Beste CV ketel op de Markt

Tablet met een app voor het beheren van de CV ketel
Mariska

Mariska

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

Inhoudsopgave

De CV ketel is het verwarmend hart in elk huishouden, maar wanneer je aan een nieuwe toe bent is het opeens een heel andere wereld. Wat betekenen al die eigenschappen, waar let je op en hoe kies je de beste CV ketel? 

Geen zorgen, je leest het allemaal in dit artikel. Hier is de top 5 beste CV ketels!

Top 5 Beste CV Ketels

Intergas Xtreme 36

CV ketel Intergas Xtreme 36
Beste CV ketel
5/5

Vermogen: 32 kW
CW klasse:  CW5
Rendement: HR

Gewicht: 36 kilogram
Garantie wamtewisselaar: 15 jaar

Intergas HRE 36/30A

Intergas Hre 36:30a Vooraanzicht 2
Beste koop
4.7/5

Vermogen: 26 kW
CW klasse: CW5
Rendement: Dubbel HR

Gewicht: 36 kilogram
Garantie wamtewisselaar: 15 jaar

Remeha Calenta Ace 40C

Remeha Calenta Ace 40c Vooraanzicht
Beste zuinige CV ketel
4.5/5

Vermogen: 40 kW
CW klasse: CW5
Rendement: HR

Gewicht: 30 kilogram
Garantie wamtewisselaar: 10 jaar

Vaillant EcoTEC Plus VHR 30-34/5-5

Vaillant ecotec plus 34 cv ketel
Beste CV ketel voor groot huishouden
4.3/5

Vermogen: 30 kW
CW klasse: CW5
Rendement: HR

Gewicht: 35,5 kilogram
Garantie wamtewisselaar:  3 jaar

Remeha Tzerra Ace 28C

Beste CV ketel remeha tzerra ace
Beste compacte CV ketel
4.1/5

Vermogen: 28 kW
CW klasse:  CW4
Rendement: HR

Gewicht: 18 kilogram
Garantie wamtewisselaar: 10 jaar

Wat houden de eigenschappen van een CV ketel in?

Een CV ketel is niet het simpelste product. Kijk je naar CV ketels, dan vliegen de onbekende termen je al snel om de oren. Om het je makkelijker te maken lees je in dit handige overzicht wat al die termen nou betekenen en wat je eraan hebt.

Soorten CV ketels

Voor elk huishouden en elke wens is er wel een CV ketel. Om te beginnen zijn er verschillende typen CV ketels die met een variërend systeem werken. 

Gesloten en open systeem

Een CV ketel werkt met een open of gesloten systeem. Het ene systeem is niet per definitie beter dan de ander; beiden hebben hun eigen voor- en nadelen. 

Een ketel heeft luchtaanvoer nodig om zijn werk te doen. Het gesloten systeem haalt die lucht van buiten de woning, terwijl het open systeem lucht gebruikt uit de ruimte waar de CV ketel staat. Die kamer heeft in het geval van een open systeem extra ventilatie nodig.

Het gesloten systeem gebruikt dus buitenlucht. Bij de verbranding van gas komt afvallucht vrij, die op zijn beurt ook weer naar buiten moet. Dit type CV ketel moet dus worden aangesloten op een afvoer. 

Om die reden is een gesloten systeem moeilijker te installeren dan een open systeem. Aan de andere kant is een gesloten systeem wel iets veiliger omdat de afvallucht niet terug de kamer in geblazen wordt.

Het type ketel: VR, HR of HR-e?

Heb je de verschillen tussen een open en gesloten systeem onder de knie? Dan gaan we nu over op het type ketel! Er zijn drie typen: de HR ketel staat voor hoog rendement, de VR ketel voor verbeterd rendement en de HR-e voor hoog rendement elektriciteit.

Rendement staat voor de hoeveelheid energie die ketel verbruikt en weer omzet in warmte. Hoe hoger het rendement, hoe minder energie er verloren gaat, en de CV ketel dus efficiënter werkt.

De VR ketel gebruikt bijna alle energie op efficiënte wijze, maar zo’n 10% gaat alsnog verloren. De HR ketel doet het iets beter, want deze verbruikt net iets meer dan 100% van de beschikbare energie.

Dan vraag je je natuurlijk af: hoe kan die ketel nou meer energie gebruiken dan hij afneemt? Bij de verbranding van het gas gebruikt de HR ketel energie, maar er komt ook warmte vrij tijdens dit proces. De HR ketel is zo slim om ook die vrijgekomen warmte ook als energie te gebruiken! Zodoende werkt de HR ketel met meer dan 100% efficiëntie.

Kan het nóg zuiniger? Daar is de HR-e ketel voor. Hier zit een kleine generator in die tijdens het verbranden elektriciteit opwekt. Je verwarmt het huis en wekt ondertussen je eigen elektriciteit op. Groener dan de HR-e ketel wordt het niet!

badkamer met regendouche

CW klasse

Wil je bepalen of een CV ketel bij jouw warm waterverbruik past, dan kom je uit op de CW klassen. De CW waarde geeft aan hoeveel liter warm water de ketel per minuut verwerkt. Om dit overzichtelijk te maken zijn die waarden verdeeld over klassen.

De CW klassen beginnen bij CW1 en lopen op tot CW6. Hier geldt: hoe hoger het getal, hoe sneller de ketel grotere hoeveelheden warm water verwerkt. CW1 en CW2 komen in de praktijk bijna niet meer voor en verwerken warm water dan ook op een laag tempo.

Een CV ketel met CW6 klasse verwerkt daarentegen het snelst warm water. Zo kan er bijvoorbeeld zonder problemen tegelijk afgewassen, gedoucht en meer worden in een groot huishouden. In het gemiddelde huishouden ligt de klasse rond CW4.

Gaskeurlabel

Bijna alle CV ketels in Nederland hebben het Gaskeurlabel. Dat is fijn, maar dit label bevat ook afkortingen die eigenschappen aanduiden. Het is dan wel zo handig om te weten wat die afkortingen inhouden om het label af te lezen!

VR (Verbeterd Rendement), HR (Hoog Rendement) en CW (Comfort Warm Water) zijn net behandeld, maar dan blijven de afkortingen SZ en NZ nog nodig. SZ staat voor schoon branden en NZ voor de combinatie met een zonneboiler.

Het Gaskeurlabel hoeft niet alle afkortingen te bevatten om een goede CV ketel aan te duiden. Welke eigenschappen (en dus afkortingen) het beste zijn hangt af van jouw huishouden; daarom is de ene eigenschap niet per se beter dan de ander.

Hybrid ready

In deze top 5 zie je dat sommige ketels hybrid ready zijn. Dat wordt aangeduid als een erg groene, zuinige eigenschap, maar wat houdt het exact in?

Een hybrid ready CV ketel biedt je de mogelijkheid om een warmtepomp of zonneboiler aan de ketel te koppelen en zo een hybride systeem te bouwen. Dat hybride systeem werkt graag met elektriciteit en bespaart je dus flink wat gas!

De 5 Beste CV ketels

#1 Intergas Xtreme 36 – Beste op de markt

Vermogen: 32 kW
CW klasse:  CW5

Gewicht: 36 kilogram
Garantie wamtewisselaar: 15 jaar

Rendement: HR

Een hoger rendement vind je niet, want deze Intergas CV ketel heeft een ongekend hoog rendement op kraanwater van wel 127%! Het vermogen wordt dus meer dan optimaal benut.

Met een Comfort Warm Water-klasse van CW5 verwarmt deze ketel snel je water en kun je dit op meerdere plekken in het huis tegelijk gebruiken. 

Je hebt niet snel last van een straal water die opeens koud wordt, en dat met een energielabel A!

Het is dan ook niet voor niets dat de Intergas Xtreme 36 als beste is getest bij de Consumentenbond in 2017 én 2018.

CV ketel Intergas Xtreme 36
5/5

Eigenlijk is deze CV ketel van alle fijne eigenschappen voorzien en heeft dan ook de Gaskeurlabels NZ, HR en SV: de ketel brandt schoon, heeft een hoog rendement en is te combineren met een zonneboiler.

Al met al is dit een een goede, future proof investering! De levensverwachting is dan ook 15 jaar. Dat is net zo lang als de garantieperiode op de warmtewisselaar!

Zijn er ook nadelen? Als je goed oplet valt daar wel iets over te zeggen. Een CV ketel van 36 kilogram kun je niet overal kwijt, en al het goeds in deze ketel krijg je ook niet voor een lage prijs. 

Voordelen

Nadelen

#2 Intergas HRE 36/30A – Beste koop

Vermogen: 26 kW
CW klasse: CW5

Gewicht: 35 kilogram
Garantie wamtewisselaar: 15 jaar

Rendement: Dubbel HR

Intergas Hre 36:30a Vooraanzicht 2
4.7/5

Goedkoop is duurkoop? In dit geval juist niet! Bij de Intergas HRE36/30A krijg je oor een milde prijs een heleboel fijne eigenschappen. 

Draai je de kraan open, dan duurt het niet lang voordat er warm water uitkomt. Dankzij de betrouwbaarheid van dit model kom je niet snel voor verrassingen te staan!

Dat geldt ook voor het gebruik, want dit is lekker simpel gehouden. Je stelt de CV ketel eenmalig in en vervolgens werkt het apparaat volledig zelfstandig.

Dankzij de warmwater comfortklasse CW5 heb je vervolgens ook geen zorgen over het verwarmen van je woning en het water; deze klasse kan veel aan en is dan ook geschikt voor veeleisende warmtegebruikers. 

Deze combiketel is niet voor niets de meest verkochte CV ketel in Nederland, want naast comfortabel en betrouwbaar is het ook nog eens zuinig. Dat zie je terug aan het energielabel A en het hoge rendement. 

Ten slotte zijn de Gaskeuren NZ, HR en SV alle drie aanwezig en als kers op de taart krijg je 15 jaar garantie op de warmtewisselaar.

Dit alles leidt tot een groot vermogen, maar dit is niet eindeloos. Is jouw woning erg veel groter dan gemiddeld, dan is de capaciteit niet groot genoeg om op soepele wijze aan jouw wensen te voldoen.

Voordelen

Nadelen

#3 Remeha Calenta Ace 40C – Beste zuinige CV ketel

Vermogen: 40 kW
CW klasse: CW5

Gewicht: 30 kilogram
Garantie wamtewisselaar: 10 jaar

Rendement: HR

Kies je voor de Remeha Calenta Ace 40C, dan investeer je in de toekomst. Deze CV ketel is niet de goedkoopste, maar is energiezuinig én hybrid ready!

Bereid je dus voor op de toekomst met deze ketel, want het apparaat is geschikt voor een zonneboiler en een warmtepomp met hybride systeem.

Je hoeft deze nieuwe technologieën uiteraard niet direct te koppelen, maar je CV ketel is er in ieder geval klaar voor.

Aan klasse CW5 is wel te zien dat deze combiketel snel veel verwarmt, en met een flink vermogen doet hij dat ook met gemak in ruime woningen en luxe badkamers. In minder dan 8 minuten vult deze ketel een volledig warm bad aan water!

Remeha Calenta Ace 40c Vooraanzicht
4.5/5

Al deze snelle luxe maakt deze ketel lekker duurzaam. Het apparaat heeft dan ook energielabel A op waterverwarming en voor ruimteverwarming zelfs A++!

Met een gewicht van 30 kilogram is dit echter geen compact of lichtgewicht model, maar de voordelen maken dat weer ruimschoots goed. 

Als je voor deze ketel kiest, komt het wel van pas om wegwijs te zijn met technologie. Je bestuurt deze Remeha namelijk met het e-Twist systeem in een Android of iOS applicatie en hebt sterke WiFi nodig om dit soepeltjes te bedienen.

Voordelen

Nadelen

#4 Vaillant EcoTEC Plus VHR 30-34/5-5 – Beste CV ketel voor een groot huishouden

Vermogen: 30 kW
CW klasse: CW5

Gewicht: 35,5 kilogram
Garantie wamtewisselaar: 3 jaar

Rendement: HR

Vaillant ecotec plus 34 cv ketel
4.3/5

Heb je een flink huis, een luxe badkamer, wil je gelijktijdig op meerdere plekken warm water gebruiken of ga je voor al het bovenstaande? Dan kom je uit op deze CV ketel van Vaillant.

De Vaillant EcoTEC Plus VHR 30-34/5-5 is een combiketel met een vermogen van 30 kW. Dat vermogen zet de ketel slim in en verwarmt dan ook 16 liter water per minuut!

De CW5 klasse is meer dan genoeg om een regendouche te gebruiken of een bad te nemen terwijl iemand elders in huis afwast. Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan is deze ketel ook in klasse CW6 beschikbaar.

Verwarmen doet deze ketel slim en zuinig: naast energielabel A heeft dit apparaat  een slimme regeling die zich aanpast aan jouw gebruik.

Stap je over van een oudere HR-ketel? Dan merk je een groot verschil in het gasverbruik. Dit model is zelfs de meest efficiënte ketel van het merk Vaillant! 

De voordelen blijven zich nog even opstapelen, want deze ketel is ook erg stil. Op 1 meter afstand produceert de EcoTEC Plus slechts 45 decibel, wat iets zachter dan een elektrische tandenborstel is.

Ten slotte komt er toch nog een nadeel om de hoek kijken: de prijs. Die is niet erg mild, maar je bent dan wel volledig voorzien van een CV ketel met sterke eigenschappen die lang meegaat met een verwachte levensduur van 15 jaar.

Voordelen

Nadelen

#5 Remeha Tzerra Ace 28C – Beste compacte CV ketel

Vermogen: 28 kW
CW klasse:  CW4

Gewicht: 18 kilogram
Garantie wamtewisselaar: 10 jaar

Rendement: HR

“Wie niet sterk is moet slim zijn'”gaat hier niet op, want de Remeha Tzerra Ace 28C is het allebei. Compact én kracht vind je hier beiden!

Deze ketel weegt maar 18 kilogram en dankzij de compacte afmetingen kan je dit model bijna overal wel kwijt, zoals in een kastje of hoekje. 

De Comfort Warm Water-klasse CW4 is niet zo hoog als de andere modellen in deze top 5, maar biedt verwarming en comfort dat vergelijkbaar is met een flinke ketel. 

Beste CV ketel remeha tzerra ace
4.1/5

Dat verschil komt voornamelijk doordat deze ketel geschikt is voor kleinere en middelgrote woningen. Is de woning niet bovengemiddeld groot, dan is de CW4-klasse voldoende voor een comfortabele ervaring.

Van een compacte CV ketel verwacht je het misschien al, maar deze Remeha heeft ook zuinige eigenschappen. Energielabel A is hier van toepassing en deze ketel is zelfs hybrid ready

Zijn al die eigenschappen niet duur? Bij een bescheiden formaat ketel hoop je op een bescheiden prijs, en daar hebben ze bij Remeha in dit geval hun best voor gedaan. Dit model valt niet in de budget klasse, maar is wel goedkoper dan andere modellen.

Met deze ketel kun je ten slotte ook nog eens een hele tijd vooruit, want er zit 10 jaar garantie op de warmtewisselaar.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe kies ik de beste CV ketel?

Een CV ketel is een grote, langetermijninvestering. Dan wil je extra goed opletten en de beste keuze maken! De beste CV ketel voor jouw huishouden hoeft niet de beste voor mijn huishouden te zijn. Neem de volgende eigenschappen dus in acht!

Type en systeem van de CV ketel

De grootste verschillen tussen een open en gesloten systeem zit in de installatie, en niet per se in de ervaring van de gebruiker. Het is dan ook slim om met jouw monteur te overleggen wat beter bij jouw woning past.

Een open of gesloten systeem is niet de enige keuze aan de soort ketel; er zijn natuurlijk ook nog de types waar ik het eerder over had. De meeste nieuwe CV ketels hebben een HR systeem met een rendement boven de 100%, maar de HR-e ketel doet daar nog een schepje bovenop.

Een HR ketel is dus al erg zuinig! Ben je op zoek naar de allerzuinigste CV ketel? Ga dan voor een HR-e ketel of een CV ketel waarmee je een hybride systeem kunt opstellen.

CW waarde

Hoe hoger de CW-waarde, des te hoger het verwarmingscomfort. CW klassen 4 en 5 komen tegenwoordig het meest voor. In een klein tot middelgroot huis is CW4 voldoende om alles gelijkmatig en snel te verwarmen.

Heb je een groot huis, een erg luxe badkamer met veel verbruik of hoge eisen aan het comfort? Dan is CW5 of zelfs CW6 de betere keuze voor jou.

Radiator tegen muur

Hoe zuinig is de ketel?

Hoe zuinig een CV ketel is hangt van veel verschillende eigenschappen, maar het energielabel en rendement zeggen hier het meest over. Het rendement wordt regelmatig weergeven als een percentage. Boven de 100% is al erg zuinig en hoe hoger het getal, des te zuiniger!

Let erop dat een CV ketel twee energielabels kan hebben: een label voor het verwarmen van het huis en een andere voor waterverwarming.

Prijzen

Een CV ketel is een dure aankoop en daar komen grote prijsverschillen bovenop. Bij de meeste huishoudelijke producten zegt de prijs iets over de kwaliteit, maar in het geval van CV ketels is duurder niet per se beter.

Je kunt bijvoorbeeld een dure ketel kopen die hybrid ready is, een flink heeft vermogen en de hoogste CW klasse heeft. Koppel je vervolgens nooit een hybride systeem en heb je een kleine woning, dan verzamelen die eigenschappen metaforisch stof. 

De prijs is dus geen factor die bepaalt of een CV ketel bij jou past. Wil je een goede CV ketel met een beperkt budget? Die mogelijkheden zijn er; kijk bijvoorbeeld naar de nummer 2 in dit artikel: de Intergas HRE 36/30A!

Garantie

Bij sommige CV ketels vind je tussen de productinformatie de verwachte levensduur. Dit is een schattig van hoe lang de ketel meegaat, niet de garantie! De garantie wordt altijd apart aangeduid. 

Om zekerheid te hebben kijk je dus naar de garantie. In het geval van CV ketels heb je meestal twee garantieperiodes: de garantie op de ketel zelf, en de garantie op een belangrijk onderdeel, de warmtewisselaar. Goed CV ketel onderhoud zorgt voor een langere levensduur!

Veel gestelde vragen

Een CV ketel gaat gemiddeld 12 – 15 jaar lang mee. Dit is een gemiddelde en wisselt uiteraard per model. De warmtewisselaar is het belangrijkste onderdeel van een ketel dat veel invloed heeft op de levensduur.

De prijzen van CV ketels lopen sterk uiteen. De goedkopere modellen beginnen bij een prijs van €700 en een dure ketel kan wel meer dan €2000 kosten. Een gemiddelde, goede ketel kost ongeveer €1000 – 1500.

Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je CV ketel langer meegaat. Laat je ketel ongeveer eens per 2 jaar controleren door een professional en onderhoud je ketel op basis van het advies dat hij of zij geeft.

Als je CV ketel versleten is en de levensduur erop zit, is het uiteraard tijd voor een nieuwe. Er er zijn uiteraard echter ook andere redenen om een CV ketel te vervangen. 

Ga je bijvoorbeeld meer warm warm water verbruiken of wil je investeren in een zuiniger en groener systeem, dan is een oudere CV ketel al snel aan vervanging toe.

Conclusie beste CV ketel

Er is een geschikte CV ketel voor ieder huishouden, maar veel beter dan de Intergas Xtreme 36 wordt het niet! 

Heb je andere eisen voor extra veel gebruik, de zuinigste CV ketel of een grote woning? Bekijk dan de andere beste CV ketels in deze vergelijking. Laat het ons weten of je nog tips of vragen hebt; we horen het graag. Bedankt voor het laden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *