De Beste Wekkerradio Vind Je Hier

Digitale Alarmwekker
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Je begint je dag met wakker worden en vaak wordt je humeur bepaalt door de manier waarop je gewekt wordt. Het gezegde “met het verkeerde been je bed uitstappen” berust dan ook op de waarheid voor de meesten onder ons. Het hebben van de beste wekkerradio is dan een bijna must. Gelukkig vind je hieronder een top 5! ⤵️

Top 5 Beste Wekkerradio's

Sony XDR-C1DBP

Sony Wekkerradio boven- en zij-aanzicht
Beste op de markt
5/5

Aantal speakers: 1
USB-aansluiting: Ja
Datum aanduiding: Ja

Verlicht scherm: Ja
Alarmtype: Radio, zoemer
Type radio: DAB

JBL Horizon zwart

Jbl Wekkerradio vooraanzicht
Beste Koop
4.5/5

Aantal speakers: 2
USB-aansluiting: Ja
Datum aanduiding: Ja

Verlicht scherm: Ja
Alarmtype: MP3, radio, zoemer
Type radio: FM

Philips HF3520/01

Beste wekkerradio met wake-up light
4/5

Aantal speakers: 1
USB-aansluiting: Nee
Datum aanduiding: Nee

Verlicht scherm: Ja
Alarmtype: Radio, natuurgeluiden
Type radio: FM

Denver CRP-717 zwart

Denver Wekkerradio boven- en zij-aanzicht
Beste wekkerradio met projectie
3.5/5

Aantal speakers: 1
USB-aansluiting: Nee
Datum aanduiding: Ja

Verlicht scherm: Nee
Alarmtype: Radio, zoemer
Type radio: FM

Philips AJ3115/12

Philips Aj3115
Beste basis wekkerradio
3/5

Aantal speakers: 1
USB-aansluiting: Nee
Datum aanduiding: Nee

Verlicht scherm: Nee
Alarmtype: Radio, zoemer
Type radio: FM

Terug de tijd in

Yi Xing was erg getalenteerd. Als wiskundige, ingenieur, boeddhistische monnik en astronoom werd Xing gevraagd om de kalenders in China te verbeteren. Hij ging nog een stap verder en bouwde een astronomische klok.

De klok was iets gecompliceerder dan het gemiddelde uurwerk van vandaag de dag. Hij kon niet alleen de tijd meten, maar ook de afstand van planeten en sterren. Deze ingenieuze versie van de wekker dateert uit het jaar 725, en is daarmee één van ‘s werelds vroegste geregistreerde apparaten die als wekker diende

Samen met de waterklok die Plato gebruikte om zichzelf wakker te maken voor zijn legendarische ochtendlezingen in de 4e eeuw voor Christus, is dit het bewijs dat de mens al duizenden jaren op zoek is naar manieren om op tijd op te staan.

Oud klokje op tafel met leren zakje

De eerste bekende mechanische uitvinder van de wekker is Levi Hutchins: een Amerikaan die in 1787 een persoonlijk alarmtoestel uitvond om hem om 4 uur ‘s nachts wakker te maken. 

Helaas voor hem was Hutchins meer geïnteresseerd in het opstaan in de ochtend dan in het maken van winst: hij heeft nooit een octrooi voor zijn uitvinding aangevraagd. Een halve eeuw later, in 1847, werd de Fransman Antoine Redier de eerste die een verstelbare wekker patenteerde. De instelbare wekker liet de gebruiker de wektijd instellen.

Redier’s patent werd echter niet een internationaal succes. Daarom kwam de Amerikaan Seth E. Thomas in 1876 in actie en patenteerde zijn eigen versie. Zijn gelijknamige bedrijf werd hiermee een massaproducent van de wekker en daarmee werd de wekker steeds populairder.

Het duurde dus even voordat de wekker zoals we hem nu kennen, op de markt kwam. Inmiddels is de wekker, in welke vorm dan ook, niet meer weg te denken uit ons huis.

De 5 Beste Wekkerradio's op een Rij

#1 Sony XDR-C1DBP – Beste op de markt

Aantal speakers: 1
USB-aansluiting: Ja

Datumaanduiding: Ja
Verlicht scherm: Ja

Alarmtype: Radio, zoemer
Type radio: DAB

Het eerste wat me opvalt bij deze wekkerradio zijn de vele knopjes boven op het apparaat. Het is daarnaast een vrij compacte wekkerradio die me door zijn vorm aan een dobbelsteen doet denken… 🎲

De tijd wordt hierop digitaal weergegeven. Op het display zie je verder de ingestelde wektijd en het bijbehorende weksignaal: de radio en de gekozen zender, of de zoemer.

Sony Wekkerradio met telefoon die aan het opladen is
5/5

Je stelt bovendien twee wektijden in: handig is als je een partner hebt. Daarnaast stel je vijf zenders in waardoor je nooit meer hoeft te zoeken naar je favoriete muziek. De geluidskwaliteit is verbazend goed, maar dat is eigenlijk wel te verwachten van Sony.

De achtergrondverlichting stel je ook zelf in waardoor je ‘s nacht niet wakker wordt van het felle licht. 

Een andere handige bijeenkomst is de USB-aansluiting. Je laadt hiermee je telefoon op, terwijl je slaapt.

Ik vond dit een erg fijne wekkerradio om te gebruiken. Je stelt hem eenvoudig in en hij heeft de optie voor twee wektijden. Bovendien kies je uit DAB- of FM-ontvangst en laad je je telefoon op via de USB-aansluiting.

Deze wekkerradio is wel aan de prijzige kant, maar je krijgt er wel de vertrouwde kwaliteit van Sony voor terug!

Voordelen

Nadelen

#2 JBL Horizon zwart – Beste koop

Aantal speakers: 2
USB-aansluiting: Ja

Datumaanduiding: Ja
Verlicht scherm: Ja

Alarmtype:  MP3, radio, zoemer
Type radio: FM

Jbl Wekkerradio op witte achtergrond
4.5/5

Deze wekkerradio ziet er bijzonder uit door zijn ronde vormgeving. Hij heeft bovendien meerdere mogelijkheden om je te wekken: via de zoemer, via de radio, of via je eigen muziek via Bluetooth.

Dat laatste zorgt er ook voor dat je deze wekkerradio gebruikt als Bluetooth-speaker, wat erg handig is als je bijvoorbeeld op vakantie bent en je toch een speaker mee wilt nemen.

Bovendien heeft deze wekkerradio plaats voor een batterij: mocht er stroomuitval zijn, dan wordt de batterij gebruikt als back-up en ben je niet al je instellingen kwijt.

Het volume van de wekker gaat geleidelijk omhoog, zodat je bij het afgaan van het alarm niet schrikt en meteen rechtop in je bed zit. Naast het volume heeft deze wekkerradio ook enkele ledlampjes die de zonsopkomst nabootsen waardoor je geleidelijk aan wakker wordt.

Bovendien heeft de JBL Horizon maar liefst twee USB poortjes waarmee je twee telefoons op laadt. De wekkerradio voelt verder erg robuust aan, zodat je hem niet zo snel omstoot. Bovendien heeft deze wekkerradio twee ingebouwde speakers waardoor de geluidskwaliteit optimaal is.

Ik vond deze wekkerradio erg fijn in gebruik, vooral door de verschillende mogelijkheden die je hebt met dit apparaat. Het was wel even lastig om hem in te stellen, maar de instructies waren duidelijk. 

Als je op zoek bent naar een veelzijdige wekkerradio die fijn in gebruik is, dan biedt deze wekkerradio van JBL je een passende oplossing. 

Voordelen

Nadelen

#3 Philips HF3520/01 – Beste wekkerradio met wake-up light

Aantal speakers: 1
USB-aansluiting: Nee

Datumaanduiding: Nee
Verlicht scherm: Ja

Alarmtype: Radio, natuurgeluiden
Type radio: FM

Deze Philips HF3520/01 is een zogenaamd “Wake-up-Light”. Heel geleidelijk aan wordt je wakker gemaakt door het gele licht wat steeds feller wordt. Dit licht stel je zelf in waardoor je op jouw gewenste manier gewekt wordt.

Je wordt daarnaast wakker gemaakt door de muziek van je favoriete radiozender, of je kiest voor natuurgeluiden. Je kiest uit vogeltjes in het bos, een zentuin of zingende vogels. 

Ik kies voor de zingende vogeltjes en stel de wekker in op 7 uur. Om 6.45u beginnen de eerste vogeltjes te fluiten en het wordt tegelijkertijd wat lichter in mijn slaapkamer. 

Ik ben echter nog niet klaar om wakker te worden en druk op snooze: zo’n tien minuten later beginnen de vogeltjes weer te fluiten en mijn slaapkamer is nu goed verlicht. 

Philips Wake Up Light zij-aanzicht
4/5

Ik moet bekennen dat deze manier van wakker worden mij goed bevallen is. Het voelde relaxed en ik heb dat keiharde gezoem van mijn eigen wekker dan ook echt niet gemist. 

Helaas vond ik het wel lastig om de knopjes te vinden in het donker en ik kon ook niet mijn telefoon opladen, want deze wekker heeft geen USB-poortjes. 

Ondanks deze kleine minpunten, vond ik deze wekkerradio ideaal om mee wakker te worden. Hij zorgde zeker voor een goed begin van mijn dag.

Ben je op zoek naar een alternatieve manier om mee wakker te worden, maar wil je nog steeds de mogelijkheid om naar de radio te luisteren? Dan biedt deze wekkerradio de ideale oplossing voor jou.

Voordelen

Nadelen

#4 Denver CRP-717 zwart – Beste wekkerradio met projectie

Aantal speakers: 1
USB-aansluiting: Nee

Datumaanduiding: Nee
Verlicht scherm: Nee

Alarmtype: Radio, zoemer
Type radio: FM

3.5/5

Deze wekkerradio heeft de optie om de tijd op de muur of op het plafond te projecteren waardoor je vanaf elke hoek in je slaapkamer de tijd afleest. 

Daarnaast kies je zelf op welke manier je gewekt wilt worden: met de zoemer of met muziek van je favoriete radiostation. Het is wel even zoeken naar je radiostation, want hij heeft alleen een FM-tuner en geen DAB.

Als je een batterij plaatst, neemt deze het over als er stroomuitval is en raak je je instellingen niet kwijt.

Ik heb nog nooit een wekkerradio gehad met een projectiemogelijkheid, dus ik ben dan ook erg nieuwsgierig naar deze wekker. Ik haal hem uit de doos en hij voelt in eerste instantie robuust aan. Ik zet hem op mijn nachtkastje en stel hem in via de knopjes op de bovenkant van het apparaat

Ik moet hiervoor de handleiding erbij pakken, wat me niet vaak gebeurt. Ik probeer ook meteen de projectie uit, maar helaas, het is nog niet donker genoeg dus ik zal moeten wachten.

Deze wekker heeft hoe dan ook twee alarmen. Dat is handig voor als je een partner hebt die er ook vroeg uit moet. Hij heeft verder ook de bekende snooze-functie. Tijdens het zoeken van mijn favoriete radiostation merk ik dat de geluidskwaliteit goed is – dat had ik niet verwacht van zo’n compacte wekkerradio! Hij is bovendien erg voordelig, wat ook best benoemd mag worden.

Als het dan eindelijk avond is en tijd om naar bed te gaan, zet ik de projectie aan. Ik kan de tijd goed lezen, maar het valt me tegen dat de projector maar twee standen heeft. Wat me ook opvalt, is hoe fel het display is. Zelfs als deze gedimd is, is deze nog erg fel.

Verder lijkt hij te doen wat hij moet doen: hij maakt me in de ochtend wakker met mijn favoriete muziek en laat me nog een minuut of tien liggen als ik de snooze knop indruk. De projectie is een leuke bijkomstigheid. 

Als je op zoek bent naar een voordelige wekkerradio die bovendien ook de tijd projecteert, dan is dit de ideale keuze voor jou. 

Voordelen

Nadelen

#5 Philips AJ3115/12 – Beste basis wekkerradio

Aantal speakers: 1
USB-aansluiting: Nee

Datumaanduiding: Nee
Verlicht scherm: Nee

Alarmtype: Radio, zoemer
Type radio: FM

Deze wekkerradio doet me denken aan de wekker die ik vroeger thuis had. Ook dat was een simpele wekker die de tijd weergeeft, en je wakker maakt op twee manier: via een zoemer of via je favoriete radiozender.

Simpel, uiterst effectief en bovendien erg voordelig.

Philipsaj3115 op witte achtergrond
3/5

Zodra ik deze wekkerradio uit de doos haal voel ik dat hij erg licht is. Ik ben in de ochtend nogal hardhandig met mijn wekkers: vooral als ik op zoek ben naar de snooze knop! Ik hoop dan ook dat deze wekker mijn hardhandigheid overleeft…

Het duurt even voordat ik door heb hoe ik deze wekkerradio instel, maar daarna is het zo gebeurd. Ik stop batterijen in de wekker, zodat ik hem in ieder geval niet opnieuw in moet stellen als de stroom een keer uitvalt. 

Ik test ook meteen even de radio uit: de geluidskwaliteit is niet om over naar huis te schrijven. Dit verwacht ik dan ook niet van zo’n goedkope wekkerradio. Als ik naar muziek wil luisteren, doe ik dat bovendien niet in mijn slaapkamer via mijn wekker, maar ga ik naar beneden en zet ik mijn WiFi-speakers aan.

Je kunt met deze wekkerradio twee alarmen instellen, maar ik heb er maar eentje nodig en kies ervoor om wakker te worden via de zoemer. De volgende ochtend word ik wakker gemaakt met een flashback naar mijn tienertijd: de zoemer is de standaard wekkerzoemer en nog halfslapend verwacht ik dat mijn moeder op de deur komt kloppen.

Dat laatste gebeurt gelukkig niet, maar de wekker valt van mijn nachtkastje af, terwijl ik slapend op zoek ben naar de snooze-knop. Zijn missie is in ieder geval geslaagd: ik ben wakker! 🤦‍♀️

Kortom, als je op zoek bent naar een wekkerradio zonder toeters en bellen die doet wat hij moet doen en bovendien voordelig is, is deze wekkerradio een goede keuze voor jou. 

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Wat is voor mij de beste wekker?

Niet iedereen heeft dezelfde voorkeuren als het gaat om de manier waarop we wakker willen worden. De ene persoon houdt van wakker worden met fluitende vogeltjes op de achtergrond, terwijl iemand anders de meest vervelende pieptoon nodig heeft om daadwerkelijk uit bed te kunnen komen. 

Hoe wil jij wakker gemaakt worden?

Iedereen heeft andere voorkeuren en gelukkig is er voor iedereen wel een geschikte wekkerradio te vinden. Bij de meeste wekkers kies je uit muziek of een zoemer.

Met muziek

Wakker worden met je favoriete muziek is erg populair. Of dit nu via een Mp3-speler is of via de radio, een vrolijk muziekje is een goed begin van de dag. Als je FM-ontvangst op je radio hebt, zoek je zelfs de zender op via de tuner en deze stel je vervolgens in. Bij een DAB-radio is de ontvangst digitaal en vrij van storingen.

Soms kun je ook nog eens je smartphone aansluiten via Bluetooth en muziek luisteren.

Met een zoemer

Niet iedereen wordt wakker van Bob Marley, Metallica of Ed Sheeran. Sommige mensen hebben een zoemer nodig. Een keiharde, vervelende, zeurende zoemer. Hoewel deze zoemers als erg vervelend ervaren kunnen worden, als je niet wakker wordt van een leuk muziekje, dan heb je soms geen andere keuze. 

Het wil overigens ook nog wel eens helpen de wekker ver van je bed te zetten waardoor je uit je bed moet om de wekker uit te zetten.

Zonsopkomst met bloemen op de voorgrond

Met licht

Een wekker met licht bereid je als het ware voor om wakker te worden. In de wekker zit een licht die steeds feller wordt. Hij bootst de zonsopgang na. Als het tijd is om wakker te worden, is het licht op zijn felst. Op deze manier ben je niet ineens klaarwakker, maar word je langzaamaan wakker.

Hoe wil je dat de tijd wordt weergegeven?

Hier is wederom persoonlijke voorkeur erg belangrijk. Ik geef de voorkeur aan een digitale weergave van de tijd, maar iemand anders kijkt liever naar een analoge klok. 

Analoog

Een analoge klok geeft de tijd aan met wijzers: het is de ouderwetse manier van de tijdsweergave, maar je ziet het nog erg vaak op bijvoorbeeld klokken op het treinstation, keukenklokken en horloges. 

Soms werken analoge klokken op batterijen en soms kun je ze opwinden.

Digitaal

Een digitale klok geeft de tijd weer in cijfers. Daarnaast is een digitale klok altijd elektronisch. 

Projectie

Een projectieklok projecteert de tijd op de muur, het plafond of waar je maar wilt. In het geval van een wekkerradio projecteert deze vaak op het plafond waardoor je makkelijk de tijd kunt zien. Is het erg licht in je kamer, dan moet je alsnog op het display kijken.

Ouderwetse Analoge Wekker op kleurrijke, houten achtergrond

Welke functies vind je belangrijk?

Ik vind het erg belangrijk dat ik nog even verder kan ‘snoozen’. Andere mensen springen bij het eerste wekkergeluid meteen uit bed en gaan aan de slag. Opstaan is iets heel persoonlijks en iedereen doet dit op zijn eigen manier en daarvoor zijn verschillende functies handig…

Snooze-functie

De meeste wekkers hebben een snooze- of sluimerfunctie. Als je de snoozeknop in drukt als je wekker af gaat, wordt het alarm uitgesteld. Meestal is dit negen minuten, maar soms kun je de snoozetijd zelf instellen.

Sleeptimer

Als je in slaap wilt vallen met de muziek van de radio aan, is een wekkerradio met een timer erg handig. Je stelt in hoe lang je naar de radio wil luisteren en hij schakelt zichzelf vervolgens zelf uit na de ingestelde tijd.

Verschillende wektijden

Stel, je hebt vroege dienst op maandag en dinsdag en vervolgens nachtdienst op donderdag. Dan wil je niet dat je wekker elke dag om 7 uur ‘s ochtends af gaat. Vooral niet als je net nachtdienst hebt gehad. Een wekker waar je verschillende wektijden in kunt stellen is dan ideaal voor je. 

Wil je de wekker meenemen?

Reiswekkers zijn altijd erg populair geweest, al is hun populariteit nu wel aan het dalen door de komst van de smartphones. Een reiswekker die op batterij werkt, is altijd een goede back-up. Als de batterij van je telefoon leeg is en je moet vroeg op staan om bijvoorbeeld naar het ontbijt te gaan, dan is een reiswekker ideaal. 

Je kunt overigens je wekkerradio altijd meenemen op vakantie. De meeste wekkerradio’s zijn compact in formaat en stop je zo in je koffer. Vergeet niet een adapter mee te nemen als je deze nodig hebt.

Veel gestelde vragen

Het is niet nodig om je wekkerradio aan te sluiten op je smarthome installatie. Je gebruikt in plaats daarvan je smarthome speaker als wekker. Je stelt deze in met je stem en als hij in de ochtend af gaat, zet je het alarm uit met je stem. 

Er zijn wekkerradio’s die een DAB-signaal ontvangen of een FM-signaal ontvangen: beide signalen ontvang je gratis via de ether. Daarnaast zijn er ook wekkerradio’s die op licht werken; wekkerradio’s waar je je telefoon op aan kunt sluiten via een USB-verbinding; en wekkerradio’s die de tijd weergegeven via projectie op de muur. Daarnaast zijn er wekkerradio’s die de tijd analoog of digitaal weergeven. 

Een wekkerradio wordt in het Engels een “alarm clock” genoemd.

Zowel DAB als FM is een radio-signaal en beide zijn gratis te ontvangen in de ether. Het verschil is dat een DAB-signaal digitaal is en dat daarom de ontvangst altijd vrij van storingen is. 

Slaapkamer met opgedekt bed

Conclusie

Wakker worden is een belangrijk onderdeel van je dag en is bij veel mensen humeur-bepalend. Daarom is het hebben van een goede wekkerradio erg belangrijk.

Of je nu de voorkeur geeft aan wakker worden met je favoriete radiozender op de Philips AJ3115/12 of liever wakker wordt van het licht om je heen met de Philips HF3520/01, je stapt gegarandeerd met het goede been uit bed!

Mocht je nog tips of suggesties hebben, laat die dan vooral hieronder een bericht achter.👇 Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *