager instellen, maar dit is niet nodig: je eten blijft er niet langer houdbaar door en het kost bovendien veel meer energie.

De beste manier om je vriezer te ontdooien, is door deze eerst helemaal leeg te halen en er vervolgens een schaal met kokend water in te zetten. Het stoom van het hete water zorgt ervoor dat ijs smelt. Leg daarnaast een handdoek onder de vriezer: hij kan best wat water lekken tijdens het ontdooien.

Hoe vaak je de vriezer ontdooit, hangt af van je vriezer. Heeft je vriezer een No Frost-functie, dan hoef je deze nooit te ontdooien. Een Low Frost-vriezer ontdooi je elke zes maanden. Heb je een vriezer zonder een ontdooiingsfunctie, dan ontdooi je die elke drie maanden.

Wat een vriezer per jaar kost, hangt af van het merk en het model vriezer. Als eerste kijk je naar het energielabel. Een A+++ is het zuinigst, een A+ is het minst zuinig. Hoe groter je vriezer, hoe meer energie deze over het algemeen ook verbruikt.

Ijsklontjes

Conclusie

Hopelijk heeft deze koopgids je geholpen met het maken van een keuze. Of je nu voor een tafelmodel of voor een enorme vrieskist gaat, van één ding ben je zeker: je geniet wanneer je maar wilt van een lekker ijsje! 🍦

Mocht je nog tips of vragen hebben, laat ze dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *