Hoe Zet Je Koffie met een Chemex?

chemex
Axl Crompvoets

Axl Crompvoets

Axl is sinds onze oorsprong redacteur bij Paarshuis. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het creëren & onderhouden van relaties met blogs, journalisten en andere websites. In zijn vrije tijd sport hij veel en bereidt hij zich voor om volgend jaar verder toegepaste psychologie te studeren aan de Hogeschool van Amsterdam.

Inhoudsopgave

Dit herkennen we vast allemaal: je hebt in de ochtend in alle haast een snelle bak koffie uit je Nespresso opgedronken (die natuurlijk te heet was.) Zo ga je niet met een heel voldaan gevoel het huis uit. 😅 Dat verandert met het gebruik van een Chemex.

Want wat nou als we tijdens een vrije middag iets meer voor onszelf doen? We kunnen die snelle en te hete bak koffie vervangen met ”slow coffee”.

Je leest in dit artikel wat slow coffee is en hoe je die stap-voor-stap zelf zet met een Chemex.

Dit heb je nodig voor Chemex koffie

De bereidingswijze van “slow coffee in een Chemex coffeemaker is anders dan die van onze vertrouwde espressomachine of Nespresso. Het proces is niet alleen langzamer, maar het vraagt ook iets meer geduld en aandacht. Je hebt het volgende nodig voor deze nieuwe koffie ervaring.

We kunnen door naar het stappenplan als je alle producten en benodigdheden hebt.

Stap 1: Kook je water

Breng 700ml aan water aan de kook.

Het makkelijkst is om dit in je waterkoker te doen. Deze kan je meteen gebruiken om in de volgende stappen het hete water te gieten.

Stap 2: Leg je filter klaar

Vouw het Chemex filter open en plaats deze in de Chemex coffeemaker. Zorg ervoor dat het 3-laagse deel van het filter aan de kant van de snuit is.

Stap 3: Seal je filter

Giet wat heet water aan de binnenkant van het filter. Giet dat water vervolgens weg, zonder het filter te verplaatsen. Hierdoor wordt je filter ”gesealed” en zal je koffie geen papierachtige smaak krijgen.

Stap 4: Weeg en maal je bonen

Weeg 52 gram koffiebonen af en maal deze in je koffiemolen tot je een middel-grove textuur hebt. Doe deze vermalen koffiebonen vervolgens in je filter.

Gebruik je geen ongemalen koffiebonen? Gebruik dan 52 gram gemalen koffiebonen of een aantal opengesneden Nespressocupjes.

chemex

Stap 5: Begin met timen

Zet je timer aan. Giet langzaam genoeg heet water (ongeveer 70ml) over de gemalen koffie tot het in zijn geheel nat is. Deze stap wordt ook wel het laten “bloeien van de koffie” genoemd.

Het hete water duwt de koffie naar beneden, waardoor de werkzame stoffen vrijkomen. Hierdoor zet de koffie uit en bubbelen er heerlijke aroma’s omhoog. Als je timer 0:45 aangeeft, dan kun je door naar de volgende stap.

chemex

Stap 6: Giet rustig je water

Giet nu geleidelijk water over de koffie terwijl je cirkelachtige bewegingen maakt. Probeer niet direct op het filter te gieten. Als het water bijna bij de rand van de Chemex komt, stop je met gieten totdat het water naar beneden is gezakt.

Stop met gieten als je timer 2:45 aangeeft of als je de resterende 600ml water hebt gebruikt.

Stap 7: Geef je Chemex de tijd

Laat al dit hete water zakken door het filter. Verwijder je filter als al het water in je Chemex is vermengd tot koffie. Als alles is goed gegaan stopt je filter met lekken als je timer op 3:30 staat.

Als je timer meer dan 4:00 aangeeft, dan was je gemalen koffie waarschijnlijk iets te fijn. Als je timer 3:00 of minder aangaf, was hij weer iets te grof. Als een van de twee gevallen zo is, dan kom je door deze oefening in ieder geval de volgende keer weer een stapje dichterbij perfecte koffie! 😉

chemex

Conclusie

Ik hoop dat je door dit artikel het gevoel hebt dat je tijd en moeite kan nemen voor je kop koffie. Het hoeft niet altijd gehaast net voor vertrek opgedronken te worden! Op deze manier kun je ook nog eens echt genieten van het koffie-zetproces zelf.

Neem dus eens rustig je tijd en zet wat kopjes koffie in een Chemex. Welk verschil proef je? Krijgen andere methodes zoals cold brew koffie tóch je voorkeur? We lezen het graag in de reacties. 😜

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *