De Beste Wasmachine van 2020

Haier wasmachine in kamer, naast kledingkast
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Een wasmachine zorgt ervoor dat je elke dag schone kleding hebt, dat schone lakens op je bed liggen en dat je handdoeken heerlijk fris ruiken. Een nieuwe wasmachine kopen is dan ook best een gebeurtenis. Hij moet aan al je eisen voldoen en moet bovendien lang meegaan. Om je te helpen heb ik de 5 beste wasmachines voor je op een rij gezet!

Top 5 Beste wasmachines

Miele WSI 863 WCS Powerwash 2.0 & Twindos

Miele wasmachine vooraanzicht
Beste op de markt
5/5

Vulgewicht: 9 kilo
Toerental: 1600
Energieklasse: A+++-40%

Aantal programma’s: 32
Max. geluidsniveau: 72 dB
WiFi: Ja

Samsung WW1DN642RPA AddWash

Samsung Ww1dn642rpa Addwash Vooraanzicht
Beste koop
4.5/5

Vulgewicht: 10 kilo
Toerental: 1400
Energieklasse: A+++-40%

Aantal programma’s: 14
Max. geluidsniveau: 73 dB
WiFi: Ja

AEG L9FENS96

AEG wasmachine vooraanzicht
Beste energiezuinige wasmachine
4/5

Vulgewicht: 9 kilo
Toerental: 1600
Energieklasse: A+++-65%

Aantal programma’s: 10
Max. geluidsniveau: 75 dB
WiFi: Nee

Haier HW80-B14636

Haier Hw80 B14636 Vooraanzicht
Beste stille wasmachine
3.8/5

Vulgewicht: 8 kilo
Toerental: 1400
Energieklasse: A+++-50%

Aantal programma’s: 16
Max. geluidsniveau: 67 dB
WiFi: Nee

Whirlpool FSCR 70410

Whirlpool wasmachine vooraanzicht
Beste instapmodel
3.7/5

Vulgewicht: 7 kilo
Toerental: 1400
Energieklasse: A+++

Aantal programma’s: 11
Max. geluidsniveau: 76 dB
WiFi: Nee

De geschiedenis van de wasmachine

In veel oude culturen maakten mensen hun kleren schoon door ze op rotsen te stampen of te wrijven met grof zand. Vervolgens werd het vuil weggespoeld in rivieren.

De Romeinen vonden een ruwe zeep uit, vergelijkbaar met loog, die as en vet van opgeofferde dieren bevatte. Niet bepaald de meest frisse geur! In de koloniale tijd was de meest gebruikelijke manier om kleren te wassen, het koken hiervan in een grote pot of ketel, ze vervolgens op een platte plank te leggen en ze te slaan met een peddel die een “dolly” werd genoemd.

Het metalen wasbord, dat veel mensen associëren met het pioniersleven, werd pas rond 1833 uitgevonden. Voordien werden de wasborden volledig van hout gemaakt, inclusief het gegraveerde, geribbelde wasvlak.

In de oorlog was kleding wassen vaak een gemeenschappelijk ritueel, vooral op plaatsen in de buurt van rivieren, bronnen en andere watermassa’s.

In de loop van de eeuwen is de technologie voor het wassen van kleding geëvolueerd van zware handarbeid naar technische hoogstandjes die het harde werk van jou overnemen.

De was doen met de hand op een wasbord

De eerste wasmachines

In het midden van de jaren 1800 bevond de Verenigde Staten zich in het midden van een industriële revolutie. Terwijl de natie zich naar het Westen uitbreidde en de industrie groeide, groeide de stedelijke bevolking en ontstond er een middenklasse van mensen met meer geld.

Deze mensen hadden een grenzeloos enthousiasme voor arbeidsbesparende apparaten. Een aantal mensen beweerde dat ze een soort handwasmachine hadden uitgevonden die een houten trommel combineerde met een metalen roerwerk.

Twee Amerikanen die zich als uitvinder beschouwden, James King in 1851 en Hamilton Smith in 1858, kregen patenten voor soortgelijke apparaten. Historici voeren deze apparaten aan als de eerste echte “moderne” wasmachines.

Anderen zouden echter de basistechnologie verbeteren, waaronder leden van de Shaker-gemeenschappen in Pennsylvania. Uitbreidend op ideeën die in de jaren 1850 begonnen, bouwden en verhandelden de Shakers grote houten wasmachines die ontworpen waren om op kleine commerciële schaal te werken.

Eén van hun meest populaire modellen werd tentoongesteld op de Centennial Exposition in Philadelphia in 1876. Daarmee was de eerste echte wasmachine geboren, waaruit de toppers hieronder uit voort zijn gekomen.

De 5 Beste wasmachines op een Rij

#1 Miele WSI 863 WCS Powerwash 2.0 & Twindos – Beste op de markt

Vulgewicht: 9 kilo
Toerental: 1600

Energieklasse: A+++-40%
Aantal programma’s: 32

Maximaal geluidsniveau: 72 dB
WiFi: Ja

Belangrijkste kenmerken

De Ferrari onder de wasmachines! Met maar liefst 32 programma’s om uit te kiezen is deze wasmachine geoptimaliseerd voor elke was.

Hij presteert prima, de wasprogramma’s duren niet te lang, hij is stil en efficiënt met water door het gebruik van de PowerWash 2.0-functie.

Bovendien zijn je kleren na het centrifugeren op 1600 toeren bijna droog!

Miele wasmachine deurtje open
5/5

Gebruiksgemak

Ik ben heel erg benieuwd naar deze Miele; ik heb er veel over gelezen en gehoord waardoor mijn verwachtingen hoog zijn. 

Het eerste wat me dan ook opvalt, is de TwinDos wasmiddelautomaat die de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegt zonder dat je er bij na hoeft te denken: je hoeft alleen maar af en toe de flessen bij te vullen. Geen gedoe met vloeibaar wasmiddel of waspoeder meer. Je zorgt gewoon dat de fles vol is en klaar is Kees. 

Er is ook een optie om het programma te pauzeren: hierdoor kun je tussendoor was toevoegen. Wie vind er nou nooit een verdwaalde sok net nadat je de wasmachine hebt aangezet?! Ik kan deze pauze-functie dan ook echt waarderen.

Je bedient de wasmachine door met de draaiknop het programma te selecteren en via het touchscreen de instellingen van het programma aan te passen. Zo kun je het toerental van het centrifugeren aanpassen, maar ook de temperatuur. Via dit display lees je ook af hoeveel tijd er nog te gaan is voordat het wasprogramma klaar is.

Je kunt tevens de [email protected] app gebruiken op zowel Android als iOS. Zelf heeft een app in dit klusje voor mij echter niet veel meerwaarde. Je zult nog altijd zelf de was moeten dragen, in de machine stoppen en uiteindelijk opvouwen.

Met een vulcapaciteit van 9 kilo is deze wasmachine groot genoeg voor een gezin van 3 of 4 personen, maar doordat de wasprogramma’s niet lang – zo’n 2,5 uur voor een standaard katoenprogramma – duren, kun je best wat wasjes draaien op een dag.

Bovendien heeft deze wasmachine een beladingssensor waardoor je een melding krijgt als de trommel te vol zit. Dit vind ik persoonlijk een groot voordeel, want ik weet nooit hoeveel wasgoed in de trommel kan. Er zijn richtlijnen betreffende het gewicht, maar ik weeg mijn was niet voordat ik het in de trommel stop, en ik ben volgens mij niet de enige.

WiFi-compatibiliteit betekent dat je deze wasmachine vanaf je smartphone op afstand kunt bedienen via de Miele app, maar zolang ik zelf nog de was moet sorteren en de was in moet laden is deze functie wat mij betreft overbodig.

Als het programma is afgelopen gaat de wasmachine piepen. Dat is op zich een goede eigenschap, want hierdoor vergeet je niet dat er een was in je machine zit. Echter, deze piep stopt pas als je de deur van de wasmachine open doet. Dit kan vervelend zijn als je een film aan het kijken bent bijvoorbeeld.

Resultaat

Zelfs de korte wasprogramma’s van minder dan een uur krijgen mijn was prima schoon – en met drie kinderen die binnen en buiten ravotten, is mijn was niet de schoonste. Dit is natuurlijk één van de belangrijkste eisen waaraan een wasmachine moet voldoen, maar er zijn andere eisen die ik stel.

Het gebruiksgemak bijvoorbeeld. We hebben het allemaal druk tegenwoordig, en alhoewel deze wasmachine maar liefst 32 programma’s heeft, is het gebruik ervan is erg eenvoudig.

Daarnaast is het wasmiddelensysteem tijdsbesparend doordat je de flacons alleen bijvult als deze (bijna) leeg zijn.

Het is geen prijsvriendelijke wasmachine, maar door de koolborstelloze motor gaat deze wasmachine lang mee. Bovendien is Miele een betrouwbaar merk wat bekend staat om zijn duurzaamheid.

Kortom: een welverdiende eerste plaats.

Voordelen

Nadelen

#2 Samsung WW1DN642RPA AddWash – Beste koop

Vulgewicht: 10 kilo
Toerental: 1400

Energieklasse: A+++-40%
Aantal programma’s: 14

Maximaal geluidsniveau: 73 dB
WiFi: Ja

Samsung wasmachine met deurtje open
4.5/5

Belangrijkste kenmerken

Deze Samsung wasmachine heeft met een vulgewicht van 10 kilogram voldoende capaciteit om overvolle wasmanden te voorkomen.

Bovendien gebruikt hij een “ecobubble“-systeem waarbij je extra vuile kleding laat weken op een milieuvriendelijke manier: door grote bubbels te gebruiken. 

Daarnaast centrifugeert hij je was bijna droog met een toerental van 1400 toeren.

Gebruiksgemak

Als je deze wasmachine vult en het programma kiest, rekent hij zelf uit hoe lang erover doet, wat je terugleest op het display. Een klein wasje duurt minder lang dan een grotere was en hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar ook water en stroom.

Bovendien was je een halve belading in minder dan een uur. Ik vind deze functie vooral handig als ik een bepaald kledingstuk nodig heb en deze moet snel gewassen moet worden, zoals bijvoorbeeld gymkleding of een paardrijbroek voor dochterlief. 

Bovendien voeg je snel wat toe aan de al draaiende was via het “Addwash“-venster. Dit komt vooral van pas als je weer eens een eenzame sok op de trap vind. 🧦

De bediening is eenvoudig: je kiest via de draaiknop het programma en past de instellingen van het programma aan via het touchscreen display aan de rechterkant. Via de app heb je nog meer functionaliteiten: je kunt vanuit je luie stoel zien hoe lang het nog duurt of de was al klaar is, of je kunt tussentijds het programma aanpassen.

Zoals ik al eerder heb gezegd: een wasmachine met extra functies is leuk en sommige functionaliteiten zijn handig, maar zolang ik nog steeds zelf mijn was in de machine moet stoppen, eruit halen en daarna ook nog op moet hangen, draagt de app voor mij weinig bij.

Samsung app met opgevouwen kleding erachter

Wat ik vooral erg fijn vind aan deze wasmachine is dat hij met een vulgewicht van 10 kilogram gemakkelijk 3 eenpersoons-dekbedovertrekken tegelijkertijd kan wassen. Zo kan ik alle bedden op dezelfde dag verschonen.

Men raadt overigens wel aan om één overtrek tegelijk te wassen om de beste resultaten te bereiken, maar alle drie mijn overtrekken kwamen toch schoon uit de machine.

Het viel me wel op dat het programma voor de witte was lang duurt: namelijk ruim 3 uur. Dit is echter makkelijk op te lossen door een ander programma te kiezen en dit heb ik dan ook gedaan.

Behalve dit erg lange programma zijn er ook een aantal zeer korte programma’s: twee kilo licht bevuilde was wordt in 15 minuten schoongewassen en 5 kilogram dagelijks wasgoed was je in een cyclus van 59 minuten.

Helaas heb ik toch iets negatiefs ontdekt aan deze wasmachine. Als het programma afgelopen is, speelt de wasmachine een liedje! Het is wat mij betreft een vreselijk irritant deuntje, maar goed, ik kan er mee leven maar genieten ervan lukt me niet.

Resultaat

Deze wasmachine heeft alles wat hij moet hebben en meer. Hij levert prima resultaten en is gemakkelijk te bedienen. Daarnaast is hij met een inhoud van 10 kg ideaal voor een groter huishouden. Hij heeft bovendien een redelijk vriendelijke prijs.

Dat hij met de “EcoBubble” -unctie milieuvriendelijk vlekken verwijdert, vind ik in deze tijd ook belangrijk: zo dragen we allemaal ons steentje bij aan een beter milieu.

Voordelen

Nadelen

#3 AEG L9FENs96 – Beste energiezuinige wasmachine

Vulgewicht: 9 kilo
Toerental: 1600

Energieklasse: A+++-65%
Aantal programma’s: 10

Maximaal geluidsniveau: 75 dB
WiFi: Nee

Belangrijkste kenmerken

Deze wasmachine is zeer zuinig met een energieklasse van A+++-65%. Hij heeft een vulgewicht van 10 kilo, wat voldoende is voor een gezin met twee kinderen. Bovendien wast hij 5 kilo wasgoed binnen 59 minuten schoon.

Een ander belangrijk kenmerk is het gebruik van de SoftWater-technologie: de schadelijke stoffen worden hiermee uit het water gefilterd waardoor je kleding wordt beschermd tegen kleurvervaging. 

De ProSense-technologie zorgt er verder voor dat de hoeveelheid was wordt geregistreerd en vervolgens wordt het programma hierop afgesteld.

AEG wasmachine met deurtje open
4/5

Gebruiksgemak

Er zijn 10 wasprogramma’s om uit te kiezen en deze wasmachine wast op temperaturen die variëren van koud tot 95 °C. Onder de wasprogramma’s en -instellingen is een stoomcyclus die stoom door de stoffen blaast om ze op te frissen en kreuken te verwijderen. Ideaal als je geen tijd hebt om een volledige was te draaien.

Hij heeft tevens een startuitstelfunctie van 20 uur: dit betekent dat je ‘s avonds de machine kunt inladen en instellen om vervolgens ‘s ochtends wakker te worden met schone was in de trommel. Deze hoeft alleen nog opgehangen te worden en je dag kan beginnen!  

Terwijl het misschien weinig te maken heeft met gebruiksgemak, is het feit dat deze wasmachine zo energiezuinig is, natuurlijk één van de grootste voordelen. Als je 220 wasbeurten per jaar draait, op 40c °C tot 60 °C en het verbruik kost € 0,23 per kWH, dan kost deze wasmachine je €17,48 per jaar aan energie kosten. Over de gehele levensduur is dit ongeveer €358. 💸

Aan water kost deze wasmachine je ongeveer €14,69. Kortom: met deze machine draag je je steentje bij aan een beter milieu.

Alhoewel de machine het wasprogramma aanpast naar gelang het gewicht van de lading, zijn de programma’s aan de lange kant. Een 80% volle lading op het katoenprogramma duurde maar liefst drie uur en 38 minuten. De meeste andere wasmachines hebben hier een half uur minder voor nodig.

Lange programma’s zijn op zich niet zo’n groot probleem, maar het betekent wel dat je minder wassen kunt draaien op een dag. Deze wasmachine heeft overigens wel een snelprogramma: met het OKOPower snelprogramma was je 5 kilo wasgoed in 59 minuten schoon.

De SoftWater-technologie wil ik ook wat uitgebreider uitleggen. Er zit in deze wasmachine een speciaal filter waar je leidingwater eerst doorheen gaat voordat het op je wasgoed terecht komt. Door dit filter is je water puur en vrij van schadelijke mineralen. Hierdoor wordt je wasgoed niet alleen schoner, maar je hebt ook minder wasmiddel nodig om dit resultaat te bereiken.

Resultaat

Als je op zoek bent naar een energiezuinige en dus milieuvriendelijke wasmachine, dan is deze AEG een goede keuze voor jou.

Naast het feit dat deze wasmachine maar €17,48 per jaar aan energie kost, is het ook een wasmachine die goede prestaties levert. Hij past zelf de tijd van het programma aan naar gelang van het gewicht van het wasgoed, maakt gebruik van verschillende technologieën die bijdragen aan het gebruiksgemak en is bovendien ook prijsvriendelijk.

Wat mij betreft, heeft deze wasmachine een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en verdient daarmee ook de derde plaats in deze lijst.

Voordelen

Nadelen

#4 Haier HW80-B14636 – Beste stille wasmachine

Vulgewicht: 8 kilo
Toerental: 1400

Energieklasse: A+++-50%
Aantal programma’s: 16

Maximaal geluidsniveau: 67 dB
WiFi: Nee

Haier wasmachine met deurtje open
3.8/5

Belangrijkste kenmerken

Stilte, daar is het waar het bij deze wasmachine om gaat. Het geluidsniveau tijdens het centrifugeren is maar 67 dB: dat is prima te hebben als je de wasmachine dichtbij de huis- of slaapkamer moet plaatsen.

Daarnaast heeft hij met een vulgewicht van 9 kilo voldoende capaciteit voor een huishouden van drie of vier personen. 

Bovendien is hij ook energiezuinig met zijn energieklasse van A+++-50%

Gebruiksgemak

De bediening is eenvoudig: je kiest met de draaiknop het wasprogramma en past de instellingen eventueel aan met het touchscreen display naast de draaiknop. Deze wasmachine beschikt over een startuitsel en je kiest uit 16 verschillende programma’s. Er is ook een express-programma waarmee je 2 kilo wasgoed in 15 minuten wast.

Iets wat ik wel opmerkelijk vond, en misschien zelfs wel grappig, was het programma wat “zwieren” heet. Ik had geen idee wat dit was, en moest dus op onderzoek uit om hier achter te komen. Het betekent “afpompen“. 

Een katoenwas op 40 °C duurt twee uur en achttien minuten, terwijl een was voor synthetische stoffen één uur en 59 minuten duurt. Dat is behoorlijk vlot.

Zoals eerder al benoemd valt het me op hoe stil deze wasmachine is: je hoort hem echt bijna niet terwijl hij toch echt aanstaat. Er zijn programma’s voor extra hygiëne en baby care: bij beide programma’s wordt er extra gespoeld, zodat er geen wasmiddel achter kan blijven wat irritatie kan veroorzaken.

Bedieningspaneel Haier, vooraanzicht

Het display is digitaal, maar geeft niet aan hoe lang het nog duurt voordat het wasprogramma is afgelopen. Persoonlijk vind ik dit wel jammer, want ik weet graag wanneer mijn was klaar is zodat ik hierop in kan spelen. Zo hang ik bijvoorbeeld het liefst mijn was meteen op als dit even kan.

Als je wasgoed te lang in de trommel laat zitten, gaat het meer kreuken en strijken is niet mijn hobby, zelfs niet met het beste strijkijzer! Nu is dat geen ramp, maar ik ben een planner en mis het kunnen aflezen van deze informatie wel.

Deze wasmachine heeft wél een koolborstelloze motor wat betekent dat deze lang mee gaat, het is een duurzame aankoop. Samen met de energieklasse van A+++-50% draag je met deze wasmachine steentje bij aan het milieu. 🌍

Resultaat

Als jij je wasmachine vlak bij de woonkamer of je slaapkamer moet plaatsen, dan kan deze Haier wasmachine wel eens ideaal voor je zijn. Hij is met zijn geluidsniveau van 67 dB echt heel stil en totaal niet storend. 

Hij is daarnaast energiezuinig en met de trommel voor 8 kilo is hij ruim genoeg voor een kleiner gezin. Bovendien levert hij goede prestaties en is hij prijsvriendelijk.

Helaas miste ik wel het af kunnen lezen van de resterende tijd van het wasprogramma. Deze functie helpt me normaal gesproken bij het inplannen van mijn dag en alhoewel het geen ramp is, is het jammer deze functie er niet is. 

Al met al een is dit een sterke deelnemer in de wedstrijd voor als je op zoek bent naar goede prestatie gecombineerd met stilte. 

Voordelen

Nadelen

#5 Whirlpool FSCR 70410 – Beste instapmodel

Vulgewicht: 7 kilo
Toerental: 1400

Energieklasse: A+++
Aantal programma’s: 11

Maximaal geluidsniveau: 76 dB
WiFi: Nee

Belangrijkste kenmerken

Het eerste wat me opvalt is de prijs van deze wasmachine: hij is erg prijsvriendelijk en heeft bovendien een handige functie die ik nog niet eerder heb gezien. 

Met de Fresh Care-functie blijft je wasgoed na afloop van het programma 6 uur lang fris doordat de trommel blijft bewegen. Daarnaast word je was goed droog met het toerental van 1400

Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 7 kilo, wat groot genoeg is voor één of twee personen. 

Whirlpool wasmachine met deurtje open
3.7/5

Gebruiksgemak

Deze Whirlpool wasmachine maakt gebruikt van de “6th Sense technology” waarbij sensoren bepalen welk programma het beste is voor je wasgoed. Op deze manier krijgt je wasgoed altijd de juiste behandeling en door het bepalen van het gewicht, zal het programma nooit langer draaien dan nodig. Hiermee bespaar je niet alleen tijd, maar ook energie.

Daarnaast maakt het bij deze wasmachine niet heel veel uit als je je was niet meteen uit de trommel haalt na afloop van het programma. De trommel blijft na afloop van het wasprogramma voor maximaal zes uur bewegen. Dit zorgt ervoor dat je was fris blijft ruiken en geen extra kreukels krijgt. Dat is mooi voor degenen met een druk bestaan buitenshuis!

Deze wasmachine heeft tevens een startuitstelfunctie, maar deze werkt iets anders dan bij andere wasmachines. Je stelt hier in wanneer je je was klaar wilt hebben, niet wanneer je het programma wilt starten. Het klinkt handig, maar het zal wel even wennen zijn.

Hij heeft ook een snelprogramma waarmee je 3 kilo wasgoed binnen 30 minuten schoon wast. Handig als je écht iets nodig hebt wat nu net in de wasmand zit. Daarnaast heeft hij nog 10 andere programma’s waar je uit kunt kiezen.

Ik vond overigens wel dat de meeste programma’s erg lang duurden. Zo duurt het standaard katoenprogramma bijvoorbeeld ruim 3,5 uur. Ook was deze machine vrij luidruchtig, dus dit is niet de meest ideale wasmachine voor vlakbij je slaapkamer of woonkamer. 

De bediening gaat, net als bij de meeste andere wasmachines, via de grote draaiknop en vervolgens pas je het programma aan via het touchscreen aan de linkerkant. Je stelt het toerental in per 100, wat je dus veel mogelijkheden om te centrifugeren geeft. 

Resultaat

Een prijsvriendelijke wasmachine die ideaal is als een eerste wasmachine of misschien voor een huishouden van twee personen. Het is overigens niet de meest stille wasmachine, dus misschien niet de juiste keuze voor in een klein appartement.

Hij is gemakkelijk te bedienen en daarnaast energiezuinig. Ondanks de lage prijs heeft deze wasmachine toch een aantal handige functies zoals FreshCare, waarmee het niet uit maakt als je de trommel niet meteen leeg maakt. 

Kortom: een fijne machine voor degenen die op zoek zijn naar hun eerste wasmachine.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Een nieuwe wasmachine kopen is een investering: zelfs de goedkoopste wasmachine is niet goedkoop. Je wilt dus hoe dan ook, waar voor je geld krijgen. Gelukkig zijn er wasmachines verkrijgbaar in elke prijsklasse. Kijk goed naar wat voor eisen jij stelt aan een wasmachine. Ik hoop dat de onderstaande koopgids je hoe dan ook op weg helpt.

Grootte van het huishouden

Er zijn wasmachines verkrijgbaar met een vulgewicht van 7 kilo tot maar liefst 17 kilogram. Een wasmachine met een vulgewicht van 17 kilogram is natuurlijk niet nodig als je maar alleen bent, terwijl een wasmachine met een vulgewicht van 9 kilogram niet praktisch is voor een groot huishouden.

Heb je maar een heel klein budget en toch een groot huishouden, dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor een wasmachine met een kleiner vulgewicht: je zal alleen vaker moeten wassen.

Wasmand Met Laundry No2 Erop

Toerental van de wasmachine

Centrifugeren maakt je was zo droog mogelijk. Hoe hoger het toerental, hoe droger je kleding uit de wasmachine komt. Dit is vooral handig als je een droger gebruikt: je droger hoeft daardoor niet zo lang aan waardoor je energie bespaart.

Nu is het wél zo dat je kleding meer gekreukt uit de wasmachine komt als je op een hoog toerental laat centrifugeren. Het heeft dus ook een nadeel.

Energieverbruik

Het energieverbuik kan nog wel eens doorslaggevend zijn, want een goedkope wasmachine waar je jaarlijks veel energiekosten hebt, kan door hoge energiekosten toch duur uitvallen. In dit geval gaat “goedkoop is duurkoop” zeker op!

Alle wasmachines hebben gelukkig een label waar je naar kijkt om erachter te komen hoe energiezuinig de wasmachine is. Dit varieert van A+ tot A+++, waarbij de laatste het zuinigste is. 

Coolblue hanteert nog een ander systeem om het energiegebruik te meten: er staat een percentage achter de plus-tekens. Zo betekent 50% dat deze machine 50% energiezuiniger is dan een machine zonder een percentage erachter. Ik heb deze percentages voor het gemak hier ook gebruikt.

Hoe je de energiekosten per jaar uitrekent, lees je hier.

Geluidsniveau

Als je in een klein appartement woont en wasmachine dichtbij je woonkamer of je slaapkamer staat, dan is het handig als deze niet klinkt als een opstijgende raket. 🚀 Kijk dus goed naar het aantal decibellen wat de wasmachine produceert tijdens het centrifugeren.

Waslijn met kleurrijke kledingstukken

Onderhoud

Om zolang mogelijk van je wasmachine te kunnen genieten, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Waar water is, is kalk. Vooral als je in een hardwater-omgeving woont, is het erg belangrijk om je wasmachine elke maand grondig te reinigen.

Kalk zet zich vast op het warmte element, waardoor deze steeds harder moet werken om het water te verwarmen. Je moet voorkomen dat de kalkaanslag zich vast zet. Dit doe je op verschillende manieren: Je draait hiervoor eens per maand een hete was (zonder wasgoed) met wat azijn of een speciaal reinigingsmiddel. 

Deze methode helpt je bovendien de machine schoon houden: er zal zich namelijk altijd wat vloeibaar wasmiddel of  waspoeder ophopen in de machine. Door heet te wassen lost dit op en krijgt het geen kans om problemen te veroorzaken. 

Doe je niets aan het onderhoud, dan zal je uiteindelijk ook last krijgen van vetluis. Dit zijn geen kruipende insecten, maar dit is een ophoping van vuil. Denk hierbij aan wasmiddelresten, huidschilfers, haren en stofvezels. Dit kan gaan ruiken of zelfs gaan schimmelen: dat wil je niet op wasgoed!

Gebruiksgemak

Alle begin is moeilijk, zo ook de bediening van een wasmachine. Er zijn een aantal dingen die het gebruik in het algemeen eenvoudiger maken. Denk hierbij aan het niet hoeven te doseren van wasmiddel en het later toe kunnen voegen van extra was. 

Sommige wasmachines wegen de hoeveelheid wasgoed in de trommel en stemmen daarbij het gekozen wasprogramma af. Hierdoor bespaar je ook nog eens energie en water. 

Bovendien geld hier natuurlijk ook dat iedereen andere eisen stelt aan het gebruiksgemak van een wasmachine. De een vind een luidruchtig piepje na afloop van het wasprogramma enorm handig, terwijl iemand anders dit vervelend vind. 

Slimme wasmachines

Een zogenaamde slimme wasmachine maakt gebruik van een WiFi-verbinding en een merkgebonden app. De apps zijn vaak leuk en handig, maar daar is het ook mee gezegd. 

Je leest op de app hoe lang het programma nog duurt, wat er momenteel in de wasmachine gaande is (altijd al willen weten, toch?) of je kunt de instellingen aanpassen. Denk hierbij aan de temperatuur en het toerental.

Helaas moet je echt zelf de was sorteren en deze in de machine stoppen en deze er vervolgens ook weer uithalen. Voor mij persoonlijk heeft een WiFi-verbinding geen meerwaarde.

Witte was aan de waslijn

Duurzaamheid

De duurzaamheid hangt af van een paar factoren, waarvan het soort motor er één van is. Je hebt koolborstelloze motors, en motors met koolborstels. Je raadt het misschien al: een motor zonder koolborstel is duurzamer. Dat niet alleen; hij is stiller en energiezuiniger.

Bij een koolborstelmotor zitten er koolborstel om de motor heen. Deze laten de trommel draaien en brengen de elektriciteit over. De koolborstels raken het motoranker waardoor deze sneller slijt. Gelukkig zie je steeds minder wasmachines met koolborstelmotors.

Een andere belangrijke factor die de duurzaamheid van een wasmachine beïnvloed, zijn de materialen waarvan de onderdelen zijn gemaakt. Hoe duurzamer deze zijn, hoe meer je betaalt voor de machine.

Er zijn een aantal merken, waaronder Miele, die bekend staan om hun duurzaamheid. Daar betaal je dan ook voor.

Wasdroogcombinatie

Wil je graag een droger hebben, maar je hebt er geen ruimte voor? Dan kan een wasdroogcombinatie je de oplossing bieden. Vroeger was het zo dat de droogfunctie van zo’n combinatie vaak te wensen overliet, maar tegenwoordig drogen ze net zo goed als een opzichzelfstaande droger.

Het nadeel is wel dat je natuurlijk geen was kunt draaien als de droogfunctie aanstaat. Daarentegen stel je de machine wel zo in dat je wasgoed er droog uitkomt, wat je weer tijd bespaart.

Budget

Als je een klein budget hebt, heeft het weinig zin om naar de duurste Miele modellen te kijken. De prijs van een wasmachine hangt vaak af van de duurzaamheid van de onderdelen, zo zal een Miele wasmachine langer meegaan dan bijvoorbeeld een Whirlpool.

Dit is op zich helemaal geen probleem. Als je nu een wasmachine koopt en deze gaat maar 5 jaar mee in plaats van 10 jaar, dan koop je over 5 jaar een nieuwe wasmachine. Je stelt nu hoogstwaarschijnlijk andere eisen aan een wasmachine dan over 5 jaar en daar past ook een ander budget bij.

Daarbij zijn er goede, degelijke wasmachines te koop in elke prijsklasse.

Veel gestelde vragen

Als je wasmachine niet waterpas staat, kan de trommel uit balans raken waardoor je wasmachine zich gaat verplaatsen. Hierdoor maakt hij meer lawaai en kan bovendien de leiding afscheuren, met alle gevolgen van dien.

Je reinigt je wasmachine idealiter eens per maand.

Je reinigt je wasmachine door eens per maand op een zo hoog mogelijk temperatuur een wasprogramma te draaien zonder wasgoed en wasmiddel. Voeg in plaats hiervan azijn of een ander speciaal reinigingsmiddel toe. Controleer ook het filter en maak deze indien nodig schoon.

Je vindt de aansluiting van een wasmachine meestal aan de achterkant in de rechterbovenhoek. Sluit de slang aan op de kraan en de wasmachine en draai deze aansluiting stevig aan. Draai de kraan open om te controleren of er niets lekt. De waterafvoerslang hoef je alleen in de afvoer te hangen.

Traditionele wasmachines, oftewel voorladers, hebben een standaard breedte van 60 centimeter.

Een wasmachine weegt tussen de 65 en 100 kilogram.

Afhankelijk van het gebruik gaat een wasmachine tussen de 10 en 20 jaar mee.

Conclusie

Hopelijk heb ik je geholpen bij het maken van een keuze en ben je bovendien wat wijzer geworden in de wereld van de wasmachines. Of je voor de Miele gaat of voor de Whirpool: je bent ervan verzekerd dat je kleding weer schoon wordt!

Heb je nog tips of vragen, dan kun je hieronder een berichtje achterlaten. 👇 Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *