De Beste Wandelschoenen voor de Stevige Stappers

Danai Vorgia

Geschreven door: Danai Vorgia

Met beide voeten stevig op de grond.

De Beste Wandelschoenen voor de Stevige Stappers

Tijd om je droom – de Santiago de Compostela te lopen – werkelijkheid te maken? Of duik je graag het bos in in je vrije tijd? Om welke reden dan ook: voor wandelliefhebbers die waarde hechten aan comfort en duurzaamheid, zijn wandelschoenen een must. Om je een handje (of voetje?) op weg te helpen, geef ik je een overzicht van de beste wandelschoenen op de markt!

Waarom wandelschoenen kopen?

Wist je dat lange wandeltochten beïnvloeden hoe goed je je bewegingen aanstuurt? Uit onderzoek blijkt dat het gewicht, materiaal en de hoogte van je schoenen invloed hebben op hoe je loopt, en daarmee ook op het risico op blessures tijdens het wandelen.

Dat is op zich al reden genoeg, niet? Maar de pret stopt daar niet: wandelschoenen zitten tijdens lange wandeltochten beter dan normale schoenen of sportschoenen. Ze zijn specifiek gebouwd om je voeten te ondersteunen, alsook je enkels als het gaat om een hoog model.

Daarnaast is de zool erg stevig, waardoor je ook op oneven terreinen of juist op hele gladde modderpaden er zeker van bent dat je niet binnen de kortste keren onderuit gaat.

Om het meeste te halen uit deze schoenen en om een paar te vinden dat goed aansluit bij zowel je voeten als bij je wandeltochten, licht ik in dit artikel de belangrijkste eigenschappen van wandelschoenen uit. Dus leg je beste fietsbroek even opzij voor een andere dag: het is tijd om de beste wandelschoenen te bespreken!

Geweo Wandelschoenen Unisex

Geweo Wandelschoenen Unisex
Schoenhoogte: Halfhoog
Materiaal buitenlaag: Mesh | Polyurethaan
Materiaal zool: Kunststof
Materiaal voering: Kunststof
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Skechers Trego

Skechers Trego
Schoenhoogte: Laag
Materiaal buitenlaag: Leer | Textiel
Materiaal zool: Rubber
Materiaal voering: Textiel
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Salomon XA PRO 3D V8 GTX W

Salomon XA PRO 3D V8 GTX W
Schoenhoogte: Laag
Materiaal buitenlaag: Mesh
Materiaal zool: Rubber
Materiaal voering: Textiel
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Wandelschoenen: Hoe maak ik de beste koop?

Een aantal eigenschappen is belangrijk wanneer het aankomt op de ideale wandelschoen. Hieronder zie je een toelichting over elk van deze eigenschappen en waarom deze van belang is voor het maken van je keuze.

Hoogte

De hoogte van je schoen bepaalt, samen met het materiaal, zowel de mate van bewegingsvrijheid als steun rondom je enkel, indien van toepassing. Een hoge schoen rijkt tot net boven je enkel.

Een nadeel van een hoge schoen is dat je minder bewegingsvrijheid in je enkel hebt. Daarentegen is een voordeel van een hoge schoen juist dat niet alleen je voeten veel steun krijgen, maar ook je enkels. Het risico op omzwikken neemt daarmee drastisch af.

Als we naar de afbeelding hieronder kijken, zien we dat de voet veel spieren heeft rondom de enkel. Deze zijn verantwoordelijk voor het stabiliseren van het gewricht en je voet.

anatomie voet

Het stabiliseren van de voet kost meer energie naarmate de spieren in de voet vermoeider worden. Het wordt dan ook steeds lastiger om dit stabiliseren goed te blijven doen, zoals je bij een lage schoen kunt verwachten.

Een hogere schoen die meer steun biedt, is in zo'n geval van toegevoegde waarde. Dit zorgt er immers voor dat je voet stabiel blijft, wat blessures voorkomt. Een lage schoen geeft je wel meer bewegingsvrijheid, waardoor deze schoen doorgaans wat comfortabeler zit. Dit is een afweging die je zelf moet maken.

De hoogte van de wandelschoen staat in de specificaties omschreven als laag, halfhoog of hoog. Voor bijvoorbeeld stedentrips op egale ondergronden zijn lage schoenen geschikt. Heb je behoefte aan meer steun of wandel je over lastiger terrein? Dan is halfhoog ook een goede optie. Voor nog intensievere en langere wandelingen zijn hoge schoenen geschikt.

Materialen

Naast hoogte, draagt ook het materiaal van de wandelschoenen bij aan de stevigheid en de mate van steun die ze bieden. De meeste wandelschoenen zijn gemaakt van synthetische materialen (mesh of synthetisch nylon) of leer (ook in de vorm van suède), of een combinatie hiervan.

Synthetische materialen zijn over het algemeen lichter en ademen beter dan leer. Hierdoor zijn ze ook minder water- en winddicht.

Hoewel zwaarder, is leer een stuk duurzamer dan synthetische materialen en is daarnaast water- en winddicht. De ideale wandelschoen is dan ook een combinatie van verschillende materialen.

Veel wandelschoenen zijn tegenwoordig gevoerd met een laagje dat ook niet-leren schoenen wind- en waterdicht maakt. Wandelschoenen waarvan de productnaam 'GTX' vermeldt, bevatten zo'n voering.

Gewicht

Hoe zwaar de schoen is, hangt af van het soort en de hoeveelheid materiaal van de schoen.

In principe geldt: hoe zwaarder de schoen, hoe hoger het gewicht dat je bij elke stap moet optillen en verplaatsen. Dit resulteert in een hoger energieverbruik.

Hoewel dit voor sommigen misschien een doel van de wandeling is, raak je er ook sneller vermoeid door. Dat is tijdens lange tochten – waarbij uithoudingsvermogen een rol speelt – minder handig.

mensen met verschillende wandelschoenen aan

Zoals eerder benoemd, is een belangrijk voordeel van zwaardere materialen zoals leer dat ze meer steun bieden. Steun is vooral bij lastige ondergronden en langere tochten nodig.

Hier staan we voor een dilemma: we willen voor langere en uitdagendere tochten voldoende steun en misschien zelfs wind- en waterdichte schoenen hebben. Leer is dan de beste keuze, toch? Wat is nu belangrijker: het gewicht of het materiaal?

Dit hangt af van verschillende factoren: weersomstandigheden, hoeveel steun je wilt hebben en persoonlijke voorkeur.

  • Ga je hartje zomer hiken in Spanje? Dan is het niet zo belangrijk dat je wandelschoenen waterdicht zijn. Kies dan voor een synthetisch materiaal of voor suède, afhankelijk van de hoeveelheid steun die je in een wandelschoen zoekt. Deze schoen zal relatief licht zijn en goed ademen.
  • Voor een koudere, vochtigere hike in de bergen van Noorwegen, zijn zowel steun als wind- en waterdichtheid van belang en ben je eerder toegewezen op een leren schoen. Als gevolg hiervan is de schoen waarschijnlijk zwaarder.

Gewicht is in deze gevallen een resultaat van andere eigenschappen. Een licht gewicht is vooral een bonuseigenschap. Kun je moeilijk kiezen tussen twee modellen? Een lichter gewicht vormt dan misschien de doorslaggevende factor in het maken van je keuze.

Pasvorm

De ene voet is smaller, heeft een hogere wreef of is wat gevoeliger dan de andere. Elke voet is anders en daarom raad ik je aan om de wandelschoenen te passen voordat je ze koopt. Een aantal aandachtspunten bij het kiezen van de juiste pasvorm volgen hieronder.

De hielkap

Dit is de achterkant van je schoen, letterlijk de kap om je hiel. Deze moet niet te strak zitten, maar wel zo strak dat je er voldoende steun van ervaart. Een hielkap die te strak aansluit leidt geheid tot drukpunten, terwijl eentje die niet goed aansluit juist tot wrijving en blaren leidt.

man met wandelschoen in droge modder

De zool

De zool van je schoen moet genoeg grip en stevigheid bieden voor de ondergrond waar je op gaat lopen. Naast grip zorgt een zool ook voor demping. Hoe dikker de zool, hoe meer demping. Maak je lange wandelingen? Dan is voldoende demping gewenst: dit zorgt er voor dat vooral de zool (in plaats van je enkel) de impact van elke stap absorbeert.

De binnenzool

Dit is het gebied van de schoen waar je voet op rust. Deze moet goed aansluiten, zodat er tijdens het wandelen niet te veel wrijving ontstaat. Let er hiernaast op dat de binnenzool breed genoeg is en comfortabel aanvoelt.

Wandelschoenen voor heren zijn over het algemeen wat breder, en zo ook de binnenzool die erin ligt. Til daarom niet te zwaar aan deze benaming als je een vrouw bent die een bredere schoen nodig heeft!

De 'toe box'

Dit is de ruimte waar de tenen zich bevinden. Zowel een tekort als een overschot aan ruimte in de lengterichting zorgt voor wrijving. Te weinig ruimte in de breedte kan drukt je tenen samen, wat discomfort en zelfs pijn kan veroorzaken. Geef je tenen de ruimte die ze ook in beslag nemen als je geen schoenen aan hebt.

Specificaties van wandelschoenen vergelijken

CategorieSchoenhoogteMateriaal buitenlaag
1Geweo Wandelschoenen UnisexC: trekking met zware bepakkingHalfhoogMesh | Polyurethaan
2Skechers TregoA: wandelen op licht terreinLaagLeer | Textiel
3Salomon XA PRO 3D V8 GTX WA/B: wandelen op heuvelachtig terreinLaagMesh
4Skechers Oak Canyon Ironhide heren wandelschoenenB: korte/lange bergwandelingLaagSuède
5Grisport Travel Low Wandelschoenen UnisexA: wandelen op licht terreinLaagKaf1 kg

Geweo Wandelschoenen Unisex

Categorie: C: trekking met zware bepakking

Schoenhoogte: Halfhoog

Materiaal buitenlaag: Mesh | Polyurethaan

Skechers Trego

Categorie: A: wandelen op licht terrein

Schoenhoogte: Laag

Materiaal buitenlaag: Leer | Textiel

Salomon XA PRO 3D V8 GTX W

Categorie: A/B: wandelen op heuvelachtig terrein

Schoenhoogte: Laag

Materiaal buitenlaag: Mesh

Skechers Oak Canyon Ironhide heren wandelschoenen

Categorie: B: korte/lange bergwandeling

Schoenhoogte: Laag

Materiaal buitenlaag: Suède

Grisport Travel Low Wandelschoenen Unisex

Categorie: A: wandelen op licht terrein

Schoenhoogte: Laag

Materiaal buitenlaag: Kaf

Gewicht: 1 kg

Wandeltype

Het kiezen van de juiste wandelschoen komt neer op een combinatie van verschillende eigenschappen. Welke eigenschappen belangrijker zijn, hangt af van je wandeldoel! Om de keuze makkelijker te maken, bestaat er een ABCD-indeling in de wereld der wandelschoenen.

Type A: de hobbyist

Het type A-wandelschoen is geschikt voor wie zo nu en dan een wandeling in het bos maakt, op vakantie een stedentrip doet, of eens een dagje op de Veluwe wandelt. Type A-schoenen zijn laag, licht van gewicht en voornamelijk geschikt voor wegen en bospaden.

Type B: de experimentalist

Dit type schoen is geschikt voor wie graag heuvels of lichte bergen opzoekt. Ook zijn deze geschikt voor tochten van langere duur op redelijk goed begaanbare grond met een lichte tot matige bepakking. Deze wandelschoenen zijn wat hoger dan type A en bieden wat meer steun. Hiernaast is de zool wat steviger en hebben de schoenen meer grip op de ondergrond.

Type C: de avonturier

Deze wandelschoenen zijn geschikt voor wie graag de bergen of het bos in trekt voor een paar dagen en met zwaardere bepakking. Dit is de off-road motor der schoenen. Dit model is hoog en stevig, de zool geeft niet snel mee en heeft zelfs grip op bijvoorbeeld losse stenen. Hiernaast is deze schoen wind- en waterdicht.

Type D: de daredevil

Deze schoenen zijn geschikt voor wie het aandurft om op lange trektochten te gaan op de verraderlijkste terreinen, zoals gebieden vol sneeuw of gebergtes. Deze schoen is hoog en wind- en waterdicht en is vergeleken met de andere schoenen het stevigst.

Wat als ik twijfel over de categorie waar ik in val?

Hoewel handig, is de ABCD-indeling niet sluitend. Wil je een dagje door Parijs wandelen, maar zoek je toch wat meer steun dan de gemiddelde A-wandelschoen je kan bieden? Schroom dan niet om voor bijvoorbeeld een B-schoen te kiezen. Sommige merken lossen dit probleem al voor je op door twee categorieën te combineren: bijvoorbeeld de A/B-schoen.

De vragenlijst

Als het goed is weet je nu welke schoen-eigenschappen van belang zijn en waarom. Nog niet helemaal zeker waar je naar op zoek bent in een wandelschoen? Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om te achterhalen welke eigenschappen jouw wandelschoenen moeten hebben zijn:

  • Hoelang wandel ik gemiddeld?
  • Met welke frequentie wandel ik?
  • Over welk terrein vindt de wandeling plaats?
  • Hoeveel steun wil ik van mijn wandelschoen?
  • Wandel ik met bepakking?
  • Wat zijn de weersomstandigheden op locatie?

De 5 beste wandelschoenen op een rij

1. Geweo Wandelschoenen Unisex

1. Geweo Wandelschoenen Unisex
Schoenhoogte: Halfhoog
Materiaal buitenlaag: Mesh | Polyurethaan
Materiaal zool: Kunststof
Materiaal voering: Kunststof

2. Skechers Trego

2. Skechers Trego
Schoenhoogte: Laag
Materiaal buitenlaag: Leer | Textiel
Materiaal zool: Rubber
Materiaal voering: Textiel

3. Salomon XA PRO 3D V8 GTX W

3. Salomon XA PRO 3D V8 GTX W
Schoenhoogte: Laag
Materiaal buitenlaag: Mesh
Materiaal zool: Rubber
Materiaal voering: Textiel

4. Skechers Oak Canyon Ironhide heren wandelschoenen

4. Skechers Oak Canyon Ironhide heren wandelschoenen
Schoenhoogte: Laag
Materiaal buitenlaag: Suède
Materiaal zool: Rubber
Materiaal voering: Leer

5. Grisport Travel Low Wandelschoenen Unisex

5. Grisport Travel Low Wandelschoenen Unisex
Gewicht: 1 kg
Gewicht: 1 kg
Schoenhoogte: Laag
Materiaal buitenlaag: Kaf
Materiaal zool: Rubber
Materiaal voering: Gore-Tex

Veelgestelde vragen over wandelschoenen

Toch nog vragen? Dat kan! De meest voorkomende beantwoord ik hier nog tot slot.

Hoelang gaan wandelschoenen mee?

Dit hangt van een aantal factoren af: de mate van gebruik, de ondergrond waar je op loopt, het materiaal van de schoenen, de kwaliteit van de wandelschoenen en hoe goed je ze onderhoudt.

Hoe meer gebruik je maakt van je wandelschoenen, hoe sneller ze verweren. Ook maakt de ondergrond waarop je loopt een verschil. Je kunt je misschien voorstellen dat wandelen op onregelmatige ondergrond resulteert in meer beweging en wrijving van de schoen, waardoor deze sneller slijt.

Materialen zoals leer gaan langer mee dan sommige andere materialen. Ook is de kwaliteit van het gebruikte materiaal en dingen zoals het stikwerk van belang. Als een schoen niet goed gestikt is, gaat deze sneller kapot.

Je verlengt de levensduur van je wandelschoenen door ze goed te onderhouden. Dit doe je door ze na een wandeling schoon te maken en goed te laten luchten en drogen. Daarnaast zijn er verschillende producten op de markt die helpen het materiaal van je wandelschoen goed te houden, zoals impregnatiespray en schoensmeer.

Wat betekent GTX?

'GTX' is een afkorting voor 'GORE-TEX-membraan'. Schoenen die met dit membraan zijn wind- en waterdicht, maar tegelijkertijd ook ademend.

Zijn duurdere wandelschoenen beter?

Hoewel het vaak zo is dat een goedkopere wandelschoen van minder goede kwaliteit materialen is gemaakt of minder betrouwbaar stikwerk heeft, hoeft dit niet altijd zo te zijn. Ik raad je aan om de eigenschappen van de schoen extra goed te onderzoeken en alvorens een paar wandelschoenen te kopen reviews te raadplegen.

'Verzoolbare' schoenen zijn altijd wat duurder. Dit zijn schoenen die zo zijn gemaakt dat de zool later vervangen kan worden, waardoor ze een langere levensduur hebben.

Conclusie

Onthoudt dus goed welke eigenschappen je wandelschoenen nodig hebben. De voornaamste eigenschappen waar je op moet letten zijn gewicht, hoogte, materiaal en pasvorm.

Stel jezelf wat kritische vragen over je wandelgedrag en -behoeften, en besluit welk type (A, B, C of D) wandelschoen het best bij jou en je wandeling past.

Hopelijk weet je nu waar je op moet letten en kun je een weloverwogen keuze maken! Bekijk hieronder de top 5 wandelschoenen, die ik je in ieder geval kan aanraden.

Was dit artikel behulpzaam?

Danai Vorgia

Danai Vorgia

Student Bewegingswetenschappen met een voorliefde voor het brein. Als ik niet met mijn neus in de boeken zit, ben ik waarschijnlijk in de sportschool of in de Egeïsche Zee.