Dé Top 5 Beste Wake-Up Lights

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Niet langer geschrokken naar de snooze knop graaien, maar rustig wakker worden!

Dé Top 5 Beste Wake-Up Lights

Vaak is de vroege ochtend niet het meest favoriete deel van de dag, vooral niet als je plotseling wakker schrikt van je wekker. Als dat nu eens anders zou kunnen… Nou, dat kan! Een wake-up light is het perfecte alternatief voor jouw wekker. Hieronder lees je waar je op let bij aankoop van het beste wake-up light. 

1. Lumie Bodyclock Luxe 700FM  
Dé beste wake-up light van 2021 ✨

Onze score: 9,0

wake up light Lumie clock

Hij heeft geen zacht prijsje, maar een wake-up light die veelzijdiger is dan de de Lumie Bodyclock Luxe 700FM vind je niet snel. Van een nagebootste zonsopgang word je lekker rustig wakker en met de zonsondergang functie val je sneller in slaap!

Heb je toch een extra stimulans nodig om goed wakker te worden? Dan stel je een ouderwets wekkergeluid in of zet je muziek aan. Hiervoor kies je de radiofunctie of gebruik je de Lumie Bodyclock als Bluetooth speaker.

Aantal wektijden: 8
Aantal wekgeluiden: 20
Alarmtype: Alarmtonen, natuurgeluiden, radio

Radio-ontvangst: FM
Bediening via app: Nee
Lichtkleur: Wit, oranje, geel en amber

Check prijs op Bol.com →

2. Philips Connected Somneo Sleep&Wake-up Light HF3672/01 
Beste koop wake-up light van 2021 ✨

Onze score: 8,5

Kun je wel een goede, ontspannen nachtrust gebruiken? Dan is dit wake-up light wel wat voor jou! Van de zonsopgang en -ondergang nabootsing word je rustig wakker en val je heerlijk in slaap.

Om snel en rustig in slaap te vallen, gebruik je de ontspanningsfunctie, waar zelfs ademhalingsoefeningen bij zitten! Ook die bediening is relaxed, want je stelt alles in met je smartphone. 

Aantal wektijden: 2
Aantal wekgeluiden: 8
Alarmtype: Zoemer, radio

Radio-ontvangst: FM
Bediening via app: Ja
Lichtkleur: Oranje, geel

wake up light philips

De 5 beste wake-up lights in een oogopslag

 1. Lumie Bodyclock Luxe 700FM - Een zonsondergang, zonsopgang, wekker, radio en Bluetooth speaker in één: dit is de meest veelzijdige wake-up light!
 2. Philips Connected Somneo Sleep&Wake-up Light HF3672/01 - Als je moeilijk in slaap komt zijn de nagebootste zonsondergang en ontspanningsfunctie met ademhalingsoefening ideaal.
 3. Philips HF3505/01 - Een wake-up light dat je ontzettend makkelijk bedient én als leeslampje gebruikt!
 4. Alecto BC-100 - Als je jonge kinderen hebt die nogal vroeg uit de veren zijn, helpt de Alecto BC-100 ze om langer in bed te blijven.
 5. LifeGoods Wake Up Light Wekker - Een fijn wake-up light voor een lage prijs? Dan zit je goed met een LifeGoods Wake Up Light Wekker.

Tijd om op te staan!

Er zijn maar weinig mensen die met een glimlach op het sluimerknopje van hun wekker drukken. Meestal moet je zoeken naar een sluimerknopje en vervolgens wordt er een harde mep gegeven in de hoop dat je wekker niet van je nachtkastje af valt – en zo begint je dag.

Hoe jij je dag begint, is echter bepalend voor de rest van je dag. Begint jouw ochtend niet op een goede manier, dan is er een grote kans dat de rest van jouw dag ook niet eenvoudig verloopt. Het hebben van een passende ochtendroutine is dan ook erg belangrijk. Wat voor jou werkt, hoeft echter niet voor iemand anders te werken.

Het is belangrijk dat je je goed voelt bij jouw ochtendritueel. Het opstaan uitstellen is geen goed idee. Ga op tijd naar bed waardoor opstaan gemakkelijker gaat. Bovendien krijg je voldoende nachtrust als je op tijd gaat slapen. Hierdoor heb je gedurende de dag meer energie.

Weet wat je kunt verwachten van de dag. Kijk in je agenda of op de kalender en pas je hierop aan. Wees aardig voor jezelf: neem de tijd om te douchen, let even op je ademhaling en wees bewust van jezelf. Maak een gezond ontbijtje voor jezelf en geniet van het begin van je dag.

Dit alles begint echter met het opstaan uit bed, dus lees vooral verder om meer te weten te komen over de beste wake-up lights!

Zonnestralen schijnen door het raam in de slaapkamer

De beste wake-up lights op een rij

1. Lumie bodyclock luxe 700FM
Dé beste wake-up light van 2021

Radio-ontvangst: FM
Kleur licht: Wit, oranje, geel, amber
Aantal wektijden: 8
Aantal wekgeluiden: 20
Alarmtype: Alarmtonen, natuurgeluiden, radio
Bediening via app: Nee

Het eerste wat me opvalt, is het heftige prijskaartje. Mijn verwachtingen zijn dan ook hoog!

wake up light Lumie clock

Het is een mooi vormgegeven apparaat en voelt bovendien robuust aanm, en is ook nog eens een echte alleskunner. Hij heeft een FM-radio, Bluetooth-connectiviteit – waardoor je je eigen muziek streamt – én hij bootst daarnaast de zonsopgang en zonsondergang na.

Je kiest uit maar liefst twintig wekgeluiden en gebruikt deze wake-up light ook als nachtlampje. Je stelt het alarm dagelijks of wekelijks in.

Ik zet hem op mijn nachtkastje neer en stel met een paar drukken op de knop mijn alarm in voor 7 uur de volgende dag. Ik wil ook even de speaker uittesten: ik koppel mijn telefoon eenvoudig aan de speaker en ben aardig verrast door de geluidskwaliteit! De bastonen zijn laag en de muziek klinkt helder. 

Deze wake-up light helpt je ook met het in slaap vallen: hij bootst de zonsondergang na en gebruikt hier waarheidsgetrouwe kleuren voor. Dit leidt tot een hele fijne sfeer in mijn slaapkamer en ik val dan ook sneller dan normaal in slaap.

De volgende ochtend word ik, zoals verwacht, wakker van het licht. Rond kwart over 6 wordt mijn slaapkamer langzaam lichter. Ik kan niet zeggen dat ik echt wakker was, maar ik was me er wel lichtelijk van bewust.

Als de wekker om 7 uur de natuurgeluiden die ik heb gekozen afspeelt, ben ik wél meteen wakker. Ik wil niet sluimeren: ik wil uit bed komen en de dag beginnen. Voor mij is dit een nieuwe ervaring!

Ik ben erg te spreken over deze wake-up light. Het enige nadeel wat ik kon vinden is dat er een stevig prijskaartje aan hangt, maar als je op zoek bent naar een veelzijdig wake-up light, dan is dit de juiste keuze voor jou.

Voordelen:

 • Deze wake-up light bootst niet alleen de zonsopgang na, maar ook de zonsondergang, waardoor je sneller in slaap valt
 • Je gebruikt deze wake up light ook als Bluetooth-speaker

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

2. Philips Connected Somneo Sleep&Wake-up Light HF3672/01
Beste koop wake-up light van 2021

Radio-ontvangst: FM
Kleur licht: Oranje, geel
Aantal wektijden: 2
Aantal wekgeluiden: 8
Alarmtype: Radio, zoemer
Bediening via app: Ja

Deze wake up light is meer dan alleen een wake-up light: hij bootst niet alleen de zonsopgang na, maar ook de zonsondergang. Je valt met de zogenaamde sleep-functie dus ontspannend in slaap.

wake up light philips

Om wakker te worden zijn er verschillende mogelijkheden: de radio, acht verschillende wekgeluiden of enkel het opkomende licht.

Je kunt ook een combinatie van de bovenstaande opties kiezen. Ik vond bijvoorbeeld wakker worden door natuurgeluiden en het licht van de zonsopgang erg fijn. Uiteraard gaat dit allemaal geleidelijk waardoor je niet plotseling wakker schrikt.

Daarnaast gebruik je de lamp ook als gewone lamp. Handig als je net als ik altijd leest voor het slapen gaan. 

Bovendien bedien je deze wake-up light niet alleen via het touchscreen, maar ook via de bijbehorende app.

Het allereerste wat me echter opvalt als ik de lamp uit de verpakking haal, is dat hij erg robuust aanvoelt. Ik zet hem meteen op mijn nachtkastje en stel vervolgens de juiste tijd in. Je bedient deze lamp via het touchscreen aan de voorkant van het apparaat of via de SleepMapper-app. De SleepMapper app vind je in de Google Play Store en in de App Store.

Met deze app lees je leuke data af zoals bijvoorbeeld de temperatuur en het geluidsniveau. Je stelt hier ook je alarmen in, kiest hoe fel je het licht wilt hebben en hoelang het duurt om het uiteindelijke lichtniveau te bereiken. Ik stel dit in op 30 minuten.

Philips Somneo verschilolende lichtsterktes

De volgende ochtend word ik langzaam en ontspannen wakker. Het geheel doet me een beetje denken aan een zomerse ochtend: langzaam word het licht en je hoort de vogeltjes zingen door je open raam. Ik merk echt het verschil in mijn humeur: ik sta gemakkelijker en met een beter humeur op.

Het enige wat ik jammer vind, is dat deze wake-up light geen Bluetooth-verbinding heeft. Ik ben iemand die graag op mijn favoriete muziek wakker wordt en met dit wake up light is daar geen mogelijkheid voor. Dit gemis wordt wat mij betreft echter goed gemaakt door de app.

Ben je op zoek naar een wake-up light waarmee je echt ontspannen wakker wordt en daarna ook inzicht hebt in verschillende gegevens via de app, dan is dit de juiste keuze voor jou.

Voordelen:

 • Deze wake-up light is te bedienen via een bijbehorende app waar je ook inzicht hebt in andere gegevens zoals het geluidsniveau en de lichtsterkte
 • Er zijn acht verschillende wekgeluiden om uit te kiezen

Nadelen:

 • Deze wake-up light heeft geen Bluetooth-connectiviteit waarmee je je eigen muziek af kunt spelen

3. Philips HF3505/01 - Wake-up Light
Beste wake-up light voor gebruiksgemak

Radio-ontvangst: FM
Kleur licht: Geel
Aantal wektijden: 1
Aantal wekgeluiden: 2
Alarmtype: Natuurgeluiden
Bediening via app: Nee

Deze wake up light doet precies wat je verwacht van een wake up light: hij bootst de zonsopgang na waardoor je geleidelijk wakker wordt.

Philips wake-up light

Je zet je wekker op een bepaalde tijd en een half uur voordat je wekker gaat, gaat het licht langzaam branden. Als het tijd is om op te staan, is je kamer volledig verlicht.

Je kiest uit twee wekgeluiden of de radio met FM-ontvangst. Als je nog even wilt blijven liggen, tik je op de lamp waardoor de sluimerfunctie wordt ingeschakeld. 

Zodra de wekker is uitgepakt, besluit ik hem meteen in te stellen en ik ben blij verrast: hij is erg eenvoudig te bedienen via het touchscreen en het is dan ook zo gebeurd. Je vindt de bediening rondom de digitale tijd en je kunt er bijna niet fout mee gaan.

Dit wake-up light bootst alleen de zonsondergang na, niet de zonsondergang. Je gebruikt de lamp daarentegen wel als leeslampje.

Vrouw Bij Wake Up Light

Ik word de volgende ochtend uitgerust wakker en ik wil meteen mijn dag beginnen, in plaats van nog twee keer te sluimeren. Een goed begin van de dag!

Het enige wat ik nog graag had gezien bij deze wake-up light, is meer keuze aan wekgeluiden. Ik vind de vogeltjes en de natuurgeluiden erg fijn om wakker mee te worden, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die een betere ervaring hebben met andere geluiden.

Voordelen:

 • Gemakkelijk te bedienen
 • Je gebruikt deze wekker ook als leeslamp

Nadelen:

 • Er zijn maar twee wekgeluiden om uit te kiezen

4. Alecto BC100
Beste wake-up light voor jonge kinderen

Radio-ontvangst: Nee
Kleur licht: Blauw, oranje en geel
Aantal wektijden: 1
Aantal wekgeluiden: 1
Alarmtype: Kinderalarm / trainer
Bediening via app: Nee

De Alecto BC100 behoort misschien niet tussen de gewone, standaard wake-up lights, maar verdient wat mij betreft wel een plaats in de top vijf.

wake-up light voor kinderen

Met de Alecto BC100 leer je je kind op een acceptabele tijd op te staan. Als ouder zijnde is het vroege opstaan slopend: de dag beginnen om half vijf was hier zeker geen uitzondering. 

Door deze wekker in de slaapkamer van je kleintje te zetten, leert je kindje al snel wanneer hij uit bed kan komen om de dag te beginnen. 

Zodra het zonnetje op het scherm te zien is en het display oranje is, is het tijd om uit bed te komen.

Als het scherm blauw is, en er een maantje te zien is, is het de bedoeling dat je kindje nog even verder slaapt. Het is een eenvoudig concept en zoals altijd: alle kinderen zijn anders, maar dit systeem heeft mij zeker extra slaap bezorgd. 💤

Je stelt zelf de tijd in wanneer jij het acceptabel vind om je kindje uit bed te laten komen. Maak de sprongen echter niet te groot: word je kindje altijd om vijf uur wakker, laat dan het zonnetje niet pas om zeven uur schijnen. Dit verschil is te groot.

Doe het in kleine stapjes en begin bijvoorbeeld met half vijf, dan vijf uur, zes uur en werk naar zeven uur toe. Heb je nog geen succes, maak de stapjes dan nog kleiner. 

Alecto Wake Up Light

Deze wekker gebruik je bovendien ook als nachtlampje waardoor je kindje iets heeft om op te focussen als hij in de nacht wakker wordt. Sommige kinderen ervaren het display echter als iets te fel, waardoor je de wekker beter iets verder weg zet.

Je laadt deze wekker op via een usb-kabel. De batterij gaat hierna zo’n vier dagen mee. Er is dus geen snoer waarin je kindje eventueel verstrengeld kan raken, maar het nadeel is dat je niet moet vergeten om het apparaat op te laden.

Voordelen:

 • Deze wekker traint je kindje om langer in bed te blijven liggen waardoor jij langer slaapt
 • Deze wekker is snoerloos

Nadelen:

 • Het display wordt soms als te fel ervaren
 • Je moet de wekker ongeveer elke vier dagen opladen

5. LifeGoods Wake-Up Light Wekker
Beste budget wake-up light

Radio-ontvangst: Nee
Kleur licht: Geel, wit, groen, rood, blauw
Aantal wektijden: 3
Aantal wekgeluiden: 3
Alarmtype: Alarmtonen, playlist via Bluetooth
Bediening via app: Nee

Het eerste wat me opvalt bij deze wake up light, is de prijs. Voor een paar tientjes heb je deze wekker al in huis. Hij ziet er daarnaast mooi uit en dient ook als Bluetooth-speaker.

wake up light

Als ik hem uitgepakt heb, zet ik hem meteen in mijn slaapkamer op mijn nachtkastje. Met een paar drukken op de knop stel ik de tijd in. Ik stel ook meteen de wekker in: ik moet er toch echt weer om 7 uur uit morgen.

In de avond ga ik vroeg naar bed om nog even te lezen. Ik gebruik de wake-up light als leeslamp en dit gaat prima. De kleuren zijn helemaal zelf in te stellen waardoor er voor iedere situatie wel het juiste licht te vinden is.

Ik kies ervoor om te lezen in geel licht, maar niet voordat ik de Bluetooth-speaker heb getest! Ik kies mijn meest gespeelde playlist en al snel word ik blij gemaakt door Oasis. De kwaliteit is prima: het is niet de beste kwaliteit die ik ooit heb gehoord, maar dat verwacht ik ook niet van een wake-up light in deze prijsklasse.

Na wat te hebben gelezen, val ik in slaap en ik word de volgende ochtend wakker door… gezoem! Niet helemaal wat ik had verwacht. 😅 Het licht van de wekker is aan, maar dit is niet geleidelijk aan gegaan. Het licht ging aan op het moment dat mijn wekker af ging.

Ik dacht dat ik misschien iets fout had gedaan. Ik stel de wekker nogmaals in, deze keer voor tien minuten later. Helaas weer geen langzaam opkomend licht. Tijdens het spelen met de instellingen kom ik er wel achter dat ik de wekker kan laten vibreren in plaats van zoemen, wat een handige bijkomstigheid is.

Er is echter geen optie om de zonsopgang na te bootsen. Dit is voor mij een behoorlijke teleurstelling, want ik wilde een wake up light, geen wekker met een zoemer en een lampje!

Mijn conclusie is dan ook dat dit een fijne wekker is, met veel functies en een goede speaker, maar het is geen échte wake-up light. Als je op zoek bent naar een multifunctionele wekker voor weinig geld, dan is dit de goede optie voor jou, maar houd er rekening mee dat er langzaam wakker worden zoals bij een wake up light, er hier niet bij is.

Voordelen:

 • Er hangt een erg vriendelijk prijskaartje aan deze wekker
 • De geluidskwaliteit van de speaker is prima

Nadelen:

 • De zonsopgang wordt niet nagebootst

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Niet iedereen stelt dezelfde eisen aan een wake-up light en daarom zijn er verschillende eigenschappen waar je op let bij aankoop van een wake-up light.

Functionaliteit

Er zijn wake up lights die meerdere functies hebben. Misschien wil je een wake-up light die je ook gebruikt als Bluetooth-speaker, of wil je hem kunnen bedienen via een app op je telefoon.

De meeste wake-up lights gebruik je ook als leeslamp. Dit is vooral een handige functie als je leest voordat je gaat slapen. Daarnaast bootsen sommige wake-up lights ook de zonsondergang na. Hierdoor ga je ontspannen slapen en sta je de volgende dag weer uitgerust op.

Wil je wakker worden van licht en muziek, let er dan op dat je wake up light ook radio-ontvangst heeft.

Ouderwetse Analoge Wekker 1024x753 1

Bluetooth-verbinding

Een Bluetooth-verbinding zorgt er naast dit alles voor dat je via je telefoon muziek streamt. Je verbindt de wake-up light via Bluetooth met je telefoon, kiest muziek via bijvoorbeeld een streamingservice zoals Spotify. 

Je kunt er ook voor kiezen om muziek te downloaden naar je telefoon en deze muziek vervolgens via Bluetooth af te spelen via je wake-up light.

Geluidskwaliteit van de speaker(s)

Als je je wake-up light veel gebruikt om muziek mee te luisteren, dan is het een goed idee te kijken naar de geluidskwaliteit van de speaker. Sommige wake-up lights hebben twee ingebouwde speakers, wat ook bijdraagt aan de geluidskwaliteit. 

Kleuren van het licht

Om de zonsopgang na te bootsen, is het belangrijk dat je wake up light natuurgetrouwe kleuren gebruikt. Denk aan geel, oranje en rood als de basiskleuren. 

Sommige wake-up lights hebben meerdere kleuren, zoals blauw, groen, paars en wit. Dit is leuk, maar draagt niet bij aan het nabootsen van de zonsopgang.

FM of DAB-radio

Met de meeste wake up lights luister je naar de radio, of gebruik je de radio als alarm. Vaak is de radio-ontvangst via FM, maar soms heb je digitale ontvangst via DAB-radio. 

Bij het luisteren naar DAB-radio heb je dikwijls een veel stabieler signaal dan bij FM, waardoor je geen last hebt van storingen en gekraak.

Aantal te zetten alarmen

Als jij en je partner allebei gebruik maken van de wekker, dan is het handig als je twee wektijden kunt zetten waardoor er twee alarmen af gaan. Let hier goed op, want dit is niet bij alle wekkers mogelijk.

Aantal wekgeluiden

De meeste wake-up lights maken vooral gebruik van verschillende natuurgeluiden.Denk aan vogeltjes die fluiten of de geluiden van de zee. Deze geluiden sluiten mooi aan bij het opkomende licht waar je langzaam wakker van wordt.

Nu is het mogelijk dat je meer nodig hebt dan alleen vogeltjes die fluiten. In dit geval let je er op dat de wekker ook de mogelijkheid heeft om een zoemer te gebruiken als wekgeluid. Een radiofunctie of een Bluetooth-connectie naar je telefoon is ook een geschikt alternatief.

Kat Slaapt Onder Het Dekbed

Veelgestelde vragen over wake-up lights

Wat zijn de voordelen van een wake-up light?

Een wake-up light maakt je lichaam geleidelijk aan wakker waardoor je niet plotseling wakker schrikt door bijvoorbeeld een wekker met een zoemer. Je wordt onbewust voorbereid op het wakker worden, waardoor je dag op een betere manier begint.

Wat is een wake-up light?

Een wake-up light is een wekker die je wakker maakt door de zonsopgang na te bootsen. Je wordt wakker door het opkomende licht. Je kunt er ook voor kiezen om gewekt te worden door natuurgeluiden in combinatie met het licht, maar de nadruk ligt op het geleidelijk aan wakker worden door de nagebootste zonsopgang.

Hoe maakt een wake-up light mij wakker?

Een wake-up light maakt je wakker door de zonsopgang na te bootsen. Je wordt geleidelijk wakker door het licht wat steeds feller wordt. Hierdoor begin je je dag op een ontspannende manier dan wanneer je wakker wordt door een zoemer.

Conclusie

Om een fijne en productieve dag te hebben is een goed begin van de dag erg belangrijk. Het beste wake-up light draagt hieraan bij. Hopelijk maak je dan ook met behulp van deze top vijf een weloverwogen keuze!

Bedankt voor het lezen! Heb je nog goede (slaap)tips, dan kun je hieronder een reactie achterlaten. ⬇️

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram