De Top 5 Beste Wasdrogers van 2020

Miele droger en wasmachine naast elkaar, vooraanzicht
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Wat zou het heerlijk zijn als de zon altijd zou schijnen zodat je altijd je was buiten zou kunnen hangen! Helaas is dat niet het geval in Nederland. Daarom biedt een wasdroger de ideale uitkomst. Ik heb uitgezocht wat de beste wasdroger is en hier een top 5 van gemaakt, dus lees snel verder! 👀

Top 5 Beste Wasdrogers

Miele TWR 860 WP

Miele TWR860 vooraanzicht
Beste op de markt
5/5

Type droger: Warmtepomp
Max. vulgewicht: 9 kilo
Geluidsniveau: 62 dB

Energie per jaar: €44,39
Aantal programma’s: 13 
Katoenprogramma: 208 min

Bosch WTU876C0NL

Beste koop
4.5/5

Type droger: Warmtepomp
Max. vulgewicht: 8 kilo
Geluidsniveau: 64 dB

Energie per jaar: €40,71
Aantal programma’s: 14
Katoenprogramma: 148 min

Miele TDA 150C

Miele droger vooraanzicht
Beste stille droger
4/5

Type droger: Condensdroger
Max. vulgewicht: 7 kilo
Geluidsniveau: 63 dB

Energie per jaar: €113,62
Aantal programma’s: 7
Katoenprogramma: 106 min

Haier HD80-B636W

Haier wasdroger vooraanzicht
Beste condensdroger
3.5/5

Type droger: Condensdroger
Max. vulgewicht: 8 kilo
Geluidsniveau: 68 dB

Energie per jaar: €129,03
Aantal programma’s: 16
Katoenprogramma: 159 min

Indesit IDV75

Indesit droger vooraanzicht
Beste droger voor een klein budget
3/5

Type droger: Luchtafvoer
Max. vulgewicht: 7 kilo
Geluidsniveau: 69 dB

Energie per jaar: €108,56
Aantal programma’s: 13 
Katoenprogramma: 108 min

Verschillende systemen

Er zijn drie verschillende soorten wasdrogers verkrijgbaar, al beweren sommige verkopers dat het er eigenlijk maar twee zijn: de warmtepompdroger werkt op bijna dezelfde manier als een condensdroger en wordt vaak als condensdroger gezien.

Om het gemakkelijk te houden leg ik ze alle drie aan je uit.

Condensdroger

Een condensdroger verhit de lucht waarmee hij droogt en hij doet dit constant: je was wordt snel droog omdat de temperatuur hoog is. Het vocht wat er uit je wasgoed komt, wordt afgevoerd naar de condensbak. Deze bak dient regelmatig geleegd te worden.

Het voordeel van een condensdroger is dat hij snel je wasgoed droogt. Het nadeel is dat het energieverbruik hoog is, omdat het hitte-element continue aan het werk is om de lucht te verhitten.

Warmtepompdroger

Een warmtepompdroger verhit de lucht op een andere manier. Deze heeft een compressor en een koelmiddel: dit koelmiddel begint als gas er wordt door de compressor omgezet naar vloeibare vorm. Bij dit proces komt er warmte vrij en met deze warmte wordt je was gedroogd. Zie dit als een omgekeerde werking van een airco.

De lucht wordt elke keer opnieuw gebruikt, waardoor er veel energie wordt bespaard. Er is geen hitte-element wat continue aan het werk is. Vervolgens wordt het vocht afgevoerd op dezelfde manier als bij de condensdroger.

Het voordeel van een warmtepompdroger is dat het een erg energiezuinige manier is om je wasgoed te drogen. Het nadeel is dat de lucht niet erg heet wordt en waardoor het langer duurt tot je wasgoed droog is. Een warmtepompdroger is bovendien duurder in aanschaf.

Het voordeel van het langere droogproces, is dat je kleding langer mooi blijft.

Luchtafvoerdroger

Een luchtafvoerdroger verwarmt de lucht op dezelfde manier als een condensdroger: met een hitte-element. De temperatuur loopt hierdoor hoog op en daardoor droogt je was snel. Bij een luchtafvoerdroger word het vocht daarentegen niet opgevangen in een condensbak, maar naar buiten geleid via een afvoerbuis. 

Hierdoor moet een luchtafvoerdroger altijd bij het raam staan, zodat je de buis uit het raam kunt hangen. Nog beter is een gat in de muur te maken zodat de droger zo efficiënt mogelijk kan werken, maar dat ziet niet iedereen zitten. 

Het voordeel van een luchtafvoerdroger is dat deze net als condensdrogers goedkoop in aanschaf zijn. Ze drogen je wasgoed bovendien snel. Het nadeel van het snelle drogen is wederom dat deze methode niet energiezuinig is en bovendien in slijtage aan je kleding resulteert. 

 

De 5 Beste Wasdrogers op een Rij

#1 Miele TWR 860 WP – Beste op de markt

Type droger: Warmtepomp
Max. vulgewicht: 9 kilo

Energiekosten per jaar: €44,39
Geluidsniveau: 62 dB

Duur katoenprogramma: 208 min
Aantal programma’s: 13

Kenmerken

Het eerste wat me opviel bij deze wasdroger is het erg heftige prijskaartje! Mijn verwachtingen liggen dan ook hoog. Logisch ook, want ik verwacht altijd erg veel van Miele apparaten. Miele staat bekend om zijn duurzaamheid.

Deze warmtepompdroger is met zijn energieklasse van A+++ zeer energiezuinig en daarnaast door het vulgewicht van negen kilo geschikt voor een groot huishouden.

De droogassistent bepaalt voor jou welk programma er het beste bij jouw wasgoed past, waardoor je kleding altijd op de meest efficiënte manier wordt gedroogd.

Miele droger met open deurtje
5/5

Gebruiksgemak

Je bedient deze stille Miele wasdroger via het touchscreen of via de [email protected], de bijbehorende app voor iOS en Android. Je stelt zelf het programma in, maar om het gemakkelijk te maken heeft deze Miele wasdroger een ingebouwde assistent die door behulp van sensoren deze keuze uit handen neemt. Ik vind deze functie erg handig, want ik weet nooit welk programma het beste is voor mijn was. 😅

Via de app kun je ook kijken hoe lang het nog duurt voordat je was droog is, of je pluizenfilter vol zit en wanneer je je condensbak leeg moet maken. Handig, maar je moet toch echt zelf de was in de droger doen en deze er ook weer uithalen. 

Geurflacons onderin de opening van de droger

Iets anders wat daarentegen wel erg handig is, zijn de geurflacons waar de machine gebruik van maakt. Je kiest zelf welke geur je wilt gebruiken en je hebt er geen omkijken meer naar totdat het weer bijgevuld moet worden. 

Daarnaast heeft deze droger een “SteamFinish” stoomfunctie. Deze zorgt ervoor dat er aan het einde van het programma een lading stoom door de trommel gaat: hierdoor hoef je minder te strijken!

Een programma wat ik echter nog niet eerder heb gezien bij een droogtrommel, is het “impregneren” programma. Door thermische fixatie zorgt dit programma ervoor dat je wasgoed waterafstotend is. Superhandig voor jassen en andere outdoor-kleding. 

Het programma voor hygiëne zorgt daarnaast door de hoge temperaturen in combinatie met de droogtijd dat ziektekiemen en huisstofmijt worden gedood. 

Het allerfijnste programma vond ik echter het speciale programma voor jeans. Ik heb een gezin van echte jeansdragers en het komt dan ook geregeld voor dat een spijkerbroek uit de droger komt als een klein, gek gekreukt hoopje stof. Met dit programma kwam mijn spijkerbroek eruit als nieuw: ik hoefde niet eens te strijken!

Deze Miele wasdroger heeft dus een uitgebreide keuze aan allerlei programma’s. De één gebruik je misschien nooit, de ander regelmatig, maar de keuze hebben is altijd prettig. De programma’s zijn overigens wel aan de lange kant vergeleken met andere wasdrogers.

Zoals eerder benoemd krijg je een melding als je pluizenfilter vol zit. Deze is gemakkelijk te reinigen door hem open te doen en de pluizen eruit te schrapen, net zoals bij de meeste andere wasdrogers.

Resultaat

Je betaald wel even wat, maar dan heb je wel de Ferrari onder de wasdrogers. De mogelijkheden van deze wasdroger zijn bijna eindeloos en bovendien is hij eenvoudig te bedienen. Je bedient de wasdroger daarnaast ook op afstand via de app. 

Hij is erg energiezuinig waardoor je je steentje bijdraagt aan een beter milieu: altijd een positieve eigenschap! Als je op zoek bent naar een goede wasdroger en je budget reikt ver, dan is dit misschien wel de beste keuze voor jou.

Voordelen

Nadelen

#2 Bosch WTU876C0NL – Beste koop

Type droger: Warmtepomp
Max. vulgewicht: 8 kilo

Energiekosten per jaar: €40,71
Geluidsniveau: 64 dB

Duur katoenprogramma: 148 min
Aantal programma’s: 14

Bosch droger met deurtje open
4.5/5

Kenmerken

Deze Bosch warmtepompdroger is een efficiënte  droger die bovendien redelijk prijsvriendelijk is. 

Hij heeft een vulgewicht van acht kilo en is daarmee groot genoeg voor een klein gezin. Bovendien droogt hij voor een warmtepompdroger vrij snel: een volledige belading is binnen 148 minuten droog.

Deze droger is met zijn jaarlijkse energiekosten van €40,71 de meest energiezuinige droger in onze top vijf.

Gebruiksgemak

Deze droger heeft met zijn 14 wasprogramma’s een ruime keuze aan opties. Er zijn programma’s voor onder andere dekens, overhemden, katoen, handdoeken en zelfs een superkort programma van 40 minuten. Er is zelf een wolprogramma beschikbaar.

Bovendien is deze Bosch wasdroger stil met een geluidsniveau van maar 64 dB. Ideaal dus als je in een kleiner appartement woont of de droger noodgedwongen dichtbij je huiskamer moet zetten.

Een functie die ik al eerder heb gezien vind je hier ook weer terug. Bosch noemt het DuoTronic meetsysteem: de sensoren meten de vochtigheid en de temperatuur en passen hiermee de droogtijd op aan. Zo gaat je kleding langer mee terwijl je ook energie bespaart.

Een andere eigenschap die het gebruiksgemak vergoot is de SelfCleaning Condensor. Zoals de naam doet vermoeden reinigt de condensor zichzelf. Hierdoor blijft de warmtewisselaar schoon. Het is daarentegen altijd wel een goed idee om het filter af en toe te controleren onder het mom van “better safe than sorry“. 

Het pluizenfilter maak je net zoals bij elke andere droger wél zelf schoon. Dit doe je door de pluizen er in een keer af te halen, of je spoelt hem even af onder de kraan. Doe je dit laatste, laat het filter dan wel goed drogen voordat je het terugplaatst.

Boschi bediening vooraanzicht

Resultaat

Dit is een hele fijne wasdroger: energiezuinig en niet te prijzig in aanschaf. Hij heeft genoeg programmakeuzes en droogt snel en bovendien goed. Met een geluidsniveau van 64 dB is hij daarnaast erg stil.

Het enige wat ik lastig vond, was het uitvogelen hoe deze wasdroger precies ingesteld moest worden. Even de handleiding goed doorlezen dus. Kortom: een welverdiende tweede plaats voor de Bosch wasdroger. 

Voordelen

Nadelen

#3 Miele TDA 150C – Beste stille droger

Type droger: Condensdroger
Max. vulgewicht: 7 kilo

Energiekosten per jaar: €113,62
Geluidsniveau: 63 dB

Duur katoenprogramma: 106 min
Aantal programma’s: 7

Kenmerken

Deze droger biedt je niet alleen de betrouwbare kwaliteit en duurzaamheid van het merk Miele, maar is daarnaast ook erg stil met een geluidsniveau van 63 dB.

Deze condensdroger is niet de meest energiezuinige wasdroger op de markt: je betaalt jaarlijks €113,62  aan energiekosten. Het is dan ook een goed idee om af en toe je was op te hangen om energie te besparen.

Miele TDA 150C met deurtje open
4/5

Gebruiksgemak

Deze wasdroger heeft een digitaal display waarop je de resterende tijd afleest, maar geen touchscreen. Je bedient de droger via de draaiknop aan de voorkant waarmee je het programma selecteert. Net als alle andere Miele wasdrogers maakt deze Miele ook gebruik van de PerfectDry technologie

Deze technologie maakt gebruik van sensoren die de vochtigheid van je was meten en daarop de tijd van het programma afstelt. Op deze manier wordt je wasgoed altijd op de meeste efficiënte manier gedroogd. Bovendien loop je geen risico dat je wasgoed te lang in de droger blijft zitten waardoor het kreukt of zelfs krimpt.

Deze wasdroger heeft ook een anti-kreukfase. Als het programma is afgelopen blijft de trommel tot 2 uur lang bewegen, om kreuken te voorkomen. 

Ik vind dit persoonlijk een erg handige eigenschap, want ik kan niet altijd meteen de was opruimen waardoor ik soms moet strijken (of ik dat ook daadwerkelijk doe, is een ander verhaal 🙈). Bij deze droger maak ik me daar geen zorgen over. 

Miele droger die tegen een grijze muur staat

Deze Miele wasdroger maakt ook gebruik van het FragranceDos systeem: er gaat een geurflacon in het pluizenfilter waardoor jouw wasgoed heerlijk ruikt. Deze flacons gaan ongeveer 50 droogbeurten mee en daarnaast bepaal je zelf de intensiteit van de geur.

Een ander voordeel van deze wasdroger is dat de programma’s erg kort zijn. Behalve een snelprogramma van 30 minuten, duurt een volledig katoenprogramma maar 106 minuten. Is de trommel niet helemaal vol, dan is de was nóg sneller droog. Deze wasdroger is bovendien erg stil. Wat wil je nog meer?

Nou, misschien een startuitstelfunctie. Die heeft deze droger niet. Daarnaast is deze wasdroger niet bepaald energiezuinig en daarmee ook niet milieuvriendelijk.

Resultaat

De bediening van deze wasdroger is erg eenvoudig en de droogprogramma’s zijn erg kort. De PerfectDry technologie zorgt er bovendien voor dat de droogtrommel nooit te lang aan staat, want hij past de resterende droogtijd aan op de vochtigheid van je wasgoed.

Helaas is deze droogtrommel niet erg energiezuinig en er ontbreekt een startuitstelfunctie. Als deze twee eigenschappen geen prioriteit voor je hebben, en je bent op zoek naar een stille droger, dan is dit de juiste keuze voor jou.

Voordelen

Nadelen

#4 Haier HD80-B636W – Beste condensdroger

Type droger: Condensdroger
Max. vulgewicht: 8 kilo

Energiekosten per jaar: €129,03
Geluidsniveau: 68 dB

Duur katoenprogramma: 159 min
Aantal programma’s: 16

Haier wasdroger met deurtje open, vooraanzicht
3.5/5

Kenmerken

Het eerste wat me opvalt is de zeer vriendelijke aanschafprijs. Hier staat wel tegenover dat de jaarlijkse energiekosten met €129,03 erg hoog te noemen zijn.

Gelukkig heeft hij wel een vulgewicht van 8 kilo wat groot genoeg is voor een gezin met één of twee kinderen.

Hij heeft daarnaast een groot display waarop je de instellingen aanpast en waar je de resterende tijd van het programma ziet.

Gebruiksgemak

Dit is een simpele droger zonder al te veel poespas. De bediening is simpel: je kiest een programma met de draaiknop en vervolgens kies je de temperatuur, hoe droog je was moet zijn, of je de anti-kreukfunctie nodig hebt en of je startuitstel wilt gebruiken. 

Hij heeft 16 programma’s waaruit je kunt kiezen, waaronder voor jeans, handdoeken, ondergoed en beddengoed. Er is ook een kort programma beschikbaar waarmee je in 30 minuten je wasgoed droogt. 

Het vocht wordt zoals bij elke condensdroger opgevangen in een condensbak, maar bij deze wasdroger heb je ook de optie om een afvoerslang te gebruiken. Dit is vooral een handige optie als je de droger boven op je wasmachine wilt plaatsen. Zo voorkom je dat je een trapje nodig hebt de condensbak te legen.

Met een geluidsniveau van 68 dB is dit echter niet de stilste wasdroger. Daardoor is hij niet de meest praktische keuze als je je droger vlakbij je woonkamer of slaapkamer moet plaatsen.

Het onderhoud is gelukkig wél eenvoudig. Je maakt na elk gebruik het pluizenfilter schoon en je controleert de condensor elke maand en maakt deze, indien nodig, ook schoon. 

Stapel was van dichtbij

Resultaat

Deze condensdroger heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hij is ideaal voor mensen die hun wasgoed snel droog willen hebben. Bovendien is dit een wasdroger zonder toeters en bellen en heeft hij een erg vriendelijke prijs. 

Helaas is hij met de jaarlijkse kosten van €129,03 niet energiezuinig en daarmee dus ook niet de beste keuze voor het milieu.

Wil je een simpele wasdroger die je was snel droogt en niet teveel uitgeven aan de aanschaf hiervan? Dan is deze wasdroger een match voor jou.

Voordelen

Nadelen

#5 Indesit IDV75 – Beste droger voor een klein budget

Type droger: Luchtafvoerdroger
Max. vulgewicht: 7 kilo

Energiekosten per jaar: €108,56
Geluidsniveau: 69 dB

Duur katoenprogramma: 108 min
Aantal programma’s: 1

Kenmerken

Deze luchtafvoerdroger heeft een vulgewicht van maximaal 7 kilo: ideaal voor als je alleen of met zijn tweetjes bent. 

Deze Indesit wasdroger is eenvoudig: hij droogt op één enkele temperatuur en je stelt zelf de tijd in. Er zijn richtlijnen te vinden aan de linkerkant van de droger. 

Deze droger voert de vochtige lucht af via een afvoerbuis die je uit het raam moet hangen, wat betekent dat dit apparaat altijd bij een raam moet staan.

Indesit droger met deurtje open, vooraanzicht
3/5

Gebruiksgemak

Dit is een ontzettend simpele wasdroger. Hij droogt en jij bepaald hoe lang deze moet drogen. Geen digitaal display, geen lampjes of piepjes en andere indicatoren. 

Om hem in te stellen kies je de gewenste droogtijd via de draaiknop en dat is alles wat je hoeft te doen. De wasdroger stopt er vanzelf mee als de timer is afgelopen. Het is een goed idee om zo af en toe even te controleren of je was niet te droog wordt. Doe dit vooral in het begin als je nog niet gewend bent aan het apparaat.

Als je was namelijk te lang in de wasdroger zit, gaat het ontzettend kreuken en het komt de vezels niet ten goede: je kleding slijt dan sneller. Hij droogt je kleding overigens wel redelijk rap: een volledige lading in ongeveer 108 minuten.

Je vindt het pluizenfilter verder in de opening: deze maak je na elk gebruik schoon zoals je bij elke andere wasdroger ook zou doen.

Dit is overigens een luchtafvoerdroger. De buis moet altijd buiten hangen als de wasdroger aanstaat, anders wordt het erg vochtig in de ruimte waar je droger staat. Zet hem dus in de buurt van een raam of boor – als je het aandurft en dit mag – een gat in je muur voor de buis.

Ik wil je graag meer vertellen over deze wasdroger, maar er is weinig meer te vertellen. Het is eenvoud op zijn best. Hij doet wat hij moet doen, en hij doet dit goed.

Lade met kleding

Resultaat

Als je op zoek bent naar een prijsvriendelijke droger en je bent van plan deze niet te vaak te gebruiken om zo energie te besparen, dan is deze Indesit luchtafvoerdroger een goede optie voor je. Hij droogt snel en levert goede resultaten, en dat is waar het om gaat.

Hij is eenvoudig te bedienen. Helaas is hij echter niet energiezuinig en daarmee ook niet milieuvriendelijk. Als dat niet je prioriteit is, dan is dit een uitstekende wasdroger voor weinig geld.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Wat voor mij de beste wasdroger is, hoeft niet de beste wasdroger voor jou te zijn. Een groter huishouden stelt andere eisen aan een wasdroger dan een gezin met een kind. Budget speelt natuurlijk ook een rol. 

Een warmtepompdroger is de meest milieuvriendelijke optie, maar deze zijn duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een condensdroger. Daardoor kan een condensdroger misschien de beste keuze voor jou zijn.

Zo zijn er meerdere eigenschappen aan wasdrogers die voor jou belangrijk kunnen zijn.

Type wasdroger

Ik heb hierboven al uitgelegd hoe de drie verschillende wasdrogers werken. Hieronder zet ik de voor- en nadelen nogmaals voor je op een rijtje, zodat je kunt bepalen welke het beste bij jouw omstandigheden past.

Warmtepompdroger

Voordelen:

 • Energiezuinig
 • Milieuvriendelijk
 • Beter voor je portemonnee


Nadelen:

 • Hogere aanschafprijs
 • Droogt langzaam

Condensdroger

Voordelen:

 • Niet energiezuinig
 • Minder milieuvriendelijk
 • Slecht voor je portemonnee


Nadelen:

 • Lagere aanschafprijs
 • Droogt snel

Luchtafvoerdroger

Voordelen:

 • Niet energiezuinig
 • Minder milieuvriendelijk
 • Slecht voor je portemonnee


Nadelen:

 • Lagere aanschafprijs
 • Droogt snel
 • Moet bij een raam staan in verband met de afvoerbuis

Capaciteit

Het vulgewicht is een belangrijke eigenschap. Als je een groot gezin hebt, is een wasdroger met een capaciteit van zeven kilo niet erg praktisch. Daarnaast is het een goed idee om het vulgewicht van je wasdroger af te stemmen op je wasmachine. 

Als je een wasmachine hebt met een capaciteit van 10 kilo en je droger heeft een capaciteit van 7 kilo, kan het daarnaast voorkomen dat niet al je was in de droger past. Houd hier dus rekening mee.

Energieverbruik

Zoals eerder al is uitgelegd is de warmtepompdroger de meest energiezuinige optie. Zo kost de gemiddelde warmtepompdroger ongeveer €50 per jaar aan energie, terwijl je voor een gemiddelde condensdroger ruim €100 per jaar aan energiekosten betaalt! 💸

Dit is dus een noemenswaardig verschil. Het verschil voel je bovendien niet alleen in je portemonnee, maar door een energiezuinige droger aan te schaffen, draag je ook een steentje bij aan een beter milieu.

Plaats van de droger

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar de plaats waar je wasdroger komt te staan is belangrijk om te overwegen bij de aankoop.

Zet je de droger boven op de wasmachine? Als de condensbak aan de bovenkant van de droger zit, kan deze als gevolg hiervan erg lastig te bereiken zijn. Misschien heb je zelfs een trapje nodig om deze eruit te halen. Beter is het om dan een droger te kiezen waar de condensbak onderin zit, zodat je er gemakkelijker bij kunt. 

Let op: om je droger bovenop je wasmachine te plaatsen heb je een stapelkit nodig. 

Stapelkit wasmachine/droger vooraanzicht

Zet je de droger naast je wasmachine? Dan is de draairichting van de deur erg belangrijk. Idealiter openen beide deuren in tegengestelde richting, zodat je je wasgoed gemakkelijk kunt overladen.

Gebruiksgemak

Sommige wasdrogers hebben ontzettend veel functies, sommige handig en sommige onnodig. Denk bijvoorbeeld aan WiFi. Dit is een leuke bijkomstigheid, maar erg functioneel is het (nog) niet. Zolang ik nog steeds zelf mijn was in de droger moet stoppen, heb ik geen wasdroger met WiFi nodig.

De duurdere modellen maken soms ook gebruik van een stoomfunctie waarbij je was bijna zonder kreukels uit de trommel komt. Deze functie kan handig zijn als je veel strijkt.

Startuitstel is een andere handige functie. Als je bijvoorbeeld je droger niet ‘s nachts wilt gebruiken, stel je hem zo in dat hij in de ochtend aanspringt. 

Wat voor mij nuttig is, kan voor jou echter totaal nutteloos zijn. Vaak is het hoe dan ook zo dat je meer betaalt voor een wasdroger met meerdere functies, dus kijk hier goed naar en besluit wat voor jou echt belangrijk is.

Onderhoud

Het onderhoud van een wasdroger is eenvoudig, maar je moet het niet vergeten. Het vergeten te legen van de filters kan nare gevolgen hebben. Niet alleen de droogefficiëntie neemt af, maar het risico op brand neemt ook toe. 

De meeste wasdrogers hebben een pluizenfilter in de deur: deze moet na elk gebruik worden schoongemaakt. Hier verzamelen zich vooral stofdeeltjes en haren in. Daarnaast hebben de meeste drogers ook een groter filter, een condensor, waar nog meer stof en ander vuil zich ophoopt. 

Deze maak je maandelijks schoon door hem af te spoelen of schoon te maken met de stofzuiger. 

Er zijn wasdrogers verkrijgbaar die het onderhoud vereenvoudigen door de vorm van de filters of door zelf de condenser door te spoelen, maar eigenlijk is het onderhoud vrijwel hetzelfde voor elke wasdroger. 

Budget

Een warmtepompdroger is het meest milieuvriendelijk, omdat deze de minste energie verbruikt. Een condensdroger en een luchtafvoerdroger daarentegen zijn goedkoper in aanschaf en drogen je wasgoed sneller.

De afweging tussen milieuvriendelijkheid en energiekosten versus aanschafkosten en droogsnelheid laat ik verder aan jou over!

Veel gestelde vragen

Een wasdroger gaat gemiddeld tien jaar mee. Dit is berekend op een gemiddeld gebruik van twee keer per week.

De prijzen variëren van zo’n €250 tot €2100.

Ervan uitgaande dat de prijs van 1 kWh €0,22 bedraagt en dat de gemiddelde droger 1,35 kWh verbruikt, kost het gebruik van een wasdroger €0,29 per keer.

Lees hiervoor het label in je wasgoed. Door de hoge temperaturen in de droogtrommel slijten je kledingstukken sneller dan wanneer ze aan de waslijn drogen, en het risico op krimpen is om diezelfde reden ook groter. 

Beddengoed en handdoeken zijn daarentegen ideaal om in de wasdroger te drogen: deze worden namelijk heerlijk zacht.

De meest ideale plaats voor een wasdroger is naast of dichtbij de wasmachine. Hierdoor kun je het wasgoed gemakkelijk overladen. Als je een luchtafvoerdroger hebt, zet je de wasdroger vlakbij het raam zodat je de buis door het raam naar buiten kunt hangen.

Drie opgerolde handdoeken op witte achtergrond

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de wasdrogers zodat je nu gemakkelijker een keuze kunt maken. Welke wasdroger je ook kiest, het uiteindelijke resultaat zal altijd een droge was zijn.

Wil je een berichtje achterlaten, dan kan dat hieronder! Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *