De Beste Whitening Tandpasta die je Kunt Krijgen

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

De mooiste glimlach bereik je met witte tanden!

De Beste Whitening Tandpasta die je Kunt Krijgen

Een brede glimlach met stralend witte tanden is vaak het eerste wat je ziet bij de eerste ontmoeting. De eerste indruk is belangrijk en tja, witte tanden zijn nu eenmaal mooier. Om je een handje te helpen is er whitening tandpasta. Lees verder en kom erachter welke het beste is en hoe je deze gebruikt!

Waarom verkleuren mijn tanden?

Of een whitening tandpasta help bij het witter maken van je tanden, hangt af van de oorzaak van de verkleuring. Er zijn twee soorten verkleuringen:

  • Intrinsieke verkleuringen, oftewel verkleuringen die worden veroorzaakt van binnenuit of door trauma. Denk aan bepaalde medische handelingen of over overmatig fluoride gebruik, al komt dat laatste bijna niet voor in Nederland. Naarmate je ouder wordt, worden tanden ook geler doordat het glazuur slijt en het onderliggende gelere materiaal zichtbaar wordt. Zijn je tanden verkleurd door invloeden zoals hier beschreven, dan werkt een whitening tandpasta niet en moet je de tandarts bezoeken. Deze bleekt je tanden bleken met professionele producten.
  • Extrinsieke verkleuringen zijn veroorzaakt door invloeden van buitenaf. Voorbeelden zijn roken, drinken van koffie en thee of rode wijn. Deze verkleuringen reageren meestal goed op een whitening tandpasta, maar veranderen de onderliggende kleur van je tanden niet.

Een whitening tandpasta werkt bij het witter maken van je tanden en zolang je verwachtingen niet te hoog zijn, is het een prima methode om je tanden witter te krijgen. Verwacht geen wonderen.

Die Hollywood smile die je op televisie ziet komt hoogstwaarschijnlijk niet door het poetsen met een whitening tandpasta, maar door een dure tandartsbehandeling. Facings behoren tot de mogelijkheden. Hierbij wordt een schildje van composiet of porselein over de tand heen geplaatst, waardoor de tand er beter en witter uit ziet.

Met goede mondhygiëne kom je echter al een heel eind. Dit bestaat uit een poetsroutine; het gebruik van een whitening tandpasta past daar goed bij. Waar je ook besluit mee te poetsen: poets twee keer per dag en bezoek de tandarts minstens elk jaar.

Tandartsstoel in behandelkamer, zij-aanzicht

Oral-B 3D White Tandpasta

Oral-B 3D White Tandpasta
Met fluoride: Ja
Inhoud: 75 ml
Bekijk op Bol.comPijltje

Prodent Cool Mint Tandpasta

Prodent Cool Mint Tandpasta
Met fluoride: Ja
Inhoud: 900 ml
Bekijk op Bol.comPijltje

Paradontax Original Duo Pack 2 x 75 ml Voordeelbox

Paradontax Original Duo Pack 2 x 75 ml  Voordeelbox
Met fluoride: Nee
Inhoud: 75 ml
Bekijk op Bol.comPijltje

Hoe koop ik de beste whitening tandpasta?

De effectiviteit van een whitening tandpasta hangt niet alleen af van de ingrediënten, maar ook hoe jij hierop reageert. Zoals bij alles: niet alle tanden zijn hetzelfde. Hieronder leg ik in het kort uit wat de meest voorkomende ingrediënten in een whitening tandpasta zijn.

Milde schuurmiddelen

De meeste tandpasta's, zo ook whitening tandpasta, bevatten milde schuurmiddelen. Deze helpen bij het schoonmaken van het oppervlak van de tanden. Dit klinkt als een erg agressieve manier, maar het schuurmiddel is erg fijn en de behandeling hierdoor mild genoeg om veilig te zijn.

Waterstofperoxide

De meeste whitening tandpasta bevat waterstofperoxide. Waterstofperoxide is een bleekmiddel wat wordt gebruikt in vrij verkrijgbare producten en professionele behandelingen. Deze producten veranderen de kleur van je tanden in plaats van alleen vlekken te verwijderen zoals andere producten doen.

De concentratie waterstofperoxide in whitening tandpasta is uiteraard veel lager dan de hoeveelheid die je vindt in producten voor professioneel gebruik. Toch kan waterstofperoxide in een tandpasta over een langere gebruiksperiode een klein verschil maken.

Carbamide peroxide

Carbamide peroxide is een bleekmiddel dat door chemische processen wordt afgebroken tot andere verbindingen zoals waterstofperoxide. Carbamide peroxide vind je ook in andere whiteningproducten. Hier geldt ook dat de concentratie erg laag is. Gebruik je de tandpasta langer, dan merk je uiteindelijk wel een verschil.

Fluoride

Bacteriën en suikers leiden langzaam tot tandbederf. Fluoride beschermt en versterkt het glazuur, waardoor deze bacteriën en suikers je tanden niet kunnen beschadigen. Bovendien bereikt fluoride plaatsen waar je met je tandenborstel niet bij komt.

Het glazuur wordt harder en beschermt daardoor beter tegen gaatjes. Het is daarom ook een goed idee om naast een goede tandpasta ook mondwater met fluoride te gebruiken.

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat poetsen met een tandpasta met fluoride je tanden beter tegen tandbederf beschermt dan wanneer je een tandpasta zonder fluoride gebruikt. Dit geldt echter alleen als je je tanden tweemaal daags, twee minuten lang poetst.

Pasta, poeder of tablet?

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat een tandpasta een pasta is, maar er zijn tegenwoordig meer opties. Denk bijvoorbeeld aan poeder. Poeder komt vaak in een klein blikje. Je maakt je tandenborstel nat en dipt de kop van de tandenborstel erin. Poeders gaan lang mee.

Er zijn tegenwoordig ook tabletten: deze kauw je fijn en daarna poets je je tanden. De tabletten zijn vrij groot en zitten in een pot. Welke beter is, is afhankelijk van jouw voorkeuren.

In principe werken ze allemaal, maar onderzoek naar de effectiviteit van tabletten en poeder is nog erg schaars. Wel worden tabletten en poeder meestal als duurzamer gezien, omdat er geen plastic tubes aan te pas komen. In plaats daarvan worden ze geleverd in glazen potjes of recyclebaar materiaal.

Wat kan ik nog meer doen aan een goede mondverzorging?

Dat we twee keer per dag twee minuten moeten poetsen, weten we bijna allemaal wel. De meeste tandartsen raden daarnaast het gebruik van een goede elektrische tandenborstel aan.

Een elektrische tandenborstel reinigt je tanden vele malen beter. De borstelkop beweegt enorm snel waardoor er grondig schoongemaakt wordt. De meeste elektrische tandenborstels van nu hebben bovendien een timer, waardoor je zeker weet dat je lang genoeg poetst.

Behalve een elektrische tandenborstel gebruiken, doe je dit ook:

  • Kijk terwijl je poetst. Hierdoor zie je wat je doet en hoe je tandvlees reageert.
  • Bezoek elke zes maanden de tandarts. Eventuele beginnende problemen worden hierdoor aangepakt en grotere problemen worden voorkomen.
  • Maak de ruimte tussen je tanden ook goed schoon. Dit doe je met goede ragers.
  • Gebruik mondwater om je mond na elke poetsbeurt te spoelen.

Kan ik ook flossen?

Dat kan, maar tandartsen raden steeds vaker aan om met een rager tussen je tanden te poetsen in plaats van flos. Deze zijn volgens onderzoek minstens net zo effectief (of zelfs effectiever) dan flos, en verminderen het risico op bloedend tandvlees. Daarnaast duw je minder snel viezigheid je tandvlees in dan met een flosdraad.

Specificaties van whitening tandpasta vergelijken

Met fluorideInhoud
1Oral-B 3D White TandpastaJa75 ml
2Prodent Cool Mint TandpastaJa900 ml
3Paradontax Original Duo Pack 2 x 75 ml VoordeelboxNee75 ml
4Sensodyne Repair & Protect Deep Repair Tandpasta voor gevoelige tanden 4x75 mlJa300 ml
5Oral-B 3D White Luxe PerfectionJa300 ml

Oral-B 3D White Tandpasta

Met fluoride: Ja

Inhoud: 75 ml

Prodent Cool Mint Tandpasta

Met fluoride: Ja

Inhoud: 900 ml

Paradontax Original Duo Pack 2 x 75 ml Voordeelbox

Met fluoride: Nee

Inhoud: 75 ml

Sensodyne Repair & Protect Deep Repair Tandpasta voor gevoelige tanden 4x75 ml

Met fluoride: Ja

Inhoud: 300 ml

Oral-B 3D White Luxe Perfection

Met fluoride: Ja

Inhoud: 300 ml

De 5 beste whitening tandpasta's op een rij

1. Oral-B 3D White Tandpasta

1. Oral-B 3D White Tandpasta
Met fluoride: Ja
Inhoud: 75 ml

2. Prodent Cool Mint Tandpasta

2. Prodent Cool Mint Tandpasta
Met fluoride: Ja
Inhoud: 900 ml

3. Paradontax Original Duo Pack 2 x 75 ml Voordeelbox

3. Paradontax Original Duo Pack 2 x 75 ml  Voordeelbox
Met fluoride: Nee
Inhoud: 75 ml

4. Sensodyne Repair & Protect Deep Repair Tandpasta voor gevoelige tanden 4x75 ml

4. Sensodyne Repair & Protect Deep Repair Tandpasta voor gevoelige tanden 4x75 ml
Met fluoride: Ja
Inhoud: 300 ml

5. Oral-B 3D White Luxe Perfection

5. Oral-B 3D White Luxe Perfection
Met fluoride: Ja
Inhoud: 300 ml

Veelgestelde vragen over whitening tandpasta

Werkt whitening tandpasta echt?

Als de verkleuring van jouw tanden veroorzaakt wordt door invloeden van buitenaf, dan zal een whitening tandpasta helpen bij het minder zichtbaar maken van deze vlekken. De onderliggende kleur van je tanden verandert daarentegen niet.

De dentine binnenin je tanden bepaalt de onderliggende kleur. Is deze aan de donkere kant, dan zijn je tanden ook van nature iets donkerder gekleurd.

Is whitening tandpasta slecht voor je tanden?

Nee, whitening tandpasta is niet slecht voor je tanden. Ga alleen niet zelf aan de slag met huis- tuin- en keukenmiddeltjes en gebruik tandpasta die je in de winkel koopt, of bezoek een tandarts als dit niet helpt.

Kan je whitening tandpasta gebruiken als je zwanger bent?

Het is niet schadelijk om een whitening tandpasta tijdens de zwangerschap te gebruiken.

tandpasta op groen blauwe tandenborstel

Conclusie

De wereld van het tandenpoetsen is best ingewikkeld, maar ik hoop dat ik je met dit artikel over whitening tandpasta in ieder geval op weg heb geholpen naar wittere tanden! Heb jij nog de ultieme tip? Laat het me dan weten. Bedankt voor het lezen! 😁

Was dit artikel behulpzaam?