Wat is de Beste Warmtepompdroger?

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Voor wanneer het Nederlandse weer buiten drogen niet toe laat...

Wat is de Beste Warmtepompdroger?

Idealiter hang je je was altijd buiten aan de lijn om deze te laten drogen. Was die buiten gedroogd is, ruikt heerlijk fris. Het is bovendien gratis en milieuvriendelijk. Helaas gooit het Nederlandse weer vaak roet in het eten. De meest economische manier om je wasgoed elektrisch te drogen, is met een goede warmtepompdroger.

Een warmtepompdroger is niet alleen zuinig, maar dankzij zijn lage temperatuur ook beter voor je wasgoed. Warmtepompdrogers worden steeds populairder. Ik heb daarom een top vijf voor je gemaakt met de beste warmtepompdrogers, waardoor je niet alleen meer te weten komt over warmtepompdrogers, maar ook de keuze eenvoudiger wordt gemaakt.

1. Miele TSD 443 WP EcoSpeed
Dé beste warmtepompdroger van 2021 ✨

Onze score: 9,5

Kwaliteit en duurzaamheid zoals je deze gewend bent van Miele. Deze warmtepompdroger is niet alleen erg zuinig, maar droogt erg snel.

Hij heeft speciale programma's voor wol, beddengoed en bijvoorbeeld overhemden. De trommel is verlicht, waardoor er bovendien geen sokken achterblijven in de trommel.

Energieklasse: A+++
Energiekosten per jaar: €40,71
Maximaal vulgewicht: 8 kilogram

Programmaduur katoen: 155 minuten
Aantal programma's: 12
Max. geluidsniveau: 66 dB

Miele droger met open deur, vooraanzicht

2. Samsung DV80T5220TT
Beste koop warmtepompdroger van 2021 ✨

Onze score: 9,0

Samsung droger met open deur

Helemaal klaar voor de toekomst. Je bedient deze warmtepompdroger van Samsung via het paneel aan de voorzijde van de droger, of via de bijbehorende app.

Dankzij de AI technologie kiest deze wasdroger het beste programma voor jouw was, waardoor de kans op krimpen minimaal is. Bovendien heeft deze warmtepompdroger van Samsung een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Energieklasse: A+++
Energiekosten per jaar: €44,62
Maximaal vulgewicht: 8 kilogram

Programmaduur katoen: 220 minuten
Aantal programma's: 14
Max. geluidsniveau: 64 dB

Check prijs op Coolblue.nl →

Hoe werkt een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger absorbeert het water uit je wasgoed door hete lucht door de trommel te laten stromen. Deze lucht gaat vervolgens door een verdamper die het water verwijdert en opslaat in het reservoir van de wasdroger. Deze lucht wordt vervolgens opnieuw opgewarmd en meerdere keren door de trommel gebruikt totdat de was droog is.

Dit werkt heel anders dan bij afvoer- en condensdrogers, omdat ze in beide gevallen geen gebruik maken van de lucht die ze al hebben opgewarmd. Warmtepompdrogers verbruiken hierdoor aanzienlijk minder energie, omdat ze dezelfde lucht, die al warm is van de vorige cyclus, opnieuw verwarmen.

Hieronder heb ik de voor- en nadelen van een warmtepompdroger voor je op een rijtje gezet.

Was opvouwen, vooraanzicht

De voor- en nadelen van een warmtepompdroger

 • Ze kosten minder energie.
  Omdat de warmtepomptechnologie gebruik maakt van dezelfde lucht die al is opgewarmd tijdens de vorige cyclus, zal je energierekening lager zijn dan bij een condensdroger of een afvoerdroger. Dit is bovendien beter voor het milieu!
 • Minder kledingslijtage.
  Warmtepompdrogers drogen je wasgoed op een lagere temperatuur, waardoor je kleding langer meegaat.
 • Je zet ze neer waar je maar wilt.
  Warmtepompdrogers hoeven niet aangesloten te worden op een afvoer, dus je zet een warmtepompdroger waar jij dit wilt.
 • De aanschafprijs ligt hoger.
  Hoewel de prijs van warmtepompdrogers de laatste jaren is gedaald, zijn ze nog steeds aanzienlijk duurder in aanschaf dan de andere soorten wasdrogers.
 • Ze drogen de kleren langzamer.
  Omdat warmtepompdrogers een lagere droogtemperatuur gebruiken, doen ze er iets langer over om je wasgoed te drogen.

De 5 beste warmtepompdrogers in een oogopslag

 1. Miele TSD 443 WP EcoSpeed - De beste warmtepompdroger op de markt, met de kwaliteit die je verwacht van Miele.
 2. Samsung DV80T5220TT - Deze warmtepompdroger is klaar voor de toekomst dankzij de bijbehorende app.
 3. AEG T8DB86ES - De beste groene keuze: je bespaart niet alleen geld, maar ook het milieu.
 4. LG RC80V9AV4Q - Heb je een open keuken waar je warmtepompdroger moet komen te staan? Geen probleem. Kies voor deze ultrastille droger van LG.
 5. Whirlpool FTBE M11 82 - Ook met een beperkt budget koop je een goede warmtepompdroger.

De beste warmtepompdrogers op een rij

1. Miele TSD 443 WP EcoSpeed
Dé beste warmtepompdroger van 2021

Energieklasse: A+++
Energiekosten per jaar: €40,71
Maximaal vulgewicht: 8 kilogram
Programmaduur katoen: 155 minuten
Aantal programma's: 12
Max. geluidsniveau: 66 dB

Deze warmtepompdroger doet het erg goed in de test van onder andere de consumentenbond. Wanneer de zoemer klinkt, is je wasgoed goed droog en voor een energiezuinige warmtepompdroger duurt dit niet al te lang. 

De condensor voorkomt dat vochtige lucht je huis binnendringt, en het bedieningspaneel is eenvoudig in gebruik.

Miele droger, vooraanzicht

Gebruiksgemak

Sensoren in de machine stellen de droogtijden in: je selecteert alleen het type stof en hoe droog je je wasgoed wilt hebben. Vervolgens weegt de droger je wasgoed en kiest de beste tijdsduur om deze te drogen, wat hem meteen erg energie-efficiënt maakt. Je voegt ook handmatig extra tijd toe als je het wasgoed nog niet droog genoeg vindt.

Trommelverlichting helpt bij het opsporen van verloren sokken en onderbroeken. Deze wasdroger maakt verder gebruik van geurflacons, waardoor je was altijd heerlijk fris ruikt. Je stelt zelf in hoeveel geur de flacon af geeft. Met eentje doe je ongeveer 50 droogbeurten. Er wordt één geurflacon meegeleverd. Is deze op, dan kun je deze eenvoudig bijbestellen.

De stoffilters zijn eenvoudig te verwijderen, waardoor je ze gemakkelijk schoonmaakt. Het enige wat bij deze warmtepompdroger ontbreekt is een bijbehorende app, maar als je je nog niet helemaal thuis voelt in de wereld van de slimme apparaten, maakt dit weinig uit.

Miele geurflacon, vooraanzicht

Kortom: Miele staat voor duurzaamheid en kwaliteit, en dat krijg je bij deze warmtepompdroger. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan. Hierdoor is hij misschien niet geschikt voor iedereen.

Voordelen:

 • Deze warmtepompdroger is erg energiezuinig: je betaald maar €40,71 aan jaarlijkse energiekosten
 • Hij is erg eenvoudig in gebruik
 • Deze droger is duurzaam en van goede kwaliteit

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan de wasdroger

2. Samsung DV80T5220TT
Beste koop warmtepompdroger van 2021

Energieklasse: A+++
Energiekosten per jaar: €44,62
Maximaal vulgewicht: 8 kilogram
Programmaduur katoen: 220 minuten
Aantal programma's: 14
Max. geluidsniveau: 64 dB

Deze warmtepompdroger van Samsung houdt de vochtige lucht veilig binnen in de machine. Deze droger is zeer energiezuinig, waardoor het niet veel kost hem te gebruiken.

Je wasgoed wordt goed droog en blijft bovendien kreukvrij.

Samsung droger, vooraanzicht

Gebruiksgemak

Deze vrijstaande warmtepompdroger heeft een trommelinhoud van 8 kilo, waardoor hij groot genoeg is voor een middelgroot huishouden. Deze wasdroger heeft veel functies en stelt zeker niet teleur.

Je bedient deze warmtepompdroger vanaf je smartphone door de Samsung SmartThings app te downloaden. Dit doe je via de Google Play Store of via de App Store. Deze app geeft tips over welk programma je moet gebruiken, laat je weten wanneer het programma is voltooid en helpt je bij het diagnosticeren van eventuele problemen die zich kunnen voordoen.

Op de machine vindt je een kinderslot om te voorkomen dat de instellingen per ongeluk worden gewijzigd, een 24-uurs uitgestelde start en een lampje in de trommel die helpt bij het vinden van eenzame sokken.

Je stelt de eindtijd van het programma zelf in als je dat wilt. Hierdoor komen bijvoorbeeld je handdoeken lekker warm en zacht uit de droger, klaar voor als jij je douche wilt nemen. De programmalijst bevat de gebruikelijke programma's voor katoen en synthetische stoffen, snelprogramma's, plus instellingen voor gemengde ladingen, handdoeken en beddengoed.

Bedieningspaneel van Samsung droger

Deze wasdroger heeft een A+++ energielabel, dus energiezuiniger kan haast niet. Net als andere warmtepompdrogers recyclet hij de warmte en pompt die terug in de trommel, zodat jouw wasgoed droogt.

De sensoren van deze droger werken goed, wat resulteert in nauwkeurig drogen en kleding die droog genoeg is om in de kast op te bergen zodra het programma is afgelopen. De meeste kledingstukken komen er ook kreukvrij uit, dus strijken is vaak niet nodig.

Helaas is het ontgrendelen van de deur wat lastig: je moet je vingers onder de verzonken deur stoppen en dan op de hendel drukken. Je moet hiervoor best veel kracht zetten. Heb je kleine handjes in huis, dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken dat je was ineens uit de trommel verdwijnt!

Het is ten slotte niet de snelste droger, maar dat wordt gecompenseerd door de goede prijs-kwaliteitverhouding. Hij is daarbij relatief vriendelijk geprijsd, waardoor deze droger toegankelijker is voor meer mensen.

Voordelen:

 • Dankzij de bijbehorende app is deze wasdroger klaar voor de toekomst
 • Hij heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

 • Hij droogt niet erg snel

3. AEG T8DB86ES
Meest milieuvriendelijke warmtepompdroger

Energieklasse: A+++
Energiekosten per jaar: €40,71
Maximaal vulgewicht: 8 kilogram
Programmaduur katoen: 173 minuten
Aantal programma's: 10
Max. geluidsniveau: 65 dB

Dit is een warmtepompdroger met een trommelinhoud van 8 kilo en daarmee geschikt voor huishoudens van drie of vier personen.

Een groot en duidelijk digitaal display toont de resterende droogtijd, het ingestelde droogprogramma en eventuele andere geselecteerde opties, zoals de stille modus.

AEG T8DB86ES droger

Gebruiksgemak

Er zit een lampje in de trommel waardoor je geen enkel kledingstuk mist na afloop van het programma. De machine detecteert ook wanneer de trommel leeg is, zodat hij niet wordt aangezet als er geen kleding in zit. Op het bedieningspaneel bevindt zich een kinderslot wat voorkomt dat kleine handjes je programma wijzigen.

Ik ben onder de indruk van hoe snel (173 minuten) deze warmtepompdroger een volledige lading katoenen wasgoed droogt, maar hij is helaas niet zo snel met andere ladingen. Dit maakt voor mij persoonlijk niet veel uit, want geduld is een schone zaak.

Hij is droogt kleding gelijkmatig en de condensor vangt het water van de lading goed op. Hij is bovendien erg eenvoudig in gebruik. Het is helaas niet de stilste warmtepompdroger die ik ben tegengekomen, maar gelukkig ook niet de meest luidruchtige.

Waar het bij deze droger om gaat is natuurlijk de energiebesparing. De jaarlijkse energiekosten zijn met €40,71 erg laag. Hierdoor bespaar je niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu.

Voordelen:

 • Deze wasdroger is energiezuinig
 • Hij is eenvoudig in gebruik
 • Hij heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

 • Dit is niet de snelste droger
 • Hij is ook ietwat luidruchtig

4. LG RC80V9AV4Q
Stilste warmtepompdroger

Energieklasse: A+++
Energiekosten per jaar: €40,48
Maximaal vulgewicht: 8 kilogram
Programmaduur katoen: 191 minuten
Aantal programma's: 14
Max. geluidsniveau: 62 dB

Deze warmtepompdroger heeft een laadvermogen van 8 kilo en is geschikt voor een gezin van 3 tot 4 personen.  

Je bedient de droger via het touchscreen, maar ook via de LG SmartThinQ app. Deze download je in de App Store of in de Google Play Store.

Lg Wasdroger Vooraanzicht

Gebruiksgemak

Met de app bedien je de droger op afstand en weet je hoe lang het nog duurt voordat je wasgoed droog is. Dit is een erg fijne functie, vooral als je droger bijvoorbeeld op zolder staat. Hierdoor hoef je niet elke keer de trap op om te kijken of het programma al afgelopen is, maar check je snel de app.

Hij heeft veertien programma's om uit te kiezen, waaronder handdoeken, delicaat, wol en een snelprogramma. Met dit snelprogramma droog je veel sneller, maar minder energiezuinig. Dit is een handige functie voor als haast hebt.

Ook heb je bij deze wasdroger de uitsteloptie. Je vult alvast de trommel en stelt in wanneer deze klaar moet zijn. Ik vind deze functie bij een goede wasmachine erg handig: je vult 's avonds de trommel en stelt hem in zodat hij de volgende ochtend na het ontbijt klaar is. Op die manier hoef je weinig meer aan je was te doen, totdat deze klaar is.

Natte was laat ik daarentegen liever niet te lang in de trommel liggen. Dat ruikt al snel minder prettig. Bovendien ben ik altijd een beetje huiverig om de droger 's nachts te laten draaien, of als ik er niet ben. Ik gebruik de uitstelfunctie op een wasdroger dan ook niet.

Heb je interesse in de techniek die LG gebruikt in zijn warmtepompdrogers? Bekijk dan de onderstaande video.

Deze machine is handig in gebruik: alles wijst zichzelf uit. De app helpt je hier ook mee. Het drogen gaat alleen erg langzaam. Het standaard katoenprogramma is vergelijkbaar met andere warmtepompdrogers, maar de andere programma's duren erg lang.

Er is een optie om sneller te drogen, maar dat doet de energiezuinigheid teniet, terwijl dit juist iets is waarvoor mensen een warmtepompdroger kiezen. Ook mist deze droger een sensor waarmee de juiste droogtijd automatisch wordt ingesteld.

Hij is wél erg stil. Je sluit de deur en er is geen gezoem en geen gebonk, alleen een ledlampje waardoor je ziet dat de wasdroger aan het werk is. Je zet deze wasdroger dan ook probleemloos in een open keuken; je hebt er echt geen last van!

Voordelen:

 • Je bedient deze warmtepompdroger via het paneel of via de app
 • Hij is erg eenvoudig in gebruik
 • Deze droger is erg stil

Nadelen:

 • Hij droogt erg langzaam
 • Hij is aan de duurdere kant

5. Whirlpool FTBE M11 82
Beste warmtepompdroger voor een kleiner budget

Energieklasse: A+++
Energiekosten per jaar: €53,82
Maximaal vulgewicht: 8 kilogram
Programmaduur katoen: 194 minuten
Aantal programma's: 15
Max. geluidsniveau: 64 dB

Deze warmtepompdroger met een inhoud van 8 kilo is ideaal voor huishoudens met maximaal twee kinderen.

Het is bovendien één van de meest prijsvriendelijke modellen op de markt waardoor deze warmtepompdroger ook toegankelijk is voor mensen met een kleiner budget.

Whirlpool wasdroger vooraanzicht

Gebruiksgemak

Deze warmtepompdroger van Whirlpool scoort hoog op gebruiksgemak. De bediening is eenvoudig. Je stelt de droger in via de draaiknop en past het gekozen programma vervolgens aan via de knopjes onder het display aan de rechterkant.

Het is niet de snelste droger, maar zeker ook niet de langzaamste die ik ben tegen gekomen. Warmtepompdrogers zijn nu eenmaal niet zo snel, maar daar staat wel een jaarlijkse besparing op je energierekening én een relatief voordelige aanschafprijs tegenover.

Deze wasdroger heeft daarbij niet alleen een waterreservoir; je kunt er ook voor kiezen hem aan te sluiten op de afvoer. Hierdoor heb je geen omkijken naar het legen van het waterreservoir. Het pluizenfilter is eenvoudig te verwijderen en schoon te maken.

Helaas ben ik toch niet helemaal tevreden over deze warmtepompdroger van Whirlpool. Ik heb een aantal keren het programma moeten verlengen, omdat mijn was niet egaal droog was. Op die manier duurde het nog langer voordat mijn was droog was. Dit is misschien omdat ik moet wennen, maar blij werd ik er niet van.

Na verschillende reviews te hebben gelezen op het net, blijkt dit een probleem te zijn wat vaker voorkomt. Niet enorm handig, maar nogmaals, als je kijkt naar de prijs van dit apparaat en naar wat je ermee bespaart, is het misschien niet zo erg dat het allemaal wat langer duurt.

Whilrpool droger in kamer, vooraanzicht

Voordelen:

 • Deze warmtepompdroger is erg vriendelijk geprijsd
 • Heeft een optionele aansluiting op de afvoer

Nadelen:

 • Het droogresultaat is niet altijd even goed

Hoe koop ik de beste warmtepompdroger?

Het aanbod van wasdrogers wordt steeds groter en daarmee wordt de keuze ook steeds lastiger. Daarom leg ik je hieronder uit waarop je let bij de aankoop van een warmtepompdroger.

Condensdroger of warmtepompdroger?

Als eerste moet je natuurlijk voor jezelf bepalen of een warmtepompdroger de juiste keuze voor je is. Als je de twee vergelijkt, kom je er al snel achter dat een condensdroger stukken goedkoper is dan een warmtepompdroger. Op lange termijn bespaar je echter veel energie en daaraan gerelateerde kosten met een warmtepompdroger.

Aan dat laatste heb je natuurlijk weinig als je het budget niet hebt voor de aanschaf van een warmtepompdroger. In dat geval ben je het beste af met een condensdroger, maar let bij aankoop goed op het energielabel.

Een condensdroger met energielabel B kost je al snel €100 per jaar, terwijl je niet meer dan €50 per jaar betaalt als je een wasdroger met energielabel A+++ in huis hebt. Zoals je al eerder hebt gelezen, heeft een warmtepompdroger meer voordelen dan alleen de besparing op energiekosten.

Aan de andere kant: een goede condensdroger met een hogere energieklasse droogt je kleding veel sneller dan een warmtepompdroger. Ook hebben ze vaak genoeg programma's om uit te kiezen waardoor je kleding lang mooi blijft. Een condensdroger hoeft daarom niet alleen slecht nieuws te zijn.

Heb je een ruimer budget, dan ben je in de meeste gevallen beter af met een warmtepompdroger. Je kleding slijt minder snel en je bespaart niet alleen geld, maar helpt ook mee aan een beter milieu.

Spijkerbroeken aan de waslijn, gele achtergrond. Vooraanzicht.

De inhoud van de trommel

Als je een wasmachine met een trommelinhoud van acht kilogram hebt, is het een goed idee om je wasdroger hiermee te matchen. Op die manier laadt je de hele was in een keer over naar je wasdroger.

Heb je een wasmachine met een trommelinhoud van tien kilogram en een wasdroger van zeven kilogram, dan zul je voor een gedeelte van je wasgoed plaats voor een wasrekje moeten vinden. Persoonlijk vind ik: hoe groter de wasdroger, hoe beter. Als hij minder vol zit, is je was minder gekreukt en sneller droog.

Energiekosten

Energiekosten zijn een belangrijk punt wanneer je een wasdroger koopt. Op lange termijn kun je hier veel mee besparen. Kijk daarom altijd naar het bijbehorende energielabel. Een wasdroger met energielabel A+++ is het meest energiezuinig. Hierdoor draag je ook een steentje bij aan een beter milieu.

Als je een wasdroger met een energielabel A+++ vergelijkt met een wasdroger met energielabel B, dan bespaar je over de levensduur van het apparaat al snel €1.000. Dat is een behoorlijke besparing. Koop je een wasdroger met energielabel A+, dan zakt dit naar €640 per jaar. Let hier daarom goed op.

Droogsnelheid

Hoewel een warmtepompdroger over het algemeen langzaam droogt, zeker als je dit vergelijkt met een condensdroger, zit er onderling verschil in de droogsnelheid. Zo zijn er warmtepompdrogers die drie uur doen over een standaard droogprogramma, maar er zijn ook warmtepompdrogers die er anderhalf uur over doen.

Hoe langer de droger er over doet om je wasgoed te drogen, hoe beter dit is voor je was. Niet iedereen heeft echter veel tijd. Daarom is het handig als er een snellere optie is. Lees daarom de specificaties van de potentiële droger nauwkeurig. Reviews op het internet helpen hier ook bij.

Veelgestelde vragen over warmtepompdrogers

Wat is een warmtepompdroger? 

Een warmtepompdroger is een type wasdroger die je wasgoed droogt met gerecyclede, hete lucht. Omdat de warme lucht steeds opnieuw gebruikt wordt, gebruikt een warmtepompdroger veel minder energie dan bijvoorbeeld een condensdroger. Een warmtepompdroger droogt bovendien op lagere temperatuur, waardoor je kleding minder snel slijt en langer mooi blijft.  

Waar blijft het water in een warmtepompdroger? 

Een warmtepompdroger werkt ongeveer hetzelfde als een condensdroger als het gaat om de afvoer van het water. Net als bij een condensdroger, wordt het water afgevoerd naar een reservoir. Dit is meestal een bak aan de boven- of onderkant van het water die je leegt wanneer deze (bijna) vol is. Sommige warmtepompdrogers sluit je aan op de afvoer, waardoor je er geen omkijken naar hebt.

Hoe werkt een warmtepompdroger? 

Een warmtepompdroger gebruikt hete lucht om vocht uit je wasgoed te onttrekken, zodat het wasgoed na het wassen droog is. Nadat deze lucht door de trommel is gegaan, gaat hij door de verdamper die het vocht verwijdert. Het vocht wordt vervolgens opgevangen in een speciaal daarvoor bestemd reservoir, of in een afvoerpijp. De resterende lucht wordt opnieuw verwarmd en gaat terug de trommel in om de cyclus te herhalen en je wasgoed verder te drogen. 

Wasmand op houten vloer, vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heb ik je met dit artikel een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de warmtepompdrogers. Of je nu voor de Miele gaat, of een klein budget hebt en de Whirlpool hebt gekozen, je was wordt ook droog tijdens de regenachtige dagen waar we er in Nederland teveel van hebben! Bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram