Een Recept voor Perfecte Bulletproof Koffie

Wiebe Wolters

Geschreven door: Wiebe Wolters

Je kan je koffie gemakkelijk upgraden met wat olie en boter. Lees hier hoe je dit doet!

Een Recept voor Perfecte Bulletproof Koffie

Onlangs bestelde een vriend van mij tijdens een ontbijt een bulletproof koffie. Een hele stoere naam, dat wel, maar verder had ik er nog nooit over gehoord. “Het schijnt veel gezonde vetten te bevatten,” antwoordde die vriend toen hij mijn nogal verbaasde blik zag. “En hier krijg je genoeg energie van dat je je ontbijt kan overslaan.”

Dat klonk interessant, dus thuisgekomen vouwde ik mijn laptop open om me uitgebreid te verdiepen in hoe je zelf de perfecte bulletproof koffie maakt.

Wat is bulletproof koffie?

Bulletproof koffie is zwarte koffie waarin boter en olie is verwerkt. Deze combinatie van koffie en vetten zou ervoor moeten zorgen dat je minder trek zou krijgen en dat je concentratievermogen voor een aantal uren beter is. 

Door de onderdrukking van hongergevoelens zou het tevens een prima product zijn als je wilt afvallen. Wetenschappelijk is de werking echter niet bewezen.

Hoe werkt bulletproof koffie?

Bulletproof koffie is met name bedoeld om te nuttigen voor ontbijt. Door de vetten is het aantal calorieën namelijk ongeveer gelijk (250 – 400) aan dat van een ontbijt. Daardoor krijg je hetzelfde voldane gevoel als tijdens een ontbijt. De cafeïne in de koffie zorgt daarnaast voor de broodnodige energieboost.

Door gebruik te maken van grasboter en MCT-olie of kokosolie bij het maken, krijg je bovendien een grote portie gezonde vetzuren binnen. Grasboter is over het algemeen gezonder dan normale boter en bevat meer gezonde vetten, vitamines A,E, D en K en antioxidanten.

Normaal gesproken wordt bulletproof koffie gemaakt met MCT-olie (MCT staat voor medium-chain triglyceriden). Volgens onderzoek zet je lichaam deze olie razendsnel om in energie, waardoor de bulletproof koffie je een snelle energieboost zou moeten geven en uiteindelijk zou kunnen leiden naar gewichtsverlies.

Koffie uit volautomaat

Hoe maak je bulletproof koffie?

Ben je nieuwsgierig geworden naar bulletproof koffie en wil je dit ook eens proberen? Hieronder leg ik je uit hoe jij ook een goede bulletproof koffie maakt. Je hebt nodig:

  • Goede koffie
  • Ongezouten grasboter (1 à 2 eetlepels)
  • MCT-olie (1 à 2 eetlepels)

Bovenstaande ingrediënten zijn op basis van 1 kop koffie, dus geen hele kan. Houd daar rekening mee. Bulletproof koffie met kokosolie maken kan ook als vervanger van MCT-olie.

Alternatieve ingrediënten

Voor de koffie worden allerlei varianten aangeboden, maar in de praktijk is je eigen favoriete koffie goed genoeg. Zorg dat je wel ongezouten grasboter gebruikt en geen gewone boter. De MCT-olie kun je eventueel vervangen door kokosolie.

Stap 1: Zet de koffie

Zet je eigen, favoriete koffie op de manier zoals je altijd doet. Zorg wel dat de koffie goed heet is bij de vervolgstappen.

Stap 2: Voeg de olie en boter toe

Giet je koffie in een blender en voeg daar 1 à 2 eetlepels boter en de 2 eetlepels MCT-olie aan toe. De boter moet helemaal opgelost zijn in de koffie, die hierdoor een kleine schuimkraag krijgt.

Bulletproof koffie maken zonder blender is natuurlijk ook mogelijk. Voeg de boter en olie toe aan een kop koffie en roer deze goed door. Zorg er dan wel voor dat de boter volledig gesmolten is voor je de koffie opdrinkt.

Man aan bureau met koffie en laptop

Stap 3: Geniet en/of pas je bulletproof koffie aan

Je bulletproof koffie is nu klaar om genuttigd te worden. Merk je weinig van het hongeronderdrukkende effect? Probeer dan eens een klein beetje meer olie en/of boter toe te voegen. Tevens kan je een paar variaties uitproberen met specerijen, bijvoorbeeld cacaopoeder, kaneel of kurkuma.

Wil je jouw versie van deze koffie verfijnen? Kijk dan hoe de “ontdekker” van bulletproof koffie, Dave Asprey, zijn bulletproof koffie maakt.

Conclusie

Bulletproof koffie is niet heel bekend en wetenschappelijk gezien is de werking nog niet bewezen. Velen zijn overtuigd van zijn meerwaarde, terwijl anderen het slechts zien als de zoveelste nieuwe afslankhype.

De vraag of dit ook voor jou werkt is natuurlijk ook afhankelijk van andere aspecten als voldoende beweging en je eetpatroon. Proberen en experimenteren kan uiteraard geen kwaad.

Werkt bulletproof koffie ook voor jou of zet jij vraagtekens bij de werking? Laat je reactie hieronder achter! 

Was dit artikel behulpzaam?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram